Dodaj do ulubionych

Piątek na wątek

• wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 09:14
      1.
      - W pewnej kwestii życiowej, która dużo zmieni zawodowo i finansowo jestem bliżej niż dalej
      - W związku z powyższym jako nagrodę będę mieć super wyjazd ąę za grosze ( to istotne)
      - Stan nowego domu zgodnie z zakładanym planem czasowym i finansowym
      2. Nie da się nie martwić dziećmi nawet gdy są dorosłe
      3. Zdjęcie-młody zrobił wczoraj ciasto ( sernik biscoff)
      4. Makaron penne ze szpinakiem w sosie serowym ( z indykiem)
      5. Mysiulek czy robisz bigos ? Mam w tym roku wybitną ochotę i rozglądam się za różnymi przepisami. Ematka jest fajna bo uczy mnie kulinarnie i sprawia, ze wychodzę poza wyuczone schematy ( jak np.ten z drożdzami i pizzą)
      • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 15:34
        Wapaha, milo, ze akurat mnie pytasz o bigos smile

od czasow przeprowadzki i braku 'starej polonii' to takiego klasycznego nie gotowalam, z uwagi na jarosza robie 'czarna' kapuste z grzybami i suszonymi sliwkami

ale prosze :
        przygotowuje grzyby suszone, plucze, zalewam wrzatkiem, po godzinie gotuje do miekkosci uwazajac, zeby bylo sporo wywaru
        namaczam sliwki suszone
        troche boczku wedzonego drobno skrojonego i cebule (tez drobno skrojona) podduszam do karmelizacji cebuli, dodaje duzo slodkiej papryki i tez karmelizuje, do tej mieszanki dodaje pokrojone miesa - kawalek schabu/lopatki/karczku/ - babcia i mama nie dawaly wolowiny to i ja nie stosuje
        i to podsmazam, dodajac majeranek, kminek, sporo pieprzu, daje porzadny chlust czerwonego wina

nie dodaje kielbasy, gdyz w santiago nigdy nie udalo sie kupic takiej bez kuminu ale jest wskazana, cos w typie 'slaskiej' (chyba jeszcze taka jest do kupienia?) - pokrojona w grubsza kostke i podsmazona

teraz kapusta- w zaleznosci od stopnia kwasnosci trzeb przeplukac albo nie (nie plucze, robie z reguly albo z wlasnej albo ze sloikowej niemieckiej), zalewam woda, dodaje 3-4 liscie laurowe, 10ziaren ziela ang (mozna zwinac w gaze zeby nie lowic pozniej), kawalek wedzonych zeberek albo wedzonych kosci od schabu i kawalek swiezych zeberek, podlewam woda ito sie gotuje do jako takiej miekkosci kapusty

odcedzam grzyby, kroje, dodaje do kapusty, razem z wywarem, kroje sliwki, dodaje do kapusty razem z woda z moczenia
        jak kupsta jest w miare miekka to wrzucam miecho i kielbase, i powoli sobie pyrka, w trakcie chlust zubrowki, troche cukru i przecieru pomidorowego (tak dodaje, tradycja taka)
        nastepuje probowanie - czasami trzeba dodac pieprzu,majeranku, pieprzu ziolowego, kmniku, czabru, powidel sliwkowych, wina - to juz osobiste preferencje

mozna 'pyrkac' przez 3dni, w kazdym razie wazne, zeby kapusta byla niezbyt mazista ale nie twardawa

to jak grubsza, ilosci nie podam, bo kiepska jestem w spisywaniu wlasnych przepisow tongue_out

ps
        jak chcesz zglebic tajniki drozdzowe - ilosci- zaczyny/bigi,poolishe itp to pozycz z biblioteki biblie chlebowa czyli "Chleb' Jefreya Hamelman'a
        • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 16:07
          mysiulek08 napisała:

>

dzięki mysiulek, to trochę inaczej niż ja robiłam więc tym bardziej z ciekawością wypróbuje.
          wino rozumiem wytrawne ?
          nie dajesz w ogóle świeżej kapusty ?
          tak, kiełbasa śląska ciągle jest w sprzedaży smile

> ps
          > jak chcesz zglebic tajniki drozdzowe - ilosci- zaczyny/bigi,poolishe itp to po
          > zycz z biblioteki biblie chlebowa czyli "Chleb' Jefreya Hamelman'a
          >
          >
          > w kulinariach jestem tak samo mocna jak brenya w HITach więc podziękuję. może na emeryturze wink
          • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 16:58
            tak, wytrawne czerwone, nie musi byc z wysokiej polki smile

nie, w domu nigdy sie slodkiej/swiezej nie dawalo do bigosu, taka mieszanka nie byla lubiana

ok, to slaska bedzie zgodna z maminym kanonem tongue_out

a jak chcesz 'czarna kapuste' to robisz wersje bez miesa, tylko wiecej grzybow i sliwek, tak zeby byla faktycznie tak brazowa, ze az czarna - swietna zreszta do pierogow

w kulinariach jestem tak samo mocna jak brenya w HITach więc podziękuję. może na emeryturze

ok, ale jak cos bedziesz chciala, to pisz smialo smile
            • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 17:01
              aaaa i ugotowane w kapuscie mieso z zeberek/kosci obierasz i wraca do kapusty
            • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:35
              dzięki ! smile

pytanie jeszcze- po co ta żubrówka ? ( albo brandy, ziuta niżej pisze)

ja zawsze robiłam z winem i świeżą kapustą ale bez wina ( tym bardziej innego %) i kiełbasy ( ale babcia robiła z kiełbasą i jej bigos był sztos- pewnie nie dzięki kiełbasie ale babcinej magii wink )
              • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:41
                u mnie nie byl dostepny jalowiec, wiec w ramach 'zamiennika' weszla zubrowka, z dobrym zreszta rezultatem

do tej 'czarnej' grzybowej kapusty dodaje tez miodu tongue_out
              • piataziuta Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:51
                Świeża kapusta dodana do kiszonej nie jest przestępstwem - zwłaszcza jeśli kiszona jest bardzo ukiszona i ciężka.
                Przecier i kiełbasa kojarzy mi się z przydrożnymi jadłodajniami dla kierowców tira - kwestia oczywiście przyzwyczajeń i tradycji.
                Primula czerwone wino wytrawne zastępuje półwytrawnym pewnie dlatego, że robi z samej kiszonej kapusty - półwytrawne wino daje trochę cukru. Z tego samego powodu moja matka daje brandy (które powstaje z wina, jest owocowe, ale nie ma tyle kwasu) - żeby już nie dokwaszać kwaśnego.
                Ja nie gotuję bigosu - moja matka robi to na tyle dobrze, że póki jej się chce, mnie się nie chce. Mogę zapytać jutro o dokładny przepis, jeśli chcesz, ale jest to mieso-bigos.
                • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:02
                  piataziuta napisała:

> Ja nie gotuję bigosu - moja matka robi to na tyle dobrze, że póki jej się chce,
                  > mnie się nie chce. Mogę zapytać jutro o dokładny przepis, jeśli chcesz, ale je
                  > st to mieso-bigos.

spytaj proszę
                  mięso-bigos - ale bez grzybów ?
                  • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:03
                    dobrze rozumiem, że % daje się by dodać słodyczy ? ( ale po co dwa rodzaje alko?)
                  • piataziuta Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:12
                    > spytaj proszę
                    > mięso-bigos - ale bez grzybów ?

Grzyby suszone koniecznie - dużo.
                    I sporo suszonych śliwek.

Dam znać!
                    • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:14
                      piataziuta napisała:

> > spytaj proszę
                      > > mięso-bigos - ale bez grzybów ?
                      >
                      > Grzyby suszone koniecznie - dużo.
                      > I sporo suszonych śliwek.
                      >
                      > Dam znać!

grzybów mam mnóstwo smile
                      ( jak matka chce to mogę wysłać)

dzięki !
                      • piataziuta Re: Piątek na wątek 07.12.25, 16:39
                        Nie więc moja matka gotuje godzinę szponder i żeberka w niedużej ilości wody.
                        Dodaje kapusty - tylko kiszoną, liść laurowy i ziele - gotuje. Na patelni wytapia boczek i podsmaża na złoto karkówkę 🫣 (dlatego ten bigos jest taki mięsny - ja bym se karkówkę już darowała) i dodaje do gara, gotuje.
                        Na koniec daje namoczone suszone śliwki i grzyby, podlewa czerwonym wytrawnym winem, daje trochę pieprzu (soli nie - kapusta jest słona) i gotuje, aż kapusta ściemnieje.
                        To wszystko (o ile nic nie zapomniała mi powiedzieć:p).

Brandy nie dodaje do bigosu jednak, pomyliło mi się ze smalcem.
                        • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 08.12.25, 12:25
                          Ja robię podobnie, tylko gotuję biodrówkę, z włoszczyzną (potem ją wyrzucam) i przyprawami.
                          Resztę mięs (schab, wolowina, karkówka, łopatka, boczek) smażę i dodaję do kapusty, nie niech się dusi.
                          Ps. Zamówiłam sprawdzoną kapustę w małym ZAPRZYJAŹNIONYM sklepiku big_grin
                          • wapaha Re: Piątek na wątek 08.12.25, 13:51
                            dzięki-ja robiłam inaczej-tzn najpierw gotowałam kwaśną kapuste, potem dodawałam namoczone grzyby, a na sam koniec zestaw mięs-które dodawałam do kapusty. potem słodka,przyprawy,wino
                • mocca25 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:04
                  Ja polecę jeszcze guinnessa zamiast wina
                • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:05
                  to zle ci sie kojarzy, jak glosi legenda, mysliwy oprocz kapusty zabierali tez peta kielbasy, wlasnie do bigosu

a koncentrat nie jest w zastraszajacej ilosci i dodaje lekko slodyczy
                  jesli kapusta byla zbyt kwasna, to babcia czy mama dodawaly nawet cukru, ja miodu

ale, tak to wszystko kwestia tradycji i przyzwyczajen

a kapusta z kielbasa to zupelnie inny temat wink
                • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 07.12.25, 07:05
                  Smakuję kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, to część przepłukuję wodą. Śliwki suszone też "dosładzają".
                  Wino, to akurat jakie mam pod ręką, byle czerwone
        • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 06.12.25, 17:34
          Żadnej kiełbasy, tylko mięsa różne i boczek. Zadnej słodkiej kapusty. Żadnego przecieru pomidorowego.
          Grzyby, śliwki suszone (NIE wędzone) tak, wino czerwone (pół)wytrawne
          • piataziuta Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:04
            primula.alpicola napisała:

> Żadnej kiełbasy, tylko mięsa różne i boczek. Zadnej słodkiej kapusty. Żadnego p
            > rzecieru pomidorowego.
            > Grzyby, śliwki suszone (NIE wędzone)

Zgadzam się.

tak, wino czerwone (pół)wytrawne

Odrobina brandy też jest ok.

• mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:08
            Primula, jesli Ty nie dodajesz kielbasy czy przecieru, nie znaczy, ze nie mozna, no mozna tongue_out
            bigos nie ma jednego kanonicznego przepisu 😘

poza tym w wielu przepisach jest i kielbasa i slodka kapusta a co wytrawnosci wina, to trudno dyskutowac tongue_out
            • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:11
              prosze bardzo

aniagotuje.pl/przepis/bigos i slodka kapusta i kielbasa
              kuchnia.mojegotowanie.pl/artykul/strzelczyk-robi-swiateczny-bigos-staropolski-juz-teraz-sloiki-po-pasteryzacji-przetrwaja-i-pol-roku kapusta slodka, przecier/koncentrat, kielbasa
              itp itd

az dziw, ze na zubrowke nie zwrocilas uwagi wink
            • taje Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:36
              ja wolę do gotowania zdecydowanie wino wytrawne
              • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:42
                ja tez, tyle, ze czasami czilijskie dzemy sa traktowane jako polwytrawne - spotkalam sie z takim opisem
            • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 07.12.25, 07:08
              Przecież ja piszę o moim bigosie, do mojego bigosu nie można dodawać kiełbasy. Reszta ludzkości może, co mi do tego. Może nawet posypywać placki ziemniaczane cukremwink
              • taje Re: Piątek na wątek 07.12.25, 12:14

> Przecież ja piszę o moim bigosie, do mojego bigosu nie można dodawać kiełbasy.
                > Reszta ludzkości może, co mi do tego. Może nawet posypywać placki ziemniaczane
                > cukremwink

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem w moich okolicach to był standard kulinarny.
                • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 08.12.25, 12:27
                  taje napisała:

> primula.alpicola napisała:
                  >

> Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem w moich okolicach to był standard kuli
                  > narny.
                  >
                  >
                  No wiem że zdarzają się takie anomalie kulinarneuncertain
                  • wapaha Re: Piątek na wątek 08.12.25, 13:46

> >
                    > >
                    > No wiem że zdarzają się takie anomalie kulinarneuncertain

mnie tak moi chłopcy rozpuścili tongue_out
                    całe zycie człowiek jadł placki jak bozia przykazała a tu masz babo..placek. Teraz jem część tak a część tak, bo obie wersje już lubie, eh..
                  • taje Re: Piątek na wątek 08.12.25, 15:38
                    Ja mniej więcej z Twoich okolic i to nie tyle anomalia co standard tam był (nie wiem jak teraz). Cokolwiek myśleć o smaku. Podobnie jak sałata ze śmietaną.
          • mysiulek08 Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:12
            a gdzie napisalam, ze sliwki wedzone?
            • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 07.12.25, 07:10
              mysiulek08 napisała:

> a gdzie napisalam, ze sliwki wedzone?
              >
              >
              >
              Nie mam pojęcia, a dlaczego pytasz?
              Wędzone są przepaskudne, śmierdzą z daleka, nie używam ich do niczego.

Ps. To moja osobista preferencjabig_grin
        • kocynder Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:24
          "nastepuje probowanie - czasami trzeba dodac pieprzu,majeranku, pieprzu ziolowego, kmniku, czabru, powidel sliwkowych, wina"
          U mnie zamiast powideł śliwkowych dodawało się dżem z czarnej porzeczki. Fajnie podkręca smaki.
    • abidja Re: Piątek na wątek 06.12.25, 18:37
      1.
      Spedzilam cudowne godziny na basenie z corka.
      Przyjechał moj syn z Bodø na krotki wypoczynek pomiedzy egzaminami.
      Skonczyłam narzute resztkowiec. W sumie wyszly dwie.

2. Ciche ADHD ...

3. Zdjecie to Bassies rysunek corki na tablicy

4. Vege parowki z chilli oraz koktajl sojowy

5. Jedna z forumek pisala ze czeka na MRI swojej corki w sierpniu. Chodzilo o powiekszony palec u reki. Bardzo sie martwiła.
      Mam nadzieje,ze wszystko u nich skonczylo sie dobrze, bo nie moge zapomniec o tym.
      • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:04
        świetny rysunek !!
        to kreatywny twór czy odtwórcza praca ?
        • abidja Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:23
          To prawdziwa postac z Dandys world.
          Akurat jej ulubiona.
          Robi tez Bassies z gliny. Z mnostwem szczegołow, ktore odtwarza zgodnie z jej wzorem z gry.
          Potrafi tez sama wymyslac i rysowac postacie. Ma dosc orginalny styl.
          To jej sposob na wyciszenie.
          • abidja Re: Piątek na wątek 06.12.25, 19:25
            Tu oryginał.
            • wapaha Re: Piątek na wątek 06.12.25, 20:19
              abidja napisała:

> Tu oryginał.
              w takim razie- jej praca podoba mi się bardziej smile
              • kocynder Re: Piątek na wątek 06.12.25, 20:29
                Mi też!
                • abidja Re: Piątek na wątek 06.12.25, 20:45
                  🥰
          • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 07.12.25, 07:11
            Co to jest ciche adhd?
            • abidja Re: Piątek na wątek 07.12.25, 12:17
              ADHD wystepujace najczesciej u dziewczynek, bez elementu nadpobudliwosci ruchowej, typowej u chlopcow.
              • primula.alpicola Re: Piątek na wątek 08.12.25, 12:28
                Chaos w głowie, natłok myśli, napięcie?
                Ekhem
                • wapaha Re: Piątek na wątek 08.12.25, 13:49
                  u mojej najstarszej właśnie zdiagnozowano..
                  • abidja Re: Piątek na wątek 08.12.25, 18:57
                    wapaha napisała:

> u mojej najstarszej właśnie zdiagnozowano..

Ile ma twoja corka lat?
                    Moja 12.
                    Nagle zrobila sie b.cicha, mialam wrazenie ze ona mi niknie, robi sie coraz cichsza i cichsza , na zmiane z atakami paniki.
                    Szkola to dla niej ogromne wyzwanie. Na razie dzialam intuicyjnie i słucham jej potrzeb.
                    • wapaha Re: Piątek na wątek 08.12.25, 21:44
                      abidja napisała:

> wapaha napisała:
                      >
                      > > u mojej najstarszej właśnie zdiagnozowano..
                      >
                      > Ile ma twoja corka lat?
                      > Moja 12.
                      > Nagle zrobila sie b.cicha, mialam wrazenie ze ona mi niknie, robi sie coraz cic
                      > hsza i cichsza , na zmiane z atakami paniki.
                      > Szkola to dla niej ogromne wyzwanie. Na razie dzialam intuicyjnie i słucham jej
                      > potrzeb.

25
                      z moją było sporo problemów, przypisywałam to innym doświadczeniom ( niepełnosprawnosć, dojrzewanie itp), tak naprawdę najwięcej problemów pojawiło się u niej ok 23 rż (kumulacja wielu zdarzeń, dorosłość,pierwszy krótki burzliwy nieudany związek do tego ciągłe migreny i bezsenność)
                      Zdiagnozowano ją ( ona do tego dążyła) jakieś pół roku temu
                • abidja Re: Piątek na wątek 08.12.25, 18:54

> Chaos w głowie, natłok myśli, napięcie?
                  > Ekhem

Nadwrazliwosc sensoryczna, problemy z pamiecia, zasypianiem, niestabilnosc emocjonalna z nadreaktywnoscia
                  Duzo by wymieniac.
                  Jestesmy na poczatku drogi w terapii i leczeniu.
      • piataziuta Re: Piątek na wątek 06.12.25, 20:12
        Super rysunek, zdolna córka!
        • abidja Re: Piątek na wątek 06.12.25, 20:45
          🥰😘

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka