Dodaj do ulubionych

Sculptra; kto robił?

26.11.25, 00:31
No dobra, szykuje się na sculptre. Proszę o opinię pan, które ten zabieg zrobiły, jesteście zadowolone? Jaki efekt? Jake skutki uboczne?

Chodzi o podreparowanie dolnej części twarzy.

O co chodzi z tymi grudkami? Faktycznie się robią? Nie można ich rozsmarować ? W przyszłym tygodniu rozmawiam z moją lekarka.

Eagle.eagle czy jesteś zadowolona z efektów?

Czytam i czytam i wychodzi mi z tego czytania że to wciąż najmniej inwazyjny i bezpieczny sposób na poprawienie owalu. Czy coś się zmieniło? Czytałam u kogoś że nie jest to dobre na „okrągłą” twarz, ale nie rozumiem dlaczego? I kto ma okrągła twarz z celebrytów?
Obserwuj wątek
    • andace Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 00:50
      Rozmawiałam o zabiegu z dermatologiem, nie jest dobry, a raczej nie jest polecany dla osób które nie potrzebują wypełnienia bo kwas polimlekowy jest też “wypełniaczem”, więc jeśli celem zabiegu jest tylko ujędrnianie owalu skóry, to polecane są inne zabiegi.

Mi dermatolog nie polecił, bo uznał że nie potrzebuje dodawania objętości a tylko wymodelowanie owalu. Miałam Profhilo i teraz ostatnio Morfeusza 8, efekty podobno będą za 6-8 tygodni, więc na razie się nie wiem czy polecam.
      • obrus_w_paski Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 08:28
        Sculptra to przecież nie jest wypełniacz
        • pffpffpff Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:22
          Nie w takim stopniu, jak usieciowiony kwas hialuronowy, ale tak, jest to jednak delikatny wypełniacz.
        • andace Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 14:15
          To jest rodzaj nowego czesnego wypełniacza, rozkłada się do 2 lat, można znaleźć w sieci specyfikację produktu i dokładne opisy. Mało która klinika pisze że to rodzaj wypełniacza bo wypełniacze się źle kojarzą, ale rozmawiałam z 2 lekarzami którzy robią zabiegi i oni potwierdzają wskazania.
      • azalee Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 14:24
        Andace, ty potrzebowalas wymodelowania owalu?? Przeciez ty masz buzie 30-latki
        Morfeusz to jest to po czym wygladalas jak mielonka, tak?
        A co to jest Profhilo? Tez tak boli? Przyznam ze poszukuje bezbolesnych zabiegow wink
        • andace Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 14:34
          Bardzo dziękuję, nie wiem czy ten owal to dzięki zabiegom czy mimo zabiegów 😂

Tak, Mofeusz mimo znieczulenia maścią boli i wygląd się potem jak mielonka. Nie zrobiłabym ponownie, chyba że by mi zapłacili cenę zabiegu to może być przemyślała 😂 ale żeby za to płacić to chyba masochiści.

Profhilo to stymulatory tkankowe, znieczula się maścią i da się przeżyć, to są zastrzyki cieniutką igłą. Chyba najlepszy efekt jak do tej pory dał mi laser tulowy, najpierw skóra była jak papier ścierny ale po 2 tygodniach zrobiła się bardzo gładka i taka jakby gęściejsza. Do tego mam wrażenie że pomógł mi też krem Aveve z retinalem i kwasem glikolowym bo używam do tygodnia przed laserem i potem ponownie 10 dni po zabiegu, w sumie przez ponad miesiąc.

Teraz też tylko bezbolesne zabiegi, działa nie działa ale może się odprężę zamiast płakać z bólu za sporą kasę 🫣😂
    • eagle.eagle Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 08:34
      Ja mam jeden podstawowy problem. Po niczym nie widzę rezultatów. Np. nie umiem polecić żadnego kremu czy maseczki bo bezpośrednio "po" nie widzę efektu wow.

U mnie minęło właśnie 2 lata od sculptura. Ale chyba jednak coś widzę, mam bardziej zarysowany podbródek - na zdjęciach przed i teraz jest to widoczne.
      Dodam że miałam tylko jeden zabieg sculptura, i na dodatek spuchłam od niego, nie wiem czy to alergia czy coś innego. Przez tydzień brałam antybiotyki i sterydy, bo nie chciało zejść. Co do grudek to nie powiem, na szczęście nic mi się nie zrobiły, bo moja doktor powiedziała abym nic nie masowała - bo jeszcze bardziej wtedy puchłam.

Drugi raz jej nie powtórzę ze względu na powikłania plus cena jest dla mnie zaporowa. Wtedy miałam pieniądze z mieszkania więc mogłam poszaleć.

Jakkolwiek cerę mam super, bardzo mi się podoba wink jednak nie mam potwierdzenia od otoczenia, nikt obcy też nie podchodzi i nie mówi mi komplementów. Choć ludzie, jak w czasie rozmowy wychodzi że mam dorosłe dzieci, zdziwieni pytają to ile ja mam lat. Ale ja po mamusi mam młody wygląd.
      • eagle.eagle Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 08:44
        Cholera, właśnie zrobiłam sobie przegląd moich zdjęć (podbródkow) i zauważyłam że szyja mi się marszczycrying , a smaruję ją tym wszystkim co i twarz. Widocznie za mało.
        • obrus_w_paski Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 08:55
          N owlasnei pamietam ze pisałaś szybko po zabiegu i mówiłaś że spuchłaś. Bardzo? Czytałam że czasem woda się utrzymuje dłużej niż zazwyczaj ale potem schodzi…

Jeśli chodzi o efekty, to z tego co hacedores lo znajomych , sculptra daje efekt raczej wypoczętej i świeżej twarzy, nie jest to coś bardzo konkretnego. Robiłaś zdjęcia przed żeby porównać?

No ja mam rozmowę sculptra czy profhilo, ale pamiętam że kilka osób mówiło że to drugie nie działa.

Gruu, Ty chyba robiłaś profhilo niedawno???

• eagle.eagle Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:13
            Spuchłam po paru godzinach i to tylko na jednym policzku.
            Mam zdjęcia przed i po, ale takie normalne , bo bezpośrednio po samym zabiegu nic się nie dzieje tylko z czasem mają przyjść efekty.

Pewnie gdyby miała kasę i nie miałabym powikłań po tamtym to powtórzyłabym zabieg, bo wierzę w jego działanie.
            Teraz próbuję mezoterapia mikroigłową.

• andace Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 14:17
            Profhilo jest bez efektu wypełnienia dlatego nie wszyscy widzą oczekiwany efekt w porównaniu do Sculptry. Ja robiłam Profhilo i był efekt ujędrnienia skóry i owalu, plus świetny efekt na jakość skóry, jest w dużo lepszym stanie.
    • figa_z_makiem99 Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:13
      Kit - wg norm FDA kwas polimlekowy jest wypełniaczem skórnym, a nie biodegradowalnym stymulatorem. Silnie pobudza układ immunologiczny, a powikłania po jego stosowaniu można usunąć jedynie chirurgicznie. Kilkanaście lat po podaniu tego wypełniacza można zauważyć jego pozostałości na USG. Grudki, zgrubienia...wypalane laserem albo wydłubywane skalpelem... A efekt żaden wink Wyciąganie kasy. Chyba Blanka Lipińska opisywała problemy po nim.
      • figa_z_makiem99 Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:16
        Po wypełnieniu kwasem hialuronowym można przynajmniej zastosować hialuronidazę, która go rozpuści.
        • figa_z_makiem99 Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:26
          9 lat temu robiłam ostatni zabieg wypełnienia kwasem hialuronowym, w sumie 2 razy i miałam wtedy jeszcze niezbyt aktywną chorobę Hashimoto. W 2018 roku choroba uaktywniła się, łącznie z alergiami i obrzękiem naczynioruchowym. Do dziś puchną mi miejsca po podaniu wypełniacza, który pewnie dawno temu się rozpuścił, to jedyny pozytywny efekt choroby i ludzie, którzy mnie oglądają na zdjęciach czy w realu, dziwią się, że nie opada mi owal i mam jędrne usta, a mam 52 lata. Nie wiadomo jakie powikłania mogą być po kwasie polimlekowym i jaka choroba się uaktywni po latach. Moja opuchlizna nasila się po reakcji alergicznej i jednego dnia wyglądam młodziej, a innego starzej wink
      • obrus_w_paski Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:22
        Ona miała powikłania po raddiesse
        • figa_z_makiem99 Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:27
          Przeczytaj jeszcze jedną moją odpowiedź wyżej.
        • figa_z_makiem99 Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:30
          Mogłabym zrobić zdjęcie moich ust z dzisiaj, jakbym wyszła świeżo po ostrzyknięciu, a kwas hialuronowy miałam podany ostatnio 9 lat temu. Efekt obrzęku naczynioruchowego po jedzeniu i codziennie biorę 2 x telfexo 180. Zawsze puchnie w miejscach po ostrzyknięciu. Trochę schodzi po Telfexo....
      • andace Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 14:22
        Dokładnie, to jest połączenie wypełniacza i stymulatora tkankowego, sam biostymulator to np Profhilo. Warto sprawdzić dokumenty dopuszczenia i rejestracji produktu leczniczego, bo nie każdy lekarz, a już na pewno nie kosmetyczka, będzie wyjaśniać zawiłości produktów.
    • pffpffpff Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 09:28
      Ja miałam. Serie 3x3 (co 6 tyg) i po dwóch latach powtórka.
      Przy tej pierwszej serii był fajny efekt.
      Przy drugiej serii nie było żadnego efektu, tak jakby cały preparat wchłonął się momentalnie. Żadnej kuleczki, nic.
      Podejrzewam, że lekarz podał mi zwykły nieusieciowany kwas hialuronowy.
      Więcej tego nie zrobię, bo zabiegi z polimlekowym są przeciwwskazaniem do liftingu.
    • anomaliapogodowa81 Re: Sculptra; kto robił? 26.11.25, 17:58
      Miałam cztery zabiegi na twarz i cztery na szyję, efekt jest obłędny, w moim przypadku to po prostu lifting - wszystko się podniosło, napięło, wygładziło.
      No, ale ja chodzę do mistrzyni w tym fachu, wie, co i gdzie i jak podać.
      Ryzyko grudek jest zminimalizowane - nowe postaci sculptry są bardziej płynne, lekarz od razu po zabiegu robi bardzo intensywny i głeboki masaż, żeby ją rozprowadzić, potem przez tydzień sama masujesz kilka minut dziennie.
      Liftingow nie planuję, ale mowi się, że sculptrę kochają lekarze medycyny estetycznej i nienawidzą chirurdzy, tj. daje faktycznie znakomite, konkretne, długotrwałe efekty ale w przypadku głębokiego liftingu mogą utrudniać naciąganie tkanek.

Ja osobiście jestem fanką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka