21.03.06, 14:32
Ostatnio dość często bywam w centrum odnowy biologicznej, między innymi na
solarium. Efekty już widać, skóra jest od razu ładniejsza i mam opaleniznę.
I to się właśnie spodobało mojej córci. Ona w tym roku, w maju, idzie do
komunii. Więc kiedy poprosiła, żeby się jej trochę pozwolić opalić -
pomyślałam sobie, że może to jest dobry pomysł? W tym roku zima wyjątkowo
paskudna i długa, a słońca na lekarstwo - dzieci kiepsko wyglądają, blade są
bardzo...Nie będzie to najlepiej wyglądało przy białej sukiencesad
Jak myślicie, chyba te parę razy by jej nie zaszkodziło?
Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: solarium 21.03.06, 14:34
      pewnie nie bo przeciez solarium to nie reaktor atomowy, ale kup jej jakies
      preparaty ochronne, a przyspieszajace opalanie.
    • edorka1 Re: solarium 21.03.06, 14:42
      Nie pozwolić.
      Solarium jest bardzo niezdrowe - poczytaj co o tym piszą dermatolodzy.
      Dorosły robi co uważa, ale 8-latka w solarium to jak dla mnie totalne nieporozumienie.Po co naświetlać delikatną i BIAŁĄ jak sama piszesz skórę małej???? Zbędna próżność, jeśli juz to posmaruj ją balsamem brązującym - przynajmniej będzie zdrowiej...
      Polki ogólnie mają świra w temacie opalenizny. Mieszkałam lata na południu Europy i hmmm... nikt się tak nie opalał jak Polki właśnie.A tubylcy wykupywali w aptekach kremy z wysokimi filtrami. I wiedzieli co robią...
      W sezonie kiedy najbardziej praży - na plaży pustki w okolicach południa a rodacy jak na smażalni.Zdrowe wakacje...

• kiwaczek72 Re: solarium 21.03.06, 14:53
        Coś nie mam przekonania, że ten balsam brązujący jest dużo zdrowszy.
        Masażysta w moim centrum twierdzi, że seans na solarium to jak dawka słońca.
        • be.em Re: solarium 21.03.06, 14:54
          słońce nie jest zdrowe ostatnio dla ludzismile
        • edorka1 Re: solarium 21.03.06, 15:03
          opalanie sie jest generalnie niezdrowe. Dzieci nie powinny opalać się WCALE - tyle co w ruchu, a i to z filtrem ochronnym i poza godzinami największego nasłonecznienia. Solarium jest totalnie niezdrowe, choc niewątpliwie poprawia i wyglad i samopoczucie. Dorosłemu rozsądnie używane pewnie ( ale nie na 100%)nie zaszkodzi, dla dziecka jest pomysłem co najmniej dziwnym. Zapytaj dermatologa, nie masażysty.

• aurelia76 Re: solarium 21.03.06, 15:08
            Słońce jest zdrowe, jako dawka witaminy D - tylko i wyłącznie. Opalania dla
            samego opalania nie polecam wcale. Tym bardziej w solarium.

Nie chcę się czepiać, ale taka mała dziewczynka i solarium? Poza tym - komunia
            to komunia, powinno się skupiać na tym, co duchowe. Wiem, że generalnie wygląd
            jest ważny, ale...ostatnio fryzjerka opowiadała mi, że matka zażyczyła sobie
            zrobienia trwałej swemu 6-letniemu dziecku...

Zrobisz jak zechcesz, ale skoro pytasz, to sama masz wątpiliwoścismile
            • aga55jaga Re: solarium 21.03.06, 15:43
              solarium to jak zapewne wiadomo - przede wszystkim promieniowanie UVA, które
              jest bardzo niebezpieczne dla skóry a co za tym idzie i kiedyś tam zdrowia.
              Powoduje ono m. in, właśnie w solarium efekt oparzonej skóry. Producenci
              kosmetyków z filtrami dwoją się aby w swoich preparatach był jak największy
              bloker przeciwko temu promieniowaniu, a tu proszę... Skóra dziecka jest
              znacznie bardziej wrażliwa na opalanie, niż skóra osoby dorosłej. A może
              najpierw poszukaj info np na googlach odnośnie korzystania z solarium przez
              dziecko - chociaż ja nic konkretnego na ten temat nie odnalazłam
        • ania.freszel Re: solarium 21.03.06, 15:34
          Ja na solarium chodzę, bo rzeczywiście jakoś lepiej sie wygląda, ale nie
          uważam, że to najlepszy pomysł na opaleniznę u 8 letniego dziecka. Dorosły robi
          co chce....

A co masażysta czy inny pracownik ma Ci powiedzieć: "Niech Pani tu więcej nie
          przychodzi. Solarium jest niezdrowe i grozi rakiem skóry"??
      • mycha231 Re: solarium 22.03.06, 14:03
        Kobieto ty chyba na głowę upadłaś!!!!! Dziecko w solarium!!???? A po za tym
        komunia to ma być przeżycie duchowe dla dziecka a nie jakaś rewia mody. Puknij
        się w głowę jeżeli jeszcze raz taki głupi pomysł przyjdzie ci do głowy
    • lola211 Re: solarium 21.03.06, 15:04
      >Nie będzie to najlepiej wyglądało przy białej sukiencesad

No, to jest rzeczywiscie argument.Za blada do Komunii pojdzie..

• jagoda56 Re: solarium 21.03.06, 15:07
      Uważam,że jak pójdzie parę razy przed komunią to się nic nie stanie.Ale tylko
      kilka razy i koniec.Jeżeli dziecko ma się dobrze czuć opalone to dlaczego
      nie.Będzie czuła,że jest piekną dziewczyną w tej białej sukni i brązowa twarzą.
      • aga55jaga Re: solarium 21.03.06, 15:27
        jagoda56 napisała:

> Uważam,że jak pójdzie parę razy przed komunią to się nic nie stanie.Ale tylko
        > kilka razy i koniec.Jeżeli dziecko ma się dobrze czuć opalone to dlaczego
        > nie.Będzie czuła,że jest piekną dziewczyną w tej białej sukni i brązowa
        twarzą.
        i jeszcze koniecznie wizyta i fryzjera - może jakiś kolorek do opalonej buźki,
        a no i koniecznie paznokcie - obłędzik lekki smile))

Tak, komunia teraz to rewia, zatraciła swój duchowy sens a stała się pokazówką
        i wyścigiem - kto dostał więcej. Moja starsza idzie do komunii dopiero za trzy
        lata ale już myśle o operacji korekcyjnej uszu albo noska - przecież musi być
        piękna !!!
        • edorka1 Re: solarium 21.03.06, 15:32
          No właśnie - bardziej niż sam sakrament ważne jest kto co ma na sobie i jak wygląda. I jaki dostał prezent. Paranoja totalna.
          • be.em Re: solarium 21.03.06, 15:33
            cóż niedaleko pada jablko od jabłonismile
            • kiwaczek72 Re: oj, daleko:) 22.03.06, 13:56
              Moja córka jest śliczną i bardzo dbającą o swój wygląd dziewczynką. Mnie do
              niej bardzo pod tymi względami daleko...
        • kiwaczek72 Re: solarium 21.03.06, 15:41
          Kolorek włosów, kształt uszu i noska - jest bez zarzutu.
          Fryzurkę na pewno zrobi fryzjer. Już zamówiony.
          Paznokcie - hmmm, nie pomyślałam, ale...
          A opalenizna wyjątkowo pasuje do mojej córki, do jej typu urody. Po wakacjach
          ona naprawdę pięknie wygląda. A przecież zdjęcia z komunii zostaną na lata.
          • be.em Re: solarium 21.03.06, 15:46
            kiwaczku, skoro już zdecydowalaś i jesteś przekonana, to czego szukasz na
            forum? potwierdzenia? uznania? przyklaśnięcia? rób co uważasz i tylesmile
            • kiwaczek72 Re: solarium 21.03.06, 15:53
              No właśnie jeszcze się jednak nie zdecydowałam. Biorę po uwagę wszystkie
              argumenty.
              Czy żadna z mam nie zaprowadziła nigdy swego dziecka do solarium? A do fryzjera?
              Bo o fryzjerze też było dość ironicznie.
              Czy nie warto zadbać o urodę naszych dzieci, zwłaszcza, gdy jest po temu okazja?
              • be.em Re: solarium 21.03.06, 16:17
                Nie wiemsmile Frzyjer ok - moje małe dwuletnie tez śmigasmile Ale solarium? No nie
                jestem pewna, sa pewne rzeczy dla dorosłych, są dla dziecismile) I tyle w temaciesmile
              • mamaszymka5 Re: solarium 22.03.06, 00:48
                wizyta u fryzjera jest jak najbardziej wskazana przed komunia,ale solarium
                osmioletniej dziewczynce....toz to glupta w najczystszej postaci
          • aga55jaga Re: solarium 21.03.06, 15:46
            > A opalenizna wyjątkowo pasuje do mojej córki, do jej typu urody. Po wakacjach
            > ona naprawdę pięknie wygląda.

no właśnie - po wakacjach.

"A przecież zdjęcia z komunii zostaną na lata."

Jasne - wstyd rodzinie pokazywać dziecko z bladą twarzą na zdjęciach.

Aha nie zapomnij o delikatnym makijażu smile

• kiwaczek72 Re: makijaż odpada:) 21.03.06, 15:49
              Po wszystkich swoich dziecinnych mazidłach dostawała natychmiastowego uczulenia.
              • aga55jaga Re: makijaż odpada:) 21.03.06, 15:52
                może profesjonalna wizażystka taka co to makijaże ma w małym paluszku?? one to
                dopiero mają kosmetyki smile Albo czekaj - ja mam koleżankę, która w Wawie wizyty
                domowe oferuje (kosmetyka, paznokcie, makijaż itp) - na ale tylko na terenie
                stolycy
    • mamaoskarka Re: solarium 21.03.06, 15:47
      Solarium jak najbardziej, nie zapomnij tez o tipsach- na komunie french bedzie
      pasowal idealnie.
    • melmire Re: solarium 21.03.06, 15:50
      olecam watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=38146902
      • kiwaczek72 Re: Dzięki 21.03.06, 15:57
        Tylko, że moje dziecko ma raczej ciemną karnację. Nigdy nie miała fotoalergii -
        przeciwnie, świetnie znosi słońce, opala się pięknie, na ciemnobrązowo.
        • melmire Re: Dzięki 21.03.06, 16:16
          To uwazaj zeby nie wygladala nienaturalnie brazowa na te pore roku.
          • denay Boszzzz 21.03.06, 18:28
            a sie ludziom we lbach poprzewracalo...
            • masara25 Re: Boszzzz 21.03.06, 18:42
              Ostatnio była nagonka na kolczyki u dzieci , ale solarium u ośmiolatki to
              dopiero głupota!!!!Inaczej tego nie można nazwać, rzeczywiście Komunia, trzeba
              wpoić dziecku,że bladym do Komuni nie należy iść.PARANOJA!!!!
    • ciociapolcia Re: solarium 21.03.06, 18:59
      Sama chodze na solarium, dla lepszego samopoczucia i dla pozbycia sie
      bladosci/szarosci zimowej, ale... No wlasnie... Pomijajac moj stosunek do
      kosciola, to jednak sama otoczka, to raczej przerost formy nad trescia...
      REWIA! Jezeli, to ma byc przyjecie sakramentu, to chyba o to chodzi, a nie o
      wybory miss i sesje zdjeciowa... Moze warto sie zastanowic nad swoim stosunkiem
      do wiary? Czy twoja corka idzie do komunii po to zeby miec pamiatke?
      Cos chyba nie tak...
      Generalnie szkodliwosc slonca jest przereklamowana, poczytajcie nowsze
      wiadomosci smile. Jednak z calym szcunkiemm ale 8-latka w solarium to przesada...
      A na imprezce pokoscielnej papierosek, wodeczka... Czy to tez pasuje do 8-latki?
      No i zdecyduj sie blada czy z ciemna karnacja...
      Ech, swiat staje na glowie ;P.
      • kiwaczek72 Re: solarium 21.03.06, 23:36
        ciociapolcia napisała:

Jezeli, to ma byc przyjecie sakramentu, to chyba o to chodzi, a nie o
        > wybory miss i sesje zdjeciowa...

Pragnę zauważyć, że sprawa zdjęć, filmu oraz stroju była poruszana na pierwszym
        spotkaniu przedkomunijnym. PRZEZ KSIĘDZA.

> A na imprezce pokoscielnej papierosek, wodeczka... Czy to tez pasuje do 8-
        latki
        > ?
        > No i zdecyduj sie blada czy z ciemna karnacja...
        > Ech, swiat staje na glowie ;P.

Papierosów i wódeczki już próbowała, na szczęście nie smakowało;P
        Karnację ma ciemną, piękną, ale po zimie to już nie to. Może nie jest blada,
        prędzej szara, zmęczona...

• ciociapolcia Re: solarium 22.03.06, 09:25
          kiwaczek72 napisała:

> ciociapolcia napisała:
          >
          > Jezeli, to ma byc przyjecie sakramentu, to chyba o to chodzi, a nie o
          > > wybory miss i sesje zdjeciowa...
          >
          > Pragnę zauważyć, że sprawa zdjęć, filmu oraz stroju była poruszana na
          pierwszym
          >
          > spotkaniu przedkomunijnym. PRZEZ KSIĘDZA.
          >
          > > A na imprezce pokoscielnej papierosek, wodeczka... Czy to tez pasuje do 8
          > -
          > latki
          > > ?
          > > No i zdecyduj sie blada czy z ciemna karnacja...
          > > Ech, swiat staje na glowie ;P.
          >
          > Papierosów i wódeczki już próbowała, na szczęście nie smakowało;P
          > Karnację ma ciemną, piękną, ale po zimie to już nie to. Może nie jest blada,
          > prędzej szara, zmęczona...
          >

Yyyyyyyyyyyyyyyy... To chyba jakas prowokacja, albo ja sie nie wyspalam, moze
          jeszcze snie? Co ty piszesz? Co ty piszesz?! Dzizas, to ja sie uwazam za
          wyluzowana, ale ty to chyba na glowe upadlas...
    • zona_mi Re: solarium 21.03.06, 19:08
      Z tym solarium to się zastanów dobrze - żeby nie było zbyt dużego kontrastu. No
      chyba, że suknię będzie miała ecru - wtedy można zaszaleć z opalenizną. No bo
      chyba nie pójdzie w albie? To takie pospolite!
      Moja córeczka w tym roku też idzie do I Komunii. Jak myślisz, Kiwaczku, warto
      chyba na taką okoliczność zrobić małej trwałą? Gdyby się (oby nie!) rozpadało,
      fryzurka byłaby na nic bez wiecznej ondulacji.
      • kiwaczek72 Re: solarium 21.03.06, 23:47
        Pójdzie w albie, niestety.
        Walczyłam o sukienki jak lew, ale mi się nie udałosad((
        Z tym, że ta alba wcale nie wygląda źle. Jak się zadba o szczegóły (torebka,
        rękawiczki, wianek, nowe kolczyki - już specjalnie zakupione na tę okazję),
        fryzurka, buciki - to można stworzyć interesującą całość, mam nadzieję.
        Co do trwałej - chyba nie. Nie wiem, Zono_mi, czy miałaś kiedyś trwałą - ja
        miałam. Na deszczu włosy po trwałej fatalnie reagują, skręcają się w takie
        okropne pierścionki. Byłoby jeszcze gorzej.
        Ale oczywiście, możesz spróbować. Liczę, że sie podzielisz ewentualnym
        doświadczeniem.
        Aczkolwiek deszcz to rzeczywiście problem. Faktycznie, co wtedy? Cały wysiłek
        pójdzie na marnesad
        Może biała parasolka? Tylko gdzie taką kupić?
        • penelina Re: Hmmm ... 22.03.06, 00:46
          > Może biała parasolka? Tylko gdzie taką kupić?

Tak, to znakomity pomysł wink

Specjalnie dla Ciebie ( Twojej córeczki ) znalazłam białą parasolkę ; może ma trochę długi szpikulec - ale za to pomyśl, z jakim
          wdziękiem będzie mogła Twoja córa wkomponować go w odbyt - na przykład
          niesfornemu koledze, który ośmieli się komentować brąz ( by nie rzec -
          kakao ... ) twarzy Twojej "komunistki" wink))

Heh ... o, losie ... niechże o komentarz nie kusi się sam wielebny ... wink
          • kiwaczek72 Re: Dzięki serdeczne 22.03.06, 13:53
            za zaangażowaniewink
            Szpikulec niestety sprawia, że ta parasolka jest trochę mało kobieca. Ale może
            gdzieś w salonach sukien ślubnych mają coś takiego, popytam.
            Co do komentarzy...Moje dziecko ma zbyt silne poczucie własnej wartości, żeby
            ją jakiś tam komentarz mógł dotknąć. Tak że - bez obawy, bijatyk nie będziesmile
            • penelina Re: Dzięki serdeczne 22.03.06, 15:45
              > Moje dziecko ma zbyt silne poczucie własnej wartości,

Mhmmmm ... tak, rozumiem ...

Ale może weź w takim razie pod uwagę fakt, że "przysmażenie" w solarium
              ośmolatki wraz z jej poczuciem własnej wartości - może to poczucie znacznie
              osłabić ... wink

I co wtedy ?

Myślę, że parasolka ze szpikulcem w takiej sytuacji będzie jak znalazł wink))
        • zona_mi Kiwaczku 22.03.06, 11:24
          No to Was załatwili z tymi albami - okropność. Może chociaż niekoniecznie
          biała? Bo tak o tym ecru myślę...
          A co do fryzurki - rzeczywiście w razie deszczu z trwała może skręcić włosy nie
          w tę stronę co trzeba... słuchaj, a nie pomyślałaś o jakiejś ładnej peruczce?
          Teraz można kupić takie cuda - wyglądają jak prawdziwe! Mogłabyś wtedy dobrać
          nawet kolorek włosków do reszty! Nie myślisz, że to niezły pomysł?
          • kiwaczek72 Re: Kiwaczku 22.03.06, 14:00
            Peruczka, powiadasz? Hm...
            Rozważę, jak się będzie ziąb tego dnia zapowiadał. Spełniłaby podwójną rolęsmile
    • czerwona.malinka Re: solarium 21.03.06, 19:15
      Ja proponuję jeszcze mały gustowny tatuaż na ramieniu - pamiątka I komunii smilei
      data. Fajne i na całe życie zostanie pamiątka.

----------
      Sygnaturka jest na zwolnieniu lekarskim.
      • aga55jaga hahahha - dooooobre :)))))))))))))))))))))))))))) 21.03.06, 21:41
    • wenus2006 Re: solarium 21.03.06, 19:27
      solarium dla 8-latki to naprawdę przesada, może jeszcze kosmetyczka z delikatnym
      makijażem i taki soft french?
      dajcie spokój Komunia to nie targ próżności.
      przepraszam za szczerość ,ale moja córka też szła do komunii i była zwykłym
      dzieckiem z wianuszkiem ze świeżych margaretek na głowie....
      • kas2 Re: solarium to już przegięcie 21.03.06, 20:00
        a gdzie wizażystka manikirzystka stylistka no i fryzjer obowiązkowo sorry ale
        dla mnie to przegięcie solarium dla 8 latki
    • reniatoja Re: solarium 21.03.06, 20:34
      Kiwaczek nie ulega wątpliwosci, że pomylił Ci sie kosciół z wyborami Miss
      Małolat. Żal czytać taką mamusię, próżności nauczysz to swoje dziecko, a nie
      prawdziwych wartosci. Porozmawiałaś z nią chociaż raz o tym, co to jest
      sakrament, komunia sw, wiara, spowiedź, o co w tym wszystkim chodzi? A gdyby
      nosek, uszka czy inne cześci ciała miała nie bez zarzutu (jakie to szczeście,
      ze jednak są one bez zarzutu, uff, odetchnijmy z ulgą) to co, wysłałąbyś ją na
      operację plastyczną, bo zdjecia zostaną na lata?
    • adsa_21 Re: solarium 21.03.06, 20:40
      jasne..

a po solarium idz jeszcze z nia do kosmetyczki i zaloz tipsy..pieknie bedzie
      wygladac
    • six_a Re: solarium 22.03.06, 00:10
      nie przejmuj się na zapas, jeśli to porządna instytucja (to centrum odnowy), to
      na miejscu wybiją Ci ten bezsens z pustego łba (no sorry za słownictwo).
      solaria są dla dorosłych.
      jak myślisz, dlaczego kosmetyki przeciwsłoneczne dla dzieci mają tak wysoki
      faktor UV? a teraz skojarz to sobie z dawką promieniowania w solarium!
      a jak to Ci nie trafi do przekonania, to pomyśl sobie, jak się będzie czuł
      dzieciak, jak go reszta za wodza siouxów obierze.
      • blu-velvet Re: solarium 22.03.06, 07:54
        ze ja sama na to nie wpadlam-córka niebawem ma roczek-no też ją troche "podsmaże
        " na solarium-bedzie sie pięknie komponowała z ecrui sukieneczką jaką ma na tę
        uroczystość-a tak zupelnie serio to daj sobie spokój z opalaniem tak małego
        dziecka,myśle,ze to kolejny kaprys Twojej córki a Ty sie wcale nie zastanowiłaś-
        -
        zmiana nika z edytatar
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=33496966
        img64.imageshack.us/img64/6881/signavikicopy5ke.jpg
        • natiania Re: solarium 22.03.06, 08:36
          a za rok makijaż do szkoły, za dwa codziennie fryzjer, a za trzy ...brr szkoda
          myśleć. Kobieto twoje dziecko ma osiem lat nie osiemnaście, powinno bawić się
          lalkami,m a nie biegać po solariach. Za pare lat takich eksperymentów będzie
          wyglądało jak stara zmiszczone k... przepraszam za słowa ale jestem w szoku.
          • wenus2006 Re: "gratulacje" dla mamy-kretynki 22.03.06, 08:41
            hihi.
            ale to chyba przedwczesny dowcip primmaaprilisowy, to nie może być prawdą....
            • beata985 Boże ty widzisz i nie grzmisz 22.03.06, 08:55
              to żart prawda?
              na ostatniej komunii widziałam kilka takich dziewczynek,może nie po solarium
              ale i tak w tych swoich nienaturalnych lokach wyglądały ŚMIESZNIE.
              Sama mam córe ale chyba nie wpadnę na pomysł,żeby ją do solarium prowadzać-nie
              w tym wieku!.a fryzurka komunijna też może być naturalna,ładna a nie z toną
              lakieru.
              kiwaczku zastanów się 3 razy to komunia a nie pokaz mody
        • sutra Re: solarium 23.03.06, 14:37
          blu-velvet napisała:

> ze ja sama na to nie wpadlam-córka niebawem ma roczek-no też ją
          troche "podsmaż
          > e
          > " na solarium-bedzie sie pięknie komponowała z ecrui sukieneczką jaką ma na

> uroczystość-

Co Ty, klasyczne podsmażanie przeciez wykonuje się w piecu. Przez trzy
          Zdrowaśki.
      • vharia Re: solarium 22.03.06, 08:49
        six_a napisała:

> jak się będzie czuł
        > dzieciak, jak go reszta za wodza siouxów obierze.

Hehehe, to samo sobie pomyślałamsmile)) Strrrrasznie pięknie będzie wygladać jedna
        przysmażona 8latka w grupie normalnych dzieci rasy białej wczesną wiosną.
        Chyba, że to sugestia orientalnego kochanka.

Dla mnie bez sensu i bez gustu.
        • gabi683 Re: solarium 22.03.06, 08:51
          hehehheh
          • gabi683 Re: solarium 22.03.06, 08:53
            Przesada 8 lata na solar brawo i zrob Jej jeszcze kolczk w pepku trwała i
            bedzie cacy.Solar jest szkodliwy dla tak mlodej skory !
    • mamipatryka Re: solarium 22.03.06, 10:00
      Dziwne to wszystko.... W pierwszym wpisie piszesz, że chcesz zaprowadzić dziecko
      do solarium, bo ogólnie dzieci zima takie blade... Po czym w kolejnym wpisie
      piszesz, że Towje dziecko ma raczej ciemną karnację ( no to chyba blade nie
      jest, co??) Jak to w koncu jest?? Dziwi mnie, ze chcesz Mała prowadzać w tym
      wieku na solarium (nawet gdyby to mialo byc tylko kilka seansów). Strach
      pomyśleć co bedzisz chciała zafundować Jej na studniówkę wink)
      Przemyśl to jeszcz smile
      Pozdrawiam
    • aniald1 Re: solarium 22.03.06, 10:17
      Dziewczyno zastanów się nad tym co piszesz. Solarium dla takiej małej panienki?
      Z Twoich odpowiedzi wynika, że dla Ciebie najważniejsze jest jak córka bedzie
      wygladała w takim ważnym dniu. Przecież nie masz 10lat. Solarium tak, alba be,
      koniecznie nowe kolczyki i na deszcz biała parasolka - to śmieszne. W ten sposób
      może myśleć Twoje dziecko - wiek mu na to pozwala.
    • oxygen100 Re: solarium 22.03.06, 10:27
      nie rozumiem co jest zlego w tym zeby dziewczynka w dniu swej pierwszej komunii
      chciala ladnie wygladac?? Wy zapewne na wlasny slub poszlyscie jak Was Pan Bog
      stworzyl z wasem pod nosem, niewyregulowanymi brwiami i bez makijazu tak?? Ale
      coz skoro takie ma sie podejscie do wlasnej urody to juz sie nie dziwie
      dlaczego wiekszosc mlodych mam wyglada tak jak wyglada...
      Kiwaczek pamietaj ze w solarium mozna kupic preparaty pielegnujace i
      ochraniajace skore. 2-3 seanse po 4-5 minut corki Ci nie zabija a dzewczynka
      bedzie sie na pewno lepiej czula.
      P.S.Umiarkowane korzystanie z solarium aktywuje bialka szoku cieplnego pelniace
      wazna role ochronna w komorkce i o ironia chronia takze przed nowotworami. Ale
      zapewne o tym nie wiecie prawda??
      • aniald1 Re: solarium 22.03.06, 10:31
        Nie widzisz różnicy między slubem a komunią?
        • oxygen100 Re: solarium 22.03.06, 10:34
          Tak po prawdzie to nie bardzo. I to i to jest sakramentem, ale nie rozumiem
          dlaczego dziecko nie moze chciec ladnie wygladac, w koncu nie idzie rozczepiac
          atomow.
          • edorka1 ? ? ? 22.03.06, 10:43
            No kobieto, komunia - pierwsza komunia zwłaszcza - to jest sakrament bardzo duchowy, gdzie najważniejsze powinno być skupienie i jakby nie było jakaś skromność i prostota za tym powinna iść. 8 - latka chcąca zrobić się na gwiazdę na tą okoliczność powinna być przez mamę przywołana do porządku. Może nie na temat, ale uważam, że dzieci na komunię powinny być ubrane skromnie, w jak najprostsze sukienki, alby własnie. Całe to cudowanie prowadzi do takich stwierdzeń jak Twoje, że różnicy między komunią a śubem nie widzisz. W ten sposób wypacza się sens sakramentów...i dzieci też mają już na wstępie pomieszane sensy i znaczenia. Niestety.
            • oxygen100 Re: ? ? ? 22.03.06, 11:10
              No to co z tego ze duchowy?? Namaszczenie chorych tez jest sakramentem duchowym
              a nie wyobrazam zebym na lozu smierci lezala rozchelstana i tak tez przyjmowala
              ksiedza. Tym bardziej ze to ostatni raz smile)
              Dlaczego odmawiac dziecku raz czy dwa takiej przyjemnosci. Tym bardziej ze
              przed waznym dla niej dniem? Ale kazdy robi to co uwaza i nie ma co dziewczyny
              az tak krytykowac.
              • gabi683 Re: ? ? ? 22.03.06, 11:34
                A ptem w wieku 30 lat bedzie miala zmarchy na buzi i to bedzie problem.I juz
                nie bedzie łdna kobieta przez swoja mamulkę .Bo za mlodu prowadzial dziecko na
                solar!
                Pink to ślicznie ujela w soim ostanim utworkusmile
              • six_a Re: ? ? ? 22.03.06, 12:18
                może przeczytaj jeszcze raz post wyjściowy i zastanów się, kto chce tego
                solarium: dzieciak czy matka?
          • lola211 Re: solarium 22.03.06, 11:03
            Dzieci sa ladne w sposób naturalny.Wszelkie próby upiekszania typu solar,
            kolczyk, makijaz, wymyslna fryzura itp. powoduja, ze mala panienka jest po
            prostu groteskowa stajac sie miniaturowa kopia kobiety.
            Mnie wyfiokowane dziewczynki w bialych sukienkach po prostu smiesza, nic w tym
            ładnego- serio.
    • alba27 Re: solarium 22.03.06, 10:35
      Nigdy w życiu nie posłałabym mojej 8 letniej córki na solarium!!! To jest
      niezdrowe a poza tym co będzie jak jej się spodoba i się uzależni??? Wiadomo
      nie odrazu ale może potem łączyć dobre samopoczucie i ładny wygląd z
      opalenizną. Znam kilka osób w moim wieku uzależnionych od solarium, a w takie
      uzależnienie łatwo wpaść.Solarium jest ok ale dla dorosłych i nie przez cały
      rok raz w tygodniu.
      • beata985 Re: solarium 22.03.06, 11:14
        powiem krótko po przeczytaniu tego wszystkiego.

Cieszę się ,że nie jesteś w mojej grupie komunijnej
    • kmiecin Re: solarium 22.03.06, 11:06
      A potem mamy się dziwią jak dziecko przychodzi z kolczykiem w języku.....
      Solarium w tym wieku.... to chyba lekka przesadaaaaa
    • babsee Re: fiu,fiu!to sie porobiło! 22.03.06, 11:09
      Przeciez to prowokacja...po co ta ekscytacja...ale przyznam ze można sie
      nabarać. Dobresmile
      • ursgmo Re: fiu,fiu!to sie porobiło! 22.03.06, 11:15
        Nie czytałam wszystkich postów i może ktoś ju poradził cos takiego : sok z
        marchewki (zmieni kolor skóry na bank) lub preparat z beta karotenem .
        Prowadzenie dziecka na solarium to jakaś pomyłka , szkoda przesuszac dziecku
        delikatną skórę .
        • lila1974 Re: urgmo 22.03.06, 12:05
          A niby ten przesyt karotenu, to zdrowszy?
          • ursgmo Re: urgmo 22.03.06, 12:13
            Ani to zdrowe ani to oczywiście . Z dwojga złego lepszy sok z kilku marchewek z
            jabłkiem niz solarium .
      • natiania Re: prowokacja nie prowokacja ale.... 22.03.06, 11:15
        znam takie mamusie które dostają białej gorączki na punkie wyglądu swoich
        dzieci, szczególnie w tym dniu. Może leczą w ten sposób jakieś własne kompleksy.
        PS do autorki postu, jeśli twoja ośmiolatka chce solarium, to niezłe wartości
        jej wpoiłaś.
        • lola211 Re: prowokacja nie prowokacja ale.... 22.03.06, 11:22
          Abstrahujac od tego iz prawdopodobnie watek jest prowokacja- nie moge sie
          zgodzic z Twoja teza, iz 8-latka ma wpojone złe wartosci, bo jej sie solarium
          zachcialo.Dzieci nasladuja rodziców- matka chodzi to i córa by chciala, to tak
          jak z makijazem czy butami na obcasach- matka jest dla córki wzorem i ona chce
          ja nasladowac, to cos normalnego.I wcale nie trzeba dziecku tego specjalnie
          wpajac.
        • beti76 Re: prowokacja nie prowokacja ale.... 22.03.06, 11:22
          ale zgadzam się, że niektóre mamuśki leczą za pomocą dzieci swoje kompleksy.
          Szkoda tych dzieci.
      • beti76 Ale za fo fajna prowokacja 22.03.06, 11:21
        i jak na forum emama to nawet dość kulturalna dyskusja wywiązała się w związku z
        tematem.
        No cóż - za dużo rozbieżności w postach autorki wątku, żeby dalej sie na to
        nabierać. Dziewczyny - czytajcie dokladniej!! smile
        Zdrówka życzę.
        • kiwaczek72 Re: Witam wszystkich 22.03.06, 11:55
          i dziękuję za wszystkie opinie. Czytam je z uwagą i wciąz nie wiem, co
          odpowiedzieć córeczce.
          Kilku wizyt na solarium moje dziecko zażyczyło sobie w prezencie urodzinowym.
          Ona sama nie miała na uwadze komunii, tak po prostu - podoba jej się opalona
          skóra. Często bywa na basenie - myślę, że bardziej o to chodzi, żeby tam ładnie
          wyglądać. Tym bardziej, że na basen chodzą również z klasą, w ramach lekcji.
          Dziewczynki w tym wieku zwracają już na to uwagę.
          Skojarzenie z komunią było wyłącznie moje - pomyślałam, że dobrze się złożyło,
          że taki jej pomysł przyszedł do głowy właśnie teraz.
          Bardzo jestem ciekawa, gdzie w moich wypowiedziach są sprzeczności? Czy chodzi
          o to, że raz mówię o bladości, a raz o ciemnej karnacji córki? Akurat to już
          wyjaśniłam wcześniej. Czy dorosłe kobiety o ciemnej karnacji nie czują po
          zimie, że ich skóra jest bledsza i przyszarzała? I nie poprawiają jej wyglądu w
          solarium?
          Wcale mi nie chodzi o zrobienie z córki jakiejś mulatki, co niektórzy próbują
          sugerować. Chcę po prostu, aby jej skóra nabrała złocistego, ciepłego koloru.
          Myślę, że wyglądałaby i ładniej, i zdrowiej.

• natiania Re: Witam wszystkich 22.03.06, 12:20
            a jeśli na dziewiąte urodziny zażyczy sobie przebicia sutków to też się
            zgodzisz? Albo zacznie się maniakalnie odchudzać, żeby ładnie wyglądać?
            dziewczyno chyba jej za dużo pozwalasz, ONA JEST DZIEWCZYNKą NIE KOBIETą
            (przepraszam że krzyczę)
          • zona_mi Re: Witam wszystkich 22.03.06, 14:00
            kiwaczek72 napisała:
            > Wcale mi nie chodzi o zrobienie z córki jakiejś mulatki,

Och, skądże, skądże! Myślę, że jedna mama_mulatki na forum wystarczy!
            wink
    • lila1974 solarium dla dzieci- autorka: kmiecin 22.03.06, 11:51

To już przesada !!!!!

• lila1974 solarium dla dzieci - autorka: oxygen100 22.03.06, 11:54
        Bo Ty tak twierdzisz?
        • lila1974 Re: solarium dla dzieci - autorka: kas2 22.03.06, 11:55
          chyba nie tylko Ona tak twierdzi

• lila1974 Re: solarium dla dzieci- autorka: mieszkowamama 22.03.06, 11:57
        To kretynizm, nie przesada.

• lila1974 Re: solarium dla dzieci- autorka: beata985 22.03.06, 11:58
          a po co nowy wątek na ten sam temat??nie można było dopisać sie do oryginału??
          • lila1974 Re: solarium dla dzieci- autorka: mamaoskarka 22.03.06, 12:00
            No co Wy dziewczyny jestescie takie do tylu, jaka przesada- powinny byc tylko
            znizki 50% tak jak np na komunikacje miejska. A najlepszym prezentem na komunie
            bedzie w tym roku bon znizkowy 1000zl na operacje plastyczna, ale wazny tylko
            do konca roku 2008 smile
            • lila1974 Re: solarium dla dzieci- autorka: janowa 22.03.06, 12:01
              Najlepiej wkladki silikonowe dla dziewczynek w wieku lat 8 i przedluzanie
              siusiakow chlopcom smile)
              ---
              "Pogląd, że mężczyzna nie może stale kochać tej samej kobiety, jest tak samo
              fałszywy jak pogląd, że skrzypek dla odegrania tego samego utworu musi mieć
              kilka instrumentów" Aleksander Spoerl

• beti76 Przedłużanie penisa 22.03.06, 12:05
                A można przedłużać? Jej, ja chyba już stara jestem, bo o tym nie słyszałam. Eh,
                nie pasuje do tych czasów
    • aga55jaga małe dorosłe 22.03.06, 12:28
      to, niestety coraz częściej spotykane zjawisko wśród dzieci - kilkulatki chcą
      wyglądać jak mamy - chadzają na solarium (ciekawe jak te dziewczynki będą
      wyglądały jako 30 latki???), ciuszki firmowe najlepiej (o niech mi nikt nie
      mówi, że dzieci nie zanają się na marka ciuchów) i nie zawsze ładne odpowiednie
      dla wieku, lecz często z np gołymi plecami, spodnie ledwie biodrówki, buty na
      obcasach, siłownie (już dla takich maluchów na zachodzie istnieją, nie wiem
      jeszcze jak w Polsce), depilacje nóg, korekty plastyczne uszu, nosa,
      makijaż ... długo by wymieniać
      I ja się zastanawiam - po co to wszystko??? Co te małe dorosłe mają z
      dzieciństwa?, do czego im się tak śpieszy?? Tracą swoje najpiekniejsze lata,
      gubią gdzieś fantazję do zabawy - a ich rozrywka to komp i przebieranki
      wirtualnych dziewczynek. Z biegiem lat stają się typowymi przedstwicielkami
      konsumpcyjnego życia
      • maniusza Re: małe dorosłe 22.03.06, 12:45
        czytając ten watek nasunęły mi się 2 wnioski. Mam nadzieję że to prowokacja i
        że mamusia naprawdę nie jest takim pustakiem jakim się przedstawia... bo jeśli
        tak to ręce opadają..
        i drugi wniosek - coraz bardziej się cieszę że mam 2 synków smile))
        • lila1974 Re: maniusza :) 22.03.06, 12:48
          Obym okazała się złym prorokiem, ale chłopcy również potrafią wpadać na
          odjazdowe pomysły, także bądź czujna smile
          • maniusza Re: maniusza :) 22.03.06, 13:09
            hehe jestem czujna smile
            ale wiesz - ja myślę że tak naprawdę to nie jest kwestia płci tylko wartości,
            które się wpaja w domu... nie twierdzę broń Boże że trzeba przeasnie i z
            guziczkami pod szyję big_grin ale choćby ten przykład z postu - skoro sukienka i
            solarium są głównymi tematami komunii... no comments
            • lila1974 Re: maniusza :) 22.03.06, 13:13
              A ja myslę, że ni są jedynymi tematami, z innymi ważniejszymi kiwaczek pewnie
              się już uwinął, a teraz tak sobie tylko pyta smile
      • lola211 Re: małe dorosłe 22.03.06, 13:33
        Ja tam w swoim prowincjonalnym Wrocławiu takiego trendu nie zauwazylam, moze
        incydentalne przypadki.
        Generalnie dzieci sa dziecmi i jak dzieci wygladaja, przynajmniej te do 10 r.ż.
        Starsze- wiadomo, zaczyna im odbijac, ale takie jest prawo nastolatkow.Sama
        siebie pamietam- boje z mama o fryzure, o fason spodni, o te a nie inne
        buty.Wiem jak to dla dziecka w tym wieku wazne , dlatego nie zamierzam w
        przyszlosci dziecku sprawy szczegolnie utrudniac.Chyba ze bedzie chodzilo o jej
        zdrowie, wowczas sie postawie.

Nie widze nic zdroznego w gołych plecach, biodrówkach, nawet u kilkulatki.

• aga55jaga Re: małe dorosłe 22.03.06, 14:24
          > Nie widze nic zdroznego w gołych plecach, biodrówkach, nawet u kilkulatki.

a ja widze jeżeli mała jest z rozmysłem "robiona" na lolitkę

Ja tam w swoim prowincjonalnym Wrocławiu takiego trendu nie zauwazylam, moze
          > incydentalne przypadki.
          > Generalnie dzieci sa dziecmi i jak dzieci wygladaja, przynajmniej te do 10
          r.ż.

Fajnie że we Wrocławku są normalne dzieci. To, co napisałam nie jest regułą
          samą w sobie, po prostu zdarza się i to wcale nierzadko. Chocażby mamusie,
          które wysyłają swoje córeczki na rozmaite konkursy typu Miss. Widziałam nawet
          jakiś czas temu dokument z takiego konkkursu (bodajże mała księżniczka czy coś
          takiego) organizowanego właśnie w Polsce. Ile trudu sobie zadali rodzice
          aby "przygotować" swoją latorośl do występu i to wcale nie było "tylko"
          solarium, jakie nadzieje z tym konkursem wiązali. A żebyś posłuchała marzeń
          dziewczynek, które w tym konkursie startowały...
          Nie wspomnę już o castingach - w prasie co jakiś czas pojawiają się ciekawe
          artykuły na ten temat i jak wygląda rywalizacja "od kuchni". Niestety, to
          zjawisko istnieje i przybiera coraz większe rozmiary. I to jest smutne

I na całe szczęście, że są jeszcze normalni rodzice.
    • kiwaczek72 Re: solarium 22.03.06, 13:32
      To prawda, że komunia to nie przede wszystkim wygląd, tylko sakrament i
      wszystko, co się z nim wiąże. Ja tego wcale nie neguję.
      Hipokryzją jest jednak udawanie, że sprawa wyglądu jest bez znaczenia. Gdyby
      tak było, to ksiądz na pierwszym spotkaniu komunijnym rozmawiałby z rodzicami o
      nauce katechizmu, a nie o wyborze strojów. W końcu wymogiem kościoła jest, aby
      dzieci na tę szczególną okazję miały specjalny strój, prawda? Nie eleganckie
      ubranie, jakie każde dziecko w szafie posiada, tylko specjalna szata czy
      suknia. Dodam, że dla niejednego rodzica ten wymóg stanowi spore obciążenie
      finansowe, ale - dostosować się musi.
      A pamiętacie swoją komunię? Ja pamiętam, choć parę ładnych lat minęło...I
      wiecie co? Byłam JEDYNĄ dziewczynką z 2 klas, która nie miała zakręconych
      loczków. Wszystkie koleżanki specjalnie na tę okazję zapuszczały włosy i miały
      je zakręcone. Aż to na zdjęciach nieco dziwacznie wygląda, ja jedna
      wyróżniająca się. Sukienkę też miałam skromniutką, szytą przez babcię.
      Ciekawe, czy te krzyczące głośno mamy, przypisujące mi pustogłowie, poszły do
      komunii z głową w loczkach, czy nie...
      • lola211 Re: solarium 22.03.06, 13:40
        > Ciekawe, czy te krzyczące głośno mamy, przypisujące mi pustogłowie, poszły do
        > komunii z głową w loczkach, czy nie...

Nie mialy nic do gadania.To mama decydowala.Poza tym krecenie wlosow to nie to
        samo co wystawianie dziecka na dzialanie szkodliwych promieni, to chyba
        oczywiste.
        Ceremonia Komunii Sw w Polsce w ogole jawi mi sie jako targ próznosci,rodzice
        nawet w niedziele do kosciola nie chodza,srednie maja pojecie o podstawach
        wiary, ale Komunia z pompa musi byc.Zalosne to wszystko, naprawde.
        • kiwaczek72 Re: solarium 22.03.06, 17:25
          lola211 napisała:

> Nie mialy nic do gadania.To mama decydowala.Poza tym krecenie wlosow to nie
          to
          > samo co wystawianie dziecka na dzialanie szkodliwych promieni, to chyba
          > oczywiste.

No niestety, jakoś mi ciężko uwierzyć w to fryzowanie na siłę. W końcu mam
          dziecko w tym wieku i gdyby sobie loczków nie zażyczyła - siłą bym jej pewnie
          nie zmusiła.
          Suszarka i lokówka też mają szkodliwe działanie na włosy.
          • lola211 Re: solarium 23.03.06, 10:53
            Na walki mozna krecic, na papiloty.
            Zniszczone wlosy zetniesz, a ze skora co zrobisz? Zwlaszcza z głebokimi
            warstwami? Nie wymienisz.
            Zatem nie mozna porównywac jednego z drugim.
            • kiwaczek72 Re: solarium 23.03.06, 10:58
              Chcesz powiedzieć, że po kilku krótkich seansach w solarium dojdzie do
              nieodwracalnego zniszczenia głębokich warstw skóry? To co zamiast skóry mają
              kobiety opalające się latami, ciekawe?

• lola211 Re: solarium 23.03.06, 11:24
                Bardzo mozliwe.To kwestia indywidualna.

To co zamiast skóry mają
                > kobiety opalające się latami, ciekawe?

Maja np. czerniaka, a w najlepszym przypadku skore starsza gdzies o 10 lat niz
                wynika to z ich metryki.
                Zniszczenia przez promienie zostaja zakodowane w organizmie i ujawniaja sie po
                latach.Oparzenie sloneczne , jakiego doznalo sie w dziecinstwie, moze skutkowac
                rakiem skory za 40 lat.Ludzie opalaja sie bezmyslnie dlatego, iz skutki tego
                nie sa natychmiastowe- gdyby pojawialy sie od razu kazdy by sie porzadnie
                zastanowil, a tak- kto by sie przejmowal tym, co go czeka za kilkadziesiat lat..
      • aga55jaga Re: solarium 22.03.06, 14:35
        kiwaczek72 napisała:

> To prawda, że komunia to nie przede wszystkim wygląd, tylko sakrament i
        > wszystko, co się z nim wiąże. Ja tego wcale nie neguję.
        > Hipokryzją jest jednak udawanie, że sprawa wyglądu jest bez znaczenia. Gdyby
        > tak było, to ksiądz na pierwszym spotkaniu komunijnym rozmawiałby z rodzicami
        o
        >
        > nauce katechizmu, a nie o wyborze strojów. W końcu wymogiem kościoła jest,
        aby
        > dzieci na tę szczególną okazję miały specjalny strój, prawda? Nie eleganckie
        > ubranie, jakie każde dziecko w szafie posiada, tylko specjalna szata czy
        > suknia. Dodam, że dla niejednego rodzica ten wymóg stanowi spore obciążenie
        > finansowe, ale - dostosować się musi.

A czy ksiądz mówi ile ma kosztować owa szata? To rodzice sami, między sobą
        robią wyścigi o tę piękniejszą i bardziej strojną. Obłed. Sami siebie
        nakręcają. Ja osobiście jestem za albami dla wszystkich.

> A pamiętacie swoją komunię? Ja pamiętam, choć parę ładnych lat minęło...I
        > wiecie co? Byłam JEDYNĄ dziewczynką z 2 klas, która nie miała zakręconych
        > loczków. Wszystkie koleżanki specjalnie na tę okazję zapuszczały włosy i
        miały
        > je zakręcone. Aż to na zdjęciach nieco dziwacznie wygląda, ja jedna
        > wyróżniająca się.
        no właśnie, porównujesz loczki z opalaniem na solarium? Hm, trochę dziwne to
        porównanie. Twoja sprawa, co robisz z własnym dzieckiem , ale czy taki pęd do
        dorosłości bardziej małej zaszkodzi czy pomoże? Moim zdaniem na wszytko
        przychodzi czas.

Druga kwestia - formalna - czy na solarium mogą opalać się dzieci? - chodzi mi
        o to czy właściciel solarium godzi się na to? Czy gdzieś w zasadach
        bezpieczeństwa "solarianych" nie ma wyszczególnionej granicy wieku???
        • kiwaczek72 Re: solarium 22.03.06, 17:19
          aga55jaga napisała:

> no właśnie, porównujesz loczki z opalaniem na solarium? Hm, trochę dziwne to
          > porównanie.

A dlaczego?
          Jedno i drugie prowadzi do poprawienia urody kosztem naturalnego wyglądu. Jedno
          i drugie jest szkodliwe. Nie powiesz mi chyba, że używanie lokówki nie szkodzi
          włosom? I to bynajmniej nie jednorazowe: pamiętajmy o tzw. białym tygodniu.
          O ile lekko opalona skóra będzie wyglądała naturalnie i zdrowo, o tyle mocno
          skręcone włosy - zawsze będą nienaturalne.

> Druga kwestia - formalna - czy na solarium mogą opalać się dzieci? - chodzi
          mi
          > o to czy właściciel solarium godzi się na to? Czy gdzieś w zasadach
          > bezpieczeństwa "solarianych" nie ma wyszczególnionej granicy wieku???

Aaa, tego nie wiem. Ale chyba się dowiem - i być może od tego uzależnię swoją
          decyzję.
          • aga55jaga Re: solarium 22.03.06, 18:11
            > Jedno i drugie prowadzi do poprawienia urody kosztem naturalnego wyglądu.
            Jedno
            >
            > i drugie jest szkodliwe. Nie powiesz mi chyba, że używanie lokówki nie
            szkodzi
            > włosom? I to bynajmniej nie jednorazowe: pamiętajmy o tzw. białym tygodniu.
            > O ile lekko opalona skóra będzie wyglądała naturalnie i zdrowo, o tyle mocno
            > skręcone włosy - zawsze będą nienaturalne.

Ale ewentualnie spalone włosy odrosną smile Ale kiwaczku skoro wszędzie trąbi się
            o szkodliwości solarium, to dlaczego tego nie bierzesz pod uwagę? Już nie
            wspomnę o samej szkodliwości promieni UVA. Dlaczego chcesz świadomie wystawiać
            swoją córkę na jakieś ryzyko w przyszłości? Dziecko naprawdę ma jeszcze czas -
            właśnie DZIECKO. Jeżeli teraz ulegasz jej zachciankom , to co będzie później?
            • mamciaestery Re: solarium 22.03.06, 20:14
              Przerabiałam komunię córki 4 lata temu. I pomimo szkodliwości solarium dużo
              dziewczynek miało "poprawioną" karnację. I u fryzjera też były. Ja czesałąm
              sama w loczki właśnie na wyraźne życzenie córki. A w związku z 2- miesięczną
              chorobą przed komunia była bardzo bledziutka, na dodatek ogromne since pod
              oczami więc zastosowałam samoopalacz i fluid. I to tylko w niedzielę.
              Konsultowałam solarium z kosmetyczką i powiedziała że absolutnie nie. Nawet
              jedna wizyta może zaszkodzić. Ja bym nie ryzykowała.
    • 76kitka Re: solarium 22.03.06, 13:36
      Obok mojej siostrzenicy siedziała w ławce dziewczynka, której utapirowano włosy. Rozumiem zabawę w dorosłość i chęć posiadania bezbarwnej szminki, czy perfum. U dzieci właśnie to jest urocze, że są naturalne, blade w zimie, opalone w lecie. Mała jest ciekawa co to jest to solarium, pewnie chce naśladować mamę, więc Ją ze sobą zabierz i pokaż. Natomiast solarium, regulacja brwi i tipsy dla małej dziewczynki to trochę przegięcie.
      • saraanna Re: solarium 22.03.06, 20:20
        Pare lat temu byla glosna sprawa w Holandii ,jak matka chciala upiekszyc swoje
        dziecko na Chrzciny.Wlozyla kilkumiesieczna coreczke pod solarium ktore miala w
        domu.Dziewczynka sie ladnie opalila ,niestety stracila wzrok,doszlo do trwalego
        uszkodzenia i dziewczynka do konca zycia bedzie niewidoma.
    • a.lenard Re: solarium 22.03.06, 14:27
      ja bym nie pozwoliła, nie wyobrażam sobie zeby moja nastoletnia córka w tym
      wieku szła na solarium. Boże, co za czasy. A jak spodoba jej sie malowanie oczu
      i ust to też jej pozwolisz? Albo kolczyk w pępku? Przecież jest za mała na
      takie "rozrywki"
      • roksi23 Re: solarium 22.03.06, 17:56
        Dziwie się i to bardzo,w tym wieku solariumsmile)Chciałabym zobaczyc miny pan tam
        pracujących,bez obrazy dla mamusi ale kretyński pomysł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka