Dodaj do ulubionych

Powróciły kontenery na odzież

17.03.26, 08:25
Jako, że kilka wątków było. No to nowe zasady segregacji polegly. Najpierw w sąsiednim miasteczku, a wczoraj u mnie, rozstawili na nowo kontenery. Znowu mam 2 za oknami. Czekam aż upadnie idea butelek kaucyjnych 😅
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 08:31
      U mnie nigdy nie zniknęły.
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 08:35
        Jeszcze lepiej. U mnie zamiast kontenerów były reklamowki-worki takie myślę 60 l pojemności, osobno tekstylia, osobno odzież.
        • kubek0802 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 08:51
          U mnie nigdy w altanie śmietnikowej takich na odzież nie było, ale cały czas stoją te PCK. A skarpety, czy inna zużyta koszulka i tak lądują po prostu w koszu.
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:04
            A kto powiedział, że w altance. Ja w ogóle mam kosze wolnostojące. ZMykane są tylko bio i zmieszane, by zwierzęta nie rozwloczyly. Reszta segregacji jest wolnostojącego. A kontenery na odzież w ogóle stoją niezależnie od śmietników.
      • inez21 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:19
        U nas też 😁
    • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 08:49
      Ale jaki to ma związek z potencjalnym odejściem od segregowania odzieży? Bo nie rozumiem. Chyba właśnie kontenery w tym segregowaniu pomagają?
      • skumbrie Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:05
        Chodzi o wymóg wożenia odzieży do PSZOK-ów.
        • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:30
          Nie, nie ma żadnego "wymogu wywożenia", tylko jest zakaz wyrzucania rekstyliów do zmieszanych.
          Kontenery gdzieniegdzie przestały funkcjonować, bo ludzie zaczęli je traktować jak śmietniki.
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:43
            Nie gdzieniegdzie, tylko na tyle ogólnopolski przestały funkcjonować, aż media o tym pisały
            • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:50
              Najwyraźniej albo się ludzie przyzwyczaili do sposobu segregacji, albo firmy od kontenerów uznały, że i tak im się opłaca.
              U mnie pod blokiem kontener stoi cały czas. A jeśli miałaś wystawione worki na tekstylia, to chyba segregacja działała?
              • szmytka1 [...] 17.03.26, 09:55
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:02
                  Sorry, ale w ogóle nie rozumiem twojej wypowiedzi. Jeśli w śmietniku są pojemniki przeznaczone na tekstylia, po to co ktoś miały trzymać je w domu? Jeśli zaś pojemniki nie są dostatecznie często opróżniane, to problem będzie niezależnie od tego, jaka jest ich forma.
                  Oczywiście kontener to lepszy pojemnik niż worek, ale ich pojawienie się to w dalszym ciągu dowód na to, że segregacja działa lepiej, a nie - że przestała działać.
                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:06
                    Nie ma żadnych pojemników, piszę w tym wątku z 5 x o workach, nawet litraż oszacowałam, ale najwyraźniej nie rozumiesz słowa pisanego, na to nie mam żadnej porady
                    • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:11
                      Worek to też pojemnik. Przykro mi, ale problem z rozumieniem nie leży chyba po mojej stronie.
                      "Pojemnik - przedmiot służący do przechowywania, gromadzenia, przenoszenia lub transportowania różnych rzeczy bądź substancji" (WSJP).
                      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:16
                        No tak, piec to też pojemnik o krótkotrwałym okresie przechowywania przed utylizacja, szkoda że pieca nie mam 😝
                    • enaw11 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:12
                      Najpierw w sąsiednim miasteczku, a wczoraj u mnie, rozstawili na nowo kontenery. Znowu mam 2 za oknami.
                      Przecież to Ty napisałaś.
                      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:08
                        No i do czego pijesz? Tak, od wczoraj mam na nowo kontenery i ja to napisałam i co w związku z tym? Teraz nie mam już worków, jak ogarniesZ te zmiene czasoprzestrzeni, jak napisałam wcześniej że mam worki, a teraz już nie będzie 😆
                        • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:20
                          Nie, napisałaś zupełnie co innego.
                          Kontenery wyprzedzały o całe lata nakaz segregacji odzieży i dzięki nim można było ją segregować bez nakazu. Zawsze tak robiłam.
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:49
            No tak, nie ma wymogu wywozenia, kto ma pięć, może nimi palić w piecu haha. Można wyje... też do lasu, no wspaniałe alternatywy, ale wymogu wywozenia do pszok, tak jak mówisz, nie ma! Dawno nikt nic tak mądrego nie napisał.
            • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:52
              Sorry, ale nie potrafisz wyjaśnić braku logiki swojego stwierdzenia "ponieważ pojawiły się kontenery, to segregacja nie działa" i usiłujesz z tego nieudolnie wybrnąć.
              • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:57
                A wklej cytat, gdzie tak napisałam? Moja pamięć dobra, ale krótka, chętnie sobie przypomnę.
                • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:58
                  "No to nowe zasady segregacji polegly. Najpierw w sąsiednim miasteczku, a wczoraj u mnie, rozstawili na nowo kontenery".
                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:04
                    Twój mozg dobry jak moja pamięć, więc ci rozrysuję.
                    Stare zasady: kontener pod domem.
                    Nowe zasady: brak kontenera, gromadzimy szmatałajstwo w workach, odwozimy do pszok albo czekamy na ten 1 dzień miesiąca, kiedy śmieciarze sami to zabiorą.

I tu do sedna, kontenery powracają, nowe zasady możesz mieć w dupie, wywalasz szmaty na starych zasadach, czyli nowy system poległ, na tyle się nie sprawdził, że kontenery wróciły. Czego tu nie rozumiesz?
                    • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:08
                      Nie poległ, bo w dalszym ciągu segregujesz "szmaty" big_grin.

Swoją drogą jaki trzeba mieć przerób, by mieć potrzebę wyrzucania tekstyliów częściej niż raz w miesiącu?
                      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:13
                        Jesteś bardzonograniczona w myslaniu. Możesz wyrzucać i raz na pół roku i raz na 5 lat, ale z kontenerem ty decydowałaś kiedy ci to wygodnie zrobić, nosiłaś sobie po 1 szmacie albo po worku szmat. W dowolnym momencie i ilości. Nie pilnując, że oto trzeba uzbierać worek bo nie będziesz wystawiała reklamówki z 1 rzeczą, gdzieś ten worek zgromadzić do czasu napełnienia go, albo robić jakieś przeglądy pilnując określonego dnia, by bie przegapić tego wywozu. Jeśli nie widzisz różnicy, to jesteś dziwna. Ja mam dzieci, które mi rosną, może ty nie masz? Albo masz komu przekazać ubrania po nich, to nie powstają się tego typu odpady.
                        • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:08
                          Nie ona się ciebie pyta ile ubran kupujesz, ze co miesiac masz do wywalenia jakieś?
                      • condesa1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:46
                        No ale Szmytka nie pisze, że system poległ w ogóle, tylko że poległ nowy system i wracamy do starego. Całkiem zrozumiale napisała. A mówienie, że nie było wymogu odwożenia szmat do PSZOK-u, jak nie było innej możliwości wywalania szmat jest niepoważny. Mam celowo brudzić stare ubrania, żeby móc je wywalić do zmieszanych?
                        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:53
                          Ja mogłam wywozić do pszok, moglam gromadzic w tych workach i przypilnowac kiedy wystawic i moglam jeszcze przebrac i co lepsze zawiezc do opieki spolecznej, bo u mnie jest cos takiego jak szafa spoleczna/bank ubran. No ale wszystko to jest mniej wygodne dla przeciętnej osoby niż skorzystanie z kontenery kiedy tam komu pasuje.
                        • magnoliaa50_50 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:12
                          condesa1 napisała:

> No ale Szmytka nie pisze, że system poległ w ogóle, tylko że poległ nowy
                          > ]system i wracamy do starego. Całkiem zrozumiale napisała. A mówienie, że nie
                          > było wymogu odwożenia szmat do PSZOK-u, jak nie było innej możliwości wywalania
                          > szmat jest niepoważny. Mam celowo brudzić stare ubrania, żeby móc je wywalić d
                          > o zmieszanych?

Żadnych tekstyliów nie można wyrzucać do zmieszanych.
                          • condesa1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:45
                            No to jeszcze lepiej. Czytałam kiedyś, że właśnie jak jest ścierka ubrudzona np. olejem samochodowym, to można ją dać do zmieszanych, bo do recyklingu się nie nadaje. A teraz nagle już się nadaje? Jprdl. Odechciewa mi się próbować być eko. Pojemniki na zmieszane, bio-zielone, plastik/metal, szkło, kartony, do pszoku wożę odpady budowlane i chemiczne, stare szmaty, do butelkomatu butelki, ale tylko niektóre, gabaryty mogę sobie też sama odwieźć, albo czekać aż raz w roku odbiorą. A najlepsze, że wszystko razem kosztuje coraz więcej, a nasze życie zaczyna się wokół śmieci kręcić.. Przy czym nikt jakoś nie walczy o to, żeby producenci zaczęli inaczej towar pakować. Ja się pytam: po cholerę pasta do zębów jest w dodatkowym kartoniku?
                            • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:24
                              condesa1 napisała:

> nadaje. A teraz nagle już się nadaje? Jprdl. Odechciewa mi się próbować być ek
                              > o. Pojemniki na zmieszane, bio-zielone, plastik/metal, szkło, kartony, do pszok
                              > u wożę odpady budowlane i chemiczne, stare szmaty, do butelkomatu butelki, ale

Na tym właśnie polega bycie eko (m.in.). Dopiero zaczęłaś, a już ci się odechciewa? A ja liczyłam na to, że przejdziesz jeszcze na wegetarianizm.

> tylko niektóre, gabaryty mogę sobie też sama odwieźć,

Gabaryty czego wozisz? Same gabaryty bez żadnych śmieci? A jak one wyglądają?
                              • condesa1 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 09:07
                                @ardzuna
                                Tak, odechciewa mi się, bo uważam, że system segregacji śmieci nie został dobrze zorganizowany. Choćby dlatego, że w pierwszej kolejności to producentów powinno się zmusić do bardziej ekologicznych decyzji. O problemach z butelkomatami nawet nie wspomnę.
                                Co do "gabarytów" - widzę, że się chcesz przyczepić. "Gabaryty" w tym kontekście jest potocznym określeniem odpadów dużych rozmiarów Gabaryty (lub dokładniej: odpady wielkogabarytowe) to poprawne i powszechnie używane określenie na duże śmieci, które nie mieszczą się w standardowych pojemnikach.
                                Ale widzę, że chcesz się przyczepić, merytorycznie nie masz nic do powiedzenia, to i strzelasz na oślep i głupio, tak jak z tym wegetarianizmem.

• ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 23:15
                                  condesa1 napisała:

> Tak, odechciewa mi się, bo uważam, że system segregacji śmieci nie został dobrz
                                  > e zorganizowany.

Tobie się nawet nie zachciało, więc nie pisz, że ci się odechciewa. Po prostu kompletnie nie chce ci się być eko, oczekujesz działań wyłącznie od procudentów, chciałabyś, żeby ktos był eko za ciebie. To tak nie działa.

Choćby dlatego, że w pierwszej kolejności to producentów powi
                                  > nno się zmusić do bardziej ekologicznych decyzji.

Nawet jeżeli przestaną opakowywać tubki w pudełka, zostanie problem tubek. Wszystkiego się nie da rozwiązać tak, żebyś nie musiała kiwnąć palcem.

> e jest potocznym określeniem odpadów dużych rozmiarów Gabaryty (lub dokładniej:
                                  > odpady wielkogabarytowe) to poprawne i powszechnie używane określenie

Od kiedy "gabaryty" są poprawnym określeniem na duże śmieci? Mała podpowiedź: powszechnie używane nie oznacza poprawne.

> to i strzelasz na oślep i głupio, tak jak z tym wegetarianizmem.

Co jest w tym głupiego? Przechodź na wegetarianizm, ale szybko.
                                  • condesa1 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 23:59
                                    Do kwestii ekologicznych odnosić się nie będę, bo co miałam na ten temat powiedzieć, to powiedziałam, nie widzę sensu dalszej dyskusji z tobą na ten temat, bo nie dyskutować chcesz, tylko się przyczepić.
                                    Natomiast jeśli chodzi o te "gabaryty", które cię tak ruszyły, to zacznijmy od tego, że mylisz pojęcia: ja pisałam o tym, że jest to wyrażenie potoczne, a ty piszesz o powszechności użycia. To nie jest to samo i wypadałoby to wiedzieć, zanim się komuś zacznie uwagę zwracać. Język potoczny różni się m.in.tym od oficjalnego, że jest w nim dopuszczalnych dużo więcej nieformalnych zwrotów i słowo "gabaryty" w znaczeniu dużych odpadów jak najbardziej się w nim mieści. Informacje na ten temat możesz znaleźć w Wielkim słowniku języka polskiego PAN: "pot. przedmiot zbędny w gospodarstwie domowym, o wymiarach zbyt dużych, aby zmieścił się w normalnie używanych pojemnikach na śmieci". I nie jest, przemądrzały babonie, określony jako niepoprawny - więc odczep się ode mnie, bo więcej z tobą rozmawiać nie zamierzam.
                                    • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 21.03.26, 00:01
                                      condesa1 napisała:

> Natomiast jeśli chodzi o te "gabaryty", które cię tak ruszyły, to zacznijmy od

Ciebie ruszyły. Wykłócasz się o nie od dłuższego czasu. Bezsensownie.

> tego, że mylisz pojęcia: ja pisałam o tym, że jest to wyrażenie potoczne, a ty
                                      > piszesz o powszechności użycia.

Nie, to ty dzwonisz. Na przyszłość najpierw przeczytaj własne posty, a dopiero później wytykaj komuś podnoszenie argumentu, który podniosłaś ty. To nie jest to samo i wypadałoby to wiedzieć, zanim się komuś zacznie uwagę zwracać.

> To nie jest to samo i wypadałoby to wiedzieć,
                                      > zanim się komuś zacznie uwagę zwracać.

A także zachęcam, żebyś na przyszłość korzystała z sensowniejszych słowników niż ten krakowski internetowy byt. Na przykład ze słownika PWN sjp.pwn.pl/sjp/gabaryt;2558791.html
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:08
                        Ale jaki przerób? Regularnie podczas segregowania prania się trafia a to dziurawa skarpetka, a to przetarta koszulka, a rajstopy i cienkie podkolanówki są zasadniczo jednorazowe, dobrze, jak się je uda 2 x założyć.

Tylko że, jak pisze Szmytka, ja chciałabym mieć wybór, czy chcę to wywalać po jednej sztuce, czy gromadzić i czekać, aż się zbierze większa ilość. I doskonale rozumiem, że jak ktoś żyje na 30 metrach, to chce się zbędnych rzeczy pozbywać natychmiast, a wygospodarowanie miejsca choćby na reklamówkę ciuchów to problem.
                        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:20
                          Ja żyję na 60 metrach, ale czasem mam wrażenie, że i 100 byłoby mało na wszystkie graty.
                          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:22
                            BTW, przedtem żyłami na 50 m, ale były lepiej rozplanowane i serio mam wrażenie, że na 50 m lepiej mi się wszystko mieściło, jak na 60. A jeszcze kiedyś na 38 metrach w ogóle nie wspominam tego jak ciasnote.
                        • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:25
                          dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> ednej sztuce, czy gromadzić i czekać, aż się zbierze większa ilość. I doskonale
                          > rozumiem, że jak ktoś żyje na 30 metrach, to chce się zbędnych rzeczy pozbywać
                          > natychmiast, a wygospodarowanie miejsca choćby na reklamówkę ciuchów to proble
                          > m.

I tu wkracza konieczność nacisku na samorządy lokalne, jeśli nie zorganizowały dobrze systemu.
                    • magnoliaa50_50 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:18
                      szmytka1 napisała:

> albo czekamy na ten 1 dzień miesiąca, kiedy śmieciarze sami to zabiorą.
                      >

Ci panowie mają zawód zwany ładowacz. Śmieciarą jesteś co najwyżej ty jak lecisz z worem wyprodukowanych przez siebie śmieci na śmietnik.
                      • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:21
                        Jak sie produkuje smieci? Opowiadaj....
                      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:02
                        Jak zwał, tak zwał.
          • czekamnawiatr Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:59
            Jeśli nie ma " wymogu wywożenia" to co, zgodnie z prawem należy zrobić ze starą bluzka?
            • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:06
              Możesz wrzucić do odpowiedniego pojemnika (o ile takowy jest). Możesz użyć jako szmaty do podłogi i w majestacie prawa wrzucić do zmieszanych. Jeśli jest niezniszczona, możesz ją wysłać via Ekozwroty (jeśli nie masz w pobliżu "charytatywnego" kontenera).
              • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:14
                Tak rób, jak opisałaś, ja cala szczęśliwa, skorzystam sobie z kontenerów. Dla każdego coś miłego.
                • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:39
                  Czego nie rozumiesz w zdaniu "możesz wrzucić do odpowiedniego pojemnika"? big_grin

Naprawdę nie rozumiesz, że napisałaś bzdurę? To, że "pojawiły się kontenery" oznacza właśnie, że system segregacji zaczął działać lepiej, a nie, że "poległ".
                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:42
                    To znaczy, że wycofano się bzdurnych worów odbieranych raz na ruski rok i powrócono do starego i sprawdzonego kontenera. I ja będę teraz wrzucać do tego pojemnika, do którego wrzucama przed era wora-pojemnika. Tak, kontener pokonał worek.
                    • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:45
                      Stare zwyciężyło nowe 😁 powrócono do rozwiązania poprzedniego, zrezygnowano z nowego. Zaiste stare zwyciężyło nowe, alleluja haha. Wmawiaj mi dalej, że powrót kontenerów to jednak zwycięstwo worów.
                    • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:02
                      Kobieto, ale w dalszym ciągu nie dociera do ciebie, że system działa nadal, a w twoim jednostkowym przypadku dokonano jedynie korekty w sposobie odbieraniu tekstyliów?
                      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:05
                        No a do ciebie nie dociera, że działał tak od lat? Ja właściwie nie pamiętam czasów, gdy nie było tych kontenerów.
                        • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:09
                          OK, ale to było w twoim, konkretnym, jednostkowym przypadku. A tysiące i setki tysięcy ludzi wywalało czasem całkiem jeszcze dobre tekstylia wprost do odpadów, bo im się nie chciało przejść dwóch przecznic do miejsca, gdzie stał kontener.
                          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:18
                            Przytocz statystyki, bo nie zauważyłam takiego zjawiska. Za to widziałam czesto worki z odzieżą pod kontenerami, jeśli były przepełnione, więc ludziom jednak się chciało ość. Pod moim blokiem mam 2, na całej ulicy kilka, są przy każdym większym gnieździe smietniskowym, więc nie wiem jakie przecznice. Nie chciało im się chodzić do kontenera u ciebie, mówisz, za to z pieśnią na ustach im się chce do pszok haha. Pięknie opisujesz.
                    • pyza-wedrowniczka Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:15
                      Ale worki były u ciebie tylko. W wielu miastach były cały czas kontenery/pojemniki (tylko inne niż PCK). U mnie nowe kontenery stoją już rok na każdym osiedlu.
                      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:19
                        Toteż ja piszę o moim kontenerze za moim oknem. Ty możesz napisać o swoim, spoko, chętnie poczytam, skoro już podzieliłam się swoją radością.
                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:00
                    Nie zaczal działać lepiej, a zaczal działać identycznie jak poprzednio, wróciło poprzednie rozwiązanie, zrezygnowano z nowego, stare zwyciężyło nowe 😁
          • skumbrie Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:17
            Nie, kicia, nie ogarniasz kuwety.
    • skumbrie Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:04
      No cóz, na głupie pomysły jest tylko jedno rozwiązanie - olać. Jak widać, skuteczne.
      • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:47
        Ale co "skutecznie"? Coś się zmieniło?
        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:50
          No tak, zmieniło się to, że nie gromadzisz wora że szmatami w domu, bo wywóz jest 1 x w miesiącu, tylko sobie wynosisz do pojemnika kiedy ci pasuje i finito.
          • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:54
            Ponawiam pytanie - dlaczego ma to być dowód na to, że segregacja tekstyliów nie działa?
            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:58
              A gdzie i kto tak napisał?
            • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:59
              Bo nic u nas nie dzial dowodem na to sa kaucję za niektóre plastiki. Widocznie na te po pepsi recykling nie działa, a za te na mleko działa.
              • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:40
                Jak będzie 20 kategorii, to niektórzy z ochota i 20 osobnych grup śmieciowych zaakceptują. A w krajach 3 świata, nikt nawet o wysypisku jeszcze nie pomyślał, ale to my mamy zbawiać ten 3 świat
          • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:58
            NO a jak masz butelki do odzyskania kaucji to też idziesz z nimi jak robisz zakupy
            Zakupy robisz raz w miesiacy ze ci też zalegają?
            Moze dla wygody kup bidony i lej dzieciom wodę z kranu?
            • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:02
              Nie zabieram butelek ze sobą do pracy, coby po niej zrobić zakupy.
    • feniks_z_popiolu Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:07
      U mnie kontenery cały czas były czynne. Czasem ciuchy oddaję do Caritasu bo mam go w zasięgu spaceru. Jakieś drobne tekstylia używam jako jednorazowe ścierki. Wtedy lądują w zmieszanych.
      Jakoś nie zdarzyło mi się mieć problemów z segregowaniem i wyrzucaniem śmieci. Z butelkomatami też zero problemów.
    • yenna_m Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:09
      Uff.
    • galaxyhitchhiker Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:28
      Nie poległy, bo nigdy nie chodziło o jazdę do pszoku, tylko o wywalanie ciuchów do odpowiednich pojemników. Jak nie mieliście pojemników, to nie wina segregacji, tylko nieudolnych ludzi, którzy się na zmiany nie przygotowali. Z butelkami też skończy się dostawieniem nowych zwrotomatów.
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:45
        Kochana, ja place prawie 50 zł od osoby za śmieci. Przy takich stawkach mam prawo wymagać wygody. Wygodne są kontenery.
        • galaxyhitchhiker Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:50
          Ależ ja się absolutnie zgadzam, że wygodniej, taniej i ekologiczniej jest mieć osobny kontener pod domem, niż tłuc się samochodem w korkach na zadupie.
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:53
            U mnie nie trzeba było nigdzie jechać, bo oni odbierali, ale to był jakiś dzień miesiąca wyznaczony, trzeba było pakować w takie worko-reklamowki i czekać aż nadejdzie ten dzień odbioru. Ja jestem przyzwyczajona jednak do wygody typu nazbierałam kiedy tam mi pasowało i wyniosłam kiedy chciałam do kontenera. Pasuje mi układ z kontenerem a nie z workami.
            • little_fish Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:15
              Hmmm.
              Tylko te kontenery są na odzież używaną a nie tekstylne śmieci. Jak ludzie tam będą szmaty wrzucać, to za chwilę znowu znikną
              • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:18
                A do tych kontenerów można było wrzucać i zużyte, bo szły na czyściwo.
            • galaxyhitchhiker Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:22
              >Pasuje mi układ z kontenerem a nie z workami.

Jasne, ale to jest kwestia wyboru między sposobami gromadzenia rzeczy do recyklingu, a nie rezygnacji z samej segregacji. Nie zrezygnowano z zakazu wrzucania szmat do zmieszanych, więc zasady segregacji nie poległy smile
              • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:34
                Yyy, ale nikt bie wrzucał mając 2 kontenery za oknem, bo po co sobie domowy kosz na odpadki niepotrzebnie zapełniać jakimiś dajmy na to spodniami? Bym musiała od razu wyjść I wynieść, bez sensu.
                • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:36
                  Tak samo jakby kaucja na butelki sprawiła że zaprzestane je wywalac do zmieszkanych, bo niby chciałabym sobie tak zapełniać domowy kosz ma zmieszane, mimo że mam osobny kosz na plastik, a kontenery na te odpady stoją obok siebie. No uratowali przede mną ten świat dzięki kaucji haha
    • primula.alpicola Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:30
      Moje nigdy nie zniknęły, były, są, i mam nadzieję, że będą.
    • evening.vibes Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:31
      Kontenery Caritasu itpp? Przecież to nie są kontenery na zużytą odzież <facepalm>
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:42
        Nie mają żadnych oznaczeń co do właściciela. U mnie jeszcze nie słyszałam jaka jest ich filozofia, za to u burmistrza tego wspomnianego sąsiedniego miasteczka jest na tablicy info, że to kontenery na odzież i że miasto stawia je na razie na swoich terenach miejskich a jak się sprawdzaz to będą i na terenach wiejskich tamtej gminy. A ty myślisz, że to kontenery na plastik czy makulaturę? Takie urozmaicenie od zwykłych koszy, tak?
      • feniks_z_popiolu Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:45
        Ja mam placówkę Caritasu w pobliżu a nie kontener.
    • autumna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:35
      U mnie nie ma i w lokalnych wiadomościach jak na razie ani śladu żadnego zwiastuna, żeby miały wrócić. Nadal każą wozić do PSZOK. PCK ostatnio robiło zbiórkę, można było wystawić w workach pod blok, ale karteczkę z informacją (przylepiona do blokowej skrzynki na ulotki) przeczytałam po fakcie.
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:56
        U mnie prócz pszok, czekania na odbiór to jest jeszcze możliwość przebrania i co lepsze można dać do szafy społecznej, ale tam np proszą bardziej sezonowo, czyli jak zima, to odzież wierzchnia. Przy ośrodku pomocy społecznej mamy taki bank ubran/szafę społeczną.
    • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:42
      Ale dlaczego miałaby upaść? Bo jest niewygodnie? No troche po to to jest. Moze jak komus niewygodnie a nie chce wywalać kasy do kontenera na plastik kupi...mniej tych butelek
      Przy czym u mnie kontener na ubrania jak stał tak stoi...
      • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 09:57
        Slowem u ciebie wszystko działa.
        Czekam aż kubeczki po jogurtach , smietanach tez beda objęte kaucjią. Rozumiem, ze wowczas krowę pod domem postawiasz i znów bedzie wszystko działało
        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:00
          Wówczas zagłosuję za wyjściem z Unii, uważam, że wszystko do tego zmierza.
          • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:02
            Na to czekałam....
            UNia ci życie uprzykrza...
          • kropkacom Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:07
            Ja się dziwie, że was te korki nie pokonały jednak. big_grin Pokonają kontenery big_grin
            • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:08
              Koleja , ze tylko debil nie umie skorzystać?
              • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:52
                NO włąsnie wydawałaby się proste w użytkowaniu...ale skoro masz problem
                • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:56
                  Ciekawe kiedy powrót do zbierania nakrętek ....znów bedzoesz klaskać.
                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:03
                    Tak, ponieważ byłam beneficjentem takiej pomocy. Nie bezposrednio ja, ale moja rodzina.Wtedy tona plastiku twardego kosztowała od 1 do 2 tys, bo spożywka różniła się od przemysłowej. Za te kase kupiono osobna pralkę dla dziecka z mojej rodziny, które że względu na silny graft po przeszczepie musiało żyć w ścisłym reżimie sanitarnym. Finansujemy, a raczej finansowaliśmy w mieście z tej kasy leczenie chorych dzieci, dopłacaliśmy np do protez lepszych. Zbierała każda szkoła, przedszkole, każda miejscowość gminna w powiecie miała też publiczne pojemniki, w kształcie serca, kosze metalowe. Szkoły średnie w ramach wolontariatu segregowały te nakretki na spożywcze i przemyslowe. Tutaj ta świadomość przydatności nakrętek była bardzo rozwinięta, firmy udostępniały np magazyn i rampę do załadunku, bo to tiry odbierały. Mogę śmiało powiedzieć, że u mnie wokół nakrętek to cały ruch społeczny był, koordynowały fundacje. I komu to przeszkadzało?
            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:09
              Korki urywam.
              • kropkacom Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:10
                Nie wątpię big_grin
                • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:19
                  Ty za to jak ten gość z mema z zadartym nosem ratujesz świat.
                  • kropkacom Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:25
                    No oczywiście big_grin
                    • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:33
                      Cieszę się, że tak sonie poprawiasz humor. Ja poprawiam sobie właśnie odrywając, bo mogę pić z gwinta bezproblemowo i łatwo zakręcić, a przymocowane korki mocno mi to utrudniają
                      • kropkacom Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:41
                        Nawet gdyby mi to coś utrudniało to nie pije tyle butelkowych napojów aby mi to robiło różnicę. Polecam. I tak, przyznaje, ze czytanie o takich dramatach zazwyczaj mnie śmieszy. Z drugiej strony jak macie wywoływać wojnę, bo korki i kontenery (które jak widać są) to trochę straszno. End of Topic.
                        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:48
                          Ja tam używam mlekaz oleju, wody, soków i zapewne jeszcze czegoś tam w płynie. Robi mi to różnice bobutrudnia życie. A wyjście z Unii oznacza wywołanie wojny? Chyba Brytyjczycy nie wiedzieli. Mamy teraz z nimi wojnę? Handlowa może? Czy od razu konflikt zbrojny?
                          • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:56
                            Ale wiesz ze Polska to nie GB?
                            • kropkacom Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:52
                              No ale w sumie można przeprowadzić taki eksperyment na żywym organizmie i zobaczyć czy Polska to drugie UK? Kto bogatemu... Wróć, nie do końca bogatemu zabroni big_grin A na fladze korki i butelki PET.
                              • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:02
                                Komfort życia nie zależy tylko od zasobności portfela.
                                • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:52
                                  I co dokładnie w UE ci ten komfort niszczy? Te zakrętki?
                          • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:10
                            szmytka1 napisała:

> Ja tam używam mlekaz oleju, wody, soków i zapewne jeszcze czegoś tam w płynie.
                            > Robi mi to różnice bobutrudnia życie.

W uk nakretki sa przymocowane do butelki.
                            • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:51
                              W POlsce też ale szmytka je odrywa.
                              Chce też wyjscia z UE...ale nie wiem czy nadal bedzie chciała skoro, UK po wyjsciu z UE też ma przymocowane te nakrętki ...
                            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 13:59
                              Odcinaj
                      • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:28
                        Chcesz, to urywaj, ważne żebyś wyrzucała je do plastiku.
                  • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:55
                    A ty walczysz z głupią Unią, która ci życie utrudnia...
                    Oczywiscie tego co ci daje nie widzisz, klapeczki na oczach
                    • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:58
                      Ja nie popieram butelkomatow i kaucji za niektóre opakowania. Sa bzdurne.
                      • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:04
                        A ja pisze do Szmytki...
                        Wiesz są ludzie, którzy palą smieciami w piecach, wywalają śmieci do lasu...no rózne ludzie miewają "sprzeciwy"
                        • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:07
                          Ktonwywala.smieco do lasu, skoro je przed domu zabierają?
                          A umowa na smieci obowiązkowa.
                          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:25
                            Do lasu wywalają ludzie z budownictwa jednorodzinnego ponieważ w umowie odbioru śmieci masz określony litraż pojemników. I jak ktoś naprodukuje więcej, to musiałby ponieść wyższy koszt. Ponadto wywalają np gabaryty i odpady poremontowe, na które trzeba wynająć osobny pojemnik.
                            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:29
                              Aha, gabarytów też mozesz oddac iles sztuk na rok, u mnie bodajze 9 sztuk
                              • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:42
                                Nie wiem ile gabarytów, ale wiem, ze do lasu miałabym tyle.co do pszoku. W bloku nikt skutych kafli do lasu nie wiezie.....
                                Ale.tu ciągle o tych nieszczęsnych plastikach....
                                • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:04
                                  Skute kafle nie podlegają darmowej zbiórce w pszok, są odpadem budowlanym, możesz odstawić, ale zapłacisz, możesz sprzedać w przetwórni kruszywa, ale czysty gruz i możesz wynająć pojemnik, to śmieciarze zabiorą, odpłatnie rzecz jasna.
                                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:04
                                    Kosztuje to 50 gr za kg, odstawienie do pszok.
                                  • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:06
                                    Pewnie są różne regulacje lokalne, no ale gdyby się nie opłacało wieźć do lasu, to by nie wieźli, dla hobby tego chyba nie robią.
                                    • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:11
                                      Różnie.
                                      Ilestam opon, pewnie 4 rocznie przyjmują za darmo. No wierzyć mi sie nie chce ze ktoś zmienia co roku wiecej niz komplet.
                                      Ale juz części samochodowe płatne w szokach to tak.
                                    • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:26
                                      szmytka1 napisała:

> Pewnie są różne regulacje lokalne, no ale gdyby się nie opłacało wieźć do lasu,
                                      > to by nie wieźli, dla hobby tego chyba nie robią.

Tak samo ze złodziejstwem - są różne regulacje nawet ogólnopolskie, ale gdyby się nie opłacało kraść, to by nie kradli, dla hobby tego chyba nie robią (w większości).
                                      • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 08:23
                                        Lamiac prawo staja sie przestepcami. Wyrzucanie smieci w lesie oraz innych miejscach do tego nie przeznaczonych jest lamaniem prawa. Owszem, sa ludzie ktorzy to robia i nie ma na to usprawiedliwienia
                                        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 08:39
                                          Dzięki ritual, bo gdyby nie ty, to byśmy tu w Polsce nie wiedziały takich rzeczy.
                                          • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 08:44
                                            szmytka1 napisała:

> Dzięki ritual, bo gdyby nie ty, to byśmy tu w Polsce nie wiedziały takich rzecz
                                            > y.

Pewnie wiesz ale mam watpliwosci czy rozumiesz.
                                            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 08:48
                                              Ja za to nie mam wątpliwości co do ciebie
                                              • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 08:52
                                                szmytka1 napisała:

> Ja za to nie mam wątpliwości co do ciebie

To dobrze.
                                  • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:07
                                    O tym pisze. Płaci sie za pojemnik i tyle.
                                    Nikt chyba w reklamówkach nie wynosi do lasu.
                                    • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:00
                                      W bagażniku wywozi i odbiór jest za darmo, las wszystko przyjmie.
                                      • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:05
                                        szmytka1 napisała:

> W bagażniku wywozi i odbiór jest za darmo, las wszystko przyjmie.

A kto placi za sprzatanie lasu?
                                        • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:09
                                          A kto sprząta las? Krzaki zarosła, pewnie ich właściciel, jeśli chce mieć czysto.
                                          • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:11
                                            szmytka1 napisała:

> A kto sprząta las? Krzaki zarosła, pewnie ich właściciel, jeśli chce mieć czyst
                                            > o.

??? To w prywatnych lasach tez smieca? OJP
                                            A za sprzatanie tych panstwowych placa podatnicy.
                                  • arthwen Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 09:04
                                    szmytka1 napisała:

> Skute kafle nie podlegają darmowej zbiórce w pszok, są odpadem budowlanym, może
                                    > sz odstawić, ale zapłacisz, możesz sprzedać w przetwórni kruszywa, ale czysty g
                                    > ruz i możesz wynająć pojemnik, to śmieciarze zabiorą, odpłatnie rzecz jasna.

Najwyraźniej twoja gmina jest mało przyjazna mieszkańcom, tylko nie wiedzieć czemu zwalasz to na UE.
                                    U mnie jak najbardziej można oddać gruz i inne odpady budowlane za darmo - jest limit, owszem, 200 kg na miesiąc na osobę.
                                    • pyza-wedrowniczka Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 09:35
                                      W Łodzi też można oddać normalnie, jest limit, który spokojnie wystarcza na remont mieszkania.
                                      Pojemnik jak wynajmuję to płacę wtedy firmie za pojemnik, ale jakbym uznała, że zawiozę swoim autem to mam za darmo.
                                    • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 18:07
                                      Nobtak, zawartość kontenera wezmą za friko, ale kontener wynająć musisz odplatnie. A jak sama dostarczysz, to właśnie wg wagi jest opłata.
                                  • kurt.wallander Re: Powróciły kontenery na odzież 22.03.26, 00:33
                                    szmytka1 napisała:

> Skute kafle nie podlegają darmowej zbiórce w pszok, są odpadem budowlanym, może
                                    > sz odstawić, ale zapłacisz, możesz sprzedać w przetwórni kruszywa, ale czysty g
                                    > ruz i możesz wynająć pojemnik, to śmieciarze zabiorą, odpłatnie rzecz jasna.

No parz, a u mnie w PSZOK:

"możesz oddać posegregowane:

odpady budowlane i rozbiórkowe z gospodarstw domowych (przyjmowane w ilości nieprzekraczającej 300 kg rocznie na daną nieruchomość w zabudowie jednorodzinnej lub 1000 kg rocznie z jednej nieruchomości zabudowanej budynkiem wielolokalowym),"
              • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:54
                Ale na złość komuś?
                Tak z ciekawości? Masz wodę w kranie zdatną do picia?
                • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:01
                  Nie mam mineralnej, a tobie takiej zazdroszczę.
                  • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:03
                    Nie mam potrzeby pić mineralnej. smile A pytanie było do szmytki...zlałaś się z nią w jakiś monolit, że już na 2 pytanie do niej ty odpowiadasz?
                    • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:10
                      Pojecia nie mam komu odpowiadasz. Ale każda odpowiedź ze wszystko działa.
                      Ale czekaj skoro ty nie korzystasz z butelkomatow to skad to wiesz, jak to działa?
          • droch Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:08
            Mam dla ciebie złą wiadomość: w UK zasady są znacznie bardziej rygorystyczne 😛
            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:09
              Jakie szczęście, że tam nie mieszkam i nie zamierzam.
          • aankaa Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 13:49
            zagłosuję za wyjściem z Unii

twój głos, póki co, może być wołaniem na puszczy. Rzecze o tym AI

O wyjściu Polski z Unii Europejskiej (tzw. Polexit) decyduje Sejm RP poprzez uchwalenie ustawy większością głosów, za zgodą Prezydenta RP. Procedura wymaga notyfikacji Rady Europejskiej przez Prezesa Rady Ministrów. Obecnie (stan na 2025 r.) trwają prace legislacyjne mające na celu zaostrzenie procedury, by wymagała ona referendów
            • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 13:58
              Rozejrzyj się, jakie partie zyskują na popularności, jeszcze teoche mądrych przepisów unijnych, ułatwiających nam życie, a reprezentować nas w Sejmie mogą mocno skrajne ugrupowania
        • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:02
          Sugerujesz, ze mając dobrą wodę w kranie mam kupować jednak butelkowaną?
          • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:07
            Sugeruje ze nie należy wszelkiem zbędnym pomyslom przykład kiwać.
            • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:07
              Przyklaskiwać
              • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:54
                A pozwolisz, ze będę jednak przyklaskiwać temu co mi się podoba
            • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:53
              Pomysł odzysku plastikowych butelek które nas zalewają jest zbędny???
              Piję wodę z kranu. Mam bidony. Nie mam problemu z oddawaniem do butelkomatu...chciesz kupować to ponoś konsekwencje. Twój wybór.
              • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:59
                Te z żółtych kontenerów lub worków firma smieciowa wywozila do lasu? Nie były odzyskiwanie??
                • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:05
                  Nie były w takim stopniu. Poza tym ja się akurat zgadzam z tym, ze osoby kupujące napoje w butelkach powinny ponosić jakis koszt (chociazby odnieść do sklepu). Ja praktycznie nie kupuje czemu mam się dorzucać do czyiś przyzwyczajeń?
                  • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:11
                    A w jakim sposobem sie dorzucasz do mojej minerałów?
                    • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:11
                      Minerałki
                    • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:14
                      Wszyscy płacimy za to, ze ty wywalasz tone plastiku. Myslisz, ze jak wyrzucisz to to znika?
                      • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:16
                        Ale ze jak ja kupuje tony a ty nic to ty płacisz, a ja nie?
                        W jaki sposób dorzucasz sie do mojej minerałki????
        • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:52
          Swoją drogą ciekawe ze porównujesz kupienie krowy do wody z kranu...przypominam, ze moja zdatna do picia woda z kranu to nie jest jakiś wyjątek czy ewenement. Powszechna sytuacja ...
          • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:00
            Ale śmietany, jogurty, mleka w czym kupujesz?
            Co potem z tym robisz?
    • lauren6 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:45
      Kontenery nie zniknęły. Po prostu u was je zabrano, bo wyrzucaliście do nich zniszczone ubrania, jak ostatnie brudasy.
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:51
        U nas na kontenerach była nalepka, która informowała że zniszczone ubrania idą na czyściwo, można było je tam wrzucać, bo ta odzież była recyklingowana a nie noszona przez inne osoby. Odzież przydatna do noszenia zbiera pomóc społeczna. Jedzenie też, więc żarcia też nie musimy wrzucać do zmieszanych, wy pewnie jako brudasy tak robicie. Kontenery zabrano w związku z ogólna polityka, w całym kraju, google cie w tym upewni, jak nie wierzysz.
        • mdro Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 10:58
          "Kontenery zabrano w związku z ogólna polityka, w całym kraju"

OJP...
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:08
            Zmiany prawa...
        • arthwen Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:05
          W jakim całym kraju na litość? CAŁY czas stały kontenery.
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:10
            No akurat już nie stały, bo firmą wypowiedziała umowę i przestała je odbierać, o czym są artykuły np wyżej wklejam z money.pl
            • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:29
              U mnie stały.
            • arthwen Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 09:00
              U mnie stoją i stały.
              Może w twojej miejscowości jest tylko jedna firma, która się tym zajmuje, u mnie jest kilkanaście co najmniej, w najbliższej okolicy mam kontenery kilku różnych firm.
        • little_fish Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:09
          No chyba jednak nie była to ogolnokrajowa polityka, skoro u mnie kontenery stały i stoją cały czas...
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:10
            Wpisz w Google.
            • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:52
              Ale co ma wpisac, skoro w wielu miastach stoją niezmiennie?
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:11
            Być może jeszcze stały, bo nie zdążono uprzatnac, a być może twoje miasto szybciej ogarnęło to, co moje dopiero teraz. Ale firma, która zajmowała się przed zmianą ustawy wypowiedziała kontenerowcom umowę na odbiór na serio.
      • pupu111 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:28
        Ludzie zaczeli do nich wrzucac gorsze ubrania, jak się pojawił zakaz wyrzucania ubran do odpadów zmieszanych. Trudno sie dziwic, to co mieli zrobic ze starymi ubraniami? Coraz wiecej idiotycznych zakazów
    • arthwen Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:04
      A to ich nie było? U mnie stoją cały czas, przez pewien czas było info, że można tam wrzucać właśnie wszystkie tekstylia (i tak było od zawsze, na części z tych kontenerów była informacja już z 10 lat temu, że można wrzucać też zniszczoną odzież, bo po segregacji jest przerabiana na czyściwo).
      Ale już z rok temu MPO rzuciło ulotkę, że tekstylia będą odbierane razem z gabarytami, tylko żeby były w osobnym worku.
      Nie wiem co ci w związku z tym upadło. Raczej lokalne organizacje zbierające tekstylia i gminne/miejskie przedsiębiorstwo zarządzania odpadami się dogadały i tyle. I to chyba dobrze?
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:13
        Upadł system worków raz na miesiąc lub pszok, wrocil system kontenera 24h 😁
        • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:30
          Nie bajdurz.
          • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:39
            A to przyjdz pod mój śmietnika i rzuc okiem, że zniknęły wory 😁 to sama przestaniesz bajdurzyc przemądrzaly babonie
            • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 23:11
              Niech ci się przestanie wydawać, że jak się coś stało albo nie stało na twoim podwórku, to zmienił się system. Wyściub nosa poza swoje obejście. To nie cała Polska.
        • arthwen Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 08:56
          Nic nie upadło, funkcjonuje równocześnie.
          U mnie są i kontenery (i nigdzie nigdy nie zniknęły) i worki (zwyczajne, możesz nawet w reklamówkę zapakować), które odbierają 2 razy w miesiącu, razem z gabarytami. I pszoki też nadal działają tongue_out Co ci niby upadło?
    • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 11:12
      Mnie zastanawia strwierdzenie, ze niepotrzebne ubrania można oddać tylko raz na miesiac? Częsciej ubrania wyrzucacie? Moze problem nie leży w braku kontenera tylko w tym, że za duzo tych ubran kupujecie skoro tyle sie ich wywala.
      • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:02
        No wlasnie. Ja przegladam cyklicznie, zazwyczaj 1-2 razy do roku, pozbywam sie wtedy ubran i obuwia ktorych juz nie nosze albo nie zamierzam. Wtedy pakuje i jadac do np fitness club zatrzymuje sie po drodze i pakuje do odpowiednich kontenerow, 5 min autem od domu, po drodze wiec wygodnie. Lubie ubrania, obuwie itp i uwazam a raczej uwazalam ze mam duzo, ale gdy zobaczylam ile maja niektore moje kolezanki to jednak jestem minimalistka. Wiec moze faktycznie problemem jest zbyt duza ilosc.
        • droch Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:19
          I w ciągu roku nic się ci nie przetrze, nie przedziurawi, nie rozerwie lub nie zniszczy w inny sposób?
          Bujać to my...
          • gryzelda71 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:22
            Kto by pamiętał o pończochach, rajstopach z oczkami na bieżąco ładujący.... w zmieszanych.
            • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:46
              gryzelda71 napisała:

> Kto by pamiętał o pończochach, rajstopach z oczkami na bieżąco ładujący.... w z
              > mieszanych.

Rajstopy nosze bardzo rzadko, kryjace, grubsze, mam dwie pary czarnych kupione w paczce 2 szt jedna nigdy nie uzyta, i jedne burgundy oraz czekoladowe kupione w paczce 2 sztuki. Brazowe mialam na sobie dwa razy, burgundy ani razu. Bede je miec kolejnych kilka lat. A gdy sie zniszcza to pojda do odpowiedniego kontenera jak reszta odziezy ktorej nie nosze.
              • katriel Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:24
                Akurat rajstopy (syntetyczne) niszczą się również leżąc bezczynnie w szafie. Włókna tracą elastyczność i takie założone po kilku latach drą się znacznie szybciej niż całkiem nowe.
                • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:31
                  katriel napisała:

> Akurat rajstopy (syntetyczne) niszczą się również leżąc bezczynnie w szafie. Wł
                  > ókna tracą elastyczność i takie założone po kilku latach drą się znacznie szybc
                  > iej niż całkiem nowe.

Mozliwe. Moje wytrzymuja kilka lat, zakladam rzadko, dziury sie nie robia.
          • ritual2019 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:42
            droch napisał:

> I w ciągu roku nic się ci nie przetrze, nie przedziurawi, nie rozerwie lub nie
            > zniszczy w inny sposób?
            > Bujać to my...

W zasadzie nie, chyba ze cos uszkodzi sie mechanicznie czyli zaczepi i rozerwie. Nie jestem malym dzieckiem ktoremu przecieraja sie spodnie na kolanach albo ktore niszczy odziez bo biegnac o cos zachaczy itp.
          • hanusinamama Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 12:44
            Ale przeciera ci się i wyrzucasz częściej niż co miesiąc. Bo było napisane, ze wystawienie co meisiąc worka z ubraniami to za rzadko.
            Wiec co tydzien wyrzucasz ubrania?
    • katriel Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 14:20
      To ja się dopiszę do wątku z dwiema obserwacjami:

1. Na sąsiedniej ulicy jak stało, tak stoi z pięć kontenerów różnych firm czy fundacji. Na jednym z nich nadrukowane było hasło "Przekaż każdą odzież" (pamiętam, bo mnie śmieszyło, że brzmi jak kawałek dyktanda na samo "ż"). Teraz hasło zostało zaklejone nowym: "Przekaż wyłącznie dobrą odzież".

2. Zużytą odzież można u nas oddać do tzw. SZOTu (Samochód Zbierający Odzież i Tekstylia). Zgodnie z rozpiską na stronie miasta samochód powinien parkować codziennie w trzech różnych punktach, codziennie w innych, w każdym przez godzinę. Raz na dwa tygodnie to wypada w mojej okolicy, ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby wytrwał w wyznaczonym miejscu dłużej niż pól godziny. Wracam z pracy do domu, widzę przechodząc że jest, łapię worek, niosę... a jego już nie ma, zmył się.

Moim zdaniem zbiórka tekstyliów działa słabo. Pewnie z czasem będzie działała coraz lepiej, bo inne zbiórki, np. szkła, plastików i odpadów zielonych działają coraz lepiej w miarę jak wprowadzane są różne korekty, ale na razie działa słabo.
    • pupu111 Re: Powróciły kontenery na odzież 17.03.26, 22:23
      Bogu dzięki! To niech jeszcze znikną kaucje 50 gr na kazda butalkę, i będziemy otwierac szampana!
    • rosie Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 01:54
      U mnie też ostatnio powróciły kontenery ale na odzież nadającą się do użytku. Zużyte buty i ubrania muszę zawozić do PSZOKu, który jest czynny w mojej gminie raz na kwartał przez 3 godziny. Przy rodzinie z dziećmi, które wciąż rosną jest to spore utrudnienie. Samych zużytych butów miałam cały worek. Dużo ubrań też mam mocno zużytych, przechodzą przez wszystkie dzieci i dopiero po najmłodszym wyrzucam. Do tego dochodzą pewne ilości skarpet i gaci, których też do kontenera na pck nie wrzucę wink. Dobrze, że mam kąt w garażu do trzymania tekstyliów i mogę je wywozić raz w roku (Pszok przyjmuje w godzinach naszej pracy, więc trzeba robić sobie wolne na tą okoliczność).
      • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 18.03.26, 23:16
        rosie napisała:

> ogę je wywozić raz w roku (Pszok przyjmuje w godzinach naszej pracy, więc trzeb
        > a robić sobie wolne na tą okoliczność).

Co za beznadziejna gmina. Rozważałaś wywarcie nacisku na władze lokalne, żeby to lepiej zorganizowały?
    • krypteia Re: Powróciły kontenery na odzież 19.03.26, 07:26
      16 krajach w Europie działa z powodzeniem system kaucyjny tylko Polacy mają z tym problem
      • szmytka1 Re: Powróciły kontenery na odzież 19.03.26, 09:15
        System kaucyjny, to miał sens 20 lat temu.
        • ardzuna Re: Powróciły kontenery na odzież 21.03.26, 00:01
          Tak, i nie stracił go do tej pory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka