Dodaj do ulubionych

Saska Kepa Warszawa

01.12.25, 13:16
Czy ktoras z Pan zna dobrze Saska Kepe? - chodzi mi glownie o rejon ulicy Atenskiej, Arabskiej i Afrykanskiej. Czy dobrze sie tam mieszka, przebywa, funkcjonuje?

Bede wdzieczna za opinie. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • atoness Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 13:24
      Codziennie przejeżdżam tamtędy na rowerze albo przechodzę pieszo. Jest fajnie. Bazar jest fajny, na rowerze da się jechać, jest zielono, widać tam życie.
      • dwaguziki Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 13:26
        atoness napisała:

> Codziennie przejeżdżam tamtędy na rowerze albo przechodzę pieszo. Jest fajnie.
        > Bazar jest fajny, na rowerze da się jechać, jest zielono, widać tam życie.

Dziekuje. A nie jest glosno - niedaleko Wal Miedzeszynski.
        • atoness Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 14:58
          Przy samym wale oczywiście jest - ale wiesz, ja tam jestem na rowerze. Ktoś, kto tam mieszka, może być porządnie osłonięty.
        • kossett Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 17:06
          znam osiedle domków przy samym wale. nie jest głośno
          • atoness Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 17:23
            I we wszystkich tych małych uliczkach jest ładnie.
    • riki_i Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 17:35
      To jest tak zwane Zatrasie, ultraortodoksi Sasko-Kępni, czytaj mieszkańcy willi w okolicach Francuskiej nie uznają tego za właściwą Saską Kępę. Wszystkie bloki w granicach dzielnicy (poza paroma plombami) pochodzą z lat 70-tych XX wieku. A ludzie różni, jak wszędzie.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 17:37
        riki_i napisał:

> To jest tak zwane Zatrasie, ultraortodoksi Sasko-Kępni, czytaj mieszkańcy willi
        > w okolicach Francuskiej nie uznają tego za właściwą Saską Kępę. Wszystkie blok
        > i w granicach dzielnicy (poza paroma plombami) pochodzą z lat 70-tych XX wieku.
        > A ludzie różni, jak wszędzie.

Tak jest, mieszkałam w okolicy i byłam tzw. "plebsem z zatrasia" 😂😀😂
      • furiatka_wariatka Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 18:25
        Miron Bialoszewski pisał swój dziennik wydany pt "Chamowo" mieszkając w tamtych okolicach, na Lizbonskiej.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 17:43
      Mnie się tam dobrze mieszkało przez 2 lata, dobra komunikacja, wał Miedzeszyński spoko do spacerowania, jedyny minus jaki pamiętam to trochę daleko na większe zakupy, a sklepy osiedlowe (np. ten na rogu Ateńskiej i Arabskiej) mega kiepskie i koszmarnie drogie. Bazarek na Egipskiej spoko, ceny wysokie, za to jakość warzyw i nabiału świetna. Blisko do Skaryszaka (to mój ulubiony park warszawski, więc dla mnie to był niewątpliwy plus). Ludzie, cóż, specyficzni wink, polecam grupę na fejsbuku "beka z saskersów".
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 17:48
        A, o hałas pytałaś jeszcze: na wyższych piętrach rzeczywiście ten szum z Wału słychać, na niższych nie ma żadnego problemu, bo są ekrany akustyczne. Większym problemem jest klub discopolowy na Gocławiu, potrafili nawalać tym gunwem do 4 rano, ale to tylko latem był problemik. A, no i wiecznie pozamykane wjazdy na osiedle jak jest jakieś wydarzenie na Narodowym, może to trochę wkurzać.
        • krulevna32 Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 18:35
          Moje dziecko chodzi do przedszkola na saskiej kepie. Ja nie lubię tego klimatu, stare brzydkie bloki, koszmarne parkowanie, jakoś tak starodawnie. Za to moja szwagierka tam mieszka i bardzo sobie chwali. Ja wolę nowocześniejsze dzielnice a na saską lubię wyskoczyć na francuską w weekend. Nie chciałabym tam mieszkać.
    • koronka2012 Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 19:10
      Moja córka pracowała w tej okolicy. Parkingowy koszmar
      • riki_i Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 19:34
        Mój kumpel kupił mieszkanie w starej kamienicy rejon w bok od dawnego placu Przymierza (obecnie zabudowany mieszkalnym klocem) w stronę Wisły. Tam to dopiero jest parkingowy koszmar!!! (on ma własne miejsce sztuk jeden na posesji, ale jego goście już nie).
    • dwaguziki Re: Saska Kepa Warszawa 01.12.25, 22:07
      Bardzo dziekuje!

Parking jest obok, szlaban i pilot, ktory go otwiera, chociaz miejsca nie sa oczywiscie gwarantowane. Ten brak sklepow troche martwi, ale bazarek brzmi milo. Jeszcze raz dziekuje za opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka