Dodaj do ulubionych

Sobolewo Happy Dog 🤬

29.01.26, 12:56
Było?

Ciągle pokazują mi sie nagrania diozu.

Te psy były tam katowane! Są tak przerażone, ze chowają głowę zeby na człowieka nie patrzeć.
Na nagraniach osób którym udało sie wejść na teren tej mordowni widać wielkie kije oparte o klatki.
Widziałam psy w bliznach, bite po głowie... to jest niewyobrażalne co za sadystyczni psychopaci tam pracowali.

Krytykowano Dodę ze sie w to wmieszala ale gdyby ona tego nie naglosnila to mogłoby sie nie udać.
Takich miejsc jest wiecej! Myślicie ze będą teraz kontrole i coś sie zmieni?

oko.press/schronisko-w-sobolewie-zamkniete-takich-miejsc-jest-wiecej
Obserwuj wątek
    • arwena_111 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:02
      Problem w tym, że kontrole w Sobolewie były. Ostatnia podobno w grudniu. I nic nie wykazały. Tam był układ - właściciel, wójt, powiatowy lekarz weterynarii i marszałek. Bez tego nie miałoby szansy tyle czasu funkcjonować. Organizacje prozwierzęce od wielu lat walczyły o zmiany tam.
      Podobno przed adopcją psa, żądano podpisywania papierów, że pies jest w świetnym stanie i zdrowy. Dziwiłam się, że ludzie podpisywali taki papier i nie jechali ( większość ) do niezależnego weta - zaraz po odebraniu psa z tego "schroniska".
      Teraz robiło się głośno - to może na kontrole nie będą wysyłać ludzi niewidomych.
      • alpepe Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:07
        Wójt, wet i marszałek powinni ponieść odpowiedzialność karną i tyle.
        • la_felicja Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:24
          Ale nie poniosą
      • homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:10
        K*urwa, k*rwa, k*rwa

Nie śledziłam tego wcześniej

Nie do uwierzenia

Ta powiatowa lek wet była przy kontrolach?
        Dotąd bylam przeciwna internetowym linczom ale zmieniam zdanie. Mam nadzieję ze dostanie za swoje
        • arwena_111 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:30
          Na stronach prozwierzęcych na FB piszą, że w 2025 było w Sobolewie 7 kontroli. W tym Powiatowego lekarza weterynarii. Ostatnia "niezapowiedziana" w połowie listopada.
          jak masz mocne nerwy www.facebook.com/share/p/1DLDeZA6Tg/
          • homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:05
            Nie, dzięki
            Nie jestem w stanie tego oglądać
      • default Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 15:13
        arwena_111 napisała:
        >
        > Podobno przed adopcją psa, żądano podpisywania papierów, że pies jest w świetnym stanie i zdrowy. Dziwiłam się, że ludzie podpisywali taki papier i nie jechali ( większość ) do niezależnego weta - zaraz po odebraniu psa z tego "schroniska".

Chyba tak samo było w Wojtyszkach, gdzie też był obóz koncentracyjny - w ogóle było ciężko wyadoptować psa, a jak już się udawało, to właśnie takie papiery kazali podpisywać. Nasza Irena, wydobyta stamtąd z trudem przez wolontariuszkę, trafiła do nas w okropnym stanie. Przy adopcji poproszono mnie, bym wzięła od swojego weterynarza opinię nt. stanu zdrowia Ireny i przekazała im. Co też zrobiłam.
        • arwena_111 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 15:21
          No właśnie o tym piszę. Przy wyciąganiu psa podpisać co chcą, bo inaczej psa nie dadzą. Ale przy podpisywaniu oprócz daty napisać godzinę. I zrobić sobie telefonem skan. A następnie od razu do weta sprawdzić stan zdrowia psa i na wizycie prosić o podanie godziny oględzin psa.
        • dracaria [...] 29.01.26, 15:38
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • pepsi.only Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 19:29
          Tak, tak samo było w Wojtyszkach!
          Sprawę znamy doskonale, bo mnóstwo pracy włożyli wolontariusze, żeby sprawę nagłośnić, każdy z mieszkańców chyba wiedział jakie tam są warunki, i co i pstro, jak grochem o ścianę- nasza gmina wywoziła tam psy, bo była umowa, i nikt nie miał woli (a wójt zwłaszcza) by cokolwiek zrobić z mordownią, ani żeby nie wywożono tam naszych sąsiedzkich zwierzaków odłowionych gdzies przypadkiem
          W końcu musiał zmienić się wójt. Po prostu. Dlatego nie wiem jak teraz jest w Wojtyszkach. Czy zamknięto, czy nie. Bo nas to juz jakby nie dotyczy a wolontariusze skupiają się zamiast na walce z Wojtyszkami, to na innych, bieżących sprawach, a na spotted, i innych forach lokalnych wreszcie nie ma dramatycznych opisów, apeli i relacji sąsiedzkich odnośnie Wojtyszek.
          • elinborg Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 19:58
            Wojtyszki przejął DIOZ jeśli się nie mylę.
    • 35wcieniu Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:11
      Myślicie ze będą teraz kontrole i coś sie zmieni?

Nie sądzę. Temat nieprawidłowości w schroniskach wraca co jakiś czas i póki co za każdym razem wszystkie rozwiązania były doraźne.
    • aandzia43 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:18
      Nie sądzę. Układ między panem, wójtem a plebanem zawsze będzie i będą nowe Sobolewa. Tzn. już są, tylko jeszcze nie udało się ich rozpi....ć w majestacie prawa. Swoją drogą jestem pełna podziwu dla ludzi którzy latami walczyli o te psy - nerwy ze stali i determinacja.
      • la_felicja Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:25
        Niestety, tak to wygląda
    • lella_two Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:30
      Śledzę od kilku dni i prawie chora jestem od tego. Potrzebne są przede wszystkim zmiany systemowe, podstawa to chipowanie, ewidencja zwierząt, kontrole zewnętrzne. I realne kary. To, co się w tym kraju wyprawia ze zwierzętami dużo wyraźniej pokazuje nasze miejsce w Europie i świecie niż wskaźnik PKB.
      • afro.ninja Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:43
        Ale tak jest od lat! Co jakiś czas napadają na schroniska, zabierają wyniszczone psy, a biznes przenosi sie do innej gminy.
      • homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:07
        W Hiszpanii nie lepiej traktują 😡

Tzn nie wiem jak wyglada sytuacja z pseudoschroniskami, czy w ogóle są. Ale tacy prywatni właściciele, mysliwi to... Szkoda gadać
        • afro.ninja Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 16:59
          Wieszają psynq drzewach. Przecież już lata temu niektóre Polki, probowaly ściągać podenco do Polski.

Teraz tez sa fundacje, które próbują ratować na przyklad tureckie psy.
    • hanusinamama Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:32
      U mnie w miescie była teraz. NO coż psy bite nie są...wydawane do adopcji też nie.
      Wiadomo od dawna, ze schronisko działa tak zeby psy mieć a nie wydawać do adopcji
    • celandine Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 13:54
      Mnie też się te psy ciągle pokazują...straszne, jak to w ogóle możliwe w cywilizowanym kraju. Oprócz tego jakies zagłodzone whippety z legalnej hodowli, ta druga hodowla bernardynów,..co się w ogóle dzieje z ludźmi
    • dracaria [...] 29.01.26, 14:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • hanusinamama Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:38
        Chyba nie dotarło jeszcze...nikogo nie interesują twoje psudoprzemyślenia i wysrywy.
        • homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:58
          Ignorować to coś polecam.
          Wiadomo ze będą psychopatyczne wysrywy w takim wątku, ktos te psy przecież katował z luboscią.
          • aandzia43 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 19:37
            Celnie. To jest rodzaj chama który wznieca się oburzony kiedy inny prymityw spotka się z publicznym napiętnowaniem. Zaczyna śmieszkować i robić sobie jaja z pogrzebu.
    • elinborg Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:02
      Śledzę to, co się dzieje przez FB Litewki i inne
      No coż, dopóki nie ruszą układu, nie będzie dobrze.
      Ludzie piszą, że ponieważ Drewnik będzie miał zakaz prowadzenia działalności, to być może interes przejmie rodzina😬
      • homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:16
        Ja właśnie liczę ze przez nagłośnienie w sm moze coś sie ruszy choć pewnie naiwna jestem

Tzn wiem jak działa ten chory system ze gminy płacą takiemu cwaniaczkowi za każdego psa i robi sie z tego opłacalny biznes i to bedzie trudno zmienić. Ale moze chociaż ta patologia zniknie? Albo sie zmniejszy?
        Chociaż z drugiej strony... do rzeźni i na fermy futrzarskie trudno sie dostać 'z ulicy', dopiero wolontariusze zatrudniali sie tam i po kryjomu nagrywali filmy. Pewnie te dziady będą takiego schronu strzec podobnie

Moja suka została wywalona do lasu z 7 szczeniaków w kartonie, to bylo gdzieś koło Sochaczewa. Uratowana przez fundację trafiła do mnie. To cudowny, dobry pies kochający ludzi, a szczególnie dzieci. Ona ma taką miłość w oczach. Nie moge spokojnie myśleć ze mogla trafić do podobnej mordowni. Albo ile psów takich jak ona tam cierpi/ cierpiało...
        • celandine Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 14:37
          Ja mam obecne psy z dwoch różnych schronisk i w każdym byłam w środku, jasne, nie było tam zbyt fajnie, ciasne boksy, mało miejsca, brak możliwości pobiegania, brak czasu dla wszystkich podopiecznych, ale nie widziałam żadnych strasznych rzeczy, psy generalnie wszystkie przybiegały się przywitać i nie były na pewno straumatyzowane. Wolontariusze obecni, więc jakaś możliwość obserwacji tego wszystkiego. Aż mi skóa cierpnie, gdy pomyślę, że mogły trafić do takiego miejsca, to takie łagodne i bezbronne psy, nie dałyby rady przeżyć pewnie...
          Galgo miałam ze schroniska Scooby w Hiszpanii i ten pies był dosłownie szkieletem po pobycie w tym schronisku przez 6 miesięcy, ważyła 16 kg a u mnie potem normalnie 23, kiedy ją dostałam, ze strachu sikała pod siebie, chociaż oczywiście nie wiem ile z tego zawdzięczała myśliwym a ile pobytowi w schronisku.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 15:04
      (DIOZ ma ujemną wiarygodność, polecam poczytać o nich i przestać wspierać ich działania).

W temacie schroniska: zadziałał małomiasteczkowy sojusz wójta z Marianem, nic nowego w małych miejscowościach, podejrzewam, że takich miejsc jest więcej. Mam nadzieję, że coś się ruszy w tym temacie, bo jak na razie to na tej medialnej wrzawie wozi się zbyt wielu wątpliwych "celebrytów".

• homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 18:40
        bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> (DIOZ ma ujemną wiarygodność, polecam poczytać o nich i przestać wspierać ich d
        > ziałania).

Napisz coś więcej proszę

Nie wszystko mi tam pasowało ale nie jestem tu od krytykowania
        >
        > W temacie schroniska: zadziałał małomiasteczkowy sojusz wójta z Marianem, nic n
        > owego w małych miejscowościach, podejrzewam, że takich miejsc jest więcej. Mam
        > nadzieję, że coś się ruszy w tym temacie, bo jak na razie to na tej medialnej w
        > rzawie wozi się zbyt wielu wątpliwych "celebrytów".
        >
      • elinborg Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 20:08
        DIoZ ma już 400 tys albo więcej na zbiórce na psy z Sobolewa.
        Z drugiej strony kto ma te psy wziąć o za co leczyć?
        Marian podobno wywoził chore i wychudzone jak się srobiło gorąco. Zostały w miarę fizycznie wygladajace. Psychicznie dramat, te psy mają puste oczy. Nie wiem, czy się będą nadawać do adopcji.
        I co z nimi zrobić?
        • homohominilupus Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 20:28
          elinborg napisała:

> DIoZ ma już 400 tys albo więcej na zbiórce na psy z Sobolewa.
          > Z drugiej strony kto ma te psy wziąć o za co leczyć?
          > Marian podobno wywoził chore i wychudzone jak się srobiło gorąco. Zostały w mia
          > rę fizycznie wygladajace. Psychicznie dramat, te psy mają puste oczy. Nie wiem,
          > czy się będą nadawać do adopcji.
          > I co z nimi zrobić?

Też sie nad tym zastanawiam
    • klaramara33 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 15:31
      Nie mam siły tego czytać nawet
    • nenia1 Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 19:49
      Nie było, ale śledzę. Do schroniska z którego chodzę z pieskiem przywieziona stamtąd parę psów. Ogólnie potwierdza się to co sama wiem od dawna. Do urzędów na stanowiska pchają się ludzie, którzy g..no potrafią sami zrobić. Tak samo do polityki. Może są jakieś wyjątki, ale to wyjątki. Liczą się tylko stołki, władza, układy i kasa. Układ zamknięty. Dlatego pisałam w innym wątku o Dodzie, której ogólnie nie cenię. Ale przyciągnęła media, nie dało się dłużej zamiatać pod dywan. Przykre że dopiero celebrytka została usłyszana, ludzie tam działali od lat. Ale się przez układ zamknięty nie przebijesz. Taki świat.
    • ardzuna Re: Sobolewo Happy Dog 🤬 29.01.26, 20:52
      homohominilupus napisała:

> Takich miejsc jest wiecej! Myślicie ze będą teraz kontrole i coś sie zmieni?

Zmieni się, jak ludzie zaczną z jednej strony przygarniać więcej bezdomniaków, z drugiej - przestaną rozmnażać (nawet tylko jeden raz w życiu suczki czy kotki). Te miejsca byłyby już dawno polikwidowane, gdyby było co zrobić z przebywającymi tam zwierzętami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka