Dodaj do ulubionych

Szukam pomysłów - pomóżcie

11.05.05, 00:09
Tak się złożyło, że mąż stracił ostatnio pracę i jesteśmy w trakcie
otwierania swojej działalności. Ma to być mała knajpka w bardzo ładnym
miejscu. Bardzo bym chciała żeby to było miejsce przyjazne dzieciom. Jeżeli
możecie wesprzeć mnie propozycjami w tym temacie będę bardzo wdzięczna.
Napiszcie czego same oczekiwałybyście od miejsca, gdzie można wypić na
świerzym powietrzu kawkę, wypocząć, tak by dziecko w tym czasie było
bezpieczne i zadowolone. Co powinno być w menu i co Wam tam jeszcze przyjdzie
do głowy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 01:03
      No to moze ja zaczne niesmialo i zaproponuje na poczatku .
      1.Zakaz palenia na terenie "osrodka"(lub tylko wyznaczone miejsce zdala od
      dzieci i innych niepalacych)
      To wlasciwie dla mnie punkt najwazniejszy.
      :o)
    • agatan25 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 07:11
      Hej! Zgadzam się co do kącika dla palaczy. Może warto pomyśleć o oddzielnym
      małym pomieszczeniu dla mam karmiących, z przewijakiem. Kilka krzeseł dla
      maluchów... Może ze 2 dyżurne zabawki. Albo wydzielony kącik z kilkoma pufami i
      bajkami na wideo?- w H&M to sie bardzo sprawdza.Niestety, co do jadłospisu nie
      mam pomysłów, bo mój mały jest tylko na piersi. Pozdrawiam.
    • monanan Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 09:05
      Sloiczki dla dzieci, wafelki od lodów, soczki dzieciowe w menu. I frytki dla
      trochę starszych smile
      Wazne zeby mozna bylo latwo wejsc z wozkiem, jesli myslisz o mamach takich
      maluchow. I moze jakies mijsce do parkowania - albo szatnia, albo po prostu kąt
      odgrodzony, ale dobrze widoczny dla mam.
      Moze zainwestujcie w wysokie krzeselka dla dzieci np. takie ikea, są niedrogie
      a dobrze się sprawdzają.
      Jesli na swiezym powietrzu to moze jakąs mala piaskownice w rogu.
      I okrągle stoliki, zeby kantow nie bylo smile
      Ehhh, ale sie rozmarzylam....
    • lawia Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 09:13
      To ja może z jadłospisemsmile
      - jogurciki bądź jakieś serki
      - obowiązkowo soczki typu bobofrut
      Jeśli miała by to być restauracja z jakimiś daniami obiadowymi dla starszych dzieciaczków to proponuję pomidorówkę na kurczaczku, rosołek, jarzynówkę

Powinno być wydzielone miejsce do zabaw ( pisakownica, huśtawka itp.)
    • dz_joanna Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 09:49
      Świetny byłby odgrodzony, ale widoczny dla rodziców kącik zabaw coś jak w Ikei,
      a jeśli na dworze to jakaś zjeżdżalnia, huśtawki. Koniecznie krzesełka dla
      dzieci i jedzenie "dzieciowe". Przy czy, to jedzenie nie musi koniecznie
      oznaczać nudnych potraw. Kiedyś moja córka zachwycona wcinała hamburgera dla
      dzieci, który polegał na tym, że w delikatnie przypieczoną na grilu bułkę
      sezamową był włożony delikatny kotlet drobiowy z plastrem ananasa.
      Życzę powodzenia!
    • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 10:47
      Plac zabaw będzie na bank. Będzie ogrodzony, bezpieczny , nie będzie można na
      nim palić i wprowadzać psów. Pomysł z krzesełkami do karmienia i podjazdami na
      pewno wykorzystam. Będą jogurty, Bobo- fruty, domowe ciasto i zupki bez torebek
      i konserwantów.
      A co powiedziałybyście na mini ZOO, np. króliki, kózka, osiołek?
      • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 10:49
        A i dziękuję bardzo za wszystkie przedstawione narazie pomysły. Pozdrawiam i
        czekam na dalsze.
      • procesor Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 11:47
        ekan13 napisała:
        > A co powiedziałybyście na mini ZOO, np. króliki, kózka, osiołek?

Może być problem z sanepidem..
        • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:22
          To będzie knajpka przy domu więc myślałam zastosować taki unik i zrobić to na
          terenie prywatnym tak żeby graniczyło to z terenem knajpki. Mam tam już konie
          więc pomyślałam, że takie mniejsze zwierzątka były by dodatkową atrakcją.
      • aleksandrynka Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:24
        mini zoo byłoby moze i fane, ale nie wiem, co na to sanepid...
        • aleksandrynka Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:30
          Aaaa, doczytałam smile
          Pewnie wystrój też jakiś kolorowy, ciekawy, nie zapominając o suficie - dzidzie
          w wózeczkach chętnie pogapią sie na kolorowe plamy smile
          Może wkomponowane w ścianę wielkie akwarium? Gwarantuję, ze tłoczno będzie koło
          niego!
          A w kibelku zamiast standardowych desek sedesowych takie śmieszne,
          przezroczyste z wtopionymi muszelkami, czy coś... Widziałam takie w sklepie,
          dzieciakom mogą się spodobać. Aha, nie wiem, jak inne dzieci, ale mój syn jak
          zobaczył w sklepie wielkie lustro na całą ścianę, to nie mógł się od niego
          oderwać. I tak 2 razy miałam, robił minki, pozował, tańczył, jest to jakiś
          sposób na zajęcie dziecka i poplotkowanie.
          Na wyposażeniu powinnaś tez mieć podgrzewacz, niektóre mamy karmią butelką...
          No ale jak będą słoiczki, to chyba oczywiste. A gdzie ta knajpka?
          • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:37
            Chmm, no te deski klozetowe..,otym bym nie pomyślała a podobno diabeł tkwi w
            szczegółach. Akwarium też fajna sprawa, co do lustra to jestem trochę pedantką
            i wizja tego wiecznie zapalcowanego lustra trochę mnie przeraża...A knajpka
            będzie w Katowicach.
            • kajka68 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:44
              na wakacje jezdżę do takiego świetngo folwarkusmile jest tam knajpka ,można konno
              pojeździć a wokół folwarku w różnych boksach są przeróżne
              zwierzaki..dziki,sarnykaczki,kury...króliczki...sanepid w tym momenie nie ma
              nic do tego bo knajpka jest w budynku a zwierzaki ogrodzone na zewnątrz...a
              dzieciaki mają niesamowitą frajdęsmile)))a jeśli chodzi o wnętrze to dzieciaczki
              uwielbiają te piłkowe baseniki...ja też bo dziecko nie jest unurane potem
              piaskiem ...wolę to od piaskownicysmile))fajny macie pomysł...szkoda ze nie
              mieszkam blisko bo na pewno chętnie bym się do was wybrałasmile))))))))))))))
            • lawia Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 14:38
              Super to ja napewno tam kiedyś zajrzęsmile
              A pomysł z mini zoo jest super. My jeżdzimy często do takiej knajpki gdzie jest konik, osiołek itp dzieciom się podoba.
              Jak będzie bliżej finału to daj znać w którym miejscu w Katowicach bedzie knajpka.
              Pozdrawiam
        • sylvi_a Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:36
          pozmys z mini Zoo podoba mi sie również, nie ukrywam,jednak fakt, faktem
          sanedid potrafi utrudnić, żebyś sobie kłopotów nie narobiął, bo wiesz.... kary
          i te sprawy
          a sowją drogą
          byłam kilka razy u dalekiej krewnej jako dziecko na wsi , na wakacjach,
          jedliśmy na pdodwórku , gdzie gesi, kaczki , kurki i smakowało jak cholera!
          • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 12:40
            Ja jak byłam jako dziecko na wsi to świnką jedzonko wyjadłam. Nie pamiętam czy
            smakowało, ale jaka zdrowa i wielka urosłąm!
            • trautlusia Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 13:05
              a gdzie w Katowicach, bo ja prosto z Katowic pochodze i mam prawie 2 letniego
              synka , wiekszośc moich przyjaciółek też posiada dziatwe w tym wieku, bardzo
              chtenie robiłybyśmy tam sobie nasiadówy z plotkami smile prosze o adres i od
              kiedy można wpisać sie na listę stałych klientów, zwłaszcza ze lato sie zbliża!
    • amb25 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 13:32
      Ja widzałabym to tak:
      - ogródek ogrodzony. Dla mnie ideałem byłoby aby w ogórdku było sporo różnych
      duzych zabawek, aby był zadaszony (chociaż namiotem). Żeby dziecko chcąc
      podejść do rodziców nie musiało wychodzić z ogródka - czyli część stolików
      musiałby byc wewnątrz. No i koniecznie poza ogórdkiem nie mogłoby być nic
      ciekawego - bo inaczej część dzieci (a moje na pewno) po oglądnięciu placyku
      poszłoby zwiedzać dalej.
      - miejsce do karmienia dla mam karmiących i przewijak, niska muszla i zlew w
      ubikacji dla dzieci,
      - "parking" dla wózków,
      - menu - nie mam pojęcia - moje jest niejdakiem, a pomysł ze sloiczkami wydaje
      się cakiem dobry. Dla rodziców kawa, ciasto domowe, nie wiedzę tez niczego
      złego w piwie (alkoholowym i bez)czy winie ale w odpowiedniej cenie, żeby
      menele nie przychodziły. Co dO jedzenia nie wiem - polskie dania w
      restauracjach raczej nie cieszą sie wzięciem, chyba że wymyslicie jakieś
      niesamowite nazwy. Wysokie stołki do kramienia dzieci tez się przydadza, ale
      np. mój w takim stolku nie usiedzi dłużej niż 5 minut. Musi na "dorosłym" i
      wypije każdy soczek, jak się mu powie, że to piwo albo, żeby nie mówił pani
      doktor bo nie pozwla.
      - jesli małe zoo, to tylko takie do patrzenia. Jestem zdecydowaną przeciwniczką
      tego typu mijesc, gdzie każde dziecko może przyjść i pogłaskać (potarmosic)
      zwierzę i nikt nad tym nie panuje.
      -fajnie byłoby zorganizowac tam od czasu do czasu jakieś zajęcia dla dzieci -
      jakies gry zabawy czy coś takiego.
      • dora345 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 13:48
        Co do menu to dobre by byly nalesniki z roznymi farszami (z owocami, serem,
        szpinakiem, miesem, tunczykiem). Dobre dla dzieci i dla rodzicow.
        Moje dziecko je zupke tylko pod warunkiem ze sa w nim kluseczki "specjalne dla
        dzieci" - teraz mozna dostac taki makaron Lubelli.
        No i oczywiscie lody.
    • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 14:13
      Knajpka będzie w przepięknym miejscu ale narazie ze względów na bezpieczeństwo
      planu nie mogę zdradzić, ale na pewno powiadomię jak będę miała klepniętą zgodę
      na zagospodarowanie tego terenu, bo pomimo tego, że jestem jego dzierżwacą musi
      na to wrazić zgodę miasto. (Ależ męczące zdanie mi wyszło). Mam ogromną
      nadzieję, że do lata to wszystko wypali, a wtedy nieomieszkam się na forum
      pochwalić i zdać relacje z pomysłów, które wykorzystałam.
      Jednak co ileś Forumowych Głów to nie jedna.
      Naleśniki to dobre małe co nieco.
      Jeśli chodzi o ogrodzenie, to ogrodzony będzie plac zabaw, a że przewiduję
      dodatkowe atrakcje, to ogrodzony będzie dodatkowo cały teren.
      Wszystkie Wasze sugestie są dla mnie bardzo cenne i za wszystkie bardzo
      dziękuję.
      • trautlusia Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 14:26
        to ja czekam z niecierpliwościa na info o otwarciu knajpki i zaraz tam biegne z
        moim Młodym, piaskownica świetna rzecz mój synek nie potrzebuje niczego
        innego smile
        • ekan13 Re: Szukam pomysłów - pomóżcie 11.05.05, 16:35
          Miło mi będzie Was gościć, ja też czekam z niecierpliwością, szkoda tylko, że
          tyle tych zmagań z urzędami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka