Dodaj do ulubionych

Warszawa - polecane restauracje

29.06.26, 09:42
Od siebie polecam:

1. Libańska na Pradze - Al. Solidarności 61
2. Grecka na Ochocie: Taverna Patris - ul. Grochowska 344 (przy Parku Szczęśliwickim)
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 09:54
      A coś z tak zwanym tradycyjnym polskim jedzeniem? Dobrym i wartym swej ceny. smile Ja na przykład w mieście gdzie mieszkam mam takie z tradycyjnym do polecenia. Co nie nie zmienia tego, że kuchnie świata też lubię.
      • kropkacom Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 09:54
        I grecką też lubię smile
      • bene_gesserit Re: Warszawa - polecane restauracje 01.07.26, 16:40
        Tak zwane polskie jedzenie jest od dziesięcioleci w Leniwej Gospodyni na Nowowiejskiej. To głównie garmaż, ale można też zjeść na miejscu (z mikrofalówki, ale przynajmniej tego nie ukrywają). Gotują bardzo uczciwie. Mają tez dania z innych kuchni, np lasagne - ale moim zdaniem powinni się trzymać kuchni rodzimej.
    • jakis.login Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 09:54
      2. To nie Ochota tylko Praga, a park Skaryszewski.
      • homohominilupus Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 09:58
        No tak.
        Przeciez Grochowska to zupełnie nie Ochota.

Niezmiennie polecam Mezze na Różanej, Akademię Smaków Ryszarda Majewskiego przy bazarku na Wiatracznej i bar mleczny Prasowy na Marszałkowskiej. W tym ostatnim dawno nie bylam, ktos moze napisać czy nadal jest tam smacznie?
        • jakis.login Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 10:45
          homohominilupus napisała:

bar mleczny Prasowy na Marszałkowskiej. W tym ostatni
          > m dawno nie bylam, ktos moze napisać czy nadal jest tam smacznie?

Prasowy od lat jest "usieciowiony", została tylko nazwa, cała reszta jest jak tu mlecznebary.pl/
      • alina460 Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 10:00
        Mój błąd. Pomyliłam adres, ale nie miejsce. Super klimatyczna i pyszna taverna jest przy samym Parku Szczęśliwickim. Może tak druga to ta sama restauracja, nie wiem.
        • jakis.login Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 10:19
          alina460 napisała:

> Mój błąd. Pomyliłam adres, ale nie miejsce. Super klimatyczna i pyszna taverna
          > jest przy samym Parku Szczęśliwickim. Może tak druga to ta sama restauracja, ni
          > e wiem.

Ciężko stwierdzić, co z czym pomyliłaś, Patris jest tylko na Grochowskiej, jedyna grecka, jaką kojarzę w okolicach Parku Szczęśliwickiego to Meltemi przy Opaczewskiej/Drawskiej.
    • kropkacom Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 09:56
      Restauracja Słoik jest ok? Wygląda dobrze.
      • yadaxad Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 10:18
        Chyba lepiej podawać restaurację, do których nie warto wstąpić, bo w większości starają się pozostawiać dobre wrażenie. I ze specjalnościami, jak ktoś szuka jakiś smaków. W nowo otwartej peruwiańskiej knajpie pieczonych kewii nie podają.
      • aagnes Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 12:16
        Słoik jest okej, obok jest Bordo, tez jest w porządku, jak na lokalizacje ceny w porzadku, ale porcje nie są dla osoby bardzo głodnej.
        • kropkacom Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 12:20
          > ale porcje nie są dla osoby bardzo głodnej.

Takie miałam wrażenie po przestudiowaniu zdjęć. big_grin Chociaż chyba nie szkodzi... big_grin
        • bene_gesserit Re: Warszawa - polecane restauracje 01.07.26, 16:36
          Bordo zajezdzila popularność, jedenie jeśli raczej wymęczone. Ja bym się w ogóle trzymała z dala od szlaków turystycznych. Moi, jeśli już, to lepiej wpaść na obiad tuż obok, do Lukullusa - ilość kalorii będzie się zgadzać, a przyjemność o wiele większa smile
    • mysiapysia34 Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 12:10
      Ja z kolei polecam restauracje Dom na Chocimskiej. Restauracja powstała w miejscu gdzie kiedyś była Różana.
      Wystrój restauracji piękny, obsługa na wysokim poziomie i jedzenie pyszne.
      Z greckich to całkiem niezła ( aczkolwiek byłam tam ze 2 lata temu i mam nadzieję, że się nic nie zmieniło) jest Paros
    • hailey_bieber2004 Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 19:24
      Bibenda!
      • helka.na.zakrecie Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 20:48
        Potwierdzam. Bibenda.
    • profes79 Re: Warszawa - polecane restauracje 29.06.26, 19:42
      Le Cedre jest też na Al. Solidarności naprzeciwko sądu okręgowego. Też świetna.
      • aagnes Re: Warszawa - polecane restauracje 01.07.26, 11:46
        może i świetna ale nieczynna
        • profes79 Re: Warszawa - polecane restauracje 01.07.26, 12:26
          O, ciekawostka; jeszcze niedawno działala ale na google widzę że jest podobnie jak knajpa obok czadowo zamknięta. Przy jeszcze innej w tych przybudowkach jest info że remont do grudnia...
    • maeve_binchy Re: Warszawa - polecane restauracje 01.07.26, 16:15
      Mandala (nepalska) na Etiudy Rewolucyjnej
      Pumpui Thai Food na Dąbrowskiego
      Izumi Sushi na Białym Kamieniu
    • bene_gesserit Re: Warszawa - polecane restauracje 01.07.26, 16:32
      Warszawa jest jedną z najbardziej zwegenizowanuch stolic świata, więc wegańska Manna 2 (Manna 1 jest na Wybrzeżu) i np Lokal na Kruczej. Obie świetne, Manna z tych eleganckich, Lokal za to bezpretensjonalny. Tylko lepiej trzymać się z dala od wegańskiego tiramisu.

Poza tym doskonale knajpy etniczne - haitański Kalbas, gruzińska Rusiko, Libańska Le Cedre (z nieco zapyziałym wystrojem, ale jedzenie nadal pyszne, są zreszta dwie lokalizacje), noi genialne sushi na Słuzewcu, w niepozornym baraczku na bazarze, Sushi Bar Don, niestety z powodu ilości zamówień jedzenie trzeba zamawiać co najmniej trzy dni wcześniej.

A, i najlepsze falafele na Corazziego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka