Dodaj do ulubionych

Jaka ma byc pogoda latem, któs wie?

01.03.06, 11:22
No wiadomo,ze mniej wiecej, ale zawsze górale czy ktos tam prognozuja,czy
słyszałscie cos??????Wybieram sie w czerwcu na wakacje,na które czekam od 3
lat, nad polskie morze .....
Obserwuj wątek
    • karolcia86 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 11:29
      No to podjęłaś naprawdę duże ryzyko!!! Ja mieszkam w Gdańsku i mnie szlag
      trafia na pogodę u nas. Któregoś roku całe lato celowałam żeby pojechać na całą
      niedzielę na półwysep i jak w końcu rano była ładna pogoda to o 14 przyszła
      burza.
    • ewaak1 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 11:31
      o jasny gwint, mam nadzieje ze chociaz na pare dni zaswieci słonko, oby nie
      padało......
    • jopowa Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 11:44
      ptasia grypa bedzie nad baltykiem
      • annak07 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 12:34
        Dziewczyny, wlasnie dzisiaj w pracy uslyszalam od 3 osob, ze w tym roku z
        upalnego lata ponoc nici.
        Chyba sie zalamie
    • oxygen100 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 13:13
      jak zwykle bedzie piździawa. Tak to juz bywa w tych szerokościach geograficznych
      • ewaak1 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 13:30
        na serio tak zle ma byc?
        To moze zamiast 2 tyg tutaj wybiore sie na tydzien ale do Grecji np.
        • aniadawid1 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 14:15
          czytałam kiedyś w fakcie, że ma być jeszcze gorzej niż w zeszłym roku i jak
          dobrze pamiętam to najlepszy ma być pierwszy tydzień lipca, w zeszłym roku
          byliśmy w sierpniu na tydzień i tylko dwa dni były takie, że można było się
          rozebrać, ale o kąpieli nie było mowy, chociaż nieliczni się kąpali.
          • mamaemmy Grecja 01.03.06, 14:28
            to jedz w sezoniesmile
            My bylismy we wrzesniu i fakt,mielismy pogodę wymarzoną całe dwa tygodnie,ale
            poprzednia grupa przed nami...miała CODZIENNIE wiatr,czasem mały
            deszczy,beznadzieja,jak przyjechalismy oni byli cali biali..brrr.
            My mielismy super,ale ja mam zawsze szczęście,gdzie pojadę to zawsze świeci
            słońce smile
        • kkatie Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 17:06
          ogladalam gdzies taka dlugoterminowa. ma byc pozna i zimna wiosna i zimne
          lato sad((
          srednia temp w lecie ma nie przekraczac 20 stopni sad(
          niecierpie takiej pogody
    • galela Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 14:33
      Ja byłam w zeszłym roku 3 tyg. we Władysławowie i nie padało ani razu.
    • iwoniaw Zdecydowanie Grecja! 01.03.06, 14:39
      Woda w Bałtyku jest jak dla mnie LODOWATA nawet najbardziej upalnym latem. W
      dodatku wieje, ludzie wyprowadzają na plażę psy (mimo zakazów wyraźnie
      oznakowanych), a jak źle trafisz, to może jeszcze lać jak z cebra.
      W Grecji przynajmniej masz zagwarantowane ciepło, długi dzień, wodę w morzu, do
      której da się wejść, no i zwierzyńca nikt na plaże nie przyprowadza.
      A jeśli jedziesz z dziećmi, to dodatkowo doświadczą miłego traktowania w
      miejscach publicznych o dowolnej porze dnia czy nocy.
      • cruella piękna będzie:))) 01.03.06, 14:42
        Tam, gdzie jadęsmile
      • mamaemmy Re: Zdecydowanie Grecja! 01.03.06, 15:39
        hehe,przeczytaj mój post grupie przed nami tez mówili,że Grecja to pogoda
        murowana i cowink?
        Tyle,że oni byli od końca sierpnia do 10 wrzesnia,ale tak czy inaczej!

A druga sprawda w sierpniu w Grecji czasem jest tak goraco,że można poparzyć
        nogi od klapeksad
        • buanitka Re: Zdecydowanie Grecja! 01.03.06, 15:50
          smile A ja jeżdżę tam, gdzie jest prawie zawsze pogoda wskaniała ciepłe morze (w
          sierpniu 2005 +26C!!) I co najważniejsze, że o wiele taniej niż w Polsce nad
          morzem. Kto zgadnie -gdzie to jest?? wink
        • iwoniaw Re: Zdecydowanie Grecja! 01.03.06, 16:41
          hehe, mieli pecha gigantycznego. Raz w życiu w Grecji widzałam latem deszczyk
          (ok.półgodzinny, rzecz działa się w Atenach). Nazajutrz o dziwowisku pisały
          tamtejsze gazety zamieszczając na 1. stronie fotki ludzi chowających się przed
          tą "ulewą". Tak czy owak, temperatura (zwłaszcza wody) tam z całą pewnością
          będzie dużo wyższa niż w Bałtyku. Zresztą ja na wakacje zdecydowanie wolę morze
          niebieskie i ciepłe od szarozielonego i lodowatego wink.
    • 18_lipcowa Re: tak mi przyszlo do głowy... 01.03.06, 16:34
      że zaraz znowu lato...
      dopiero co było ,a zaraz kwiecień, maj i w czerwcu juz mozna spokojnie lezec na
      plazy
      chociaz rok temu pierwszy raz opalałam sie jakoś po 20 maja...

ale ten czas leci...
      • ursgmo Re: tak mi przyszlo do głowy... 01.03.06, 16:52
        Szkoda trochę wyczekany urlop zmarnować , bo kapryśna pogoda nad tym naszym
        morzem . Smutna prawda. Polecam Chorwację , Bułgarię . Do połowy września jest
        tam pogoda idealna . Może być za gorąco , ale za zimno juz nie smile
        Morze ciepluśkie .........
        A mnóstwo urlopowiczów to mieszkańcy miejscowości nadbałtyckich .
    • mieszkowamama Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 17:21
      Ja słyszałam, że lato w tym roku ma być paskudne sad
      • buanitka a więc, ja jeżdżę na Krym 01.03.06, 18:59
        I mam pogodę gwarantowaną, a co najbardziej cieszy to, że 20 dni na Krymie
        kosztowały nas tyle co 5 dni nad morzem Polskim!!! Wszystkim gorąco polecam.
        Pierwszy raz pojechaliśmy jak nasza dzidzia miała 10 miesięcy! Z morza (+26C)
        trudno było ją wyciągnąć.
        • kjasja Re: a więc, ja jeżdżę na Krym 01.03.06, 19:16
          Tak myslałam,ze Krym albo Jałta,prosze zdradz przez jakie biuro załatwialiscie
          wyjazd, lecieliscie samolotem, ile kosztowałyby 2 tygodnie?Pozdrawiam
        • 18_lipcowa zazdroszcze...;-)))) 01.03.06, 19:20
          krym to moje marzenie
        • ursgmo Re: a więc, ja jeżdżę na Krym 02.03.06, 18:48
          Buanitka a napisz mi ile godzin jedziecie i skąd jeśli można wiedzieć ??
          Zaciekawiłaś mnie i może ja też się skuszę .Tak sobie myślę że poziom
          bezpieczeństwa jest zapewne porównywalny z Bułgarią czy Rumunnią ??
          • buanitka do URSGMO 02.03.06, 19:05
            ursgmo napisała:

> Buanitka a napisz mi ile godzin jedziecie i skąd jeśli można wiedzieć ??

Jechaliśmy samochodem z Wrocławia. Wyjazd był około godz.18 - nocleg w
            Wadowicach (u rodziny).Rano znowu droga, tak około południa byliśmy na granicy,
            potem wieczorem zatrzymaliśmy sie w motelu na nocleg. Rano w drogę i już około
            godziny 21 wieczorem byliśmy w Jałcie. Oczywiście robiliśmy dużo postojów,
            dłuższych i krótszych, na obiadki, zmianę pampersa dziecku i na zapłacenie
            łapówki zamiast mandatu wink (Jechaliśmy trochę szybko niż można było, ale z
            ukraińską milicją można było się dogadać. Zapłaciliśmy AŻ 3 dolary !!! i
            pojechaliśmy dalej.) Z Wrocławia nam wyszło ok. 1800 km. A po samym Krymie
            wyjeździliśmy tak ze 2000 km - zwiedając smile

> Zaciekawiłaś mnie i może ja też się skuszę .Tak sobie myślę że poziom
            > bezpieczeństwa jest zapewne porównywalny z Bułgarią czy Rumunnią ??

Nie byłam ani w Bułgarii ani w Rumunii, ale myślę, że mogłabym śmiało porównać
            z Polską. Trzeba uważać na siebie i swoje dobra osobiste wszędzie tak samo.

Jak masz więcej pytań zapraszam na gg. 4805675
            Pozdrawiam
            • ursgmo Re: do Buanitki 02.03.06, 21:27
              Więc z bezpieczeństwem jak wszędzie. Dużo ludzie piszą że jest niebezpiecznie
              jechać własnym samochodem ze wzgledu na haracze ale te kilka $ wszędzie
              załatwia sprawę. Byłam w Bułgarii , Serbi i Bośnii , i nie zjedli mnie to i tam
              nie zjedzą . Zresztą my jesteśmy z zamiłowania ryzykanci więc pewnie
              pojedziemy .Znalazłam kilka Twoich postów i studiuję smile)
    • vibe-b Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 19:18
      Brzydkie lato?
      A ponoc po ostrych zimach bywaja upalne lata...
      • buanitka KRYM -info o naszym pobycie 01.03.06, 19:55
        A więc dla tych którzy się boją i których ciekawi za ile itd...
        Jeździliśmy do samej Jałty. Byliśmy we trójkę ja+mąż+dziecko. Całe wakacje -
        czyli wszystko: podróż (samochodem z Wrocławia), zamieszkanie (bardzo fajne
        warunki 13$ za dobę od wszystkich), wyzywienie, zwiedzanie.....za naszą 3-kę -
        600-700$ czyli na polskie złotówki tak około 2.200zł. (na 20 dni). Jechaliśmy
        sami, bez firmy (nie potrzebnie było przepłacać). Jest bezpiecznie, pięknie,
        ciepło, tanio, i "egzotycznie" (czyli przyroda w stanie naturalnym +
        pozostałości po Związku Radzieckim). Delfiny w delfinarium, a miejscami w morzu
        otwartym... ech....smile) Cudowne ogromne góry, czyściutkie górsko-morskie
        powietrze. Już się nie mogę doczekać sierpnia.... smile))
        • kjasja Re: KRYM -info o naszym pobycie 01.03.06, 20:02
          NIe mamy samochodu, wiec odpada taki wypad, a juz w zeszłym roku marzylismy o
          Jałcie i delfinach....Czy jest tam całkowicie bezpiecznie, gdzies na forum
          czytałam ze "pozwiązkowe "tereny do takich nie należą, ale nie chce mi się za
          bardzo w to wierzyć....
          • buanitka Re: KRYM -info o naszym pobycie 01.03.06, 20:45
            > NIe mamy samochodu, wiec odpada taki wypad, a juz w zeszłym roku marzylismy o
            > Jałcie i delfinach....
            Wcale nie musi to być samochód, można jechać pociągiem (nasi znajomi jechali,
            byli zadowoleni)
            >Czy jest tam całkowicie bezpiecznie, gdzies na forum
            > czytałam ze "pozwiązkowe "tereny do takich nie należą, ale nie chce mi się za
            > bardzo w to wierzyć....
            no właśnie - nie wierz! Oczywiście trzeba uważać, ale bez przesady (bo i w
            Polsce można zostać okradzionym, pobitym itd..). Osobiście nigdy z takim czymś
            się nie spotkałam. Ogólnie można stwierdzić, że jest bezpiecznie. Prawie
            codziennie spotykaliśmy Polaków. Jeżdżą jak my (prywatnie) i grupowo (ale
            drożej wychodzi)
    • kotbehemot6 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 01.03.06, 20:07
      oj. , nasze morze w czerwcu to duże ryzyko, nawet jeżaeli traficie na dobrą pogodę, czego życze, to piasek nie wygrzany-bo niby kiedy, morze też zimne, ale nawet jakby pogody nie było to się chociaż jodu nawdychacie...chociaż najwięcej we wrześniu i pażdżierniku
    • kjasja A ja znalazłam to; 02.03.06, 12:35
      "...W wakacje skąpiemy się w gorącu i słońcu. Śmiało możemy planować urlopy nad
      polskim morzem. Jeśli nawet skóra nam nie zejdzie, to na pewno nie zmarzniemy.
      Bałtyk też ma być tym razem przyjazny. Dla ochłody pokropi też nieco deszczem.
      Generalnie lato ma być jednak wyjątkowo ładne i gorące.

Tak wynika z prognozy przygotowanej przez specjalistę meteorologa Wojciecha
      Koniora, który zastrzega jednak, że nie da się przewidzieć w stu procentach
      pogody na dłuższy termin. Prognozę taką tworzy się na podstawie obserwacji
      pogody z lat poprzednich i jej cykliczności.

Badali przez 10 lat!

Prognozę dla "Super Expressu" przygotował Wojciech Konior, specjalista
      meteorolog z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Wykorzystał w tym celu
      m.in. obserwacje pogodowe z ostatnich 10 lat oraz zdobycze techniki, w tym
      specjalistyczne opracowania światowej meteorologii.

Kalendarz św. Łucji potwierdza

Naukową prognozę meteorologa Wojciecha Koniora potwierdza kalendarz św. Łucji.

Według bieżących zapisków górali i Małgorzaty Kiereś z Wisły, etnografa i
      szefowej Muzeum Beskidzkiego, lipiec będzie podobny do sierpnia. Przez te 2
      miesiące temperatura utrzyma się w granicach 25-30 stopni.

- Jednak pogoda będzie zmienna - mówi Małgorzata Kiereś. - Kilka dni słońca,
      kilka dni deszczowych. Taki groch z kapustą, chociaż gorący...

Aura będzie też sprzyjać nam we wrześniu i październiku. Oba te miesiące będą
      przedłużeniem lata.

Kalendarz św. Łucji to obyczaj przepowiadania pogody na podstawie obserwacji
      aury przed świętami Bożego Narodzenia. Polega na obserwowaniu pogody od św.
      Łucji, 13 grudnia, do Wigilii Bożego Narodzenia. 12 dni odpowiada 12 miesiącom
      nadchodzącego roku.

Jak to będzie latem?

Przypiekanie zacznie się już na początku czerwca. Ten miesiąc będzie wymarzony
      na wypoczynek. Średnia temperatura dochodzić będzie do 30 stopni. To oznacza,
      że mogą być dni jeszcze bardziej gorące, ale i dni chłodniejsze.

Będzie też padać. Deszczowych dni jednak nie powinno być więcej niż 5. Zdaniem
      naszego meteorologa, może się zdarzyć, że popada jedynie przez 3 dni czerwca!

w lipcu

Ten miesiąc ma być nieco chłodniejszy od czerwca. Ale zaledwie o 2-3 stopnie.
      Średnia temperatura maksymalna to 28 st. Będzie też więcej deszczu. Od 7 do 9
      dni. Nie oznacza to jednak, że deszcz będzie lał od rana do nocy. Pogoda może
      być zmienna w ciągu dnia.

w sierpniu

Miesiąc równie gorący. Należy się jednak spodziewać chłodniejszych nocy.
      Zwłaszcza w drugiej połowie miesiąca. Temperatury mogą spadać nawet do 5-7
      stopni. I w tym miesiącu będą dni deszczowe. Może ich być nawet 10."
      ...
      • protz Re: A ja znalazłam to; 21.04.06, 20:41
        kjasja napisała:

> Miesiąc równie gorący. Należy się jednak spodziewać chłodniejszych nocy.
        > Zwłaszcza w drugiej połowie miesiąca.

To ci prognoza!
        Ja prognozuje,ze w zime spadnie snieg. Spodziewac sie mozemy tez mrozów.
    • ania.freszel Wróżka Danusia 02.03.06, 15:06
      Znalazłam anons w "Gwiazdy mówią.." Tel 0700 781 811.
      • headonshoulders Re: Wróżka Danusia 02.03.06, 18:30
        a co powie- ze latem bedzie cieplej? smile

lepiej szukac jakiegos last minute i pojechac do grecji albo hiszpanii tam gdzie masz gwarancje ze
        bedzie slonce - duzo wiecej to nie kosztuje.

W ogole dziwie sie ludziom ktorzy jezdza taki kawal nad polskie morze skoro za te same pieniadze
        mozna skoczyc na tydzien na poludnie europy.
        • kjasja Re: Wróżka Danusia 02.03.06, 19:10
          ja juz sie troche najezdziłam i z pewnych wzgledów w tym roku bede w Polsce,
          ale ogladałam rozne oferty i niestety na tydzien w Grecji czy w innym
          cieplejszym klimacie jest drozej niz u nas w porzadnych warunkach na 2
          tygodnie, mi nie przeszkadzałby brak upału i codziennego słonca, lubie spacery
          i zwiedzanie.Nie musze sie wylegiwac na plazy, juz dosycsmileZmarszczki sie od
          słonca robia.smile
    • misiak36 Re: Jaka ma byc pogoda latem, któs wie? 02.03.06, 18:33
      słyszałam , że to lato ma być kiepskie crying
    • sutra Nie wiem, ale jak się dowiesz, to powiedz ;) n/t 02.03.06, 20:07

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka