mama_szefusia 22.11.05, 12:35 Właśnie przeczytałam na Onecie: czytelnia.onet.pl/0,1198963,wiadomosci.html Juz wiem co sobie kupię na Mikołajki ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pade Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:16 a jakie są tytuły wcześniejszych części? Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 dla Pade 22.11.05, 13:24 1. Szósta klepka 2. Kłamczucha 3. Kwiat kalafiora 4. Ida sierpniowa 5. Opium w rosole 6. Brulion Bebe B. 7. Noelka 8. Pulpecja 9. Dziecko piątku 11. Córka Robrojka 12. Imieniny 13. Tygrys i Róża 14. Kalamburka 15. Język Trolli Trochę Ci zazdroszczę, że masz je jeszcze przed sobą Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: dla Pade 22.11.05, 13:34 ala67 napisała: > > Trochę Ci zazdroszczę, że masz je jeszcze przed sobą O matko-a jak ja Ci zazdroszczę!!Ja od 15 roku zycia to czytam i wciąż wracam do tych pierwszych książek...Czyli juz około 12 lat... teraz zobaczyłam dopiero,że pytałaś o tytuły-myślałam,że odpisałaś jako jedna z fanek Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Z drugiej strony... 22.11.05, 13:58 ... może lepiej było je przeczytać po raz pierwszy młodą panienką będąc? Kto wie, może czytając dziś po raz pierwszy, nie pokochałabym tych książek tak mocno? A wracam też bardzo często i za każdym razem czuję się, jakbym wpadała do starych znajomych, i często mnie te "wizyty" leczyły z różnych chander i tym podobnych... Mam nadzieję, że córki też poczują blusa. Cały komplet stoi na półce i czeka na właściwy moment Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Z drugiej strony... 22.11.05, 15:32 ) Mnie tez mąż kupił całą serie,jak Emma się urodziła,bo chciałam,żeby było kiedyś dla niej Wczesniej czytałam pożyczone,w domu miałam tylko Idę. A do dzisiaj mam manię szukania Borejków wśród napotkanych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
pade dziewczynki kochane, ja juz to czytałam! 22.11.05, 18:53 chyba nieprzytomna jestem, ale czytałam to będąc nastolatką, a teraz powtarzam, wczoraj Pulpecja, dzisiaj Dziecko Piątku. Może dlatego, ze to tak dawno było, nie pamiętam kto to Pani Róża, może przeczytam jeszcze raz? Odpowiedz Link Zgłoś
pade jeszcze jedno głupie pytanie 22.11.05, 18:59 chyba za szybko czytałam czy Pani Róża to Mama Borejko? Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: jeszcze jedno głupie pytanie 22.11.05, 23:14 Róża to starsza córka Gabrysi - w dzieciństwie zwana Pyzą vel Pyzunią). Wszystko wskazuje na to, że będzie mamą - nie wiadomo tylko czy mamą Borejko (heh, sorry! Pyziak, nie Borejko) czy może....panią Schoppe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: dla Pade 22.11.05, 15:43 Zabrakło nr 10- "Nutria i nerwus" Sa jeszcze 3 czesci Frywolitek ( Frywolitki, czyli ostatnio przeczytałam ksiazkę), zawieraja felietony Małgorzaty Musierowicz; "Całuski Pani Darling" i "Łasuch literacki", obie z przepisami "literackimi", autobiografia M.M. "Tym razem serio", i warto przeczytać "Małomównego i rodzinę"- główni bohaterowie tej ksiazki przewijaja sie pózniej w jezycjadzie. Dla słabiej zorientowanych- Małgorzata Musierowicz jest autorką ksiażek dla młodszych dzieci ( np "Ble- ble", "Kluseczki", "Tempusek", zbiór opowiadań "Hichopter") i dla zupełnie słabo zorientowanych- jest siostrą Stanisława Barańczaka_ Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Kolorko, mam prośbę 22.11.05, 15:52 No, fakt, "Nutria i Nerwus" mi umknęli...A reszta nie należy do Jeżycjady, dlatego nie wymieniłam. Ale lubię, mam, sporo ugotowałam z Łasucha i Całusków. Zaś "Hichoptera" moje dzieci bardzo lubią. Natomiast nie znam tych pozostałych pozycji dla dzieci, proszę, Kolorko, napisz mi, czy to zostało wydane jako oddzielne pozycje? Czy to są takie solowe opowiadanka? Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Kolorko, mam prośbę 23.11.05, 16:26 Tempusek i Kluseczki zostały wydane w 1990 przez kantor wydawniczy SAWW jako odzielne książeczki, ale w zasadzie to takie dłuzsze opowiadania Natomiast Ble-ble to już dłuzsza ksiazka ( 76 stron) o smoku, który zamieszkał w pewnym poznańskim mieszkaniu. Co ciekawe, główni bohaterowie noszą imona dzieci pani Musierowicz Jest jeszcze Bambolandia, chyba kontynuacja Ble-ble ( pewnosci nie mam, bo nie dotarłam do tej ksiązki). No i Kluczyk, Światełko, Czerwony helikopter- do nich tez nie udało mi sie dotrzec Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 dzięki bardzo 25.11.05, 00:07 To pozostaje czekać na wznowienia, bardzo chętnie bym dzieciom poczytała - albo razczej dała do poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
achulka1 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:25 wcześniejszych czesci już trochę jest( 16 chyba) więc trudno je wszystkie wymieniać, dla przykładu: szósta klepka, kwiat kalafiora, ida sierpniowa, noelka, dziecko piątku,opium w rosole, pulpecja, nerwus i nutria, kłamczucha itd a ostatnio język trolli. jest forum fani małgorzaty musierowicz- polecam, a szczególnie polecam do poczytania wszystkie książki z serii jeżycjady- doskonały sposób na wyjście z każdego dołka psychicznego. są pełne ciepła, miłości( ale nie romanse)i są takie rodzinne.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:22 Moze więc jej już nie przełożą...Miała się ukazać w czerwcu... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 13:23 mamaemmy napisała: > Moze więc jej już nie przełożą...Miała się ukazać w czerwcu... w czerwcu 2005,oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 14:57 hehe -a ja kupię swojemu męzowi (no i sobie też! )On w młodości ich nie czytał, w sumie nic dziwnego bo nigdy nie był dorastającą panienką a kilka lat temu, kiedy razem jezdziliśmy w delegacje w dalekie trasy samochodem- zaczęłam mu czytać. Świetnie sie oboje przy tym bawiliśmy Pamietam jeszcze, ze kiedy byłam dzieckiem to moi rodzice tez sobie czytali ksiażki z cyklu jezycjady a tata to się w głos śmiał nad "6 klepką" Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: Dla fanek jeżycjady! 22.11.05, 15:08 Bo "Szósta klepka" zdecydowanie IMO najśmieszniejsza z całego cyklu, ja się ciągle śmieję, jak czytam)) Odpowiedz Link Zgłoś
pade i z tym się zgadzam 22.11.05, 18:55 Kłamczuchę i Szóstą klepkę do tej pory pamiętam)) Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: i z tym się zgadzam 23.11.05, 10:42 O, akurat na moje imieniny wychodzi, hurraaa! Jak ja uwielbiam te ksiązki. Ale to oznacza, że imieninową noc mam z głowy, bo jak zacznę to skończyć musze. Ja najbardziej uwielbiam "Dziecko piątku" i historię miłośną Kresi i Maćka oraz Aurelię Jedwabińską vel Bombkę. Musze tez przyznać, że te pierwsze ksiażki - do pwiedzmy Pulpecji, są o wiele lepsze. Jak Wy uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: i z tym się zgadzam 23.11.05, 11:32 Chyba tak. Wiecej konkretnego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
achulka1 Re: też lubie 23.11.05, 13:05 szczerz mówiąc nie wiem która ksiażka jest moją ulubioną. to zalezy od nastroju w jakim akurat jestem. ale faktycznie opium w rosole jest świetne, choć i łezki mi się kręcą czytając historię Pulpecji i Florka, nie mówiąc o miłości Natalii i Robrojka. Trudno się zdecydować- cała Jeżycjada jest świetna! Odpowiedz Link Zgłoś
iska01 Re: też lubie 23.11.05, 22:34 Hej! A pomyślcie jak ja się czułam.Mieszkałam na Jeżycach od urodzenia i zaczęłam czytać Musierowicz jako nastolatka.Jestem chyba ze trzy lata młodsza od Idy i w trakcie czytania miałam ochotę zaraz lecieć do jej domu na herbatkę.Wchodziłam do domu Borejków i skręcało mnie z żalu ,że ...ich tam nie ma! Znałam każdą opisaną kamienicę i zaułek i naprawdę płakać mi się chciało- domy stały jak "żywe" a gdzie ci wspaniali ludzie?Zawsze nosiłam sie z zamiarem napisania do p.Musierowicz,dlaczego nie umieściła żadnej akcji w mojej kamienicy... Teraz chodzę z synem do biblioteki dla dzieci i ciągle na jego konto wypożyczam jakąś część dla przypomnienia. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Iska01 23.11.05, 22:40 A wiesz,że czytelnicy robią pielgrzymki do domu Borejków?Niektórzy podobno nie chcą uwierzyć,że to fikcja i żądają,aby powiedzieć im,gdzie rodzina sie wyprowadziła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iska01 Re: mamaemmy 24.11.05, 23:37 Tak wiem ,że są wręcz organizowane wycieczki, najcześciej dla przyjezdnych.Ale nigdy jednak nie sprawdzałam ,kto właściwie mieszka na Roosevelta 5.Muszą mieć czasem ciężko otwierając drzwi... Oglądałam też przepiękne wydanie albumowe (zdjęcia Jeżyc +fragmenty książek Musierowicz)tytuł chyba:Śladami rodziny Borejków.Fajna rzecz. Pozdrowionka! I. Odpowiedz Link Zgłoś
aste Re: mamaemmy 25.11.05, 00:21 ja też lubię jestem z rocznika Konrada Bitnera i Przeszczepamam prawie wszystkie w domu czekaja aż Iduska do nich dorośnie a na razie ja poczytuję jak większości z was mi też pomogły w niejednej chandrze. a no i "Ida" oczywiście w ścisłym związku z Jeżycjadami. skoro jest nowa część to na razie nie uzupełnię kolekcji brakuje mi "opium w rosole" i "nutria i nerwus". dzieki za podanie tytułów dziecięcych też zacznę zbierać dla małej pozdrawiam wszystkie Jeżycjadowe fanki. Odpowiedz Link Zgłoś