12.05.26, 16:52
Z Kasią dziś umówiona jestem na kawkę.Czapka,kurtka a i jakąś dziewczynę w szaliku widziałam.
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: Zimno 12.05.26, 17:43
      Ja w puchówce TNF wyszłam z psem i wcale nie było mi zbyt gorąco. Czapkę tez miałam.
    • alina460 Re: Zimno 12.05.26, 23:17
      We Wrocławiu o godz. 22 było 6 stopni, odczuwalne 4. A ja wyszłam po południu w samej marynarce i wracając do domu wieczorem, o mało co nie umarłam z zimna. A idźcie z taką wiosną!
    • trampki-w-kwiatki Re: Zimno 12.05.26, 23:38
      Wyszłam dziś z hotelowego basenu w klapkach, żeby przejść przez patio pośród płatków śniegu 🙄
    • wyprawa32768 Re: Zimno 12.05.26, 23:42
      Powinnyście dostać bana za kłamstwo klimatyczne. Jest za ciepło, powinno być zimniej. Po to przecież opodatkowujemy ogrzewanie i przytwierdzamy nakrętki do butelek i stoimy w kolejkach do butelkomatów.
      • turzyca Re: Zimno 13.05.26, 04:56
        >Jest za ciepło, powinno być zimniej.

Masz rację. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa i nastolectwa w tym okresie zazwyczaj były przymrozki. Zawsze tak było, o czym świadczą i przysłowia i np. kalendarze ogrodnicze czy rolnicze. Odetchnąć można było dopiero po 15 maja. Teraz tak zimno jest tylko na południu Polski.

>Po to przecież [...] przytwierdzamy nakrętki do butelek i stoimy w kolejkach do butelkomatów.

Nie, to robimy po to, żeby nam plastik nie latał luzem po środowisku, rozpadał się w mikroplastik i wdzierał się nam do wszystkich możliwych tkanek.
        • is-laura Re: Zimno 13.05.26, 06:25
          turzyca napisała:

> >Jest za ciepło, powinno być zimniej.
          >
          > Masz rację. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa i nastolectwa w tym okresie za
          > zwyczaj były przymrozki. Zawsze tak było, o czym świadczą i przysłowia i np. ka
          > lendarze ogrodnicze czy rolnicze. Odetchnąć można było dopiero po 15 maja. Tera
          > z tak zimno jest tylko na południu Polski.
          >

To nie jest prawda. Jestem 50+ i pamiętam, że w czasie pochodów 1- majowych było ciepło i słonecznie, można było chodzić z krótkim rękawem.
          • kochamruskieileniwe Re: Zimno 13.05.26, 06:45
            To jest prawda.
            Zimnie ogrodnicy, zimna Zośka to terminy znane od lat. Od bardzo wielu lat. Nie jest to wymysł ostatnich czasów.
            Chcioałabym zauważyć, że 1 maja - czas pochodów pierwszomajowych, które pamiętasz dzieli od zimnych ogrodników niemal 2 tygodnie (12 dni)
            W tym czasie cyrkulacja powietrza zmięnię się mocno. Po wyżu nastepuje niż. I niższe temperatury.
            To jest zjawisko charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dla praktycznie całej Europy Srodkowej.
            Badania - pomiary tego zjawiska prowadzone są od lat 80. XIX wieku i je potwierdzaja.

Ja bym powiedziała, że tak bardziej "wróciła normalność"

• is-laura Re: Zimno 13.05.26, 10:29
              Nieprawdą jest, że ciepło było dopiero po 15 maja. Bywało ciepło już w kwietniu z przerwą na zimnych ogrodników
              • kochamruskieileniwe Re: Zimno 13.05.26, 10:34
                prawda jest, że pogoda zmienną była jest i będzie. Przysłowia i powiedzenia, nie wzięły sie znikąd (kwiecień plecień... czy zimni ogrodnicy). One sie wzięły z wieloletnich obserwacji zmian pogodowych.
              • turzyca Re: Zimno 13.05.26, 12:59
                >Nieprawdą jest, że ciepło było dopiero po 15 maja. Bywało ciepło już w kwietniu z przerwą na zimnych ogrodników

A tego to ja nie napisałam. Napisałam, że można było odetchnąć po 15 maja, bo wtedy już nie trzeba było się martwić, czy mróz uszkodzi rośliny, kończyło się codzienne zawijanie i rozwijanie, kończyły się dyżury przy ogniskach.
          • little_fish Re: Zimno 13.05.26, 08:49
            Pamiętam też takie pochody, po których padał śnieg...
            • kochamruskieileniwe Re: Zimno 13.05.26, 08:56
              1985
              Trzcianka
              https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/df/52/5eabef309e353_o_xlarge.jpg
          • angazetka Re: Zimno 13.05.26, 10:09
            Nie mamy 1 maja, tylko 13. Czas zimnych ogrodników.
        • wyprawa32768 Re: Zimno 13.05.26, 08:57
          skoro jest za ciepło czas na przytwierdzanie nakrętek do słoików.
        • alicia033 Re: Zimno 13.05.26, 09:01
          turzyca napisała:

> Masz rację. Jeszcze w czasach mojego dzieciństwa i nastolectwa w tym okresie za
          > zwyczaj były przymrozki.

No więc wszystko w normie, przymrozki dalej są.
          Ubiegłej wiosny były do czerwca, miejmy nadzieję, że ten rok nam tego oszczędzi i faktycznie skończą się na tym tygodniu.
          • wyprawa32768 Re: Zimno 13.05.26, 10:08
            alicia033 napisała:

> No więc wszystko w normie,

skoro wszystko w normie to dlaczego ogrzewanie jest dodatkowo opodatkowane, po co nakrętki są przytwierdzone do butelek , dlaczego rząd zwiększył cenę każdego napoju o 50 groszy na butelce ? I dlaczego jacyś przyklejeńcy kleją się do asfaltu i oblewają farbami dzieła sztuki ?
            • malia Re: Zimno 13.05.26, 10:50
              Napisz jeszcze, jak doszło do tego, ze powiązałeś nakrętki, kaucję i inne z klimatem? Tak krok po kroku, powoli, moze ci sie uda
              • wyprawa32768 Re: Zimno 13.05.26, 11:46
                Ministra klimatu powiedziała że to wszystko z powodu globalnego ocieplenia. A skoro jednak jest wszystko w normie to kto kłamie ?
                • turzyca Re: Zimno 13.05.26, 13:03
                  >Ministra klimatu powiedziała że to wszystko z powodu globalnego ocieplenia.

A mogłabyś zacytować wypowiedź ministry klimatu, że to z powodu ocieplenia klimatu mocujemy nakrętki do butelek i wprowadziliśmy system kaucyjny? Cytat z wypowiedzi ministry, dosłowny i w całości, z podaniem daty i miejsca wypowiedzi.
      • analoga_niet Re: Zimno 13.05.26, 10:10
        Następny co nie odróżnia klimatu od pogody?
    • turzyca Re: Zimno 13.05.26, 04:43
      Trzech zimnych ogrodników, czego chcesz. Przejdzie zimna Zośka i wróci ciepło.
    • infinitypool Re: Zimno 13.05.26, 08:52
      Mam wrazenie że ciepła to my mamy ostatnimi czasy jakieś 2 mies w roku a reszta to zimnica.
    • anomaliapogodowa81 Re: Zimno 13.05.26, 09:37
      A to bezsensowne zdjęcie to czego ma dowodzić?
    • alexis1121 Re: Zimno 13.05.26, 12:59
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka