Dodaj do ulubionych

Bilety lotnicze

02.12.25, 20:44
Jako, że ostatni raz samolotem leciałam przed 20 laty mam do Was pytanie.

Kupiłam 2 bilety lotnicze, dla siebie i córki. Na rezerwacji widniejemy obie, ale bilet na maila przyszedł tylko jeden. Czy przy odprawie wystarczy tylko nr rezerwacji czy jednak powinnam się o drugi bilet na maila upomnieć.

I drugie pytanie - czy w bagażu podręcznym można przewozić leki w blistrach.
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 20:46
      Dostaniesz dwa bilety podczas odprawy.

Leki raczej tak, ale sprawdź, czy nie sa na liście zakazanych w miejscu docelowym. Dla niektórych leków trzeba mieć receptę czy tez jakies poświadczenie od lekarza.
    • alpepe Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:01
      A to nie jest dokument z kilkoma stronami i nie ma tam dwóch biletów razem?
    • engine8t Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:05
      Jak na bilecie na emailu widniej tylko twoje nazwisko to sie upomnij ale jak obie to sie nie martw... "bilety" jako takie dawno wycofano.
      Z lekami to zalezy bo rosadne ilosci i nie zabronione mozna ainnych nie ale mzna dostac pozwolenie nawet na substancje kontorolwane etc.
    • abidja Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:25
      Masz aplikacje?
      Teraz wszystko robisz w apce. Dostajesz kod i skanujesz.
      Jesli dostalas 1 bilet w wersji pdf musisz miec drugi. Upomnij sie.
      Nr rezerwacji jest bezuzyteczny na lotnisku. Tylko kod biletu.

Tabletki w blistrach tak, ale wez tylko ilosc konieczna.
      • mocca25 Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:28
        Tabletki w blistrach tak, ale wez tylko ilosc konieczna.

nie wiesz jakie tabletki, nie wiesz dokąd leci i sugerujesz, że "tak", że można?
        • abidja Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:30
          mocca25 napisała:

> Tabletki w blistrach tak, ale wez tylko ilosc konieczna.
          >
          > nie wiesz jakie tabletki, nie wiesz dokąd leci i sugerujesz, że "tak", że można
          > ?

Tak wlasnie robie.
          • mocca25 Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:37
            www.bbc.com/news/uk-england-humber-47047469
            • abidja Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 22:58
              Tak, z cala pewnoscia autorka bierze srodki zakazane, bez recepty.
              Sporo wysilku musialas wlozyc by znalezc cokolwiek by sie pod czepic pod neutralny wpis.
              • mocca25 Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 03:40
                to nie jest neutralny wpis. To jest bardzo niebezpiczna rada. I zauważ, ze nie chodzi o nielegalne "uniwersalnie" tylko o lekarstwa, które są legalne w UK a nie są legalne w Egipcie. I nie musiałam wkładać "sporo wysiłku" - to nie są jednostkowe przykłady.
                • mocca25 Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 03:43
                  www.independent.co.uk/news/world/middle-east/twomonth-prison-ordeal-ends-for-woman-who-took-painkiller-490009.html

While codeine is common in over-the-counter medicines such as Nurofen Plus, it is forbidden in the UAE.
                  • abidja Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 07:58
                    Naprawde sie starasz.
                    209 tabletek tramolu.
                    I kodeina z 2005.
                    Doceniam.
                    Tyle wysilku dla mnie 😃
                    • mocca25 Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 08:04
                      www.gov.pl/web/zea/informacje-dla-podrozujacych

Nie dla ciebie, nie jesteś tutaj najwazniejsza. Najwazniejsi są ci, których wprowadzasz błąd
                    • mocca25 Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 08:06
                      odkrywcydubaju.pl/zakazanie-leki-w-dubaju/
                      • mocca25 Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 08:06
                        dałam przykład Egiptu i ZEA, ale wszędzie gdzie się leci, mogą wystąpować inne zasady niż w EU
        • bezmiesny_jez Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 10:04
          >nie wiesz jakie tabletki, nie wiesz dokąd leci i sugerujesz, że "tak", że można?

Bo "przewozić" samolotem można. Kwestia wwiezienia do danego kraju to inna inszość.
          • mocca25 Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 10:39
            Głupia ja. Założyłam, że jak ktoś bierze to nie po to, żeby zostawić w samolocie.wink

P.s. nie chodzi o opioidy tylko np zwyczajny Nurofen plus z kodeina bez recepty czy Tancim też bez recepty
    • mocca25 Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 21:34
      Sprawdź kiedy możesz się odprawić - powinnaś wtedy dostać dwie karty pokładowe. Poza tym, na stronie linii lotniczyc zawsze możesz podejrzeć swoją rejestrację i jej szczeóły
    • zanetka.x Re: Bilety lotnicze 02.12.25, 23:50
      Co do leków to potrzebne jest zaświadczenie od lekarza na każdy lek.
      • amast Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 00:02
        Zwłaszcza na te kupowane bez recepty.
    • bezmiesny_jez Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 10:06
      Jaki bilet? Karty pokładowe dostajesz po odprawie i każdy musi mieć swoją.

>I drugie pytanie - czy w bagażu podręcznym można przewozić leki w blistrach.

Na pokładzie możesz mieć, pytanie czy możesz wwieźć do danego kraju, ale raczej nie lecisz do Arabii Saudyjskiej z opioidami?
    • smoczy_plomien Re: Bilety lotnicze 03.12.25, 11:33
      Po odprawie sprawdzisz, czy masz 2 boarding passy. Jeśli tak, to wszystko OK.

Leki należy przewozić w bagażu podręcznym, a nie rejestrowanym. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ktoś się przyczepił do leków. Niektóre kraje mogą mieć specyficzne restrykcje, które warto sprawdzić, np. do USA na stronie TSA. Jeśli to ważne leki i koniecznie musisz je mieć, to najlepiej wziąć od lekarza karteczkę, że musisz je brać. Jeśli to leki od bólu głowy na wszelki wypadek, to nie zawracaj sobie głowy zaświadczeniem, najwyżej poszukasz na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka