katie3001 13.02.26, 07:23 Kolejna Wielka Artystka od nas odeszła. A wraz z Nią cząstka dzieciństwa i młodości pokolenia urodzonego w latach 70 i 80..... Wielka strata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feniks_z_popiolu Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 07:44 Wiele ról, wiele wspomnień. Zdaje się, że chorowala na serce. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 09:28 Dobra aktorka Wielki człowiek Bardzo ją lubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 09:33 Ojoj, smutna wiadomość. Wcześnie, 77 lat. Dla mnie zawsze kojarzyć się będzie z energią, taka "swoja", bliska, pozytywna, energiczna kobieta! Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 10:19 Jej tekst filmowy. W mojej rodzinie kultowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 10:46 simply_z napisała: > ? > "Wyście awaryjne" Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 10:24 sitniczek napisała: > Podłość ludzka nie zna granic > W tym wypadku - podłość boska nie zna granic... Strasznie żal 😓 Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 10:28 No aż mną zatrzeslo z samego rana... Że co ??? No Panie Boże, tak się nie robi ( cytat z serialu ,,Dom"). Uwielbiałam ja we wszystkich rolach, była szalenie charakterystyczna, nie do podrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
czekamnawiatr Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 11:06 U mnie w rodzinie też. Była genialna w tej roli. I nie tylko w tej. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 11:03 Przykra wiadomość, ale dla mnie również bardzo zaskakująca. Nie wiem, o co chodzi: może o to, że ja Bożeny Dykiel nie odbierałam zupełnie jako starszej osoby. Kojarzy mi się z kimś pełnym sił witalnych, werwy, energii, humoru - kimś, komu jeszcze bardzo daleko do końca ziemskiej wędrówki. Nie wiedziałam o jej problemach z depresją. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 11:34 No to zatrzymałaś się na naprawdę starych filmach z jej udziałem. Chorowała i miała rozliczne problemy ze zdrowiem, wyglądała tak jak wygląda osoba w jej wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 12:00 Może tak być, chociaż na tym zdjęciu sprzed ośmiu miesięcy, mimo zmarszczek, rąk itd. ona dalej miała młode oczy. Może właśnie to spojrzenie odwracało uwage od oznak starości? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 12:16 Ładnie wyszła. Ale są także inne zdjęcia, gdzie wygląda gorzej. Nie wypada w takiej chwili o tym rozprawiać, więc na tej ogólnej uwadze zakończę temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 12:30 nawiązując do twojego nicka to przecież Dykiel wjechała na motorze, na scenę Teatru Narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
marileskrzys Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 14:14 Wiek 76-77 to częsty wiek nagłej śmierci (zawały, szybkie nowotwory) osób we względnie dobrym zdrowiu. Mówi się nawet, że jak się dozyje "dwóch kos" (77) to już większe prawdopodobieństwo długiego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 15:28 Tak, "dwie kosy" mają wyrobioną złą opinię, spotkałem się z tym wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marileskrzys Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 19:13 W mojej rodzinie wszyscy faceci umierali w tym wieku- dziadek 77, brat dziadka 77, ojciec 76. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 22:41 balladyna napisała: > Przykra wiadomość, ale dla mnie również bardzo zaskakująca. Nie wiem, o co chod > zi: może o to, że ja Bożeny Dykiel nie odbierałam zupełnie jako starszej osoby. > Kojarzy mi się z kimś pełnym sił witalnych, werwy, energii, humoru - kimś, kom > u jeszcze bardzo daleko do końca ziemskiej wędrówki. Nie wiedziałam o jej probl > emach z depresją. Ja też tak mam. Po prostu nie widziałam jej ostatnio i mam jej obraz pewnie sprzed 10 lat najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 12:25 Bardzo ją lubiłam, wielka strata. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 13:06 Wielki żal. Ale któryś z portali napisał - znana z roli "na Wspólnej". Sorry ale B.Dykiel miała w swojej karierze wiele fantastycznych ról i pisanie, że znana z roli w jakiejś telenoweli jest zdecydowanie nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 14:17 w Weselu Wajdy niezapomniana scena zagryzania kiełbasą i ogórkiem pod wódkę Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 14:21 Goplana to jedno a zapamiętałam ją bardziej z "Ziemi obiecanej". Bardzo przykra wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 13:05 abasia0 napisała: > Goplana to jedno a zapamiętałam ją bardziej z "Ziemi obiecanej". a ja z zabijania świni w jedym z odcinków "Domu". Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 14:22 Dla mnie BD to Mada Müller forever - wysmienity film, a ona w nim po prostu masterpiece, eh. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 15:07 "Jeśli kobieta nie ma czasu, nie chce mieć dzieci, albo robi karierę, to większość życia przeżyje w smutku. Takie jest moje zdanie" — mówiła w rozmowie z Wideoportalem. Jak dla mnie wybitna aktorka z dziwnymi poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 15:26 Nie dziwnymi tylko innymi od Twoich. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 15:37 Skąd kobieta, która ma dzieci wie że kobieta która nie ma dzieci większość życia przeżyje w smutku? To są poglądy, które obrażają kobiety bezdzietne. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 19:18 Tym dziwniejsze, że podobno miała depresję. Chyba, że to akurat była ta mniejszość życia w smutku jako dzieciata. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 19:48 Mówiła w wywiadach, że musi dużo pracować chociaż ma problemy z sercem bo pomaga finansowo dwóm mocno dorosłym córkom. Z tego co zrozumiałam jedną z nich utrzymuje, może stąd ta depresja. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 20:01 A, to może sobie racjonalizowała bycie kuniem harującym na dorosłe potomstwo aż padnie (ten kuń) na nos, co też uczyniła mdlejąc na planie filmowym w słusznym wieku z powodu problemów z sercem. Fajne córki, nie ma co Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 20:35 Może pani Dykiel kiedyś miała inne poglądy, ale sytuacja rodzinna sprawiła że stała się taka a nie inna i tak jak piszesz bardzo możliwe, że racjonalizowała sobie pewne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 20:38 Kobieta=dzieci. Jak nie masz dzieci jesteś nieszczęśliwa. Oczywiście mężczyzn to nie dotyczy. Bardzo szkodliwe poglądy pani aktorka głosiła. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 19:17 Wspaniała aktorka. Jedna z moich ulubionych (*) Odpowiedz Link Zgłoś
dracaria Re: Bożena Dykiel [*] 13.02.26, 23:46 Szacunek za to, że nie bała się mówić niepopularnych przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 08:44 Tak mi coś w pamięci się odzywa, że mignął mi jakiś wywiad z nią, w którym się przedstawiała jako adoratorka pisu Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 09:27 Adorowanie PiS to jedno, a szerzenie szurii- drugie. Wielka artystka, ale poza sceną ostatnio sadziła mrożące krew w żyłach kocopoły. O kobietach, o depresji, o pandemii i eksperymentach społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 09:30 lella_two napisała: > Adorowanie PiS to jedno, a szerzenie szurii- drugie. Wielka artystka, ale poza > sceną ostatnio sadziła mrożące krew w żyłach kocopoły. O kobietach, o depresji > , o pandemii i eksperymentach społecznych. > Dlatego dziwią mnie wpisy, że to wielki człowiek i wielka osobowość. Odpowiedz Link Zgłoś
magnoliaa50_50 Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 09:29 yadaxad napisał(a): > Tak mi coś w pamięci się odzywa, że mignął mi jakiś wywiad z nią, w którym się > przedstawiała jako adoratorka pisu Nie dziwi mnie to, przynajmniej część poglądów u BD była typowo pisowska a nawet konfiarska. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Bożena Dykiel [*] 14.02.26, 07:50 O kobietach-matkach mówiła w kontekście swoich córek, kiedy sama została babcią. I to ani niepopularne ani wywrotowe nie jest. A ty dramatis, jestes już babcią? Odpowiedz Link Zgłoś