marzenka12 03.01.26, 09:59 2026 rozpoczęty nalotem USA na Wenezule. Yego sie chyba malo kto spodziewal. Zapraszam do komentowania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:03 Trump zwariował. Przecież obywatele wywiozą go na taczkach jak zabraknie kokainy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:08 Może po prostu przejmie kartele. Mam nadzieję że bedzie bezclowo nam dostarczał, bo w 2027 ma sie zaczac atak Rosji i Chin na Europe, a tego na trzeźwo nie chce oglądać Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:24 The emperor has no brain. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:11 primula.alpicola napisała: > Trump zwariował. > Przecież obywatele wywiozą go na taczkach jak zabraknie kokainy. Nie wszyscy obywatele biorą narkotyki. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że większość nie bierze. Dodatkowo całe społeczeństwo ponosi skutki tego dziadostwa. Zamiast jeździć dwa razy w roku do Bułgarii lepiej raz w życiu wybrać się do USA, bo podróże kształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:25 Niech się sami kiszą w swoim sosie. Jest dużo lepszych i ciekawszych miejsc na urlop niż USA, zwłaszcza od niedawna i w najbliższej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:29 Ale tez nie mozna tak na to patrzec calosciowo. W Polsce tez wiele lat byl pod rzadami PISu i jakos do glowy nie przyszlo ludziom by oceniać calosc narodu po rzadzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:57 princesswhitewolf napisała: > Ale tez nie mozna tak na to patrzec calosciowo. W Polsce tez wiele lat byl pod > rzadami PISu i jakos do glowy nie przyszlo ludziom by oceniać calosc narodu po > rzadzacych. > Dwa lata tych nierządów i PIS wróci. Wikipedia: "Po jego śmierci ( Hugo Rafael Chávez Frías )urząd prezydenta objął Nicolás Maduro, który pozostaje u władzy do dziś. Okres jego rządów charakteryzuje się postępującym autorytaryzmem, który z czasem przeistoczył się w totalitarną dyktaturę. Od 2019 roku Maduro nieuznawany jest m.in. przez Stany Zjednoczone i Unię Europejską. Od 2014 roku, kiedy nastąpiło załamanie się światowych cen ropy, kraj zmaga się z kryzysem gospodarczym, przejawiającym się m.in. hiperinflacją, drastycznym spadkiem PKB, niedoborem żywności i leków oraz emigracją ludności (do 2022 roku – ponad 7 mln osób). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:01 I ty wierzysz ze Trump polecial na ratunek a nie po to by zajac sie ich ropa? Haha Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:03 A jak się zajmie tą ropą? Tak jak Amerykanie zajęli się ropą w Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:10 A nie zastanawialed sie dlaczego US zaczal akcje wokol Nigerii, kolejnego czlonka OPEC? A odpowiadajac na twoje pytanie. To sie robi przez rękawiczki jak mawiaja sie po ang , i tak robiono: Po obaleniu Husaina Irak otworzył sektor naftowy dla zagranicznych koncernów. Kontrakty dostały m.in.:ExxonMobil Chevron Halliburton, ktore bezposrednio dorealy sie do koryta i wydobywały ropę, zarabiały na kontraktach, serwisie, infrastrukturze. Zwiększona produkcja irackiej ropy , obniżała globalne ceny wzmacniała bezpieczeństwo energetyczne USA i przyczynila sie do większego wpływ USA na region Zatoki Perskiej. Ale ale... wojna w Iraku kosztowala biliony dolarów , tysiące poległych żołnierzy, finansowo USA jako państwo raczej straciły, nie zyskały bezpośrednio ale Cheney byl dyrektorem w Halliburton. Na skutek krytyki w Kongresie Cheney formalnie zrezygnował z kierownictwa Halliburton, ale nadal miał znaczące powiązania finansowe. Halliburton zdobyła później lukratywne kontrakty w Iraku (rebuilding i logistyka) To oczywiste ze polityka zagraniczna była częściowo powiązana z interesami przemysłu naftowego. Czy tylko ja ogladam tu wiadomosci z US? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:18 princesswhitewolf napisała: > A nie zastanawialed sie dlaczego US zaczal akcje wokol Nigerii, kolejnego czlon > ka OPEC? > > A odpowiadajac na twoje pytanie. To sie robi przez rękawiczki jak mawiaja sie p > o ang , i tak robiono: > > Po obaleniu Husaina Irak otworzył sektor naftowy dla zagranicznych koncernów. K > ontrakty dostały m.in.:ExxonMobil > Chevron Halliburton, ktore bezposrednio dorealy sie do koryta i wydobywały ropę > , zarabiały na kontraktach, serwisie, infrastrukturze. Zwiększona produkcja ira > ckiej ropy , obniżała globalne ceny > wzmacniała bezpieczeństwo energetyczne USA i przyczynila sie do większego wpływ > USA na region Zatoki Perskiej. Ale ale... > wojna w Iraku kosztowala biliony dolarów > , tysiące poległych żołnierzy, finansowo USA jako państwo raczej straciły, nie > zyskały bezpośrednio ale Cheney byl dyrektorem w Halliburton. Na skutek krytyki > Przy okazji przestało straszyć bombą atomową, której nie mieli i atakiem chemicznym. Więc gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:33 Straszyli w obronie. Nikt nie mowi ze Saddam byl milusi. Ale to nie usprawiedliwia zajmowania kraju. Co to za niby wywiad mial US ze nie zauwazyl ze tam nie ma bomby atomowej.. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:16 princesswhitewolf napisała: > I ty wierzysz ze Trump polecial na ratunek a nie po to by zajac sie ich ropa? H > aha > A czy ja mówiłem że nie? Przy okazji poleci czerwony bandytyzm. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:34 kiedy sie US zajmie np Erytrea? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:41 Jak znajdą tam złoża ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:41 Czemu Erytrea ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:55 Rozmawiamy o tym ze niby Trump ratuje przed opresyjnym rzadem w Wenezueli. Wiec sie pytam kiedy sie Erytrea zajmie? Tak jest jednen z najbardziej opresyjnych rządów na swiecie teraz, dyktatura wojskowa, brak eolnych wyborow itd.. Wiec napisalam o tym a memphis jako jedna z rozumniejszych tu forumek slusznie napisala: jak sie znajdzie ropa hehe Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:07 Ale czemu cię interesuje Erytrea ? Rząd w Chinach też jest opresyjny - moja córka miała kontrole komiksu podczas security check Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:20 W Erytrei gorzej. Poczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:48 Co tam z jakąś małą Erytrea jakim się nie podoba to sobie idą do Etiopii czy to jest jakiś temat na pierwszych stronach gazet uk żeby odwrócić uwagę od kryzysu??? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:06 Asma o kryzysie w Uk slysze od Ciebie tylko. Paczka zywnosciowa ode mnie nie doszla Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:06 Do Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
inkamovinka Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 00:06 pani.asma napisała: > Co tam z jakąś małą Erytrea jakim się nie podoba to sobie idą do Etiopii czy to > jest jakiś temat na pierwszych stronach gazet uk żeby odwrócić uwagę od kryzys > u??? nie do Etiopii, tylko do Uk pranie mózgu w UK trwa: „biedni Erytrejczycy nie mają, gdzie pójść- a UK zawsze wita chlebem i bonusami” 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 01:12 Kie? Znowu fanazje cie ponosza. Bardzo trudno teraz legalnie przybyc do Uk Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:07 co to znaczy kontrola komiksu? Serio pytam bo nie wiem. Laptop i czytane w sieci komiksy sprawdzali? czy o coś innego chodzi? A córka zastanawia sie nad wymianą studencką w tamte rejony to wolę wiedzieć o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 20:25 Córka miała w plecaku komiks zwykłą książeczkę po angielskucienka która zresztą dostała na Expo w Japonii Kontrolerka wertowala tą książeczkę W poszukiwaniu jakiejś antychińskich treści Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:57 BYłam 2 razy dziękuję bardzo Poza tym biorąc co tam Kenedy odpitala...to niedługo będzie strach jechać ze względu na zagrożenie epidemiologiczne. Odra u nich hula. NIe wiem czy ju zwprowadzili ale mieli odraczać szczepienie na WZW B dla noworodków. Przy ich dostępie do lekarzy i pomocy medycznej ...ktoś chyba chce znacząco zmniejszyć populację USA Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:24 primula.alpicola napisała: > Trump zwariował. > Przecież obywatele wywiozą go na taczkach jak zabraknie kokainy. Kokaina w USA to głównie z Kolumbii i Meksyku, tu o ropę chodzi i inne złoża, napewno nie o ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:38 Ha, ha, ha. Kuba protestuje, Iran grozi, w Chinach mają ból doopy, bo dostęp do zasobów Ameryki Południowej będzie trudniejszy, lewacy na całym świecie histerycznie pieją, znaczy Trump zrobił coś dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:50 Najważniejsze, że na wygranej tego groźnego kretyna zarobiłaś, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:02 Snejkowa i zarabianie? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:05 Na giełdzie. A że jest wyborcą AfD to i Trump jej się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:20 princesswhitewolf napisała: > Snejkowa i zarabianie? > Tu akurat trafiła w sedno. Że Ty nie lubisz Trumpa to wszyscy muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:14 pursuedbyabear napisała: > Najważniejsze, że na wygranej tego groźnego kretyna zarobiłaś, nie? > Nie zarobiłam na wygranej kogokolwiek, a zarobię na dobrym stanie amerykańskiej gospodarki. I dla niej Trump jest korzystny. Ale tego po prostu nie rozumiesz, bo masz ideologiczne pomidory na oczach. USA na pewno nie potrzebuje Che Guevary dla ubogich. Idź może ratuj dzieci w Sudanie, będzie więcej pożytku z tej lewackiej histerii. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:24 snakelilith napisała: > pursuedbyabear napisała: > > > Najważniejsze, że na wygranej tego groźnego kretyna zarobiłaś, nie? > > > > Nie zarobiłam na wygranej kogokolwiek, a zarobię na dobrym stanie amerykańskiej > gospodarki. I dla niej Trump jest korzystny. > Ale tego po prostu nie rozumiesz, bo masz ideologiczne pomidory na oczach. USA > na pewno nie potrzebuje Che Guevary dla ubogich. Idź może ratuj dzieci w Sudani > e, będzie więcej pożytku z tej lewackiej histerii. Putin w Ameryce Południowej został obalony.. Czas na lewacką Kolumbię. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:39 Niech sie Trump zajmie kacykami w Ameryce Pd i zaangazuje tam pelnie sil wojskowych. Putin to lubi i Chiny ktore zajma Tajwan a wraz z nim dostep do procesorow i gospodarka US runie. Tiaaa cudnie madre Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:40 A jak sytuacja w las vegas ? Bo się wybieram Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:50 Zamykaja to i owo. Klientow brak Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:09 A jak poczta w UK ? Na Forum o Laponii była Draka bo ludzie po wysyłali kartki na święta z wioski Mikołaja i nic nie po dochodziło Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:21 Mowisz o kartkach wysyłanych przez Polska Poczte w upadlosci? Royal Mail ma sie swietnie bo jest sprywatyzowane. Nie wierze by cos nie dochodzilo. Nie spotkalam sie przez 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:46 Prinzess ale czy wysyłałaś jakieś kartki? Bo ludzie z uk ej naprawdę wkurzeni wy kosztowali się na kartkę od świętego mikołaja i jej nie dostali Może leżą wszystkie w Pradze u czeskiego milionera właściciela waszej poczty Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:49 Wysylalam i paczki i dochodza. Pewno mowisz o Polskiej Poczcie w Upadlosci Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:40 Za malo ropy w Kolumbii by sie USA nimi zajelo. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:27 Może niech się zajmie USA i nie urządza innym życia według własnego widzimisię. Zdaje się, że Amerykanie nie do końca są zadowoleni z jego sposobu rządzenia, a sondaże ma takie, że sam siebie pokonał jeśli chodzi o elektorat negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:31 Ideologiczne pomidory? Ładne, nie znałam. Ale topsz, topsz. Trump jest korzystny dla amerykańskiej gospodarki, podejmuje same mądre decyzje, a ja się nie znam. W ogóle nikt się tu nie zna. Całujemy po stópkach z pokorą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:06 pursuedbyabear napisała: > Ale topsz, topsz. Trump jest korzystny dla amerykańskiej gospodarki, podejmuje > same mądre decyzje, a ja się nie znam. No nie znasz się. Ale o tyle autorefleksji bym ci nie posądzała. Pierwszy krok masz zrobiony. Dziwne tylko, że to, że USA nie wybrało światłych, progresywnych i mniej śmiesznych skoro byli dla kraju i świata tacy cudowni, nic nie dało ci do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:28 Cóż, wiem, że w twojej opinii mam mały rozumek, nie rusza mnie to. Pocieszę cię, w mojej opinii imigranci głosujący na skrajnie prawicowe partie mają podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:36 pursuedbyabear napisała: > , w mojej opinii imigranci głosujący na skrajnie prawicowe partie mają podobny. Nie wszyscy migranci są zagrożeni. Ci, którzy się asymilują, jak snejkowa, mogą spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:44 Raczej ci którzy mają właściwy kolor skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:54 tanebo0001 napisał: > Raczej ci którzy mają właściwy kolor skóry. No tak to już jest, że ci, którzy się nie asymilują, mają zwykle określony kolor skóry. Choć są wyjątki, np. żydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:28 A jak mieli się asymilować skoro był podział na białe i czarne dzielnice? Po wojnie secesyjnej jankesi chcieli spakować całe południe na statki i wysłać na ocean. Niestety Lincoln był zbyt miękki... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:50 Przeciez to juz nie byli Afrykanie alw kolejne pokolenia dla których Afryka nie byla domem Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:48 Powiedz to Scarlet i Rettowi... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:45 Sbake nie mieszka jakby w Niemczech tylko w tureckiej dzielnicy gdzie wszystko jest tureckie więc mieszka jakby w Turcji więc w ogóle to co piszesz nie ma zastosowania do niektórych rejonów Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:58 pani.asma napisała: > mieszka jakby w Turcji Dobre. W Niemczech zrobili lokalną Turcję, a w USA lokalną Somalię - wszystko podejrzewam po to, aby nikt się nie sprzeciwiał, jak będą chcieli w kazdym państwie zrobić lokalny Izrael Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:07 Ja nie wiem czy imigranci na zasilkach państwa w mieszkaniach socjalnych mozna określić... asymilujacymi sie Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:26 A ty oczywiście pochodzisz z dolnej Kornwalii? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:35 princesswhitewolf napisała: > Ja nie wiem czy imigranci na zasilkach państwa w mieszkaniach socjalnych mozna > określić... asymilujacymi sie > Twoje próby rzucania goownem w moim kierunku są jak wszystko u ciebie, pozbawione wszelkiej logiki. Typowe dla ludzi jak ty, bez wykształcenia i żyjących z emerytury mamusi. Ja gdybym żyła na zasiłkach i mieszkała w socjalnym mieszkaniu, to na pewno nie popierałabym konserwatywnej prawicy, a entuzjastycznie całe to lewactwo w De, które rujnuje od lat wesoło gospodarkę, zadłuża cały naród, chce podwyższać ciągle podatki dla pracujących i zabierać tym, którzy się dorobili. Tylko by dalej pchać w rozdmuchany socjalny system i finansować tych, którzy nie wpłacili do społecznych kas nic, a tylko wyciągają leniwą i roszczeniową łapę. Gdybym do tych ludzi należała, to prawica byłaby dla mojego życia na cudzy rachunek zagrożeniem. Ale nie należę. Więc daruj sobie wojenny szurze jakiekolwiek komentarze na temat mojej osoby, bo kompromitujesz się tylko swoimi absurdalnymi jak zawsze wnioskami i interpretacjami. Nie potrafisz odróżnić propagandy i kłamstwa od faktów i masz zaburzą percepcję rzeczywistości, pewno konsekwencja nie leczonego zaburzenia. Nawet twoja idolka asma drze z ciebie łacha podkładając ci idiotyzmy, które łykasz jak młody pelikan. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:51 Czyli to co zawsze - ambicje klasy średniej żeby więcej zarabiać jak klasa wyższa i lęk że spadną do klasy niższej. A za wszystko winią klasę niższą... Odpowiedz Link Zgłoś
cwalina.ze.szczecina Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:06 Weź się oma już tak nie odpalaj bo udaru dostaniesz. Też jakoś za specjalnie lotna intelektualnie i wykształcona nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:07 snakelilith napisała: > princesswhitewolf napisała: > > > Ja nie wiem czy imigranci na zasilkach państwa w mieszkaniach socjalnych > mozna > > określić... asymilujacymi sie > > > > > > Twoje próby rzucania goownem w moim kierunku są jak wszystko u ciebie, pozbawio > ne wszelkiej logiki. Typowe dla ludzi jak ty, bez wykształcenia i żyjących z em > erytury mamusi. > Ja gdybym żyła na zasiłkach i mieszkała w socjalnym mieszkaniu, to na pewno nie Ale Princess chyba nie pisała o Tobie? Niezależnie od Waszych przepychanek - chyba nikt by o Tobie nie powiedział ze jesteś na zasiłku i mieszkasz w socjalnym?? Serio pytam, z kontekstu trudno wyczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:50 sztalugi1234 napisała: ch > yba nikt by o Tobie nie powiedział ze jesteś na zasiłku i mieszkasz w socjalnym > ?? Princess łyknęła kiedyś bzdurę podsuniętą jej przez trolla asmę o zasiłku, na którym niby siedzę i co ja jakiś czas o tym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:01 snakelilith napisała: > sztalugi1234 napisała: > > ch > > yba nikt by o Tobie nie powiedział ze jesteś na zasiłku i mieszkasz w soc > jalnym > > ?? > > Princess łyknęła kiedyś bzdurę podsuniętą jej przez trolla asmę o zasiłku, na k > tórym niby siedzę i co ja jakiś czas o tym pisze. Aaa, wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:37 Ale kłamiesz Pisałam tylko że mieszkasz w tureckiej zanieczyszczonej chemia dzielnicy Litości ręki ogrom nieszczęść i do tego bycie na zasiłku to już za dużo i nikt by tego nie zniósł Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:00 No taka wiesc niesie ze jest na zasilkach jak tu wyczytałam, a ze mieszka w specyficznym bloku czy kamienicy to jest caly watek. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:40 Pisała że mieszka w kamienicy z widokiem na wielkie drzewo i sąsiadkami których nienawidzi bo pęka papierosy. I że po ulicy szlaja się śmieci gdy wieje. To i tak lepsza doła niż życie zw UK gdzie brakuje produktów a gangi latają z nożami ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:57 >To i tak lepsza doła niż życie zw UK gdzie brakuje produktów a gangi latają z nożami ? W koncu zwiedz to UK kiedys hahah. Btw. W Berlinie chyba ponad 2 prawie 3 razy wiecej zgonow z powodu mordow niz w Londynie . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:53 >Typowe dla ludzi jak ty, bez wykształcenia i żyjących z emerytury mamusi. W UK zyc z polskiej emerytury 🤣 dream on. A co do wyksztalcenia nie mam kompleksow. Pare forumek zna moje imie i nazwisko i profil na LinkedIn gdzie sa nawetoje reefencje od dyrektorow roznych firm. Ja wiem na pewno ze mieszkasz w mieszkaniu socjalnym gdzie mieszkaja ubodzy Turcy. Opisywalas to. Jestem przekonana ze masz zasilki ze wzgl na zdrowie psychiczne. Na bank Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:48 princesswhitewolf napisała: > A co do wyksztalcenia nie mam kompleksow. Pare forumek zna moje imie i nazwisk > o i profil na LinkedIn gdzie sa nawetoje reefencje od dyrektorow roznych firm. Nie znam nikogo kto by potwierdził twoją tożsamość, natomiast twoje kompetencje językowe w ojczystym języku wskazują raczej na to, że ledwo skończyłaś podstawówkę i pracujesz w UK na zmywaku. A ja nie mieszkam w żadnej specyficznej dzielnicy, co ci podsunęła znana na tym forum idiotka, a mam tylko miłą rodzinę z tureckimi korzeniami jako sąsiadów. Normalnych ludzi ze średniej klasy, pracujących na swoje życie i mieszkających we własnościowym mieszkaniu. Dziwne, że akurat osoba z miasta, w którym burmistrzem jest człowiek z pakistańskimi korzeniami takich sąsiadów uważa za oznakę socjalnej patologii. Pewnie więc sama mieszkasz gdzieś w gettcie dla biedniejszych emigrantów i obcokrajowcy tylko tak ci się kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:59 A czy ja glosowalam na aktualnego burmistrza? Glupoty wypisujesz. Wyksztalcenie mam lepsze niz ty i glowe za to daje. Jak i sytuacje zawodowa ale nie musisz wierzyc. Fantazjuj dalej. Swoich sasiadow opisalas jako totalna patologie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:06 princesswhitewolf napisała: > Swoich sasiadow opisalas jako totalna patologie Przecież ty nawet nie wiesz, co ja pisałam. Pleciesz tylko te bzdety, co wyciąga sobie z brudnej doopy sama. Wpadasz, jak sama przyznałaś, z doskoku i nawet nie rozumiesz sensu tego, na co odpowiadasz, co ci pyerdylion razy masa ludzi tu pisała. Przyznaj się ty lepiej do tego zmywaka, to znowu nie taka hańba, bo w to wykształcenie NIKT ci tu nie uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 20:29 Nie chce mi się szukać na telefonie ale może ktoś może znaleźć ten von tag kiedy snake się cieszyła że umarła jej sąsiadka Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:11 Ah te oceny na podstawie otoczenia ze swoich socjalnych blokow. Dla mnie nie ma znaczenia w co wierzysz. Sloma z butow wychodzi ci na kazdym kroku. Ludzie wychowani w kulturalnych domach sie tak nie zachowuja. Widac na kazdym kroku wizytowke osoby z ktora sie rozmawia Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:48 Czy ciągle jeździsz do tych arabskich dzielnic paryża? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 [...] 03.01.26, 13:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:35 Ale tu nie chodzi czy lewica czy prawica. Wojen sie nie wyczynia dla wlasnych korzyści. Lewica tez zaczynala podle wojny Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:25 princesswhitewolf napisała: > Ale tu nie chodzi czy lewica czy prawica. Wojen sie nie wyczynia dla wlasnych k > orzyści. Lewica tez zaczynala podle wojny > Ależ. Wojny się wszczyna WYŁĄCZNIE dla korzyści. Najczęściej finansowych, tak. Choć bywa, że ideologicznych Ale jak poskrobać, to pod tą ideologią zawsze jest kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:58 Bywaly i inne alw niw nazwała ntego historia wojna tylko "interwencja" : Kosvo w latach , Libia 2011. Secesyjna: republikanie, by zniesc niewolnictwo Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:06 Niewolnictwo to było jedno z haseł, chwytliwe i tak dalej ale konflikt bazował na różnicach gospodarczo-ekonomicznych. Na tym tle wjechały spory polityczne. Nikt by nie podjął głoszonych haseł o prawie do wolności, gdyby nie widziano w tym czystego biznesu i walki o władzę i kasę. Co jest, oczywiście, naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:05 Putin już potępił. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:15 tanebo0001 napisał: > Putin już potępił. > I to ci oczywiście nic nie mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:27 snakelilith napisała: > tanebo0001 napisał: > > > Putin już potępił. > > > > I to ci oczywiście nic nie mówi? Nawet komentatorzy na rosyjskim portalu powoli trzeźwieją od wezwań do wsparcia Maduro rozpoznaniem satelitarnym i straszeniem nukami. Wyliczają, ile i jakiej broni kupiła Wenezuela od Rosji, ile wzięła kredytów które właśnie poszły się rąbać. I ogromny żal, że MANPADSy na dachach nie zadziałały.. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:42 Zgadza się, PDVSA jest od lat kontrolowany przez Chiny i Rosję. USA kąpie się w raniej ropie z Meksyku i Nigerii, poza tym zajęcza największym producentem na świecie.. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:52 Taniej ropie Poza tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:54 primula.alpicola napisała: > Przecież obywatele wywiozą go na taczkach jak zabraknie kokainy. W takim razie może spać spokojnie. Koka nie idzie do USA z Wenezueli (a w każdym razie marginalnie). Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 23:38 primula.alpicola napisała: > Trump zwariował. > Przecież obywatele wywiozą go na taczkach jak zabraknie kokainy. Przecież to w żaden sposób nie blokuje dostaw kokainy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 00:04 Koka to z Kolumbii glownie idzie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:11 >Yego sie chyba malo kto spodziewal. Przeciez od 2-3 miesiecy bylo to wiadome i w wiadomosciach o tym bylo. Nawet na forum sie pytalam ciekawe co w krajach Ameryki pd o tym mowia i ze dobrze by Mysiulek powiedzial co u niej w TV o tym mowia.. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:13 Nie czytałam 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:33 >Nie czytałam 🤷♀️ Moich wpisow zapewne nie ale wiadomosci nie czytalas? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:17 Nie, ja niczego nie czytam Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:25 princesswhitewolf napisała: > >Yego sie chyba malo kto spodziewal. > > Przeciez od 2-3 miesiecy bylo to wiadome i w wiadomosciach o tym bylo. Nawet na > forum sie pytalam ciekawe co w krajach Ameryki pd o tym mowia i ze dobrze by M > ysiulek powiedzial co u niej w TV o tym mowia.. > Przecież nie chodzi tylko o narkotyki. Wenezuela od lat rozwija przemysł dronowy, ma zakłady montujące tanie drony latające i pływające. Te drugie są moim zdaniem kluczowe, mogą zaminować kluczowe akweny zatoki meksykańskiej i sparaliżować cały ruch na niej. W tym ruch gazowców transportujące LNG do Polski z Calcasieu Pass. Jeszcze ciekawsze, to może się okazać jaka będzie reakcja Chin, które zainwestowały przez ostatnie lata w Wenezueli bardzo znaczne kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:34 Gdyby wojny urzadzax z kazdym krajem co bron peodukuje to bylaby niekonczaca sie wojna Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:12 Przyspieszyl w gonitwie po pokojowego Nobla. W tym roku musi być jego. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:14 Zdecydowanie łatwiej kończyć te wojny które się samemu zaczęło Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:23 marzenka12 napisała: > Zdecydowanie łatwiej kończyć te wojny które się samemu zaczęło To plan genialny w swej prostocie... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 14:50 Naloty na Iran nie załatwiły sprawy... „Plan pokojowy” w kwestii Gazy nie załatwił sprawy... Bombardowanie Nigerii nie załatwiło sprawy... Groźba działań militarnych przeciwko Grenlandii, Panamie, Kubie, Meksykowi i Kolumbii nie załatwiła sprawy. A nuż bombardowanie Wenezueli i porwanie jej prezydenta w końcu zagwarantuje Trumpowi POKOJOWĄ NAGRODĘ NOBLA! Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 14:57 No teraz zapewni mu przejęcie ruskiego tankowca próbujàcego przełamać blokadę wenezuelskiej ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:17 Jedną pokojową już ma. FIFA nasza najwspanialsza dała mu swoja piewrszą pokojową nagrodę Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:50 Promotorzy piłkozy dają nagrody pokojowe? O kurczę... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:26 Jak to leciało? Chleba i igrzysk? Nie ma chleba więc jankesi będą mieli igrzyska. Mam nadzieję że i drugi Wietnam. 262. Złota Flota czy pancernik "Potiomkin"? Podsumowanie 2025 i przewidywania na 2026 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:33 I Maduro już przyskrzyniony według szaleńca Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:49 masakra: w dobie wojen dronów Wenezuela okazała się bezbronna przecież żaden z amerykańskich śmigłowców nie powinie w ogóle tam nawet dolecieć - na Ukrainie czy w Rosji by dawno zostały zniszczone przez drony Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:40 Trump traci władzę. Już się mówi o "niebieskiej fali". Stąd wojna, która dotychczas w USA zawsze (przynajmniej na początku) poprawiała notowania. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:12 Dokladnie, USA dzięki II wojnie swiatowej, produkcji bronii USA wyszly z kryzysu przedwojennego a potem mialy sie dobrze dzieki wielodekadowym dlugom wojennym Europy powoli splacanym. UK splacala do 2006 Lend- lease, Holandia, Francja acz czesc umorzyli, Japonia. Polska nie miala zobowiazan Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:39 Miała, tylko via CCCP. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:32 >Trump traci władzę. Chcialas napisac :Trump traci poparcie wyborcow. Wladzy do konca kadencji nie straci chyba ze zejdzie z tego padolu w taki czy inny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 10:56 No spodziewać to się spodziewałam. Była tylko kwestia kiedy. Jak wiadomo Trump zakończył 8 czy tam 9 wojen, niedługo mu się wojny do zakańczania skończą, to musi kolejną rozpętać, żeby miał co zakańczać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:41 Te, "great minds" przygotujcie sie na powszechna mobilizacje bo to dziala jak domino i Wenezuela Opec to tylko jeden z klockow , juz sie kreca wobec Nigerii, potem im w odwecie Hormuz zablokuja i sie zacznie... Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:43 A co myślisz o Maduro i nędzy w Wenezueli? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:46 One nic nie myślą, bo brakuje im wiedzy, nie tylko o Wenezueli, ale o zależnościach międzynarodowych . Najważniejsze, by popsioczyć na Trumpa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:26 ... A mowi to osoba ktora nie slyszala ze od wrzesnia trwa akcja wojskowa USA na morzu Karaibskim w sprawach Wenezueli. A Maduro juz we wrzeniu mowil ze przygotowuja sie do wojny z USA 🤦🤦 Jak rozumiem ty tez marzeka popierasz Trumpa... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:44 Dlaczego w tych wszystkich dyskusjach o wojnie kto z kim kto co powiedział kto kogo skrytykował itp itd Nigdy nic nie ma o UK ? Nawet Donald wsiadł do ostatniego wagonu do Kijowa i były niewsy też Sikorski który groził Gdzie som przywódcy UK i król ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:47 A co ma krol do tego? UK angazuje sie w sprawy wojny w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:49 Asma powtórzę: w UK jest monarchia parlamentarna. A nie absolutna. Krol ma funkcje reprezentacyjne a nie polityczne. Krol symbolicznie podpisuje ustawy, Royal Assent ale nie sprawuje wladzy faktycznie. Premier ma wladze Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.urbanski Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:46 pani.asma napisała: > Nawet Donald wsiadł do ostatniego wagonu do Kijowa > Donald Trump? Tak "ściekawości" pytam 🤣 > Gdzie som przywódcy UK i król ? Gdzie oni sOM!! Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:46 princesswhitewolf napisała: > Jak rozumiem ty tez marzeka popierasz Trumpa... Dzisiaj owszem Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:42 snakelilith napisała: > Najważniejsze, by popsioczyć na Trumpa. Nawet w tym nasze trolliny zawodzą, bo najbardziej dziś psioczą na Trumpa jego wyborcy, a także rosnąca skrajna prawica w USA, ze znowu "nie dowozi". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:08 Dokladnie: Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 11:58 >A co myślisz o Maduro i nędzy w Wenezueli? No wiadomo ze to lokalny kacyk i jest tam niesprawiedliwosc spoleczna zreszta od dawien dawna. Ale chyba nie wierzysz ze o to chodzilo Trumpowi albo wczesniej George W z Irakiem. Jest cala masa krajow na tym padole gdzie jest okropna niesprawiedliwosc i opresja a jakos nikt ochoczo wojny z nimi nie zaczyna. Caly problem z tym ze Wenezuela jest w OPEC i teraz poleci domino. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:15 Marecki .... embargo naftowe OPEC w 1973 r jako reakcja. poczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:17 Stawiam na blokade w ciesninie Ormuz w reakcji Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:40 Genialne, reakcja OPEC 1973 na wojnę w iraku 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:43 Dlaczego łączysz dwa tematy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:44 1973. Panstwa arabskie z OPEC postanowiły ukarac kraje wspierające Izrael, przede wszystkim: USA, Holandię, Japonię i zrobily embargo. To nie ma nic do tematu wojny z Irakiem. Czytac nie umiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:16 Normalne. Efekt motyla. Na koniec bedzie wojna w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:41 Dlaczego w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:46 O bozesz ty moj.... W ramach odciagania uwagi europejskich sil NATO i nie angazowania sie by miec sxanse gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:53 Kogo zaatakuje UK? princesswhitewolf napisała: > O bozesz ty moj.... W ramach odciagania uwagi europejskich sil NATO i nie angaz > owania sie by miec sxanse gdzie indziej > Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 13:08 Jakie znowu UK i ataki? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:16 marecky81 napisał(a): > Jakie domino? > No jak jakie? Princess zaklina już kolejną wojnę światową. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:20 Narazie blokady. III wojna swiatowa to niekoniecznie wojna atomowa. To moze byc wiele wojen w roznych regionach. M.in po to by odciagnac uwage np Europy od mobilizacji w innym regionie W listopadzie 2025 r. prezydent USA Donald Trump ostrzegł rząd Nigerii, że Stany Zjednoczone mogą podjąć działania militarne, jeśli Nigeria nie zatrzyma przemocy — szczególnie ataków na organizowane przez niektórych polityków grupy religijne (co Trump określił jako prześladowania chrześcijan). To wywołało dyplomatyczne napięcie między krajami i obawy, że sytuacja może się szybko zaostrzyć Al Jazeera Nigeria= OPEC czyli ropa Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:43 marecky81 napisał(a): > A co myślisz o Maduro i nędzy w Wenezueli? > Że Trumpowi ani nedza ani dyktatura zupełnie by nie przeszkadzała gdyby nie ta ropa, oj ta ropa. Na świecie jest dużo nędzy i dużo innych Madurów i co? I nico. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:50 daniela34 napisała: > Że Trumpowi ani nedza ani dyktatura zupełnie by nie przeszkadzała gdyby nie ta > ropa, oj ta ropa. Na świecie jest dużo nędzy i dużo innych Madurów i co? I nico Ale oczywiście, że chodzi o ropę i o wpływy w tym regionie świata. Nie o nędzę, bo ciebie przecież nędza w innych krajach też nie obchodzi. Ale oczywiście lepiej jest, gdy Wenezuela chodzi na pasku Chin, największym zagrożeniem dla tego świata. Brutalna komunistyczna dyktatura ciągnąca swoje sznurki w Iranie i Rosji jest jednak mniej śmieszna niż Trump, więc z niej się nie nabijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:43 Atak trampa na Wenezuelę to coś jak dżumę leczyć cholera, tu uważasz że cholera fajniejsza - no cóż wolno ci. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 14:52 71tosia napisała: > Atak trampa na Wenezuelę to coś jak dżumę leczyć cholera, tu uważasz że cholera > fajniejsza - no cóż wolno ci. Ja wolę trumpową dżumę od chińskiej cholery (w pakiecie z Iranem i Rosją), ale ty masz oczywiście prawo do własnego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:06 Ale nie mieszkasz w USA prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:17 A ja wole by prawa nie łamano ani w Wenezueli ani w Ameryce Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia [...] 03.01.26, 15:52 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:25 Przecież wy chodzicie na pasku Rosji i co? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:01 I sądzisz ze teraz obywatelom Wenezueli będzie lepiej??? Tak sobie śmieszkujesz tutaj prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:08 No dobra. I co teraz? Mam wizję - nic. Opozycja nie ma szans. Madura miał realne poparcie społeczeństwa. Jankesi zainstalują rząd marionetkowy? Nie mają szans. Jeśli spróbują to czeka ich drugi Wietnam - tam jest sama dżungla i góry. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:42 Jakie miał poparcie i czym spowodowane? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:56 Ogólnie opozycja jakoś nie porwała tłumów. Tam 99% biedoty. Ogromne rozwarstwienie. Więc hasła populistyczne są bardzo chwytliwe. Paczka z produktami żywnościowymi na dzień Cheveza też ma znaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:38 A dlaczego 99% biedoty pomimo prawie 30 lat budowania socjalizmui, ciapku? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 12:52 Chyba jednak nie tak duże poparcie skoro by wygrać wybory musiał je fałszować. Maduro (karierę zawdzięczał temu że był kierowca Chaveza), sprawował władzę nielegalnie ale obalono go łamiąc wszelkie prawa międzynarodowe, trudno powiedzieć co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:00 ja tam nie wnikam, czy Maduro był winny (czemukolwiek), czy nie. To chyba sprawa obywateli Wenezueli. Ale dlaczego pomarańczowy napadł na suwerenny kraj? dlaczego porwał jego prezydenta? A, przede wszystkim, dlaczego porwał także jego żonę? jeśli oskarża prezydenta o cokolwiek to chyba żonę niekoniecznie? To teraz każdy, kto ma elitarną jednostkę "delta force", może sobie napadać na dowolny kraj? bo tak, bo pomarańczowy rano miał kaca więc żeby sobie nastrój poprawić...a może zabrakło mu snusa, pardon, kokainy? i się wq... Dobrze że chociaż Grom ciągle jest, ale czy da radę delta force? Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 15:05 mava12 napisała: A, przede wszystkim, dlaczego porwał także jego żonę? jeśli oskarża prezy > denta o cokolwiek to chyba żonę niekoniecznie? Sprawdzić czy nie państwo Ceaușescu. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:14 Co do żony - pani Florence była ta która rządziła de facto Wenezuela, sprytna prawnik obsadziła praktycznie wszystkie ważne stanowiska w kraju swoją rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 16:14 mava12 napisała: > Ale dlaczego pomarańczowy napadł na suwerenny kraj? a co on, sroce spod ogona wypadł? putin może to on też! > dlaczego porwał jego prezydenta? żeby pokazać, że umie!. A putin nie, ha! > A, przede wszystkim, dlaczego porwał także jego żonę? Nie porywał, co za oszczerstwo, sama prosiła, żeby ją zabrać! (udowodnij, że nie!) > Dobrze że chociaż Grom ciągle jest, ale czy da radę delta force? ale gdyby tak zechcieli sobie zabrać alfonsa z powrotem, to czy naprawdę miałabyś coś przeciwko temu, mava?! Bo ja nie. A żonę i dzieci dorzuciłabym absolutnie gratis! (sorry, wiem, że sprawa poważna ale nie mogłam się powstrzymać) Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:17 >ale gdyby tak zechcieli sobie zabrać alfonsa z powrotem, to czy naprawdę miałabyś coś przeciwko temu, mava?! no właśnie też pomyslałam, co by się stało, gdyby tak pomarańczowy porwał alfonsa? Z drugiej strony, on porwał ich z sypialni, w czasie snu. A co gdyby maduro, albo jego żona, zeszli na zawał, w związku z tym? przecież to już ludzie w słusznym wieku. Takie wyrwanie w czasie snu...z wyra... no skutki mogły być różne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:52 mava12 napisała: > Z drugiej strony, on porwał ich z sypialni, w czasie snu. A co gdyby maduro, al > bo jego żona, zeszli na zawał, w związku z tym? przecież to już ludzie w słuszn > ym wieku. Takie wyrwanie w czasie snu...z wyra... no skutki mogły być różne. Czasami Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:14 Czasami trzeba zaryzykować* i liczyć, że się wszystko uda tak, jak zaplanowane. Podejrzewam zresztą, że gdyby jednak prezydent Wenezueli nie przezył tej akcji, trump w ogóle przyjąłby to z zadowoleniem, że jeden problem mniej do ogarnięcia. *)Przy czym zaznaczam, że dla mnie to nie jest taka sytuacja. Uważam to za bezprawny atak na Wenezuelę, za który trump powinien odpowiedzieć karnie. Wiem, żadnych szans na to a do tego Polska pokaże na forum ONZ, że jest wiernym trumpowym kundelkiem, bo nie spodziewam się, że poprze chińsko-rosyjską rezolucję, a na pewno taka będzie, potępiającą ten atak. "Dobrze będzie" jak tylko się wstrzymamy, zamiast w ogóle zagłosować przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:03 Podeszły wiek? Jesteś nastolatka? Maduro ma 63 lata a jego żona 4 więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:22 >Podeszły wiek? Jesteś nastolatka? Maduro ma 63 lata a jego żona 4 więcej. nie napisałam "podeszły" a "słuszny" To jednak nie to samo. Chyba nie powiesz, że 63 latek to to samo co 18 latek. Szczególnie, jak sie ma nadmiar kasy. Wtedy jest sie takim mało prozdrowotnym na ogół - żre się i chleje bez umiaru bo stać mnie. A jak uprawia się sport to jest np. golf Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 09:02 alicia033 napisała: > ale gdyby tak zechcieli sobie zabrać alfonsa z powrotem, to czy naprawdę miałab > yś coś przeciwko temu, mava?! Bo ja nie. A żonę i dzieci dorzuciłabym absolutni > e gratis! I Bywalca! Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:40 mava12 napisała: > ja tam nie wnikam, czy Maduro był winny (czemukolwiek), czy nie. To chyba sprawa obywateli Wenezueli. No to może jednak wniknij. Bo to jaby kluczowe. A reszta Twojej pisaniny to krokodyle łzy. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:20 szare_kolory napisała: > No to może jednak wniknij. Bo to jaby kluczowe. putin to lubi! Podobnie uzasadniał, że atak na Ukrainę w 2022 był słuszny. A kluczowe to jest jedynie to, że Wenezuela to niezależne państwo i żadne inne, zagodnie z zasadami prawa międzynarodowego, nie ma prawa zbrojnie najeżdżać na jego terytorium. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:51 alicia033 napisała: > putin to lubi! Ciebie to chyba z Mazowsza do szkoły na Podhale wysyłali, żebyś potem mogła mówić, że naprawdę było pod górkę. Putin lubi tanią ropę oraz żeby mu kolegów zmiatali z planszy. A przypominam, że żeby napaść na Gruzję i Ukrainę nie potrzebował szczególnie wielkich pretekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:55 Czyżbyś już zapomniała, co napisałaś wyżej? To proszę bardzo, przypomnę i zacytuję: szare_kolory napisała: > mava12 napisała: > > > ja tam nie wnikam, czy Maduro był winny (czemukolwiek), czy nie. To ch > yba sprawa obywateli Wenezueli. > > No to może jednak wniknij. Bo to jaby kluczowe. Więc nie rozmydlaj teraz o putinie, ropie, Gruzji i wszystkiemu innemu, tylko weź na klatę, co walnęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 15:24 >No to może jednak wniknij. Bo to jaby kluczowe. no nie wydaje mi się. Kluczowe jest, że to suwerenny kraj. U nas też nikt nie porywał Jaruzelskiego, wcześniej gomułki, bo mu się przyśniło, że to dyktator i trzeba to zmienić, bo ja tak uważam. Może dlatego, że u nas nie ma złóż ropy a w Wenezueli są najwieksze na swiecie. Bajdurzenia o "narkotykach i dyktatorze" miedzy bajki mozna włożyć. Jak zwykle chodzi o kasiorę. Tu, o kasiorę z wenezuelskiej ropy, którą trampek i jego świta, przytuli. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 17:10 CBS podał że Maduro dogadał się z Trumpem i oddał władzę opozycji a sam wyjechał prawdopodobnie na Kubę. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:01 No a pomaranczowy wlasnie potwierdzil, ze "oni" beda rzadzic Wenezuela, dopoki nie nastapi przekazanie wladzy. Nie, nie wspomnial o opozycji, o nikim konkretnym nie wpomnial. Bredzi cos o pacjentach ze szpitali psychiatrycznych, ukradzionym oleju, Monroe doctrine (ciekawe, czy dziala w druga strone, jak mu sie zasni, ze nastepna bedzie Grenlandia) i generalnie jak jego specjalna operacja militarna byla wspaniala. 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 08:39 Czy jest szansa zeby Trump zabrał sobie naszego Alfonsa? Nie ma u nas ropy ale możemy mu zapłacić wyborcami PiS, Konfederatami i Braunistami. Od kiedy Amerykanie nie mogą miec czarnoskorych niewolników to im bawełna zdrożała. Nasi by im plantacje oporządzali Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 10:44 marzenka12 napisała: > Czy jest szansa zeby Trump zabrał sobie naszego Alfonsa? Nie ma u nas ropy ale > możemy mu zapłacić wyborcami PiS, Konfederatami i Braunistami. Trump zły, bo porywa ludzi, no chyba żeby porwał z Polski "alfonsa" z konfederatami, to wtedy dobry. Śmieszny jest ten wasz talmudyczny trybalizm Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:07 Dlaczego miałby porywać konfederację skoro jest wyróżniający się kandydat który wiele razy go obraża publicznie i wyzywał bez powodu zupełnie och ale to byłoby po prostu mega gdyby Trump wpadł do Polski i zabrał Tuska i uwięził go w więzieniu Alcatraz czujecie Moglibyśmy przy okazji wizyty do Stanów mieć punkt wizyta w więzieniu gdzie siedzi były premier a zarzuty są naprawdę mocne te wszystkie tweety i obrażanie i wyzwiska Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:12 dramatisiak, nie zes**** sie, to byla ironia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:08 A ta znowy te kloakowe teksty jezuuu Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:40 dracaria napisała: > Trump zły, bo porywa ludzi, no chyba żeby porwał z Polski "alfonsa" z konfedera > tami, to wtedy dobry. Nie zapominajmy o Bywalcu! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 20:11 dracaria napisała: > marzenka12 napisała: > > > Czy jest szansa zeby Trump zabrał sobie naszego Alfonsa? Nie ma u nas rop > y ale > > możemy mu zapłacić wyborcami PiS, Konfederatami i Braunistami. > > Trump zły, bo porywa ludzi, no chyba żeby porwał z Polski "alfonsa" z konfedera > tami, to wtedy dobry. > Śmieszny jest ten wasz talmudyczny trybalizm Co Ty masz z tym talmudycznym trybalizmem? Nietalmudyczny trybalizm lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:01 Dobry artykuł redakcyjny w New York Timesie, niestety za paywallem. Trump’s Attack on Venezuela Is Illegal and Unwise Podsumowując: atak jest niezgodny z prawem USA i z prawem międzynarodowym, a nawet z perspektywy cynicznego politycznego realisty, historia amerykańskich interwencji w różnych krajach na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat pokazuje, że nie leżą one w interesie USA (jeśli nie liczyć interesów skorumpowanych jednostek) i skutkują osłabieniem imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:05 al_sahra napisała: <że nie leżą one w interesie USA Według oceny niby kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:15 snakelilith napisała: > Według oceny niby kogo? Oczywiście w ocenie redakcji tego lewackiego szmatławca, ale możesz łatwo zbić ten argument podając przykłady ostatnich militarnych interwencji, które wzmocniły USA. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:24 al_sahra napisała: > Oczywiście w ocenie redakcji tego lewackiego szmatławca, Dziękuję, że mnie uprzedziłaś, choć chciałam napisać trochę bardziej delikatnie. Ponieważ jednak wiesz, że ta gazeta ma wyraźnie lewacki profil, dziwi trochę, że uznajesz analizy przez nią wykonane za obiektywne i nie stronnicze. W USA odbywa się akurat walka polityczna o wyniki wyborów w listopadzie 2026 i demokraci stają na uszach, by pokazać Trumpa w złym świetle, nawet gdyby musieli szkodzić własnej nacji. Ale Kuba, Iran, Rosja i China protestują na równi z NYT, więc coś w tym musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:26 No to jak, podasz te przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:49 al_sahra napisała: > No to jak, podasz te przykłady? > Nie będą z tobą dyskutować o przeszłości. Wiadomo, że chciałabyś tego, taki był zamiar tego lewackiego szmatławca - ojoj, wojny nam nic nie przyniosły, oprócz wysokich kosztów dla amerykańskiego ludu. To propaganda. I, że ja nie jestem targetem, bo tam nie mieszkam i nie głosuję, to nie będą tego roztrząsać. Trump wyłączając TERAZ nielegalnego, fałszującego wybory i bogacącego się na handlu narkotyków dyktatora Wenezueli, ucieszył wielu ludzi w regionie, ale także wysłał wyraźny sygnał w stronę Kuby, Iranu, Rosji i Chin. I to z kolei cieszy mnie. Nie jest też wielką tajemnicą, że chodzi o przesunięcie sił międzynarodowych i im więcej wpływu stracą Chiny, tym lepiej dla USA i także dla nas wszystkich. Ale oczywiście możesz być innego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:55 oooo, to NYT już awansowała na lewackiego szmatławca? Szybko idzie Ciekawe jakie będzie kolejne stadium Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:01 mocca25 napisała: > oooo, to NYT już awansowała na lewackiego szmatławca? Szybko idzie Ciekawe j > akie będzie kolejne stadium Jakie szybko? Przecież tak było od zawsze. Left-liberal/progressive, blisko Democrats, przecież to wie każde dziecko. Dziwne, że TY tego nie wiedziałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:04 Twoje stadium a nie NYT Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:07 mocca25 napisała: > Twoje stadium a nie NYT NY Times uznaje że Mamdani może być nowym liderem demokratów, więc owszem, bardziej na lewo jest już tylko ściana. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:15 mocca25 napisała: > Twoje stadium a nie NYT Wiem, że chodziło ci o moje stadium i że chciałaś mnie obrazić. Ale zwisa mi to tak samo, jak twoja naiwność. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:26 snakelilith napisała: > > > > Nie będą z tobą dyskutować o przeszłości. Wiadomo, że chciałabyś tego, taki był > zamiar tego lewackiego szmatławca - ojoj, wojny nam nic nie przyniosły, oprócz > wysokich kosztów dla amerykańskiego ludu. To propaganda. Słabizna. Nic pan mąż nie potrafi wymyslić lepszego? Zero argumentacji tylko jęczenie o propagandzie, lewactwie ( jakby prawactwo to jakieś objawienie było, normalnie świeżość i nowy porządek). Historia to coś, czego prawacy nie uznają, bo przecież nowe idzie! Będzie po nowemu! I wychodzi to, co zawsze,wystarczy poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 23:18 elinborg napisała: > Historia to coś, czego prawacy nie uznają, bo przecież nowe idzie! Być może doczekasz się swojego czasu, ale na razie świat skręca w prawo, dlatego nie mam potrzeby się wykłócać i kogokolwiek tu przekonywać. To jest trend nie do zatrzymania. Tu na forum istnieje jednak silna lewacka frakcja i co najwyżej zmiesza się mnie z goownem, jak każdego z konserwatywni poglądami. Co chwila ktoś próbuje mnie personalnie zaatakować, moje poglądy i te milionów ludzi potraktować jako zaburzenie. Po co mi to? Spokojnie odczekam rozwojowi faktów. Jeszcze nieraz w następnym czasie lewactwo będzie histeryzować. I nie wiem kto niczego nie nauczył się z historii, ale na pewno nie konserwatywni, inaczej nie odnosili by praktycznie wszędzie sukcesów. W tym roku odbędą się w Niemczech wybory do 4 parlamentów związkowych. Niektóre wyniki mogą być dla co niektórych dużym zaskoczeniem. I nie nowe idzie, a to się nazywa back to the roots, czyli do wartości, które stworzyły ten zachodni świat i były kiedyś symbolem na cywilizacyjny postęp. Zanim elitom nie odbiło i skręciły za bardzo na lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 23:21 i ktoś tu pisał o naiwności ok, już eot Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 23:26 Jako zdecydowanie nie skręcająca na prawo muszę się zgodzić ze Snake. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 00:26 snakelilith napisała: > > > > Być może doczekasz się swojego czasu, ale na razie świat skręca w prawo, dlateg > o nie mam potrzeby się wykłócać i kogokolwiek tu przekonywać. To jest trend nie > do zatrzymania. Tu na forum istnieje jednak silna lewacka frakcja i co najwyże > j zmiesza się mnie z goownem, jak każdego z konserwatywni poglądami. > I nie wiem kto niczego nie nauczył się z historii, ale na pewno nie konserwatyw > ni, inaczej nie odnosili by praktycznie wszędzie sukcesów. W tym roku odbędą si > ę w Niemczech wybory do 4 parlamentów związkowych. Niektóre wyniki mogą być dla > co niektórych dużym zaskoczeniem. > I nie nowe idzie, a to się nazywa back to the roots, czyli do wartości, które s > tworzyły ten zachodni świat. Matko, ty jesteś tak naiwna, że to jest śmieszne! O jakich wartościach piszesz?? Prawactwo, bo nie o prawicy tylko o prawactwie mowa, nie wyznaje żadnych wartosci oprocz chęci nachapania się i nażarcia do wyrzygu bez względu na cenę. To już wszystko było! Wahadełko odbija po prostu w drugą stronę, te miliony pseudo konserwatystów, śmiesznych pań bez żadnej żenady popierających przestępców, gwałcicieli, złodziei; równie debilnych panów łykajacych prawacką propagandę- wszyscy za jakiś czas dojdziecie dovtego, że zrobiono was w c.ula. I wtedy znów będzie przewrocik, jak drzewiej bywało. Więc sobie możesz darować te gadki o elicie, lewackiej oczywiście, i wspaniałych prostych ludziach, szlachetnych konserwatystach, strażnikach wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 00:58 elinborg napisała: > wszyscy za jakiś czas dojdziecie do tego, że zrobio > no was w c.ula. Ja nie byłabym taka pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 00:59 Dodaj do tego typowe faszystowskie "to ci inni są winni że jestem nieudacznikiem" Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 01:03 tanebo0001 napisał: > to ci inni są winni że jestem nieudacznikie > m" To akurat jest wyłącznie twoja własna wina, więc już nie zwalaj na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 00:59 elinborg napisała: > Matko, ty jesteś tak naiwna, że to jest śmieszne! > O jakich wartościach piszesz?? Prawactwo, bo nie o prawicy tylko o prawactwie m > owa, nie wyznaje żadnych wartosci oprocz chęci nachapania się i nażarcia do wyr > zygu bez względu na cenę. Nie wiem o kim ty piszesz. Ja w każdym razie u siebie odczuwam powrót socjalistycznej dyktatury, pod postacią aroganckiej, nażartej i moralizującej lewackiej elity. Dzięki właśnie takim Trump wygrał wybory, więc spadaj ze swoimi żałościami. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 08:59 snakelilith napisała: > > Nie wiem o kim ty piszesz. Ja w każdym razie u siebie odczuwam powrót socjalist > ycznej dyktatury, pod postacią aroganckiej, nażartej i moralizującej lewacki > ej elity. Dzięki właśnie takim Trump wygrał wybory, więc spadaj ze swoimi żało > ściami. Nie wiesz, to się dowiesz naiwniątko oczekujące "dobrej zmiany" i łykające wszystko co zrobi idol bez żadnej refleksji. O tobie piszę i tobie podobnym. Nie kojarzycie faktów, nie uczucie się na cudzych błędach. Z deszczu wpadniesz pod rynnę i będziesz plakać, że nie tak miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 09:05 elinborg napisała: > > > Nie wiesz, to się dowiesz naiwniątko oczekujące "dobrej zmiany" i łykające wszy > stko co zrobi idol bez żadnej refleksji. > O tobie piszę i tobie podobnym. Nie kojarzycie faktów, nie uczucie się na cudzy > ch błędach. > Z deszczu wpadniesz pod rynnę i będziesz plakać, że nie tak miało być. > Jak to leciało? "Nie na taki Brexit głosowałem"? Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 09:56 Przy kolejnych wyborach zauważysz u siebie powrót brunatnych. Na pewno będzie fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 10:53 Nie tylko zauważy powrót brunatnych, ale sama będzie na nich głosowała. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 10:14 Pamiętaj jak skończyli faszyści. Jedni pod Stalingradem drudzy w Norymberdze... Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 10:59 Większość faszystów nie została ukarana, a wielu cieszyło się po wojnie poważaniem społeczeństwa, z którego zresztą wyszło, np. rzeźnik Warszawy, który potem został burmistrzem Syltu. W procesie norymberskim było tylu oskarżonych, że śmiech na sali. Jedyne co to faktycznie ci, co zamarzli w Rosji, dobrze im tak. Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:10 niemcyy napisał(a): > Większość faszystów nie została ukarana To bez większego znaczenia. Najważniejsze, że ludy Europy są karane zakazem krytyki działań żydów i Izraela, pod groźbą odpowiedzialności karnej. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 00:51 snakelilith napisała: > I nie nowe idzie, a to się nazywa back to the roots, czyli do wartości, które s > tworzyły ten zachodni świat i były kiedyś symbolem na cywilizacyjny postęp. Konserwatywne wartości, czyli popieranie tradycyjnej rodziny i wierności małżeńskiej, zaangażowanie w praktyki religijne, poszanowanie dla konstytucji, utrzymywanie silnych instytucji kontrolujących przestrzeganie prawa, jak np. FBI, Departament Sprawiedliwości i Capitol Police, kontrolowanie długu państwowego, wolny rynek i międzynarodowa wymiana towarów, a w polityce zagranicznej umacnianie NATO, poparcie dla demokracji w Europie Zachodniej i powstrzymywanie ekspansji Rosji? I oczywiście postęp cywilizacyjny przez nakłady na infrastrukturę, edukację, wspieranie najlepszych uczelni i rozwój nauki? No to rzeczywiście całe szczęście, że Trump stoi na straży konserwatywnych wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 09:08 al_sahra napisała: > > > No to rzeczywiście całe szczęście, że Trump stoi na straży konserwatywnych wart > ości. W Polsce przerobiliśmy ten powrót do tradycyjnych wartości w krzywym prawackim zwierciadle. Całkiem możliwe, że wyznawcy "tradycyjnych wartości" zafundują nam za dwa lata podróż jeszcze bardziej na prawo. Będzie jeszcze ciekawiej, ludzie kochają być oszukiwani i wykorzystywani. > Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:14 elinborg napisała: > W Polsce przerobiliśmy ten powrót do tradycyjnych wartości w krzywym prawackim > zwierciadle. > Całkiem możliwe, że wyznawcy "tradycyjnych wartości" zafundują nam za dwa lata > podróż jeszcze bardziej na prawo. Będzie jeszcze ciekawiej, ludzie kochają być > oszukiwani i wykorzystywani. Zadziwiające jest jak mało niektórzy wiedzą o świecie i wszystko przekładają na sytuację w Polsce. I popierają lewacką ekstremę, terrorystów, stalinistycznych dyktatorów, islamistów i pośrednio hegemonię Chin, tylko dlatego, że są zbyt trzóchliwi by pogonić kościółkowych ze swojego, jakby nie było, wolnego kraju. Niektórym posypały się też lukratywne granty na przeżartych woke -gender ideologią uniwersytetach, więc też płaczą, co potrafię jeszcze zrozumieć. Nie chcą dołączyć do masy bezdomnych w Los Angeles i Nowym Jorku. USA wybrało Trumpa nie dlatego, że demokraci zostawili tam krainę szczęśliwości. Ale sorry dziewczyny, ja nie chcę żyć znowu w PRL-u, a w Berlinie od wczoraj ponad 100 tys ludzi jest bez prądu i ogrzewania i całkowita naprawa zniszczonej w zamachu infrastruktury ma potrwać do czwartku. I winni nie są ani jacyś nieistniejący "brunatni", ani niebiescy, którym nieudolna rządząca lewica rujnująca kraj insynuuje faszyzm (co forum łyka jak widać jak kaczka), ani nawet zielone ludki. Do zamachu przyznała się radykalna lewica, pośrednio finansowana nawet forsą podatnika, z puli pieniędzy na obronę "naszej demokracji". Powoli rewolucja zaczyna jednak zżerać swoje dzieci, bo trafiło na dzielnicę zamożnych, wśród których jest masa "zawodowych dobrych ludzi" wybierających zielonych i lewicę. Ha, ha, ha, znowu kilka punktów dla AfD. Ale pewnie nie przeszło w medialnym bólu doopy lewaków i poparciu "moralnie wyższych ludzi" dla obalonego w Wenezueli socjalistycznego dyktatora. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:05 snakelilith napisała: > > I popierają lewacką ekstremę, terrorystów, stalinistycznych > dyktatorów, islamistów i pośrednio hegemonię Chin, tylko dlatego, że są zbyt t > rzóchliwi by pogonić kościółkowych ze swojego, jakby nie było, wolnego kraju. Kto popiera lewactwo, hę? Terrorystów i dyktatorów kto popiera? Chyba prawactwo. I czemuż to byliście tak tchórzliwi, żeby nie zrobić porządku bez odpału w drugą stronę? Nic pośrodku nie istnieje,vtylko lewactwo i prawactwo? Konserwatywne wartości to nie porządek, który proponujesz Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:05 Jejku jejku jak nie chcesz żyć w PRL-u to wracaj do Polski wrócisz prędzej czy później więc lepiej prędzej póki jesteś młodsz Przecież Widzisz że Niemcy upadają a ty jesteś uparta jak Dwuletnia dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:39 snakelilith napisała: > Zadziwiające jest jak mało niektórzy wiedzą o świecie i wszystko przekładają na > sytuację w Polsce. I popierają lewacką ekstremę, terrorystów, stalinistycznych > dyktatorów, islamistów i pośrednio hegemonię Chin, tylko dlatego, że są zbyt t > rzóchliwi To przecież twoja AfD z Weidel popiera Putina i ruskich, którzy nie są niczym innym niż terrorystami z dyktatorem na czele tej bandy. A odważna jest taka, że aż mieszka w Szwajcarii Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:08 Ja jestem przede wszystkim ciekawa, gdzie to w Europie rządzi lewacka ekstrema. Oraz kto popiera stalinistycznych dyktatorów - poza Węgrami ofkors, no ale tam to raczej prawica rządzi. Tak czy inaczej, niech sobie snejki głosuje na to swoje AfD, niech jej ojczyznę urządzą tak, jak sobie marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:24 pursuedbyabear napisała: > Ja jestem przede wszystkim ciekawa, gdzie to w Europie rządzi lewacka ekstrema. Wszędzie tam, że ignoruje się wolę wyborców i tworzy koalicje łamiące wyborcze obietnice. Jak np. w Niemczech. Ale ty, jak sama napisałaś, nie znasz się. Widzisz, że przy korycie jest partia X, albo Y, ale nie wiesz jak rządzi. Nie wiesz, że nasyła się policję na krytycznych dziennikarzy i uniwersyteckich profesorów (np. niedawny skandal z Norbertem Bolzem) i łamie prawo blokując parlamentarną wolność opozycji. Nie wiesz, że z pieniędzy podatników finansuje się lewackie projekty i uprawia propagandę w mediach. Ale faszyści, faszyści, faszyści odmieniani przez wszystkie przypadki. Czasem się człowiek pyta, gdzie są ci faszyści, jak ich trzeba, bo tego pyerdolonia nie można już słuchać. AfD ma 27% poparcia, co jest pewnie liczbą zaniżoną, bo sondaże przekłamują, ludzie nie mówią już otwarcie co myślą. 27% to jest dziś najsilniejsza polityczna siła w De. Ale oczywiście, prawie 1/3 Niemców urodzonych długo po wojnie, to brunatni i życzą sobie powrotu szalonego malarza z wąsikiem. To proste wytłumaczenie, funkcjonowało jak ludzie wierzyli jeszcze w wiadomości w telewizji, niestety już nie ciągnie, bo rzeczywistość, którą każdy codziennie doświadzcza, nie chce zgadzać się z przekazem. A kanclerz, Pinokio i Honecker w jednej osobie, przygląda się z arogancką miną jak komuniści na pasku Chin niszczą kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:33 Kto i w jaki sposób blokuje parlamentarną wolność opozycji? Że nie wzięli AfD do rządu? Nie było w obietnicach, że wezmą , a gdyby opozycja była tak traktowana, jak AfD płacze, że niby jest, to dawno by siedziała co najmniej w więzieniu, jeśli nie w łagrze. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:10 niemcyy napisał(a): > Kto i w jaki sposób blokuje parlamentarną wolność opozycji? Że nie wzięli AfD d > o rządu? Serio, tylko tyle wiesz? Nie wiesz, że łatka "gesichert rechtsextrem", którą można wykluczyć niewygodnych kandydatów opozycji z wyborów (na szczeblu lokalnym, związkowym i krajowym) jest niezgodna z prawem i konstytucją? Nie wiesz, że łamie rozdzielność legislatywy i egzekutywy, bo oceny są podejmowanie prze organy podległe rządowi? Nie wiesz, że opozycji odmawia się prawa w parlamencie do stanowisk należących się im jak psu buda w różnych grupach roboczych? Przy czym, nie jest to partia zabroniona, więc nie ma żadnych podstaw do takiego traktowania. Nie słyszałaś, że odmówiono AfD zajęcia większej sali, bo SPD ubzdurała sobie, że coś tam należy jej się na stałe, choć w wyborach zdobyła mniej głosów od AfD? Nawet jak łamano w ten sposób regulamin dotyczący bezpieczeństwa parlamentarzystów? Nie wiesz, że na temat opozycji kreuje się ciągle kłamliwe raporty prezentowane w lewackich mediach? Nie wiesz, że szantażuje się intelektualistów, który mają czelność odezwać się krytycznie? Nie wiesz o nalocie policji wczesnym rankiem na Roberta Bolza, który nawet nie ma z AfD nic wspólnego? Nie słyszałaś, że popierającym AfD odmawia się prawa do wykonywania niektórych zawodów? Nie słyszałaś, że nawet rozmowy z AfD traktowane są jako powód do dyskryminacji? Im wyższe poparcie dla AfD, tym bardziej histeryczna reakcja. Przy czym AfD nie musi robić NIC. Kompletnie NIC. Mogą siedzieć w parlamencie i się tylko uśmiechać. Polityka rządowej koalicji nabija jej poparcie automatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:26 W którym przypadku została złamana rozdzielność legislatywy i egzekutywy? Od oceny jako gesichert rechtsextrem można się odwołać do sądu. W Nadrenii-Palatynacie i Pn. Westfalii w tym roku sądy orzekły w przypadku dwóch kolegów z AfD, że owszem, nie nadają się na burmistrzów, więc rozdzielność nie została złamana. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:54 >Nie słyszałaś, że popierającym AfD >odmawia się prawa do wykonywania >niektórych zawodów? Ja nie słyszałam. Napisz coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:41 No ja nic nie wiem. Ty chyba naprawdę myślisz, że my w tym zasranym smutnym kraiku, w którym miałaś pecha się urodzić, nie odebraliśmy wykształcenia żadnego, nie czytamy wiadomości, nie oglądamy programów publicystycznych Wszyscy, którzy są odrobinę na lewo od twojego kochanego AfD, to lewacy. Faktycznie, tęgi umysł poliitologa. Naprawdę życzę ci uciechy ze zwycięstwa w wyborach twojej partii. A potem poczekamy dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:47 pursuedbyabear napisała: > > Wszyscy, którzy są odrobinę na lewo od twojego kochanego AfD, to lewacy. Po pierwsze, AfD nie jest dla mnie "ukochana". To jest twoje kryterium politycznych wyborów. Im więcej emocji z brzucha, tym lepiej dla zaślepionych ideologów. A po drugie, tak niestety jest. AfD jest dziś centrum społeczeństwa. Wszystko na lewo od AfD to lewacy. W ostatnich wyborach prawie 50% zagłosowało konserwatywnie, znaczy na CDU/CSU oraz AfD. Niecałe 37% zagłosowało na partie na lewo od centrum, znaczy SPD, Zielonych i ekstremalnych komunistów. Z ideologicznych powodów CDU/CSU odmówiło współpracy z AfD i weszło w koalicję z lewacką SPD. Przy czym trzeba wiedzieć, że każda z tych partii posiada bardziej umiarkowaną i bardzo radykalną stronę. W SPD przebiła się strona bardziej socjalistyczna, której zakładnikiem stał się kanclerz łamiący odpowiednio wszelkie obietnice wyborcze obywatelsko konserwatywnej zmiany domaganej się przez spoełeczeństwo. Wyborcy wybrali prawicę, dostali jednak lewicę. Cały polityczny establishment jest dziś więc na lewo od centrum. Jeżeli CDU/CSU, partia Adnenauera, Kohla i Straußa się nie opamięta, nie wywali merkelowców i nie wróci do swoich korzeni, to następne wybory wygra faktycznie AfD i to większością głosów, bo ludzie NIE MAJĄ żadnej alternatywy. Na lewaków uczuleni są przede wszystkim ludzie z doświadczeniem socjalistycznej dyktatury, we wschodnich landach, dlatego już we wrześniu w Sachsen-Anhalt mamy szansę na pierwszy rząd związkowy pod przywództwem AfD i nikogo nie będzie obchodzić, co sądzą o tym jakieś randomy w internecie. W marcu są też wybory w Baden-Württemberg i Rheinland-Pfalz. To zachodnie landy, AfD nie będzie miało tam większości, ale może mocno poprawić pozycję. I dziękuję za ostrzeżenia o brunatnym armagedonie, ale wybór Trumpa miał też oznaczać według lewaków koniec świata, więc pozwól, że sobie ziewnę. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:56 CDU/CSU już rządziło razem z SPD parę razy, w tym całkiem niedawno, więc zdziwienie jest dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:22 niemcyy napisał(a): > CDU/CSU już rządziło razem z SPD parę razy, w tym całkiem niedawno, więc zdziwi > enie jest dziwne. Po pierwsze, te tzw. duże koalicje nigdy nie były dla Niemiec zbyt korzystne. A po drugie, teraz mamy nieco inną sytuację, bo obie parte CDU/CSU oraz SPD straciły w społeczeństwie bardzo dużo poparcia i są że tak powiem, na siebie zdane. Obie partie straciły też kontakt z rzeczywistością i nie rozumieją społecznych nastrojów, choć Merz przed wyborami jeszcze się zaklinał, że to wybory ostatniej szansy. Jak nie dadzą rady, to w 2029 grozi wygrana AfD. No i niestety, odnosi się wrażenie, że SPD bardzo chce samozagłady, ale zanim utonie (niegdysiejsza ludowa partia stoi dziś przy zaledwie 14%) pociągnie za sobą w otchłań odwiecznego rywala CDU/CSU. Wbrew woli wyborców SPD przepycha swoją lewacką politykę i szantażuje kanclerza, bo jak SPD podziękuje za współpracę i będziemy mieli nowe wybory, to ten wymoczek, który ma kompleks Merkel, bo Mutti natrzaskała mu kiedyś po główce, przestanie być kanclerzem i jego życiowy sen o odbiciu sobie skrzywdzonego ego pryśnie. Więc ta koalicja nie jest dziwna, ona jest zabójcza dla Niemiec. Na koniec 2025 czyli niecały rok po wyborach, 76% wyborców była niezadowolona z pracy rządu i większość nie przypisuje tej koalicji kompetencji na potrzebne reformy i zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 18:25 To jest wątek o Wenezueli Przestań się dziwić i nam tu miauczeć Niemcy to dziwny naród i cokolwiek nie zrobią to będzie agresja i tłuczenie kogoś kto im się nie podoba Może teraz nie Romowie ale starsze panie z Polski ? Serio nie wiedziałaś gdzie się wyprowadzasz Nie uważałaś na historii ? Już w 1410 to było wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:02 znamy tradycję większości w Niemczech, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:59 niemcyy napisał(a): > > To przecież twoja AfD z Weidel popiera Putina i ruskich, którzy nie są niczym i > nnym Jasne, bo tak ci powiedziały propagandowe lewackie media z ARD i ZDF. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:14 Lepsze są propagandowe prawackie media, nie, snejki? My na przykład w Polsce (tym kraju na wschód od ciebie) mamy twór znany jako TV Republika, który zajmuje się głównie personalnym nawalaniem w polityków i ich rodziny, ciągnięciem kasy ze zbiórek od starych babć, transmisjami wszystkich możliwych mszy (oczywiście tylko katolickich, bo ich zdaniem w Polsce nie ma protestantów ani prawosławnych), straszeniem Niemcami, namawianiem do Polexitu i jawnym ciągnięciem pały putinowi. Myślę, że ten ściek trafiłby w twój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:19 Weidel tak powiedziała, zresztą wielokrotnie i nie tylko ona z AfD. A jak jej się ostatnio zdawało, że za mało jej w talkshowach to płakała, że ARD i ZDF jej nie zapraszają, więc nie ma szansy prezentować swoich poglądów- co zresztą było kłamstwem. Ech, snejkowej odjechał peron, zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:38 niemcyy napisał(a): > Weidel tak powiedziała, Nic takiego nie powiedziała. Ja czytałam zresztą program wyborczy AfD, ty jednie słuchasz najwyraźniej zakłamanej lewackiej propagandy. AfD życzy sobie porozumienia ze wszystkimi, także z Rosją, to się kiedyś nazywało dyplomacja i komunikacja z wrogiem, nawet w czasie zimnej wojny. Dziś tworzy się ściany nie do pokonania i neguje fakty, bo pragmatyzm zastąpiła iluzoryczna ideologia. Lewakom już dawno peron odjechał. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 06.01.26, 18:38 yhy, a w jakiż to sposób chcą osiągnąć to porozumienie z Rosją? Zatwewetować "Vladimir, stop!"? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 06.01.26, 21:20 tania.dorada napisał(a): > yhy, a w jakiż to sposób chcą osiągnąć to porozumienie z Rosją? Zatwewetować "V > ladimir, stop!"? No cóż, z perspektywy niektórych nie jest to nasza (Europy) wojna, Ukraina już zresztą przegrała i przedłuża się tylko agonię, co kosztuje nas wszystkich masę forsy, której notabene zaczyna wszystkim brakować na rzeczy, które ludzie (u nas) uważają dziś za ważniejsze, także wydatki obronne. Przy czym 1,5 milionów obywateli Ukrainy jest dziś w Niemczech, także masa mężczyzn w wieku poborowym, 700 tys.pobiera zasiłek, 45% nie planuje w ogóle powrotu do kraju. Społeczeństwo to widzi, pyta jak to wszystko pasuje i jaką rolę grają lub mają grać w tym Niemcy (i Europa). Do tego Trump potrzebuje najwyraźniej Rosji, jako buforu pomiędzy USA a Iranem i Chinami, raczej nie pośle więc tam desantu jak do Wenezueli, więc podkręcanie tego wszystkiego w nieskończoność, jest jakby bez nadziei na (oczekiwany) sukces. Dlatego czy nam się podoba, czy nie, z Putinem trzeba się dogadać. A jak, mnie nie pytaj, nie jestem specjalistką od dyplomacji. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 15:54 tania.dorada napisał(a): > yhy, a w jakiż to sposób chcą osiągnąć to porozumienie z Rosją? Zatwewetować "V > ladimir, stop!"? Otóż w ten sposób, żeby przestać wspierać Ukrainę i tym samym pozwolić Rosji wygrać. To i wojna się skończy. A to, że chwilowo, cóż, nie od dziś wiadomo o krótkowzroczności niemieckiej polityki wobec Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 16:18 >To i wojna się skończy Byle nie na Odrze jak Putin deklarowal Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:46 Na Renie byłoby lepiej, bo zapatrzeni w ruskich Niemcy właśnie wychodzą z założenia, że cały syf jak zwykle skupi się w Polsce, a oni sobie skorzystali i wyjdą obronną ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:52 niemcyy napisał(a): > Na Renie byłoby lepiej, bo zapatrzeni w ruskich Niemcy właśnie wychodzą z założ > enia, że cały syf jak zwykle skupi się w Polsce, a oni sobie skorzystali i wyjd > ą obronną ręką. No i o to mi chodziło właśnie, że powinni sobie uzmysłowić, że ewentualna wojna z Rosją niekoniecznie na Odrze się zakończy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 17:43 taje napisała: > Otóż w ten sposób, żeby przestać wspierać Ukrainę i tym samym pozwolić Rosji wy > grać. To i wojna się skończy. A to, że chwilowo, cóż, nie od dziś wiadomo o kr > ótkowzroczności niemieckiej polityki wobec Rosji. Ale nie ma jednej "niemieckiej polityki wobec Rosji". Kogo przez to rozumiesz? 16 lat taniego gazu MerkeI jadącej na planie Schrödera, czy samozwańczego wannabe przywódcy Europy Merza, któremu Macron wybił ostatnio z głowy pomysł wykorzystania zamrożonego w Europie ruskiego majątku? Rozumiem sentymentalne mrzonki, ale Europa nie ma pomysłu na zakończenie tej wojny, a tylko "więcej pinindzy" w ukraińskie błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 17:54 Aha, a AfD ten pomysł ma i dlatego ich popierasz? W sensie, mają jakąś realną wizję na pokój i rozwój po tym, jak już Ukraina upadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 17:56 Cała polityka niemiecka po II wojnie światowej względem Rosji jest chybiona - pacyfizm, rusofilia i wiara, że stosunkami handlowymi da się ucywilizować Rosję. I dobrowolne uzależnianie się od rosyjskiego gazu. O głupszą decyzję niż ta o zamknięciu władnych elektrowni naprawdę trudno. Dopiero Merz zdjął różowe okulary i mówi rozsądnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 17:57 *własnych elektrowni jądrowych Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 18:16 taje napisała: > *własnych elektrowni jądrowych > Aaaa, to AfD chce powrotu do elektrowni atomowych, a nie Merz. Jemu zresztą, nawet nie pozwoli socjaldemokratyczne weto. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:05 I tu AfD ma rację, jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 18:14 taje napisała: > Dopiero Merz zdjął różowe okula > ry i mówi rozsądnie. > Ha, ha, ha. Merz ma w Niemczech przydomek Pinokio, bo robi przeciwieństwo tego, co mówi, więc raczej się nie wsłuchuj w jego dyrdymały. 3/4 wyborców jest niezadowolona z jego rządów. To są oficjalne, prezentowane nawet w państwowych mediach ankiety. Sporo mówiący komentarz jakiegoś wcześniejszego wyborcy CDU w internecie : "Lewicowa polityka się skończyła. Teraz będzie robiona (polityka) dla rozsądnych ludzi" (cytat z Merza po przejęciu władzy). Niestety, nie pamiętam już, kto to powiedział. To musiał być tylko sen . Gdyby nie było to smutne, nawet bym się pośmiała,. bo też liczyłam na to, że CDU się opamięta. Swoją drogą, jak forum o wszystkim ma takie pojęcie jak o niemieckiej polityce, to nie dziwię się, że Trumpowi przypisuje się szaleństwo, bo nic z tego co robi, nie rozumie i nie potrafi nawet ocenić. Po prostu nie macie zielonego pojęcia o prawdziwych nastrojach społecznych ani w USA, ani w wielu krajach Europy Zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 18:18 Nie interesuje mnie wewnętrzna polityka Niemiec ani czy Merz jest popularny jako polityk, całkiem możliwe, że jest jak mówisz. Natomiast w kwestii podejścia do Rosji to pierwszy niemiecki kanclerz, który mówi z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:23 taje napisała: >Natomiast w kwestii podejścia d > o Rosji to pierwszy niemiecki kanclerz, który mówi z sensem. > Twoim zdaniem. Zdaniem innych działa on na niekorzyść Niemiec, a wyobrażenie, że osłabienie Niemiec da coś korzystnego dla Europy jest więcej niż naiwne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:36 Każdy poprzedni hołubił Rosję i efekt jest, jaki jest. Czy taki dobry dla Niemiec? Jak to było? „Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów”. To może czas na inne podejście? Czysta logika to dyktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 21:34 snakelilith napisała: w Berlinie od wczoraj po > nad 100 tys ludzi jest bez prądu i ogrzewania i całkowita naprawa zniszczonej w > zamachu infrastruktury ma potrwać do czwartku. I winni nie są ani jacyś nieis > tniejący "brunatni", ani niebiescy, którym nieudolna rządząca lewica rujnująca > kraj insynuuje faszyzm (co forum łyka jak widać jak kaczka), ani nawet zielone > ludki. Do zamachu przyznała się radykalna lewica, pośrednio finansowana nawet f > orsą podatnika List, w którym się przyznała, jest pisany dziwnym niemieckim, m.in. zawiera błędy w nazwiskach typowe dla pisowni rosyjskiej i ma dziwną składnię, błędy gramatyczne typowe dla tłumaczenia 1:1 z rosyjskiego, ale wrzucony w translatora daje ładny rosyjski w przeciwieństwie do publikacji po niemiecku. Tak że kto to finansował to nie wiadomo Coś jak ostatni niby pokojowy plan Trumpa od ruskich. www.tagesspiegel.de/berlin/mysterium-vulkangruppe-eine-serie-von-anschlagen--und-ein-russlandverdacht-15105220.html Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 06.01.26, 00:09 niemcyy napisał(a): > List, w którym się przyznała, jest pisany dziwnym niemieckim, m.in. zawiera błę > dy w nazwiskach typowe dla pisowni rosyjskiej i Ha, ha, ha. Autentyczność listu została już ustalona, a styl jest typowy dla wcześniejszych tekstów tej grupy terrorystycznej. To, że radykalna lewica opłacana jest przez Rosję, Iran i Chiny to nie jest też wielka tajemnica. Albo jak myślisz dlaczego lewica popierała tak entuzjastycznie islamistycznych terrorystów z Gazy? Te połączenia są i były już od zawsze, czasy RAF się kłaniają. Nowe jest jednak, że polityczny establishment jest na lewe oko ślepy i ciągle goni się jakichś niewidzialnych "faszystów". Lewackie protesty były dziś przeciwko obaleniu brutalnego dyktatora w Wenezueli, ale akt terrorystyczny przeciwko własnej ludności nie jest warty wyjścia na ulicę, by się posolidaryzować. W niemieckiej prasie można przeczytać parę bardzo krytycznych tekstów na ten temat.: Tu masz np. Ulricha Reitza, dziennikarza z Welt: www.focus.de/politik/deutschland/berlin-was-muss-noch-passieren-damit-es-endlich-eine-demo-gegen-links-gibt_1da103ad-e0a8-4b5c-9a18-28666c857343.html Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 14:42 snakelilith napisała: > > To, że radykalna lewica opłacana jest przez Rosję, Grammar nazi here: Źle napisałaś „fundamentaliści prawicowi”. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 15:01 tania.dorada napisał(a): > Grammar nazi here: Źle napisałaś „fundamentaliści prawicowi”. Po prawdzie, to i jedni i drudzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 15:41 al_sahra napisała: > tania.dorada napisał(a): > > > Grammar nazi here: Źle napisałaś „fundamentaliści prawicowi”. > > Po prawdzie, to i jedni i drudzy. > Moja prywatna teoria jest taka, że turbo ultra lewica jest opłacana przez Kreml i prawicę, na takiej zasadzie na jakiej w „Annie Kareninie” polityczni wrogowie załatwili jej męża: gorąco popierać jego projekty i doprowadzić je do absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 15:45 tania.dorada napisał(a): > na takiej zasadzie na jakiej w „Annie Kareninie” Ty ostatnio mocno podpierasz się Tołstojem. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 16:39 O? Może, nawet nie zauważyłam. No ale mnie się to składa że jeśli takie pomysły mają Rosjanie w literaturze to i w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 16:19 >że turbo ultra lewica jest opłacana przez Kreml Mysle ze roznie to bywa. W Polsce prawica typu Braun i Konfa raczej sa fundowane przez Kreml Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 16:37 princesswhitewolf napisała: > >że turbo ultra lewica jest opłacana przez Kreml > > Mysle ze roznie to bywa. W Polsce prawica typu Braun i Konfa raczej sa fundowan > e przez Kreml Ależ jedno drugiego nie wyklucza, to jedna i ta sama szajka. Chodzi o to, żeby doprowadzić lewicowe postulaty do takiego absurdu, żeby cala lewica kojarzyła się z bandą poyebów którzy zapomnieli o swoich korzeniach i mało medialnych problemach przeciętnych ludzi i zajmują się np. forsowaniem emotek z facetem w ciąży w ramach szerzenia inkluzywności, i żeby ludzie zaczęli ich odbierać jak wariatów i zaczęli tęsknie patrzeć w stronę prawicy jako obrońców jakiegoś znajomego porządku, mniej więcej z taką narracją jaką tu stosuje snake. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 16:42 Przyznaję ci rację 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 17:38 tania.dorada napisał(a): > princesswhitewolf napisała: > > > >że turbo ultra lewica jest opłacana przez Kreml > > > > Mysle ze roznie to bywa. W Polsce prawica typu Braun i Konfa raczej sa fu > ndowan > > e przez Kreml > > Ależ jedno drugiego nie wyklucza, to jedna i ta sama szajka. Chodzi o to, żeby > doprowadzić lewicowe postulaty do takiego absurdu, żeby cala lewica kojarzyła s > ię z bandą poyebów którzy zapomnieli o swoich korzeniach i mało medialnych prob > lemach przeciętnych ludzi i zajmują się np. forsowaniem emotek z facetem w ciąż > y w ramach szerzenia inkluzywności, i żeby ludzie zaczęli ich odbierać jak wari > atów i zaczęli tęsknie patrzeć w stronę prawicy jako obrońców jakiegoś znajomeg > o porządku, mniej więcej z taką narracją jaką tu stosuje snake. Obawiam się, że masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 18:30 tania.dorada napisał(a): > Ależ jedno drugiego nie wyklucza, to jedna i ta sama szajka. Chodzi o to, żeby > doprowadzić lewicowe postulaty do takiego absurdu, żeby cala lewica kojarzyła s > ię z bandą poyebów którzy zapomnieli o swoich korzeniach i mało medialnych prob > lemach przeciętnych ludzi i zajmują się np. forsowaniem emotek z facetem w ciąż > y w ramach szerzenia inkluzywności, i żeby ludzie zaczęli ich odbierać jak wari > atów i zaczęli tęsknie patrzeć w stronę prawicy jako obrońców jakiegoś znajomeg > o porządku, mniej więcej z taką narracją jaką tu stosuje snake. Dlaczego, ach dlaczego nie można wpisom na forum dawać łapek w górę? Jakoś zabrakło mi elokwencji, żeby tę myśl ubrać w słowa, więc tylko się podpiszę. Jeszcze dodam, że ta strategia działa znakomicie, co m. in. można zauważyć na forum. To jest jeden z ważniejszych nurtów rosyjskiej wojny propagandowej, obok wprowadzania ogólnego chaosu informacyjnego i podważania wszelkich autorytetów (co widać dobrze na przykładzie takich tematów jak szczepionki czy zmiana klimatu, ten ostatni zresztą sciśle powiązany z deprecjonowaniem lewicy). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:01 Mnie tylko zastanawia, dlaczego zachodnia lewica daje się tak podejść, bo tego nie da się zrobić wbrew lewicy. Nie szukając daleko, postulaty ruchu trans o udziale transkobiet w kobiecych sportach. Ach, ileż nawet tu, na forum, o to siostrobójczych walk było. Z innych przykładów facebookowa grupa Dziewuchy Dziewuchom jako niby twarz polskiego feminizmu i inkluzywności (NOT). Wcale się nie dziwię, że ludzie o potencjalnie lewicowych poglądach wycofują się po nieprzyjemności obcowania z grupą wściekłych aktywiszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:53 taje napisała: > Mnie tylko zastanawia, dlaczego zachodnia lewica daje się tak podejść, bo tego > nie da się zrobić wbrew lewicy. Może dlatego, że "lewica" to nie jest jedna osoba, tylko wiele różnych osób? I jak najbardziej da się oczernić każdą dużą grupę ludzi "wbrew" większości tej grupy, np. przedstawiając ekstremistów jako mainstream. Zwłaszcza, że działania ekstremistów zawsze są bardziej medialne i bardziej zapadają w pamięć niż codzienna praca u podstaw większości. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:55 Owszem, ale dlaczego ten mainstream nie odżegna się od ekstremistów? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 20:09 Na ten temat to myślę że można książkę napisać! Bo to jest kilka różnych zjawisk, jedni robią wielkie oczy i się wycofują rakiem (to było na Dziewuchach grane), inni - parę lat temu to były tak zwane Julki - czyli dziewczyny wychowane w trybie people pleasers, ale z lewicowymi poglądami - dają się wbić w poczucie urojonej winy, a jeszcze inni się na temacie promują. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 20:03 al_sahra napisała: > To jest jeden z ważniejszych nurtów rosyjskiej wojny propagandowej, obok wprowa > dzania ogólnego chaosu informacyjnego i podważania wszelkich autorytetów Ale ty wiesz, że te bdzety, które tu wypisujesz już na ludzi nie działają? Nie działały podczas kampanii wyborczej Trumpa, gdzie Harris przedstawiona była jako Mesjasz jedynego słusznego progresywnego nurtu i w ankietach podobno wygrywała i nie będzie działać teraz, bo to aroganckie odwracanie kota ogonem. Tego nikt już nie czyta, większość nie informuje się już nawet w lewackich mediach. Lewica przegięła. Przegięła ideologią gender, rozwaleniem przemysłu, który był źródłem zachodniego dostatku w imię ekologii, popieraniem islamistycznego terroru i źle zrozumianej polityki emigracyjnej do Europy. Przegięła też stawiając swoją wizję świata jako tą bez alternatywy i dając tym ludziom uczucie, że tracimy demokrację, bo nie można powiedzieć co się myśli. A normalnych ludzi w USA, czy nawet w Europie Zachodniej wojna na Ukrainie, nawet jak kogoś to tu na forum urazi, mało obchodzi. Im dłużej trwa, tym bardziej traci na znaczeniu. Tym bardziej, gdy czyta się ciągle o skandalach korupcyjnych wśród koleżków Zeleńskiego. Jest tylko jedną z wielu regionalnych nawalanek, gdzie chodzi tylko o podziałał sił na tym świecie, a nie wolność naszą i waszą. Trump do tego jest postrzegany jako ten, który działa na niekorzyść Chin, co jest dobre dla nas wszystkich, a Ukraina, to efekt kolateralny, bo Rosję i Putina Trump by chciał jako buforu pomiędzy USA, a Iranem i Chinami. To jest polityka, a nie koncert życzeń. Europejska lewica próbuje Trumpowi podskakiwać bez większego efektu, ale niedługo wyborcy zmuszą ją do zmiany strategii. Merz jest jak obłąkane dziecko we mgle, markuje wielkiego przyjaciela Ukrainy i twardego przeciwnika Putina, obiecuje gruszki na wierzbie, czyli nie swoją forsę. Ciekawe, co będzie jak w przyszłym roku wykopią go z urzędu, bo koalicja ledwo zipie i ludzie stracili wiarę, że coś jeszcze z tego będzie. Ostatnio zwolnił swojego współpracownika, bo ten go podobno fałszywie informował, biedak nie wiedział co się dzieje. Ha, ha,. ha. A Macron już podwija ogon i planuje rozmowy z Putinem, bo wyborcy też mu pokazują faka. A ludzie na wschodzie Niemiec mają codziennie dejavu, bo te wasze "fakty" i "autorytety", to przypominają tylko ostatnie podrygi Honeckera. Swoją drogą, super sprawa z miliardowym oszustem Somalijczyków w Minnesocie. Demokraci znowu strzelili samobója. Ale to oczywiście tylko wojna propagandowa i jak jakaś naiwniara napisze tu z pełnego serca "pomarańczowa małpa", to to wszystko stanie się nieprawdą.. . Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 20:12 Yyyyy zważywszy na to, że w ostatnich dekadach czasy, w których w Stanach Demokraci mieli taką przewagę żeby mogli sobie coś rozwalać to było, nie wiem, kilkadziesiąt miesięcy w sumie? to coś ci tu nie wyszło, ale nice try. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 08.01.26, 00:07 tania.dorada napisał(a): > Yyyyy zważywszy na to, że w ostatnich dekadach czasy, w których w Stanach Demok > raci mieli taką przewagę żeby mogli sobie coś rozwalać to było, nie wiem, kilka > dziesiąt miesięcy w sumie? to coś ci tu nie wyszło, ale nice try. Ok, to zapytaj swoich współobywateli co im się u demokratów nie podoba. Ja nie muszę tego dokładnie wiedzieć, bo tam nie żyję. Ja mieszkam od prawie już 40 lat w Niemczech i wiem dlaczego u mnie lewakom pali się pod tyłkiem. Np. dlatego, że sprowadza się ciągle ludzie z Afganistanu wygodnymi samolotami i lokuje ich w równie wygodnych hotelach na koszt podatnika, podczas gdy miejscowi seniorzy pracujący latami dla tego kraju stający się ofiarami lewackich terrorystów muszą spędzać noce w mało przytulnych sportowych halach, nawet jak są obłożnie chorymi powyżej 90 tki i potrzebują intensywnej opieki. A burmistrz miasta, idzie sobie grać w tenisa. Prości ludzie ludzie rozumieją proste argumenty, wasze lewackie pseudointelektualne dyskusje wywołują tylko konfuzję. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 08.01.26, 01:51 moim współobywatelom może się wiele rzeczy nie podobać, co nie zmienia faktu, że demokraci zwyczajnie nie mieli szansy przez ostatnie dekady zrobić tych rozwałek o których mówisz. ja wiem że twój idol trump o wszystkim, włącznie ze swoimi wałkami, mówi że to dzieło "radical left" ale to nie znaczy że to koło jakiejkolwiek prawdy leżało i że jakikolwiek współcześnie żyjący "radical left" miał szansę cokolwiek przeforsować w USA. owszem, nie musisz dokładnie wiedzieć co się u nas dzieje, co ci wcale nie przeszkadza nas pouczać XD Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 23:31 snakelilith napisała: > Ale ty wiesz, że te bdzety, które tu wypisujesz już na ludzi nie działają? Czy ta niegrzeczność jest zamierzona, czy może Ty uważasz to za normalny sposób dyskutowania? Pomijając słownictwo, to do jakich konkretnie moich wypowiedzi się odnosisz? Czy do stwierdzenia, że interwencja w Wenezueli jest niezgodna z prawem, czy do uwagi o rosyjskiej wojnie propagandowej, czy może do pytania, na straży jakich konserwatywnych wartości (takich jak rodzina, religia, silne państwo i poszanowanie prawa, kontrola zadłużenia, wolny rynek) stoi Trump? Na to pytanie zresztą nie odpowiedziałaś, mimo, że sama podniosłaś temat tych wartości. Zamiast tego wytoczyłaś argument "a bo ty piszesz bzdety", a dalej strumień świadomości, który nie ma wiele wspólnego z tym, co ja piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 23:54 al_sahra napisała: > Czy ta niegrzeczność jest zamierzona, czy może Ty uważasz to za normalny sposób > dyskutowania? Tak, zamierzona, bo nie reagujesz jakoś na obelgi w tym wątku w stronę ludzi z prawicowymi poglądami i sama na dodatek rzucasz typowymi propagandowymi tekstami, odbieracjąc wyborcom umiejętność samodzielnej oceny sytuacj, bez manipulacji ze strony kogokolwiek. Czyli znowu arogancja. DLATEGO demokraci zresztą przegrali. W jakim celu więc ciągniesz tą nieudolną strategię traktowania ludzi jak niepełnosprawnych umysłowo idiotów? > Pomijając słownictwo, to do jakich konkretnie moich wypowiedzi się odnosisz? Cz > y do stwierdzenia, że interwencja w Wenezueli jest niezgodna z prawem, Dyktatorzy nie mają żadnych praw, złotko. Dziwnie, że o międzynarodowych prawach przypomina się im dopiero w takich sytuacjach. I śmieszne bardzo, że do protestujących z Rosji, Kuby i Iranu dołączyli akurat demokraci. Czujesz się dobrze w tym towarzystwie? Nic ci to nie daje do myślenia? Zdaje się też, że nawet europejscy przywódcy Francji, UK i Niemiec nie potępili Trumpa, co daje nadzieję, że nie całkiem zwariowali. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 08.01.26, 00:25 >Zdaje się też, że nawet europejscy przywódcy Francji, UK i Niemiec nie potępili Trumpa, co daje nadzieję, że nie całkiem zwariowali. Mowisz o aktualnym lewicowym rzadzie w UK. A ty bardzo nie lubisz lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 23:55 >Ale ty wiesz, że te bdzety, które tu wypisujesz już na ludzi nie działają? Nie działały >podczas kampanii wyborczej Trumpa, gdzie Harris przedstawiona była jako Mesjasz >jedynego słusznego progresywnego nurtu i w ankietach podobno wygrywała i nie >będzie działać teraz, bo to aroganckie odwracanie kota ogonem. Tego nikt już nie >czyta, większość nie informuje się już nawet w lewackich mediach. Lewica przegięła. >Przegięła ideologią gender, rozwaleniem przemysłu, który był źródłem zachodniego >dostatku w imię ekologii, popieraniem islamistycznego terroru i źle zrozumianej >polityki emigracyjnej do Europy. Snejk, o ile jestem w stanie zrozumieć Amerykanów, którzy głosują dla Trumpa, bo jest dobry - w ich mniemaniu - dla US, za nic nie pojmuję, jak Europejka może gardłować za Trumpem. Wszystko, ale to absolutnie wszystko, w jego polityce zagranicznej jest katastrofą dla Europy i żaden Europejczyk przy zdrowych zmysłach nie popiera obecnie Trumpa. Rządy krajów europejskich musza jeszcze zachowywać pozory dyplomacji, ale wszyscy wiedzą jak sytuacja wygląda. Sorry, jeśli to zabrzmi jak diagnoza, ale nie da się inaczej. Niezależnie od kwestii światopoglądowych czy podejścia do imigracji Trump to jest wielka katastrofa dla Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 19:35 A to sie tu zgadzam. Robia z lewicy wariatow z piorami w d. Splaszczaja narracje Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 21:34 snakelilith napisała: w Berlinie od wczoraj po > nad 100 tys ludzi jest bez prądu i ogrzewania i całkowita naprawa zniszczonej w > zamachu infrastruktury ma potrwać do czwartku. I winni nie są ani jacyś nieis > tniejący "brunatni", ani niebiescy, którym nieudolna rządząca lewica rujnująca > kraj insynuuje faszyzm (co forum łyka jak widać jak kaczka), ani nawet zielone > ludki. Do zamachu przyznała się radykalna lewica, pośrednio finansowana nawet f > orsą podatnika List, w którym się przyznała, jest pisany dziwnym niemieckim, m.in. zawiera błędy w nazwiskach typowe dla pisowni rosyjskiej i ma dziwną składnię, błędy gramatyczne typowe dla tłumaczenia 1:1 z rosyjskiego, ale wrzucony w translatora daje ładny rosyjski w przeciwieństwie do publikacji po niemiecku. Tak że kto to finansował to nie wiadomo Coś jak ostatni niby pokojowy plan Trumpa od ruskich. www.tagesspiegel.de/berlin/mysterium-vulkangruppe-eine-serie-von-anschlagen--und-ein-russlandverdacht-15105220.html Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:46 al_sahra napisała: > > No to rzeczywiście całe szczęście, że Trump stoi na straży konserwatywnych wart > ości. > A jaka jest w USA alternatywa? Staruszek który nie kontaktuje? Jego zastępczyni która jest dokładnie tym, jego zastępczynią? Antysemita Mamdani? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 18:34 midge_m napisał(a): > Antysemita Mamdani? kto ci tak mózg przeprał, midge_m? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 14:40 USA ma kilkaset milionów ludzi, zapewniam, że poza tą trójką, z której i tak każdy byłby lepszy od Trumpa, jest z kogo wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 07.01.26, 14:47 >A jaka jest w USA alternatywa? Staruszek który nie kontaktuje? Jego zastępczyni która jest dokładnie tym, jego zastępczynią? Antysemita Mamdani? Przeciez kandydaci sa wylaniani w prawyborach i zazwyczaj nie sa to osoby z pierwszych stron gazet. O czym ty w ogole mowisz? To partia decyduje wewnetrznie kogo wystawia jako kandydata Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:42 snakelilith napisała: > Według oceny niby kogo? Według oceny tych, co lubią drogą ropę. 😃😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
abria [...] 03.01.26, 18:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith [...] 03.01.26, 18:50 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:50 al_sahra napisała: > > Dobry artykuł redakcyjny w New York Timesie, niestety za paywallem. > > > Trump’s Attack on Venezuela Is Illegal and Unwise > > Podsumowując: atak jest niezgodny z prawem USA i z prawem międzynarodowym, a na > wet z perspektywy cynicznego politycznego realisty, historia amerykańskich inte > rwencji w różnych krajach na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat pokazuje > , że nie leżą one w interesie USA (jeśli nie liczyć interesów skorumpowanych je > dnostek) i skutkują osłabieniem imperium. > Atak? To jest przecież okupacja i to jeszcze w prywatnym interesie Kubańczyka Rubio. Nie za wiele się to różni od ataku Rosji na Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:12 I co takiego na dobre zmienia rzeczywiście cyrkowo sprawna sztuczka porwania z łóżka Maduro? Wszystko co złe tam zostało i może w chaosie budować swój interes. A takie łamanie międzynarodowego prawa też nic dobrego nie przynosi. W zasadzie to powinno Trumpa zrzucić ze stolca. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:03 >atak jest niezgodny z prawem USA i z prawem międzynarodowym, a nawet z perspektywy cynicznego politycznego realisty, historia amerykańskich interwencji w różnych krajach na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat pokazuje, że nie leżą one w interesie Oczywiscie. O ile Wenezuela nie znacznie podpalac szybow to tania ropa zaleje USA a to sie nie spodoba OPEC ktory zrobi embargo na USA jak zrobilo w 1973r ( w innej wojnie, Jom Kippur) co spowodowalo swiatowa recesje Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:12 princesswhitewolf napisała: > Oczywiscie. O ile Wenezuela nie znacznie podpalac szybow to tania ropa zaleje U > SA a to sie nie spodoba OPEC ktory zrobi embargo na USA jak zrobilo w 1973r ( w > innej wojnie, Jom Kippur) co spowodowalo swiatowa recesje To ci AI podpowiedział, albo wyciągnęłaś znowu szklaną kulę? To już nie wojna, a tylko światowa recesja? Coś słabujesz princeska. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:13 Slabujesz to w jakim jezyku? Jakas gwara w Polsce ze wsi? Ja slabuje ty slabujesz on slabuje. Nie musze uzywac AI by znac historie OPEC. Wystarczy otworzyc jakiekolwiek wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:59 princesswhitewolf napisała: > Slabujesz to w jakim jezyku? Polskim. Literackim. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 18:55 Ojp...no powiem, że w szoku jestem. Ogarniacie, że ktoś wpada do waszego kraju i porywa parę prezydencką? No jaka Wenezuela jest taka jest ale to odrębne niezalezne państwo. Nosz kuźwa mać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:04 Dokladnir Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:05 "Wenezuelczycy świętują obalenie Maduro Schwytanie przywódcy Nicolasa Maduro świętowali między innymi znajdujący się w Peru Wenezuelczycy, którzy zebrali się przed ambasadą w Limie, stolicy kraju. Na nagraniu opublikowanym przez Reutersa widać, jak tańczyli i klaskali." Najbardziej zesrały sie Chiny i Rosja. Cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:37 marzenka12 napisała: > Najbardziej zesrały sie Chiny i Rosja. tylko w twoim ciasnym rozumku (jak już wiemy, bo sama przyznałaś, niczego nie czytasz). W rzeczywistości to strzelają tam korki od szampana, bo skoro USA zrobiły tak samo, jak one (rosja) i jak planują to Chiny, to same wybiły sobie argumenty z ręki przy jakiejkolwiek ich (kolejnej) inwazji. Ciekawe jak będziesz śpiewać, jak teraz Chiny zaatakują Tajwan, bo niby dlaczego miałyby się dłużej powstrzymywać? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 20:04 Tak, mam juz szampana na te okazję w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:16 Marzenka ( albo modko, mordko), zrozum, ze to będzie mialo wplyw na caly swiat .w tym i na Polske. Bo gdy Trump wrzuci nowe ceny ropy kraje arabskie zrobia embargo, blokady w ciesninie Ormuz, oni nie chca platowac. Oj niedobrze sie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:45 Oj nie wrzuci. Ropa z Wenezueli jest ciężka i trudno ją przerobić. Musi być ustawiona pod nią rafineria. A przestawienie takowej to praktycznie zbudowanie od podstaw. Ciekawostka - kto taką ropę przerabiał? .... Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:16 USA przez dekady były największym odbiorcą ciężkiej ropy z Wenezueli i maj przystosowane rafinerie na Wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej-Texas, Louisiana poza tym Trump wprost mowi ze chodzi o rope. Z pierwszej strony gazety.pl: Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:43 Mili Państwo, czytam tu i ówdzie, że Amerykanie przeprowadzili atak na Wenezuelę ze względu na ropę naftową i jej złoża w tym kraju. Otóż nie. Donald Trump w zaledwie kilka godzin po pojmaniu wenezuelskiego dyktatora Nicolasa Maduro przez siły amerykańskie obiecał, że Wenezuela odnotuje znaczące wzrosty wydobycia ropy naftowej przez najbliższe lata. To jednak może być trudne - ocenia agencja Reuters. Nawet jeśli amerykańscy giganci naftowi zainwestują w tym kraju miliardy dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:58 Tanebo ale w przeciwienstwie fo teho co mapisales ten artykul nie mowi o problemie z tym typem ropy bo US juz dawno jest jej odbiorca i ma ku temu rafineriw wyspecjalizowane: cyt z tego samego artykulu Dodał, że ciężka ropa wydobywana w tym kraju dobrze sprawdza się w rafineriach na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej w USA, a także może być mieszana z lżejszą ropą uzyskiwaną metodą szczelinowania hydraulicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:59 Prinzess kiedy byłaś ostatnio w Stanach? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:10 Za Bidena Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 09:07 "Prezydent Kolumbii Gustavo Petro musi uważać na swój tyłek - oznajmił prezydent USA Donald Trump w czasie konferencji prasowej na Florydzie" Wspaniały jest! Princessa uwazaj, bo wam króla zabierze i zrobi w Kalifornii Monarchyland. Księcia juz ma Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:17 No jak księcia nie ma? Jest i to kilku. Harry nie byl nastepca tronu Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:36 Uwielbiam! Ja piszę "księcia juz ma" a ty na to "no jak księcia nie ma?" 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:49 >Princessa uwazaj, bo wam króla zabierze Odpowiadalam na to. Pisalas jakby byl tylko jeden ksiaze Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:50 Talatajstwa z niebieska krwia w UK w brud ( jestem republikaninem w brytyjskim sensie) Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:23 - Princessa uwazaj, bo wam króla zabierze - No jak księcia nie ma? Jest i to kilku Myślałaś kiedyś nad pisaniem dialogów? Do pardokumentu "Oddział ratunkowy" pasowałyby idealnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:59 A ty do Peaky Blinders Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:48 Dziękuję, kapitalny serial, to dla mnie ogromny komplement Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:04 Skoro mafia dla Ciebie to wzorce, oj marzenko hehe Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:10 Oj princesko, princesko hehe Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:16 Zapytalam sie naszej wspolnej kolezanki czy zyjesz. Bo sluchy chodzily ze nie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:16 Ale na tym forum to zywcem potrafia pogrzebac! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:38 Ja szczegółnie uważam żeby nie podpaść snake która pogrzebała nawet swoje sąsiadki dlatego staram się być jej kumpelom Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:40 Tak asma ty sie boisz snejkowej haha Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:00 princesswhitewolf napisała: > Zapytalam sie naszej wspolnej kolezanki czy zyjesz. Bo sluchy chodzily ze nie > Ty do mnie....? Nic mi nie wiadomo o tym żebym umarła a przeciez powinnam sie zorientować gdyby jednak. Dość zaskakująca wiadomość muszę przyznać. Chociaz fakt że mam mieć z tobą jakieś wspólne koleżanki jeszcze bardziej. Boję sie aż zapytać o co ci chodzi tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:08 Nie pytaj! Uciekaj zakosami!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:09 No ja nie wiem wlasnie jak to z tym zgonem. Sama sie dziwie Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:14 Mniej odporni mogą zaliczyc zgon próbując cie zrozumieć 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:55 O tak, Polki na forum maja dosc schematyczne myslenie i ciezko im wyjsc poza nawias Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:58 Princess, ale yy też jesteś Polką i piszesz na polskim forum 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:19 princesswhitewolf napisała: > O tak, Polki na forum maja dosc schematyczne myslenie i ciezko im wyjsc poza na > wias > No sory, faktycznie nie przyszło mi do głowy że moglabym umrzeć i jednocześnie pisać z tobą na forum. Dobrze, ze ty jestes taka nieschematycznie zaskakująca, w sobote zadziwiasz, w niedziele potrollujesz, w poniedziałek wymyślisz forumową siatkę skorumpowanych administratorów, a we wtorek napiszesz ze nikt sie nie poznał na twoich żartach! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 01:13 No skoro tak twierdzisz Dziubeczku ty moj Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 20:27 Serio obchodzi cię Tajwan a nie Ukraina mnie nie obchodzi jak długo tylko nie zawiesza Ali Express Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:23 a skąd pomysł, asma, że jak obchodzi mnie Tajwan, to Ukraina już nie? (i nie wspieram chińskiego reżimu zakupami na chińskich platformach sprzedażowych. Ani, na ile się da, w żaden inny sposób). Tak, jak nie życzę sobie, żeby Ukraina wpadła w ruskie łapska, podobnie nie chcę, żeby Tajwan dostał się pod chiński but i jego potencjał gospodarczy służył dalszemu podporządkowywaniu naszego świata chińskiej hegemonii. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 22:43 Ale popierasz goście który tego chce Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 23:26 tanebo0001 napisał: > Ale popierasz goście który tego chce Znaczy kogo i gdzie, ty życzący Polsce wpadnięcia pod ruski but incelu? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:18 >i nie wspieram chińskiego reżimu zakupami Nie da sie. Wszystkie drobiazgi stamtad pochodza. A ze je kupujesz w sklepach tp inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:52 princesswhitewolf napisała: > Nie da sie. Całkowicie nie ale owszem, jeśli chodzi o życie codzienne to jak najbardziej się da. > Wszystkie drobiazgi stamtad pochodza. Nie kupuję. Trudno o elektronikę bez chińskich komponentów, nie mówiąc o samochodzie ale ubrania, jedzenie, rzeczy do domu można kupić pochodzenia lokalnego. I nie chodzi o sklep a o producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:00 Nie da sie. Zycie to nie tylko ubrania. Wszystkie szczotki , worki na smieci, cokolwiek zawiera plastik pochodza z Chin. Niestety. Zreszta wiele firm wkleja wlasna metke a i tak robi to w Chinach. Ja uwazam ze Reagan podpisujac umowy handlowe z Chinami zabil przemysl w USA a Europa podarzyla też ta bledna ścieżka Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:03 No własna matka i oszukiwanie to chyba tylko uk Gdzie standardy są niższe w europie nie ma takiej opcji muszę napisać że robione w Chinach tak samo w Australii Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:24 No tylko ze najczesciej to firmy, marki Europejskie zamawiaja w Chinach ze szczegolowym opisam jak to ma wygladac i kontrola jakosci. Przyplywa do np Polski i sprzedaja jako made in EU. To nie te czasy kiedy w Chinach nie potrafiono nic porzadnie zrobic Chinski rzad wysyłal na studia w USA czy UK zdolnych ludzi setlach tysiecy. A potem na wymiany do firm. Nauczyli sie. Pamietam ilu Chinoli ze mna studiowalo, a nie byly to dzieci zamoznych rodzicow. Po prostu zdolni Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:13 princesswhitewolf napisała: > Wszystkie szczotki , worki na smieci, cokolwiek zawiera plastik pochodza z Chin. U was, w UK, pewnie tak. Natomiast na kontynencie na szczęście wciąż jeszcze mamy własnych producentów. Pewnie z Chin biorą komponenty czy jakąś ich część ale wtryskarki i inne urządzenia stoją i pracują tu a nie w Chinach. A szczotki - i te do włosów i do podłóg mam akurat całkowicie lokalnej produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:20 Alicia macie dokladnie te same marki. Nie, nie sa w Polsce lokalnej produkcji. Sa lokalnej nalepki a na zamowienie robia w Chinach. To jest zaraza. Mowie o szczotkach do mycia naczyn, gabkach, szczotkach ubikacyjnych, guzikach, itd itp. Zyjesz w blogirj nieświadomosci Lokalna produkcja w Polsce pada bo sie nie oplaca. Niedawno mi kolega opowiadal jak to polska firma proukujaca swiatla do samochodow rozwaza przeniesienie do Maroka produkcji bo inaczej chinska konkurencja cenowa ich zezre a robia juz w Chinach podobnej jakosci. Nauczyli sie. No i co? 500 osob straci prace. Masakra. Tylko jakies regulacje panstwowe czy na poziomie UE czy cla zapobiec temu moga Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:29 Firma, w której pracuje twój kolega, nie jest jedynym zakładem produkcyjnym w PL, a jak myśląc trochę logicznie (wiem, nierealne) mogłabyś zauważyć, że już sama ta firma oznacza, że nie wszystko przypływa z Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:03 Nigdy nie ma ze wszystko. Przeciez w Polsce jest duze rolnictwo itd. Ale Polska importuje ok. 60–70 % produktów (wartościowo) od zagranicznych partnerów, głównie z UE i Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:04 A dla UK: Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:11 A mój boże umarłam Czesi przejęli pocztę Chińczycy lotnisko czy tam jeszcze jesteś w ogóle brytyjskiego??? 🇨🇳 Chiny posiadają około 10% udziałów w Heathrow Airport. Potwierdza to analiza inwestycji zagranicznych w UK, która wymienia Heathrow jako jedną z kluczowych brytyjskich infrastrukturalnych inwestycji posiadanych przez chińskie podmioty The Independent. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:13 Co to jest 10 procent? Sprawdz lepiej w PL? Tam malo co juz jest polskie np skley spozywcze chyba tylko Dino siec jest polska. Reszta w rekach frawncuzow, portugalczykow itd Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:23 No to prawda że tusk sprzedał wszystkie markety Niemcom ale litości to są tylko Supermarkety nie jakieś strategiczne gałęzie typu Poczta czy linie lotnicze hello dlaczego to nie jest w rękach państwa i Brytyjczyków Potem Poczta w ogóle nie działa i inni muszą się zmagać z marudzący m i Brytyjczykami którzy chcieli dostać kartkę z Laponii od świętego mikołaja kupili ją za 1 000 000 monet i potem nie doszła Im więcej dowiaduje się o stanie UK tym bardziej mi włosy stają na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:42 Poczta nie jest niczym strategicznym. To ie te czasy gdy komunikacja odbywala sie tylko listownie. Panstwo ( rzad) ma swoje samoloty a nie linii lotniczych. Nie, nie tylko supermarkety bo i drogerie, banki, fundusze inwestycyjne, telekomunikacja, logistyka, elektronika, farmacja, gastronomia, sieci odziezowe.... To jest globalna wioska wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:37 Nie te czasy ale jednak mimo że odpadają listy i telegramy to dużo rzeczy poczta rozsyła np. rzeczone paszporty nie chciałabym żeby jacyś Czesi przeglądali mój paszport Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:25 🇵🇱 Polska zachowała pełną kontrolę nad LOT‑em i Pocztą Polską, traktując je jako strategiczną infrastrukturę państwową, podczas gdy Wielka Brytania oddała swoje odpowiedniki — Royal Mail i British Airways — w ręce prywatnych i zagranicznych inwestorów. To podejście wielu ekspertów uważa za nierozważne, bo państwo traci wpływ na kluczowe usługi publiczne i bezpieczeństwo transportowe, uzależniając się od decyzji kapitału, który kieruje się zyskiem, a nie interesem kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:30 Poczta Polska w Upadku? Nikt nie wykupil ich jeszcze i sie likwiduja. Mojego kolegi brat byl zwolniony. Listonoszem byl. O trupie mowimy. British Airways posiada IAG i nie jest to posiadana przez panstwo firma tylko komercyjna. Nazwa nie oznacza że jest państwowa linia. LOT panstwo posiada. Bo inaczej by splajtowali Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:32 Princess pisz kiedy byłaś ostatnio w Stanach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:35 No pisalam juz ze za Bidena .ok 2 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:35 Ale to spoko to będę cię męczyć pytaniami bo się wybieram a twój synek też już był? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 15:09 W Orlando ale jak byl mniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:33 Prywatne zarzadzanie jest bardziej efektywne a panstwowe to myslenie komunistyczne. Panstwo zas kontroluje jaki procent udzialow moze posiadac firma zagraniczna Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:12 princesswhitewolf napisała: > Poczta Polska w Upadku? Nikt nie wykupil ich jeszcze i sie likwiduja. Mojego ko > legi brat byl zwolniony. Listonoszem byl. O trupie mowimy. > Princessa, to juz twój drugi ŻYWY TRUP, mysle ze wystarczy na dzis forum Poczta Polska nie jest trupem w upadku tylko w restrukturyzacji. Poprzedni rok zakończony byl na plusie. Więcej zwolnien, ponad te ktore musiały nastąpić, nie przewidują. innpoland.pl/218021,poczta-polska-konczy-rok-na-plusie-jednak-prezes-spolki-studzi-entuzjazm Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:09 Oh rzeczywiście jaka dochodowa firma hoho....Planowano ok. 9 300 zwolnien w Poczcie Polskiej jako czesc transformacji zatrudnienia, ale zamrozono czesc tych planow. 6 tys zwolnili. Gdybym nie znala jednego zwolnionego i drugiego drzacego caly czas to bym sie nabrała. Nie wiadomo co bedzie dalej. Poczta Polska staje sie kosztowna panstwowa sluzba socjalna, bez realnej konkurencyjnosci, utrzymywana tylko dlatego, ze nie mozna jej politycznie zamknac. Ale wraz z wydatkami na onrone panstwa ogranicza ta instytucje do wydmuszki bo kurierzy w Polsce sa znacznie efektywniejsi, tansi i szybsi Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:36 A no to trzeba bylo.pisac od razu, ze masz dwóch znajomych z Piczty. No w takim razie jestes apecjalistka od Poczty Polskiej a mnie pozostaje przeprosić za rozsiewacz kłamstwach wyników finansowych spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 01:14 Tak tak Poczta ma sie reeewleacyjnie. Idz i sie zatrudnij to pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:45 lotniska Londyn Heathrow i Gatwick są częściowo państwowe lub pod regulacją strategiczną- i oni zlecaja konkretnym firmom funkcje CIC to państwowy fundusz majątkowy Chin, więc ten udział to kapitał chiński, ale nie oznacza kontroli nad lotniskiem. Kontrole ma panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:39 Ale podejrzana jest łatwość z którą oni się pozbywają wszystkich tych strategicznych rzeczy I dlaczego król nic z tym nie zrobi przecież ma kasę żeby załatać dziury Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:34 Princeska umie robić screenshoty, ale oczywiście nie kojarzy, że jak pododaje % dla UK to też jej wyjdzie więcej niż 8. Zero zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:39 O czym konkretnie tu mowisz? Niemcyy? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:02 O tym, że piszesz bez ładu i składu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:07 Eee tylko takie argumenty ci zostaly?. No to na coz mi kontynulowac rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:39 princesswhitewolf napisała: > Nie, nie sa w Polsce lokalnej produkcji. > Sa lokalnej nalepki a na zamowienie robia w Chinach. To jest zaraza. Mowie o sz > czotkach do mycia naczyn, gabkach, szczotkach ubikacyjnych, guzikach, itd itp. > Zyjesz w blogirj nieświadomosci Nie, to ty nie łapiesz, że oprócz produktów z Chin mamy także własne zakłady. To np. taki, z którym współpracuję zawodowo, oglądałam produkcję na żywo i nie, nie były to Chiny a Koszalin. resaco.pl/oferta.html?gad_source=1&gad_campaignid=22615628866&gbraid=0AAAAABVnNmK-K8Rr-kadT3SKS4oC7BFAy&gclid=Cj0KCQiAvOjKBhC9ARIsAFvz5lj7tXq_6UPGLBbALUC3G8-ntksA69m0iCot3nLb1_Ns69BZR1yZwFkaAg96EALw_wcB > Lokalna produkcja w Polsce pada bo sie nie oplaca. Niedawno mi kolega opowiadal > jak to polska firma proukujaca swiatla do samochodow rozwaza przeniesienie do > Maroka produkcji bo inaczej chinska konkurencja cenowa ich zezre a robia juz w > Chinach podobnej jakosci. Nauczyli sie. No i co? 500 osob straci prace. Masakra > . > Tylko jakies regulacje panstwowe czy na poziomie UE czy cla zapobiec temu moga > Tu się zgadzam, jak najbardziej podzielam zdanie, że problem jest. Ogromny problem. Od lat sama tu piszę o tym, jak UE pod hasłem "walki z ociepleniem klimatu" idiotycznymi regulacjami zarzyna europejski przemysł, sprawiając, że produkcja tu robi się nieopłacalna ale jednak ciągle jeszcze nie udało im się go dorżnąć, więc jak ktoś chce to nie jest skazany w zakupach na chińszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:49 Skazany no ludzie przestań żyć życiem innych ludzi i Skup się na sobie żeby było tobie wygodnie wróciłam teraz z Japonii i op kupiłam pół chińskiego sklepu tam I przywiozłam tutaj Niektóre rzeczy mega innych używam mniej ale generalnie na wielki plus no to mnie teraz zlinczuj Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:07 Ale ja nie napisalam ze jest zero polskich zakladow. Nie ma przecież totalitaryzmu jakiegos tylko otwarty rynek. Nie przesadzajmy . Ale co z tego jak podzespóły sa z Chin. . Nawet firmy farmaceutyczne sprowadzaja skladniki lekow z Chin. Jak wyzej 60-70 proc w Polsce pochodzi z Azji Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:14 Już pozamiatane pojedź sobie do Chin i zobacz jaki to jest rozwinięte państwo 20 lat przed Europą Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 19:07 A ja dziwię się że nikt od lat nie wpadł do Rosji i nie porwał Putina tudzież zabił Serio Dlaczego ????? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 20:13 Bo kraj który się dopuści się czegoś takiego spłonął by żywcem. Jeszcze nie wiemy co się stanie w usa, bo moga się zesr... w ciągu kilku tygodni, kwestia co na to "przyjaciele" wenezuelskiej pary. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 03.01.26, 23:32 dwa_kubki_herbaty napisała: > Bo kraj który się dopuści się czegoś takiego spłonął by żywcem. > Jeszcze nie wiemy co się stanie w usa, bo moga się zesr... w ciągu kilku tygodn > i, kwestia co na to "przyjaciele" wenezuelskiej pary. > > W tam. Pojmanie Maduro pokazuje: 1. sprawność amerykańskich służb, które tę robotę wykonały 2. determinację Trumpa w sytuacji gdy zagrożone są interesy USA, handel narkotykami i dostęp do złóż ropy, ale pamiętajmy, że wcześniej z tych samych względów i z podobną skutecznością wyeliminowano Sadama Husajna i Osamę Bin Ladena. Ale czy udało się Amerykanom wprowadzić demokratyczny porządek w Afganistanie i Iraku? Teraz będzie podobnie, tyle, że kontekst międzynarodowy jest inny i epizod z Maduro może pociągnąć za sobą kolejne kraje. A gdyby tak pojmali zbrodniarza wojennego Putina i postawili przed międzynarodowym trybunałem? Już chyba nie jest przyjacielem Trumpa. Może kiedyś. Pewnie już się gdzieś zabunkrował. > Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 07:48 Już jest oficjalny powrót do konserwatywnych wartości. Wenezuela zapłaci USA ropą za krzywdy, które Stanom wyrządziła. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 07:49 Super watek udało mi sie założyć. Jestem pod wrażeniem ile mamy ekspertek na tym forum. Az miło czytac jak mądrzy dyskutują na poziomie. Szkoda tylko ze gang hejterek grasuje, gdyby nie one byłoby TAK MILUKO 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 11:19 No właśnie mo"r"dko ty moja Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:29 Biedna María Corina Machado a tak się zachwycała Trumpem Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:54 mocca25 napisała: > Biedna María Corina Machado a tak się zachwycała Trumpem Nie oddała mu Nagrody Nobla, to ma teraz za swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 12:56 ale mu dedykowała Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 13:02 mocca25 napisała: > ale mu dedykowała pffff, dedykacja nic nie kosztuje! Okradła trumpa na milion$, galę w Sztokholmie, nagłówki w prasie i posty w social media! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:13 mocca25 napisała: > Biedna María Corina Machado a tak się zachwycała Trumpem I to jest (at this point, for me) chyba najciekawszy piece of this puzzle - reszta jest przygnebiajaco znana/zgrana. To be continued, eh. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:06 Najlepsze - Trump wcale nie chce opozycji u władzy w Wenezueli. Chce sam rządzić. Więc możliwe jest że opozycja będzie prześladowana przez... Amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:09 Nic nie rozumiesz - on to wczoraj "wyjasnil" - opozycja nie ma poparcia i doswiadczenia, wiec on im nie moze przekazac wladzy, bo przeciez sobie by nie poradzili. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 14:15 Po prostu piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:28 Dla Wnezuelczykow i tak lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:40 No tak ogólnie myślę. Sa kraje w ktorych przez skostniale układy i układziki nie ma znaczenia czy w rządzie jest jedna czy druga opcja. My byliśmy tacy szczęśliwi po upadku PRL a po czasie mozna bylo czytać kolejne reportaże o nadużyciach, korupcji, mafii. Usa jesli nie chcą strajków i obywateli na ulicach, a na bank tego boją sie jak ognia, to musza im zapewnić jakis piziom zycia, sensowne ruchy legislacyjne, rozliczenie skorumpowany itp. Tak mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:46 Nie ma takiego świata gdzie wszyscy są uczciwi a ty zyskujesz. Choćby skały srały tęczą to zawsze ktoś będzie niezadowolony. A Trump ma w odbycie strajki Wenezuelczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:58 Marzeka ty chyba polityki nie sledzisz. Wiekszosc krajow gdzie wlazlo USA popadlo w gorsza sytuacje ekonomiczna niz bylo Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:10 Dokładnie: Irak, Afganistan, Kuba, Nikaragua, Haiti... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 22:52 Albo nawet Libia. Wywalili za Obamy Kadafiego ktory Sahare nawet Irytował i za pysk trzymal wybrzeze afrykanskie a potem mynw Europie mielismy przez ich wojenki uchodzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 23:22 Nie żebym bronił Kadafiego bo był ciut lepszy od Szatana. Ale sęk w tym że nie ma nic potem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 21:38 >Ale sęk w tym że nie ma nic potem. Doookladnie Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 21:49 Podam ci przykład. Irak. Jakaś wioska. Od tysięcy lat żyją tam dwa plemiona - Nowaków i Kowalskich. I mają taką zasadę że od faraonów rządzą na przemian - pół roku Nowak, pół roku Kowalski. Przychodzą jankesi. Każą zrobić wybory. Wygrywa Nowak - bo jego była kolej. Pół roku później przychodzi Kowalski bo przyszła kolej na zmianę. A jankesi "nie! musi rządzić Nowak a za 4 lata wybory". Oni automatycznie przyjmują że ustrój amerykański jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:13 No nie wiem, Wenezuelczycy zdaje sie wiwatuja. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:33 Raczej protestują Venezuela LIVE: Caracas Erupts as Maduro Supporters Protest US Capture Claim | Trump Vs Maduro Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 18:54 tanebo0001 napisał: > Raczej protestują > Nie wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:57 >Dla Wnezuelczykow i tak lepiej Tak lepiej jak we wczesniej rozwalonych przez nich krajach? Afganistanie? Iraku ? Albo Libii przez jaka mielismy uchodźców, wiosna ludow z Afryki? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 17:13 Dlatego właśnie sie cieszę ze to Wrnezuela, teraz kapujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 20:45 Nie, nie kapuje tego myslenia. Nie pytaj komu bije dzwon bije on tobie. A teraz zobaczymy czy wiesz co bylo przed tym zdaniem i zrozumiesz o czym mowie, czy tez tylko na słownictwie jezyka polskiego sie znasz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 22:04 Absolutnie, nie mam szans cie zrozumieć, wybacz nie podołam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 22:50 A to sorry, na bank nie jested boleynka. Ona jest oczytana i podstawy literatury zna. Śmierć każdego człowieka umniejsza mnie, albowiem jestem zespolony z ludzkością. Przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon: bije on tobie. J. Donne jako motto znanej ksiazki Hemingwaya Tlumaczac prosto cokolwiek sie dzieje na ziemi gdziekolwiek nas dotyczy bo predzej i pozniej ma efekt na wszystkich metoda domino Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 23:32 Boylenowa lubi podpuszczać nie bądź taka ufna A co w ogóle z niom się stało ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 23:39 Wole jak ty mnie podpuszczasz. Mozna sie podroczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 16:22 DLACZEGO TRUMP PORWAŁ MADURO? Wyjaśniamy najważniejsze informacje | Szpalerski x Michalski Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 04.01.26, 21:59 Trump porwał Maduro... I co z tego? Państwo Wenezuela działa po staremu. Dał do ręki jej władzom bat na opozycję. Bo to teraz zdrajcy. Wyobrażacie sobie że teraz ktoś w Wenezueli będzie za USA? Tam są cywile którzy zginęli pod bombami. Czy Chiny się przestraszyły? Wątpię. Kolejny raz Trump pokazał że jest idiotą. A podobno Trump zbombardował Wenezuelę bo to Wenezuelka dostała pokojową nagrodę Nobla na nie on... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 22:26 a tak wygladalo obwozenie prezydenta Argentyny jak malpy : 🤦www.instagram.com/reel/DTG1ohWjxIE/?igsh=MXkxMWdraGlobjVscg== Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 23:49 princesswhitewolf napisała: > a tak wygladalo obwozenie prezydenta Argentyny jak malpy : 🤦www.instagram.com/reel/DTG1ohWjxIE/?igsh=MXkxMWdraGlobjVscg== > Argentyny? OMG, Princess - they don't even share a border ... Venezuela & Argentina, a coz dopiero Prezydenta? Przespij sie, jutro bedzie lepiej Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: USA-Wenezuela, nowy rok nowa wojna 05.01.26, 23:52 Wenezueli oczywiście. Przejęzyczenie bo czytalam tam cos o Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś