amsterdama 18.08.26, 20:29 Jak zwracacie się do koleżanek, które w podstawówce były Asiami ? Joanno? Joasiu? Po staremu Asiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulecp Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:38 Ha i to jest jedno z imion, które w poważnym wieku robi się problemem. Asia jak do dziewczynki, Aśka ordynarnie, Joanno tak patetycznie. Do koleżanek z podstawówki nie miałabym dylematu i mówiłabym Asia. Większy problem to mają te osoby z przedstawianiem się, bo nie ma żadnego sensownego skrótu, ale w sumie moje imię ma, a i tak przedstawiam się pełnym imieniem. Swoją drogą mąż i pasierbica zwracają się do mnie pełnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
azja_pl2 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:41 A Gosia, Kasia, Basia, Zosia itd? Tak samo jak i Asia 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:31 Ja mam jedno z takich imion. Rozwiązanie dla mnie jest proste, w sytuacjach oficjalnych przedstawiam się pełnym imieniem, np. Katarzyna, a na gruncie prywatnym, typu kolezanka przedstawia mi swojego nowego faceta - zdrobnieniem Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:28 Patetycznie to brzmi modna od dekady Antonina ale na pewno nie Joanna.Niestety ma kretynskie zdrobnienie.. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:30 Nie tylko Antonina. Nadawano Florentyny, Klementyny, Walentyny, Faustyny i robią to nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:42 Asiu, bo tak sobie życzy i wszyscy się tak do niej zwracają. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:59 Tak samo, bo Joanna niby za sztywna, a Aśka to zgrubienie, choć niektórzy wolą ' -śka. Można mówić też Joa, Joanka, Jonka, Jona, Joania. Raczej odpada Joasia, Asieńka, Asiunia, Asika, Asiula czy Asix xD A najlepiej spytać, jak lubi. Joanna jest dość rzadka w nadaniach obecnie. Za granicą pisana Asia będzie wyglądać dość tajemniczo xD Mam pomysł - może jak jest Stasiek i Staszek, to może być mała Asia i duża Asza? Acha - trochę zagadkowo, trochę bulwarowo. I prawie jak Achaja xD Kiedyś jedną z form Joanny była Jenna, Jena, Janna, Johanna. Jana w Polsce ostatnio też nadawana. Mnie z tych form podoba się Jenna. A ze skrótów Joa. Asia ogólnie to jedno z najładniejszych zdrobnień. Bardzo rzadko używa się Joasi, Joaśki, a jeszcze rzadziej Joanki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:08 Znam sporo Aś i żadna z nich nigdy nie prosiła zeby mówić do niej inaczej niż Asia. Nawet zapytanie mówiły że- po prostu Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:27 Do koleżanek Asiu, Aniu, Kasiu, Basiu... itd. Żadna nie zgłaszała sprzeciwu, więc chyba im pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:34 Wszystkie Asię, które znam, chcą być nazywane Asiami. Kwestia gustu, ale wybierając imiona na moich dzieci kierowałam się m.in tym, jakie mają zdrobnienia i czy pełne imię jest często zdrabniane. Moja szwagierka i mój mąż mają oboje imiona, które rzadko są używane w pełnej formie nawet w przypadku dorosłych osób. Coś właśnie jak Joanna, Małgorzata lub Krzysztof, Waldemar. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:59 Tak jak chcą, czyli zasadniczo po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:01 A tak przy okazji, dla wszystkich Waszych mlodszych i starszych Asiek & Joasiek ... enjoy Kool & The Gang - Joanna Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:07 Fajne, kojarzę jeszcze to: Eddy Grant - Give me Hope, Jo'Anna music.youtube.com/watch?v=ZTGOAFXUEyI&si=iv9yfuHiTn2zUc6U Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:13 llllllolllllipop napisała: > Fajne, kojarzę jeszcze to: A jak kojarze "Lekarstwo na Miłość" - Pani Joanno - mowil A. Lapicki do K. Jędrusik. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Dorosła Asia 19.08.26, 00:16 llllllolllllipop napisała: > O, kultowe A gdyby powiedzial - Pani Asiu - Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 19.08.26, 08:17 To zależy. Na pewno nie powie tak w miejscu publicznym, gdzie np. dorosła Asia miałaby wygłosić jakąś przemowę A w biurze czy gdziekolwiek - jak najbardziej. W innych krajach nie mają takiego problemu. Używają zdrobnień właśnie publicznie. Tylko u nas musi być oficjalnie, ponuro i zapięte na ostatni guzik. Odpowiedzią na tę drętwotę było właśnie nadawanie takich imion, jak Nela, Mila, Lola, Kuba, a nawet spieszczeń, takich, jak Zosia, Niunia, Kasia, Marysia, czy form typu Majka, Lenka, Lili. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dorosła Asia 19.08.26, 09:48 Bogu dzięki, że matka nie wpadła na pomysł i że nie było możliwe nazwanie mnie Niunią! Ja tam nie muszę małpować kogoś tam, bo nasz oficjalne wg infantylnych debili jest źle. Wolę być oficjalnie panią Katarzyną, Joanną, czy tam Krystyną, a w kontaktach prywatnych, towarzyskich Kasią, Asią, Krysią. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:07 Joanna to piękne imię, ale Asia to aż mnie mdli. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 19.08.26, 00:17 Joanna i Małgorzata mają ze sobą wiele wspólnego. Bo zdrobnienie Asia i Gosia powstało od Joasi i Małgosi. Joanna tu jeszcze bardziej nietypowa, bo standardowo powinna być Joania i Joanka ale wtedy skrótem byłaby Anka i Ania. Najbardziej niespotykane zdrobnienie od Małgorzaty to Rzata, wymawiane przez obcokrajowców ' Shata' - przykład Shaty QS, Małgorzaty Kuś. Zdrobnienia i zgrubienia od Małgorzaty: Małgorzatka, Małgo, Małgosia, Małgonia, Gonia, Gośka, Gosia, Gocha, Gosieńka, Mała, Mata, Gorza, Megi, Rzata, Małgośka, Małgocha, Gosiaczek, Gońka, Greta, Gretka, Margaretka, Margerytka, Masza, Maszka, Małgoś Na Joannę mówi się jeszcze Jojo, a czasem Jasia, Josia lub Jusia( identyczne wtedy ma Janina i Justyna) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Dorosła Asia 19.08.26, 00:41 Jesli chodzi o Małgorzatę, to wole zdrobnienia niż pełne imię. Ale "Sanitariuszka Małgorzatka" bardzo mi sie podoba. Jednak w trybie mniej oficjalnym Malgosia jest bardzo dobrym zdrobnieniem. Dlaczego? Kojarzy mi sie z dziewczynka w chusteczce na głowie, dobra, mądra, rezolutna. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Dorosła Asia 19.08.26, 01:17 Joanna albo Joasia (ew Asia). Joaśka albo Aśka brzmi jakoś obcesowo, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Dorosła Asia 19.08.26, 10:00 Joanna. Asią jestem tylko dla najbliższych Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Dorosła Asia 19.08.26, 11:30 Moja Joanna jest od urodzenia Joasią i taka w rodzinie pozostanie. Formy Asia w ogóle nie używamy i dla mnie to jakby inne imię 🙂 Bliscy znajomi używają imienia Yosh, jako skrót od Yoasha. To było imię którego córka używała w przedszkolu i podstawówce. Znane mi dwie polskojęzyczne Joanny używają zdrobnienia Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dorosła Asia 19.08.26, 13:38 Nie wiem jakim cudem, ale nie znam ani jednej Joanny. Nie znałam żadnej w podstawówce, ani szkole średniej. A na studiach już wcale. Co dziwne, bo to poniekąd bardzo popularne imię. Moja mama ma koleżankę z tym imieniem, kobieta jest 70 plus i wszyscy mówią do niej Joanka. W Niemczech spotkałam się z formą Dżoana, ale to bardziej żartobliwie. Formę Asia Niemcy wymawiają Asza, brzmi trochę jak Arsch, czyli tyłek/doopa, więc nie dziwię się, że niektóre wolą być Dżoaną. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dorosła Asia 19.08.26, 13:44 snakelilith napisała: > Formę Asia Niemcy wymawiają Asza, Przypomniałaś mi, jak mój mąż podczas wizyty w moim rodzinnym miasteczku zobaczył nazwę sklepu "Delikatesy Asia" i był święcie przekonany, że chodzi o Azję. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dorosła Asia 19.08.26, 13:54 chatgris01 napisała: > Przypomniałaś mi, jak mój mąż podczas wizyty w moim rodzinnym miasteczku zobacz > ył nazwę sklepu "Delikatesy Asia" i był święcie przekonany, że chodzi o Azję. W sumie wymowa Azja brzmi nawet całkiem ładnie, a ludzie na świecie mają różne dziwne imiona. Europa jest też imieniem. Ale jak Asia przedstawi się po polsku jako Asia, to Niemcy mają problem z wymową si. Tym z wybitnie giętkim językiem uda się zmiękczyć tak, by nie brzmiało dwuznacznie, ale przeciętny powie Asza. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dorosła Asia 19.08.26, 13:59 snakelilith napisała: > W sumie wymowa Azja brzmi nawet całkiem ładnie, a ludzie na świecie mają różne > dziwne imiona. Europa jest też imieniem. Nie nie, jemu chodziło o nazwę kontynentu, Asia jako Azja po angielsku (on powiedział l'Asie). > Ale jak Asia przedstawi się po polsku jako Asia, to Niemcy mają problem z wymo > wą si. Tym z wybitnie giętkim językiem uda się zmiękczyć tak, by nie brzmiało d > wuznacznie, ale przeciętny powie Asza. Identycznie mają Katarzyny we Francji, wszystkie (mi znajome) się skarżyły, że Francuzi zawsze się do nich zwracają "Kasza" zamiast "Kasia", bo też nie potrafią wymówić. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dorosła Asia 19.08.26, 15:23 chatgris01 napisała: > Identycznie mają Katarzyny we Francji, wszystkie (mi znajome) się skarżyły, że > Francuzi zawsze się do nich zwracają "Kasza" zamiast "Kasia", bo też nie potraf > ią wymówić. Same here. Dlatego nie bardzo rozumiem panie Polki, ktore lubia byc "Kasza" albo "Gosza" Znam natomiast jedna Katherine (Scottish-Canadian) & jedna Katarzyne (Polish-Canadian) - obie przedstawiaja sie & sa nazywane Kata Co do Joanny, to procz polskich Asiek czy Joasiek zwanych simply Joanna wymawiane jak Dzoana, znam tez jedna German-Canadian Johanna, ktora juz kazdy wymawia Johana - z jakiegos powodu to H zmienia pronunciation calego imienia. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Dorosła Asia 19.08.26, 15:14 Mam 7 dobrych koleżanek o imieniu Asia,z którymi mam ciagly kontakt.W ogólniaku siedziałam w ławce z Asią i przed nami siedziala też Asia .I byłyśmy 3 Asie.Mam też około 6-7 kuzynek o imieniu Asia(ze strony i mamy i taty). Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dorosła Asia 19.08.26, 21:08 To jakaś mocno zrypana rodzina skoro siostry nadawały swoim dzieciom.identyczne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Dorosła Asia 19.08.26, 16:22 Do Magdy najczęsciej Magdziu Madziu albo Magdusiu. Odpowiedz Link Zgłoś