marsupilami25 09.08.06, 14:33 Stawiam na Oliwię, Julię, Wiktorię, Amelię i Natalię - pełne piaskownice imienniczek. Podobnie z Jakubami, Igorami i Kacprami. Też macie takie spostrzeżenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marlena15 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 14:34 Ja wszedzie słysze Patrycje albo Wiktorie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 14:35 ja bym jeszcze dodala Maje i Zuzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 14:39 Marysie i Jasie... Odpowiedz Link Zgłoś
witaaminkaa Nie dyskutuje sie o gustach 09.08.06, 14:42 Mi te imiona bardzo sie podobają, wg mnie są ponadczasowe i poprostu śliczne. Niepodobają mi sie imiona jakie wspólczesnie mamy nazywają swoje pociechy tzn: Bruno, Maxymilian, Iwan, Horacy, Alan. Co dla jednych jest ładne i orginalne dla drugich może byc kiczowate. Wazne by to mama była zadowolona z imienia jakie nada dziecku, niezwracając uwagi na osoby trzecie Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami25 Re: Nie dyskutuje sie o gustach 09.08.06, 14:45 Nikt przecież nie powiedział, że są nieładne. Poprostu nie są już oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Nie dyskutuje sie o gustach 09.08.06, 14:52 A gusta ogółu kształtuje przyzwyczajenie i seriale Jeszcze do niedawna Julia czy Wiktoria były tylko historycznymi imionami. Po Julce czy Amelce z "Na dobre i na złe" - imiona odzyskały popularność i "ponadczasowość". Poczekaj witaaminkaa, pojawi się jakiś mały Alan czy Bruno w popularnym serialu, a i te imiona zaczną się podobać i staną się takie "ponadczasowe". A powiedzenie, że o gustach się nie dyskutuje, jest idiotyczne - o czym na tym świecie się dyskutuje jak nie o gustach? Dyskusje o kinie, teatrze, modzie, sposobie spędzania wakacji - zabronione? Wszak tu wszedzie gust wchodzi w grę... Odpowiedz Link Zgłoś
witaaminkaa Re: Nie dyskutuje sie o gustach 09.08.06, 15:04 WG mnie przysłowie te jest trafne, Dla jednych imie Zuzia bedzie ponadczasowe i modne a dla innych staroświeckie brzydkie itd. Każdy ma swoje zdanie i nienależy negować czy potępiać gusta innych osób. I tylko do tego miała sie odnosic ta odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Nie dyskutuje sie o gustach 09.08.06, 15:12 Potępiać nie, ale dyskutować czemu nie? Dlatego głupie jest to powiedzenie. Nie potępia się w czambuł gustów innych - z takim mogę się zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
witaaminkaa Re: Nie dyskutuje sie o gustach 09.08.06, 15:13 ok niech ci będzie, kazdy ma swoje zdanie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 14:58 A co do rzeczy tu ma oryginalność, bo nie rozumiem? Albo podoba Ci sie imię i chcesz je nadac dziecku, albo Ci sie nie podoba. Co do tego mają statystyki? Jak statystyka mówi, ze XYT często występuje to od razu imię Ci sie nie podoba, mimo tego, ze jeszcze minutę wcześniej wydawało Ci się idealne? Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 15:17 A własnie tak. Mnie się zawsze podobało imię Maja. Ale jak widzę je na samym szczycie listy nadań to chyba poszukam innego. 6 Anek u mnie w klasie nie było najbardziej szcześliwych z tego powodu, że zawsze wołano je po nazwisku, a inne dzieci po imieniu. Mimo, że Anna to piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 15:20 Ależ tu jest tylko mowa o oryginalności i częstości nadawania danych imion Przecież można o tym rozmawiać, czyżby to kogoś urażało? Należę do pokolenia, gdzie było pełno Agnieszek, Magd, Małgoś i Kasiek - i tyle, po prostu, nigdy nie miałam pretensji o to do rodziców ani nic, uwielbiam swoje imię Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 17:29 twarz2 napisała: > A co do rzeczy tu ma oryginalność, bo nie rozumiem? > Albo podoba Ci sie imię i chcesz je nadac dziecku, albo Ci sie nie podoba. Co do > tego mają statystyki? Jak statystyka mówi, ze XYT często występuje to od razu > imię Ci sie nie podoba, mimo tego, ze jeszcze minutę wcześniej wydawało Ci się > idealne? Może nadal się będzie podobać, ale na pewno go nie użyję! Dla mnie statystyka jest równie wazna jak samo imię. Zupełnie nie rozumiem np. rodziców, którzy nadaj np. imię Jakub, wiedząc, że w tej chwili ok. co dziesiąty chlopiec to Kuba. No i zgadzam się w pełni z blaszanym_dzwoneczkiem powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 15:09 u nas pełno Julek, Amelii, Zuź a chlopcow popularne Kacper, Michał, Jakub... ja wybrałam gabrysia dla drugiej córci Odpowiedz Link Zgłoś
maja9991 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 21:59 moja druga córcia też będzie Gabrysia. Pierwsza jeszcze mniej popularna bo Ula. Ja za to Maja - ale z czasów kiedy żadnej innej nie znalam... Odpowiedz Link Zgłoś
24lena ja mam Igorka 09.08.06, 17:04 ..i dla mnie zawsze bedzie orginalne to imie...bo nosi je moj synek ...Igorek 13 dobe z nami... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Lista najczęstszych imion w W-wie 09.08.06, 17:30 Oto lista najczęstszych obecnie imion w Warszawie: Pozycja Procent 1 Julia 7.2% 2 Aleksandra 5.7% 3 Wiktoria 5.1% 4 Zuzanna 4.9% 5 Natalia 4.8% 6 Maja 4.6% 7 Oliwia 4.4% 8 Zofia 3.1% 9 Karolina 3.0% 10Weronika 2.9% 1 Jakub 8.2% 2 Mateusz 5.3% 3 Kacper 4.9% 4 Bartek 4.5% 5 Jan 4.2% 6 Michał 3.7% 7 Maciej 3.6% 8 Piotr 2.9% 9 Szymon 2.7% 10 Filip 2.5% Więcej na stronie: www.gorny.najlepsze.pl/imiona Do porad i dyskusji o imionach polecam forum "Wszystko o imionach". forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: Lista najczęstszych imion w W-wie 09.08.06, 20:42 a ja mysle o Paulince,i mile sie zaskoczylam,ze nie ma tego imienia na liscie hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Lista najczęstszych imion w W-wie 09.08.06, 21:48 agulka1001 napisała: > a ja mysle o Paulince,i mile sie zaskoczylam,ze nie ma tego imienia na liscie > hehe! Paulina jest na 25 miejscu, z 1.2% nadań - czyli 122 Pauliny urodzone w ciągu ostatnich 2 lat (w Warszawie). Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: Lista najczęstszych imion w W-wie 09.08.06, 22:47 hehehehe w sumie to nie ma jakiegos sensownego imienia hehe trudno,bedzie po prostu .... Dzidzia hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne-s1 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 18:44 ja słyszę julię ,oliwię,wiktorię i zuzię ,oraz olę.a z chłopcóe to mikolaj ,jakub,jan.Ja mam córkę zosię chociaż też podobno czesto się zdarza ale jeszcze nie słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
magda_272 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 09.08.06, 23:20 A ja mam Martynkę (podoba mi się też Marta), jak będę miała kiedys synka to będzie Oskar.Nie widziałam ich na liście - co mnie ucieszyło Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami25 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 11:25 Marta fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 10.08.06, 00:27 A moja córcia ma imiona: Wiktoria Oliwia...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ramota Re: NIkt nawet nie myśłi o Urszuli 10.08.06, 07:48 Starsza córeńka ma na imię Aleksandra i faktycznie...dziewczynek o imieniu Ola mnóstwo teraz... Jednak i tak mi sie bardzo podoba ) Młodsza (1,5 m-ca) ma na imię Małgorzatka... Śliczne imię (w moim odczuciu) i bardzo jej pasuje. NO i chyba mnie spotykane niż Olcia....przynajmniej narazie Pozdr. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 na rówieśnikach są statystyki 14.08.06, 11:46 dorwalam wszystkie do czerwca do ktorych moglam dotrzec- i zrobilam zestawienie oto najczęściej wybierane imiona ze statystyk: Jakub 47 Julia 41 Maja38 Mateusz 36 Oliwia 31 Maciej 29 Natalia 28 Zuzanna 27 Zofia 27 Szymon 26 Aleksandra 25 Bartosz 21 Mikołaj 21 po 19: Anna, Jan po 17: Antoni, Amelia, Agata, Aleksander po 16: Adam, Alicja, Filip, Hanna, Igor, Kacper, Martyna, Piotr, Weronika po 15: Karolina po 14: Krzysztof, Michał, Wiktor po 13: Emilia, Dominika, Wojciech, Wiktoria po 12: Dominik, Gabriela, Oskar po 11: Kamil, Kinga, Tomasz po 10: Marta, Patryk po 9 : Małgorzata, Nadia, Oliwier, Paweł, Maria, Stanisław, Hubert po 8 : Konrad, Łukasz, Maksymilian, Tymon po 7 : Dawid, Bartłomiej, Tymoteusz, Franciszek, Magdalena, Daria po 6 : Jagoda, Miłosz, Nina, Laura, Antonina, Olga, Karol, Ignacy po 5 : Ewa, Joanna, Jagna, Paulina, Matylda, Emil, Kamila, Julian, Kajetan, Krina, Lena, Nikola po 4 : Sara, Michalina, Borys, Kornelia, Marianna, Milena, Patrycja, Kaja, Adrianna, Klaudia, Marcel, Natasza, Marcin, Radosław, Sebastian, Ksawery po 3 : Helena, Pola, Olaf, Tadeusz, Adrian, Malwina, Maksym, Kornel, Marek, Izabela, Monika, Nikodem, Sandra, Damian, Artur, Klara po 2 : Arkadiusz, Krystian, Mieszko, Otylia, Samuel, Mila, Alan, Lilianna, Łucja, Magda, Róża, Sonia, Tytus, Apolonia, Blanka, Jacek, Jerzy, Leon, Rozalia, Daniel, Witlod, Aleksy, Urszula, Roch, Alex, Barbara, Lidia, Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: na rówieśnikach są statystyki 14.08.06, 12:17 kajetan wciaz oryginalny. szok Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: na rówieśnikach są statystyki 14.08.06, 13:55 maretina napisała: > kajetan wciaz oryginalny. szok No, nie tak bardzo oryginalny. Cały czas popularnosć rośnie. W Warszawie na 40. miejscu, czyli 67 Kajetanów urodzonych w ciągu ostatnich 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: na rówieśnikach są statystyki 14.08.06, 14:22 powiedz ilu chlopcow sie urodzilo, wtedy mozna porownac czy te 67 sztuk to taka duza liczba na cala warszawe poza tym moja wypowiedz byla zartem, bo wybierajac imie tylko duren kieruje sie oryginalnoscia. trzeba kierowac sie gustem, realiami... do lez bawia mnie polskie jessiki przez "c", nicole... gotowe pseudo artystyczne na rure do nightclubu!ach! jeszcze maksymiljan musi byc, przez x, zeby swiat zadziwic! kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
iza3108 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 11:49 Ja dałam swojemu synkowi imię Damian uważam że jest inne i tak dużo się nie słyszy tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
miki140 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 12:03 moja niunia bedzie miala na imie JESSICA Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 12:13 > moja niunia bedzie miala na imie JESSICA biedne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
miki140 Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 13:18 zebys ty nie byla biednaaaa !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 12:15 Ja wybierajac imie dla synka przegladalam statystyki, aby imie nie nalezalo do najpopularniejszych. I co? A to, ze wiele mam wpadlo na ten sam pomysl, bo imie pojawilo sie w pierwszej dwudziestce nadac zaraz po narodzinach mojego synka. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 13:42 miki140 napisała: > moja niunia bedzie miala na imie JESSICA Czyli w oryginalnej pisowni? A czy wymawiane, też jak w oryginale ("dżesika")? Nie martwisz się, że będą problemy z wymową, i że ludzie będą mówili "jesica"? Dosć sporo tych Jessic/Jesik itp się pojawia, i zawsze zastanawiam się, jakiej wymowy chcą używac rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 13:47 w moim miescie jest dolores miednica... Odpowiedz Link Zgłoś
miki140 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:22 co do JESSICI to bede sie trzymac tej wersji a nie jakiej dzesiki czy jka to tam roznie pisza problemy z wymowa?? kochana a co mam zrobic jak to imie mi sie podobalo od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
clelia Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 15.08.06, 12:30 Wyprowadzić się do USA albo wybrać inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 13:46 miki140 napisała: > moja niunia bedzie miala na imie JESSICA naprawde? rozumiem, ze mieszkasz poza polska? Odpowiedz Link Zgłoś
miki140 Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:24 a dlaczego poza polska?? (';')co to ma za znaczenie ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:26 ano ma.chociazby takie, zeby mieszkajac np. w usa pani w szkole nie polamala sobie jezyka wymawiajac przykladowo imie "andrzej" lub hermenegilda. Odpowiedz Link Zgłoś
miki140 Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:38 a to w polsce sobie polamie chyba nikt nie jest taki ulomny zeby miec jaki kolwiek problem z wymowieniem tego imienia wielkie mi halo przeciez to normalne jak bedzie miala problemy to ja szybko wyprostuje do pionu i wtedy napewno nie bedzie miala zadnych problemow Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:13 Mam taki zestaw: Kacper Mikołaj Bartosz Mateusz Jakub Cyprian Moi synowie mają takie imiona bo takie się nam podobają Kacpra wymysliłam sobie mając 14 lat i od tamtej pory wiedziałam, że będe mieć syna o tym imieniu Gdybym miała córkę to bezapelacyjnie byłaby to Zoska. Gdybym miała mieć jeszcze jedengo syna (choć mówię zdecydowane nie) to byłby to Jonatan. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:24 Cyprian! marzyłam o tym imieniu dla syna... niestety, zdanie tatusia też musiałam wziąść pod uwage... w gre wchodził jeszcze leon Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Cyprian:) 14.08.06, 14:28 W trzeciej ciązy nie mieliśmy pomysłu na imie dla synka. Staneło na Kubusiu bo i Jakub jest ładnie i Kubuś miło. Teraz mamy Kubuta. Tuż przed porodem kolezanka pochwaliła sie Cyprianem. Mówili do niego Cypisek Powaliło nas to imie i miał być Cypisek. Ale zaraz cała rodzinka na nas wsiadła i bo długich bojach dalismy za wygraną. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Cyprian:) 14.08.06, 14:30 naszej rodzinie nie podobalo sie kajetan. jednak dzieki bogu dyplomatycznie milczeli. znam siebie: nie ustapilabym i tak a teraz... wszyscy mowia, ze nie wyobrazaja sobie, zeby kajtus nie byl kajtusiem Odpowiedz Link Zgłoś
issy33 Chcecie byc oryginalne? 14.08.06, 14:19 Zawsze mozna wrocic do starych imion naszych mam i ciotek: Halina, Krystyna, Danuta, Elzunia, Janeczka itd. Albo meskie: Miroslaw, Henryk, Ambroży, Tadeusz, Zbigniew, Jerzy. Oryginalnosc gwarantowana, jesli o to wam chodzi ..)) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Chcecie byc oryginalne? 14.08.06, 14:24 w przychodni u lekarza widziałąm miesięcznego hipolita, jest tez hannibal Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Chcecie byc oryginalne? 14.08.06, 14:34 issy33 napisała: > Zawsze mozna wrocic do starych imion naszych mam i ciotek: Halina, Krystyna, > Danuta, Elzunia, Janeczka itd. Albo meskie: Miroslaw, Henryk, Ambroży, Tadeusz, > > Zbigniew, Jerzy. Oryginalnosc gwarantowana, jesli o to wam chodzi ..)) wszystkie wymienione przez ciebie imiona sa przepiekne (moze za wyjatkiem jednego miroslawa, do ktorego uraz mam swoj osobisty takie imiona bylyby dzis nie tylko oryginalne ale i swiadczylyby o dobrym smaku nadających ale jak rozumiem, to mial byc z twojej strony zabawny zarcik? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 14:38 nawiazujac do tematu watku - zastanawiam sie dlaczego w poszukiwaniu imienia dla swoich pociech coraz wiecej rodzicow szuka imion w pierwszej kolejnosci imion oryginalnych dlugo dlugo nic a dopiero potem ma byc ladne, mile dla ucha, dobrze sie kojarzyc, dobrze komponowac z nazwiskiem, itd itp potem mamy takie cuda jak lew i zyraf albo jessica oryginalnie jest no i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
lomre Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 15:22 CO prawda na imię sięjeszcze nie decyduję, ale zawsze mnie ten temat pasjonował, bo dając imię dziecku "urządzamy" je na całe życie, bo przecież rzadko ktoś zmienia sądownie. Myślę, że jak we wszystkim - wskazany umiar. Na pewno dawanie najpopularniejszych imion wiąże siez problemami dla dziecka szkolnego jeśli będzie kila imienniczek w klasie to albo nazywane są po nazwisku, albo po przezwisku typu "ruda, gruba" itp. Nie chcę tego dla dziecka. Z drugiej strony stony oryginalnośc ma też swoje granice. I jeśli za każdym razem podając imię trzeba je literować np. Claudia, Enriqe to też nieprzyjemne, nie mówiąc już o przekręcaniu je przez rówieśników. No i trzecia rzecz - musi komponować siez nazwiskiem, żeby zestaw nie był zbyt długi (wnioski, formularze, pity!) no ta wymienione "Dolores Miednica"... Ja mam problem z wybraniem imienia, bo jestem nauczycielką i niektóre imiona (mimo, że piękne) kojarzą mi sie z uczniami, którzy nie zawsze dobrze zapadli w pamięć... )) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Imię, które nie jest już dawno oryginalne 14.08.06, 19:08 Moje - Gabriela. 35 lat temu było dość oryginalne. Zreszta imię mojego męża podobnie - Igor. Odpowiedz Link Zgłoś