Dodaj do ulubionych

CYTOMEGALIA

IP: *.* 23.08.01, 18:20
czesc! jestem tu nowa, a to ze wzgledu na to, ze to dopiero 16 tydzien. czekam i czekam az pojawi sie moj brzuszek, ale na razie ani sladusad ale oprocz wielkiej radosci jaka niesie ciaza, mam oczywiscie wiele watpliwosci i obaw czy wszystko jest OK. lekarz zapewnia ze tak, ale czytajac wasze wypowiedzi zdalam sobie sprawe,ze nie wiem nic na temat cytomegalii. badanie na toksoplazmoze juz przechodzilam (Igg, Igm i Iga - ujemne). moj lekarz nie wspomnial natomiast nic o badaniach na rozyczke czy cytomegalie i zaczynam miec obawy. prosze was bardzo, napiszcie co to za choroba, jakie ma skutki dla dzidziusia i jak mozna to leczyc. pozdrawiam cieplo wszystkie przyszle mamy (najbardziej te w 16 tygodniu):))
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CYTOMEGALIA IP: *.* 25.08.01, 12:23
      Cześć AnulaCytomegalię wywołuje wirus.Rozprzestrzenia się on drogą kropelkową.Daje najczęściej oznaki silnego przeziębienia(włącznie z zapaleniem płuc),ale może przebiegać też bezobjawowo. Grożny jest w ciąży,ale najbardziej do 12 tyg.Wywołuje śmiertelne upośledzenia rozwoju wątroby,serca,mózgu-co najczęściej wywołuje poronienie.Wpóżniejszym okresie ciąży ryzyko gwałtownie spada,ale nadal istnieje.Dlatego wykonuje siętesty.Jeżeli przebyłaś chorobę,to już więcej nie zarazisz się,ponieważ organizm wytworzył przeciwciała.Jeżeli nie,to sprawdza się kilka razy w ciąży,aby ewentualnie leczyć lekami antywirusowymi,co daje świetne rokowania.POcieszę Cię jeszcze,ze cytomegalia występuje stosunkowo b.rzadko.pozdrawiam.Zyczę zdrówkaDiana
    • Gość: guest Re: CYTOMEGALIA IP: *.* 25.08.01, 22:10
      Czesc Anula! Poczulam sie pozdrowiona.Co prawda wedlug mnie to 14 tydzien, ale wedlug lekarza może byc 16.Dzieki.Dzisaj zaczelam zglebiac tajniki cytomegali, ale jakos malo skutecznie.Odpowiedz na forum byla najbardziej konkretna.Mnie udalo sie dowiedziec tylko o skutkach tej choroby ( przerazajace).Ja zastanawiam sie nad zrobieniem badan na toksoplazme,gdyz mialam ostatnio kontakt z chorym kotem. Poza tym meczy mnie tez cytomegalia.Zazdroszcze Ci (troche) braku brzuszka. Moj juz jest widoczny.Nie wchodze w zadne swoje spodnie.Przed ciaza nosilam rozmiar 40 i wedlug mojego lekarza to nie otylosc, ale normalne przy mojej budowie. Pozdrawiam Ciebie iMaluszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka