IP: *.* 13.02.02, 16:53
Gazeta.pl > Kraków Apel o ułaskawienie młodej NigeryjkiAmnesty International i Radio Kraków apelują o włączenie się w akcję pomocy dla młodej Nigeryjki Safyi Husseini, skazanej na śmierć.Kobieta ma zostać ukamienowana zgodnie z zasadami szarijatu - fundamentalistycznej wersji islamskiego prawa koranicznego, które macierzyństwo bez ślubu traktuje jako zbrodnię. Nigeryjka oczekuje na rozwiązanie w areszcie domowym, po urodzeniu dziecka będzie je mogła karmić przez kilkanaście dni, później zostanie stracona.Amnesty International apeluje, by ludzie na całym świecie pisali prośby do prezydenta Nigerii o ułaskawienie Safyi Husseini. Zdaniem Michała Steli z krakowskiej grupy Amnesty takie akcje przynoszą skutek. Krakowscy działacze organizacji oraz dziennikarze Radia Kraków przygotowali wzór listu. Będą zbierać podpisy pod prośbami o ułaskawienie od środy 13 lutego. Listy trafią do ambasadora Federalnej Republiki Nigerii w Polsce. Szczegóły w środowych audycjach Radia Kraków "Chwytaj dzień" pomiędzy g. 7 a 9, w "Co niesie dzień" po g. 16 oraz w internecie: www.radiokrakow.pl i www.amnesty.z.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: wioleta Re: APELLLLL IP: *.* 13.02.02, 18:56
      Mó Boże to coś strasznego - zróbmy coś !!! Nie można przecież na to pozwolić!Jestem zszokowana, zdruzgotana .... zatkało mnie jak to przeczytałam.zdenrwowana wioleta
    • Gość: Paka Re: APELLLLL IP: *.* 13.02.02, 21:22
      Już wysłałam maila do ambasady.SZOK!!!Paka
    • Gość: annliana Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 13.02.02, 23:36
      To szok!!! Jak tak można XXI wiek. Dlaczego ludzie nie mogą żyć w pokoju? Paka, mam prośbę: czy możesz dać mi adres e-mail do tej ambasady?Jakie to nieludzkie! Jutro z samego rana wyślę maila do wszystkich ze swojej ksiązki adresowej (a jest tego trochę). RÓBMY COŚ KOBIETY! Bo ona zginie! Wierzę, że może się udac. Trzeba tylko pisać. Amnesty jest niesamowitą organizacją. W Polsce jeszcze nie ma niestety swojego przedstawicielstwa, najbliżej znalazłam ich w Czechach.RÓBMY COŚ! :(
      • Gość: Paka Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 14.02.02, 00:36
        Przesylam adres ambasady i tresc listu jaki nalezy tam wyslac. Wyslalam maila. Myslicie, ze lepiej wyslac list zwykla poczta?PakaPrezydent Olusegebunda ObasanjoAmbasada Federalnej Republiki Nigerii w Polsceul. Chocimska 18, 00 791 Warszawafax: 0-22 (prefix) 848-53-79e-mail: nigemb@ant.pl Szanowny Panie Prezydencie!Dzięki Amnesty International dotarły do mnie informacje o tragicznej sytuacji kobiety Safya Husseini Tugar-Tudu, która żyje ze świadomością czekającej ją okrutnej i nieludzkiej śmierci mającej się dokonać przez ukamienowanie.Przyjmuję do wiadomości fakt, iż fundamentalistyczna wersja islamskiego prawa koranicznego traktuje macierzyństwo bez ślubu jako zbrodnie karaną śmiercią, lecz nie mogę pogodzić się z wyrokiem, jaki otrzymała młoda Nigeryjka - Safya.Tym bardziej, iż według Sądu Najwyższego Republiki Nigerii stosowanie szariatu w sprawach karnych jest nielegalne a Nigeria jest państwem świeckim. Safya Husseini miałaby być pierwszą znaną światu śmiertelną ofiarą powołującej się na prawo koraniczne zbrodni sądowej sprzecznej z obowiązującymi normami prawa międzynarodowego.Żywię głęboką nadzieję, że wyrok jaki zapadł na Safya, która jest w trudnej sytuacji osobistej zostanie zmieniony.Apeluje do Pana o podjęcie natychmiastowego działania mającego na celu jej ułaskawienie.Z poważaniemImię i Nazwisko, adres, podpis
        • Gość: wiesia Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 14.02.02, 07:40
          Czy można wysłać list o identycznej treści? Czy lepiej napisać to własnymi słowami? Może to głupie pytanie, ale nie chiałabym , aby ktoś zlekceważył mój list tylko dlatego, że jest kopią innego. Proszę o szybką odpowiedź.P.S. W jakim głupim świecie żyjemy.... :-(
          • Gość: Paka Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 14.02.02, 10:31
            Taki adres i taką treść znalazłam na stronie amnesty. Pisała o niej Ulcik.Paka
            • Gość: wiesia Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 14.02.02, 13:17
              Dopisałam parę słów od siebie nt. smutnego losu osieroconego dziecka- mam nadzieję, że to dobrze i nie "zepsuję" tym komentarzem sprawy.
              • Gość: horac Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 15.02.02, 14:30
                Ale myślicie, że oni to wszystko będą tłumaczyć na ichni język i przesyłać do prezydenta?Czy raczej mu tylko powiedzą, że przyszło tyle i tyle listów, jeśli w ogóle powiedzą! Może lepiej pisać po angielsku? I bezpośrednio do tej Nigerii.Ja napisałam i wysłałam, ale czy to co zmieni?Skoro oni kobiety kamienują, to czy przeczytają protest od kobiety? Lepiej, żeby mężczyźni wysyłali te prośby.Matylda
                • Gość: wiesia Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 15.02.02, 14:38
                  Kurcze, Matylda masz rację, posty od facetów pewnie byłyby ważniejsze... to może za mężów powysyłać?
        • Gość: ljaworo Re: APELLLLL - PYTANIE DO PAKI (NA POMOC!!!!!!!!!!!) I INNYCH IP: *.* 14.02.02, 10:58
          Ja już wysłałam maila, ale wyślę jeszcze list na adres ambasady.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: Adzia Re: APELLLLL IP: *.* 14.02.02, 08:54
      :what:A wiecie co?Ja o tej dziewczynie słyszałam w zeszłym tygodniu, a w niedzielę mówili w lokalnym radiu, że została ułaskawiona. Czyżby ktoś zmienił zdanie ????Pewnie to możliwe, skoro można sądzić kobietę w języku, którego nawet nie zna....Jeśli tak, to zaraz się dołączam.Oj, są kraje, w których naprawdę przydałby się ruch feministyczny z prawdziwego zdarzenia...
      • Gość: zebra Re: APELLLLL IP: *.* 14.02.02, 17:10
        Właśnie wysłałam maila do ambasady. Dzięki, Paka, za podstawę i za namiary.
    • Gość: piglecikkolka Re: APELLLLL IP: *.* 15.02.02, 14:37
      ja również już wysłałam list. przekazałam tą informację też do znajomych - im więcej listów, tym lepiej.pozdrawiam, Kolka
      • Gość: Edyta Re: APELLLLL IP: *.* 17.02.02, 10:55
        kochane dziewczyny, ja również się dołańczm i piszę list do ambasady ale czy nie ma możliwości sprawdzenia jak dalej toczy się ta sprawa?
        • Gość: Edyta dzięki edziecku mam Was ! IP: *.* 17.02.02, 11:10
          kochane mamy1 rzadko bywam na forum z prostej przyczyny - niestety niesteć mnie na to aby pobuszować sobie w internecie ale wszelkie nowe informacje otrzymuję poprzez pocztęelektroniczną. Nie wiem ale po czytaniu waszych postów nurci mnie aby Wam wszystkim podziękować i to BARDZO SERDECZNIE1 za to jakie jesteście wspaniałe! tyle w Was siły i optymizmu, zawsze mamcie dla innych wyciągniętą pomocną dłoń! Dzięki edziecku otrzymałam od paru z Was wielką i potrzebną pomoc mojej rodzinie - nigdy Wam tego nie zapomnę. Przykro mi tylko, że mieszkam w maleńkiej mieścince, brak mi przyjaciółek, koleżanek, kogoś kto umie pocieszyć jak Wy. A je st nam niestety bardzo, bardzo ciężko. Wybaczcie , że się żalę ale nie mam nikomu innemu a Wy pomimo iż mnie nie zancie jesteście mi takie bliskie!Nie wiem jak sobie dalej poradzić- jest totalne bezrobocie, maluszek co miesiąc choruje, ja bez pracy , a mąż zarabia na rękę 800zł. I jak tu żyć? Ktoś tu niedawno napisał , że trzeba być optymistką, ja nią byłam przez wiele lat ale teraz tracę siłę i nadzięję. Dobrze, że jesteście bo jesteście potrzebne takim jak ja... przepraszam za ten list ale musiałam to wyrzucić z siebie, tym bardziej, że nie wiem kiedy będę mogła się ponownie tu pokazać! pa pozdrawiam Was wszystkie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka