04.08.26, 08:43
Miałyście z takimi zajęciami do czynienia?
(kwalifikowana pomoc przedmedyczna)
Chciałabym zrobić takie uprawnienia, w mojej pracy może się to przydać, zwłaszcza przy wyjazdach z młodzieżą.
Mam też inne plany, gdzie taki kurs byłby bardzo przydatny i byłby na plus.
Żyłam do tej pory w przekonaniu, że robi to tylko Centrum Ratownictwa, teraz widzę, że takich podmiotów jest więcej.
No i nie wiem, gdzie to robią dobrze i jest szansa na bezproblemowe zdanie egzaminu.
Musi być w Szczecinie...
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Kursy KPP 04.08.26, 09:50
      W szkole są od ratowania wyznaczone osoby, często wuefiści. Dostają dodatek motywacyjny za dodatkowe funkcje.
      Po co chcesz za swoje pieniądze robić coś, czego w pracy się od ciebie nie wymaga?
      Nie na darmo nauczycieli pogardliwie się nazywa " silsczkami ". Wydają jeszcze część tej marnej pensji na kurs, którego w pracy nikt od nich nie źąda.
      Jak macie cokolwiek wywalczyć?
      • szmytka1 Re: Kursy KPP 04.08.26, 09:53
        "Siłaczka" nie ma wydźwięku pogardliwego.
        • moni_485 Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:02
          Siłaczka ma się nijak do współczesnej pracy nauczyciela. 18 godzin w tygodniu, 3 m-ce wakacji i roczne płatne urlopy dla podratowania zdrowia.
          • raczek47 Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:15
            W Polsce nauczyciele nie mają wakacji , tylko urlop i prawo do nieprzerwanego przez okres 4 tygodni.
            Generalnie 56 dni w roku z feriami zimowymi i wakacjami uczniów, więc nie wiem, w jakim kraju mają 3 miesiące.
            • szmytka1 Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:31
              56 dni to jest właśnie 3 miesiące, przeliczając na dni robocze, inne zawody mają nawet nie połowę tego
              • fogito Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:48
                To zostań nauczycielką. Zapraszam.
                • droch Re: Kursy KPP 04.08.26, 13:39
                  Zaczyna się. „Przeszkadza ci przywilej w zawodzie X? Zostań X”. Ale to musi ***, gdy skończą się chętni do finansowania przywilejów
                  • marta.graca Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:35
                    Od kiedy to ktoś się nas pyta, czy jesteśmy chętni do finansowania czegoś?
                    • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:36
                      Mnie nikt nie finansuje.
                      Pracuję w korporacji zajmującej się edukacją wink.
              • raczek47 Re: Kursy KPP 04.08.26, 12:54
                3 miesiące to 90 dni.
                • arwena_111 Re: Kursy KPP 04.08.26, 15:29
                  56 dni roboczych urlopu ma nauczyciel. Normalny pracownik ma max 26.
            • kamin Re: Kursy KPP 04.08.26, 22:08
              56 dni to niemal dwa razy więcej niż reszta ludzi (w tym rodzice i h uczniów)
          • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:03
            Ja nie pracuję w szkole publicznej, mój pełny etat to 40 godzin i 26 dni roboczych urlopu.
          • nastarana Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:59
            moni_485 napisała:

> Siłaczka ma się nijak do współczesnej pracy nauczyciela. 18 godzin w tygodniu,
            > 3 m-ce wakacji i roczne płatne urlopy dla podratowania zdrowia.

Dokładnie. Taka Primula na ten przykład. Jak nie w sanatorium, to na wakacjach albo innym urlopie. A jak nie na urlopie to o 11 zamiast być uczciwie w pracy, to albo na siłowni albo na jakimś pomoście. I co chwilę zdjęcia kiecek po 400 zł minimum. Rzeczywiście, straszny los nauczyciela.
      • mayoliijka Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:37
        Beznadziejnie tragiczne podejście. Akurat kurs KPP powinien robić absolutnie każdy, kto czuje się na siłach i ma taką ochotę, a ci którzy nie mają mimo wszystko mogą to rozważać. Może się zdarzyć, że uratuje się kogoś bliskiego.

Też myślę o kursie i chętnie posłucham kogoś z doświadczeniem.

raczek47 napisała:

> Po co chcesz za swoje pieniądze robić coś, czego w pracy się od ciebie nie wyma
        > ga?

• alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:07
          Ja mam jeszcze inne plany z tym związane, nie dotyczące akurat stricte szkoły.
      • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:09
        Raczek.
        Wdech/wydech i tradycyjną forumową meliskę polecam.
        • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:11
          BTW u nas jedyną osobą z uprawnieniami KPP (zupełnie co innego niż podstawowe szkolenie z pierwszej pomocy!) jest pełnoletni uczeń, który chce pracować w służbach mundurowych wink.
      • kira_03 Re: Kursy KPP 04.08.26, 13:24
        Raczek, dlaczego jestes tak bezinteresownie zlosliwa i pogardliwa? To bardzo widac. Co sobie rekompensujesz?
        • raczek47 Re: Kursy KPP 04.08.26, 13:50
          Ja właśnie nie jestem pogardliwa w stosunku do nauczycieli i uważam ze ich sytuacja w tym kraju jest beznadziejna i wkurzam się , gdy mają pomysły, by z biedapensji opłacać sobie dodatkowe szkolenia czy kursy, zeby robic dobrze rodzicom i dzieciom, którzy nimi pogardzają.
          • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:21
            Po pierwsze nie masz pojęcia o mojej pensji - pracuję w szkole niepublicznej i tam wszystko wygląda trochę inaczej.
            Po drugie, bardzo lubię wyjazdy szkolne i chciałabym brać udział w większej ich liczbie.
            Po trzecie, to będzie coś mocno rozwijającego/interesującego dla mnie i może mi się przydać jako dodatkowy atut w innym projekcie zawodowo-życiowym, do którego nieśmiało się przymierzam.
            • raczek47 Re: Kursy KPP 04.08.26, 20:25
              Jeśli jesteś nauczycielką to stawki nie są tajemnicą.
              W szkole niepublicznej, czyli prywatnej możesz mieć tylko gorzej, bo mimo, może wynegocjowanej wyższej stawki godzinowej niż budżetowa, nie masz płacone za okresy feriowe. Więc tak czy siak, ujnia i tyle.
              I dalej uważam, ze płacenie z własnej kieszeni za zdobycie uprawnień, by je mieć tam, gdzie ich od nas nie wymagają jest niemądre .A z twoich wypowiedzi wynika, że właśnie na pierwszym miejscu stawiasz zdobycie ich dla pracy w szkole, gdzie nikt tego nie wymaga właśnie od ciebie.
              • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 20:37
                Ok, no to podzieliłaś się swoją (nieproszoną i nie związaną z tematem) opinią.
      • wapaha Re: Kursy KPP 04.08.26, 21:03
        raczek47 napisała:

> W szkole są od ratowania wyznaczone osoby, często wuefiści. Dostają dodatek mot
        > ywacyjny za dodatkowe funkcje.
        > Po co chcesz za swoje pieniądze robić coś, czego w pracy się od ciebie nie wyma
        > ga?
        > Nie na darmo nauczycieli pogardliwie się nazywa " silsczkami ". Wydają jeszcze
        > część tej marnej pensji na kurs, którego w pracy nikt od nich nie źąda.
        > Jak macie cokolwiek wywalczyć?

Przecież to.nie są umiejętności stricte nauczycielskie ale ważne umiejętności udzielenia pomocy sobe/bliskim/innym
    • malia Re: Kursy KPP 04.08.26, 09:53
      W mojej szkole organizują takie szkolenia darmowe
      • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:05
        Serio? Bo to jest kilkadziesiąt godzin, głównie praktyka z instruktorem, jakieś 2/3.
        Centrum na przykład ma 2 weekendy, w piątek od 14, później sobota i niedziela od rana do wieczora.
        Daje to różne uprawnienia, np. możesz być zatrudniona przy imprezach masowych do 1000 osób.
        • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:07
          Bo jeśli chodzi o szkolenie z podstaw pierwszej pomocy, to było... Ale to nie to samo i nie dla moich planowanych zamierzeń.
      • primula.alpicola Re: Kursy KPP 04.08.26, 13:36
        malia napisała:

> W mojej szkole organizują takie szkolenia darmowe

W każdej, bo jest taki wymóg, ale zupełnie nie o to pyta lily.

• alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:21
          Uff, ktoś załapał wink.
    • ageman Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:12
      Nie znam Szczecina ale moja kuzynka robiła taki kilka lat temu w Straży Pożarnej. Może u Ciebie też robią ?
      • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:08
        Dzięki, jest to jakiś trop.
    • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:28
      pierwszą pomoc placówka oświatowa ma obowiązek zrobić Ci w ramach szkolenia bezpłatnego, inna sprawa, że może to być szkolenie online....
      • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 10:35
        Ja zamawiałam szkolenie z pierwszej pomocy dla naszych pracowników w ZCEMiP i było naprawde bardzo ciekawie i moim zdnaiem fachowo poprowadzone ale to oni przychodzili do nas i robili takie zamknięte szkolenie dla naszych pracowników, nie wiem czy zawsze tak to wygląda.
        • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:08
          Niestety nie.
          • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:16
            mojej koleżanki córka taki kurs o jaki pytasz robiła w wopr ale ona tez jest ratownikiem i nie wiem czy dla nie ratwoników robią ale mozna zapytać w sumie
      • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:06
        Ale kwalifikowana pomoc przedmedyczna to zupełnie co innego i daje różne dodatkowe uprawnienia.
        Takie szkolenie z podstaw pierwszej pomocy mieliśmy.
        • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:13
          a ok rzeczywiście pomyliłam kursy
        • primula.alpicola Re: Kursy KPP 04.08.26, 13:39
          Google wypluł trzy możliwości w Szczecinie.
          • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:24
            Tak, pytanie, która jest najlepsza.
            • primula.alpicola Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:37
              alex.vause.is.back napisała:

> Tak, pytanie, która jest najlepsza.

Ta, która umożliwia egzamin państwowy
              • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:51
                Wszystkie umożliwiają.
      • primula.alpicola Re: Kursy KPP 04.08.26, 13:37
        slonko1335 napisała:

> pierwszą pomoc placówka oświatowa ma obowiązek zrobić Ci w ramach szkolenia bez
        > płatnego, inna sprawa, że może to być szkolenie online....
        >

Naprawdę? U nas za każdym razem.przyjeżdża ekipa, dzielą nas na grupy, teoria, praktyka, naprawdę się przykładają
        • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:09
          niestety, przychodzą z takimi szkleniami nowi (link przypadkowy) : eszkoleniabhp.com/szkolenie/szkolenie-online-pierwszej-pomocy-dla-szkol
          • primula.alpicola Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:38
            No ok, teorię można, ale praktyka?!
            • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:46
              A widzisz tu jakaś praktykę? Certyfikat w papierach jest? Ano jest.....ale po dyplomach z wskz nic mnie już nie zdziwi.
              ..
              • slonko1335 Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:46
                Zapomniałam o zdjeciu
    • 152kk Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:20
      Mam znajomych w pracy, którzy robili ten kurs. Jest bardzo przydatny, jedna kolezanką dzięki zdobytym umiejętnościom uratowała życie koledze. Egzamin końcowy jest trudny, trzeba podejść poważne, ale warto.
      Ci moi znajomi robili w Warszawie, ale w Szczecinie chyba też można - poszukaj tutaj:
      www.centrumratownictwa.com
      • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:22
        Tak, właśnie ich ofertę widziałam, ale też teraz wyświetlają mi się inne.
        Znajomi, jak rozumiem, byli zadowoleni z kursu w CR?
      • 152kk Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:24
        Tj. znajomi robili kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy KPP, to 6 dni szkoleniowych i co 3 lata wymaga recertyfikacji. Ale kwalifikacje zdobywa się porządne.
        • alex.vause.is.back Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:25
          No właśnie o to mi chodzi.
        • 152kk Re: Kursy KPP 04.08.26, 11:25
          Tak, znajomi bardzo zadowoleni. Tylko u nas w pracy dostali dofinansowanie (ale kurs w weekendy już w czasie prywatnym).
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kursy KPP 04.08.26, 14:57
      Trochę obok tematu, a trochę w smile ja mam skończony kurs podstawowy w PCK, wiem, że nie o ten Ci chodzi, ale ogólnie bardzo go polecam na początek, bo daje solidne podstawy wiedzy w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej, jest ogromny nacisk na praktykę i ćwiczenie do upadłego.
    • wapaha Re: Kursy KPP 04.08.26, 21:06
      DASMED
      zarówno kpp jak i inne kursy

Za lizanie po cipkach nie będę brać udziału w żadnej dyskusji z tobą ale ta kwestia jest wyjątkowa. Popieram chęć rozwoju w tym kierunku -jeśli szukasz kursu na którym się nauczysz i zrozumiesz a nie tylko zaliczysz kilka weekendowych godzin-to oni są najlepszym wyborem
    • ponis1990 Re: Kursy KPP 04.08.26, 22:11
      Koleżanka robiła, była bardzo zadowolona. Nie pamiętam ile było teorii, chyba z dwa weekendy po 10 godzin i ileś godzin praktyki, ale duzo. Dużo też do nauczenia się w domu a potem egzamin praktyczny z różnych sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka