Dodaj do ulubionych

Dla fanek jeżycjady!

22.11.05, 12:35
Właśnie przeczytałam na Onecie:

czytelnia.onet.pl/0,1198963,wiadomosci.html
Juz wiem co sobie kupię na Mikołajki smile)
Obserwuj wątek
    • pade Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:16
      a jakie są tytuły wcześniejszych części?
      • ala67 dla Pade 22.11.05, 13:24
        1. Szósta klepka
        2. Kłamczucha
        3. Kwiat kalafiora
        4. Ida sierpniowa
        5. Opium w rosole
        6. Brulion Bebe B.
        7. Noelka
        8. Pulpecja
        9. Dziecko piątku
        11. Córka Robrojka
        12. Imieniny
        13. Tygrys i Róża
        14. Kalamburka
        15. Język Trolli

Trochę Ci zazdroszczę, że masz je jeszcze przed sobąsmile
        • mamaemmy Re: dla Pade 22.11.05, 13:34
          ala67 napisała:

>
          > Trochę Ci zazdroszczę, że masz je jeszcze przed sobąsmile

O matko-a jak ja Ci zazdroszczę!!Ja od 15 roku zycia to czytam i wciąż wracam
          do tych pierwszych książek...smileCzyli juz około 12 lat...

teraz zobaczyłam dopiero,że pytałaś o tytuły-myślałam,że odpisałaś jako jedna z
          faneksmile
          • ala67 Z drugiej strony... 22.11.05, 13:58
            ... może lepiej było je przeczytać po raz pierwszy młodą panienką będąc? Kto
            wie, może czytając dziś po raz pierwszy, nie pokochałabym tych książek tak
            mocno? A wracam też bardzo często i za każdym razem czuję się, jakbym wpadała
            do starych znajomych, i często mnie te "wizyty" leczyły z różnych chander i tym
            podobnych...
            Mam nadzieję, że córki też poczują blusa. Cały komplet stoi na półce i czeka na
            właściwy momentsmile
            • mamaemmy Re: Z drugiej strony... 22.11.05, 15:32
              smile)
              Mnie tez mąż kupił całą serie,jak Emma się urodziła,bo chciałam,żeby było
              kiedyś dla niejsmile
              Wczesniej czytałam pożyczone,w domu miałam tylko Idę.
              A do dzisiaj mam manię szukania Borejków wśród napotkanych ludzibig_grin
          • pade dziewczynki kochane, ja juz to czytałam! 22.11.05, 18:53
            chyba nieprzytomna jestem, ale czytałam to będąc nastolatką, a teraz powtarzam,
            wczoraj Pulpecja, dzisiaj Dziecko Piątku. Może dlatego, ze to tak dawno było,
            nie pamiętam kto to Pani Róża, może przeczytam jeszcze raz?smile
            • pade jeszcze jedno głupie pytanie 22.11.05, 18:59
              chyba za szybko czytałamsmile
              czy Pani Róża to Mama Borejko?
              • agacz2905 Re: jeszcze jedno głupie pytanie 22.11.05, 23:14
                Róża to starsza córka Gabrysi - w dzieciństwie zwana Pyzą vel Pyzuniąsmile).
                Wszystko wskazuje na to, że będzie mamą - nie wiadomo tylko czy mamą Borejko
                (heh, sorry! Pyziak, nie Borejko) czy może....panią Schoppe. Pozdrawiam
        • kolorko Re: dla Pade 22.11.05, 15:43
          Zabrakło nr 10- "Nutria i nerwus" smile Sa jeszcze 3 czesci Frywolitek (
          Frywolitki, czyli ostatnio przeczytałam ksiazkę), zawieraja felietony
          Małgorzaty Musierowicz; "Całuski Pani Darling" i "Łasuch literacki", obie z
          przepisami "literackimi", autobiografia M.M. "Tym razem serio", i warto
          przeczytać "Małomównego i rodzinę"- główni bohaterowie tej ksiazki przewijaja
          sie pózniej w jezycjadzie. Dla słabiej zorientowanych- Małgorzata Musierowicz
          jest autorką ksiażek dla młodszych dzieci ( np "Ble-
          ble", "Kluseczki", "Tempusek", zbiór opowiadań "Hichopter") i dla zupełnie
          słabo zorientowanych- jest siostrą Stanisława Barańczakasmile_
          • ala67 Kolorko, mam prośbę 22.11.05, 15:52
            No, fakt, "Nutria i Nerwus" mi umknęli...smileA reszta nie należy do Jeżycjady,
            dlatego nie wymieniłam. Ale lubię, mam, sporo ugotowałam z Łasucha i Całusków.
            Zaś "Hichoptera" moje dzieci bardzo lubią. Natomiast nie znam tych pozostałych
            pozycji dla dzieci, proszę, Kolorko, napisz mi, czy to zostało wydane jako
            oddzielne pozycje? Czy to są takie solowe opowiadanka?
            • kolorko Re: Kolorko, mam prośbę 23.11.05, 16:26
              Tempusek i Kluseczki zostały wydane w 1990 przez kantor wydawniczy SAWW jako
              odzielne książeczki, ale w zasadzie to takie dłuzsze opowiadaniasmile Natomiast
              Ble-ble to już dłuzsza ksiazka ( 76 stron) o smoku, który zamieszkał w pewnym
              poznańskim mieszkaniu. Co ciekawe, główni bohaterowie noszą imona dzieci pani
              Musierowiczsmile Jest jeszcze Bambolandia, chyba kontynuacja Ble-ble ( pewnosci
              nie mam, bo nie dotarłam do tej ksiązki). No i Kluczyk, Światełko, Czerwony
              helikopter- do nich tez nie udało mi sie dotrzecsad
              • ala67 dzięki bardzo 25.11.05, 00:07
                To pozostaje czekać na wznowienia, bardzo chętnie bym dzieciom poczytała - albo
                razczej dała do poczytaniasmile
    • gandzia4 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:19
      To ja teżsmile))
      • achulka1 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:25
        wcześniejszych czesci już trochę jest( 16 chyba) więc trudno je wszystkie
        wymieniać, dla przykładu: szósta klepka, kwiat kalafiora, ida sierpniowa,
        noelka, dziecko piątku,opium w rosole, pulpecja, nerwus i nutria, kłamczucha
        itd a ostatnio język trolli. jest forum fani małgorzaty musierowicz- polecam, a
        szczególnie polecam do poczytania wszystkie książki z serii jeżycjady-
        doskonały sposób na wyjście z każdego dołka psychicznego. są pełne ciepła,
        miłości( ale nie romanse)i są takie rodzinne..
    • mamaemmy Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:22
      Moze więc jej już nie przełożą...Miała się ukazać w czerwcu...
      • mamaemmy Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:23
        mamaemmy napisała:

> Moze więc jej już nie przełożą...Miała się ukazać w czerwcu...
        w czerwcu 2005,oczywisciesmile
    • pade odpowiecie mi??? 22.11.05, 13:24

• ala67 Re: odpowiecie mi??? 22.11.05, 13:25
        Napisałam, miłego czytania
    • marychna31 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 14:57
      hehe -a ja kupię swojemu męzowi (no i sobie też!wink )On w młodości ich nie
      czytał, w sumie nic dziwnego bo nigdy nie był dorastającą panienkąwink a kilka
      lat temu, kiedy razem jezdziliśmy w delegacje w dalekie trasy samochodem-
      zaczęłam mu czytać. Świetnie sie oboje przy tym bawiliśmysmile Pamietam jeszcze,
      ze kiedy byłam dzieckiem to moi rodzice tez sobie czytali ksiażki z cyklu
      jezycjady a tata to się w głos śmiał nad "6 klepką" smile
      • ala67 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 15:08
        Bo "Szósta klepka" zdecydowanie IMO najśmieszniejsza z całego cyklu, ja się
        ciągle śmieję, jak czytamsmile))
        • pade i z tym się zgadzam 22.11.05, 18:55
          Kłamczuchę i Szóstą klepkę do tej pory pamiętamsmile))
          • kubara1 Re: i z tym się zgadzam 23.11.05, 10:42
            O, akurat na moje imieniny wychodzi, hurraaa! Jak ja uwielbiam te ksiązki. Ale
            to oznacza, że imieninową noc mam z głowy, bo jak zacznę to skończyć musze. Ja
            najbardziej uwielbiam "Dziecko piątku" i historię miłośną Kresi i Maćka oraz
            Aurelię Jedwabińską vel Bombkę. Musze tez przyznać, że te pierwsze ksiażki - do
            pwiedzmy Pulpecji, są o wiele lepsze. Jak Wy uważacie?
            • jagasz Re: i z tym się zgadzam 23.11.05, 11:32
              Chyba tak. Wiecej konkretnego czytania.
    • 18_lipcowa też lubie 23.11.05, 11:35

• achulka1 Re: też lubie 23.11.05, 13:05
        szczerz mówiąc nie wiem która ksiażka jest moją ulubioną. to zalezy od nastroju
        w jakim akurat jestem. ale faktycznie opium w rosole jest świetne, choć i łezki
        mi się kręcą czytając historię Pulpecji i Florka, nie mówiąc o miłości Natalii
        i Robrojka. Trudno się zdecydować- cała Jeżycjada jest świetna!
        • iska01 Re: też lubie 23.11.05, 22:34
          Hej! A pomyślcie jak ja się czułam.Mieszkałam na Jeżycach od urodzenia i
          zaczęłam czytać Musierowicz jako nastolatka.Jestem chyba ze trzy lata młodsza
          od Idy i w trakcie czytania miałam ochotę zaraz lecieć do jej domu na
          herbatkę.Wchodziłam do domu Borejków i skręcało mnie z żalu ,że ...ich tam nie
          ma! Znałam każdą opisaną kamienicę i zaułek i naprawdę płakać mi się chciało-
          domy stały jak "żywe" a gdzie ci wspaniali ludzie?Zawsze nosiłam sie z zamiarem
          napisania do p.Musierowicz,dlaczego nie umieściła żadnej akcji w mojej
          kamienicy...
          Teraz chodzę z synem do biblioteki dla dzieci i ciągle na jego konto wypożyczam
          jakąś część dla przypomnienia. Pozdrawiam!!!
          • mamaemmy Iska01 23.11.05, 22:40
            smile
            A wiesz,że czytelnicy robią pielgrzymki do domu Borejków?smileNiektórzy podobno
            nie chcą uwierzyć,że to fikcja i żądają,aby powiedzieć im,gdzie rodzina sie
            wyprowadziła!!!
            • iska01 Re: mamaemmy 24.11.05, 23:37
              Tak wiem ,że są wręcz organizowane wycieczki, najcześciej dla przyjezdnych.Ale
              nigdy jednak nie sprawdzałam ,kto właściwie mieszka na Roosevelta 5.Muszą mieć
              czasem ciężko otwierając drzwi...
              Oglądałam też przepiękne wydanie albumowe (zdjęcia Jeżyc +fragmenty książek
              Musierowicz)tytuł chyba:Śladami rodziny Borejków.Fajna rzecz. Pozdrowionka! I.
              • aste Re: mamaemmy 25.11.05, 00:21
                ja też lubię jestem z rocznika Konrada Bitnera i Przeszczepasmilemam prawie
                wszystkie w domu czekaja aż Iduska do nich dorośnie a na razie ja poczytuję jak
                większości z was mi też pomogły w niejednej chandrze. a no i "Ida" oczywiście w
                ścisłym związku z Jeżycjadami.

skoro jest nowa część to na razie nie uzupełnię kolekcji brakuje mi "opium w
                rosole" i "nutria i nerwus".
                dzieki za podanie tytułów dziecięcych też zacznę zbierać dla małejsmile
                pozdrawiam wszystkie Jeżycjadowe fanki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka