Dodaj do ulubionych

Co powinny wiedzieć nasze dzieci:(

18.11.06, 18:01
Skacząc po kanałach telewizyjnych, natknęłam się na teleturniej dla dzieci "
Eureko- ja to wiem"na TVP2....komputer wybiera kategorię dla
dziewczynki: "Liczby"- no myślę sobie, jakaś matematyka będzie...... i
była., " wyższych lotów".........z każdym zadawanym pytaniem zaczęła
wzrastać moja irytacja, i wprost proporcjonalnie do jej wzrostu oniżała mi
się szczęka z wrażenia nad treścią tych pytań:

- " Którą żoną Michała Wiśniewskiego jest obecna wokalistka zespołu Ich Troje-
Anna Świątczak?"

- Ile dzieci mają Victoria i David Bekhamowie?"

- Ile skrzydeł wytatuowała sobie Doda Elektroda( cholera nawet ja nie wiem,
że ona jakies skrzydła sobie strzeliłasmile"

To jest właśnie wiedza, którą według realizatorów powinny mieć opanowaną 12-
13 letnie dzieciaki, aby mysleć o wygranej..... I dziwimy się, że infantylne
społeczeństwo ignorantów nam wyrasta, które później na takiego Kokonowicza
głosuje?

I Agata Młynarska ten pożal się teleturniej swoim nazwiskiem firmuje......
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 18:03
      monia145 napisała:

> I Agata Młynarska ten pożal się teleturniej swoim nazwiskiem firmuje......

Właściwy człowiek na właściwym miejscu (tak sądzę z Twojego opisu, bo teleturnieju na szczęście nie znam).
    • monia145 Miało być " Kononowicza":) 18.11.06, 18:04

• dragon_fruit Kokonowicz brzmi lepiej:) nt 18.11.06, 22:57

• anakardia Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 18:19
      > To jest właśnie wiedza, którą według realizatorów powinny mieć opanowaną 12-
      > 13 letnie dzieciaki, aby mysleć o wygranej.....

Tak monia, to jest "wiedza" jaką mieć powinien 12-latek po przeczytaniu gazetek
      typu Bravo girl i co tam jeszcze jest.
      Jesli czyta, a nie rozumie i nie zapamiętuje to jest problemsmile)

Oczywiście wiedza, ta prawdziwa to jest WIEDZA, a to co firmuje Agata to
      WIADOMOŚCI lub INFORMACJE ze świata rozrywki sad, które o tragedio, o wiele
      łatwiej dzieci przyswajają..
    • mammutka Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 18:21
      z telewizji wiele rzeczy się można dowiedzieć.. ja się np dowiedziałam o tych
      skrzydłach i o tym , że Świątczak jest czyjąś żoną smile telewizji na szczęście nie
      cierpię.. oglądam tylko bajki big_grin
    • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 20:39
      Też to oglądałam i też na to zwróciłam uwagę. Papkę robią dzieciom z mózgów.
      Zupełnie inny był ten program bodajże na tvn (a może na 2-ce??) który
      prowadziła eee.... no wiecie... ta babka co gra na Wspólnej... A, Ewa
      Gawryluk smile
      Sorry, jestem nadal odmóżdżona po ciąży smile)))
      • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 20:50
        nnie, nie Gawryluk tylko Wojciechowska smile)
        Mówiłam żem odmóżdżona smile
        • anakardia Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 20:52
          Gawryluk tez coś prowadzi.
          • monia145 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 20:53
            Gawryluk prowadziła wcześniej to nieszczęsne " Eureko...
    • podyanty Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 21:05
      Kazdy telewizor ma guzik ON & OFF ...
      Niektore maja rowniez "parental Lock"...
      Nikt nikomu nie kaze kupowac szmacianych gazetek typu Bravo.
      Ostatnio corka przyniosla od kolezanki kilka numerow takiego lokalnie wydawanego trashu.
      Obejrzalam ja, obejrzala ona i wspolnie doszlysmy doszlysmy do wniosku, ze trzeba upasc na glowe,
      zeby wydawac pieniadze na rozowo-fioletowe smieci tego typu. Podobnie z TV - szkoda czasu...
      Ale tak wyglada "kultura" (?) masowa.
      • demarta Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 21:31
        no ale z drugiej strony trzeba się zastanowić skad pochodzą pieniądze na
        realizację tych programów? z naszych opłat za abonament TV. wyjsciem z sytuacji
        wg mnie jest likwidacja państwowej telewizji i przekształcenie ich w stacje
        prywatne, otwarte na uwagi "ogladaczy". jak do tej pory I i II program TV to
        nędzni podglądacze TVN i jeszcze bardziej nędzni powielacze pomysłów stacji
        komercyjnych.

i to samo trzeba zrobić z pocztą polską, TPSA, służbą zdrowia. uratować może
        nas tylko jedna zależność: płacę = wymagam, a nie TRZEBA opłacać ZUS, abonament
        TV, NFZ, a korzyści z tego żadnych.

powtórzę się, ale... głupkowaty kraj.
        • joasiiik25 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 22:22
          No widzicie
          a bylyscie bardzo zdziwione,ze ogladalam z synem film historyczny
          przynajmiej jego wiedze nie bedzie schodzila "na ile dzieci ma..."
          tylko bedzie na troche wyzszym poziomie
          • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 22:24
            Dlaczego zdziwione? Ja często oglądam ze swoim filmy historyczne, szczególnie o
            starozytnym egipcie uwielbia oglądać smile)
            • demarta mathiola 18.11.06, 22:40
              zdziwione dlatego, że joasiiik oglada filmy z dwulatkiem i na podstawie tych
              filmów DWULATKOWI tłumaczy kwestię WOJNY i POKOJU.... ciebie to nie dziwi?
              • mathiola Re: mathiola 19.11.06, 14:04
                aa, z dwulatkiem? hehe. No, ale skoro dwulatek chce oglądać, to w czym problem?
                Niech ogląda smile) I tak niewiele zrozumie.
          • a-ronka tak,będzie mądry jak jego mama 18.11.06, 22:50
            joasiiik25 napisała:

> No widzicie
            > a bylyscie bardzo zdziwione,ze ogladalam z synem film historyczny
            > przynajmiej jego wiedze nie bedzie schodzila "na ile dzieci ma..."
            > tylko bedzie na troche wyzszym poziomie

Daj mu tylko słownik ortograficzny bo wiedza wiedzą ale błędy błędami.
            Wyższy poziom hahaha ale się uśmiałam.
            Joasia i wyższy poziom.Chyba na parkingu podziemnym.
          • monia145 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 18.11.06, 22:51
            Joasiik, jak zwykle masz kłopot...ale tutaj satysfakcji mieć nie
            będziesz....czy ja napisałam, jakie te dzieci były spaskudzone, że odpowiadały
            bezbłędnie na te pytania ? Nie...
            Bo nie o wiedzę dzieci tu chodziło, tylko o wyobrażenie twórców programu o
            wiedzy " matematycznej", 12, 13-latków......to formuła tych pytań jest warta
            kary a nie dzieciaki.....to, że telwizja publiczna poprzez idiotyzm takich
            programów, zamiast misyjnej działalności prowadzi działalnośc ogłupiającą, jest
            niedopuszczalne...

I jak zwykle z napuszeniem i zadęciem..i Ty się dziwisz, że masz tutaj takie
            noty????????
            • a-ronka [...] 18.11.06, 22:59
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • demarta a-ronka 18.11.06, 23:01
                nie przesadzaj, pedagog może z niej mierny, ale jak się zna na psychologii, ho
                ho!!!! tej rozwojowej zwłaszcza..... może właśnie na sobie ją testuje...
              • nanuk24 Re: Monia spokojnie:) 18.11.06, 23:03
                Bac? Chyba jej nikt z uczniow na powaznie nie bierzesmile rzucaja pewnie w nia
                samoloty z papieru, podkladaja pinazki pod tylek etcsmile))
                Wiec sfrustrowana pani pedagog musi dowartosciowac sie na forumwink)
                • a-ronka Panno Nanuk,czyścisz mi monitor 18.11.06, 23:09
                  za ten "samolocik z papieru"smile))))))))))))
                • triss_merigold6 Re: Monia spokojnie:) 19.11.06, 00:17
                  Mam dość perwersyjne życzenie zobaczyć najmądrzejszą w całej wsi panią pedagog
                  w kontakcie z gimazjalistami... jak przaśni kolesie z blokowiska próbują po
                  kolei klepnąć ją w tyłek a ona cała czerwona oburza się i popiskuje...
                  • joasiiik25 Re:Czujecie sie silne w grupie 19.11.06, 10:50
                    Zapewniam Cie,ze nie mam piskliwego glosiku....
                    Malo obchodzi mnie WASZE zdanie, malych kobitek, bezrobotnych babek
                    samotnych zon i zapomnianych kochanek
                    Nie ja mam problem a Wy z akceptacja silnej osobowosci - dodam,ze MOJEJ
                    OSOBOWOSCI
                    problem w czym tkwi? Troche z zazdrosci, uparcia i uwazania, ze mozna kogos
                    zranic slowami
                    Mozecie sobie pisac co chcecie, udawadniac,ze jestem (...) a ja i tak mam to w
                    powazaniu
                    Pewnie w realu nasze osobowosci by sie nie poznaly(bo sa zupelnie inne)
                    Latwo jest wydawac sady ...
                    Milej zabawy "MALE , SMIESZNE KOBITKI"
                    • monia145 Re:Czujecie sie silne w grupie 19.11.06, 14:04
                      joasiiik25 napisała:

> Malo obchodzi mnie WASZE zdanie, malych kobitek, bezrobotnych babek
                      > samotnych zon i zapomnianych kochane

A co ze zdaniem kogoś, kto nie należy do tej grupy?smile
            • mathiola ale to nie była telewizja publiczna chyba?? 19.11.06, 14:06
              Tylko Polsat? Czy się mylę? Bo nie chce mi się w program zaglądać.
              • monia145 Re: ale to nie była telewizja publiczna chyba?? 19.11.06, 14:09
                Pytasz o teleturniej czy film " Wrota Europy", rozreklamowany tutajsmile?
                • mathiola Re: ale to nie była telewizja publiczna chyba?? 19.11.06, 14:12
                  Nie, no, o teleturniej oczywiście i jego przygłupie pytania.
                  Bo jeśli to była telewizja publiczna... to ja chromolę tą jej misję edukacyjną.
                  • monia145 Re: ale to nie była telewizja publiczna chyba?? 19.11.06, 14:15
                    Mea culpasmile
                    Rzeczywiście to był Polsat, a nie tak jak napisałam w załozycielskim wątku
                    TVP2smile
                    Chyba obecność Młynarskiej mnie zmyliłasmile
                    Przepraszam wszystkich wprowadzonych w błąd i TVP2, za oskarżycielskie
                    słowasmile)))
    • sceptyczna1 Re: Zawsze jesteście takie wredne 19.11.06, 11:52
      czy tylko w tym konkretnym przypadku? A jeżeli w tym to dlaczego? Co jest złego
      w tym, że joasiiik edukuje swojego syna tak jak chce? Nawet jeżeli ona
      dowartościowuje sie na tym forum to Wy robicie to samo - jej kosztem. I dlatego
      jesteście lepsze?
      • joanna266 dziedwczyny a dla czego wam to przeszkadza??? 19.11.06, 12:12
        o co chodzi z tym przyczepianiem sie do takiej a nie innej edukacji syna joasik?
        jest jego matka i moze go wychowywac takimi metodami jakie uzna za stosowne.do
        głowy mi nie przyszło by sie z tego powodu z niej nasmiewac.ma bystrego synka
        to niech probuje mu rozne rzeczy tlumaczyc moze maly cos zapamieta.nigdy o tym
        nie pisalam na forum ale mój najstarszy syn majac trzy lata umial juz napisac
        na komputerze kilka slow,mając cztery niezle czytał a gdy był w zerowce pani
        psycholog radzila posłanie go o klase wyzej poniewaz wsrod szesciolatkow bedzie
        sie nudził.nie zrobilismy tego z uwagi na to iz nie chcielismy odbierac mu roku
        beztroski.sama sporo czytam(moze teraz nieco mniej)i syna tez to interesowało
        gdy byl małym szkrabem.dzieci najchętniej ucza sie przez nasladownictwo
        rodziców wiec gdy taki maluch zauwazy ze mame cos interesuje to sam moze w
        sobie zaszczepic bakcyla do zgłebiania wiedzy.mysle ze wasze nabijanie sie z
        Joasik jest nie na miejscu.
        • monia145 Re: dziedwczyny a dla czego wam to przeszkadza??? 19.11.06, 14:03
          Nie oceniam kompetencji Joasiik jako matki i pedagoga- jak zauważyłaś
          powstrzymałam się przed wycieczką osobistą w jej kierunku. Również uważam, że
          niektóre wypowiedzi są daleko idącym nadużyciem- ośmieszają ją, szkalują-
          niezbyt mi sie to podoba.......
          Odniosłam sie do jej wypowiedzi w tym wątku,jasno wskazującej, że nie
          zrozumiała moich intencji i poczuła się na siłach znowu podkreslić, jaką jest
          wspaniałą osobą w tonie iście PROFESORSKIMsmile
          Joasiik nie ma u mnie dobrych notowań- jest dla mnie osobą niewiarygodną,
          niezrównoważoną i nadętąsmile To moje zdanie. Mogę się mylić, ale od jej sławnego
          wątku o rozwodzie z mężem, nie ufam osobie,która kryje się pod nickiem Joasiik
          25.
      • mathiola Re: Zawsze jesteście takie wredne 19.11.06, 14:11
        Ja tez jestem zniesmaczona tym masowym atakiem.
        Wisi mi i powiewa kto ma racje, kto się wywyższa, kto jest denerwujący, a kto
        fajny w tym gronie. Ale takie grupowe podśmiechujki z jednej upatrzonej ofiary
        kojarzą mi się z zachowaniem gimnazjalistów albo i poniżej. Tych mniej
        wyedukowanych w dodatku.
        Dziewczyny, sorry, ale to było naprawdę wredne.
    • ptasia30 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 13:49
      Na szczęście nie oglądam teleturnirjów a moje dzieci też.Raczej ich to nie
      interesuje,wolą przyrodnicze i naukowe peogramy oglądać.Albo kupic sobie jakąś
      ciekawą gazetke,książke(Encyklopedia Zwierząt +płyta dvd-polecam bardzo)Ale
      to,że takie durne pytania w twelet. maja to nawet nie miałam pojęcia.Kupuj
      książki,na zdrowie wyjdzie dzieciom zamiast głupich teletur.
    • ptasia30 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 13:51
      Sorki za błędy...tak jakoś mi nie wyszło.Pozdrowionka
    • mamamonika Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:25
      Jest prosta recepta - wyłączyć pudło, wywalić na kopach i postawić tam
      akwarium smile
      • monia145 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:28
        Ale ja nie chcę go wywalać...daleka jestem od sugerowania, że telewizja to dno,
        nic w niej nie można znaleźć ciekawego i wartościowego- sama mam bzika na
        punkcie niektórych kanałów tematycznychsmile))
        No i Wiadomości, czy jakaś publicystyka.....jestem do nich szczerze
        przywiązanasmile)))))))))))
        • mamamonika Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:31
          Ja myślałam, że jestem przywiązna do momentu, kiedy po przeprowadzce przez
          miesiąc nie było u nas TV wcale. Teraz jest, ale wcale nam się nie chce
          oglądać. Nawet tematycznych - jakoś szkoda czasu...
          Brak wiadomości w formie obrazkowej tez nas jakoś "odtruł" - brak kontaktu z
          niektórymi buźkami działa naprawdę terapeutycznie wink Bardzo polecam wink
      • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:33
        nieee, no, przeciez nie będę wywalała pudła z powodu jednego głupiego
        teleturnieju. Czasem jest użyteczne i nawet zdarzaja się mądre i ciekawe
        programy (np. dzis o 16 jestem z synkiem umówiona na oglądanie programu 1) smile
        • monia145 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:34
          A my z małym razem czekamy na Supernianięsmile)))))))))
          Mój syn jest wielbicielem tego programusmile
          • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:36
            ja ze swoim nie oglądam już odkąd zaczął mi robić sceny podbne do tych
            podpatrzonych w tv. A dzisiaj ma być o niejadkach, więc tym bardziej - i tak
            mam problem z nakłonieniem go do jedzenia obiadu smile
            Chociaż sama obejrzę chyba, bo będzie z trojaczkami. Muszę się dowartościować,
            że niektóre kobiety mają gorzej smile)))
            • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:36
              o kurcze chyba godzinowo mi bedą programy kolidować. O której superniania?
              • monia145 Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:40
                O 17.30....
                Nie wiem ile lat ma Twój syn, ale mój Wiktor ma 6 i jakoś w nasladownictwo nie
                uderza...romawiamy o zachowaniu tych dzieci, wspominamy nasze nagrody-
                magnesiki przypinane na lodówcesmile
                • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:56
                  mój dopiero 4,5.
                  • mathiola Re: Co powinny wiedzieć nasze dzieci:( 19.11.06, 14:58
                    i my też rozmawiamy o zacowaniu tych dzieci, on krytykuje, że są baardzo
                    niegrzeczne i że tak nie wolno...
                    A godzinę po skończeniu programu robi mi awanturę z wymuszanym płaczem z byle
                    powodu (np. że mu światło zgasiłam w łazience) i ze słowami żywcem wyjętymi z
                    programu (nie kocham cie, już nigdy nie będę cię lubił)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka