Dodaj do ulubionych

Jestem w ciąży!!!

13.10.06, 16:37
Dziewczyny pocieszcie.
Czytam wasze forum od miesiąca ale jakoś nigdy nie pisałam.
Otóż wczoraj dowiedziałam się że jestem w kolejnej ciąży. Starsze dziecko ma
prawie dwa latka a młodsze 8 miesięcy. Ja oczywiście nie pracuję bo nie mam
nikogo do pomocy. Czy są tu mamy 3 dzieci? Jak sobie radzicie?
My mamy własne mieszkanie ale nie jest zbyt duże, ma 45m2 i dwa pokoje.Mąż
zarabia około 3 tysięcy. Czy damy radę za to przeżyć? Jestem załamana.
Obserwuj wątek
    • joanna266 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 16:39
      ja tez jestem tylko ze z czwartym cudkiemwink)ciesze sie bardzo i wiem ze damy
      rade.a tobie gratuluje i ciesze sie z tobawink))))
      • ulka7771 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 16:44
        Staram się cieszyć. O ile wiem masz chyba niezłą sytuację finansową. I o te
        finanse martwię się najbardziej ale nie ma szans żeby mój mąż nagle zaczął
        zarabiać dwa razy więcej. Na pomoc rodziny też nie mogę liczyć.
        • joanna266 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 16:48
          wiesz z trzecim dzieckiem jest latwiej o tyle ze sporo rzeczy masz juz po
          starszych dzieciach.nie mam pojecia co ci poradzic w kwestii finansowej bo
          faktycznie nie mam z tym problemu.ale wydaje mi sie ze za trzy tysiace da sie
          rade utrzymac 5 osobowa rodzine choc pewnie bez luksusow.najlepiej zeby w tej
          kwestii wypowiedziały sie dziewczyny ktore sa w podobnej sytuacji.napewno
          jednak wyprawka dla dziecka nie kosztuje tyle co gdyby było to twoje
          pierwsze.trzymaj sie ciepło mamusiuwink))
          • morgianna Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 17:01
            A ile trzeba miec na taką gromadke zeby zyc ok i bez stresu?Ile Ty masz Joanno
            266 ze starcza wam na luzie?
            • joanna266 morgianno 13.10.06, 17:04
              starcza nam spokojnie ale zyjemy z własnego biznesuwink))
              • morgianna Re: morgianno 13.10.06, 17:06
                A taki własny biznes to nie jest ryzykowne przy takiej duzej rodzinie tzn wiesz
                nic pewnego na przyszłosc zawsze mogą byc mniejsze obroty ,plajta , kłopoty ?
                • joanna266 Re: morgianno 13.10.06, 17:16
                  zyjemy juz z firmy ponad trzy lata z kazdymn rokiem ba nawet miesiacem jest
                  coraz lepiej.w tym roku jeszcze bedzie skonczone nowe stanowisko .raczej nic
                  nie wskazuje na to ze miałoby sie pogorszyc. mamy oszczędnosci.ale na 100%to
                  ponoc tylko Stalin nie zyjewink))zawsze jest ryzyko ale zyje sie raz i trzeba to
                  zycie przezyc tak zeby niczego nie załowac .a my nie zamierzamy zastanawiac sie
                  cały czas "coby było gdyby?'wink))
    • gacusia1 Epidemia jakas,czy co??? 13.10.06, 16:45
      Zabraklo antykoncepcji w Polsce,czy jak???Kazdego dnia na forum kilka kobiet
      oglasza,ze w ciazy.
      Nie wiem,czy sobie poradzicie,to zalezy tylko i wylacznie od Waszego
      gospodarowania.Ciuszki po 8-miesieczniaku pewnie masz,wiec na tym
      zaoszczedzisz.Jak bedziesz karmic piersia,to tez nie ubedzie z sakiewki.Tu jest
      mnostwo dziewczyn,co i czworo maja i sobie radza.Glowa do gory!
      • sowa_hu_hu Re: Epidemia jakas,czy co??? 13.10.06, 16:48
        podziwiam.... z jednej strony...

ale i sie dziwie jak przy dwójce malutkich dzieci można działać tak że zachodzi
        sie w kolejną ciąże...
        nie żebym potępiała...
        • joanna266 sówko 13.10.06, 16:49
          dzieci sie z seksu biora a nie ma 100 procentowej antykonecpcji.chyba ze
          powstrzymanie siewink))
          • sowa_hu_hu Re: sówko 13.10.06, 16:51
            nie noooo , tłumaczyc mi nie musisz... nie mnie smile

chodzi mi o to że mając dwójke dzieci i nie chcąc więcej ludzie sie nie
            zabezpieczają...
            • ulka7771 Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 16:56
              Karmię piersią więc nie stosowałam żadnych środków hormonalnych. Nie
              planowaliśmy tego dziecka. Zresztą poprzednich dwoje to też wpadki. Ale bardzo
              kochane.
              Joanno a jak było u was jeśli mogę zapytać?
              • sowa_hu_hu Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 16:57
                a gumki ,przynajmniej do czasu skonczenia karmienia?

wiem ze teraz to musztarda po obiedzie...

pozostaje tylko życzyć zdrówka smile

ale podziwiam... ja z jednym czasami nie moge wytrzymać wink
              • joanna266 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 17:03
                nasz ostatni wyczyn był brany pod uwage tylko myslelismy ze to troche
                potrwa.nie zabezpieczalismy sie bo bralismy pod uwage czwarte dziecko z tym ze
                myslalam ze zajde w przyszłym roku.jednak płodnosc mamy wzorowawink))jedynie
                nasz pierwszy syn to był czysty przypadek i kompletne zaskoczenie.na poczatku
                było nam ciezko rowniez finansowo ale dalismy rade i nawet w trakcie tego nie
                najlepszego okresu postanowilismy sobie zrobic drugie dzieckowinkteraz jestesmy
                bardzo szczesliwi i wiemy ze nie ma sytuacji w ktorych los by nam dołozyl na
                tyle by cos miało nas zniszczycwink))dasz sobie rade zobaczyszwink
                • agnieszkas72 Ulko 13.10.06, 17:26
                  Mam czwórkę,tyle chcieliśmy miec.Nasze decyzje o poczęciu kolejnych dzieci wiele
                  osób mogłoby uznac za szalone.Ale radzilismy sobie i radzimy i na szczęscie
                  zawsze nadążalismy za potrzebami naszej rodziny.I wy sobie tez poradzicie.Twój
                  mąz zarabia tyle,ze nie powinnas martwic się o przezycie.Masz na pewno rzeczy po
                  starszakach,będziesz karmic piersią,moze do czasu podrośniecia dzieci pojawią
                  się jakies pomysły mieszkaniowe,a na razie spokojnie sie pomieścicie.Z trójką
                  powinno byc łatwiej niz poprzednio-u mnie było tak,ze starsi chłopcy(róznica 2
                  lata)świetnie się razem bawili,gdy pojawiła się córeczka,nie było awantur i scen
                  zazdrosci.Nie zamartwiaj się naprawdę-ten maluszek po prostu był wam
                  przeznaczony.Po latach nie będziesz miała wątpliwosci,ze było warto i taka
                  rodzina jest skarbem.Pozdrawiam cię serdecznie-Agnieszka
                  Aha,poszukaj na forach prywatnych forum dla rodzin wielodzietnych.Jesli będziesz
                  miała czas,tam zawsze znajdziesz wsparcie i pomoc.
    • kdadik Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 17:10
      Dasz sobie radę - jestem tego pewna. Może będziesz musiała trochę kombinować
      ale radę dasz, bo nie masz innego wyjścia. Ja staram się o drugie dziecko, bo
      chcę je mieć bardzo i nie raz zastanawiam się czy mogę sobie na nie pozwolić
      jeśli chodzi o finanse. Ale wiem że jeśli czekałabym na tą właściwą chwilę to
      mogłabym się nie doczekać, bo zawsze bedzie coś przeciw. Myślę że 3000zł to nie
      jest mało (nie mówię że bardzo dużo, ale to ładna pensja jak na dzisiejsze
      czasy). A na koniec dodam, że znam wiele osób z jednym - prawie dorosłym
      dzieckiem, które żałują że nie miały więcej dzieci. I znam takich, którzy mają
      całą gromadkę i choć może żyli biedniej to są szczęśliwi.
    • triss_merigold6 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 19:09
      Bomba, kolejna ciąża z okazania ("okazało sie, że jestem w ciąży"). Cóż,
      szanowny małżonek gumek nie używa to będziecie gnieździć się na kupie i liczyć
      każdą złotówke a Ty zawodowo masz kolejne lata w plecy.
      Nie piszesz gdzie mieszkasz, w Warszawie 3 tysiące na 5 osób to bardzo mało.
      • joanna266 no to triss pojechałas;-( 13.10.06, 19:10

• courtney Re: no to triss pojechałas;-( 13.10.06, 19:36
          No coż Triss napisała szczerze bez "sztucznego"piania ,zachwytów i całej tej
          kolorowej wizji przyszłosci którą (chyba z grzecznosci) roztaczają przed Wami
          forumowiczki.Trojka czworka dzieci to kolejne lata w plecy , kiedy zamierzacie
          wejsc na rynek pracy grubo po 30???
          • triss_merigold6 Re: no to triss pojechałas;-( 13.10.06, 19:41
            Wystarczająco juz jej panie matki trójek i czwórek nasłodziły. Ostatecznie
            przecież moim zdaniem się nie będzie kierowac.
            Małe mieszkanie, trojka dzieci i jedna pensja. Nie ma się czym zachwycać,
            naprawdę. A antykoncepcję należy stosować i nie wierzyć w bajki, że karmienie
            zabezpiecza.
    • rita75 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 19:27
      No cóż, łatwo nie będzie, ale zbyt pozno, by sobie pluc w brodę.

Ja oczywiście nie pracuję bo nie mam
      > nikogo do pomocy.

a złobki? Wlasnie po to istnieja takie instytucje, by pomoc, gdy sie nie ma
      nikogo do pomocy.
      • ulka7771 Ha Ha 13.10.06, 19:50
        Wcale nie jestem w ciąży i nie mam w ogóle dzieci. Byłam ciekawa co mi napiszą
        miłe mamusie.
        • joanna266 ulka tak cos podejrzewałam;-)))) 13.10.06, 19:52
          ale i tak ci tej trojki zyczewink))
        • triss_merigold6 Re: Ha Ha 13.10.06, 20:05
          A co Ci miałay napisać? Albo, że będzie kul albo coś odwrotnego. Nie masz się
          czym podniecać?
        • rita75 Re: Ha Ha 13.10.06, 20:12

zyczliwe napisza ci prawde, obludne beda slodzic, to tyle.
          • triss_merigold6 Re: Ha Ha 13.10.06, 20:13
            Ja tam zyczliwa nie jestem.D Brak kontroli nad płodnością jakos mnie obrzydza.
            • joanna266 Re: Ha Ha 13.10.06, 20:14
              a mnie obrzydza złosilowsc tłoczona na forum nad miare
              • triss_merigold6 Re: Ha Ha 13.10.06, 20:18
                To nie złośliwość. Wystarczająco jej posłodziłyście. Uważam, że 3 dzieci w
                małym mieszkaniu, zero pracy i zero szans na pracę, mało kasy to żaden powód do
                radochy. Zasuwam na półtora etatu (godzinowo) i mam 1 dziecko właśnie po to,
                żeby się o kasę nie martwić.
                • joanna266 oki triss kazdy ma swoj sposób na zycie;-))) 13.10.06, 20:20
                  ja nie znosze komus dowalac no chyba ze ten ktos mnie wkurzy.i tyle.taka jestem
                  i dobrze mi z tym.ale nie nazwałabym tego słodzeniem.
      • edycia274 Rita 13.10.06, 22:49
        Ja dałam młoda do żłobka i co????? i ją wypisałam bo non stop chora i lekarze
        nie wyrazili zgody sad
    • mika3102 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 19:52
      Ciesz sie dzieci i pieniedzy nigdy nie zaduzosmileja mam 3 i mieszkalam w 29
      metrach teraz mam mieszkanko 57 i jestem szczesliwa jak na nie patrze bez
      zalamki.Pozdrawiam goraco
    • mika3102 Re: Jestem w ciąży!!! 13.10.06, 19:54
      Glowa do gory,bedzie dobrze
      • ulka7771 A swoja drogą 13.10.06, 21:15
        co jest złego w ciąży z okazania? Dlaczego Triss jesteś taka cięta?
        Zaplanowałaś dokładnie swoja ciążę co do dnia?
        • triss_merigold6 Re: A swoja drogą 13.10.06, 21:24
          Jedną wpadkę można zrozumieć ale trzy?!
          Nie jestem złośliwa tylko realistycznie patrzę na opis przypadku.
          Tak, zaplanowałam swoją ciążę.
        • wegatka Re: A swoja drogą 13.10.06, 21:33
          Triss, a Ty masz 100% pewność, że nigdy nie będziesz w ciąży z okazania?
          Bo o ile mi wiadomo, nie ma 100% środków antykoncepcyjnych, chyba że
          przysłowiowa szklanka wody zamiast.
          • triss_merigold6 Re: A swoja drogą 13.10.06, 21:45
            Nie, nie jestem na 100% pewna. Ale czym innym jest wpadka z pękniętej gumy i
            postinoru, który nie zadział a czym innym luz blues w postaci zapobiegania
            przez karmienie.
            Zresztą gdybym zdecydowanie nie chciała kolejnej ciąży to bym ją przerwała.
            • wegatka Re: A swoja drogą 13.10.06, 21:48
              triss_merigold6 napisała:

> Zresztą gdybym zdecydowanie nie chciała kolejnej ciąży to bym ją przerwała.

Co nie zmienia faktu, że najpierw musiałabyś w nią zajść - "z okazania".
              • triss_merigold6 Re: A swoja drogą 13.10.06, 21:50
                Wypadki się zdarzają ale jedni starają się zapobiegać niespodziankom a inni
                lecą na żywioł. Jak ktoś 3 razy leci na żywioł i wpada to cóż... dla mnie jest
                kretynem.
        • dyniowamama Re: A swoja drogą 13.10.06, 21:37
          ojoj,co wy się tak gryziecie kobitki??no fakt, troje dzieci "z okazania"-nie
          napawa to optymizmem jeśli chodzi o świadomość polskich kobiet odnośnie
          antykoncepcji.Ale troje dzieci własne mieszkanie i 3 tysiące co miesiąc to o
          niebo lepsza sytuacja niż 6 dzieci i "niech nam ktoś pomoże, bo nie mam na
          chleb dla dzieci bo mamy 500z ł z pomocy społecznej".Odnośnie pracy zawodowej-z
          tym to fakt ze jest ciężko-mamy na razie jedno drugie planujemy za dwa lata
          (mały bedzie miał 3 latka) choc ja bym już chciała, ale z drugiej strony chcę
          popracować,zwłaszcza że zajmuję się pracą naukową.A jeszcze chcemy mieszkanie
          kupić przed drugim gagatkiem i moja pensja bardzo się przyda choć mąz świetnie
          zarabia.Pozdrawiam
          • ulka7771 Ile emocji 13.10.06, 21:54
            wywołał mój post!
            Przypominam że byłam ciekawa co napiszecie. Nie mam jeszcze dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka