Dodaj do ulubionych

Samochód elektryczny [18+]

17.04.26, 16:17
Któraś ma, jest zadowolona i przy zmianie wzięłaby kolejny? Czy ma i przy zmianie na prwno wróci na benzynę?
Wątek 18+, bo osoby nieletnie nie mają samochodów.
Obserwuj wątek
    • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 16:19
      Mam już kolejny elektryczny. Nie wróciłabym do spalinowego.
    • moni_485 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 16:24
      Mają, do 400 kg masy własnej samochodu.
    • sztalugi1234 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 16:24
      Młody Rutkowski zdaje się dostał niezgorszą flotę na pierwszą komunię...
    • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 17:00
      Mam hybrydę. Jeżdżę dużo, w różnych warunkach, wolę mieć tę pewność, że nie grozi mi powrót z samochodem na lawecie, bo warunki drogowe przerosły pojemność akumulatora.
      • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 09:56
        No wlasnie.
      • szarmszejk123 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:44
        Popieram :p jeździłam dwa lata służbowym elektrykiem, ile mi ten samochód nerwów napsuł... Tak się zaraziłam, że nie wiem czy jest cokolwiek, co by mnie jeszcze kiedyś przekonało do elektryka:p
        • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:24
          Mieszkałabyś w domu z fotowoltaiką i wallboxem to byś miała diametralnie odmienne zdanie. Do tego buspasy i parkowanie w centrum za darmo.
          • szarmszejk123 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:25
            Bardzo wątpię.
            • szarmszejk123 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:27
              Z resztą, od roku mam ładowarki w garażu podziemnym i nawet nie myślę o powrocie do elektryka :p
          • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:13
            >Mieszkałabyś w domu z fotowoltaiką i wallboxem to byś miała diametralnie odmienne zdanie
            Ale jej nie o to chodzi. Przeciez kazdy moze zalozyc sobie na scianie ladowanie.

Chodzi o dostepnosc szybkich ladowarek w miastach oraz jak daleko ujedziesz zwlaszcza zima gdy ogrzewanie chodzi czy latem AC Oraz jak szybko naladujesz by wrocic. I jak daleko ta szybka ladowarka od miejsca gdzie jestes. Baterie tez traca moc dosc radykalnie z wiekiem

I mowie to z perspektywy kraju w ktorym elektrykow jest masa a kazda lampa miejska zamieniona jest na ladowarke do samochodu .
    • baletnicazielona Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 17:45
      Nie mam samochodu elektrycznego, ale gdybym kupowała to bym zwróciła uwagę, żebym miał wygodną kanapę z tyłu. Szyberdach też może być przydatny, zwłaszcza gdy JEŹDZIEC, przepraszam - kierowca - wysoki.
      • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 18:49
        baletnicazielona napisał(a):

> Nie mam samochodu elektrycznego, ale gdybym kupowała to bym zwróciła uwagę, żeb
        > ym miał wygodną kanapę z tyłu. Szyberdach też może być przydatny, zwłaszcza gdy
        > JEŹDZIEC, przepraszam - kierowca - wysoki.

Czyli jeździec wysoki jechałby z głową nad dachem? 😂😂😂
      • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:56
        ta wygodna kanapa z tyłu to w razie czekania w kolejce do ładowarki i w trakcie ładowania ?
        • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:04
          wyprawa32768 napisał:

> ta wygodna kanapa z tyłu to w razie czekania w kolejce do ładowarki i w trakcie
          > ładowania ?

Widzisz zacofany dur..u, ladowarki na trasie mozna zabukowac na konkretny slot czasowy, to da fast charges ktore laduja w ciagu 20 min. Majac 400 miles range mozna przejechac apore odleglosci bez ladowania. Ale jak napisalam jestes trollem a do tego dur....m
          • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:29
            naprawdę można zarezerwowac ładowarke ? haha już widze jak podjeżdżają elektryczne zacofańce i czekają w kolejce bo ładowarka zabookowana mimo że jest wolna i dlatego potrzebna im wygodna kanapa z tyłu hahaha, a dureń to przepłaca setki tysięcy złotych za to żeby cofnąć sie w rozwoju kupując elektryka
            • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:12
              wyprawa32768 napisał:

> naprawdę można zarezerwowac ładowarke ?

Tak mozna.

haha już widze jak podjeżdżają elektryc
              > zne zacofańce i czekają w kolejce bo ładowarka zabookowana

Nie wyobrazaj sobie dur..u bo to nie twoj ciasny umysl.
            • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:21
              Wiekszosci ladowarek publicznych np przy autostradach nie mozna zarezerwowac w UK. Duze sieci ( Gridserve, Ionity, InstaVolt, Tesla) dzialaja na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Tyle ze sa aplikacje i mozna sprawdzic w czasie rzeczywistym czy sa wolne.

Just Park tylko pozwala na rezerwacje ladowarki.

Ale ladowarek jest bardzo duzo, cala moja ukica kazda prawie lampa to ladowarka ale ale... To nie sa superszybkie tze ultra rapid ladowarki tylko zwykle tze destination chargers. I ladowanie zeyklymi niestety bardzo dlugo.
              W praktyce w najlepszym przypadku zakladajac ze wiesz gdzie sa superszybkie ladowarki ultra rapid i jedziesz 2-3 godz i przerwa na 20min ladowania potem kolejne 2-3 godz i znow przerwa na ladowanie. To oczywiscie scenariusz optymistyczny

No i uzywanie tych rapid charge znaczaco skraca zywotnosc baterii.
              • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:31
                princesswhitewolf napisała:

> No i uzywanie tych rapid charge znaczaco skraca zywotnosc baterii.

Ms minimally wplyw obecnie wiec bzdura trollu
                • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:37
                  W bateriach litowo-jonowych jakoe wciąż dominują, negatywny wpływ owszem jest. Ofc jeśli nie katuje się auta takimi ładowarkami codziennie, jest to wpływ pomijalny.
              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:38
                W Polsce nawet na Googlu widać zajętość ladowarki, przynajmniej gł. sieci.
              • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:48
                No i Anglia jest małym krajem a bardzo gęsto zaludnionym. Odległości między głównymi miastami nie wymagają międzyładowania. Daleko jest do Szkocji a tam jak mówicie już nie jest polecane jechać elektrykiem
          • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:22
            W UK tylko Just Park pozwala na rezerwacje
            • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:30

> W UK tylko Just Park pozwala na rezerwacje
              >

Bzdura jak zwykle trollu
              • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:23
                Chamka
    • b.bujak Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 18:04
      mamy elektryczne oraz spalinowe;
      mają inne zastosowanie - el. jest mniejszy i do krążenia w pobliżu;
      konwencjonalne sa większe i na dalsze wyjazdy
      no i ze spalinowym mam więcej swobody, bo elektryk melduje mojemu mężowi w jakim czasie i z jaką prędkością jadę wink
    • afro.ninja Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 18:06
      Wiesz, ze dzieci lat 14 maja prawo jazdy w Polsce?!
    • princy-mincy Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 18:38
      Sam elektryk nie, niestety nie dla mnie.
      Ale teraz mąż chce kupić super hybrydę (ale nie wiem co to oznacza).
      • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 18:51
        super hybryda to zwykła hybryda a słowo super ma tylko cię nastawić pozytywnie do tego zbędnego wydatku...
        • princy-mincy Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 20:12
          Nie wiem, nie znam się.
        • nenia1 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:26
          pewnie hybryda plug-in
    • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 18:57
      Zadowolona może być wąska grupa ludzi, musza mieć panele tylko na starych zasadach, ładują głównie w domu, jeżdżą niedaleko od domu, głównie na działalności gospodarczej, głównie bezdzietni lub małodzietni. Wtedy można zaakceptować tak ograniczający samochód jak elektryk.
      • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 19:23
        Bzdury piszesz. W tej chwili możesz kupić elektryka z zasięgiem 800 km a zaraz wjadą takie z zasięgiem 1000 km.
        Ogranicza cię samochód spalinowy.
        • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 19:59
          czyscicka napisała:

> Ogranicza cię samochód spalinowy.

Jak to mówią: wiara czyni czuba.
        • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 22:47
          Taki z zasięgiem 800 km (a de facto sporo niższym, bo zasięg WLTP ma się nijak do zasięgu realnego, zwłaszcza na autostradzie ) jest bardzo drogi .
          • b.bujak Re: Samochód elektryczny [18+] 18.04.26, 14:00
            riki_i napisał:

> Taki z zasięgiem 800 km (a de facto sporo niższym, bo zasięg WLTP ma się nijak
            > do zasięgu realnego, zwłaszcza na autostradzie ) jest bardzo drogi .

ja ma akurat dobre porównanie wskazań zasięgu, bo aktualnie moja droga do pracy to cztery kategorie dróg - 1/4 km droga zwykła, (powiatowa chyba) przez wioski i miasteczka, 1/4 km ekspresówka, 1/4km autostrada z limitem 110 i 1/4 km autostrada normalna, 140;
            w przedziale 140-150 widac bardzo wyraźne zużycie energii
            • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:21
              To wszystko zależy jaki masz samochód, czy samochód ma pompę ciepła, jak jeździsz. Są lepsze modele i gorsze. Trochę jak ze spalaniem w samochodach tradycyjnych - jeden samochód spali 20 litrów na 100 km inny tylko 6l/100 km. Podobnie jest w elektrykach. U mnie zasięg na autostradzie to 600 km w trybie co. W trybie sportowym 520 km.
          • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:16
            Tak tylko mój elektryk ma 460 KM i nawet z prędkością autostradową przejeżdża 598 km. Jego spalinowy odpowiednik (ma trochę mniejszą moc) przejeżdża dokładnie taki sam dystans po autostradzie. Tylko zatankowanie spalinówki 500 zł a załadowanie elektryka top 160 zł (nawet na autostradzie), a domu ok. 90 groszy. Nasz samochód doładowuje się na kolejne 350 km w 10-15 minut.
            Droższy był zdecydowanie samochód spalinowy z podobną mocą. Nie mówiąc już o kosztach utrzymania spalinówki.
            • pyza-wedrowniczka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:19
              Jaki ty masz czołg, że za 600 km płacisz 500 zł? To wychodzi spalanie 12 litrów/100 km.
              Chyba, że czegoś nie zrozumiałam.
              • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:36
                Mieliśmy BMW X3 50M - 12 litrów to tak lekką ręką, szło w trybie ecosmile. Maksymalna wielkość zbiornika na paliwo to było 65 litrów. Generalnie samochody z dużą ilością koni tak palą, a koszty naprawy i użytkowania są dwa razy wyższe.
        • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 01:03
          buhahaha ale dowcipna, ale czy na pewno całkiem zdrowa ? cofasz się w rozwoju tym nędznym elektrykiem, super wypasiony elektryk nie potrafi tego co 20-to letni spaliniak, czyli np. dojechać w odpowiednim czasie do Chorwacji.
          • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:17
            wyprawa32768 napisał:

> super wypasiony elektryk nie potrafi tego co 20-to letn
            > i spaliniak, czyli np. dojechać w odpowiednim czasie do Chorwacji.

No tak, tylko ile razy w roku jedziesz samochodem do Chorwacji?
            • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:35
              raz to za mało ? idź i powiedz rodzinie że przepłaciłeś za samochód ze 150 tysięcy i na wakacje zamiast do Chorwacji od teraz będziecie jeździć do najbliższego lasu, w końcu to tylko raz w roku. hahaha szlaban na s..x to będzie najniższa kara od żony.
              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:22
                Ale skąd ci się w kółko biorą te wakacje w Chorwacji? Sprawdziłeś chociaż ile one aktualnie kosztują? Tam sie zrobiło drogo i Polacy już się wcale masowo samochodami nie pchają. Za 1500 zl od osoby masz last minute samolotem na all inclusive.
                • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:31
                  po prostu statystyczny przykład, bo jak widać nadal nie zaskoczyłes jak bardzo elektryczny samochód to idiotyzm i cofanie się w rozwoju
                  • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:34
                    Jakie cofanie w rozwoju? O czym Ty nawijasz? Nawet ślepy, głuchy i kulawy jak się przejedzie elektrykiem to załapie radykalną różnicę w komforcie jazdy w porównaniu ze spaliniakiem. Btw miałem wielką liczbę samochodów spalinowych z raczej drogimi mercedesami i porsche włącznie.
                    • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:39
                      no to jeździj sobie komfortowo na wakacje do najbliższego lasu, jednak ludzie wolą Chorwację
                      • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:25
                        Ale kto niby woli Chorwację? Ten kraj był wakacyjnym numerem 1, ale w latach 2000-2015. Obecnie jest dopiero na czwartym miejscu wśród wakacyjnych celów Polaków - wyprzedzają go Turcja, Grecja i Egipt. Ponadto zarówno noclegi, jak i restauracje są w Chorwacji są droższe niż w Turcji i Grecji (Egipt pomijam, bo tam w ogóle zawsze masz all inclusive ).
                        • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:20
                          szczególnie Grecja to świetny kierunek dla posiadaczy elektryków, zanim dojedziesz już musisz wracać hahaha urlop w samochodzie.
                          • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:34
                            Kto miałby jeździć autem do Grecji i po co? Samolotem lecisz. W hotelu możesz sobie wypożyczyć auto bardzo korzystnie (ćwiczyłem wielokrotnie np. na Krecie).
                            • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:00
                              ooo jednak odezwał się pyszniący się bogacz
                              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:56
                                15 euro dziennie przy wynajmie długoterminowy, tyle kiedys płaciłem. Teraz jest od 17 euro, za 25 euro/dzień dasz radę bez problemu. Roadgenius.com
                            • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:51
                              riki_i napisał:

> Kto miałby jeździć autem do Grecji i po co?

Do Grecji akurat nie ale kilkanaście razy jeżdziłam samochodem do Włoch. Bo dzieci miały hobby wymagające różnych dziwnych bambetli, mało kompatybinych z wymaganiami linii lotniczych. Zresztą dalej je mają, tylko dorosły do własnego prawa jazdy.
                              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:53
                                To polecam patent żony mojego kumpla. Ona wsiada w samolocik z dzieciamy, a szanowny małżonek z bambetlami popyla autem do Włoch. Wyładowuje bambetle na kwaterze , a potem podjeżdża autem na lotnisko po rodzinkę.
                                • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:33
                                  riki_i napisał:

> To polecam patent żony mojego kumpla.

Nie, dziękuję. Zwiększa koszty całej zabawy o koszt biletów lotniczych a nie generuje dla mnie żadnych korzyści, bo i wtedy i ja tracę czas i mąż, a tak, to tylko jedno z nas, a drugie w tym czasie mogło zajmować się czymś innym, niż zupełnie nam zbędne ogarnianie logistyki bombelków we dwoje. On sam swoje też z nimi odjeździł. I taki układ nam najlepiej odpowiada.
                                  • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:42
                                    Nie no, kompletnie źle to liczysz. Zakładam, że planujecie sobie owe wakacje dużo wcześniej, więc bilety lotnicze kosztują grosze w przedsprzedaży. Jaka niby strata czasu przy samolocie? 2'20 leci się do Rzymu, można już za 188 zł. Oprócz tego, że mąż jest tutaj totalnie upier.x.olony , to z punktu widzenia kobiety są same korzyści. Btw w moim przykładzie, oboje państwo mieli służbowe samochody, więc koszt benzyny przy wykorzystaniu dowolnego auta wynosił okrągłe zero (dodatkowa korzyść).
                                    • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 17:49
                                      riki_i napisał:

> Zakładam, że planujecie sobie owe wakacje du
                                      > żo wcześniej, więc bilety lotnicze kosztują grosze

Riki, czy ja gdzieś użyłam słowa "wakacje"? No właśnie. Błędnie to założyłeś. A żeby mi się do samochodu służbowego mieściło to, co zdarzało mi się przewozić, to rzeczywiście musiałabym pracować jako kurier DHL. No, może branża budowlana daje jako służbowe auta z pojemnością bagażnika toyoty hilluxsmile
                          • szarmszejk123 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:02
                            Kiedyś pojechaliśmy elektrykiem na południe Włoch:p
                            Ciekawe to było doświadczenie, nie powiem :p
                            Z tym, że to było dawno, teraz chyba jest już lepiej z infrastrukturą i nie trzeba szukać działającej ładowarki gdzieś na parkingu centrum handlowego pośrodku niczego w środku nocy:p
                            • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:20
                              Większość szybko ładujących ładowarek jest pośrodku niczego. Teraz w trasie ładowaliśmy na końcu wsi koło opuszczonego PGR-u big_grin Jednak jak to ciągnęło - samochód się naładował w 10 minut. Dla mnie osobiście fakt, że szybkie ładowarki stawia się pośrodku niczego jest jedynym minusem! No ale tam jest właśnie moc tych urządzeń.
                              • szarmszejk123 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:25
                                To akurat była jakakolwiek działająca ładowarka, wcale nie szybka:p
                                Ale, jak pisałam, to było dawno dosc, z 5 lat temu.
                              • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:33
                                W pl moze tak. My pojechalismy niedawno w dluga trase, fast charging skorzystalismy normalnie na service, bez wczesniejszego bukowania.
                          • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:17
                            Byłam i powiem pie.....szbig_grin
              • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:30
                Mój samochód elektryczny był dużo tańszy niż jego spalinowy odpowienik z podobną mocą. Idź sobie porównaj ceny nowego bmw IX3 a X3 M50 big_grin W wersji wyjściowej ev był tańszy o jakieś 60 tys zł, minus dopłata big_grin
                Tak i bez problemu zrobiliśmy trasę do Chorwacji na Wielkanoc, doładowując się po drodze dwa razy po 15 minut - raz jedliśmy śniadanie, raz stając na kawę. Faktycznie dramat smile
                A już rynek zdominowali chińczycy i zaraz wejdą z tanimi samochodami ev z zasięgiem 800- 1000 km. Europa temat przespała poza BMW, ale to raczej grupa premium.
          • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:22
            To ty cofasz się w rozwoju. Tak samo ludzie kiedyś negowali Internet i telefony komórkowe.
            • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:26
              On się nie musi cofać. Po prostu zatrzymał się na poziomie betonu.
              • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:22
                nadal czekam na samochód elektryczny zdolny dojechać do Chorwacji szybciej od spalinowego ? ojojoj nie istnieje taki ? to gdzie tu postęp ? hahaha
                • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:32
                  Hahaha, to może zróbmy sobie postęp w ruszaniu spod świateł. Po naciśnięciu guzika "sport" mogę się ścigać z porsche za bańkę. Autem za 150 tysięcy. Nadal nie widzisz postępu?
                  • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:52
                    riki_i napisał:

> Hahaha, to może zróbmy sobie postęp w ruszaniu spod świateł.

Nikt normalny tego nie robi, riki.
                    • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:25
                      Spod świateł może i nie, ale przy wyprzedzaniu ten niesamowity kop ma już duże znaczenie.
    • eva_evka Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 19:13
      Miałam kilka dni w ramach testów. W domu nie mamy ładowqnia, ale w bliskiej okolicy mam parking z ładowaniem. Nie dla mnie takie auto, póki zasięg się nie zwiększy. Auto ma mi służyć na zasadzie "pptrzebuję, wsiadam i jadę" a nie "potrzebuję jechać ale muszę poczekać bo jeszcze się ładuje". Na ten moment jestem na nie.
    • ada16 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 19:34
      Mam, ale nie lubie tego ze stopien naladowania trzeba kontrolowac . Samochod spalinowy a szczegolnie hybryda daje duzo wiecej swobody. Zalety: zupelnie bezkosztowa jazda (fotowoltaika na starych zasadach)
    • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 19:51
      Tak, mamy, mamy charger w domu ale u nas jest bardzo duzo charges i wielel to fast charging. Mamy SUV z duzym zasiegiem. Jezdzimy w dlugie trasy, w maju jedziemy nim do Francji
      • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 01:06
        długie trasy nie dla każdego oznaczają to samo. Długie trasy dla elektryka to 300km, dla spaliniaka tyle co splunąć. Elektryki to średniowiecze, dobrze że są szybsze niż zaprzęgi konne, co za badziew.
        • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 07:03
          Nie stac cie finamsowo ani mentalnie trollu na nowoczesnoc. Oh, sad 😔 🤣🤣🤣
          • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 09:48
            nowoczesność średniowiecza ? hahaha to ja wybieram normalną nowoczesność, spalinową, żeby szybciej zajechac do Chorwacji. A ty kulaj się tym elektrycznym zaprzęgiem jak w średniowieczu.
            • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:31
              Ty wybierasz trollowanie, w Chorwacji nigdy nie byłeś.
              • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:42
                i jak, dalej ie kulasz do Chorwacji ? dojechałeś chociaż do najbliższego skrzyżowania ?
        • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:24
          >Długie trasy dla elektryka to 300km

Zgadza sie. No i do Chorwacji to problem bo o ile we Fr i w Nieczech czy Uk masz ultra rapid ladowarki to juz na Balkanach jestbich duzo duzo mniej.

Na dalekie trasy to samochod na benzyne czy hybryda lepsza.
          • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 17:15
            >to juz na Balkanach jestbich duzo duzo mniej.

Kiedy byłaś na Bałkanach, żeby coś takiego napisać? Tym bardziej w Chorwacji. Problem niewielki był w Serbii.
            • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:24
              W Wielkiej Brytanii sieć publicznego ładowania obejmuje ponad 119 000 punktów (w tym 27 000 szybkich), co stanowi niemal dziesięciokrotność infrastruktury w Polsce liczącej około 12 500 punktów (6 000 szybkich) oraz znacznie przewyższa sieć w Chorwacji, gdzie dostępnych jest około 1 800 punktów ładowania, z czego około 500 to urządzenia szybkie.

Co masz do dodania?
      • healios Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 18:57
        ritual2019 napisała:

> Tak, mamy, mamy charger w domu ale u nas jest bardzo duzo charges i wielel to f
        > ast charging. Mamy SUV z duzym zasiegiem. Jezdzimy w dlugie trasy, w maju jedz
        > iemy nim do Francji

No to jeszcze powiedz wszystkim ile kosztuje ladowanie elektryka na trasie, szczegolnie rapid charge. Dla niezorientowanych, duzo wiecej niz ladowanie w domu
        • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 19:17
          £10
          • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 19:20
            Trada 500 miles (800km) kosztowala nas £25
            • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 15:48
              tylko nie wspomniałeś że z domu wyjechałeś z pełną baterią hahaha, to idąc takim tokiem rozumowania koszt przejechania z Warszawy do Krakowa spaliniakiem wynosi 0 bo tez można wyjechać z pełnym bakiem.
              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 15:59
                Zawsze elektrykiem z domu w trasę wyjeżdżasz naładowany na full. To podstawowa zasada. Dodatkowo, pierwsze ok. 300 km masz za darmo lub za pół darmo.
                • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 16:02
                  No jak? Przeciez w domu go ładujesz wiec zużywasz prad. Oczywiscie ze jest o niebo taniej niz benzyniakiem ale nic nie ma za darmo na tym swiecie a zwlaszcza prad w domu nie jest za darmo. Czyli jakies £10 za te pierwsze 300 km
                  • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 16:22
                    Jak prosument z fotowoltaiką na dachu (stare zasady) , to doskonale może wychodzić za darmo.
                    • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 17:20
                      No ale ludzie ktorzy maja fotowoltaike nie maja za darmo pradu tylko pewien procent no i konwertery słoneczne

Nawet ci co maja tutaj totalnie off grid to swiatlo na prąd i wode i posilkuja sie gazem w butlach do ogrzewania i gotowania.

W praktyce to 1/3 potrzeb, przy zalozeniu ze ma sie tez baterie ktora to przechowuje.
                      • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 17:32
                        W Polsce na starych zasadach masz roczne rozliczenie, nadwyżkę produkcji z lata odbierasz w zimie, przy 10kW na dachu zazwyczaj rachunek za prąd przez cały rok wynosi zero. Ja oprócz ładowania samochodu zamontowałem jeszcze pompę ciepła do ogrzewania budynku zamiast gazu, no i tutaj dopłata za cały sezon grzewczy pomimo fotowoltaiki wyszła 7000 zł.
                        • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 17:41
                          Wydajność z 1 kWp rocznie w Polsce przy naswietleniu w Polsce to 1000-1100 kWh
                          A taki dom co wszystko ma na prad zuzywa rocznie średnio 8000 – 12 000 kWh
                          Taki dom co ma ogrzewanie gazowe czy na wegiel zuzywa pradu srednio 3500 – 5000 kWh.

Wiec tak nie bardzo pol...
                        • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 17:43
                          >W Polsce na starych zasadach masz roczne rozliczenie, nadwyżkę produkcji z lata odbierasz w zimie,

W UK nie oddajesz prądu "na przechowanie". Zamiast tego albo sam zuzywasz z bateria albo sprzedajesz nadwyżki w ramach systemu SEG.
                          ​Za prąd sprzedany dostajesz 15p za kWh.
                          • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 17:47
                            A kupujesz za 28p. No a ja w nocy mam prad z sieci za 16p , w ciagu dnia za 22 p. Z wyjatkiem 16-19 gdybjest dwa razy tyle.Tak ze tego z tym odkupywaniem nie ma sensu tylko ze zuzywam co idzie z fotowoltaiki miedzy 16-19 kiedy jest drogi prad..

Natomiast ja mam ustawione tak
              • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 15:59
                I to pewno bez zatrzymywania haha? No to MercEQS albo Lucid najnowszy i koszt samochodu ta rzad £110 tys haha
                • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 21:34
                  i widzisz jak łatwo obnażyć głupoty elektro-fanatyków, za cenę elektryka można kupić 3 wypasione spaliniaki i benzyny na 20 lat haha
                  • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 21:57
                    No ale te co wyzej podalam to takie co wyciagaja i 700km na jednym ladowaniu.

Masz i po drugiej strony fiata Topolino nowego za £8,5k
                    • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 22:11

> Masz i po drugiej strony fiata Topolino nowego za £8,5k

ale mówimy o samochodach nadających się na przejechanie dłuższych tras na jednym ładowaniu. I którymi da się jeździć szybciej, niż na przeciętnym rowerze. Ba! nawet na moim przedpotopowymwink składaku osiągałam większą prędkość, niż może rozwinąć ta elektryczna zabawka.
                      • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 22:17
                        Na skladaku osiagalas 85 km na godzine? 😂😀

Ja podaje ekstrema wyzej. A nie to co po srodku
                        • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 22:46
                          Nie. Tyle, co ta elektryczna zabawka, 45 km/h

forzaitalia.pl/news/fiat-topolino-oferuje-75-km-zasiegu-i-predkosc-maksymalna-45-km-h
                          • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 21.04.26, 22:50
                            No ale fajniutka zabaweczka. Cos jak fiacik 126p
      • b.bujak Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:36
        ritual2019 napisała:

> Tak, mamy, mamy charger w domu ale u nas jest bardzo duzo charges i wielel to f
        > ast charging. Mamy SUV z duzym zasiegiem. Jezdzimy w dlugie trasy, w maju jedz
        > iemy nim do Francji

na północ jedź smile
        na grupie szkockiej raz na jakiś czas jakiś turysta wrzuca pytanie o to, czy wypożyczać elektryka i dość zgodnym chórem wybija mu się ten pomysł z głowy
        • ib_k Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 22:04
          b.bujak napisała:

> ritual2019 napisała:
          >
          > > Tak, mamy, mamy charger w domu ale u nas jest bardzo duzo charges i wiele
          > l to f
          > > ast charging. Mamy SUV z duzym zasiegiem. Jezdzimy w dlugie trasy, w maj
          > u jedz
          > > iemy nim do Francji
          >
          > na północ jedź smile
          > na grupie szkockiej raz na jakiś czas jakiś turysta wrzuca pytanie o to, czy wy
          > pożyczać elektryka i dość zgodnym chórem wybija mu się ten pomysł z głowy
          >
          >
          Tak, tak a tymczasem w Norwegii
          elektromobilni.pl/norwegia-niemal-na-pelnym-pradzie/
    • pyza-wedrowniczka Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 19:55
      A czy jest jakaś mama która mieszka w bloku bez garażu? W sensie że nie ma możliwości ładowania w domu/zostawieni ładowania na noc? Bo jestem ciekawa jak wygodnie się to ogarnia tylko z ładowarek publicznych
      • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 22:51
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Bo jestem ciekawa jak wygo
        > dnie się to ogarnia tylko z ładowarek publicznych

Zależy gdzie mieszkasz, gdzie masz najbliższą publiczną ładowarkę i czy możesz zwykle liczyć na to, ze bedzie pusta.

Jak na przykład masz gdzieś kolo chałupy słupek AC , to sobie stawiasz tam auto i po paru godzinach odłączasz naładowane. Moze być też na przykład sklep Lidla. W Warszawie niektórzy jeżdżą nocą na huby Ekoenu, gdzie jest najtaniej i szybkie ładowanie.
        • eva_evka Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 22:57
          Riki! Wspaniałe to rozwiązanie! Już widzę jak pospiesznie ruszam nocą, żeby naładować auto! W deszcz, śnieg i mróz smile
          • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 23:10
            Ludzie jak mają zaoszczędzić parę złotych, gotowi są do dużych poświęceń 😉 Pamiętam doskonale darmowe ładowarki w Warszawie, a później takie ekstremalnie tanie groszowe z programów unijnych i co się pod nimi działo.

Teraz masz w nocy na ekoenie 1,29 zł/kWh na superszybkich ładowarkach, podobno są kolejki....
            • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 01:10
              a co się działo ? Bo żeby przepłacać za elektryka 2 razy tyle co za spaliniaka a potem dziadować po parę złotych na ładowarkach to chyba trzeba być wyborcą PO ?
              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:20
                A co ma tutaj do rzeczy bycie wyborcą PO? Czarnek-Srarnek zamontował sobie panele fotowoltaiczne , korzystał do woli i dopiero gdy Jarosław Polskę Zbaw zrobił go kandydatem na premiera dla demencyjnej ciemnoty , to nagle mu się odmieniło. 4 lata ten pisowski bogacz też chciał dziadować jak wyborca PO?
        • pyza-wedrowniczka Re: Samochód elektryczny [18+] 18.04.26, 13:48
          Właśnie się zaczęłam zastanawiać, nie zwracałam uwagi do tej pory ale na osiedlu na pewno żadnej nie mam. Jest jednak niby niedaleko, ale obok parku - więc albo zostawiam auto i wracam z buta 10 minut do domu albo idę do parku na czas ładowania. Chyba najwygodniej zostawiać auto przy okazji sobotnich zakupów gdzieś, ale gorzej jak będzie zajęta… W przypadku braku możliwości ładowania pod domem to się staje mocno niewygodne.
          Żeby spopularyzować elektryki trzeba mocno zwiększyć ilość szybkich ładowarek, bo bez tego ani rusz.
          • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 09:52
            pyza-wedrowniczka napisała:

> Żeby spopularyzować elektryki trzeba mocno zwiększyć ilość szybkich ładowarek,
            > bo bez tego ani rusz.

po co popularyzowac coś co jest zacofaniem, niewygodne w użyciu, drogie i uciążliwe ?
            • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:24
              wyprawa32768 napisał:

> po co popularyzowac coś co jest zacofaniem

To może najpierw sprawdź ile koni mechanicznych i jakiego kopa ma przeciętny samochód elektryczny, a potem jeszcze porównaj sobie hałas podczas jazdy

> niewygodne w użyciu,

Zależy dla kogo i gdzie

> drogie

Dla prosumenta tak drogie, że aż darmowe

> i uciążliwe

Zwłaszcza jak rano wychodzisz przed dom i masz samochód całkowicie naładowany
      • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 01:07
        po prostu beznadziejnie niewygodnie i diablo drogo. Średniowiecze, elektryki mogą sobie najwyżej konkurować z zaprzęgami konnymi.
        • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:28
          wyprawa32768 napisał:

> po prostu beznadziejnie niewygodnie i diablo drogo.
          >Średniowiecze, elektryki mo
          > gą sobie najwyżej konkurować z zaprzęgami konnymi.

Wzrost sprzedaży samochodu elektrycznych w Polsce + 161,5 % rok do roku (2025 versus 2024).

Udział EV w sprzedaży nowych aut - 10%

Czemuż, ach czemuż Polacy nie słuchają Twych światłych wypowiedzi?
          • skat_0 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:45
            A w Danii 70% nowych to elektryki, 600 tysiecy sztuk na ok 2,9 mln aut.
            My teraz mamy hybrydę, bo czasem jezdzimy do Pl 🤪
      • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:42
        Moja koleżanka z pracy ładuje się na ładowarkach publicznych. Nie ma domu, ani garażu podziemnego. Większość tematu ogarnia na zakupach, ma abonament, gdzie nawet w trasie ładowanie to 1,60 za Kwh. Na pewno ładowanie na publicznych ładowarkach wyjdzie cię drożej niż w domu.
        Ściągnij sobie aplikacje do ładowarek - sprawdź gdzie masz najbliższe (będziesz zdziwiona ile ich jest). Na aplikacji możesz też sprawdzaj jak bardzo są zajęte.
        • pyza-wedrowniczka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:17
          Tzn. na razie to kupiłam "nowe" auto za 20 tysięcy. Zanim będzie nas stać na elektryka to miną dekady.
          • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:27
            A dlaczego? Przecież elektryki dużo mocniej tracą na wartości niż spalinowe, ludzie prezentują mentalność kolegi Wyprawy32768 i "siem bojom". Starego Leafa to już w ogóle można kupić za grosze.
          • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:33
            To życzę, żeby było cię szybko stać na ev. Bariera finansowa jest największym minusem, bo fajne zasięgi mają droższe modele.
            Koleżanka ma używanego elektryka za 30 tys - ZOE. I w dwa lata zaoszczędziła 13 tys zł. Tylko to samochód typowy miejski. Większego elektryka nie kupisz w tej cenie.
    • krwawy.lolo Re: Samochód elektryczny [18+] 17.04.26, 20:06
      Mnie się marzy pojazd napędzany modlitwą.
      • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 09:53
        to są elektryki, jedziesz i modlisz się żeby dojechać do ładowarki ...
    • ada16 Re: Samochód elektryczny [18+] 18.04.26, 14:36
      We wspolnocie u mojego syna deweloper zaplanowal 2 miejsca z ladowarkami. Miesieczny koszt utrzymania 1 ladowarki to okolo 500 zl plus kosT zuzytej energii wg aplikacji. Przy wiekszej ilosci xhetnych noc moze byc za krotka wink
      • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 01:08
        i cała wspólnota będzie płaciła za obsługę elektryków ? Czy te 1000 zł miesięcznie będą płacić właściciele elektryków ?
    • dame_de_coeur Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 07:25
      Mam samochód elektryczny. Użytkuję 4 rok i nie zamienię na nic innego. Ładowarka w garażu, w okolicy są też stacje ładowania.
      • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 08:09
        dame_de_coeur napisał(a):

> Mam samochód elektryczny. Użytkuję 4 rok i nie zamienię na nic innego. Ładowark
        > a w garażu, w okolicy są też stacje ładowania.

Super. A na wakacje też nim jeździsz czy jednak macie druga spalinowke?
        • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 09:13
          Dziwne pytanie, dlaczego mialby nie jezdzic?
          • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 09:55
            bo dojazd gdzieś daleko o katorga. Elektryk to stan umysłu. Kupić samochód i nie móc nim za daleko pojechać.
            • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:30
              Po pierwsze , doskonale można mieć dwa samochody, elektryczny i spalinowy, jeśli ktoś regularnie robi także długie trasy.

Po drugie, czas ładowania spada, są też coraz mocniejsze ładowarki.

Po trzecie, ile razy w miesiącu robisz za jednym razem ponad 300 km?
              • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 10:52
                po co mi 2 samochody , skoro wystarczy 1 - spalinowy
                • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:25
                  Zwłaszcza dieselek przy aktualnych cenach paliwa, co nie? 😉
                  • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:32
                    riki_i napisał:

> Zwłaszcza dieselek przy aktualnych cenach paliwa, co nie? 😉

Kwestia auta.
                    Miałam kiedyś toyotę aygo na diesla. Zużycie poniżej 5l/100 km, gdyby jeszcze takie produkowali, to mogłaby spokojnie jeszcze raz kupić. Naprawdę nie każdy potrzebuje sobie przedłużać autem wiadomo czego.
                    • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:34
                      w przypadku elektryka to nie jest przedłużanie tylko skracanie.... zasięgu możliwej podróży hahaha
                  • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:32
                    a może elektryk przy aktualnych cenach prądu ?
              • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:26
                riki_i napisał:

> Po trzecie, ile razy w miesiącu robisz za jednym razem ponad 300 km?

Był taki czas, że ze 2-3 razy w tygodniu robiłam takie trasy.
                I nie, nie pracowałam jako kierowca/kurier.
                Teraz mniej więcej co dwa tygodnie. Za to na codzień (praca-zakupy-dom) z samochodu korzystam sporadycznie.
                • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 11:38
                  daj spokój mentalny chłopczyk nie rozumie że zasięg trzeba podzielić przez 2 bo jeszcze trzeba wrócić, toż byle trasa z Warszawy do Lublina już będzie wyzwaniem dla elektryka bo to w obie strony ponad 300 km
                  • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:46
                    A Ty do tego Lublina to jedziesz odebrać przesyłkę z instrukcjami od FSB-sznika Iwana i od razu prujesz z powrotem do Warszawy? Bo wystarczy 40 minut aby naładować znowu elektryka na full, ładowarek w Lublinie jest nieprzebrana ilość.
                • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:02
                  alicia033 napisała:

> Był taki czas, że ze 2-3 razy w tygodniu robiłam takie trasy.
                  > I nie, nie pracowałam jako kierowca/kurier.
                  > Teraz mniej więcej co dwa tygodnie. Za to na codzień (praca-zakupy-dom) z samoc
                  > hodu korzystam sporadycznie.

Mnie ciekawi jak się podróżuje na wakacje - choćby do tej przykładowej Chorwacji 900 km na jeden dzień
                  • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:13
                    bywalec.hoteli napisał:

> Mnie ciekawi jak się podróżuje na wakacje - choćby do tej przykładowej Chorwacj
                    > i 900 km na jeden dzień

Nakładasz sobie pampersa i prujesz dieslem 1100 km bez zatrzymania. Tak to zdaje się ma wyglądać. 😉
                    • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:18
                      riki_i napisał:

> Nakładasz sobie pampersa i prujesz dieslem 1100 km bez zatrzymania. Tak to zdaj
                      > e się ma wyglądać. 😉

Chodzi mi o podróż elektrykiem.
                      Swoją drogą nieco nietrafiony ten twój żart riki: przy spaliniaku zatrzymanie na siku to 5 minut. Elektryka nie naładujesz w 5 minut. Pytanie ile będziesz czekał w kolejce w upale 36 stopni po drodze jak 100 samochodów czeka na 5 ładowarek
                      • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:42
                        Nie wiem, nigdy bym nie pojechał elektrykiem do Chorwacji (pomijam drogie landary z wielkimi bateriami typu Mercedes EQS). Ewentualnie autokuszetką z Austrii.
                      • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:56
                        Elektryka doładujesz w 10-15 minut. Nie czekasz w kolejce, bo na takiej trasie do Chorwacji masz car porty po 14-20 stanowisk. Ładowarka jest średnio co 20-40 km. Kolejki są w sezonie do dystrybutorów z paliwem. Byliśmy teraz na święta w Chorwacji to dwie stacje benzynowe po drodze nie miały diesla, bo brakowało paliwa. Najbardziej krytyczna sytuacja była na Słowenii, tam stacje w większości zamknięte. Tankować mogli lokalni. Jak sytuacja na Bliskim wschodzie się nie unormuje to z wyjazdem do Chorwacji będzie ciekawie...
                        • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:05
                          czyscicka napisała:

> Elektryka doładujesz w 10-15 minut.

Jakiego elektryka tak szybko?
                          • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:16
                            Doładowanie prawie każdego ev to 10-15 minut . Chińczyka nawet 5 minut... U mnie akurat BMW IX3 - doładowuje się na kolejne 350 km w 15 minut. Szybko ładujące się baterie ma już większość nowych ev. Ładowanie to jest najmniejszy problem.
                          • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 19:23
                            bywalec.hoteli napisał:

> czyscicka napisała:
                            >
                            > > Elektryka doładujesz w 10-15 minut.
                            >
                            > Jakiego elektryka tak szybko?

Kazdego? Fast charging, sprawdzone ostatnio na trasie. Wiadomo w domu nie mamy fast charger, mamy zwykla, ladujemy w nocy zazwyczaj. To sa grosze.
                        • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:34
                          Na ładowarce o mocy 50 kW (najpopularniejszy typ „szybkich” ładowarek):
                          ​Doładowanie od 10% do 80% zajmuje zazwyczaj 45–60 minut.
                          ​Na ładowarce typu Ultra-Rapid (150 kW - 350 kW):
                          ​To samo doładowanie może zająć zaledwie 18–30 minut, o ile Twój samochód jest w stanie przyjąć taką moc.

Oto skrótowe porównanie liczby szybkich ładowarek (Rapid 50 kW+):
                          ​Wielka Brytania: ok. 27 000 punktów.
                          ​Status: Potężna sieć, wielkie „huby” przy autostradach, ładowanie dostępne niemal wszędzie.
                          ​Chorwacja: ok. 500 punktów.
                          ​Status: Sieć rozwijająca się; dobra na głównych autostradach, ale znacznie rzadsza poza nimi i na wyspach.
                          ​Krótko mówiąc: W UK szybkich ładowarek jest ponad 50 razy więcej niż w Chorwacji.
                      • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:18
                        bywalec.hoteli napisał:

>
                        > Chodzi mi o podróż elektrykiem.
                        > Swoją drogą nieco nietrafiony ten twój żart riki: przy spaliniaku zatrzymanie n
                        > a siku to 5 minut. Elektryka nie naładujesz w 5 minut. Pytanie ile będziesz cze
                        > kał w kolejce w upale 36 stopni po drodze jak 100 samochodów czeka na 5 ładowar
                        > ek

Dlugie podroze sie planuje. Bukuje sie wczesniej time slot na fast charging i wtedy nie czeka sie w kolejce. Fast charging to obecnie ok 20 min (toaleta, kawa itp). W pl jest niewiele ladowarek w porownaniu z innymi krajami. Moze stad ten sceptucyzm Polakow
                    • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:28
                      riki_i napisał:

> Nakładasz sobie pampersa i prujesz dieslem 1100 km bez zatrzymania. Tak to zdaj
                      > e się ma wyglądać. 😉

Pudło, riki.
                      Naprawdę nie wszyscy mają problemy z pęcherzem moczowym, kręgosłupem, umierają, jak nie zjedzą co 3 godziny i z czym tam jeszcze masz problemy.
                  • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:26
                    bywalec.hoteli napisał:

> Mnie ciekawi jak się podróżuje na wakacje - choćby do tej przykładowej Chorwacji 900 km na jeden dzień

Normalnie.
                    Się wsiada i się jedzie z, w moim przypadku, przy takiej trasie, dwiema krótkimi przerwami (do 20 minut każda, więcej nie potrzebuję na ogarnięcie jedzenia i ubikacji). O ile oczywiście mówimy o jeździe przez większość drogi trasami szybkiego ruchu, bo jak powiedzmy 1/3 to obszary z obowiązującą 50 kh/h (tak, ja z tych, co jeźdżę co najwyżej z maksymalną dopuszczalną, nie więcej), to już robi się to trochę nużące.
                    Trasę typu Bydgoszcz-Rzeszów robiłam najczęściej w ogóle bez żadnego postoju.
                    • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:30
                      Alicia, mi chodzi o podróż elektrykiem.

Swoją drogą, swego czasu potrafiłem jeździć 500 km bez zatrzymania. Dzisiaj jednak zatrzymuję się na siku smile
                      • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:47
                        bywalec.hoteli napisał:

> Alicia, mi chodzi o podróż elektrykiem.

Przy elektryku jedyna różnica jest w tym, że liczysz się z dłuższymi postojami na ładowanie i tyle.
                        • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:33
                          no nie jedyna różnica, postoje na ładowanie elektryka powodują że zmniejsza się zasięg bo np spaliniakiem dojedziesz na wieczór do wybranej miejscowości, a elektrykiem juz nie dojedziesz
                          Do tego jak jedziesz z dziećmi które zaczynają marudzić a ty im mówisz że stajemy na godzine bezsensownego ładowania bo jesteśmy elektrycznymi dziadami, to jeszcze piany dostaną.
                          A jeszcze przyjedziesz na prądowych oparach i okaże się że sytuacja wymaga natychmiastowego przejazdu gdzieś a ty mówisz, oj sory, teraz trzeba się doładować i piana na ustach podwójna.
                          • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:45
                            Jeździłem wielokrotnie z Warszawy do Mielna, na autostradzie przy zjeździe na Ciechocinek (połowa drogi z Warszawy) jest duża knajpa regionalna i ładowarki Green Waya. Sam, bądź z rodziną (gdy podróżowalismy razem) konsumowałem tam wtedy obiad, co zajmowało zwykle godzinę. W tym czasie to samochód był już naładowany prawie na 100%. No I to była cała fatyga.

Ofc możesz skontrować, że Ty to wolisz stanąć w zajeździe pani Kupść, gdzie nie ma żadnej ładowarki, albo ciąć 550 km bez zatrzymania, bo ci się śpieszy.
                            • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:04
                              na pewno wolę spędzić tą godzinę już nad morzem niż w jakiejś zasmrodzonej garkuchni. I sam się przyznałeś, dłuższy czas do głupiego Mielna, a już Świnoujście będzie poza twoim zasięgiem, nie wspominając o Chorwacji, zacofańcu.
                              • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:48
                                I znowu argument z brudnej pupy o tej nieszczęsnej Chorwacji. Jesteś niereformowalny. Co do Świnoujścia, to z Warszawy te 620 km pendolino i EIC pokonują w pięć i pół godziny. Na miejscu to raczej potrzebny jest rower , a nie samochód.

Ps. To w Olgino uczą, aby ludzi korzystających z nowych technologii nazywać zacofańcami?
                                • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:04
                                  skoro nowa technologia jest gorsza od starej to jesteś zacofańcem
                    • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:38
                      Co kto lubi, dla mnie przelot 900 km jednego dnia był dobry 20 lat temu. Nawet podjazd autostradą/eską z Warszawy na lotnisko w Krakowie/Katowicach/Rzeszowie jest mi dziś z lekka upierdliwy, a tanich ofert np. z Zielonej Góry/Babimostu w ogóle nie rozpatruję, bo mi się nie chce tyle jechać.
                      • alicia033 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:02
                        Dla mnie to też nie jest ulubiona rozrywka, na wakacje do tej Chorwacji z Polski wybrałabym samolot a nie samochód ale jak jeszcze mogłam się realizować jako roślinoholiczka to bez bólu robiłam podobne dystanse, żeby zaliczyć jakieś zagraniczne targi roślin z opcją nieograniczonych lotniczymi gabarytami bagażu zakupów na nich.
                      • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:35
                        Riki ale to nie tylko chodzi o szybkosc dojazdu.

Chodzu o koszta ladowania szybka ladowarka. To kosztuje wiecej niz benzyna oraz ma wplyw na zywotnosc baterii. A te wolne wypadaja cenowo duzo taniej niz benzyna.
              • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:26
                >Po drugie, czas ładowania spada, są też coraz mocniejsze ładowarki.

Rapid chargers nie nadaja sie do regularnego ladowania. To jest kosztem zywotnosci baterii. Tak samo z telefonem
                • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:33
                  Toż nie twierdzę, że elektryk jest autem dla przedstawiciela handlowego.
                  • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:39
                    I masz racje
        • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 12:48
          A czemu ma nie jeździć? Przecież doładowanie samochodu ev to nie problem. Koszt takich wakacji jest dużo niższy, stąd tak duża popularność teraz.
          • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:32
            No nie. To sie oplaca z ładowarka domowa. Koszt tych rapid charge jest duzo wiekszy. A jak sie jedzie daleko to jesli die nie planuje wielodniowej podrozy 3-4 godz kazdego dnia to tylko rapid charge ma sens. To jest droższe wtedy niz benzyna.

Widze ze wiele osob sie wypowiada ktore albo nie wiedza albo zmyślają cos
            • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:34
              Jak masz abonament na rapid charge, to wcale jakoś super drogo nie wychodzi.
              • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:39
                Ale to kosztuje sie oplaca wykupic tylko gdy ktos regularnie jezdzi w długie trasy. A z kolei ci co jezdza na dlugie trasy czesto wybiorą samochod na benzyne bo te szybkoe ladowarki rapid charge tez skracaja zywotnosc baterii.

Ale zreszta kto wie co teraz bedzie. Jesli wariactwo z cena ropy bedzie na stale wysoko to i rapid charge subscription sie oplacaja
                • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 15:51
                  Ja tam płacę jakieś śmieszne 30 zl za środkowy abonament w green wayu mimo, że korzystam bardzo rzadko. Jednak wolę to mieć w zapasie niż liczyć na chwilowe promocje w orlenie lub -gdy akurat nigdzie nie ma żadnych promocji- dać się strzyc kosmicznie wysokimi stawkami przy jednorazowym rapid charge
                  • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:45
                    Dokładniesmile Może w Anglii gdzie mieszka princess takich rozwiązań nie mająbig_grin
            • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:43
              >No nie. To sie oplaca z ładowarka domowa. Koszt tych rapid charge jest duzo wiekszy.

No nie! Wystarczy abonament, który trzeba dobrać tak jak przy telefonie komórkowym.
              Koszt utrzymania ev rocznie przy 20 tys km to od 4000-6000 zł, samochodu spalinowego 10-12 tys zł. Różnica jest ogromna!
              >Widze ze wiele osob sie wypowiada ktore albo nie wiedza albo zmyślają cos

No właśnie udowodniłaś, ze się nie znaszbig_grin
              Szybkie ładowanie w Polsce to 1,60 w abonamencie i wcale nie trzeba dużo jeździć.
              Teraz w drodze do Chorwacji - ładowanie w hotelu za darmo, tak samo na miejscu w Chorwacji. I naprawdę nie trudno o taki nocleg. Dystans 500 km samochodem spalinowym o podobnej mocy do obecnego elektryka (460 KM) kosztował ok. 500 zł, elektrykiem 165 zł (ładowanie na supercharger).

• princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:20
                Jezu przeciez ja mowie o rapid chargers a nie zwyklych ani przyspieszonych. To zalezy od punktu ladowania. Zwykle sa w kazdej lampie tu.
              • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:25
                Szybkie ładowanie w Polsce na zaledwie 6 tys szybkich ladowarek
        • dame_de_coeur Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:03
          Nie uściśliłam jaki to samochód ( nieduży i typowo miejski ) więc z racji gabarytów nie nadaje się na wyjazdy wakacyjne. Drugi samochód to hybryda ( na codzień jeździ na prądzie ) prawdopodobnie kolejny będzie elektryczny.
          • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:06
            dame_de_coeur napisał(a):

> Nie uściśliłam jaki to samochód ( nieduży i typowo miejski ) więc z racji gabar
            > ytów nie nadaje się na wyjazdy wakacyjne. Drugi samochód to hybryda ( na codzie
            > ń jeździ na prądzie ) prawdopodobnie kolejny będzie elektryczny.

Ciekawilyby mnie opinie gdyby główne auto na trasy było elektryczne.
            • dame_de_coeur Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:48
              Jeśli wymienimy hybrydę na elektryczny to chętnie podzielę się wrażeniami. W czasie ostatniej dłuższej podróży zwróciłam uwagę na stacje ładowania i było ich sporo ( na tej trasie pojawiły się nowe ) co więcej, nie było kolejek.
    • wena-suela Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:42
      Mam. Jest świetny. Nigdy nie wrócę do benzyniaka.
      • wena-suela Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 13:44
        Ładuję na podjeździe z zewnętrznego zwykłego gniazdka.
        • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 14:33
          No bo na takie jezdzenie po okolicy wlasnie ladowanie z domu wychodzi duzo taniej niz benzyna.
          • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:12

> No bo na takie jezdzenie po okolicy wlasnie ladowanie z domu wychodzi duzo tani
            > ej niz benzyna.
            >

wątpię, biorąc pod uwagę ile przeciętny Polak przejeżdża kilometrów rocznie to przez cały okres używania auta nie wyjeździ tyle żeby mu się zwróciła różnica w cenie między spalinowym a elektrykiem
            • riki_i Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 16:34
              Ludzie z interioru się składają na 10letniego Leafa (na otomoto od 13.900 zl, za 25 tys kupisz bez problemu) żeby wspólnie jeździć buspasem do roboty i za darmo parkować w centrum pod samą pracą. Jakoś im się opłaca. Zobacz, ile w centrum Warszawy stoi cały dzień aut na zielonych tablicach. Tani prąd z domowego gniazdka, zero opłat za parkowanie i czas oszczędzony na buspasie też do Ciebie nie przemawia zacofańcu?
              • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 17:00
                skoro zacofańcy chcą sobie kupić elektryki nie mam nic do tego, ale żeby innym nie wmuszali, ja chcę jeżdzić tanio za granicę więc nie chcę być zacofańcem
                • czyscicka Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 17:12
                  Benzyna i tanio za granicę, a to puściłeś żartbig_grin
                  A jak się Panowie z USA i Izraela dalej tak będą dobrze bawić to ty zaraz nigdzie nie pojedziesz, bo w Europie już brakuje paliwa.
            • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:27
              Wyprawa- elektryko sa duzo tansze q eksploatacji na codzienne jezdzenie ( nie na dlugie trasy bo tu sa kolejne zmienne ktore trzeba brac pod uwage)
              • bywalec.hoteli Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:50

> Wyprawa- elektryko sa duzo tansze q eksploatacji na codzienne jezdzenie ( nie n
                > a dlugie trasy bo tu sa kolejne zmienne ktore trzeba brac pod uwage)
                >

No i właśnie o to chodzi: na codzienne jedzenie można mieć elektryka, najlepiej lądując sobie w nocy w domu, na trasę warto mieć spalinowy jednak dla wygody i spokoju
                • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:52
                  Dokladnie
                • wyprawa32768 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 23:31
                  czyli 2 samochody ? bez sensu pomysł skoro mogę mieć 1 spalinowy do wszystkiego to po co mi dodatkowy elektryk za gruby hajs ?
                  • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 23:53
                    Albo lepiej hybryda plug in czyli 2 w 1
    • healios Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 18:45
      Mialam elektryczny, z ulga wrocilam do benzyniaka. Ciezkie cholerstwo bylo, upierdliwe do ladowania I nigdy nie mozna bylo przewidziec jak daleko mozna dojechac. A, I zimno, bo ogrzewanie sie dlugo rozkrecalo I zarlo pradu jak krolik marchewke
      • ritual2019 Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 19:24
        Widocznie kiepskie auto mieliscie.
      • princesswhitewolf Re: Samochód elektryczny [18+] 20.04.26, 20:27
        Najma troll na pensji asystentki nauczycielki to tylko najnowsza Tesla jezdzi haha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka