Dodaj do ulubionych

Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł

05.01.06, 15:36
wiadomosci.onet.pl/1304449,2677,kioskart.html
Obserwuj wątek
    • karolcia801 Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 15:41
      taaak czytałam...no to współczuję tym co oddali krew do banku a po wejściu
      ustawy w życie banki będą musiały ją "wylać"...Co Polska to Polska..
      • oxygen100 Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 15:56
        problem w tym ze poki co droga do opracowania skutecznej terapii jest dluga
        mozolna i co raz to pojawiaja sie nowe schody. Komorki same w sobie maja
        ogromny potencjal ale trzeba wiedziec jak go dobrze wykorzystac. To niestetey
        wymaga zmudnych badan czesto konczacych sie niepowodzeniem. Mysle ze problem
        tkwi w tym ze media nie rozumiejac stanu rzeczy nadinterpretuja wiele faktow
        wprowadzajac w blad ludzi. Niestety nie ma tez co liczyc na to ze KM beda
        panaceum na wszytskie dolegliwosci. No i nie wiadomo jak sie zachowaja te
        komorki po rozmrozeniu bo poki co doswiadczenia prowadzone sa na swiezym nie
        mrozonym wczesniej materiale. Niemniej optymizm ze lada moment uporamy sie z
        wiekszoscia wpolczesnych plag byl nieco przesadzony i powoli stygnie.
      • aga55jaga Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 15:59
        jeszcze nic nie wiadomo. Ciekawym jest mianowicie fakt, iż prof, Jędrzejczak
        jako krajowy konsultant ds hematologii, który to otwarcie w owym artykule
        naśmiewa się z rodziców, deponujących krew w bankach (w tym także i ze mnie
        wrrr) na stronie pbkm (Polki Bank Komórek Macierzystych) udziela tam swojej
        pozytywnej opinii na temat deponowania krwi pępowinowej. A oto link dla
        zainteresowanych

www.pbkm.pl/img/repository/newsy/jedrzejczak.jpg
        Właśnie wysłałam meila do PBKM, w którym to wyraziłam swoje zaniepokojenie nową
        ustawą i tym artykułem a także czego i jakich konkretnie sytuacji dotyczy
        polisa ubezpieczeniowa tegoż banku zobaczymy co mi odpowiedzą.
        • oxygen100 Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 16:12
          Bo na razie KM wykorzystuje sie praktycznie jedynie w hematologii. Jasne jesli
          ktos zdeponowal KM bez wiekszego bolu bo go na to stac to dobrze zrobil. Tyle
          sie o tym mowi ale jakos malo kto wie ze te kom. maja wiele cech takich jak
          nowotwory i czesto dochodzi do transformacji nowotworowej. Badania jak je do
          tego zniechecic trwaja nadal ale wymagaja duzo czasu i co tu mowic szczescia.
          Dlatego ten optymizm z biegiem czasu staje sie bardziej sceptyczny bo im
          bardziej poznajemy biologie tych komorek tym wiecej problemow sie pojawia. Ale
          to dobrze. Lepsze jest sceptyczne podejscie od nieuzasadnionej euforii ktora
          moze przyniesc wiecej szkody niz pozytku
          • aga55jaga Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 18:50
            Jasne jesli
            > ktos zdeponowal KM bez wiekszego bolu bo go na to stac to dobrze zrobil.

Właśnie, tak jak piszesz bez większego bólu. U nas cholera ból był i to jaki! A
            teraz kiedy czytam takie rzeczy to we mnie wrze. Jeżeli faktycznie się to
            nabijaniem ludzi w butelkę, to normalnie usiądę i będę beczeć sad
        • wieczna-gosia Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 06.01.06, 13:25
          ale czym innym jest deponowanie krwi pepowinowej w ogole, a zupelnie czym innym
          deponowanie jej za gruba forse w bankach komercyjnych, ktore jak juz bylo od
          dawna wiadomo- nie mialy odpowiednich certyfikatow.

Poza tym- dokumenty sa na stronie banku ok. Ale tam nie ma slowa o tym ze pan
          Jedrzejczak popiera ten konkretny bank. To sa dwa zeskanowane dokumenty pokazane
          na stronie banku krwi. Opinia o badaniach krwi pepowinowej, z ktorymi sie
          zgadzam jak najbardziej. Generalnie- niezla manipulacja....

Edytkus- w USA jest zypelnie inaczej, bo tam banki maja certyfikaty. Wiadomo, ze
          deponowanie krwi pepowinowej, jej badania itd to zupelnie co innego. Ale uwazam,
          ze nacioaganie bankow, ktore opowiadaja jak to uchronimy wlasne dziecko przed
          bialaczka- to zupelnie co innego. Bo jeszcze do uzywania komorek macierzystych
          daleka droga.
          Ja o tym cyrku z bankami wiem od jakiegos czasu i mowie o tym znajomym
          ciezarnym. One zaczynaja grzebac po necie, zadawac pytania panom naganiaczom i
          skutek jest taki ze wola zalozyc dziecku polise posagowa za taka forse jak
          wydadza na bank.
          • oxygen100 Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 06.01.06, 13:34
            ja sie zastanawiam co w momencie gdy padnie zamrazarka i probki sie torche
            rozmroza. Banki oferuja wieloletnie przechowywanie a w tak dlugim czasie z
            duszym prawdopodobienstwem zamrazake szlag trafic moze.Np. w weekend
          • aga55jaga wieczna gosiu 06.01.06, 14:08
            ależ np pbkm ma certyfikaty zarządania jakością

pbkm.pl/firma/certyfikaty.php
            piszesz że "Ale tam nie ma slowa o tym ze pan
            > Jedrzejczak popiera ten konkretny bank.

tak ale pan Jędrzejczak jakoś w artykule z OZONU w ogóle zmienił stronę
            barykady

"Właściciele banków krwi zacierają ręce, a lekarze śmieją się z
            tej „przezorności” rodziców. Prof. Wiesław Jędrzejczak, krajowy konsultant do
            spraw hematologii, uważa, że cała procedura przechowywania krwi dla konkretnego
            dziecka nie ma sensu.

– Śmieszą mnie argumenty o przyszłości medycyny, o tym, że za 40 lat będzie
            można hodować wątroby i trzustki z zamrożonych próbek. O rozmnażaniu komórek
            macierzystych mówi się od lat, pierwszą pracę na ten temat opublikowano w 1974
            roku. Od tego czasu co roku słychać o jakimś odkryciu w tej dziedzinie. Część
            tych sensacyjnych doniesień to oszustwa, część to nieudane doświadczenia. Nie
            ma skutecznej metody rozmnażania komórek macierzystych. To, co udaje się
            wycisnąć z pępowiny, może być materiałem do przeszczepu najwyżej dla
            kilkukilogramowego człowieka – przekonuje."

no i znowu wstawiam tego linka z orzeczenia prof Jedrzejczaka gdzie raczej
            jednoznacznie napisał że szansą np na przeszczep dla rodzeństwa w przypadku
            białaczki jest krew tak przechowywana,

www.pbkm.pl/img/repository/newsy/jedrzejczak.jpg
    • edytkus Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 16:04
      Krew moejgo dziecka zostala zamrozona, a wlasciwie komorki macierzyste z niej pobrane po
      wczesniejszym przebadaniu czy sie nadaja. Nigdy dotad nie slyszalam o chodowaniu watroby a ni
      innych organow z komorek macierzystych, poza tym banki krwi istnieja na calym swiecie a przypadkow
      jej wykorzystania bylo wiecej. Ten artykul wydaje mi sie dosc naciagany - kazano komus napisac
      antyreklame wiec napisal. Ciekawe dlaczego nie ma nic o bialaczce i innych chorobach ktore moga byc
      leczone z wykorzystaniem km)?
      www.cryo-cell.com/caregivers/diseases.asp
      Acha, krew pempowinowa moze byc przechowywana 20 lat, na tyle bank daje mi gwarancje (obym
      nigdy nie musiala sie przekonywac o zasadnosci przechwowania) a potem moge z nia zrobic co mi sie
      podoba czyli logiczne jest ze nie ma mowy o leczeniu przypadlosci wypadajacych w wieku doroslym.
      • edytkus Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 16:09
        Jeszcze jedna rzecz, w tym artykule komus pomylily sie komorki macierzyste z krwi pempowinowej z
        komorkami m. z embrionow.
      • aga55jaga edytkus 05.01.06, 16:16
        wiesz chodzi też o to, że ponoć część tych badań została sfingowana. Ile w tym
        prawdy? Nie wiem i nie mnie (przynajmniej na razie to oceniać).
        Jeżeli chodzi o białaczkę jest tam jeden post w komentarzach na ten temat
        odnośnie dziecka chorego na białaczkę i jego krwi pępowinowej
        I jeszcze jedna ciekawostak - mój kolega chory na białaczkę miał przeprowadzany
        autoprzeszczep ,czyli pobrano od niego własny szpik po czym oczyszczono i
        wyizolowano zdrowe komórki macierzyste. Przeszczep się udał (żeby nie
        zapeszyć) - z tego wniosek cholercia że np w przypadku białaczki część chorych
        nawet już dorosłych, na dzień dzisiejszy może być dla siebie dawcą komórek
        macierzystych, i to nie tylko w przypadku białaczki ale jak pokazuje ostatnia
        operacja przeprowadzona w Polsce , to nawet i chorobach wieńcowych. Zaczynam
        momentami wątpić w sens dalszego magazynowania owej krwi, przy tak ogromnym
        dzisiejszym rozwoju medycyny
        • oxygen100 Re: edytkus 05.01.06, 16:21
          Nie moge dac glowy za wszytskie laby gdzie bada sie KM ale w nasszym instytucie
          raczej doswiadzcenia te prowadzi sie rzetelnie. Dorosly czlowiek takze
          produkuje komorki macierzyste m.inn w miazdze zebow ostatnio odkryto tez
          komorki w mozgu i dalsze nadzieje wiazane sa chyba teraz bardziej z tym zeby
          tak farmakologicznie ustawic te komorki zeby bez zbednych przeszczepow i
          zewnetrznej ingerencji wymusic na nich produkcje tych substancji ktore beda
          stymulowaly produkcje np. czynnikow wzrostowych itp co spowoduje regeneracje
          uszkodzonych tkanek.
          • marchewa3 spokojnie 05.01.06, 18:03
            dzwoniłam do polskiego banku krwi pępowinowej w którym zamroziłam krew.
            Powiedziano mi że to wszystko jest bzdurą i że będą sie jeszcze oficjanie
            ustosunkowywac. Ozon dawno temu mnie rozczarował min artykułem iż niepłodne
            kobiety powinny się leczyć u psychiatrów gdyż ich niepłodnosć się bierze ze
            strachu (!!!). Spoko wodza poczekamy i zobaczymy.
            pozdr.
            • aga55jaga Re: spokojnie 05.01.06, 18:53
              w którym banku macie zdeponowaną krew??
              • marchewa3 Re: spokojnie 06.01.06, 11:30
                cześć.
                Mam zamrozoną krew w polskim banku komórek macierzystych przy instytucie matki
                i dziecka.

www.pbkm.pl/
                • aga55jaga Re: spokojnie 06.01.06, 13:09
                  no my też tam właśnie. Ta cała sprawa jest grubymi nićmi szyta spójrz do mojego
                  pierwszego posta. Ten cały pan Jedrzejczak chyba został po prostu "wysiudany" z
                  interesu.
                  • marchewa3 Re: spokojnie 06.01.06, 13:32
                    Dokładnie. Oprócz tego nie sądzę by postępowanie ustawy wstecz było
                    konstytucyjne. To tak jakby po "wejściu" obowiązkowych matur z matematyki
                    unieważnic wszystkie stare egzaminy z poprzednich lat które były zdawane z
                    innych przedmiotów. Bzdura.
    • mynia_pynia Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 19:36
      Hmmm, a morze porozmawiamy o zamrażaniu ludzi, bo ponoć kiedyś odnajdą sposób
      np na raka itp.
      Zamrozić zero problemu, tylko jak odmrozić wink i przywrócić do życia wink.
      Z krwią pępowinową też będzie tak samo, najpierw szał, a później jak się
      leczenie nie powiedzie wszystko ładnnie umilknie, aż do kolejnej rewelacji.
      • mynia_pynia Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 05.01.06, 19:36
        może !!!! aaaaaaaaaaaaaa
      • oxygen100 Re: Banki krwi pępowinowej - ciekawy artykuł 06.01.06, 09:59
        zamrazanie w cieklym azocie pozwala na korzystanie z materialu nawet po latach.
        A rozmraza sie normalnie w temp. pokojowej lub cieplarce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka