justy11 31.05.05, 15:22 Bede chrzestna matką ile daje sie na chrzciny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga7878 Re: Ile na chrzciny ? 31.05.05, 23:45 to zależy.... 200 zł? i pamiątka jakaś niedroga Odpowiedz Link Zgłoś
m2300 Re: Ile na chrzciny ? 01.06.05, 07:43 witaj, mam dokładnie ten sam problem... myślałam,żeby dać około 400zł, ale to dla mnie troszkę sporo Odpowiedz Link Zgłoś
micz73 Re: Ile na chrzciny ? 08.06.05, 09:08 I ja mam ten sam problem. Zostaliśmy zaproszeni na chrzciny (nie jako chrzestni). Czy 100 zł to nie będzie za mało? A jeśli prezent, to jaki? Religijny czy świecki? Poradźcie, dziewczyny... Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kuba-and-twins Re: Ile na chrzciny ? 08.06.05, 20:58 Jestem po chrzcinach moich dziewczynek, to mogę wam napisać co dostały: od pary chrzestnych jedna dostała złote kolczyki, takie malutkie dla dzieci; sliczne od chrzestnej drugiej: 100 zł od chrzestnego drugiej: złoty łańcuszek plus zawieszka z literką (nie polecam tego typu prezentu, bo kiedy to będzie nosić? do przedszkola?) generalnie kasę dostały. 100 zł. to minimum. Myślę, że 400 to raczej przesada... A na komunię co kupisz? kompa? Ja kupiłam mojemu chrześniakowi krzesełko do karmienia, za 120 zł. Moja mama ten chodzik Fisher Price'a. Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 09.06.05, 22:05 Zależy gdzie mieszkasz. Ja jestem z okolic Częstochowy i u nas dają ok.500zł. (tyle mój synek dostał zarówno od chrzestnej, jak i od chrzestnego). Robili wcześniej wywiad i inni też tyle dawali. Ale u nas chrzciny to porządna impreza - obiad + dania gorące + zimna płyta. Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 09.06.05, 22:07 Ogólnie to zaprosiliśmy tylko dziadków i chrzestnych (i tak zebrało się 20 osób), i tylko jedną parę mieliśmy jako takich "zwykłych gości" - dostaliśmy 200zł + ubranko. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba-and-twins Re: Ile na chrzciny ? 10.06.05, 12:23 U mnie tez chrzciny, to była "porządna impreza"!!! W lokalu z klimą, bo upał, z mnóstwem jedzenia. Ale naprawdę bez przesady! Każdy daje, ile może. Takie jest moje zdanie. To ile w waszym kręgu daje się na ślub??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Ile na chrzciny ? 10.06.05, 13:42 U nas od niepracującej chrzestnej syn dostał zabawkę (cena + - 30 zł)- OK, a od chrzestnego 350 zł!! Poczuliśmy się wręcz nieswojo z powodu tej sumy! Na drugi dzień mąż podziękował (dodatkowo i porozmawiał z nim (brat), by przy następnych okazjach nie przesadzał, bo nie o to nam chodzi! Teraz syn dostaje "normalne" prezenty w rozsądnej cenie, na dziecięce okazje. Myślę, że suma 100-150 zł jest niekrępująca dla rodziców. Wyższa może być. Zależy od ludzi. ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 13.06.05, 12:06 Ja nie pisałam tego z myślą, że tyle trzeba dać, tylko że mniej więcej tyle się u nas daje. Jakby dali mniej to wcale by mi się przykro nie zrobiło, bo nie o to chodzi, chrzestnych wybieraliśmy takich, o których wiemy, że będą kochali naszego szkraba i to było dla nas najważniejsze. A u nas faktycznie tyle się daje, albo prezent w zbliżonej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: Ile na chrzciny ? 13.06.05, 12:09 A co do pytania o ślub - to ostatnio trochę chodziliśmy i jako "zwykli" goście dawaliśmy 400zł. Na nasz ślub chrzestni dali nam po 1000 -1500zł, i z tego co wiem od znajomych to oni też tyle dostawali. Odpowiedz Link Zgłoś
attena76 Re: Ile na chrzciny ? 22.07.05, 10:45 ja w lipcu zostałam po raz pierwszy matką chrzestną. tradycja u nas taka by dać w pieluchę (ja dałam 200zł) do tego kupiłam srebny obrazek (z dedykacją) i coś takiego www.ebay.pl/viItem?ItemId=6968417578 . trochę się wykosztowałam, ale to moja pierwsza chrzestnica ) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiali2 Re: Ile na chrzciny ? 14.06.05, 11:56 Cześć, czemu od razu kasę?? A nie lepiej jakiś drobny prezent?? Moja córka dostała wielkiego pluszowego misia oraz przełśliczny obrazek Matki Boskiej do powieszenia nad łóżeczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
inez76 Re: Ile na chrzciny ? 15.06.05, 00:02 Jestem świeżo po chrzcinach swojego synka - chrzestni dawali po 400,00, goście 400,00 - 500,00. Impreza była na 16 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
dodadada Re: Ile na chrzciny ? 13.07.05, 15:25 Co region to inne zwyczaje, co rodzina to inne możliwości finanasowe. ja mieszkam w Łodzi. Standardem jest ok. 400 zł od chrzesnych i 100 zł o reszty gości. Ale uważam , że jak kogoś nie stać to nie powinien przesadzać . Moje dzieci dostały od swoich chrzesnych zarówno mniej jak i więcej od porzyjętej średniej. W lomabrdzie można za 100 zł kupić śliczny łańcuszek z medalikiem lub krzyżykiem - zostanie pamiątka na zawsze a pieniądze to rodzice wydadzą i za miesiąc nikt o nich nie będzie pamiętał. Pozdrawiam. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
enut Re: Ile na chrzciny ? 14.07.05, 10:31 Wlasnie, dlaczego pieniadze? Tez uwazam, ze prezent typu zabawka czy cos pamiatkowego bedzie lepsze. My wlasnie jedziemy na chrzciny za tydzien, maz bedzie chrzestnym. Maly dostanie od niego (nas) lancuszek z medalikiem (na pamiatke a nie, zeby dziecko musialo to nosic), rzezbiona szkatulke na drobiazgi i pamiatki ( w naszych rodzinach duzo osob ma takie szkatulki), kilka sztuk ksiazeczek dla dzieci, ubranko. Zawieziemy tez rowerek dla malucha, ktory byl uzywany przez naszego synka. Wszystko to zostalo ustalone z rodzicami chrzesniaka i nikt nie wspominal o pieniadzach. Zreszta, zanim maluch moglby uzyc te pieniadze, to dawno by sie zdewaluowaly. Chyba, ze to dla rodzicow (w ramach zaplaty za przyjecie ???) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brygida111 Re: Ile na chrzciny ? 14.07.05, 21:43 Ja też jestem zdania że najlepsze na chrzciny są prezenty. Zawsze zostaje pamiatka, a pieniądze rodzice i tak moga wydać na swoje potrzeby Moja córcia od chrzesnej dostała fotelik do karmienia, max do 150 zł. A od chrzesnego dostała maskotkę, ubranko, buciki, i kilka drobnych zabawek. I jesteśmy bardzo zadowoleni z prezentów. Dziewczyny pisza o łańcuszkach z medalikami, to też nie głupi pomysł, mozna jeżeli jest taka możliwośc dozucić jakiś grawer na medaliku. I wtedy zosataje pamiątka na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
trolka72 Re: Ile na chrzciny ? 15.07.05, 08:02 Jesteśmy chrzestnymi9 dla kilkorga dzieci, w tym dla 2 moich bratanków. Jednemu daliśmy srebrny obrazek Anioła, drugiemu (na sugestię jego mamy) Pismo św. Poniewaz Pismo miało być na całę życie, kupiłam piękne wydanie za 250 zł, obrazek był tańszy-ok. 100, ale w tamtych czasach to dla mnie już było dużo. Bardzo się cieszę, ze rodzice chłopaków rozumieją nas, ze nie dajemy im drogich przezentów ani pieniedzy. Sama mam 3 dzieci, 4 chrześniaków w sumie- wiec nie byłoby ,mnie na to stać. Na urodziny, imieniny, Boze Narodzenie kupujemy prezenty ok. 60 zł(dla własnych dzieci droższe).Nie przesadzajcie z kasą- mnie czekaja chrzciny 3 synka i byłabym 100 razy bardziej zadowolona z krzesełka do karmienia, maty edukacyjnej czy czegoś takiego. Pieniędzy w ogóle bym nie chciała, a w zupełnej ostatecznosci-od dziadkó, nie od chrzestnych, którzy sa młodymi ludźmi i mogą kupić coś, czym dadzą sygnał, ze im na Synku zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
anettab Re: Ile na chrzciny ? 18.07.05, 21:50 byłam matką chrzestną 3-tyg temu, wydałam (prezent, ubranko, pieniądze) 500 zł Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
anettab Re: Ile na chrzciny ? 18.07.05, 21:56 a dokładnie: ubranko do chrztu 280 zł zabawka Fisher - słonik z klockami - 60zł body i spodenki H&M 70zł kwiatki - 20zł pamiątka z życzeniami i 100zł Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: Ile na chrzciny ? 22.07.05, 23:11 Miesiąc temu chrzciłam młodsze dziecko, od chrzestnej dostała złoty łańcuszek z medalikiem, od chrzestnego 300 zł. (i jeszcze 100 zł. dał w kościele na ofiarę) i ubranko. Poza tym dostała jeszcze trochę pieniędzy za które kupiliśmy aparat cyfrowy i pstrykamy jej teraz zdjęcia, założyłam jej w komputerze fajny albumik więc to też bedzie dla niej jakas pamiątka. Odpowiedz Link Zgłoś