Dodaj do ulubionych

Remont łazienki

18.01.26, 21:52
Czeka nas niestety remont łazienki. Piszę niestety, bo przeraża mnie to, ale łazienka już wymaga remontu. Obecna ma ponad 30 lat i wiele rzeczy się już sypie.

Gdybyście miały dać jakieś rady - co robić, a czego nie robić w łazience? Na co zwrócić uwagę, co wam się przydało i jest super, a co się nie sprawdza i żałujecie?

Ponieważ to nie jest tania sprawa i pewnie dożyjemy z tą łazienką do emerytury, to chcemy zrobić jak najlepiej.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Remont łazienki 18.01.26, 21:57
      Podaj wymiary.
      • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:00
        około 1,6 metra, na 4 metry, taki tunel trochę.

Ogólny plan już mamy, chodzi mi np. o sugestię, że jakaś bateria jest lepsza, albo parawan składany na 3 czy rozsuwany itp.
        • dekoderka [...] 18.01.26, 22:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • mikams75 Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:26
            Bez przesady. U mojej mamy była 30-letnia łazienka i nic jej nie dolegało. Owszem, teraz jest inna stylistyka ale ta też się obroni, zależy co się wybrało. Sufit i góra była w międzyczasie malowana i szafka pod umywalką miała oznaki zużycia, bateria była wymieniana ale poza tym to nie ma co straszyć.
        • kurt.wallander Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:10
          pyza-wedrowniczka napisała:

> około 1,6 metra, na 4 metry, taki tunel trochę.
          >
          > Ogólny plan już mamy, chodzi mi np. o sugestię, że jakaś bateria jest lepsza, a
          > lbo parawan składany na 3 czy rozsuwany itp.

Parawan im mniej ma elementów, w których może się zbierać brud i kamień, tym lepiej. Ja mam pojedynczy i jest to po prostu gładka tafla szkła z uszczelką na dole. Przesuwane są trudniejsze w utrzymaniu czystości, więc jeśli potrzebujesz dłuższego, to lepiej składany. Jak pisałam, zwróć uwagę, żeby ci się nie składał na wylewkę/słuchawkę
          • kurt.wallander Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:13
            Np taki, tylko tu akurat na poglądowym zdjęciu jest błąd, o którym piszę. Nie złożysz parawaniu na ścianę, a jeśli chcesz uzyć słuchawki prysznicowej, to dostęp do niej jest utrudniony.

https://media.adeo.com/media/852352/media.png?width=650&height=650&format=jpg&quality=80&fit=bounds
            • ardzuna Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:08
              Bardzo ważne jest podcięcie na dole zabudowy wanny na nogi, takie, jakiego nie ma na obrazku powyżej - znakomicie ułatwia poruszanie się w trakcie mycia wanny (kopnik). Ja miałam ukośne, w necie widzę też kanciaste i do kanciastego nie mam przekonania. Można też zrobić rewizję w obudowie wanny - dostęp do rur na wyjmowanych kaflach na magnesy. Miałam też w poprzedniej łazience schowek właśnie za takimi kaflami od strony pleców wanny i to było bardzo przydatne.
              • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:10
                Tak, to podcięcie przy dole wanny bardzo przydatne. I też mamy jedną długą płytkę na magnesy, żeby był dostęp do rur.
                • ardzuna Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:42
                  Powyższe niestety nie jest oczywistym rozwiązaniem dla każdego glazurnika.
                  • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 08:24
                    Miałam takie podcięcie dawno temu. Absolutnie zbedna rzecz.
                    • memphis90 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:44
                      Moja babcia miała takie skośne już w latach 80, ale mi się to zupełnie nie podoba. Potencjał na dodatkowe gromadzenie brudu jak dla mnie.
                      • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:57
                        Moje chomiki miały za to frajdę z tego zagłebienia.
                    • ardzuna Re: Remont łazienki 19.01.26, 20:24
                      gryzelda71 napisała:

> Miałam takie podcięcie dawno temu. Absolutnie zbedna rzecz.

Bardzo potrzebna. Doświadczyłam tego, kiedy musiałam się od niego odzwyczaić - już go nie mam i bardzo żałuję.
                      • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 20:31
                        Do czego potrzebne?
                        • iwles Re: Remont łazienki 20.01.26, 08:33

Do wygodnego postawienia nóg i nieobijania sobie kolan np. przy czyszczeniu wanny.
                          • gryzelda71 Re: Remont łazienki 20.01.26, 13:04
                            Przenigdy nie miałam z tym problemu.
    • kurt.wallander Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:08
      Przede wszystkim polecam zastanowić się, jakie są wasze potrzeby. I dostosować łazienkę do tego.

Z takich bardziej uniwersalnych porad zwróciłabym uwagę na umiejscowienie deszczownicy, słuchawki prysznicowej i wylewki wannowej tak, żeby wygodnie korzystało się z nich i w wannie (o ile w ogóle robisz wannę) i stojąc obok (np. do umycia głowy). Częstym błędem jest np. wylewka i słuchawka na krótkim boku wanny akurat z tej strony, na którą składa się parawan nawannowy.

Zwróć uwagę na ilość miejsca do przechowywania. Jesli potrzebujesz dużo przechowywać, to polecam wiszącą szafkę podumywalkową z szufladami i wiszącą szafkę nad umywalką z przeszklonymi drzwiami. Te przeszklone szafki to złoto, bardzo pojemne i wygodne w uzytkowaniu.

Przewidziałabym miejsce na jakieś siedzisko w łazience.

Zwróć uwagę na oświetlenie przy lustrze - częstym błędem jest światło tylko nad lustrem, a lepiej oświetla twarz takie które jest po bokach lustra, na wysokości twarzy.

Płytki na wysoki połysk są trudniejsze w utrzymaniu. Widać każdą zaschniętą kroplę wody, lepsze są w macie lub półmacie.
      • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:18
        Wanna jest w planie. Dzięki, o tej baterii na dłuższej ścianie nie pomyślałam, ale to faktycznie wygodne. O siedzisku też nie pomyślałam, ale w sumie przydaje się np. teraz depiluję nogi siedząc na wannie.
        • alfa36 Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:08
          Remontowałam kawałek łazienki (wannę na prysznic zmieniałam) i musiałam dopasować płytki. I tak udało się dobrać idealnie niebrudzące się, akurat u mnie motyw liści (kolorowe płytki), żadnych zacieków, dlatego polecam tego typu płytki, przynajmniej w miejscach trudnych.
      • kk345 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:37
        Przeszklone szafki w łazience? Żeby dumnie eksponować milion różnych buteleczek i szczoteczki do zębów?
        • alpepe Re: Remont łazienki 19.01.26, 11:03
          Może jej chodzi o lustrzane.
          • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:49
            Tak, lustrzane, nie wiem, skąd mi się wzięły przeszklone... To by było bezsensowne, i to nad umywalką.
    • alpepe Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:08
      Złota rada: nie wydziwiajcie. Jak najbardziej klasyczny kibel, by było łatwo dobrać deskę klozetową, standardowe baterie, ale tu polecam baterię prysznicową z termostatem, jeśli wanna, to już pomyślcie o np. uchwytach czy stopniach, by było łatwo wyjść i wejść, najlepiej umywalkę podwieszaną na ścianie, żadną wpuszczną czy nakładaną. Jak kibelek w zabudowie, to ten slim, co maks z płytkami zajmie ci 10 cm, a nie 15, u mnie w jednym mieszkaniu się budowlańcy wkuli w ścianę na pół cegły, mogłam była sobie na to pozwolić i mam kibelek na równi ze ścianą. Jak najmniej powierzchni poziomych, by łatwo było ścierać kurz. Lustro np. wklejone w płytki, a lampa obok, a nie zintegrowanez ledami. Kupiłam córce drogie w ch. lustro, ledy poszły po 1,5 roku się kochać, a lustro za prawie 700 euro. Na szczęście uwzględniono reklamację.
      • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:20
        Takie lustro wklejone w płytki to nie jest ryzuko, jak się potłucze i trzeba wymienić?
        Zastanawiamy się np. też czy baterie podtynkowe, mąż mówi, że jak będą zwykłe, to sam wymieni w razie zepsucia, a podtynkową to większa robota (tylko jak często się psują baterie?)
        • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:51
          Ja mam takie lustro od 5 lat, na całej ścianie (ale bez wbudowanych LED) i musiałabym w nie czymś rzucić żeby się stłukło.
          • eva_evka Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:13
            Ja mam od 15 lat i nic smile
            • little_fish Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:47
              Ja miałam 18 lat. Zostało skute przy remoncie. Nowe póki co 3 lata 😃
        • novembre Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:11
          pyza-wedrowniczka napisała:

> Takie lustro wklejone w płytki to nie jest ryzuko, jak się potłucze i trzeba wy
          > mienić?
          > Zastanawiamy się np. też czy baterie podtynkowe, mąż mówi, że jak będą zwykłe,
          > to sam wymieni w razie zepsucia, a podtynkową to większa robota (tylko jak częs
          > to się psują baterie?)

Mercedesy tez sie psuja smile

Akurat podtynkowa jest spoko, jak macie kasę, w przeciwnym wypadku natynkowa wam zdecydowanie wystarczy.
      • akn82 Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:33
        Dlaczego nie umywalka wpuszczana w blat?
        • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:52
          Też mnie to ciekawi. Ja właśnie takie lubię najbardziej, bo przestrzeń pod umywalką jest zagospodarowana.
          • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:33
            princy-mincy napisała:

> Też mnie to ciekawi. Ja właśnie takie lubię najbardziej, bo przestrzeń pod umyw
            > alką jest zagospodarowana.

Ale do tego nie musi być umywalka wpuszczana. Mnie się np. te wpuszczane nie podobają, bo blat jest ciągle narażony na kontakt z wodą. Ja mam cos w tym stylu, umywalka ma taki szerszy rant, jest gdzie postawić mydło, ale nie chlapie się wodą po blacie tylko po ceramice od umywalki.
            https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/aengsjoen-orrsjoen-szaf-umyw-z-szufladami-umyw-bateria-imit-debu__1207518_pe908028_s5.jpg?f=xxs
            • mikams75 Re: Remont łazienki 19.01.26, 07:09
              Właśnie coś takiego w tym wątku skrytykowalam, za mała szafka.
              • kira_03 Re: Remont łazienki 19.01.26, 08:05
                To jest akurat szafka z Ikea, występuje w rozmiarze 60 cm i 80 cm. Myślę, że w łazience w bloku trudno będzie zmieścić coś jeszcze większego.
                • mikams75 Re: Remont łazienki 19.01.26, 13:36
                  kwestia ukladu. U mnie weszlaby sporo wieksza, a z dodatkowym zwezeniem z boku to juz w ogole bylaby duza. Zaluje, ze nie wpadlam na to i nie zrobilam na zamowienie. Z drigiej strony mozna bylo postawic cienka scianke, chocby ze szkla przy wannie i tez dokleic do tego szafke. A tez mi sie wydawalo, ze wieksze nic nie wejdzie.
                  • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:55
                    Te szafki z IKEA są dość pojemne. Mam 80 cm, szuflady w środku mają 34 cm głębokości. Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc o dodatkowym zwężeniu z boku.. U mnie są dwie umywalki i każda z taką szafką, ale, jesli jest miejsce, to można zrobić oczywiście dłuższą szafkę z blatem. Jak mi się dzieci wyprowadzą, to nie wykluczam usunięcia jednej umywalki, i zamiast niej będzie długi blat z jedną umywalką. Albo po prostu szafka w miejsce jednej z umywalek.
                    • mikams75 Re: Remont łazienki 19.01.26, 21:43
                      To zwezenie to akurat u mnie byloby idealnym przedluzeniem szafki z dopasowaniem do kawalka wezszej scianki z drzwiami. Nie wiem jak to wytlumaczyc, ale na zamowienie daloby sie to zrobic a jak robilam lazienke, to wydawalo mi sie, ze nie ma miejsca na wieksza szafke.
                      80cm szerokosci i 34 glebokosci to dla mnie nie jest pojemna szafka. Ok, masz dwie, to zmienia sporo. 160cm na przechowywanie - to nie jest mala lazienka.
                      • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 21:50
                        A ty ile masz głębokości w szufladach? Dużo więcej? Te 34 cm, to jest faktyczny wymiar w środku szuflady, w sensie szafka zewnętrzne wymiary ma większe (49 cm), ale tam musi byc jeszcze miejsce na syfon.
                        • mikams75 Re: Remont łazienki 20.01.26, 07:19
                          Nie wiem ile mam i nie zmierze teraz, bo nie jestem w tym mieszkaniu. Ale na pewno wiecej. Na syfon jest wyciecie w szufladzie. Ale niezaleznie od tego ile mam, to nie zmienia faktu, ze 34cm nie jest pojemne.
                          • kurt.wallander Re: Remont łazienki 20.01.26, 13:06
                            No ok, szkoda, że nie pamiętasz, ile jest u ciebie. Dla mnie jest jednak dość pojemne. Szczególnie w połączeniu z innymi miejscami do przechowywania w łazience.
                            • gris_gris Re: Remont łazienki 20.01.26, 13:12
                              kurt.wallander napisała:

> No ok, szkoda, że nie pamiętasz, ile jest u ciebie. Dla mnie jest jednak dość p
                              > ojemne. Szczególnie w połączeniu z innymi miejscami do przechowywania w łazienc
                              > e.

Ja mam taka sama szafke, szerokosc 100 cm, a w innej lazience tez 100cm, inny model (sa tez na 120 cm). Ja te z ikei bardzo lubie, bo wlasnie nie maja tego wyciecia na syfon, o ktorym pisze mikams, a wszystkie inne szafki, ktore widzialam, je mialy. Ikea ma tak zaprojektowany syfon, ze jest plasko z tylu, i sie miesci za szuflada.

• mikams75 Re: Remont łazienki 20.01.26, 16:54
                                I przez to szuflada jest płytsza. To już wolę wycięcie. Tylko w górnej szufladzie jest.
        • alpepe Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:40
          W ub. roku kupiłam mieszkanie dla mamy nad morzem. Umywalka była lekko stłuczona w środku. Łatwiej kupić umywalkę podwieszaną, jeśli się stłucze niż dopasować wpuszczaną. Pyza się określiła, łazienka ma być pancerna i na lata. I wtedy w razie takiej stłuczki tylko patrzy się na otwory do mocowań i voila. Nie ma kombinacji z blatami i otworami.
    • ekstereso Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:10
      Jakie wymiary? Bo od tego zależy co tu możemy proponować
      • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:19
        Pisałam, taki tunek 1,5 metra na 4 metry.
        • ekstereso Re: Remont łazienki 19.01.26, 17:49
          Nie widziałam. Teraz dziewczyny juz się rozpisały. To, żeby nie trzymać sie mody to wiadomosmile
    • eva_evka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:23
      Jesli lazienka jest jedna w domu/mieszkaniu i ma służyć w przyszłości starszym osobom to na pewno trzeba pomyśleć o wygodnej kąpieli. Jeśli wanna to z uchwytami, jeśli prysznic to większy, bez brodzika. Nie polecam odpływów liniowych, szybko się zapychają. Osobiście nie do końca odpowiada mi prysznic walk-in, bo jest mi zimno, ale w małej łazience nie musi być to problem. A zawsze można tam wstawić wygodnie krzesełko kąpielowe. A na upartego i suszarke na pranie smile
      Baterie wybrałabym dobre i klasyczne, Grohe, Hansgrohe - rewelacyjna jakość i dobry serwis. Nie poszlabym w zalewające nas oststnio miedzie, bo szybko moda minie.
      Trzeba uważać na montaż pralki, jeśli pod blatem z umywalką to trzeba postawić obok zaworów, tak aby był dostęp.
      Duży blat na którym można postawić wiele rzeczy jest wugodny.
      Zamiast lustra - lustrzane szafki.
      Wykorzystac najmniejsze przestrzenie.
      Kolorystyka nautralna, zawsze możesz dać modne dodatki.
      Jeśli jest mozliwość zrobilabym ogrzewanie podlogowe. Dodatkowy grzejnik ścienny elektryczny, zawsze można go włączyć i wysuszyć cokolwiek, nawet w lato.

• kurt.wallander Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:32
        eva_evka napisała:

> Kolorystyka nautralna, zawsze możesz dać modne dodatki.

No tu mam odmienne zdanie. Kolorystyka taka, jaką lubimy. Ja starą łazienkę miałam w bladej zieleni plus drewniane meble w ciepłym odcieniu. Teraz mam dość intensywne kolorystycznie płytki na podłodze i pasujące do nich szafki. I wciąz mi sie podoba. W neutralnej czułabym się jak w łazience w centrum handlowym - łazienka ma się podobać mnie, a nie "wszystkim". Ale to ja, mnie się nie nudzą rzeczy, które sa w moim guście.

> Jeśli jest mozliwość zrobilabym ogrzewanie podlogowe.

popieram
        Dodatkowy grzejnik ścienn
        > y elektryczny, zawsze można go włączyć i wysuszyć cokolwiek, nawet w lato.

I tu popieram, to dobry pomysł.
        >
        • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:37
          Hahaha, ja nie cierpię neutralnej kolorystyki. Najbardziej neutralna jest u nas kuchnia, bo ma meble szałwiowe i trzy ściany białe (czwarta ma już kolorowe płytki). Ale myślę, że jakiś balans znajdziemy, np. jedna ściana kolorowa, a trzy jasne, żeby nie przesadzić.
          • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:58
            Wszystko kwestia gustu. Przerobiłam już kilka łazienek w swoim życiu i wiem, że dla mnie najlepsze są neutralne łazienki - czyli gładkie jasne płytki. Mogą być w odcieniu szarości, brazu. Żadnych dekorow, kwiatów, itp. wolę dać kolorowe ręczniki, wymienić dodatki ale baza ma być neutralna.
            • eva_evka Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:01
              Też mam takie zdanie. Agresywne kolory są dobre, ake po pewnym czasie męczą. Zwłaszcza, że tu łazienka planowana jest na wiele, wiele lat.
              • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:08
                Ja lubię takie odjechane łazienki w hotelu czy u kogos- czyli mogę się pozachwycać, używać krótki czas i z poczuciem ulgi wrócić do swojej neutralnej. Obecnie w jednej łazience mamy białe płytki (półmat) na ścianach (punktowo) i drewnopodobne wokół wanny, pod prysznicem i na podłodze. Uwielbiam tę łazienkę od 5 lat.
                W drugiej, jest jasny szary z grafitem. Tę też lubię ale ta górna wg mnie bardziej neutralna.
                • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:46
                  Co kto lubi. Moje łazienki nie są odjechane (chyba), ale po prostu robię je takie, jak lubię. Moja poprzednia miała ze 20 lat i wciąż mi sie podobała, choć widać było, że płytki kupione w latach 90'. Remont wynikał z konieczności wprowadzenia innych rozwiązań (więcej przechowywania, dwie umywalki itp.). Przy okazji zmieniłam kolorystykę, ale ona wciąż odzwierciedla moje upodobania.

Biało-szarą łazienkę z elementami drewna, to zrobiłam w mieszkaniu na wynajem, żeby się podobało jak największej liczbie osób wink
            • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:40
              princy-mincy napisała:

Żadnych dekorow, kwiatów, itp. wolę dać kolorowe
              > ręczniki, wymienić dodatki ale baza ma być neutralna.

A tu tak, to się mogę zgodzić. Dekory, kwiatki, wzorki faktycznie nie są dobre do łazienki, która ma byc na lata. Raczej miałam na mysli kolorystykę - czyli, jesli ktoś lubi np. turkus, to niech sobie zrobi w łazience coś w turkusie, a nie na siłę szary czy beż. Oczywiście, mozna też mocniejsze kolory wprowadzić wyłącznie w dodatkach i to może też wyglądać świetnie. Mozna też zmieniać kolor ścian powyżej kafli. Łatwiej przemalować niż wymienić płytki.
          • eva_evka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:59
            W każdym sklepie z płytkami zrobią Ci najpierw projekt, który jest darmowy, jeśli zamówisz u nich materiał. Będziesz moglą spojrzeć i zdecydować jak Ci się podoba.
        • una_mujer Re: Remont łazienki 19.01.26, 17:32
          Też popieram; grzejnik ścienny, który w lecie mozna uruchomić włączając do gniazdka, to jedna z lepszych rzeczy, jakie mam w łazience. U siebie jestem jeszcze zadowolona z dużych płytek, bo to oznacza mniej fug do czyszczenia. Nie sprawdziła mi się za to bateria na umywalce; jest za niska (albo za płytka umywalka) i czasem jak chcę coś pod nią umyć, to się nie mieści.
      • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:54
        Mam takie odpływy od 5 lat. Nie zatykają się częściej niż zwykłe.a zatykają się głównie od długich włosów córki.
        • eva_evka Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:57
          princy-mincy napisała:

> Mam takie odpływy od 5 lat. Nie zatykają się częściej niż zwykłe.a zatykają się
          > głównie od długich włosów córki.

Ja w domu nie mam takich odplywów, ale w czasie remontu mieszkalismy w mieszkaniu, gdzie tski odplyw jest smile my we trzy mamy wlosy do pasa. Wiec codziennie czyszczony. Znajomi, ktorzy maja te odpływy również narzekają na tą kwestię, dlatego opisałam.
          • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:59
            A u nas czyszczony może raz na tydzień, przy sprzątaniu łazienki.
            • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:48
              W domu wakacyjnym w łazience był taki odpływ i po 3 dniach woda przestała spływać, zaczynało zalewać łazienkę. Skutecznie sie zniechęciłam do tego rozwiązania.
              • novembre Re: Remont łazienki 19.01.26, 18:45
                I do takiego odplywu liniowego usta Mariana nijak nie odetkaja, jak w zwyklym okraglym odplywie.
    • princy-mincy Re: Remont łazienki 18.01.26, 22:49
      Zastanówcie się, czy wanna jest Wam potrzebna.
      Ja z wanny korzystam może ze dwa razy w roku. Wolę prysznic.
      Rozważcie też siedzisko w wannie/ prysznicu - choć to w sumie zależy w jakim jesteście wieku. Moi dziadkowie mieli takie siedzisko pod prysznicem i bardzo je sobie chwalili.

Ja nie lubię płytek od dołu do góry na wszystkich ścianach - wolę tylko tam, gdzie konieczne- prysznic, wanna, toaleta/ bidet, przy umywalce. Oczywiście to kwestia gustu.

W wąskiej łazience nie dawałabym małych płytek na ścianę ani na podłogę - może długie płytki na podłogę by optycznie ją poszerzyć?

Toaleta/ bidet/ toaleta z baterią bidetową - dla mnie tylko podwieszane bo uważam, że są łatwiejsze do utrzymania w czystości.
      Toaleta bez kołnierza i z wypinana deską - łatwo i szybko umyć, nie trzeba nic rozkręcać.

Dobrze zaplanować półki na kosmetyki przy wannie/ pod prysznicem- ale to też kwestia gustu. Ja np nie znoszę rozstawionych kosmetyków na brzegu, dookoła wanny.
      Przemyśleć sprawę wieszaków na ręczniki - u nas jest jeden przymocowany do ściany (na dwa ręczniki) i oprócz tego duży stojący - ale też na ręczniki. Nie lubię w łazience stojaków typu strach na wróble - czyli i na ręczniki i na szlafroki. Bardzo to graci wg mnie i robi wrażenie bałaganu.
      • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 01:04
        princy-mincy napisała:

> Zastanówcie się, czy wanna jest Wam potrzebna.
        > Ja z wanny korzystam może ze dwa razy w roku. Wolę prysznic.

W wannie weźmiesz prysznic, prysznic nie zastąpi wanny.

> Toaleta/ bidet/ toaleta z baterią bidetową - dla mnie tylko podwieszane bo uważ
        > am, że są łatwiejsze do utrzymania w czystości.

O, przypomniałaś mi. Gdybym remont łazienki robiła po wyjeździe do Korei, to miałabym WC z funkcją mycia. To jest genialne! I dużo bardziej komfortowe niż wszelkie bidety, bidetty, itp. wynalazki.

• princy-mincy Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:18
          Dlatego pisałam by zastanowili się czy potrzebują wanny. Kiedyś w jednym z mieszkań nie miałam wanny i w ogóle mi jej nie brakowało.
          W innym miałam tylko wannę i żałowałam, że nie ma prysznica.
          Obecnie mam to i to i właściwie wciąż nie używam wanny. Zależy od upodobań.
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:43
            Wannę używam od wielkiego dworu. Ale. Super sie sprawdza do nawodnienia i mycia roślin.
            • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 19.01.26, 12:40
              Jesteśmy #teamwanna i ona na pewno musi być.

Można poleżeć, odpocząć, wygodniej jest coś umyć dużego, czasami wyprać czy umyć buty. Ja uwielbiam sobie 2-3 razy w miesiącu poleżeć w wannie (nawet mam czasami tak, że stawiam na taborecie laptopa i seriale oglądam tongue_out )
    • mikams75 Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:32
      Zrobić duża podwieszaną szafkę pod umywalką z szufladami w max rozmiarze jaki tylko wejdzie. Ja zrobiłam taka w komplecie z umywalką, to było najprostsze i tańsze niż na zamówienie ale to był błąd.
    • eliszka25 Re: Remont łazienki 18.01.26, 23:57
      W małej łazience pomyśl o wykorzystaniu miejsca. Dużo rad tu już padło. Ja bym dodała, że zamiast lustra szafka z lustrzanymi drzwiami nad umywalką. Mieszczą się w niej wszelkie kremy, pasty, szczoteczki do zębów itp. Najlepiej, żeby w środku szafki był też kontakt. Wtedy możesz podłączyć np. szczoteczkę elektryczną w szafce i wszystko jest schowane. Dobrze też, żeby szafka miała podwójne drzwiczki, czyli żeby się otwierała jak szafa dwudrzwiowa, a lustro było i od środka i od zewnątrz. Ja tak mam i jestem bardzo zadowolona. Przydaje się zwłaszcza przy układaniu włosów, bo mogę stanąć tak, że widzę tył głowy.
      • mikams75 Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:06
        Mamy identyczne szafki? To chyba standard w CH wink
        • eliszka25 Re: Remont łazienki 19.01.26, 00:22
          Może i standard, choć w dwóch mieszkaniach lustro było tylko od zewnątrz drzwi szafki. Z tym, że to były dość stare budynki, ale od jakichś 20 lat może być standardem.

Szafka z lustrem nad umywalką, to z pewnością standard, ale mnie się on bardzo podoba. W takiej szafce jest wbrew pozorom mnóstwo miejsca, a makijaż dużo łatwiej zrobić, gdy lustro jest bliżej twarzy.
          • novembre Re: Remont łazienki 19.01.26, 20:18
            Uwielbiam ten standard. Duzo sie miesci, i zawsze z politowaniem patrze na te wnetrzarskie programy i piekne ozdobne okragle lustro nad umywalka. I zero miejsca na kosmetyki do makijazu smile.
      • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 01:05
        O tak, gniazdka w szafce. Przydatne szczególnie, jesli ktoś uzywa szczoteczki elektrycznej.
    • runny.babbit Re: Remont łazienki 19.01.26, 01:09
      Nie bierz czarnej armatury, bo jest ciężka w utrzymaniu.
    • nenia1 Re: Remont łazienki 19.01.26, 07:03
      Część rzeczy już się przewinęła. Nie napisałaś, dla ilu osób jest ta łazienka, czy wolicie prysznic czy wannę (albo jedno i drugie) oraz jaki prowadzicie tryb życia.

Na pewno jestem team szafki lustrzane nad umywalką. To bardzo fajne i wygodne rozwiązanie. Pomieszczą mnóstwo rzeczy, mimo że są wąskie (u mnie 20 cm), a wszystko jest pod ręką. Dziewczyny sporo już o tym napisały, ja od siebie dodam otwieranie od dołu. Przednie drzwiczki są nieco dłuższe i dzięki temu otwieramy je od dołu, od wewnętrznej strony szafki.

Ogólnie, jeśli tylko jest taka możliwość, polecam meble na wymiar. U mnie wszystko jest zabudowane do sufitu – nawet jeśli ręką nie sięgniesz, to efekt wizualny jest bardzo dobry.

Kolejnym meblem jest szafka pod umywalki. Umywalki, mam dwie, co wynika z naszego trybu życia i jest dla nas bardzo wygodne. Obawiałam się tego rozwiązania, bo część ludzi krytykuje je jako „modę”, ale u nas sprawdza się świetnie i przy sporym blacie wcale nie brakuje miejsca. Wracając do szafki pod umywalką: tylko szuflady. Są dużo wygodniejsze. Mam zaproponowane przez stolarza rozwiązanie „szuflada w szufladzie” .
      Praktyczne i ładne, a front szafki nie jest dzielony.

Świetny efekt wizualny daje też szafa z zabudowaną pralką i suszarką, a nad nimi wygodne półki.

Ponieważ oboje nie lubimy wanny, wybraliśmy kabinę prysznicową. Kompletnie nie zgadzam się z tym, o czym piszą inni. Mam odpływ liniowy i nic mi się nie zatyka, a do tego bardzo ładnie wygląda. Deszczownica - jestem wielkim fanem, ale wiem że część osób nie lubi. Mam też ogrzewanie podłogowe i jeśli możesz, to naprawdę polecam. Uczucie ciepła pod stopami w łazience jest super.

Kolejna rzecz, która bardzo mi się sprawdza (i cieszę się, że w ogóle jest), to bidetta – nie tylko do higieny, ale też bardzo praktyczna. Toaleta podwieszana, bezkołnierzowa – również mogę polecić. Wykorzystaliśmy to, że przy jej zabudowie (też do sufitu) powstała mała ścianka i w jej bocznej części mamy schowane szufladki od strony prysznica. Nie widać ich (efekt estetyczny), a wszystko jest pod ręką (efekt praktyczny).

Duże kafle, jeśli się na nie decydujesz – u mnie są 120 × 120, plus wielkoformatowe płytki na ścianie z WC i pod umywalkami. Efekt jest mega, naprawdę, choć kafelkarze takich płytek się boją i trochę marudzą wink
      Ja akurat lubię fakturę a nie wzory, więc u mnie jest wszystko gładkie, ale gra lekka faktura i efekt lekkie "przetarcia" płytek. Płytki matowe.

Mam jeszcze jedną szafę słupek - dębową, co ociepla nieco surową łazienkę. W niej półeczki w różnych rozmiarach, więc mieszą mi się rzeczy i wysokie i niższe.

Dodam jeszcze oświetlenie. Nie tylko te przy lustrze, ale ogólnie. Mnie się bardzo sprawdzają ukryte w różnych miejscach ledy. Jak już się nauczysz który kontakt do czego to jest bajka wink
      Zwłaszcza rano jak wstajesz i zamiast górnego jasnego światła walącego prosto w oczy mam delikatne rozproszone oświetlenie.
      • alpepe Re: Remont łazienki 19.01.26, 10:17
        Ile lat masz te ukryte ledy? Łatwo je wymienić, jak ci się spalą?
        • nenia1 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:07
          No parę lat już mam. Bardzo łatwo, bo są pod zdejmowaną listewką w rodzaju plexi. Mocowanej w takich srebrnych małych ramkach. Są zlicowane np. z dolną częścią wiszących szafek lustrzanych, kolejna są w kabinie prysznicowej, tam gdzie wnęka na kosmetyki. Zlicowane z kafelkami. Daje to bardzo fajny efekt przytłumionego, łagodnego światła, a jednocześnie listew do do zasady nie widzisz (chyba że stoisz bezpośrednio w kabinie jak tu na zdjęciu).
    • m_incubo Re: Remont łazienki 19.01.26, 07:23
      Jeśli ma być do emerytury, to zdecydowanie prysznic zamiast wanny. Cała reszta jest drugorzędna.
      • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:46
        Matko jestem przed emeryturą. Mam wannę.
        • kk345 Re: Remont łazienki 19.01.26, 10:39
          Generalnie zakazu nie ma, nikt tego nie sprawdza, ale w przypadku choćby głupiego urazu kolana (nawet u młodego człowieka) wejście do wanny jest ekwilibrystyką. Wiek nie poprawia sytuacji.
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 12:46
            Matko jak zajdzie potrzeba to sie wnętrze dopasuje. Po co mam 30lat mieć rozwiązania na wszelki wypadek?
            • partytura2026 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:10
              Bo łatwiej jest mieć coś na wszelki wypadek, niż przy np złamaniu biodra robić remont łazienki.
              • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:30
                Tak , tak.
            • m_incubo Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:43
              Nie wiem, spytaj autorki, dlaczego planuje remont, który ma jej wystarczyć do emerytury. Widocznie ma jakiś dobry powód.
        • m_incubo Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:41
          Tak, ja też mam. Mam nawet to i to, olaboga!
          Moja matka też ma wannę i prysznic w tej wannie jest już dużym wyzwaniem.
      • gris_gris Re: Remont łazienki 19.01.26, 10:57
        W takiej dlugiej lazience - tunelu mozna tez zrobic wanne na koncu, a przed nia bezposrednio prysznic walk-in, bez szyby miedzy wanna a brodzikiem (rownym z podloga), szyba tylko od strony lazienki. 1,6 m to luksusowa dlugosc takiego prysznica (szyba musialaby miec mniej, zeby wygodnie wejsc, pewnie metr). Wanne dalabym 70, max 75 cm szerokosci. To zabiera 160 cm dlugosci lazienki (brodzik 90 cm), wiec na pozostalych 2,4 m mozna zmiescic w rzedzie wc, umywalke i ewentualnie pralke, z zabudowa pod i nad. Pod warunkiem, ze drzwi sie tak otwieraja, ze to jest mozliwe.
    • ritual2019 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:38
      Zlecilabym project lazienki firmie.
    • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:45
      Prysznic bez brodzika.
      • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:47
        Nie zawsze sie da.
        • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 12:46
          Wiem, ale jednak. Zwłaszcza jak ma służyć do ta zwanej starości. Wanna jest moim zdaniem w większości domów zbędna. Taka fanaberia.
          • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 12:47
            Chociaż wannę czasami łatwiej zakomponować do pomieszczenia. Chyba, że jednak nie.
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 12:47
            Nie jest fanaberie. Jest wyborem.
            • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 19.01.26, 13:23
              A nawet jeśli fanaberią, to żyje się też po to, żeby mieć przyjemności.
              • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:13
                Większość i tak wannę używa jak prysznic.
          • ritual2019 Re: Remont łazienki 19.01.26, 13:33
            kropkacom napisała:

> Wiem, ale jednak. Zwłaszcza jak ma służyć do ta zwanej starości. Wanna jest moi
            > m zdaniem w większości domów zbędna. Taka fanaberia.

Jak dla kogo fanaberia. Mamy 4 lazienki (to dopiero faneberia) w dwoch mamy wanne, w jednej wolnostojaca, w drugiej z prysznicem i dwie pozosale maja prysznice. Nie biore kapieli czesto ale gdy mam ochote to mam ten komfort polezenia w wannie. Gdybym miala tylko jedna lazienke to wanna z prysznicem jak najbardziej.
            • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:16
              Większość i tak traktuje jak prysznic. Nikomu nie bronię ale jednak ja wolę prysznic a nie wannę z funkcją.
              • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:24
                Więc masz prysznic. A ja wolałam wannę z funkcją.
                Najważniejsze, żeby projękując własny do z sobą dojść do porozumienia, co dla nas lepsze.
                • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:30
                  Oczywiście. Każdy ma inny gust, możliwości i tak dalej. Możliwości najwazniejsze. Jednak obiektywnie jak to ma być docelowa łazienka to jedna prysznic i to najlepiej bez brodzika wygrywa. Zwłaszcza, że nikt nie bierze kąpieli codziennie a na starość tym bardziej.
                  • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:32
                    Rok temu wyjęliśmy apartament gdzie w łazience był prysznic i wanna. Jenak tutaj wchodzą znowu możliwości...
                    • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:45
                      Tak i teraz jak to juz do końca życia to warto tez taką lazienkę w której wózkiem wjedziesz i sie ogarniesz....Bo wiadomo ...
                      Zmiany zawsze mozna.
                      I w sumie jak sięgnę pamięcią to prysznic znacznie później w łazienkach zagościł, wanna była zawsze.
                      • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:57
                        No ale piszemy o sytuacji docelowej. Przyznaj jednak, że nie bierzesz kąpieli codziennie.
                        • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:31
                          Pytasz czy napełniam wannę co dnia?
                          Nie. Ale jak chce to mam na to szanse.
                          • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:42
                            Tak z ciekawości ile razy w tygodniu napełniasz?
                          • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 17:38
                            Yweraznjest napełniona. Nawadniam kwiaty.
                            Przeciez to nie ma znaczenie, czy raz w tygodniu, czy raczej w roku. Nie przeszkadza mi nawet mało używana.
                        • ekstereso Re: Remont łazienki 19.01.26, 17:55
                          Ja tak, choć wiem, ze niezdrowe.
                  • ritual2019 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:52
                    kropkacom napisała:

> Oczywiście. Każdy ma inny gust, możliwości i tak dalej. Możliwości najwazniejsz
                    > e. Jednak obiektywnie jak to ma być docelowa łazienka to jedna prysznic
                    > i to najlepiej bez brodzika wygrywa. Zwłaszcza, że nikt nie bierze kąpieli codz
                    > iennie a na starość tym bardziej.

Na storosc, ale do starosci to oni moga miec jeszcze 20-30 lat. Nie wiadomo zreszta czy w ogole beda potrzebowali specjalnego dostosowania.
                    • kropkacom Re: Remont łazienki 19.01.26, 16:06
                      Wystarczy załamać nogę i już problem. Oczywiście mogą nie złamać smile
                      • ritual2019 Re: Remont łazienki 19.01.26, 16:48
                        kropkacom napisała:

> Wystarczy załamać nogę i już problem. Oczywiście mogą nie złamać smile

To trzeba by ja zlamac bardzo szczegolnie zeby uniemozliwilo to wejscie.do wanny z pomoca zony/meza.
          • mava12 Re: Remont łazienki 20.01.26, 12:49
            > Wanna jest moim zdaniem w większości domów zbędna. Taka fanaberia.

jak dla kogo. Moze u mnie rzeczywiscie nikt nagimnnie nie uprawia kapieli ale jest idealna do mycia duzych rzeczy typu wiadro. Do wyprania duzych, a i małych, rzeczy, które trzeba ręcznie wyprać = mozna tam wstawić miskę z praniem, drugą do płukania. Mozna wymyć żaluzje (to u mnie) i wielu innych podobnych sytuacjach sie sprawdza, choćby, jak ktos wspomniał, do umycia roslin domowych. Ja też myję tam kuwety. Oczywiście zawsze potem wanna jest myta i odkażana domestesosem - co też świetnie i bez uszczerbku znosi. Ta stalowa a nie jakieś wynalazki pt akryl.
            Oczywiście każda ematka tu, mieszka w domu z pralnią i pomieszczeniem gospodarczym, ale jednak w mieszkaniu wanna przydaje się w wielu sytuacjach.
            Przy czym w mieszkaniach/osrodkach, w których bywałam zawsze (!) w kabinie stoi miska (!), jako wyposażenie, która służy do takich bieżących jakichś potrzeb. Jak mnie te michy wkurzają. W ośrodku to zawsze wpycham ja od razu w jakiś kąt.
            • ritual2019 Re: Remont łazienki 20.01.26, 12:57
              Przy czym w mieszkaniach/osrodkach, w których bywałam zawsze (!) w kabinie stoi miska (!), jako wyposażenie,

Nigdy czegos takiego nie spotkalam.
              • mava12 Re: Remont łazienki 20.01.26, 14:27
                no ty może nie ale ja zawsze. W ośrodku ja zawsze tę miske wy...lam gdzies pod szafkę ale "osoba sprzątająca" zawsze mi ją znowu wkłada do prysznica.
                A moja kuzynka tez ma taką "miseczkę" stojąca na stałe w kabinie. Nie wiem czy ona tam twarz myje? podmywa sie? tej miseczki nie wywalam (nie moje mieszkanie) ale widzę, że to norma. W mieszkaniach a nie domach. To jest zasadnicza różnica a autorka ma mieszkanie (łazienkę tam) do remontu a nie dom.
                • gryzelda71 Re: Remont łazienki 20.01.26, 15:04
                  No ta miska jest do łapania wody w trakcie kąpieli. Potem spłukuje się tym w sedesie. Co odważniejsze myja podlogi...
    • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 09:48
      Pooglądaj łazienki na necie. Moze jakieś rozwiązania sprawdza sie.
      Pralka będzie w łazience?
    • alpepe Re: Remont łazienki 19.01.26, 10:19
      A tak poza tym to IMHO to nie jest mała łazienka. Owszem, nieoptymalnie skrojona, ale nie jest mała. Małe łazienki to ja mam typu 1,4x2, 1,5x3 itp.
    • gaskama Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:41
      Jestem właśnie tuż po remoncie mieszkania. Zakładam, że będę z tym, co mam, żyła już do końca. Radzę zastanowić się, co dla Ciebie jest ważne. Dla mnie była to:
      1. Prostota i uniwersalność (bardzo duże szare płytki, jedna ściana beto, płytki imitujące drewno na podłodze)
      2. Polecam umywalkę podblatową. W jednej łazience mam nablatową (typu miska) w drugiej podblatową. Druga lepsza.
      3. Polecam prysznic typu walk in. Tylko jedna szyba do mycia.
      4. Nie polecam wanny widzę u rodziców i teściów, że z wiekiem staje się ona bezużyteczna.
      5. Zwróć uwagę na muszlę klocetową. Teraz robi się takie bez ... nie wiem, jak to nazwać .. bez tego golfika dookoła. Łatwo się ją myje, nie trzba używać nic do mycia "od wewnątrz". Ale u nas przy spuszczaniu wody jest tak duże ciśnienie, że potrafi woda wychlapnąć.
      6. Sprawdź, czy jest dobrze obmyślane miejsce na powieszenie papieru toaletowego.
      7. Unikaj strukturalnych powierzchni ze żłobieniami, zbierają pył i brud.
      8. Unikaj czerni, bardzo na niej widać kamień.
      • gaskama Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:58
        Dobrze zlicowane progi (na starość, może trzeba będzie wchodzić w wózku, może z balkonikiem ....)
    • partytura2026 Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:51
      Przede wszystkim prysznic ze swobodnym dostępem czyli bezbrodzikowy i umywalka do której można podejść z balkonikiem lub podjechać na wózku.

Jesli ma służyć do emerytury i więcej.
      • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:56
        Ile autorka ma lat?
        • gaskama Re: Remont łazienki 19.01.26, 14:58
          Xuj wie, ile ma lat. Pytała o łazienkę do późnej starości.
          • partytura2026 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:02
            Dokladnie.
          • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:10
            Teraz mam 40, mąż 45.
            Zakładam, że jeszcze 30 lat będziemy w stanow chodzić do wanny.
            • kurt.wallander Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:15
              Ale rozważ też, nie pamiętam czyj, pomysł, żeby zrobić wannę na końcu łazienki, a przed nią kabinę walk-in. Wydaje mi się, ze to może być praktyczne. Ja jestem 50+ i bez problemu wchodzę do wanny, ale jednak, kiedy ostatnio skręciłam nogę w kostce, to było mniej komfortowo.
            • partytura2026 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:15
              Zazdroszczę czasu. Dla mnie wanna jest do relaksu. Zanim wejdę do wanny z pianą czy innymi olejkami, zawsze wcześniej biorę porządny prysznic. Siedzenie w wannie w celu umycia jest dla mnie niehigieniczne.
              Jako młoda dziewczyna tak tego nie widziałam.
              Na codzień szkoda mi czasu na tego typu relaks i biorę prysznic. Mycie włosów też jest zdecydowanie łatwiejsze pod prysznicem. Zwłaszcza mając świadomość jak niezdrowe jest mycie włosów nad wanna.
              Optymalnym rozwiązaniem jest prysznic i wanna w jednym pomieszczeniu. Mam to szczęście, że tak praktycznie od zawsze mam.
              Natomiast przy konieczności wyboru albo albo, wybrałabym prysznic.
              • pyza-wedrowniczka Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:33
                Są dwie rzeczy, z których w mieszkaniu nie zrezygnujemy - wanna i osobna kuchnia smile
                Tego akurat jestem pewna. W wannie prysznic się weźmie, pod prysznicem kąpieli nie.
            • gaskama Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:28
              to jesteście jeszcze młodzi. Myślę, że jeszcze jakiś remont pewnie zrobicie. No i ważne, byście wybrali, co dla Was dobre. Ja generalnie wanien nie cierpię. W wannie się kąpałam ostatni raz w życiu .... chyba z 20 lat temu. A mieliśmy i wannę i prysznic. Dla mnie leżenie w wodzie to jakieś nieporozumienie.
              • nenia1 Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:35
                gaskama napisała:

> Ja generalnie wanien nie cierpię. W
                > wannie się kąpałam ostatni raz w życiu .... chyba z 20 lat temu. A mieliśmy i
                > wannę i prysznic. Dla mnie leżenie w wodzie to jakieś nieporozumienie.

Mam dokładnie to samo. Relaks mam pod prysznicem i w saunie. Ale leżenie w wannie odpada.
                • gaskama Re: Remont łazienki 19.01.26, 15:38
                  Tak samo, jak leżenie w jacuzzi. Brrrrr
                  • partytura2026 Re: Remont łazienki 19.01.26, 16:51
                    Fuuuuuj
                    • gryzelda71 Re: Remont łazienki 19.01.26, 17:39
                      Co jest fuuuuj?
                      • partytura2026 Re: Remont łazienki 20.01.26, 13:19
                        Jacuzzi
                        • gryzelda71 Re: Remont łazienki 20.01.26, 15:04
                          Takie domowe?
                          • partytura2026 Re: Remont łazienki 20.01.26, 17:05
                            Tak, mam wannę z hydromasażem i mycie dysz jest upierdliwe, a i tak zawsze mam schizy, że mimo spłukania, są w nich miliony drobnoustrojów
                            • gryzelda71 Re: Remont łazienki 20.01.26, 17:55
                              Ojej nie zazdroszczę.
                              • partytura2026 Re: Remont łazienki 20.01.26, 18:09
                                Skończyło się tak, że w tej wannie myty jest tylko pies, a jak kogoś najdzie ochota na kąpiel w pianie, korzysta z wanny w łazience na górze.
                                W życiu bym drugi raz żadnych takich wynalazków nie kupiła.
    • slatynka85 Re: Remont łazienki 19.01.26, 17:22
      Nie rozumiem, czemu większość ematek chce przekonać autorkę postu, żeby wybrała prysznic, skoro ona woli wannę 😜
      Moja mama,ma 69 lat i też bez wanny nie wyobraża sobie życia.
      Uwielbia leżeć w wannie i czytać.Pod prysznicem się nie da 😁
      • novembre Re: Remont łazienki 19.01.26, 20:29
        Niektorzy z gory zakladaja swoja niedoleznosc wink
        Wiem, wiem, nie te kosci, ciezko sie ruszac itd. Ale moze autorka jest fit i jej wanna za 30 lat niestraszna?
        • partytura2026 Re: Remont łazienki 20.01.26, 13:24
          Mam aktualnie na stanie taki przypadek osoby, która nie wie jak to się stało, że nagle z dnia na dzień stała się z osoby w pełni sprawnej, osoba praktycznie leżąca.

To bardzo zmienia lekkość spojrzenia i perspektywę z tej “mnie to nie dotyczy” na taką “lepiej zapobiegać, niż gasić pożar”.

I o ile brak takiego szerszego spojrzenia u osób 40-70 lat mnie jeszcze nie dziwi, o tyle po 80tce, czy jak to u nas po 90tce jest to przejawem głupoty i egoizmu. Niech się inni martwią, jak mi się coś stanie i trzeba będzie ogarnąć mycie w wannie czy znoszenie z kilku pięter.
          • partytura2026 Re: Remont łazienki 20.01.26, 13:31
            Dla mnie ta sytuacja, w której się znalazłam, to ogromna motywacja do ułożenia sobie reszty życia, w tym urządzenia za jakiś czas chaty tak, żeby jak najbardziej ułatwić ewentualne sprawy zdrowotne.
            Osoba na wózku bez problemu może wjechać do nas do domu, wyjechać na taras, przemieszczać się po domu. Prysznic jest na tyle spory i z niskim brodzikiem, że też mnie to nie przeraża.
            W poprzednim miejscu było więcej barier architektonicznych.

Wyczekuje z niecierpliwością realizacji planów dotyczących obowiązku ułatwień dla osób “uwięzionych” w blokach bez wind. Ale jakoś cisza w tym temacie nastała. A za 10 lat problem zacznie coraz bardziej dotyczyć mojego rodzica, który nie chce słyszeć o przeprowadzce, bo przecież daje sobie radę. TERAZ.
            • novembre Re: Remont łazienki 20.01.26, 21:10
              Nie no masz racje, ja sie zgadzam generalnie.
              Co do wind, to oczywiscie, sa w planach, jesli zaplaca mieszkancy... Czyli "co szkodzi obiecac".
    • rosie Re: Remont łazienki 19.01.26, 18:34
      Produkują teraz wanny z odpływem na środku. Podczas kąpieli bardzo łatwo jest kliknąć korek i woda ucieka. Widziałam już kilka prób sprzedaży takich wanien, w ogłoszeniu "wanna używana tylko rok....Stań idealny...." I zawsze ma korek na środku. Odpływ powinien być na którymś z końców albo tuż pod kranem.
      Płytki w połysku, duży format, białe lub z marmurowym wzorem trzeba czyścić jak szybę i widać na nich każdą zaschniętą krople.
      Dobra izolacja, jakaś guma w płynie tam gdzie będzie wanna.
      Szuflady pod umywalką zamiast szafki.
      Bateria umywalkowa z ruchomą wlewką, można ją przesunąć na bok podczas np. zmywania maseczki, i łatwiej nachylić się nad umywalką.
      • eva_evka Re: Remont łazienki 19.01.26, 20:52
        Ja mam taką wanne z odpływem po środku. Od 15 lat nikt się nie skarżył, że cos się otwiera orzy kąpieli. Sama też tefo nie zauważyłam: wciaskam korek, nalewam wodę, gdy chcę ją wypuścić to przekręcam pokrętło na wannie.
    • 71tosia Re: Remont łazienki 19.01.26, 19:45
      Na ścianach w łazience dobrze sprawdza się farba elewacyjna, bardziej odporna na wilgoć i plamy niż farby do wnętrz. Płytki mam tylko koło wanny (ściany łatwo przemalować, płytki ciężko zmienić), proste białe bez żadnych udziwnień, ponadczasowe, na podłodze drewno tekowe - świetnie sprawdza się łazience.
      • 71tosia Re: Remont łazienki 19.01.26, 20:00
        Sedes i umywalka powinny być bez ceramicznego rantu wewnątrz, co ułatwia ich mycie. Z tego samego powodu gdybym dziś robiła łazienkę płytki byłyby bez fugi (płytki rektyfikowane). Częstym błędem sa też zbyt blisko ustawione np wanna i szafka, trudno wtedy utrzymać czystość w przestrzeni pomiędzy.
        • mava12 Re: Remont łazienki 20.01.26, 14:33
          >Sedes i umywalka powinny być bez ceramicznego rantu wewnątrz, co ułatwia ich mycie.

jednakowoż nie uwalnia od gromadzenia sie tam kamienia.
          Mamy taki jeden kibelek "bezrantowy" i kamień doskonale osadza się wewnątrz "bezrantu". Przy czym te "rantowe" da się wyczyscić, do tych "bezrantowych" dostępu nie masz. Z powodu że są...bezrantowe.
          • 71tosia Re: Remont łazienki 20.01.26, 18:01
            Mam bazrantowe i dużo lepiej się je czyści, nie wiem gdzie ci się ten brud osadza?
            • mava12 Re: Remont łazienki 20.01.26, 18:10
              no to zanurz się "bardziej" w te miske, to zobaczysz.
              Ja akurat jestem dosyć dokładna w czasie sprzątania a nie po łebkach lecę.
              Dziurki w tym bezrantowym "kołnierzu" sa całe w kamieniu, a i obok kamień też siedzi sobie spokojnie.
              Przy czym w spłuczce (misce) siedzą jakies środki odkamieniające itp.
              Oczywiście "z wierzchu" nic nie widać, jak sie siada na desce tylko.
              • kurt.wallander Re: Remont łazienki 20.01.26, 23:05
                Nie rozumiem, o czym piszesz. WC bezkołnierzowe (bo tak się to nazywa) to normalne WC, tylko nie ma tego rantu na górze. Do czego nie masz dostępu?

https://www.lazienkowy.pl/obrazki/37da87c78aea4a755c50166797d47460.jpg
    • arwena_111 Re: Remont łazienki 20.01.26, 15:30
      Robiłam teraz remont łazienki po lokatorach - dla córki. Wywaliłam całą ceramikę. Zostawiłam płytki na ścianach i na podłodze. Płytki swego czasu (2000 r.) sprowadzone z Włoch, bardzo dobrej jakości. Ale córce nie podobał się kolor - przemalowaliśmy na biało.
      Zmieniłam kaloryfer z klasycznego na taki co można latem do prądu włączyć a zimą jest centralne - łazienka nie ma okna i kaloryfer się przyda nawet w lecie. Wannę zamiast do zabudowania - wolnostojącą.
      • evro44 Re: Remont łazienki 21.01.26, 16:18
        o tak, farba do płytek odnowiła mi łazienkę i załatwiła problem fug oraz wywaliłam kabinę na rzecz wanny(raczej wanienki) która służy bardziej do siedzenia z parawanem w przypadku brania prysznica. Wchodzi do niej niewiele wody więc też na plus. Nic nie było mnie w stanie rozgrzać jak tylko kąpiel w wannie. Np. mycie szuflad czy szyb z lodówki było niemożliwe w zlewie jednokomorowym A w przypadku płytek podłogowych, to tylko z jakimś wzorkiem, "maziają", melanżem bo gladkie i jednokolorowe nich je trafi szlag.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka