Dodaj do ulubionych

Firmy no go

01.07.26, 13:14
Macie jakieś firmy które nic wam nie zrobiły ale wykluczacie skorzystanie z ich usług z jakiegoś powodu albo i bez powodu.

U mnie to są
PKOBP i Pekao - kojarzą mi się z firmami dla emerytów.
Pakiet telewizji Polsat - kojarzy mi się z usługą z której korzystają niziny społeczne. W sumie to w ogole nie oglądam telewizji ale z innymi firmami nie mam żadnych skojarzeń.
Plus GSM - nigdy nie mieli sensownej oferty.
Hotele Gołębiewski - paskudne z wyglądu miejsca przyciągające specyficzną klientelę ala własiciel w PHU Januszex. Janusz w koszulce tommi hajfajer a jego Karyna w Guess.
Biedronka - specyficzna klientela a do tego co gorsze syf i bałagan.
Obserwuj wątek
    • hailey_bieber2004 Re: Firmy no go 01.07.26, 13:18
      Mam listę brandów, których bym nie założyła - bo reprezentują zupełnie inną tożsamość wizualną niż ta, z którą się identyfikuję:
      Kors
      Guess
      Pinko
      Liu Jo
      Patrizia Pepe
      Tommy Hilfigher
      • szarmszejk123 Re: Firmy no go 01.07.26, 13:22
        Mam oprawki do okularów Liu Jo, zupełnie przypadkiem:p
        Co do reszty, to faktycznie nie moje klimaty, choć niektóre torebki Pinko byłyby fajne gdyby nie miały wielkiego, oczojebnego, często też złotego logo na wszystkim :p
        • ruta_tannenbaum Re: Firmy no go 01.07.26, 14:35
          Moje dziecko dziś o poranku zobaczyło w przedpokoju sandały babci z tym złotym napisem Guess i wyszeptało z zupełnym nabożeństwem: PATRZ, PIĘKNE 🤣
          • hailey_bieber2004 Re: Firmy no go 01.07.26, 19:56
            😂
      • bmtm Re: Firmy no go 01.07.26, 17:05
        Tożsamość wizualna mało istotna. Gdybym natomiast wiedział, że jakaś firma odzieżowa korzysta z pracy małoletnich np. w Bangladeszu i zatrudnia ich według najgorszych standardów to owszem w życiu bym nie kupił.
        Z innych powodów moralnych również. Znam np. hotel górski (na Słowacji), który w okresie burzy zmienił cennik noclegów by naciągnąć wystraszone osoby z dziećmi na sumę dwukrotnie większą niż normalny cennik. Nigdy już tam nie spaliśmy więcej.
        • hailey_bieber2004 Re: Firmy no go 01.07.26, 20:00
          No to nie chcę Cię martwić, ale prawie nie istnieją etyczne brandy.
          Nie mówię, że się nie da, ale nawet odzież produkowana „lokalnie” to w wielu przypadkach po prostu azjatycki sweatshop, tyle że na europejskim podwórku. Owszem, być może teoretycznie większy nadzór instytucji, ale ręki bym sobie nie dała uciąć, że skwapliwie wpadają na gruntowne niezapowiedziane kontrole
      • princesswhitewolf Re: Firmy no go 01.07.26, 20:59
        >Tommy Hilfigher

Tzn meskie ciuchy niebiesko granatowo czerwone?
        • hailey_bieber2004 Re: Firmy no go 01.07.26, 21:15
          On w sumie powinien być w innej grupie, niż pozostałe wymienione.
          Trudno właściwie powiedzieć, co mi w nim nie leży, bo rzeczy mają bardzo ładne.
          Może chodzi o to, że szafę basików mam już zbudowaną i bardziej szukam jakichś „editorial” elementów.
      • princy-mincy Re: Firmy no go 01.07.26, 21:57
        Przymierzałam dziś oprawki Liu Jo- kształt przepiękny, ale odcień zielonego nie mój. Inaczej bym zamówiła ale nie ze względu na markę tylko na kształt.
        • szarmszejk123 Re: Firmy no go 02.07.26, 08:39
          No to ja właśnie wzięłam je bo mi pasowały, nawet nie wiedziałam co to za marka wtedy 😅 dobrze, że znaczek mały gdzieś tam pod włosami 😂
    • szarmszejk123 Re: Firmy no go 01.07.26, 13:24
      Aldi, jakoś nie mogę się przekonać do tego sklepu. Jest zawsze jakiś taki ciemny i syfiasty i nie odnajduje się w nim, jakoś mnie nic nie zachęca do kupna.
      • lajtova Re: Firmy no go 01.07.26, 13:41
        Aldi też mi nie podchodzi. Ale zdarzyło mi się kilka razy być.
        Jak dla mnie to nie mają nic po co bym miała tam wejść.
        • szarmszejk123 Re: Firmy no go 01.07.26, 13:43
          No właśnie niby jest wszystko a nic nie ma, dziwny taki ten sklep:p
        • default Re: Firmy no go 01.07.26, 13:51
          Też nie lubię Aldi, byłam ze trzy razy, bo akurat mi było po drodze - ale nie potrafiłam tam nic sensownego kupić. I podobnie mam z Kauflandem.
          Najczęściej i najbardziej lubię robić zakupy w Lidlu. I czasem w Społem, dlatego że u nich jeśli są produkty z danej firmy - to od razu cały, albo prawie cały asortyment 🙂 więc idę tam, jeśli potrzebuję np. jakiejś wyszukanej przyprawy Kamisu, nietypowego dżemu Herbapolu itp.
          • apallosa Re: Firmy no go 01.07.26, 13:59
            Za Chiny Ludowe i pół Australii nie kupię:
            - czegokolwiek z Liz Earle. Kosmetyki są niezłe, ale że miałam olbrzymią nieprzyjemność poznać założycielki tegoż ( dwie przyjaciółki od czasów szkolnych, już od dobrych parunastu lat nie współpracują razem), to nie. Nie dam tej babie zarobić ani pensa.
            - Harrods obecny odrzuca mnie nie tylko przez ceny, ale przez wszechobecna, specyficzną klientelę. Wyjatek- ich dział spożywczy, szczególnie wypieki. Warte są każdych pieniędzy.
            Sieć hoteli Gołębiewski - nie jestem ich targetem i raczej na pewno nie będę. Byłam raz, w Białymstoku - dość miło wspominam ale to tyle...
            • princesswhitewolf Re: Firmy no go 01.07.26, 21:03
              No ale klientela działu spożywczego Harrodsa jest taka sama jak reszty produktow
          • elinborg Re: Firmy no go 01.07.26, 21:31
            Kaufland to zwykły duży market.
            Aldi jest specyficzny, nie robię tam nigdy csłych zakupów, ale kupuję np. paprykę grillowaną w oleju, bio sok z buraka, tabletki do zmywarki, mus czekoladowy bez cukru, mrożone warzywa, lody rożki mucci, sery żółte ( taka gouda w kawałku np.), pleśniowe ( duński bardzo dobry). Ostatnio probowałam ptasie mleczko ich marki- bardzo dobre
            I czekolady są dobre ( choceur chyba). I marcepanowe talarki takie z nadzieniem owocowym. Lubię też jajka, najlepsze z marketowych. O takie sardynki w małej puszeczce. Kurczak zagrodowy też często bywa.
            Trochę tego jest.
      • little_fish Re: Firmy no go 01.07.26, 18:07
        Ja mam tak z netto. W aldi też jestem rzadko, bo kompletnie nie po drodze. Ale netto mamw dobrej okolicy i jakoś nie mogę się przełamać.
        • szarmszejk123 Re: Firmy no go 01.07.26, 18:11
          O, Netto, jak ja tego sklepu nie cierpiałam! Zawsze smród i syf, zgniłe warzywa a na podłodze tworzyły się nowe formy życia:p takie netto było przy podstawówce mojego syna, czasem z braku laku szliśmy tam po picie czy coś:p
    • pursuedbyabear Re: Firmy no go 01.07.26, 13:56
      Wszystkie z USraela.
      • arabelax Re: Firmy no go 01.07.26, 16:40
        To mi szkoda ciebie😅
      • angazetka Re: Firmy no go 01.07.26, 17:21
        Tak.
    • pepsi.only Re: Firmy no go 01.07.26, 13:59
      Na szybko
      Najbardziej zbojkotowany przeze mnie jest KK tongue_out
      Orlen, nie tankowałam wiele lat na Orlenie, mamy zresztą karty flotowe w innej sieci, więc nadal tam nie tankuję,
      Ciechan - mogę napić się piwa, zwłaszcza regionalnego, jak jestem w danym regionie, ale nigdy nie kupię nic od homofoba, i pisiora.
      Biedronka- za bałagan i palety w przejściach, i wcale nie jest tanio.
      Carrefour- kiedyś strasznie tam śmierdziało brudem, nie jestem jakoś nadwrażliwa na zapachy, ale tak tam capiło, że nie byłam w stanie przejść obok lodówek. Po 3 czy 4 latach wybrał się mąż, i stwierdził, że nadal capi, więc bojkot konsumencki utrzymany tongue_out
      Długi czas Reserved, ze względu na zwariowaną rozmiarówkę, w innych sklepach tak nie mam, tylko w LPP SA, trzeba na prawdę namierzyć się, żeby utrafić, by leżało, jak należy.
      Bardzo unikam chińszczyzny- wszelkiego rodzaju KiK, Tedi, itp , z Temu też nic nie kupiłam jak dotąd. Nie wiem co musiałaby się wydarzyć, żebym choćby zaczęła rozważać zakup samochodu z Chin.
      • lajtova Re: Firmy no go 01.07.26, 16:34
        KK - powinnam to wpisać na pierwszym miejscu.
        Orlen - może nie jest 100% nogo ale jest ostatnim wyborem jeśi chodzi o stacje na równi z MOL.
        Ciechan - no też nie biorę pod uwagę.
        Nigdy nie byłam w tych wszyskich actionach, kikach czy tedich. Jeśli chodzi o wysyłkową chinszczyzne raz zamówiłam coś na prezent co było dostępne tylko na aliexpress a mlody człowiek to sobie wymarzył.
    • kamin Re: Firmy no go 01.07.26, 14:38
      Kompletnie nie. Nie mam tak, że z góry wykluczam skorzystanie z jakiejś firmy z powodu utrwalonych przekonań. Trochę to brzmi, jak u baaaardzo starszych osób, które mają taką sztywność i na przykład nie kupią nic niemieckiego, bo II wojna...
      W szczególnosci - nie mam poczucia, że w Biedronce to tylko niziny społeczne. W tej chwili to zwykły sklep, nawet nie dyskont. Chodzą tam ci, którzy mieszkają obok i tyle.
      Gołębiewskie faktycznie brzydkie z zewnątrz, ale w środku widywałam po prostu rodziny z dziećmi. Nie mam pojecia jakich form mieli odzież.
      Telewizji nie oglądam żadnej i skojarzeń z Polsatem specjalnych nie mam. No dobra - 30 lat temu mieli program o disco polo wink
      PKO - bank jak każdy. Chyba pierwsi mieli konto w pełni internetowe (inteligo).

• analoga_niet Re: Firmy no go 01.07.26, 16:41
      Oceniam ofertę, nie interesują mnie etykietki.
    • konsta-is-me Re: Firmy no go 01.07.26, 16:45
      Amazon i Ritter.
      Amazon z powodu koszmarnego traktowania pracownikow a Ritter wysyła duzo gorszej jakosci asortyment do tzw."Wschodniej Europy "
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Firmy no go 01.07.26, 17:50
        Hmm… Kupuję czekolady Ritter raz w PL, raz w DE. Widzę różnicę w liczbie dostępnych smaków, ale te same smaki nie różnią się
    • bmtm Re: Firmy no go 01.07.26, 16:52
      Ktoś tu wymienił Orlen, tymczasem to firma na "S" odpowiada za degradację środowiskową i problemy tysięcy ludzi np. w Nigerii.
    • bmtm Re: Firmy no go 01.07.26, 16:53
      Dorzuciłbym też wszelkie punkty apteczne, które w okresie początku pandemii sprzedawały parę rękawiczek nitrylowych czy najtańszą maseczkę w cenie powyżej 10 zł. sztuka.
    • mocca26 Re: Firmy no go 01.07.26, 17:25
      Np żabka, amazon
      • mocca26 Re: Firmy no go 01.07.26, 17:27
        I chińskie platformy sprzedazowe
    • freja08 Re: Firmy no go 01.07.26, 17:31
      Wszystkie mlm włączając w to Avon i Oriflame.

Biedronka oraz Dino, dlatego że w tych sklepach na moim osiedlu jest straszny syf. Jestem tak uprzedzona że nie jestem w stanie zrobić zakupów w czystym Dino u moich rodziców, wolę pojechać dalej do Lidla.

Unikam produktów reklamowanych przez celebrytów, których nie lubię. Jeżeli jakaś firma ma kampanię reklamową z udziałem takich celebrytów to nic od nich nie kupię dopóki kampania się nie skończy. Przykładem jest Apart i ich reklamy z Wieniawą i Lewandowską, biżuterię na prezent urodzinowy wybrałam sobie u konkurencji. O, albo niedawno chciałam w Rossmannie kupić kostkę do mycia zmywarki, a tam jedyna dostępna była w opakowaniu z wielkim zdjęciem Magdy Gessler. Wyszłam bez kostki, zmywarka nie jest jeszcze aż tak brudna. 🥲

Nie kupuję żadnych ubrań z Guess, bo rzeczy z ich logo kojarzą mi się ze zdobyczą z lumpeksu. Niby nie ma nic złego w noszeniu rzeczy z lumpeksu, sama czasem kupuję, ale jak już mam wydać kilkaset złotych na bluzkę lub torebkę to nie chcę żeby mi się tak kojarzyła i kupię gdzieś indziej.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Firmy no go 01.07.26, 17:48
      Biedronka - za przemoc wobec pracowników w dawnych czasach i za traktowanie swoich klientów jak idiotów w obecnych
    • smoczy_plomien Re: Firmy no go 01.07.26, 20:03
      Leroy Merlin i Auchan - za płacenie podatków w Rosji.
      Temu, Shein, Aliexpress i podobne, które robią z Europy śmietnik chińskich odpadów.
      Identyfikujące się ze skrajną prawicą - TV Republika, Ciechan, Goryla xD, jakaś tam firma od sukienek, której nazwy nie pamiętam, zresztą chyba już upadła.
      Czyli ogólnie wszelkie nieetyczne i inne szczujnie.
      • hailey_bieber2004 Re: Firmy no go 01.07.26, 20:05
        Marie Zelie
      • mysiulek08 Re: Firmy no go 01.07.26, 20:12
        najlepsze jedwabie kupuje na aliexpresie 🙂
        • princesswhitewolf Re: Firmy no go 01.07.26, 21:00
          Jakie? Podaj inspiracje
          • princesswhitewolf Re: Firmy no go 01.07.26, 21:00
            Tzn ja w ogole nie potrafie kupowac a takim miejscu by sie nie naciac
            • mysiulek08 Re: Firmy no go 01.07.26, 21:34
              akurat jesli chodzi o reklamacje jedwabiu to reakcja chinczykow jest natychmiastowa i pozytywna
          • mysiulek08 Re: Firmy no go 01.07.26, 21:32
            do poscieli/pizam/materialu na metry potrzebujesz inspiracji?
    • princesswhitewolf Re: Firmy no go 01.07.26, 21:13
      Nestle Coca Cola Puma Pizza Hut Domino Pizza Pepsi Cola Zara H&M Forever 21 Uniqlo Mango Bershka.... ABF Mondelez
    • princy-mincy Re: Firmy no go 01.07.26, 22:01
      Najpierw chciałam napisać, że nie ma takiego, ale jak się zastanowię to jest ich sporo.
      Biedronka - zawsze mam wrażenie, że w tych sklepach jest brudno. Dodatkowo są zagracone i kiepsko się po nich poruszać.
      Wszelkie platformy typu Temu. Unikam sklepów typu Pepco - czasami zapach chińszczyzny zwala z nóg jeszcze na korytarzu, nie trzeba wchodzić do sklepu.
    • nina_unu Re: Firmy no go 01.07.26, 22:04
      Całkowicie to McDonald i inne fastfoody (po co żreć trucizny), Temu, Shein (chłam szybko się zmienia w śmieci), Walmart (tanio bo źle traktują pracowników).

Wiem, że powinnam też dać szlaban na Amazon, ale na moim zadupiu za mało jest sklepów stacjonarnych, więc Amazon jednak wygodniejszy od pchania się samochodem kilka godzin w bardziej cywilizowane okolice.

Staram się omijać szerokim łukiem Coca Cola i Nestle, ale czasami się nie da (np czasem się skuszę na jakąś wodę gazowaną, a tu drobnym druczkiem: Coca Cola Company)

Generalnie unikam też Starbucksa (przepraszam Alexis), lubię latte, ale to ichnie to takie nijakie, że sama sobie mogę w domu zrobić lepsze, poza tym wolę dać zarobić małym kawiarenkom niż gigantowi.

No i ogólnie, jeśli mam wybór między wydaniem pieniędzy u małego sprzedawcy albo giganta, to wybieram mały biznes.

• nosorozecwlochaty Re: Firmy no go 01.07.26, 22:29
      Hewlett-Packard: Wieszające się laptopy, mnóstwo badziewia zainstalowanego na firmowych maszynach, drukarki o koszmarnym interfejsie, agresywne zwalczanie tańszych nielicencjonowanych kartridży do drukarek. Firma jedzie na renomie sprzed wielu lat która jest tylko wspomnieniem

Pepco: tania tandeta

OLX: może nietypowy przykład ale też firma. Siedlisko januszy, drobnych cwaniaków, matołków i roszczeniowych matek którzy wszyscy chcą cię wykiwać albo dostać coś za darmo a serwis nic z tym nie robi

Poczta Polska: jak muszę to korzystam ale jak mam wybór to nie. Wszystko trwa wolniej i jest bardziej skomplikowane i zawodne niż u konkurencji

Makro Cash&Carry: cudują z jakimiś kartami żeby wejść, wystrój jak hitlerowski bunkier a ceny takie jak wszędzie i nic szczególnego nie ma

Z drugiej strony nie mam nic do Gołębiewskiego. Polecam nieoczywistą opcję - Gołębiewski Białystok. Jest dużo tańszy od pozostałych. Za 500 zł jest nocleg dla dwóch osób a w ramach tego aquapark, dyskoteka w klubie nocnym i naprawdę dobre śniadanie.
    • forsythia Re: Firmy no go 01.07.26, 23:00
      Firmy, ktore nadal sprzedaja towary do Rosji, np. Ecco i Calzedonia. A szkoda, bo obie te marki wczesniej bardzo lublam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka