Dodaj do ulubionych

wałek do ciasta

24.12.25, 21:58

potrzebuje

ceramiczny postanowil popelnic sepuku, spektakularnie sie rozbil 😤
nie chce drewnianego ani silikonowego - leza w szufladzie, nie lubie nimi walkowac jeszcze bardziej niz zwykle

moze ze stali nierdzewnej? ktoras ma? uzywa?
Obserwuj wątek
    • al_sahra Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:28
      Tutaj są popularne bambusowe albo marmurowe, ale te drugie to chyba głównie dla zadania szyku smile, bo bardzo ciężkie.

Ja mam zwykły drewniany, którego używam raz na tzw. ruski rok.
      • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:34
        zapomnialam o marmurze 😆
        ciezki czasami jest potrzebny

przegladam wlasnie lokalna oferte zeby ze swiata nie ciagnac i najwiekszy wybor nie chinskich noname jest wlasnie w inoxie (hiszpanskie/amerykanskie/czeska tascoma
        • mikams75 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 00:44
          Odradzam marmurowy, ciężki, co niby jest zaletą ale tu już jest za ciężki i nie wkrótce ciasta się trudno równo wałkują, ciasto się przykleja za to mąka nie bardzo. Zwykły drewniany jest lepszy.
          • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 01:28
            czyli marmurowy wykreslam z listy

na dobry drewniany, taki zeby sie lekko prowadzil i nie przyklejal (babciny byl taki, glaski, sliski) nie trafilam, ale dobrze sie palily w kozie 😉
            • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 01:29
              *gladki
            • mikams75 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 01:43
              Podejrzewam, że ten babciny był gładki od zużycia, wyslizgany, natłuszczony. Mój się lekko prowadzi ale super gładki nie jest, za to mąka się dobrze przyczepia i ciasto się nie klei. Sa też drewniane walki cienkie, bez rączki, więc odpada problem dziadowskich rączek. I te bywają też długie. Ale nią mam doświadczenia z takimi.
              • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 02:20
                takie bez raczki mam, drewniane, długiego nie uzywam, wole z raczkami,krotki czasami do rozwalkowania na blaszce
                ten babciny byl taki sliski od zawsze, niestety w koncu sie rozpadl, a bylam gotowa go zabrac po smierci mamuski ( wcześniej by nie oddala🤣
                na razie wytypowalam metalowy tescomy i lacor
    • aankaa Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:31
      a dlaczego nie kupisz kolejnego ceramicznego?
      • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:38
        1. u mnie niedostepne
        2. w PL nie chinskich, to boleslawiec, niezbyt tani i te co widzialam sa 'calosciowe' , poza tym, klopot wysylkowy, wydam 300-400 pln a roznie moze byc i dojda skorupy
        • aankaa Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:41
          wiesz, jakbym miała wydać 300-400 na wałek do ciasta to by mnie chyba ... strzelił. Wolałabym te pieniądze wydać na masaże smile No, ale ja nieciastowa, ostatni kg mąki kupiłam ze 2-3 lata temu, więc nie jestem w stanie zrozumieć problemu
          • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:45
            na masaze tez moge wydac 😎
          • mocca25 Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:47
            masaże wałkiem?
            • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:49
              czemu nie 😛
            • aankaa Re: wałek do ciasta 24.12.25, 22:52
              marmurowym - jak najbardziej big_grin Pod warunkiem, że masujący będzie go tylko palcem popychał a nie przykładał się jak do ciasta na pierogi
    • kropkaa Re: wałek do ciasta 25.12.25, 02:14
      Nie pomogę, bo mam drewniany Le Creuset. Taki w jednym kawałku. Nie byłam przekonana, ale jest okok.
      PS zgadzam się, że silikonowy to pomyłka.
      • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 02:27
        teraz kruset nie ma walkow, od nich zaczelam poszukiwania 😋
        • kropkaa Re: wałek do ciasta 25.12.25, 19:00
          Kupowałam jakiś czas temu w outlecie ale potem jeszcze widziałam, nawet chyba w regularnym sklepie w Złotych.
          W ogóle kupiłam, bo podobno mieli już nie robić, przekonania jednak zero. I tak sobie leżał. Użyłam przypadkiem i do standardowego już nie wróciłam.
          Jak będę w ZT aż zrobię risercz, co z tymi wałkami smile
          • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 19:23
            z wiadomych wzgledow tylko online moglam sprawdzic 🤣
    • andaba Re: wałek do ciasta 25.12.25, 02:37
      Bratowa w prezencie ślubnym dostała plastikowy, używa go od ponad 30 lat, ale ja bym nie umiała, za lekki

Nie pomogę, ja mam drewniany, taki zwykły za dychę z AGD Carla, mam też drewniany z tescomy, ale jednak wolę ten za dychę. Natomiast nie lubię takiego z jednego kawałka, nauczona jestem na ruchomym i mi nie idzie jak powinno (taki też mam, nawet dwa). W ogóle wałków mam chyba 6 smile
      • mama_duzych_dzieci Re: wałek do ciasta 25.12.25, 04:03
        a mąż/partner/towarzysz grzeczny? czy czuje respekt? 6 wałków to jest czym walićsmile
      • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 05:16
        tez mam chyba z 6 albo 7 a uzywalam glownie jeden dlugi na lozyskach z raczkami, krotki bez raczek i taki calkiem maly do foremek
        odlogiem leza dwa silikonowe, dwa drewniane, jeden z wzorkami
        walkowanie nie moja ulubiona czynnoscia i wole jak sprzet dobrze lezy w rece 😜
        • abasia0 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 09:26
          Też prezent ślubny tyle, że dla moich rodziców 🙂 trwa w stanie niewzruszonym.
          A na dziś znalazłam coś takiego, stalowy ok. 60 złotych
          • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 15:37
            radelko cudne smile

teraz juz wiem, ze walek jak na focie nr1 czyli 'z rantem' robi 'slady' na ciescie, moze nawet ciasto przecinac, wiec lepsze sa takie jak focie nr2 czyli bez rantu
    • feniks_z_popiolu Re: wałek do ciasta 25.12.25, 10:20
      No proszę, jak to dobrze czasem poczytać ematkę. Nie mialam pojęcia, że może być taka różnorodność wałków do ciasta.
      Mam jeden drewniany. Nawet nie wiem skąd sie wziął. Kiedyś miał rączki a teraz został po nich pusty tunel.
      • mysiulek08 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 15:38
        😂
    • alina460 Re: wałek do ciasta 25.12.25, 19:06
      Ja mam silikonowy i jest całkiem ok na moje małe potrzeby (ciasteczka, pierniki).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka