Dodaj do ulubionych

Smartwatch kardiologiczny - warto?

20.04.26, 16:58
Zastanawiamy się nad zakupem smartwatcha kardiologicznego dla mężczyzny w wieku prawie 65 lat z problemami kardiologicznymi.

Po wykonaniu researchu w necie skupiłam się na 3 konkretnych modelach, w tym ten wydaje mi się najbardziej funkcjonalny:

consumer.huawei.com/pl/wearables/watch-d2/buy/?skucode=91480114010008301&=#ceneo_cid=384e2075-a985-9fff-d3be-130cadb1553d
Przekonuje mnie jako wyrób medyczny. Jednak wolę się zapytać tutaj...Chyba jest tutaj trochę osób ze starszymi rodzicami, na pewno niektórzy z tych rodziców mają problemy kardiologiczne i być może używają smartwatchy o takich funkcjach?
Może macie taki model i możecie polecić albo odradzić?
Czy warto w ogóle to kupić, czy zapewnia to jakikolwiek komfort i ochronę, czy wręcz przeciwnie - są to pieniądze wywalone w błoto?

Będę wdzięczna za jakiekolwiek opinie, w tym oczywiście tego, co same moglibyście polecić, jeśli warto.

Za dwa dni kolejna po roku wizyta u kardiologa, ale i tak czuję, że warto zapytać nawet chwilę wcześniej na forum.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 20.04.26, 18:56
      Huawei ma te urządzenia dobrej jakości, nawet zwykłe opaski fitness są bardzo przyzwoite, więc pod tym względem wybór dobry. Kwestia czy ta osoba w ogóle będzie zainteresowana śledzeniem tych danych, czy ktoś to będzie robił za nią i jaki ma być właściwie tego cel.
      • mia_mia Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 16:40
        Już kiedyś pisałam, apple watch zgadza się ze szpitalnymi urządzeniami pod względem tętna i saturacji, wiem, że całkiem dobrze wykrywa np. migotanie. Minus jest taki, że przy utrwalonej tachykardii czy innych problemach ciągle pisze coś w stylu udany trening, a ja tylko poszłam do kuchni albo przetarłam blat, a często czasem nawet nic nie robiłam🤷‍♀️
    • marta.graca Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 20.04.26, 19:05
      Sprawdź sobie, czy tego nie trzeba będzie regularnie kalibrować- w moim smartwatchu tak jest, nie chce mi się tego robić i nie korzystam przez to z funkcji mierzenia ciśnienia.
      • bebe_s Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 20.04.26, 21:31
        *
    • pyza-wedrowniczka Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 20.04.26, 22:14
      Podepnę się pod ten wątek - a czy jest smartwatch medyczno-kardiologiczny, który wymaga okazjonalnego łączenia ze smartfonem. Moja mama ma tradycyjny telefon, a chciała zegarek, który będzie jej liczył kroki, mierzył tętno i ciśnienie itp. Tylko pewnie musiałabym ja mieć aplikację i zgrywać dane raz na 2-3 tygodnie
      • bebe_s Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 16:31
        *
    • lignum-vitae Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 16:49
      Ten konkretnie model kupiłam mamie. Działa, mierzy ciśnienie, lekarze z młodszego pokolenia uważają, że działa jak powinien, kardiolodzy ze starszego pokolenia uważali, "że to jakiś nowoczesny gadżet, więc nie ufam i wierzę tylko w to co widzę tu i teraz." Kupiłabym ponownie, bo mama nie mierzyła regularnie ciśnienia, holter ją bardzo stresował, teraz ma kilkanaście zapisów dziennie. Wada - po kilku miesiącach zrobił jej się jakiś guz przy nadgarstku (to jednak dosyć mocno ściska przy mierzeniu ciśnienia), musi co jakiś czas zdejmować zegarek na kilka dni. Nic nie trzeba kalibrować, bo on działa jak normalny ciśnieniomierz pompujący mankiet (tyle, że mankiet jest w nadgarstku). Wartości podaje podobne do holtera.
      • grey_delphinum Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 16:59
        Poproszę o link 😊
        • grey_delphinum Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 17:02
          I chcialsbym dodać, ze niedawno sama zalozylam taki wątek. Dziewczyny mialy sporo fajnych typów.
          Kupilam jakiegos samsunga, mial b. dobre opinie, ale niestety nie łączył sie z moim tel i musiałam oddac, wiec znowu szukam...
          • lignum-vitae Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 19:10
            Link jest w pierwszym poście. HUAWEI WATCH D2. Współpracuje z Iphonem.
            • grey_delphinum Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 22.04.26, 22:21
              A ok, przeoczyłam.
    • krwawy.lolo Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 30.04.26, 22:37
      A co taki zegarek w ogóle mierzy?
      • katarrynka Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 01.05.26, 09:47
        Oprócz tętna i ciśnienia, są modele którym można zrobić EKG 1 odprowadzeniowe, z którego już da się coś wyczytać. Pokazuje dodatkowe skurcze serca, migotanie przedsionków, częstoskurcze.
        • krwawy.lolo Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 01.05.26, 10:04
          I czym on to ciśnienie mierzy? Po jaką cholerę musiałem niedawno przez całą dobę męczyć się z holterem, czy jak się taki, co tylko ciśnienie mierzy nazywa, kiedy mógłbym sobie kupić zegarek?
          • krwawy.lolo Re: Smartwatch kardiologiczny - warto? 01.05.26, 10:24
            Tako rzecze czat:

"Smartwatche mierzą (a właściwie szacują) ciśnienie krwi w sposób pośredni — bez klasycznej pompki i mankietu. Oto jak to działa:

🧠 1. Pomiar światłem (PPG)

Większość zegarków używa metody zwanej
            Fotopletyzmografia (PPG)

diody LED oświetlają skórę
            sensor mierzy, ile światła wraca
            na tej podstawie wykrywa zmiany przepływu krwi (czyli puls)

👉 To samo wykorzystuje się do pomiaru tętna

📊 2. Analiza fali tętna

Z tych danych zegarek analizuje tzw. falę tętna:

jak szybko krew przepływa
            jak zmienia się objętość naczyń
            kształt sygnału

Na tej podstawie algorytmy próbują oszacować ciśnienie krwi.

⚙️ 3. Kalibracja (kluczowa rzecz)

Większość modeli (np. Samsung Galaxy Watch) wymaga kalibracji:

mierzysz ciśnienie klasycznym ciśnieniomierzem z mankietem
            wpisujesz wynik do aplikacji
            zegarek „uczy się” Twoich wartości

👉 bez tego pomiary są praktycznie bezwartościowe"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka