Dodaj do ulubionych

Ile na chrzciny ?

31.05.05, 15:22
Bede chrzestna matką ile daje sie na chrzciny ?
Obserwuj wątek
    • aga7878 Re: Ile na chrzciny ? 31.05.05, 23:45
      to zależy.... 200 zł? i pamiątka jakaś niedroga smile
    • m2300 Re: Ile na chrzciny ? 01.06.05, 07:43
      witaj,
      mam dokładnie ten sam problem...
      myślałam,żeby dać około 400zł, ale to dla mnie troszkę sporosad
    • micz73 Re: Ile na chrzciny ? 08.06.05, 09:08
      I ja mam ten sam problem. Zostaliśmy zaproszeni na chrzciny (nie jako
      chrzestni). Czy 100 zł to nie będzie za mało? A jeśli prezent, to jaki?
      Religijny czy świecki?
      Poradźcie, dziewczyny...
      Magda
      • kuba-and-twins Re: Ile na chrzciny ? 08.06.05, 20:58
        Jestem po chrzcinach moich dziewczynek, to mogę wam napisać co dostały:
        od pary chrzestnych jedna dostała złote kolczyki, takie malutkie dla dzieci;
        sliczne
        od chrzestnej drugiej: 100 zł
        od chrzestnego drugiej: złoty łańcuszek plus zawieszka z literką (nie polecam
        tego typu prezentu, bo kiedy to będzie nosić? do przedszkola?)
        generalnie kasę dostały. 100 zł. to minimum. Myślę, że 400 to raczej
        przesada... A na komunię co kupisz? kompa?

Ja kupiłam mojemu chrześniakowi krzesełko do karmienia, za 120 zł. Moja mama
        ten chodzik Fisher Price'a.
        • mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 09.06.05, 22:05
          Zależy gdzie mieszkasz. Ja jestem z okolic Częstochowy i u nas dają ok.500zł.
          (tyle mój synek dostał zarówno od chrzestnej, jak i od chrzestnego). Robili
          wcześniej wywiad i inni też tyle dawali. Ale u nas chrzciny to porządna
          impreza - obiad + dania gorące + zimna płyta.
          • mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 09.06.05, 22:07
            Ogólnie to zaprosiliśmy tylko dziadków i chrzestnych (i tak zebrało się 20
            osób), i tylko jedną parę mieliśmy jako takich "zwykłych gości" - dostaliśmy
            200zł + ubranko.
          • kuba-and-twins Re: Ile na chrzciny ? 10.06.05, 12:23
            U mnie tez chrzciny, to była "porządna impreza"!!! W lokalu z klimą, bo upał, z
            mnóstwem jedzenia.

Ale naprawdę bez przesady! Każdy daje, ile może. Takie jest moje zdanie.
            To ile w waszym kręgu daje się na ślub???
            • ewa2233 Re: Ile na chrzciny ? 10.06.05, 13:42
              U nas od niepracującej chrzestnej syn dostał zabawkę (cena + - 30 zł)- OK,
              a od chrzestnego 350 zł!! Poczuliśmy się wręcz nieswojo z powodu tej sumy!
              Na drugi dzień mąż podziękował (dodatkowosmile i porozmawiał z nim (brat),
              by przy następnych okazjach nie przesadzał, bo nie o to nam chodzi!
              Teraz syn dostaje "normalne" prezenty w rozsądnej cenie, na dziecięce okazje.
              Myślę, że suma 100-150 zł jest niekrępująca dla rodziców. Wyższa może być.
              Zależy od ludzi.
              ------------------------------------------------------
              çççççççççççççççççççççĂçççççç
              • mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 13.06.05, 12:06
                Ja nie pisałam tego z myślą, że tyle trzeba dać, tylko że mniej więcej tyle się
                u nas daje. Jakby dali mniej to wcale by mi się przykro nie zrobiło, bo nie o
                to chodzi, chrzestnych wybieraliśmy takich, o których wiemy, że będą kochali
                naszego szkraba i to było dla nas najważniejsze.
                A u nas faktycznie tyle się daje, albo prezent w zbliżonej cenie.
                • mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 13.06.05, 12:09
                  A co do pytania o ślub - to ostatnio trochę chodziliśmy i jako "zwykli" goście
                  dawaliśmy 400zł. Na nasz ślub chrzestni dali nam po 1000 -1500zł, i z tego co
                  wiem od znajomych to oni też tyle dostawali.
      • attena76 Re: Ile na chrzciny ? 22.07.05, 10:45
        ja w lipcu zostałam po raz pierwszy matką chrzestną. tradycja u nas taka by dać
        w pieluchę (ja dałam 200zł) do tego kupiłam srebny obrazek (z dedykacją) i coś
        takiego www.ebay.pl/viItem?ItemId=6968417578 . trochę się wykosztowałam,
        ale to moja pierwsza chrzestnica wink)
    • kasiali2 Re: Ile na chrzciny ? 14.06.05, 11:56
      Cześć, czemu od razu kasę?? A nie lepiej jakiś drobny prezent?? Moja córka
      dostała wielkiego pluszowego misia oraz przełśliczny obrazek Matki Boskiej do
      powieszenia nad łóżeczkiem.
    • inez76 Re: Ile na chrzciny ? 15.06.05, 00:02
      Jestem świeżo po chrzcinach swojego synka - chrzestni dawali po 400,00, goście 400,00 - 500,00. Impreza była na 16 osób.
    • dodadada Re: Ile na chrzciny ? 13.07.05, 15:25
      Co region to inne zwyczaje, co rodzina to inne możliwości finanasowe. ja
      mieszkam w Łodzi. Standardem jest ok. 400 zł od chrzesnych i 100 zł o reszty
      gości. Ale uważam , że jak kogoś nie stać to nie powinien przesadzać . Moje
      dzieci dostały od swoich chrzesnych zarówno mniej jak i więcej od porzyjętej
      średniej. W lomabrdzie można za 100 zł kupić śliczny łańcuszek z medalikiem lub
      krzyżykiem - zostanie pamiątka na zawsze a pieniądze to rodzice wydadzą i za
      miesiąc nikt o nich nie będzie pamiętał. Pozdrawiam. Dorota
    • enut Re: Ile na chrzciny ? 14.07.05, 10:31
      Wlasnie, dlaczego pieniadze? Tez uwazam, ze prezent typu zabawka czy cos
      pamiatkowego bedzie lepsze. My wlasnie jedziemy na chrzciny za tydzien, maz
      bedzie chrzestnym. Maly dostanie od niego (nas) lancuszek z medalikiem (na
      pamiatke a nie, zeby dziecko musialo to nosic), rzezbiona szkatulke na drobiazgi
      i pamiatki ( w naszych rodzinach duzo osob ma takie szkatulki), kilka sztuk
      ksiazeczek dla dzieci, ubranko. Zawieziemy tez rowerek dla malucha, ktory byl
      uzywany przez naszego synka. Wszystko to zostalo ustalone z rodzicami
      chrzesniaka i nikt nie wspominal o pieniadzach. Zreszta, zanim maluch moglby
      uzyc te pieniadze, to dawno by sie zdewaluowaly. Chyba, ze to dla rodzicow (w
      ramach zaplaty za przyjecie ???) wink
      Pozdrawiam
      • brygida111 Re: Ile na chrzciny ? 14.07.05, 21:43
        Ja też jestem zdania że najlepsze na chrzciny są prezenty. Zawsze zostaje
        pamiatka, a pieniądze rodzice i tak moga wydać na swoje potrzeby smile
        Moja córcia od chrzesnej dostała fotelik do karmienia, max do 150 zł. A od
        chrzesnego dostała maskotkę, ubranko, buciki, i kilka drobnych zabawek. I
        jesteśmy bardzo zadowoleni z prezentów.
        Dziewczyny pisza o łańcuszkach z medalikami, to też nie głupi pomysł, mozna
        jeżeli jest taka możliwośc dozucić jakiś grawer na medaliku. I wtedy zosataje
        pamiątka na całe życie.
    • trolka72 Re: Ile na chrzciny ? 15.07.05, 08:02
      Jesteśmy chrzestnymi9 dla kilkorga dzieci, w tym dla 2 moich bratanków. Jednemu
      daliśmy srebrny obrazek Anioła, drugiemu (na sugestię jego mamy) Pismo św.
      Poniewaz Pismo miało być na całę życie, kupiłam piękne wydanie za 250 zł,
      obrazek był tańszy-ok. 100, ale w tamtych czasach to dla mnie już było dużo.
      Bardzo się cieszę, ze rodzice chłopaków rozumieją nas, ze nie dajemy im drogich
      przezentów ani pieniedzy. Sama mam 3 dzieci, 4 chrześniaków w sumie- wiec nie
      byłoby ,mnie na to stać. Na urodziny, imieniny, Boze Narodzenie kupujemy
      prezenty ok. 60 zł(dla własnych dzieci droższe).Nie przesadzajcie z kasą- mnie
      czekaja chrzciny 3 synka i byłabym 100 razy bardziej zadowolona z krzesełka do
      karmienia, maty edukacyjnej czy czegoś takiego. Pieniędzy w ogóle bym nie
      chciała, a w zupełnej ostatecznosci-od dziadkó, nie od chrzestnych, którzy sa
      młodymi ludźmi i mogą kupić coś, czym dadzą sygnał, ze im na Synku zależy.
    • anettab Re: Ile na chrzciny ? 18.07.05, 21:50
      byłam matką chrzestną 3-tyg temu, wydałam (prezent, ubranko, pieniądze) 500 zł
      Aneta
      • anettab Re: Ile na chrzciny ? 18.07.05, 21:56
        a dokładnie:
        ubranko do chrztu 280 zł
        zabawka Fisher - słonik z klockami - 60zł
        body i spodenki H&M 70zł
        kwiatki - 20zł
        pamiątka z życzeniami i 100zł
    • koala500 Re: Ile na chrzciny ? 22.07.05, 23:11
      Miesiąc temu chrzciłam młodsze dziecko, od chrzestnej dostała złoty łańcuszek z
      medalikiem, od chrzestnego 300 zł. (i jeszcze 100 zł. dał w kościele na ofiarę)
      i ubranko. Poza tym dostała jeszcze trochę pieniędzy za które kupiliśmy aparat
      cyfrowy i pstrykamy jej teraz zdjęcia, założyłam jej w komputerze fajny albumik
      więc to też bedzie dla niej jakas pamiątka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka