Dodaj do ulubionych

Fugi - potrzebne pomysły

10.04.26, 20:28
W łazience córek mamy jasne płytki, do tego fuga w kolorze (kiedyś) jasnoszarym. Teraz fugi na podłodze są w kolorze ciemnoszarym, okropieństwo. Sama łazienka dalej bardzo ładna i funkcjonalna, nic nie zniszczone, sufit odmalowany przy okazji remontu całego dołu. Tylko te fugi sad
Czy któraś z Was ma jakiś patent na odnowienie fug? Czy usuwałyście może samodzielnie fugi i kładłyście nowe?
Jestem zdesperowana i jestem w stanie sama igłą te fugi wydłubac. I poprosić kogos o położenie nowych.
Obserwuj wątek
    • akseinga1975 Re: Fugi - potrzebne pomysły 10.04.26, 20:31
      U mnie robotę zrobiła myjka parowa. Sa też jakieś specyfiki, znajoma chwaliła z laboratorium pani domu czy jakoś tak.
      • eva_evka Re: Fugi - potrzebne pomysły 10.04.26, 22:47
        U mnie to daje efekt "na chwilę". Impregnowałaś czymś te fugi?
    • senin11 Re: Fugi - potrzebne pomysły 10.04.26, 23:28
      Ja tez mam jasne kafle i janoszare fugi i w niektorych miejscach podobny problem. Radze sobie polewajac fugi 'zelem do muszli klozetowej, zostawiam na pol godziny, troche podszoruje ostra szczotka, splukuje i sa jak nowe. Niestety wystarcza to tylko na kilka miesiecy.
    • krypteia Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 06:09
      Mapei Ultracare Fuga Fresca, tylko najważniejsze jest to żeby bardzo dobrze oczyścić i odtłuścić stare fugi zanim się nałoży ten renowator. Jest bardzo wiele kolorów do wyboru. Po dokładnym wyschnięciu najlepiej nałożyć impregnat do fug, w przeciwnym wypadku będą się znowu brudziły
      • 35wcieniu Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 15:59
        Używałam tego jeszcze przed zmianą szaty graficznej i nazwy (kiedyś po prostu nazywało się fuga fresca). Przemalowałam wszystkie fugi na podlogach w całym domu. Dopiero po jakichś 6-7 latach w niektórych miejscach musiałam zrobić delikatne poprawki, były to może z 3 czy 4 miejsca. Ogólnie patent nie do ruszenia, podłoga normalnie myta gorącą wodą z detergentami, przez jakiś czas używałam też myjki parowej, nic się z tym nie działo.
        Przy czym zaznaczam że używałam ciemnego koloru, nie wiem jak jest w przypadku jasnych.
        • eva_evka Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 21:57
          Dzięki.
          Na pewno zanim zacznę skrobać stare fugi wypróbuję ten pomysł. Aż mi szkoda, że dopoero przeczytałam, bo już dzisiaj byłabym w sklepie.
    • memphis90 Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 08:16
      Płyn do czyszczenia z Laboratorium pani domu.
    • rycerzowa2 Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 14:54
      W Leroy Merlin widziałam kiedyś farbę do fug. Różne kolory, odcienie.
      Na buteleczce było napisane, że farba z kafelków łatwo się zmywa, a na fugach zostaje.
    • mava12 Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 15:22
      Ja mam jasne płytki na podłodze w łazience, takie błękitne w nieznaczne maziaje. Fugi jasnoszare. I dalej takie są ale ja podłogę zmywam woda z domestosem, przy sprzataniu
      Gorzej jest ze ścianami bo tam płytki granatowe, z takąż fuga - obecnie szarą. Ścian nie zmywam domestosem a popularne środki myjące koloru nie przywracaja. Ale nie zawracam sobie tym głowy.
    • nieobiektywnie Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 22:03
      Zawsze białe i tylko białe chyba, że są ciemne płytki. Nie uznaję tych kolorowych wariacji nigdy nie wychodzą ładnie.
      • eva_evka Re: Fugi - potrzebne pomysły 11.04.26, 23:53
        Nie o tym wątek smile
      • kamin Re: Fugi - potrzebne pomysły 13.04.26, 10:51
        Ja uznaję tylko fugę w kolorze płytek. No ale właśnie problem jest przy jasnych płytkach, bo fuga się brudzi i zaczyna się wyrożniać.
        Ja po prostu myję preparatem do fug i wąską szczoteczką.
    • agjot Re: Fugi - potrzebne pomysły 12.04.26, 00:14
      Jeśli zdecydujesz się na całkowitą zmianę fug to polecam położyć fugę epoksydową , nie zmienia koloru. Mam w łazienkach i na całej podłodze na parterze domu. Położone 3 lata temu, nadal w stanie idealnym. Kolor jasny szary i jasno brązowy.
    • eva_evka Re: Fugi - potrzebne pomysły 17.04.26, 18:18
      Niniejszym melduję, że domyłam fugi specyfikiem z Laboratorium Pani Domu (żel do fug). Jutro będę impregnować poleconą tutaj fugą frescą.
      • krypteia Re: Fugi - potrzebne pomysły 18.04.26, 21:15
        Jak poszło? Zadowolona?
        • eva_evka Re: Fugi - potrzebne pomysły 18.04.26, 21:50
          Nie wyrobiłam się sad w poniedziałek będę walczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka