mika_p 18.11.06, 12:29 Czy to normalne, żeby matka krzyczała do 19-miesiecznego dziecka: "Nie wwolno wchodzić do BIOSu!"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna266 Re: Co kryje się pod skrótem BIOS ? n/t 18.11.06, 12:36 moze chodzi o BIGOS.a to faktycznie normalne bo do bigosu wchodzic sie nie powinno .bigos nalezy jesc choc malym dziciom nie poleca sie z uwagi na wzdęcia Odpowiedz Link Zgłoś
mama.igora Re: Co kryje się pod skrótem BIOS ? n/t 18.11.06, 17:03 Aska, ale dzieci instynktownie wiedza, co jest dla nich dobre, jak koty i whiskas... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Co kryje się pod skrótem BIOS ? n/t 18.11.06, 12:46 Pamięć płyty głównej komputera, odpowiedzialna za rozruch maszyny. Mieszanie w ustawieniach może spowodowac, ze komputera juz sie nie da uruchomić bez kontaktu z fachowcem. To, ze mi wyłącza komputer, to drobiazg, wystarczy przez dłuzsza chwilę przytrzymac guzik, ale JAK ona wlazła do BIOSu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: Co kryje się pod skrótem BIOS ? n/t 18.11.06, 12:54 Przy uruchamianiu udaję sie jej wcisnąć odpowiedni klawisz Może widziała jak ty to robisz. Kacper też dokładnie wie gdzie się komputer włącza i wyłącza - teraz jest zabezpieczony ale do czasu tylko podrośnie i wole nie myśleć co będzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: Czy to normalne? 18.11.06, 12:37 Alez jak najbardziej. Moja mi ostatnio wykasowala wszystkie bookmarki, wrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Czy to normalne? 18.11.06, 13:35 oj... normalne... ja się już od jakiegoś czasu zastanawiam, gdzie są nasze fotki z wakacji ( a dostęp do tego pliku wcale nie był taki bezpośredni... czy to możliwe, zeby dotarł do folderu poprzez kilka katalogów po czym bezczelnie skasował?... swoja drogą bardzo postępowe są teraz dzieciaki... ja co to jest bios dowiedzialam sie mając jakies 19 lat Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Czy to normalne? 18.11.06, 13:39 mika_p napisała: > Czy to normalne, żeby matka krzyczała do 19-miesiecznego dziecka: "Nie wwolno > wchodzić do BIOSu!"? D Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Nienormalne... 18.11.06, 13:43 Półtoraroczne dziecko powinno już wiedzieć, że do BIOSu się nie wchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Nienormalne... 18.11.06, 13:46 aj aj aj... do BIOSu? nieladnie... ech...te dzieci...jak ja bylam mala to bylo dla mnie oczywistym, ze do BIOSu sie nie wchodzi...ani do bigosu... Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Nienormalne... 18.11.06, 13:47 Racja. Ja w tym wieku do BIOSu też nie wchodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfama_1 Re: Nie ;)) 18.11.06, 14:10 )) Matka powinna cierpliwie wytłumaczyć dziecku czym jest BIOS oraz jakie skutki niesie za sobą wejście do niego. Jeśli pomimo tego uparcie powtarza niewłaściwe zachowanie, powinna odsunąć jego rękę od BIOSu raz, potem drugi. Jeżeli to nie skutkuje, pozostaje kara w postaci "krzesełka" umieszczonego z dala od BIOSu. Należy pamiętać, że za wejście do BIOSu nie należy dawać klapsa. Nie zapominajmy o dobrym przykładzie - matka również nie powinna, przynajmniej w obecności dziecka, wchodzić do BIOSu. Dzieci w tym wieku uczą się przez modelowanie ) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nie ;)) 18.11.06, 16:56 No to był jej debiut w tym zakresie. I jestem pewna, ze odkąd Mała jest na świecie, ja do BIOSu nie wchodziłam. Nawet nie wiedziałam, ze mam taki niebieski, a nie pomaranczowy jak drzewiej Ciekawe, kto jej ten BIOS pokazał... może tatuś? Zapytam, ale jak sie wyprze to znaczy, ze ma kochankę chyba ???? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Tak. 18.11.06, 17:02 Swego czasu, gdy najstarszy miał około18 mies. trzeba było zrobić szafkę, zamykaną, na to coś, co się ponoć nazywa jednostka centralna, bo mały wciąż coś kombinował i właśnie w BIOSie też parę razy namiszał. Odpowiedz Link Zgłoś
milarka tak apropo's 19.11.06, 21:19 mika_p napisała: > Ciekawe, kto jej ten BIOS pokazał... może tatuś? Zapytam, ale jak sie wyprze to > znaczy, ze ma kochankę chyba ???? kawał mi się przypomniał na temat, mogę? no dobra, skoro nalegacie to opowiem: przychodzi informatyk do domu, a tam jego żona i jakiś obcy chłop leżą nadzy na łóżku, informatyk patrzy na nich, patrzy i myśli 'coś u nich takie chytre oczy, czyżby zmienili mi hasło w komputerze?' Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy to normalne? 19.11.06, 00:33 Nie ma się czego obawiać. Jako spec, pewnie użyła trybu awaryjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc a gdzie jest ten BIOS? 19.11.06, 00:36 bo obejrzałam sobie całego laptopa i mam kabel do prądu, kabel do netu, szufladkę na dyskietki, jakieś dziurki, ale cholera żadnego BIOSu nie mam może pod spodem???? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: a gdzie jest ten BIOS? 19.11.06, 00:41 Jak ekran jest czarny, to pojawia sie napis "press del to enter setup" - albo f8, albo inny klawisz. I tam jest własnie BIOS. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: a gdzie jest ten BIOS? 19.11.06, 00:47 mika_p napisała: > Jak ekran jest czarny, to pojawia sie napis "press del to enter setup" - albo > f8, albo inny klawisz. I tam jest własnie BIOS. aha ale to nic związanego z seksem? > Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: a gdzie jest ten BIOS? 19.11.06, 00:51 z seksem nie ale BIOS może niechcący pomylić się z BIUStem (tylko czy ten ma cokolwiek wspólnego z seksem?????) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: a gdzie jest ten BIOS? 19.11.06, 01:00 BIUST i sex? No miewa, miewa coś wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Nienormalne. 19.11.06, 22:10 Jakbyś dziecko nauczyła o czasie (czyli tak około 10 miesiąca) obsługi komputera, to by ci w BIOSie nie grzebało. Ja moje nauczyłam i nie grzebią. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Czy to normalne? 19.11.06, 22:15 normalne boję się powierzać mojego lapka dzieciom, gdy mam pootwierane moje programy - przypadkowo wciśnięta kombinacja klawiszy może powodować zaskakujące konsekwencje, wymagające czasem wręcz interwencji dobrego informtyka Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: Nienormalne i niesłuszne! 19.11.06, 22:28 matka sie powinna ucieszyć, że dziecko posiada już w tym wieku konkretne zainteresowania, a nawet uzdolnienia. Ale cóż, jak BIOS od dziecka ważniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś