siedemkropek82 12.05.26, 16:52 Z Kasią dziś umówiona jestem na kawkę.Czapka,kurtka a i jakąś dziewczynę w szaliku widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva_evka Re: Zimno 12.05.26, 17:43 Ja w puchówce TNF wyszłam z psem i wcale nie było mi zbyt gorąco. Czapkę tez miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Zimno 12.05.26, 23:17 We Wrocławiu o godz. 22 było 6 stopni, odczuwalne 4. A ja wyszłam po południu w samej marynarce i wracając do domu wieczorem, o mało co nie umarłam z zimna. A idźcie z taką wiosną! Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Zimno 12.05.26, 23:38 Wyszłam dziś z hotelowego basenu w klapkach, żeby przejść przez patio pośród płatków śniegu 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimno 12.05.26, 23:42 Powinnyście dostać bana za kłamstwo klimatyczne. Jest za ciepło, powinno być zimniej. Po to przecież opodatkowujemy ogrzewanie i przytwierdzamy nakrętki do butelek i stoimy w kolejkach do butelkomatów. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Zimno 13.05.26, 04:56 >Jest za ciepło, powinno być zimniej. Masz rację. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa i nastolectwa w tym okresie zazwyczaj były przymrozki. Zawsze tak było, o czym świadczą i przysłowia i np. kalendarze ogrodnicze czy rolnicze. Odetchnąć można było dopiero po 15 maja. Teraz tak zimno jest tylko na południu Polski. >Po to przecież [...] przytwierdzamy nakrętki do butelek i stoimy w kolejkach do butelkomatów. Nie, to robimy po to, żeby nam plastik nie latał luzem po środowisku, rozpadał się w mikroplastik i wdzierał się nam do wszystkich możliwych tkanek. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Zimno 13.05.26, 06:25 turzyca napisała: > >Jest za ciepło, powinno być zimniej. > > Masz rację. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa i nastolectwa w tym okresie za > zwyczaj były przymrozki. Zawsze tak było, o czym świadczą i przysłowia i np. ka > lendarze ogrodnicze czy rolnicze. Odetchnąć można było dopiero po 15 maja. Tera > z tak zimno jest tylko na południu Polski. > To nie jest prawda. Jestem 50+ i pamiętam, że w czasie pochodów 1- majowych było ciepło i słonecznie, można było chodzić z krótkim rękawem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Zimno 13.05.26, 06:45 To jest prawda. Zimnie ogrodnicy, zimna Zośka to terminy znane od lat. Od bardzo wielu lat. Nie jest to wymysł ostatnich czasów. Chcioałabym zauważyć, że 1 maja - czas pochodów pierwszomajowych, które pamiętasz dzieli od zimnych ogrodników niemal 2 tygodnie (12 dni) W tym czasie cyrkulacja powietrza zmięnię się mocno. Po wyżu nastepuje niż. I niższe temperatury. To jest zjawisko charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dla praktycznie całej Europy Srodkowej. Badania - pomiary tego zjawiska prowadzone są od lat 80. XIX wieku i je potwierdzaja. Ja bym powiedziała, że tak bardziej "wróciła normalność" Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Zimno 13.05.26, 10:29 Nieprawdą jest, że ciepło było dopiero po 15 maja. Bywało ciepło już w kwietniu z przerwą na zimnych ogrodników Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Zimno 13.05.26, 10:34 prawda jest, że pogoda zmienną była jest i będzie. Przysłowia i powiedzenia, nie wzięły sie znikąd (kwiecień plecień... czy zimni ogrodnicy). One sie wzięły z wieloletnich obserwacji zmian pogodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Zimno 13.05.26, 12:59 >Nieprawdą jest, że ciepło było dopiero po 15 maja. Bywało ciepło już w kwietniu z przerwą na zimnych ogrodników A tego to ja nie napisałam. Napisałam, że można było odetchnąć po 15 maja, bo wtedy już nie trzeba było się martwić, czy mróz uszkodzi rośliny, kończyło się codzienne zawijanie i rozwijanie, kończyły się dyżury przy ogniskach. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Zimno 13.05.26, 08:49 Pamiętam też takie pochody, po których padał śnieg... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zimno 13.05.26, 10:09 Nie mamy 1 maja, tylko 13. Czas zimnych ogrodników. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimno 13.05.26, 08:57 skoro jest za ciepło czas na przytwierdzanie nakrętek do słoików. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zimno 13.05.26, 09:01 turzyca napisała: > Masz rację. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa i nastolectwa w tym okresie za > zwyczaj były przymrozki. No więc wszystko w normie, przymrozki dalej są. Ubiegłej wiosny były do czerwca, miejmy nadzieję, że ten rok nam tego oszczędzi i faktycznie skończą się na tym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimno 13.05.26, 10:08 alicia033 napisała: > No więc wszystko w normie, skoro wszystko w normie to dlaczego ogrzewanie jest dodatkowo opodatkowane, po co nakrętki są przytwierdzone do butelek , dlaczego rząd zwiększył cenę każdego napoju o 50 groszy na butelce ? I dlaczego jacyś przyklejeńcy kleją się do asfaltu i oblewają farbami dzieła sztuki ? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zimno 13.05.26, 10:50 Napisz jeszcze, jak doszło do tego, ze powiązałeś nakrętki, kaucję i inne z klimatem? Tak krok po kroku, powoli, moze ci sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimno 13.05.26, 11:46 Ministra klimatu powiedziała że to wszystko z powodu globalnego ocieplenia. A skoro jednak jest wszystko w normie to kto kłamie ? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Zimno 13.05.26, 13:03 >Ministra klimatu powiedziała że to wszystko z powodu globalnego ocieplenia. A mogłabyś zacytować wypowiedź ministry klimatu, że to z powodu ocieplenia klimatu mocujemy nakrętki do butelek i wprowadziliśmy system kaucyjny? Cytat z wypowiedzi ministry, dosłowny i w całości, z podaniem daty i miejsca wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Zimno 13.05.26, 10:10 Następny co nie odróżnia klimatu od pogody? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Zimno 13.05.26, 04:43 Trzech zimnych ogrodników, czego chcesz. Przejdzie zimna Zośka i wróci ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Zimno 13.05.26, 08:52 Mam wrazenie że ciepła to my mamy ostatnimi czasy jakieś 2 mies w roku a reszta to zimnica. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Zimno 13.05.26, 09:37 A to bezsensowne zdjęcie to czego ma dowodzić? Odpowiedz Link Zgłoś