Dodaj do ulubionych

jak opanować apetyt?

IP: *.* 09.08.01, 14:08
jestem w 19 tygodniu i przytyłam 2,5 kg. nie chciałabym "przywalić" więcej niż 6, góra 7 w ciągu całej ciąży.dlatego prosze o porady, jak opanować łaknienie, szczególnie takie na batoniki, etc. staram sie zastępować je owocami z puszki, lub kisielem.nie jem mięsa, ograniczam tłuszcze,mleko piję tylko do 1,5%, oraz staram się nie spozywać nic konkretnego po 20. czy swoim żywieniem nie szkodzę dziecku? prosze o porady dziewczyn, które pilnują się w ciążypozdrawiam,paulina i grudniowa, chyba lilla
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 09.08.01, 14:13
      Paulinko,jestem w 23 tygodniu (też grudniowy dzidziuś) i nie jem dużo, jem tyle co przed ciążą a zawsze byłam bardzo szczupła, nie mam poprostu apetytu i przytyłam już około 7 kg! Nie ma zależności, lekarz powiedział, że to zależy od ciąży i nie należy się tym przejmować (oczywiście gdy tyje się w granicach rozsądku).Jedz dużo owoców i warzyw, nabiału i ... nie stresuj się :-)
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 09.08.01, 14:47
      Czesc,Ja jestem w 29 tygodniu ciazy (siodmy miesiac)i przytylam juz o. 7 kg. Z jednej strony to duzo (ktora laska lubi, jak jej przybywa 7 kg), z drugiej malo, bo przed ciaza mialam niedowage. Nie stresuj sie tym tyciem - przeciez jestes w ciazy. Ja nie jem w ogole slodyczy, duzo sie ruszam, chodze na basen i mysle, ze tak do 12-14 dociagne. W koncu to ciaza i wiem, ze jak urodze malenstwo, zaraz zrzuce zbedne kilogramy. Wydaje mi sie, ze przede wszystkim nie mozna wcinac pustych kalorii - sa one zbedne zarowno dla Ciebie jak i dzidziusia.Przede wszystkim trzeba utrzymywac sprawna sylwetke i dbac o cialo.
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 09.08.01, 15:47
      podobno normą jest przytycie 12-14 kilogramów , wiec obawiam sie ze te 7 to troche złudne nadzieje ja w pierwszej ciazy przytuyłam właśnie jakieś 14 i na drugi dzień po porodzie juz nie było 10 wiec sie nie przejmuj tak bardzo tymi kilogramami jeżeli tylko nie przybierzesz na wadze 30 to bedzie ok. :)pozdrawiam KasiaK
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 09.08.01, 17:12
      :hello:Nie chcialabym sie wymadzrac, ale rzeczywiscie ponoc minimum to przytyc okolo 13, 14 bo tyle ma dziecko z lozyskiem i jakies 3-4 kilo zapaasu na karmienie piersia. (źrodlo "w oczekiwaniu na dziecko". jestem w 26 i mam te 13 kg do przodu, ale lekarz twierdzi ze jak na mnie (raczej szczupla) to absolutnie w normie i nie duzo. A jem co tylko dusza zapragnie. Przeciez to wspaniale ze wlasnie teraz nie trzeba uwazac na kalorie bo organizm sam powinien wiedziec ile chce, i robi sie to dla dzidzi. Ale nie chodzi o ilosc jedzenia ale o jakosc. Czyli raczej nie slodycze ale wszystko inne dopuszczalne. I nie radze Ci tak ogranioczac tluszczu (np. w mleku) bo dzidzia potrzebuje cholesterolu (to tez gdzies madrego wyczytalam), zwlaszcza ze to nasze mleko w kartonikach nie jest odtluszczane tylko normalnie rozwadnianie czyli nie tylko tluszcu w nim mniej ale wszystkich innych substancji tez (np. wapnia). Zreszta mam nadzije na powrot do formy, i chyba to nie zalezy od kilogramow ile od indywidualnych predyspozycji.Pozdrowionka, :benetton: żarlok-kama
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 09.08.01, 21:51
      hej hej ja w pierwszej ciąży przytyłam 8 kg, ale.... po porodzie miałam anemię i błażej też.... teraz jestem znowu w ciąży i ...... zastanawiam się jak to będzie, bo...... ja w ciąży cierpię na chroniczny brak apetytu i ...jem z rozsądkui co ja mam zrobić....... ;-)troszkę więc uważaj z tym kontrolowaniem wagi (wiadomo, że bez przesady); po porodzie tego nie ma gorzej u mnie było jak zaczęłam karmić.....koszmar !!!!!!!!!!! pożerałam wszystko i w ogromnych ilościach!!!!!!!!!!trzymaj sięmagdalena - mama błażeja
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 07:36
      Czytalam dwa razy, zanim doszlam do wniosku, ze matrwi Cie 2.5 kilo a nie 12.5. Moja siostra miala 30 do przodu, ale miala duzo wody. W kazdym razie jest chuda laska. Teraz jestem w ciazy i tyje wiecej niz 2.5 miesiecznie, ale lepiej chyba potem schudnac niz ma dziecku czegos brakowac. W kazdym razie normy przytycia nie zaleza od "chcialabym" tylko od BMI, jesli kobieta miala nadwage przed ciaza to powinna przytyc chyba okolo 9 kg. Normalnie zbudowana od 12 do 16. I gdzies wyczytalam ze jak sie w polowie wazy mniej niz 4.5 do przodu, to trzeba sprawdzic czy jest wszystko OK u lekarza, a najpewniej zminic diete.Nie wiem czym Ty sie martwisz. Chyba przytyje okolo 20 kilo, ale bede sie martwic potem. A teraz jadlam lody i gofry choc latami sobie na to nie pozwalam, ze wzgledu na figure.Szczerze mowic to wcale nie sa takie dobre.
    • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 09:00
      Cześć,Jestem teraz w 22 tyg. ciązy i przytylam 6 kg. i bardzo jestem z tego zadowolona bo takie właśnie są normy. Kontroluję stale swoją wagę ale nie dlatego,żeby sprawdzać czy za dużo nie przybrałam tylko czy wszystko jest w normie.Czytalam (w pewnych mądrościach) że kobieta w ciąży powinna przytyć ok. 12 -14 kg. I rozkładając ten przyrośt mniej więcej tak:- w pierwszym trymestrze ok. 2 kg. - natomiast później przyrost wagi w każdym tygodniu powinien wynosić 400 gramDlatego uważam, że 6 -7 kg w ciągu całej ciąży to zdecydowanie za mało.Podczas pierwszej ciąży przytyłam 17 kg. i po dokładnie trzech m-cach wróciłam całkowicie do poprzedniej wagi.Odżywiaj się zdrowo unikaj pustych kalori, jedz dużo owoców i dodatkowo zażywaj witaminy dla kobiet w ciąży. Ja mam pzrepisaną MATERNĘ.Pozdrawiam :hello:
      • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 10:31
        witam,Ciąża to czas wyjątkowy jedyny kiedy można się szczycić dużym brzuszkiem. To prawda, że kobieta w ciąży powinna przytyć najmniej 9 kg i to w przypadku nadwagi, więc nie musisz się obawiać tylko dobrze się odżywiać i nie żałować sobie (przede wszystkim maleństwusmile) wszelkich dobrodziejstw.Witaminy dla kobiet w ciąży są dostępne bez recepty i zażywa się je dobpiero od 4 mies.Ja jestem w 22 tyg. ciąży i przytyłam 7 kg pochłaniając baaardzo dużo jedzenia (na to nie mogłam sobie pozwolić w trosce o sylwetkę przed ciążą). Na urlopie ja również pierwszy raz nie odmówiłam sobie gofrów, lodów i nie muszę się martwić, napewon nie przekroczę wagi 14 kg.(moja bratowa w trzecim trymestrze przytyła tylko 3 kg natomiast największy przyrost miała w pierwszym trymestrze).teoria teorią a każda ciąża i tak jest innasmile nie martw się zażywaj dużo ruchu!pozdrawiam mamusie i brzuszki-maluszkismile
        • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 10:36
          Mam pytanie. Dlaczego witaminy dla ciężarnych należy przyjmować dopiero od 4 miesišca? A co z kwasem foliowym?PozdrawiamMarta
        • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 10:48
          no własnie skad takie dziwne informacje , witaminy powinno sie zarzywać jeszcze przed ciąża - przynajmniej ja dostałam za to reprymendę a kwas foliowy jest najwazniejszy włkaśnie na samym poczatku.KasiaK
          • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 10:53
            Zgadzam się, brałam kwas foliowy 3 miesiące przed ciążą, a od 4 tygodnia ciąży biorę Maternę.
            • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 12:31
              Drogie Mamusie,Małe sprostowanie: zażywanie kwasu foliowego - dla każdej z nas to sprawa oczywista.Natomiast zażywałam witaminy i przed ciążą i wczasie pierwszych tygodni ciąży i to właśnie lekarz nakazał odłożenie witamin do 4 mies.(czyli i w tym przypadku są rozbieżności). Najlepiej skonsultować się z lekarzemsmile Każda ciąż jest inna i dlatego rady powinno się traktować z przymrużeniem okawinkUściski dla wszystkichsmile
          • Gość: guest Re: jak opanować apetyt? IP: *.* 10.08.01, 12:01
            Cześć mamuśki, :hello:mnie nic nie wiadomo o tym aby brać witaminy dopiero od czwartego miesiąca, natomiast jeżeli chodzi o kwas foliowy to wiem że dobrze jest go zażywać przed ciążą. Teraz jestem w 22 tyg. i biorę Maternę tam są wszystkie witaminy, kwas foliowy i mikrolelementy w potrzebnych ilościowych dla kobiet w ciąży.Pozdrawiam mamuśki i brzuszki maluszki. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka