Dodaj do ulubionych

T. Chalamet, durny komentarz, Oskary

12.03.26, 03:46
kultura.gazeta.pl/kultura/7,198697,32655487,juz-nie-jest-ulubiencem-tlumow-glupia-wypowiedz-stracila-chalameta.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1721&do_a=1721&s=BoxOpImg2
Fakt, walnął tym komentarzem o balecie i operze jak wół na klepisko, ale tego świętego oburzenia i gromkich nawoływań do dyskwalifikacji z walki o Oskara nie rozumiem. Głupole dostawali już statuetki, choćby taki Will Smith, który najpierw strzelił koledze po fachu z liścia, a 45 minut później odebrał Oskara za rolę pierwszoplanową.
Chalameta nie lubię, jest w nim coś odstręczającego, teraz okazało się, że mentalnie słabiutko, ale talentu odmówić mu nie mogę, a chyba za to dawają Oskary?
Obserwuj wątek
    • elisabeth.nakatami Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 05:10
      Skoro jego babcia, mama i siostra tańczyły czy tez nadal tańczą w balecie, to jednak zmienia sens jego wypowiedzi, bo ma inside view.
      Ale oczywiście prawda jest, ze zarówno balet jak I opera są raczej niszowymi gatunkami, choc uwielbianymi przez koneserów. Dla mnie balet to najwyższa forma piękna.
      Ale chociażby tutaj na,ematce ile razy można było przeczytać, ze opera to nuda i nie wytrzymaja nawet pięciu minut. Albo ile ematek regularnie chodzi do kina, na cos więcej niz bajki czy nieśmieszne polskie komedie (Tesciowie🤦‍♀️), a ile konsumuje co najwyżej netfliksową pasze dla kur?
      • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 06:20
        Nie chodzę do opery, bo mnie nudzi ale rozumiem, że ktoś ma inaczej. Nie chodzę do kina, bo filmy są coraz słabsze a pół godziny reklam, smród popkornu i ciamkający ludzie wywołują we mnie agresję. Nie oglądam Netfliksa, bo to również wg mnie pasza. Ale rozumiem, że ktoś ma inaczej. Osobiście dużo czytam, głównie literaturę faktu, czasem biografie. Więcej mi to daje niż opera albo spektakl w teatrze. Dla mnie najwyższą formą piękna są konie w galopie a nie panowie w rajtuzach.
        • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 06:25
          Nie ma u ciebie kina bez popcornu i półgodzinnych reklam?
          • gryzelda71 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 06:52
            Ale wiesz, ze moze tez nie byc żadnego kina?
            • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:22
              ale wiem, że wtedy ktoś pisze, nie chodzę bo nie ma kina, a nie: nie chodzę bo popcorn śmierdzi.
          • feniks_z_popiolu Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 06:59
            Chyba jednak nie wszędzie są kina studyjne.
            Co do opery i baletu są to sztuki elitarne, niszowe. Ciągle jednak są osoby, które ten rodzaj ekspresji lubią. Widać to po frekwencji czy dostępności biletów. Sama jestem tym nikim 😀 co do opery chodzi.
            Deprecjonowanie tych sztuk świadczy tylko źle o osobie takie zdania wypowiadającej.
            Ale, że to miałby być powód nie przyznania Oskara?
            No chyba jednak za daleko.
            Moim zdaniem burza w szklane wody.
            • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:23
              To nie dotyczy tylko kin studyjnych
              • 35wcieniu Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:25
                A jakich?
                • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:30
                  w praktyce każdych - nawet multipleksy wynajmują sale na festiwale filmowe
                  • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:33
                    p.s. ciekawa też jestem miejscowości gdzie są multipleksy a nie ma kin studyjnych
                    • 152kk Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:38
                      Czy to znów zdziwienie, że poza własną bańka jest inaczej?
                      Owszem - jest sporo miejscowości, gdzie nie ma wyboru kina bo jest np.jedno sieciowe, gdzie owszem - standardem jest to, co opisała magnolia tj.niewielki wybór, popcorn itd. Nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc o multipleksach (chodzi o liczbę sal kinowych czy co?), ale w mniejszych miejscowościach tak to wygląda - kina są niewielkie, ale przystosowane do masowej publiczności, a nie koneserów sztuki wybitnej, bo by się nie utrzymały
                      • marileskrzys Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:41
                        Tak jest przecież wszędzie poza może 8-10 największymi miastami w Polsce.
                        • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:44
                          No jeśli gdzieś jest multipleks i teatry, to raczej to miasto większe niż mniejsze.
                          • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:50
                            angazetka napisała:

> No jeśli gdzieś jest multipleks i teatry, to raczej to miasto większe niż mniej
                            > sze.
                            >

Jest też opera. bo autorka wypowiedzi nie chodzi bo nie chce a nie dlatego, bo nie ma
                      • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:44
                        W Polsce jest ok 550 koń, w tym 247 studyjnych. Jeszcze raz proszę o nazwę miejscowości gdzie są teatry i kina nie studyjne a nie ma ani jednego studyjnego/niezależnego.

Jeszcze raz ja nie pisze o Polsce tylko mieście magnolii
                        • 152kk Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:01
                          Rozumiem, że wypowiedź magnolii ci się nie podoba, mnie też nie, ale chyba jednak z innych powodów niż podajesz.
                          Bo:
                          - nie wiadomo, czy w mieście magnolii jest opera bo skoro ona nie lubi to by nie chodziła nawet gdyby była.
                          - ja i wielu ludzi w Polsce mieszka w miasteczkach, w których jest 1. kino oraz kilka teatrów (amatorskich, to fakt). Bo kino trudniej otworzyć i utrzymać niż teatr (oczywiście nie piszę o teatrze typu Teatr Wielki w Warszawie, tylko o lokalnym teatrze, do którego wystarczy scena w domu kultury i kilku zapalenców). Z operą podobnie jak z teatrem - jeśli mówimy o profesjonalnej scenie i śpiewakach, to dotyczy to tylko największych miast, jeśli natomiast o występach wokalnych z klasycznym operowym repertuarem - to takie wydarzenia odbywają się również w małych miejscowościach.
                      • elinborg Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:45
                        152kk napisała:

> Czy to znów zdziwienie, że poza własną bańka jest inaczej?
                        > Owszem - jest sporo miejscowości, gdzie nie ma wyboru kina bo jest np.jedno sie
                        > ciowe, gdzie owszem - standardem jest to, co opisała magnolia tj.niewielki wybó
                        > r, popcorn itd. Nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc o multipleksach (cho
                        > dzi o liczbę sal kinowych czy co?), ale w mniejszych miejscowościach tak to wyg
                        > ląda - kina są niewielkie, ale przystosowane do masowej publiczności, a nie kon
                        > eserów sztuki wybitnej, bo by się nie utrzymały

Nie o to chodzi raczej, tylko o powiazanie- teatry i multipleksy- duże miasta- obecność kin studyjnych
                        • 152kk Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 11:50
                          Ja się odniosłam nie do wypowiedzi magnolii, która, na marginesie, też mi się nie podoba, z różnych względów. Tylko do pytania mokki: " ciekawa też jestem miejscowości gdzie są multipleksy a nie ma kin studyjnych"
                          Ja nie wiem gdzie mieszka magnolia i nie mam pojęcia o którym kinie pisała. Ale pytanie mokki było idiotyczne i wcale nie zawierało wskazania że chodzi o powiazanie- teatry i multipleksy- duże miasta- obecność kin studyjnych.
                          Jest bowiem możliwe, że skoro magnolii opera w ogóle nie interesuje to nie jest ważne czy jest w jej mieście czy nie, natomiast w jej mieście jest tylko kino nie-studyjne, do którego nie chodzi ze wskazanego powodu.
                          Być może magnolia mogłaby pojechać do innego kina (studyjnego) w innym mieście ( a może by nie mogła), ale co ma do tego pytanie mokki o istnienie miast bez kin studyjnych?
                          • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:48
                            Dlatego zapytałam się magnolii. A my to sobie możemy rozmawiac bez konca.
                  • iwles Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:39

Czyli uważasz, ze dziewczyna może chodzić do kina tylko na festiwale filmowe, gdzie są zapraszani goście?
                    • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:12
                      iwles napisała:

>
                      > Czyli uważasz, ze dziewczyna może chodzić do kina tylko na festiwale filmowe, g
                      > dzie są zapraszani goście?
                      >
                      >

Już wyjasniałam niżej: na festiwale filmowe kupuje się bilety, często tańsze niż "normalne"
                      • iwles Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:17

I te festiwale są w każdym mieście (szczególnie powiatowym) i z częstotliwością co najmniej kilka razy w miesiącu?
                        • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:32
                          Magnolia musiałaby napisać co to za miasto z teatrami i multipleksamiwink

Moje pytanie było skierowane do konkretnej osoby pod konkretną wypowiedzią. Nie było apelem do 30 milionów , żeby chodzili na festiwalewink
                          • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:33
                            P.s przy okazji pokazało jak wiele osób myśli, że na festiwale to trzeba być zaproszonym.
                          • eliszka25 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:46
                            mocca26 napisała:

> Magnolia musiałaby napisać co to za miasto z teatrami i multipleksamiwink
                            >

Zapraszam choćby do Grudziądza. Jest teatr, jest kino sieciowe Helios z kilkoma salami, za to życzę powodzenia w szukaniu kin studyjnych.

Multipleksy powstają zwykle w centrach handlowych. Kina studyjne już raczej nie. I miasto wcale nie musi być malutkie, żeby kina studyjnego trzeba było ze świecą szukać. Nie wszyscy mieszkają w Warszawie.
                            • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:51
                              A opera jest? Bo opery to już naprawdę w największych miastach tylko występują...
                              • aadrianka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 14.03.26, 07:32
                                Opery faktycznie nie ma (najbliższa w Gdańsku), ale filharmonia jest np w Wejherowie.
                            • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:56
                              eliszka25 napisała:

> mocca26 napisała:
                              >
                              > > Magnolia musiałaby napisać co to za miasto z teatrami i multipleksamiwink
                              > >
                              >
                              > Zapraszam choćby do Grudziądza. Jest teatr, jest kino sieciowe Helios z kilkoma
                              > salami, za to życzę powodzenia w szukaniu kin studyjnych.
                              >
                              > Multipleksy powstają zwykle w centrach handlowych. Kina studyjne już raczej nie
                              > . I miasto wcale nie musi być malutkie, żeby kina studyjnego trzeba było ze świ
                              > ecą szukać. Nie wszyscy mieszkają w Warszawie.

www.dkf.grudziadz.pl/dkf.html
                              • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:58
                                p.s. jeszcze tę operę w Grudziącu podaj.

p.s. Trudno się walczy z chochołem postawionym przez wiele forumek, że ja sugeruję, że każdy i wszędzie może wszytsko. Pisalam do forumki, w której miejscowosci są kina, teatry i opera.
                                • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:02
                                  P.s. kolejne

Ja nie napisałabym, ze w Metropolitan Opera jest szajs i nic nie ma i nie lubię facetów w rajtuzach tylko, że mam ciut daleko.

Ta forumka jasno podała przyczyny i tylko do nich się odnoszę.
                                • eliszka25 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:15
                                  mocca26 napisała:

> p.s. jeszcze tę operę w Grudziącu podaj.
                                  >
                                  Zacytuj, w którym miejscu ja pisałam o operze. Jeśli już coś linkujesz, to najpierw wejdź w link i sprawdź, do czego prowadzi. Wg danych na stronie czekamy wciąż na pierwszy film w tym roku. Czyli średnio raz na kwartał można sobie coś obejrzeć w DKF. To rzeczywiście prężnie działające kino studyjne. Naoglądam się, że hej!
                                  • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:21
                                    To moze ty eliszko przeczytaj na co ja odpowiadam zamiast pisac, że nie kazdy mieszka w Warszawie.
                                    • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:23
                                      Przypomnę, odpowiadam na post

Nie chodzę do opery, bo mnie nudzi ale rozumiem, że ktoś ma inaczej. Nie chodzę do kina, bo filmy są coraz słabsze a pół godziny reklam, smród popkornu i ciamkający ludzie wywołują we mnie agresję. Nie oglądam Netfliksa, bo to również wg mnie pasza. Ale rozumiem, że ktoś ma inaczej. Osobiście dużo czytam, głównie literaturę faktu, czasem biografie. Więcej mi to daje niż opera albo spektakl w teatrze. Dla mnie najwyższą formą piękna są konie w galopie a nie panowie w rajtuzach.

Autorka ma dostęp ale nie chce. I twierdzi, że w mieście, w którym jest opera nie ma żadnego kina bez popcornu
                                      • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:25
                                        Krótko mówiąc pisze, że w miastach poniżej nie ma kin niezależenych

Polskie teatry operowe
                                        Teatr Wielki w Warszawie – Opera Narodowa
                                        Opera i Filharmonia Podlaska
                                        Warszawska Opera Kameralna
                                        Teatr Wielki w Łodzi
                                        Teatr Wielki im. Stanisława Moniuszki w Poznaniu
                                        Opera Krakowska
                                        Opera Śląska w Bytomiu
                                        Opera Bałtycka w Gdańsku
                                        Opera Wrocławska (d. Opera Dolnośląska)
                                        Opera na Zamku w Szczecinie
                                        Opera Nova w Bydgoszczy
                                        Krakowska Opera Kameralna
                                        Polska Opera Królewska (Warszawa)
                                        Opera Lubelska
                                    • eliszka25 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:49
                                      mocca26 napisała:

> To moze ty eliszko przeczytaj na co ja odpowiadam zamiast pisac, że nie kazdy m
                                      > ieszka w Warszawie.

To może ty przeczytaj, na co odpowiadam ja. Nie powinno być trudno, bo nawet zacytowałam twoją wypowiedź, w której pytasz o miasto bez kina studyjnego.

A przy okazji, grudziądzki DKF, jak sama nazwa mówi, to klub filmowy, nie kino. Siedzibę ma… w teatrze, więc nie, kina studyjnego jako takiego w tym mieście nie ma.
                                      • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 13:10
                                        Odpadam już.
                  • feniks_z_popiolu Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:42
                    Hmmm, festiwale filmowe to jednak ponadstandardowe wydarzenia. Nie bieżące repertuar kin
                  • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:53
                    mocca26 napisała:

> w praktyce każdych - nawet multipleksy wynajmują sale na festiwale filmowe

Nikt nigdy nie zaprosił i nie zaprosi mnie na festiwal filmowy.
                    • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:06
                      Na festiwale filmowe kupuje się bilety (nie mówię o gali otwarcia/zamknięcia). Zwykle są tańsze niż na "normalne" seansesmile.

Plus zdradź gdzie są multipleksy, teatry a nie ma kin studyjnych
            • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:51
              feniks_z_popiolu napisał:

> Chyba jednak nie wszędzie są kina studyjne.
              > Co do opery i baletu są to sztuki elitarne, niszowe. Ciągle jednak są osoby, k
              > tóre ten rodzaj ekspresji lubią. Widać to po frekwencji czy dostępności biletów
              > . Sama jestem tym nikim 😀 co do opery chodzi.
              > Deprecjonowanie tych sztuk świadczy tylko źle o osobie takie zdania wypowiadają
              > cej.
              > Ale, że to miałby być powód nie przyznania Oskara?
              > No chyba jednak za daleko.
              > Moim zdaniem burza w szklane wody.

Nikt nie deprecjonuje opery. Zwyczajnie nie każdy ją lubi. Wątpię, żeby ktoś kto nie potrafi czytać ze zrozumieniem prostych tekstów rozumiał o co chodzi w przedstawieniu operowym. Ale fakt, jak coś jest mało popularne najlepiej nazwać to sztuką elitarną i poczuć się lepiej nawet mimo tego, że już z postów na tym forum widać, że elitą się nigdy nie było, nie jest i nie będzie.
              • elinborg Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:06
                magnoliaa50_50 napisała:
                >
                . Wątpię, żeby ktoś kt
                > o nie potrafi czytać ze zrozumieniem prostych tekstów rozumiał o co chodzi w pr
                > zedstawieniu operowym.

Co?
              • feniks_z_popiolu Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:12
                Elitarne nie było w sensie wartościowania ale raczej określenia pewnych grup osób które operę czy balet cenią, rozumieją i po prostu lubią.
                Ale jeśli Cię to uraża to pozostańmy przy niszowe
          • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:42
            mocca26 napisała:

> Nie ma u ciebie kina bez popcornu i półgodzinnych reklam?

Nie ma.
            • mocca26 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:11
              magnoliaa50_50 napisała:

> mocca26 napisała:
              >
              > > Nie ma u ciebie kina bez popcornu i półgodzinnych reklam?
              >
              >
              > Nie ma.

Może ci pomogę? Daj nazwe miejscowości , w której sa multipleksy , teatry a nie ma kina studyjnego, niezaleznego, itd?
              • feniks_z_popiolu Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:23
                Kin studyjnych jest w Polsce 247 przynajmniej tyle jest w zrzeszeniu Ale może jest inaczej?
        • nangaparbat3 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:29
          Filmy są coraz słabsze???? Może źle wybierasz?
          • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:54
            nangaparbat3 napisała:

> Filmy są coraz słabsze???? Może źle wybierasz?
            >

Może.
        • kanna Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 21:27
          Teściowie - zwłaszcza III - nie są komedią, tylko przejmującym dramatem psychologicznym.
          Nocna scena w kuchni z Dorocińskim i Woronowiczem zasługuje sama w sobie na Oskara.
      • bazia_morska Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 06:21
        elisabeth.nakatami napisała:

> Albo ile ematek regularnie chodzi do kina,
        > na cos więcej niz bajki czy nieśmieszne polskie komedie (Tesciowie🤦‍♀️), a il
        > e konsumuje co najwyżej netfliksową pasze dla kur?

Kury nawet nie mają prawa do odpowiedzi na tak śmiałe założenie, dobrze, że mamy przedstawiciela/lkę elit.

• elinborg Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:34
          bazia_morska napisała
          >
          > Kury nawet nie mają prawa do odpowiedzi na tak śmiałe założenie, dobrze, że mam
          > y przedstawiciela/lkę elit.

Ona tą paszę wciąga aż miło. Ostatnio pochwaliła się, co ogląda.
          A mogła Sny o pociągach, dokument o Szukalskim na przykład
          Widocznie pasza smakowała lepiej.
          >
          >
          >
      • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:39
        Szkoda, że uwielbienie dla kultury wysokiej nie przekłada się na kulturę osobistą....
        • hanusinamama Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:15
          Ona się ostatnio zachwycała serią 365 dni...u niej się mocno przekłada gust filmowy na kulture osobistą
      • kadfael Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:22
        Piszesz o sobie konsumującej to żuwno Blani?
      • afro.ninja Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:46
        Kina świecą PUSTKAMI! Bylam ostatnio w kinie. 5 osób na sali. Na operę, balet, sztukę teatralna, bilety trzeba zamawiać z półrocznym wyprzedzeniem. Pełne sale ludzi.
        Chłopak prostak i tyle. Aktorzy nie sa zbyt mądrzy.
        • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:49
          > Kina świecą PUSTKAMI! Bylam ostatnio w kinie. 5 osób na sali. Na operę, balet, sztukę teatralna, bilety trzeba zamawiać z półrocznym wyprzedzeniem. Pełne sale ludzi.

Jest to również kwestia dostępności seansu w kinie i np. spektaklu. Kin w Polsce są setki. Dana sztuka czy opera są wystawiane w jednym miejscu i kilka razy w miesiącu. Oraz tego że zmienił się sposób oglądania filmów - coraz rzadziej w kinie, coraz częściej w domu, coraz szybciej po premierze kinowej. Nie znaczy to, że balet jest popularniejszy od kina wink
          • afro.ninja Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:04
            Nie, ale chodzi oto, ze jeśli ktoś chce iść na balet ot tak, to nie ma na to szans. Jest to sztuka elitarna i zawsze nią będzie.

Mówienie otwarcie takich głupot jak ten Chalamet, świadczy tylko o niskim wykształceniu i zwykłym prostactwie. Nie ma nic do powiedzenia, to pier... trzy po trzy. A ludzie przezyzywaja, bo to jakiś aktor i jest związany z Jenner.
            • evening.vibes Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:09
              afro.ninja napisała:
              > Nie, ale chodzi oto, ze jeśli ktoś chce iść na balet ot tak, to nie ma na to sz
              > ans. Jest to sztuka elitarna i zawsze nią będzie.

Czy fakt, że nie można pójść 'ot tak' czyni ją w jakikolwiek sposób lepszą?
      • princy-mincy Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 18:21
        Dla mnie balet jest najwyższą formą okrucieństwa ubranego w piękno.
        Mam znajomych ze szkoły baletowej i nigdy bym swojego dziecka nie wysłała do takiej szkoły.
    • fogito Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 05:47
      Dawają 🫣
    • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 06:11
      Takie wydarzenia mają swój scenariusz, nawet walnięcie komuś z liścia. Ma być kontrowersyjnie, żeby ktoś to jeszcze oglądał. Obecnie ludzi na całym świecie Oskary obchodzą tak samo jak Eurowizja, czyli wcale. Dlatego w jednym cyrku gadają od rzeczy i dostają z liścia, w drugim latają z gołą d&<! po scenie. Jak widać po tym forum, ktoś się jeszcze tym zachwyca albo dziwuje z głęboką wiarą, że to wszystko to najprawdziwsza prawda jak Kuchenne rewolucje, gdzie kucharki biją się na wizji a kelnerka zwierza się na oczach całej Polski, że mąż ją zdradza.
      • elinborg Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:43
        magnoliaa50_50 napisała:

> Takie wydarzenia mają swój scenariusz, nawet walnięcie komuś z liścia. Ma być k
        > ontrowersyjnie, żeby ktoś to jeszcze oglądał

Ale on to walnąl bez zastanowienia, bo szybciutko się poprawiał.
        No cóż, koniec zastanawiania się, co robi z panną Jenner
        Z drugiej strony, traktowanie aktorów jako artystów na jakimś poziomie intelektualnym w sumie mija się z celem- jak trzeba, mają inteligentnych zagrać.
        Bo nie tylko chodzi o to, co powiedział, ale jak.
      • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:44
        Magnolia objaśnia nam świat.
        • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:56
          angazetka napisała:

> Magnolia objaśnia nam świat.
          >

Tak. Chcę ci się odwdzięczyć za uczenie nas kultury.
          • magnoliaa50_50 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:57
            I zasad pisowni w języku polskim.
    • tanebo0001 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:03
      A co on takiego powiedział? Dobrze mówi. Co jednak źle świadczy o widowni.
      • trampki-w-kwiatki Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 06:31
        Tymczasem bilety do tej umierającej opery kupujemy z półrocznym wyprzedzeniem, więc nie jest chyba tak najgorzej 😉
        Akurat byłyśmy w weekend z Młodą, pełna sala rodziców i dzieci wdrażających się w Operę i balet.
        • kandyzowana3x Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 09:02
          Oczywiscie, ze tak. Bilety do tearu, opery czy koncerty kupuje sie z wielomiesiecznym wyprzedzeniem i niestety u nas ryzykiem, ze nie uda sie pojsc ( nie ma zwrotow w Krakowie ). Chyba nie bylam na zadnym przedstawieniu, zeby nie bylo pelnej sali.
          • marileskrzys Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 09:54
            Jedyna opera w ogromnym region więc wiadomo, że obłożona. Z biletami bez przesady- są nawet na dzisiejszą i jutrzejrzą operę "Nabucco" są jeszcze do nabycia. Sporo darmowych koncertów i festiwali, a tłumów wielkich nie ma.
            • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 10:49
              No wlasnie, jest mnie popularny. bo Opera i Balet sa w duzej mierze dziedzictwem przeszlosci gdy spiew ( modulacja glosu) musiala wygladac inaczej by byc slyszalnym bo nie bylo mikrofonow. A taniec mial na celu bycie ponad grawitacja
    • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 07:37
      Nie widziałam komentarzy, by go zdyskwalifikować z oscarowego wyścigu, raczej - że ta wypowiedź odbierze mu głosy. Ale powiedział to na samym finiszu głosowania (albo nawet już po jego zakończeniu), więc nie sądzę, by miało to realny wpływ.
      Bonus: w poprzedni weekend amerykańskie i nie tylko opery prześcigały się w złośliwościach na tego temat oraz promocjach na bilety na hasło Timothée wink
    • marileskrzys Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:21
      Bilety na opery, balety wyprzedane najczęsciej wiele miesięcy do przodu. Gruba przesada twierdzić, że nikogo to nie interesuje.
      • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:40
        Eee nie. Royal Opera House jest wypelnione 80-90 proc. Jak sa jakies wybitne spiewaczki czy spiewacy w najznakomitszych operach to 100 proc.
        Nowe opery i balety 50-70 proc widowni

Tylko ze najczesciej odwiedzajacy opere to osoby starsze, emeryci. Troche czasami szkoly ale malo.
        • marileskrzys Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 11:25
          Zdziwilo mnie, ale np. na Nabucco w Operze Krakowskiej jest w następmych dniach sporo wolnych miejsc.
          Bilety od 90 złotych.
        • hanusinamama Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:18
          Nie bywam w angielskich operach. Ale zarówno w Łodzi jak i w Warszawie znaczną częśc stanowią młodzi ludzie. O ile na balet idę troche z musu ( młodsza lubi) tak na operze jestem z własnej chęci i srednio raz w miesiacu...
          Bilety są wykupione prawie w 100%...ale to też efekt tego, ze dana opera grana jest kilka razy w ciągu powiedzmy 2 misięcy.
          • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:10
            Moze macie cos takiego jak Prosinfonika w szkolach? W poznanskiej operze to istnieje. Jak bylam w liceum to bywalsmy z Prosinfonika raz w miesiącu. Nadal to funkcjonuje stad duzo mlodych ludzi w Poznaniu
    • feldmarszalek.duda Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 08:58
      T.Ch jest bardzo inteligentny, poza tym jest aktorem śpiewającym. Nie zdziwiłabym się, gdyby zainteresowanie operą się zwiększyło po tym jego "kontrowersyjnym" komentarzu. A i tak jest duże - bilety trzeba kupować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem (chyba że się lubi słuchać z trzeciego balkonu z boku).
      • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:04
        > T.Ch jest bardzo inteligentny, poza tym jest aktorem śpiewającym.

Nie jest jednakowoż aktorem śpiewającym w operze wink
      • hanusinamama Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:19
        A skąd ta teza, że jest inteligentny?
        Nie twierdzę, że nie jest ale ciekawa jestem co cię przekonało do takiego zdania o nim
        • feldmarszalek.duda Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:39
          Sporo oglądałam wywiadów, stand-upów, filmów i taki właśnie wniosek wyciągam smile
          • gris_gris Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:20
            feldmarszalek.duda napisał(a):

> Sporo oglądałam wywiadów, stand-upów, filmów i taki właśnie wniosek wyciągam :-
            > )

Tez tak mysle, i zgadzam sie z opinia, ze on na potrzeby promocji filmu przyjal zachowanie jego bohatera - takiego zarozumialego i dosc nieznosnego, bo to zachecalo widzow do obejrzenia filmu. Natomiast moglo nie zadzialac dobrze pod katem Oscara, bo te lubi sie przyznawac osobom milym i lubianym... Wiec strategia mogla si okazac chybona.
            • borsuczyca.klusek Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 21:44
              gris_gris napisała:

> Tez tak mysle, i zgadzam sie z opinia, ze on na potrzeby promocji filmu przyjal
              > zachowanie jego bohatera - takiego zarozumialego i dosc nieznosnego, bo to zac
              > hecalo widzow do obejrzenia filmu.

Mnie taki rodzaj marketingu obrzydza
    • borsuczyca.klusek Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 09:14
      Dyskwalifikacja to oczywiście przesada, ale tak na marginesie to ja tego rzekomego talentu dopatrzeć się nie mogę.
      • hanusinamama Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:23
        Ja też nie.NIe przekonal mnie w żadnej roli.
        Jest wybierany do ról bo ma olbrzymie zasięgi ( a tak niestety teraz dobiera się aktorów), a zasiegi ma m.in. przez związek z Kardaszianką...
        • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:12
          Co on w niej widzial 🙈
          • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:16
            Nadal widzi.
    • evening.vibes Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:13
      Z tym 'nikt' to przesadził ale biorąc pod uwagę jaki % światowej populacji kiedykowliek był w operze czy na balecie to rzeczywiście sport mocno niszowy smile
    • kaki11 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:29
      Znaczy, po pierwsze z tego artykułu wynika raczej, że ludzie nie tyle domagają się dyskwalifikacji z walki, a życzą mu przegranej Oscara, a po drugie dodawanie tu Smitha tak trochę na siłę. Sytuacja która miałaby go wykluczyć, wydarzyła się na gali, na której już wyniki też były ustalone.
      A wypowiedź, no głupia, bo chociaż domyślam się co miał na myśli, bo chociaż pomiędzy zainteresowaniem filmem a operą jest przepaść, to nie można powiedzieć, że nie obchodzi dokładnie nikogo, ale czy miałaby być powodem, by go zdyskwalifikować z rywalizacji? no moim zdaniem jednak nie. Może nie jest najfajniejszym człowiekiem- w sumie tego nie wiem, jakoś mnie nigdy nie interesował, ale czy to znaczy, że nie może mieć na koncie dobrej roli?
    • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 10:34
      >choćby taki Will Smith, który najpierw strzelił koledze po fachu z liścia, a 45 minut później odebrał Oskara

Raczej nie 45 min
    • gris_gris Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 11:44
      Mnie zawsze dziwia te g..oburze po tym, gdy jakis artysta cos powiedzial; i jak latwo jest wzniecic oburzenie i zranic uczucia. Dla mnie to jest dziwaczne, ale przyjmuje do wiadomosci, ze tak teraz jest, i masa ludzi oraz instytucji uwaza, ze musie sie tak oburzac. Szkoda, bo jednak wolalabym, zeby wyglaszanie nawet najbardziej kontrowersyjnych opinii (byle nie zakazanych prawem) nie wplywalo negatywnie na czyjas kariere, tylko ewentualnie prowokowalo do ciekawej dyskusji.

A w temacie, to w ogole nie widze nic kontrowersyjego w tym, co Timothee powiedzial. Opere i balet uwielbiam, mam abonament, chodze czesto. Owszem, bilety sa wyprzedane chwile po urochomieniu sprzedazy, a widownia jest pelna. A jednak to sa sztuki kompletnie niszowe - BBC podaje, ze "An official survey of arts attendance in the US, carried out every five years, showed that just 0.7% of the population went to the opera at least once in 2022, down from 2.2% in 2017. Ballet and other live dance declined from 8.2% to 4.7% over the same period." Wiec uzyl hiperboli, ale czy mija sie z prawda?

• trampki-w-kwiatki Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 06:36
        W 2022 roku to akurat wszystko było chyba odwołane przez Covid...
        • gris_gris Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 09:22
          trampki-w-kwiatki napisała:

> W 2022 roku to akurat wszystko było chyba odwołane przez Covid...

Nie mam pojęcia, jak było w USA. U mnie w 2022 był normalny sezon. Ale masz oczywiście rację, że to mogło mieć wpływ. Podano te liczby jako najnowsze, skoro badanie jest co 5 lat.
    • kropkacom Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:21
      Nie był faworytem w wyścigu już wcześniej. Film za który dostał nominację i jego rola bardzo dobra. W tym roku są lepsi. To widać na każdym jednym konkursie filmowym jak dotąd. On jest bardzo pewny siebie. Można powiedzieć, że jest wręcz bezczelny. Cała afera to jednak taka wydmuszka.
    • martishia7 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:29
      Nie skupiając się już na samej wypowiedzi, boi nie ma tutaj co dzielić sytuacji na atomy, to trochę moim zdaniem wydarzyło się coś innego. Ze względu na jego emploi i wykreowany wizerunek, szeroko rozumiana publiczność chciała w nim widzieć wrażliwego, artsy-fartsy intelektualistę. Tymczasem okazało się, że mentalnie to on bardziej jak amerykańska drużyna hokejowa. Tylko że niezły aktor. Czyli publisia przejechała się na nieuzasadnionym przypisywaniu mu cech, których nie posiadał, twórca-tworzywo, te sprawy. Rozczarowani wzięli i wychędożyli się sami i im się to nie podoba.
    • bi_scotti Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 12:37
      Taka wiec tu ciekawostka z mojego "podworka": jest sobie multikino (Cineplex), ktore zdycha juz od wielu lat, bo na filmy malo chetnych ale ... zarabia calkiem OK na birthday parties dla dzieci i (uwaga, uwaga!) pokazywaniem sfilmowanych OPER & BALLETS np. z MET czy innych swiatowych scen big_grin I na te pokazy chetni sa (not only old people wink), placa za bilety bez oporu a czesto i popcorn kupia no bo why not. BTW, w wielu kinach to wlasnie concession stands pozwalaja kinom jakos sobie radzic finansowo - jesli sie naprawde "kocha" kino/filmy, nie ma powodu marudzic na popcorn, eh.
      A w temacie watku, dyskusje o wartosci/popularnosci ballet & opera w sumie podnosza na duchu, ze ludziom sie chce w nie wdawac. Dzieki comments by TCh, conversations staly sie zywsze i bardziej miesiste. Cool! Cheers.
    • natalia.nat Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 15:05
      Świat już totalnie zgłupiał z tą „poprawnością polityczną”. Jakiś aktor wyraził swoją opinię, że balet i opera nikogo dzisiaj nie obchodzą, w sensie że cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem, co jest przecież prawdą, a tu święte oburzenie. Amerykańskie „elity artystyczne” taplające się we własnym sosie z ego jak balony czują się uprawnione do komentowania. I sami robią to co im się nie spodobało pisząc dyskredytująco o kinie i filmach jako niskiej niewymagającej rozrywce albo nawet gorzej, bo lekceważąco o rolach samego Chalameta. Nawet „polski autorytet i osobowość telewizyjna” Joanna Horodyńska big_grin też musiała zamieścić komentarz i skasować mu Oskara, bo śmiał wyrazić swoje zdanie. Wariactwo i gó...burza.

Bardzo chętnie obejrzę i balet i operę, chociaż nie przepadam jakoś szczególnie. Jednak doceniam takie widowiska z klimatem, jednak są mało dostępne na co dzień i nietanie. A filmy uwielbiam, mam na wyciągnięcie ręki i też uważam że mogą być sztuką tyle że innego rodzaju. Wczoraj szukając filmu na wieczór natrafiłam na „Taka, jaką mnie chcesz” i obejrzałam z dużą przyjemnością.

• princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 01:34
        Dzisiaj sie z Toba zgodze. Powiedzial i wiele ma racji tylko niefortunnie dosc to wyrazil.A snoby z hollywood ktore od dekady w Operze nie byly sie burza.
        • borsuczyca.klusek Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 01:49
          princesswhitewolf napisała:

> Dzisiaj sie z Toba zgodze. Powiedzial i wiele ma racji tylko niefortunnie dosc
          > to wyrazil.A snoby z hollywood ktore od dekady w Operze nie byly sie burza.
          >

Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, i Chalamet na temat opery, i oburzeni na temat Chalameta.
          • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 10:51
            Oczywiscie, jak z wszystkim. A princess moze tez zrzedzic na snobow
    • dwa_kubki_herbaty Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 15:12
      Nie taktem było go znielubić za związek z ...., ale za słowa, to przynajmniej już mozna tłumaczyć, że nie za kobite.
    • memphis90 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:18
      Zdumiewa mnie zdumienie ludzi, że aktor wcale nie jest wszechstronnie wykształconym erudytą ceniącym balet, tylko kimś zupełnie zwyczajnym, a wręcz nieco prostackim… Bo racja - nie za to mu płacą, tylko za wygłaszanie linii dialogowych przed kamerą.
      • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:20
        Wygłaszanie linii dialogowych nie stoi w sprzeczności z tym, by mieć nieco ogłady.
        • kropkacom Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:31
          Dokładnie.
          • memphis90 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 18:15
            Ale bynajmniej nie jest jej gwarantem 🤔
        • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 10:52
          >Wygłaszanie linii dialogowych nie stoi w sprzeczności z tym, by mieć nieco ogłady.

No ale on nie powiedział nic co by swiadczylo o braku oglady. Wyrazil radykalna opinie po prostu, albo raczej zle to wyrazil.
      • kropkacom Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 16:30
        Każdy może z kartki (zaznaczam) przeczytać linijki i efekt nie będzie porywający. W jego wykonaniu bywa. Ma swój charakterek, ale żadna z nas mieszkać z nim nie musi. Ktoś się poczuł urażony jego wypowiedzią, która w sumie powinna wszystkim umknąć. Media podniosły szum, bo na tym zarabiają.
        • memphis90 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 18:16
          A czy ja się gdzieś odniosłam do jego talentu aktorskiego albo do charakterku w warunkach prywatnych? 🤔
    • scarlett74 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 20:58
      Właśnie mignęła mi reklama pewnego piwska: "Przy żubrze nawet jezioro łabędzie da się obejrzeć" , także ten tego...
    • nieobiektywnie Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 21:22
      A kto to jest ?

Who cares?
      • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 21:40
        A nikt zupełnie, tylko jeden z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych aktorów swego pokolenia.
        • nieobiektywnie Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 22:31
          No to fajnie. Jakie kolory lakierów do paznokci są modne tej wiosny?
          • angazetka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 12.03.26, 23:52
            Może załóż o tym osobny wątek?
    • marzenka12 Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 07:04
      Ma rację. 3-4% to praktycznie jednoznaczne z "nikogo nie obchodzi"

ruchmuzyczny.pl/article/5438#:~:text=Kino%20wci%C4%85%C5%BC%20na%20czele%2C%20muzyka%20klasyczna%20na%20szarym%20ko%C5%84cu.
    • fogito Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 08:39
      Balet i opera to rozrywka dla elit. Wiadomo, że zawsze będzie mniejsze zainteresowanie, bo elity to margines społeczeństwa. Reszta to masa, która karmi się papką filmową. I mas zawsze będzie więcej.
      • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 10:54
        Bo ja wiem czy elit? Elit czego? Bogactwa
        • fogito Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 14.03.26, 07:36
          Wykształcenia. Tak. Widzę kto chłodzi do opery. Nie są to prości ludzi mówiąc delikatnie.
    • delorianka Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 08:55
      Nie wiem, kto to jest Chalamet i nie obchodzi mnie jego opinia o balecie, ale urzekł mnie ten fragment artykułu: “Ba, nawet polska stylistka i osobowość telewizyjna Joanna Horodyńska pofatygowała się na jego instagramowy profil, by umieścić komentarz”.

NAWET Joanna Horodyńska 😂

Ps dają, nie dawają wink
      • princesswhitewolf Re: T. Chalamet, durny komentarz, Oskary 13.03.26, 10:55
        Snoby sie zlecialy na jego konto by dziobać 😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka