Dodaj do ulubionych

Prowansja w maju

10.01.26, 14:33
Zimno, paskudnie (nie tylko w pogodzie sad), to chociaż założę lżejszy wątek wink

Wybieramy się we dwoje do Prowansji, na 10 dni, wynajęty na miejscu samochód, wstępny plan jakiś tam mamy, ale może ktoś coś jeszcze podpowie? Lądujemy w Nicei (z Warszawy nic nie chce do Marsylii latać, niestety), więc i Lazurowe Wybrzeże wchodzi w grę, ale nastawiamy się głównie na Prowansję jako taką. Interesują nas głównie zabytki, przyroda mniej.
Co na pewno: Aix, Arles, Nimes, Avinion, Orange. Marsylii zwiedzać nie chcemy, na Niceę jeden dzień. Na liście mam też opactwa w Silvacane i Notre-Dame de Sénanque, więc i Gordes; może (po drodze) opactwo Le Thoronet.
Na szlak ochry i Camargue raczej nie starczy nam czasu.

Tyle jeśli chodzi o warunki brzegowe wink. Jakieś klimatyczne, mniej oblegane miasteczko? (zwłaszcza na Côte d'Azur, bo coś bym chciała zobaczyć, ale nie bardzo wiem, co). Jakieś must see spoza oczywistej listy (tzn. rzymskie zabytki i pałac papieski)? Co warto zobaczyć w Nicei?
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 14:44
      Vence, Menton, Grasse
      • mocca25 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 15:02
        I Hyeres
        • mdro Re: Prowansja w maju 10.01.26, 15:12
          Hyeres wygląda ciekawie, dzięki, nad Grasse myślałam, ale nie wiem, czy się wyrobimy.
          • mocca25 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 16:09
            Tam w okolicy są piekne plaże. Niestety nie dam Ci namiarów na "moją" bo jechałam jak cielę samochodem (pasażer) i nie pomyślałam, żeby się dopytać/zapisac). Jechało się przez las, potem był bar barak przy plazy (pierwszy raz w zyciu jadłam homara, takiego w całosci) i piękna zatoczka z lazurową wodą.
    • ansziy80 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 16:25
      to z Modlina leć.
      • mocca25 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 16:32
        gdzie ma leciec z Modlina?
        • czekamnawiatr Re: Prowansja w maju 10.01.26, 16:47
          Z Radomia niech leci, będzie miała bliżej do Afryki😃
          A poważnie: zazdroszczę i życzę fantastycznej zabawy
          • aankaa Re: Prowansja w maju 10.01.26, 17:34
            albo niech trochę poczeka, uzbiera więcej kasy na dłuższy urlop i leci z CPK
    • arabelax Re: Prowansja w maju 10.01.26, 17:31
      Ja zakochana jestem w Nicei i bylabym dłużej niż 1 dzien🙂
      • hrasier-2 [...] 10.01.26, 18:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • grey_delphinum Re: Prowansja w maju 10.01.26, 20:06
          Wasza trasa to moje zeszłoroczne wakacje, ale ja ostatecznie bylam prawie trzy tygodnie i zmienialam miejscówkę. Naprawde nie wiem, jak Wy zarowno Prowansję, jaki i Lazurowe Wybrzeze chcecie zmiescic w 10 dni. Umęczycie się...
          • mdro Re: Prowansja w maju 10.01.26, 21:17
            Choć do umęczania się jesteśmy przyzwyczajeni wink, to "wszystkiego" przecież zwiedzać nie zamierzamy, stąd i moje pytania. O Lazurowe Wybrzeże zahaczymy tylko, tj. sama Nicea + jakieś jedno miasteczko po drodze, np. zaproponowane przez Moccę, po San Tropezach i Cannes'ach szaleć nie będziemy wink.
            Pewnie, że wolałabym dłużej, no ale ma się co się ma.

• mdro Re: Prowansja w maju 10.01.26, 21:27
        A podpowiesz, co w Nicei - poza ogólnym oglądem miasta wink - szczególnie warto zobaczyć?
    • clio_yaga1 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 20:32
      W maju pogoda może być bardzo różna, jak traficie na mistral to może potężnie wiać i 3 dni. Zakładając, że pogoda będzie ładna polecam koniecznie Eze, tylko, że to bliżej Nicei niż Prowansji.
      W Prowansji poza tym co wymieniłeś jest mnóstwo urokliwych miasteczek, osobiście lubię Cassis, Sanary sur Mer, La Ciotat. Polecam calanques gdzieś w okolicy Marsylii, łatwy szlak jest spod campusu uniwersyteckiego, można też iść z La Ciotat. Z Marsylii można popłynąć na
      chateau d'If, zresztą te statki pływają tak, że zaczepiają też o inne wysepki i można łączyć rejs.
      • clio_yaga1 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 20:57
        I jak lubicie zamki to bardzo polecam Carcassone oraz Château des Baux-de-Provence. Z ciekawych miasteczek bardzo urokliwe jest też Aigues Mortes.
        • mdro Re: Prowansja w maju 10.01.26, 21:36
          Carcassone jest zdecydowanie za daleko, Baux-de-Provence rozważam. Marsylii i okolic pod uwagę nie biorę, resztę posprawdzam, dzięki.
    • dame_de_coeur Re: Prowansja w maju 10.01.26, 21:06
      Monaco, Saint Paul de Vence.
    • hrasier-2 [...] 10.01.26, 21:07
      • mocca25 Re: Prowansja w maju 10.01.26, 21:12
        Autorka chce leciec z Warszawy. Z Warszawy do Nicei lata LOT i Wizzair.

Nie musi w tym celu jechac do Poznania Krakowa Gdanska
        • mdro Re: Prowansja w maju 10.01.26, 21:38
          Dziękuję wink.
          Przyznam, że przez chwilę się zastanawiałam, czy nie lecieć do Marsylii z Krakowa , ale stwierdziłam, że to bez sensu.
          • mocca25 Re: Prowansja w maju 12.01.26, 10:12
            mdro napisała:

> Dziękuję wink.
            > Przyznam, że przez chwilę się zastanawiałam, czy nie lecieć do Marsylii z Krako
            > wa , ale stwierdziłam, że to bez sensu.

Rozumiem, że i tak masz już bilety. Ale jeżeli w ogóle brać pod uwagę jakiś dojazd pociągiem, to można lecieć do Paryża a potem TGV do Aix 9ze 3 godziiny o ile dobrze pamiętam)
    • al_sahra Re: Prowansja w maju 10.01.26, 22:33
      Le Baux koniecznie trzeba zobaczyć o zachodzie słońca. Najwyżej uznasz, że to zbyt kiczowate smile.
    • krwawy.lolo Re: Prowansja w maju 10.01.26, 22:38
      Mnie się Twój wątek skojarzył z dwiema wariackimi wyprawami do HIszpanii. Jechaliśmy Oplem Kadetem nocując na plaży w Sete. Przejeżdżaliśmy przez Béziers, które to moja żona ochrzciła mianem Beziersk. To nie Prowansja, dalej, ale fajnie się nazywa, blisko morza jest. Odwiedź Beziersk. :
    • hrasier-2 [...] 11.01.26, 13:27
      • mdro Re: Prowansja w maju 12.01.26, 10:07
        Jak by ci to powiedzieć...
        Nie podoba mi się podszywanie pod innych uczestników forum, kimkolwiek by nie byli, więc nie mam ochoty wchodzić z tobą w jakikolwiek dialog.
    • mdro Re: Prowansja w maju 12.01.26, 10:11
      OK, następne pytanie - a co się jada w Prowansji? (poza zupą boulonnaise). Bo co się pije, to wiem, że różowe wino wink
      • mocca25 Re: Prowansja w maju 12.01.26, 10:24
        Ja poza wspomnianym homarem - najlepsz brzoskwinie jakie jadłam w życiu, ale to była inna pora roku. Na deser/słodycze to calissons. Ale też migdały, melony, oliwy itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka