mamusia19781 25.05.06, 15:14 ja mam oczy piwne a mąż zielone, nasz 4 miesięczny synek niebieskie. Kiedy i czy oczy dziecka zmienią kolor na inny jeśli do tej pory ma niebieskie, napiszcie jak to było u waszych maluchów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lila1974 nchyb 25.05.06, 15:32 Dywagacje na temat oczu dziecka dostarczają niezłej rozrywki : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=37398138&a=37427028 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=34387050&a=34456544 Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Lila... 25.05.06, 15:58 to fakt. Teraz nie mogę znaleźć, ale zdaje się, że na zdrowiu pewien pan żonę o zdradę podejrzewał, bomu kolor oczu nie pasował... Ale żeby kobietę to gryzło?... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: hihi już łapki zacieram :))) 25.05.06, 15:25 moze nigdy sie juz nie zmieną .a dlaczego chcesz zeby sie zmieniły?cała moja trojeczka ma niebieskie oczka wszyscy ze mna na czele twierdza ze są piekne.Ale w naszym przypadku jest tak ze ja mam oczy zielone a maz niebieskie wiec nie zastanawialam sie nad tym.w razie jakby kwestia oczu miała spedzac komus sen z powiek pozostaja testy DNA.najbardziej wiarygodne i dajace niczym nieskrepowaną radośc z oczek koloru nieba Odpowiedz Link Zgłoś
lakie U mnie jest identycznie :) 25.05.06, 15:37 No właśnie u mnie konfiguracja oczu identyczna, ja piwne, tatuś dziecka zielone, a dziecko niebieskie, ma prawie 2 lata i się nie zmieniły i pewnie się nie zmienią,a co do ojcostwa nie mam absolutnie wątpliwości Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszew Re: U mnie jest identycznie :) 25.05.06, 22:55 Dokładnie tak samo, tyle że ja mam zielone a mąż piwne- Adam zaś niebieskie, wręcz szafirowe.natomiast Kajka brąz a Pat zielone takie jak ja.oczy zmieniają kolor do ok 6 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 15:55 Kolor oczu ustala się ok 6go mca. Odpowiedz Link Zgłoś
majkimama Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 15:57 Mojej córeczce zaczęły się zmieniać dopiero jak miała 8-9 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 16:06 a piwno-zielone oczy, liczą się jako ciemne czyli gen recysywny+dominujący, bądź dominujący+dominujący, czy też liczy się jako recysywny+recysywny ( tak jak w niebieskich) Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 16:14 Mojej siostry synkowi zmienily sie z niebieskich na zielone jak mial 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 17:27 Mnie(mama mi mówiła)i mojemu synkowi z niebieskich na zielono piwne zmieniły sie około 5 roku życia!Do 4 roku miałam niebieskie,takie naprawdę błękitne,potem od żrenicy zaczęły zielenieć,a gdy były już całkowicie zielone zaczęły przechodzić w brąz,ale nie do końca.W rezultacie jedno oko mam zielone(brąz widać tylko z bliska)a drugie zielono brązowe!Synkowi właśnie zaczęły się zmieniać.Jedno już jest zielone,a drugie jescze zielono niebieskie.Zastanawiam się kiedy proces się skończy?Będzie miał takie ciapkowane oczy jak ja?To kicha,bo nigdy nie wiadomo co w dowodzie albo w paszporcie podać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 18:10 mnie tez jakos tak póżno się zmieniły, bo pamiętam, jak marudziłam mamie, że mam niebieskie, a chciałabym zielone jak ma ona. teraz mam zielone i już nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
niusianiusia Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 23:12 oboje mamy ciemne, mąż brązowe plus jest brunetem, ja piwne plus jestem szatynką. synek bląd plus niebieskie...ale w tą stronę jest to możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
mamaliv Re: kolor oczu u dziecka 25.05.06, 23:17 Mojemu synkowi teraz zaczynają się zmieniac z niebieskiego na zielone a ma 20 mies Ja mam zielone, a maz piwne wiec mysle ze synek bedzie mial zielone Acha ja tez do 10 roku zycia mialam niebieskie potem zmienily mi sie na zielone Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: kolor oczu u dziecka 26.05.06, 08:31 No to literatura kłamie. Ja mam oczy piwne a synek niebieskie i ma 10mcy - może jest jeszcze szansa... Odpowiedz Link Zgłoś
chwilka9 Re: kolor oczu u dziecka 26.05.06, 15:38 U mojego syna (5,5)również którego razu z zaskoczeniem zobaczyłam że mu oczy rozjasniały. Miał brązowe jak ja. Pamiętam, bo młodszy synek jest raczej blondynkiem, starszy brunetem a oczka mieli identyczne. Dosłownie miesiąc temu zauważyłam że przechodzą w kolor oczu męża (zielony). A niby dziecko "z matki zdjęte"... Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka74 Re: kolor oczu u dziecka 26.05.06, 18:04 Każdy maluch po porodzie ma ciemne lub ciemnoniebieskie oczka, najczęściej tęczówka wybarwia się do 2 miesięcy ale to nie jest regułą. Każde dziecko ma swój rytm. Pozdrowionka Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
roxanna1336 Re: kolor oczu u dziecka 26.05.06, 18:56 Wiecie co ....!!11Moje 2 dzieci ma niebieskie oczy i dopiero dzis pierwszy raz odkąd się urodziły , zauwazyłam teń nieapliwy fakt ,że ja mam zielone oczy ich tato brazowe ,a ONI niebieskie ). pewnie nigdy nie zwracałam na to uwagi , bo ani przez chwilkę nie miałam żadnych atpliwości do ojcostwa )I nie zastanawiało mnie TO )Widac Forum jest miejscem w którym człowiek wciąz się uczy i co dzień dowiaduje sie o sobie cos nowego . Ja kolr oczu tłumaczyłam sobiem tym ,że dziadkowie z obu stron śą niebieskoocy i po nich dzieci maja kolor oczu . Odpowiedz Link Zgłoś
anka242 Re: kolor oczu u dziecka 26.05.06, 21:23 oboje z mężem mamy brązowe oczy, nasz syn zielone z lekką brązową otoczką. Mąż ma śniadą skórę i cimno brązowe włosy, ja mam tez brązowe włosy. Wojtek ma dwa latka i jest blondynkiem. Wiem, że kolor włosów może mu się zmienić, oczu raczej nie. Jedna babcia ma szaro-zielone oczy i syn po niej ma taki kolor. Co do ojcostwa nie ma wątpoliwści, ale jak oboje idziemy z synem to nie wygląda na naszego rodzonego Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: kolor oczu u dziecka 27.05.06, 13:40 kolor oczu to proste dziedziczenie Mendlowskie, niebieskie są recesywne (niebieskie tzn. wszystkie jasne) a brązowe (czyli ciemne) sa dominujące ale jeden z moich synów ma 3/4 prawego oka brązowe, co poddaje w watpliwość genetykę, bo ja i mąż mamy jasne oczy Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: kolor oczu u dziecka 27.05.06, 16:17 grzalka napisała: > kolor oczu to proste dziedziczenie Mendlowskie, niebieskie są recesywne > (niebieskie tzn. wszystkie jasne) a brązowe (czyli ciemne) sa dominujące chyba nie takie proste jak widać sęk w tym że kolor oczu chybe nie jest opisywany jednym genem.. mojej córce kolor oczu zmienia sie NADAL a ma 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: kolor oczu u dziecka 27.05.06, 16:20 Kolor oczu zmienia sie do trzeciego miesiaca Więc juz zapewne kolor sie nie zmieniA co to ma za znaczenie ze Ty masz takie tatus ma tak ,a dziecko moze mieć nawet z 4 pokolenia kolor oczu,lub kolor wlosów Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: kolor oczu u dziecka 27.05.06, 16:23 > sęk w tym że kolor oczu chybe nie jest opisywany jednym genem.. zgadza się koloru oczu praktycznie nie da się przewidzieć, ponieważ jest determinowany kilkoma genami Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: kolor oczu u dziecka 27.05.06, 19:07 Jak dwoje rodzicow ma niebieskie to dziecko rowniez bedzie mialo niebieskie. Nie ma ze boli. Jak dwoje ma brazowe (jak u nas) to moga byc rozne kombinacje (jak u nas). A jak sa inne kombinacje rodzicow to nie wiem. Na logike to jak jedno z rodzicow ma czerwone a drugie zolte dziecko powinno miec pomaranczowe )) Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: kolor oczu u dziecka 28.05.06, 08:11 no, takie niuanse typu zielone, czy szare, to faktycznie nie da się przewidzieć ale czy jesne czy ciemne- to jest dziedziczenie Mendlowskie i da się przewidzieć bez problemu, że dziecko jasnookich rodziców nie będzie mieć ciemnych oczu Odpowiedz Link Zgłoś
iizaa Re: kolor oczu u dziecka 28.05.06, 09:22 No cóż, ojciec mojej córki miał zielone, ja mam piwne = ona ma piwne po mnie. Odpowiedz Link Zgłoś