Dodaj do ulubionych

Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury?????????????????

IP: *.* 27.03.02, 17:56
Od dluzszego czasu czytuje sobie edziecko i czasami pozwole sobie co nieco wtracic. I ostatnio musze powiedziec, ze co najmniej sie zdziwilam. A mianowicie na moj prywatny e-mail dostalam list z wytknieciem bledow gramatycznych czy ortograficznych. Czyzby to forum nie bylo przeznaczone dla ludzi ktorzy swoja edukacje w dziedzinie j. polskiego skonczyli nieco wczesniej, i zdazaja sie im potkniecia?????????? No coz ja sie swoich bledow nie wstydze, inaczej bym nie pisala zadnych postow, a takie wytykanie to dla mnie swiadczy o poziomie wytykajacego. Ja mieszkam w kraju gdzie pewnie 90% ludnosci ma problemy z oficjalnym jezykim i nigdy nie spotkalam sie z krytyka tylko zacheta i kazdego sie chwali, ze swietnie sobie radzi. Ale coz, co kraj to obyczaj.Do osoby wytykajacej - co do tego niby niepoprawnego slowka to spotkalam sie z nim w polskiej literaturze, coz moze nie jest one ladne ale napewno nie jest wulgarne. Obiecuje, ze nastepnym razem bede uzywac tyko ladnych slow.Pozdrowienia nie tylko dla tych co sa na bakier z pieknym jezykiem polskim.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 27.03.02, 18:37
      heh Ty to masz szczęście - mi wygarniają na forum a nie na priv ;-)Strasznie się pod tym względem zdegenerowałem niestety...To przykre, ale poziom nawet na e-dziecku jest pod tym względem żenujący - co do wytykania - to nie mam nic przeciwko. Jak ktoś ma chęć - proszę bardzo - może się trochę podszkolę (imy)
      • Gość: w Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 27.03.02, 20:19
        A ja przeciwnie wolalabym na forum, jak komus sie niepodoba moja gramatyka czy ortografia niech to powie otwarcie. A nie po katach jedna pani drugiej pani. Ale chyba mi sie mentalnosc zmienila po ilus latach zagranica i zapomnialam jak sie pewne sprawy zalatwia po polsku. Jak napisalam powyzej - Zdziwilam sie takim e-mailem, a moze nie powwinnam, moze to normalne takie poprawianie innych? Ja niestety juz wypadlam z polskich norm.He, He, He.A jak bedzie wiecej takich oficjalnych uwag na forum (nie tylko do mnie) to tez sie podszkole, bo szczegolnie z tym pisaniem po polsku to jestem tutaj bardzo ograniczona.Pozdrowionka
      • Gość: pomarańcza Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury-do KVM IP: *.* 27.03.02, 21:51
        KVM_ja wygarnę co innego,jesli tak pozwalasz-czekam i czekam na ta ofertę...Dalej redagujesz?Może jednak???tojaola@interia.pl
        • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury-do KVM IP: *.* 28.03.02, 09:30
          Sory. Do części osób wysłałem (do tych którzy przysłali do mnie majla na priv). Oczywiście wyślę także i Tobie.
    • Gość: 220571 Re: Forum tylko dla polonistow?? - rfleksja IP: *.* 27.03.02, 22:18
      A ja się zastanawiam nad czy innym w zwiąku z błędami ortograficznymi w postach. Jak się tak człowiek napatrzy na takie np. "ktury" to po pewnym czasie nie wie już, "który ktury" jest poprawny :crazy:. Z jednej stony głupio i niegrzecznie tak komuś wytykać, ale z drugiej strony...Pozdrawiam :hello:
    • Gość: vorta Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 27.03.02, 23:24
      Nie ma powodu, żeby tak się oburzać i epatować "zagranicą", tylko przyjąć do wiadomości, że są kłopoty z ortografią i korzystać ze słownika. Każdy popełnił i popełni niejeden błąd tego typu. I nie to jest problemem, tylko reakcja na zwrócenie uwagi. Nie jestem polonistą, nie mam wykształcenia humanistycznego, ale mimo to rażą mnie błędy i niechlujstwo językowe. Opinię na temat piszącego zostawiam sobie - oprócz tego przypadku, gdy ktoś sam rozpoczyna dyskusję.Jestem "wzrokowcem" i po wpatrywaniu się w błędną pisownię zaczynam mieć niepotrzebne problemy z ortografią.A w poprawnym pisaniu po polsku, z pewnością albo na pewno, nie ma nic złego.
    • Gość: agis Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 02:31
      hejsmiletak sie sklada ze studiuje polonistyke i mam dosc wyrobione oko na wszelkie bledy, juz od dziecinstwa mam to "we krwi". przyznam ze bledy ortograficzne na poziomie podstawowki mnie raza, ale najwyzej pomysle sobie cos o piszacym, ewentualnie stwierdze, ze moze jest dyslektykiem? w kazdym razie nigdy bym sie nie wazyla kogos poprawiac, bo mi sie to wydaje niegrzeczne. chyba, ze ktos sobie zyczysmilesama czesto pozwalam sobie na omijanie zasad na necie, pisze malymi literami i bez polskich znakow, bo tak jest wygodniej. mysle, ze tu mozna sobie pozwolic na zaczynanie zdania od "i" "ale" "wiec", bo to pomaga w uzyskaniu naturalnosci i wiekszej ekspresji wypowiedzi, jesli mozna tak powiedziecsmile przeciez mamy ograniczone srodki wyrazu, no nie? generalnie jestem za liberalizacja zasad pisowni na necie, raza mnie w zasadzie tylko bledy orto w stylu "karzdy" czy "twuj". i prosze sie nie obrazac ze pisze mala litera! i ze nie stawiam przcinkow przed "ze". ale tak jest wygodniej i szybciej. nie rozumiem jak komus chce sie bawic w duze litery i polskie znaki. ale moze jestem zbyt leniwa?pozdrowionka dla obu stron barykady!
      • Gość: agis Re: mieszkania - skad je macie? - ostatnia proba zalozenia nowego watku! IP: *.* 28.03.02, 02:45
        buu nie potrafie zalozyc nowego watku :cry:trudno :(
        • Gość: guest Re: mieszkania - skad je macie? - ostatnia proba zalozenia nowego watku! IP: *.* 28.03.02, 10:16
          Po studiach wyprowadziliśmy się z akademika do wynajętego mieszkania (1995 r.). Mąż zaczynał od pensji 500 zł na rękę. Wynajęliśmy mieszkanie za 250 zł (plus opłaty). Ja znalazłam pracę po kilku misiącach. Zarabiałam też ok. 500 zł. Poźniej dostaliśmy podwyżkę. A po dwóch latch kupiliśmy maleńkie mieszkanie (20 tys. zaoszczędziliśmy, 20 pożyczyli nam rodzice, po roku już ich mogliśmy spłacić, ale całej kwoty od nas nie przyjęli, choć było nam głupio). W tej chwili budujemy dom. Mamy dwoje dzieci. Nie "szalejemy", ale nie czuję też żebyśmy się jakoś szczególnie oszczędzali. Poza tym wyznaję zasadę coś za coś. Jeśli mi bardzo na czymś zależy to mogę wiele poświęcić, nie cierpąc przy tym specjalnie, bo przecież dążę do jakiegoś celu i wiecznie tak jak jest nie będzie. :)Mam nadzieję, że Cię mój przykład pocieszy. Zwłaszcz, że teraz mieszkania nie drożeją juz tak szybko i można czasem coś okazyjnie kupić. Życzę Ci takich okazji. :)Pozdrawiam. :hello:PS Żeby założyć nowy wątek trzeba go zakładać OD RAZU po wejściu na forum, inaczej "przyklei" sie do ostatnio czytanego.
      • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? ... do Agis IP: *.* 28.03.02, 22:00
        Ja np. piszę duże litery i polskie znaki bo mam to już "w palcach". Przepisywałam niegdyś bardzo dużo tekstów, musiałam to robić poprawnie i teraz nie myślę jaka to ma być litera, nie patrzę na klawiaturę, palce same stukają. Niestety często zdarzyło mi się że zwracano mi uwagę "po co te polskie znaki", ale ja inaczej nie potrafię.To tylko takie małe wyjaśnienie odnośnie Twojego pytania> nie rozumiem jak komus chce sie bawic w duze litery i polskie znaki <Niektórzy tak już mają :)))
    • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 07:16
      A ja myślę, że to dobry objaw, że ktoś Ci zwrócił uwagę w prywatnym mailu, a nie publicznie na forum. To tak samo jak w sytuacji, kiedy na przykład guzik się człowiekowi rozepnie - lepiej chyba wziąć go dyskretnie nabok i szepnąć na ucho, niż głosno przy wszyskich powiedzieć: "Hej, X, guzik ci się rozpiął i majtki widać"Poza tym, zwracanie uwagi o błędach ortograficznych ma na tym forum złą tradycję - mam na myśli publiczne: jak komuś brak rzeczowych argumentów, a chce dokopać rozmówcy, to wylicza mu błędy, zamiast odnieść się do wypowiedzi. Moim zdaniem, W, powinnaś się cieszć z tego maila. :benetton:
    • Gość: Kasia_M Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 08:46
      tradycyjnie się wtrącęsmilechciałabym wytlumaczyc jedna rzeczjako moderator forum kilka razy zdarzyło mi się (chociaż chyba nie powinnam tego robić -ale cóż spaczenie zawodowe) poprawić w poście rażący błąd ortograficznynp nie dalej jak 2 dni temu w poście na emamie pt. "wychowanie w wieŻe" poprawiłam to na RZ - skutkiem takiej poprawki z mojej strony jest modyfikacja postu która trafia (chyba) też do autora - ponieważ nic nie dopisywałam - pouczenia etc - tylko jedno marne R - więc nie był to pewnie post który obraził Wan - ale MÓGŁ trafić spowrotem do autora, który MÓGŁ zauważyć że to poprawka bykapewnie dostanę ochrzan za poprawianie od webmastera Marcina - trudno - błędów zawartych w treści postów nie porawiam - ale w tytule który conajmniej kilka godizn króluje na pierwszych miejscach - wybaczcie - ale to też świadczy o naszym forum....:( i to nie najlepiejja oczywiście rozumiem, że teraz wszyscy cierpią na dyskleksę, dysgrafię i Bóg wie co :) ale tylko ciągła nauka na ...błędach przyniesie efekty :)konkluzja żeby już nie zanudzać - droga w (Wan) - być może twój post został poprawiony przez moderatora i wrócił na twój adres email bo takie są ustawienia forum - może nikt ci nie chciał wytykać - chciał tylko żeby aż tak nie raziło :)(przypominam że jak w tytule postu mamy błąd - to każda osoba któa a niego odpowie też ma w tytule błąd)pozdrawiam i mniej nerwówsmile))
      • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 09:50
        Kasiu, jeśli ja zrobię bład , to nie tylko nie widzę nic złego w jego poprawieniu przez kogokolwiek, ale wręcz przeciwnie- głupio by mi było, gdyby ktoś, kto może to poprawić zostawiłby, aby "świeciło" i raziło w oczy. i nawet nie rozumiem, jak można się czuć urażonym za poprawienie błędu- w mojej ocenie jest to przysługa. Przy okazji muszę dodać, że zauważyłam pewne zjawisko: pisząc z kalwiatury jestem w stanie robić błędy, który nigdy nie wyszłyby mi spod "ręki". Nie wiem na czym to polega i dlaczego te błędy widzę dopiero po ich ukazaniu się na forum. :what:
      • Gość: sawlb Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 10:28
        Kasia_M napisała/ł:ale MÓGŁ trafić spowrotem do autora, który MÓGŁ zauważyć że to poprawka byka> pewnie dostanę ochrzan za poprawianie od webmastera Marcina Kasiu,i chwala Ci za to.:jap:Mi tez zdarzaja sie `byki` i niestety bywa coraz gorzej.:(-a to dlatego,ze niestety jestem wzrokowcem. Kiedys nie mialam takich dylematow ale po obcowaniu z kilkoma roznymi w koncu juz zglupialam kompletnie i nie wiedzialam np czy pisze sie `swiezy` czy tez moze `swierzy`. Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu>.:cry:Zenada!.:crazy: A moze jednak`Rzenada`?.:ouch:
        • Gość: sawlb Re: Forum tylko dla polonistow?? a moze..... IP: *.* 28.03.02, 10:31
          ...bylaby mozliwosc zainstalowania opcji `spell check` by mozna bylo sobie sprawdzic post przed wyslaniem?.:crazy:
        • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 10:47
          Bogusiusmile))))))))) witam cię serdecznie!!!!!! kopę ...tygodni cię nie było!!!! co u ciebie?? czy 5 jeszcze nie przybyła??? buziaki :)))) i dzięki za słowa otuchysmile))
          • Gość: sawlb Re: Forum tylko dla polonistow?? / do Kasi_M IP: *.* 28.03.02, 11:51
            Hej Kasiu.:hello:Ja tu ciagle sie przemykam tylko z malym rozmachem.:)Na uzewnetrznienie sie naszego (?) poczekamy jeszcze ze 2 miesiace.Mam termin na 28go maja,ale juz niezle daje mi po zebrach wiec dlugo nie moge posiedziec przy klawiaturze.:ouch:((((((usciski))))))) i dziekuje za pamiec>smileB
      • Gość: bridgett Re: Forum tylko dla polonistow?? do Kasi M i innych IP: *.* 29.03.02, 20:28
        Cześć wszystkim,sądzę, że powinniśmy się wszyscy w miarę starać, aby nasze posty nie raziły błędami ortograficznymi (duże litery i polskie znaki też byłyby mle widziane), w końcu może to być odebrane jako niechlujstwo, a niehlujstwo może być odebrane jako brak zacunku wobec nas...itd. W dobie dysgrafii, dysortografii i in. dys... trochę tolerancji nam jenak nie zaszkodzi. W końcu piszemy tu czasem targani emocjami i trudno wtedy sięgać co chwilę po słownik ortograficzny (zwł. jak się nie ma stałego łącza, he, he). Nie ma co się jednak obrażać na dyskretną (i kulturalną mam nadzieję)krytykę na priva, tylk rzyjąc do wiaomości i starać się o poprawę na przyszłość.I jeszcze do KasiM - to mojego posta poprawiłaś, za co jestem Ci wdzięczna, bo wyglądało to okropnie. Nie był to jednak błąd ortograficzny lecz zjedzenie literki, czego nie zauważyłam (nie było tam ż lecz z a w treści postu wszystkie "wierze" napisane były poprawnie).PozdrawiamMonikaS
    • Gość: Lilly Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 11:39
      Powiem szczerze - mnie rażą błędy ortograficzne, choć sama się ich niestety nie ustrzegłam - vide mój wątek na emamie - nasi wspaniali mężczyźni - poprawiłam już tych nieszczęsnych mężczyzn, ale co się wstydu najadłam to moje. Chyba jest trochę prawdy w tym o czym pisze Wiesia, że pisząc tradycyjnie pewnych błęów nie popełniamy. Faktem jest jednak, że pisząc na komputerze jakos dziwnie od czasu do czasu omsknie mi się paluszek nie na tę literkę co trzeba - to tłumaczy zapewne ogromą ilosc literówek w moich postach. Też mnie to denerwuje i obiecuję przyłożyć się nieco bardziej do starnnego wklepywania moich mysli.Pisząc niejednkorotnie w olbrzymim ferworze kiedy mysl osiąga prędkosc swiatła, a palce monotonnie poruszają się po klawiaturze, czasem swiadomie ignoruję różne przecinki, choć zdaję sobie sprawę, że tak nie powinno być. Wiem, że to marne wytłumaczenie - wszak to nasza mowa polska i pomijając skrajne przypadki dysleksji, trzymanie się reguł ortograficznych jest przejawem naszej kultury, czy nam się to podoba czy nie,zdecydowana w tym względzie Lidka :hello:
      • Gość: darek Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 11:59
        e tam, to co my uważamy za poprawną pisownię wymowę itd, itp, naszym wnukom, zjeży włos na głowie jak nam na przykład słowo DJARJUSZ jeży a było to pisane w słowie drokowanym tak jeszcze przed wojną. Do ortografii mam podejście luźne, byki mnie nie raszom i potrawięm ih ztfożyć całkiem dórzo w jednym zdaniu. Jedyna praca pisemna, która była dłuższa niż pół strony napisana bez błedu to była matura (po za tym co za bzdura, że matura z polaka jest obowiązkowa a z matmy można se zamienić, majfa jest dużo bardziej w życiu potrzebna niz jakięs tam wypociny tfórcóf literackich), w każdym razie jak zdałem mature z polaka to był mój najszczęsliwszy wtedy dzień nigdy więcej bęłkotu humanistów, no chyba, że sam zechcem.PA dowidzenia, czy do widzenia, do zobaczenia, czy dozobaczenia, na razie, czy narazie, kij go wie więc cze i nara
        • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 28.03.02, 15:18
          Uważam, że nie ma nic złego w pisaniu zgodnie z tokiem swoich myśli ( te wszystkie "więc, i, ale" na początku zdania, powtórzenia itd.), bo pisząc na forum staramy sie naśladować rozmowę, a nie - pisać wypracowanie. Wydaje mi się jednak, ze ludzie "na pewnym poziomie", a takich tu głównie widzę, bez względu na to, czy są humanistami, czy informatykami, lekarzami czy kimkolwiek innym, powinni wykazać się znajomością chociaz minimum zasad ortografii. Tak, jak bedąc w czyimś towarzystwie i SZANUJĄC swojego rozmówcę, nie "bluzgamy", używając "kuchennej łaciny",a odsuwamy się od osób, które tak robią, tak samo pisząc możemy wykazać ODROBINĘ szacunku dla tych, którzy będą to czytać. A tłumaczenie się, że piszę niechlujnie, bo dla mnie j.polski to głupota, a matematyka się przydaje, jest po prostu żenujące. Czytając takie wypowiedzi mozna od razu poznać, kto już daaawno nie miał książki w ręku i, bynajmniej, Darku, bez względu na to, jaki zawód wykonujesz, nie jest to powód do chluby. Łatwo mozna zauważyć, kto robi "literówki" albo błędy ortograficzne spiesząc się i przez nieuwagę, a kto robi je, bo się zwyczajnie nie nauczył posługiwać SWOIM WŁASNYM JĘZYKIEM.I sądzę też, że pobyt zagranicą też nie wszystko tłumaczy, bo skoro ktoś chce wypowiadać się na forum polskojęzycznym, to powinien troszkę się do tego przyłożyć. Bo czy ktoś z Was, nie znając dobrze np. angielskiego, wypowiadałby się w tym języku na forum? Uważalibyście to za kompromitację, że ktoś może zauważyć Wasze błędy, ale po polsku można sobie bełkotać, tak? I nie jest to przejaw oryginalności czy bycia "ponad wszystko", jak chyba chcą tu niektórzy pokazać, ale najzwyklejszy "śmietnik językowy".
          • Gość: darek Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 09:53
            No i to jest post, który pokazuje zjawisko jakie często wystepuje na forach (taka chyba jest odmiana tego słówka forum - nie), czyli wyciąganie zbyt daleko idących wniosków, z postów, bo - na jakiej podstawie twierdzisz, o moim upośledzonym czytelnictwie, hmm, czy to wynika z niechęci do j.polskiego, ba jakiej niechęci ja tylko stwierdziłem, że matematyka to co wynosimy z jej lekcji jest dużo bardziej przydatne w życiu codziennym niż dylematy moralne żołnierza w okopach przedstwione przez jakiegoś tam faceta co miał problemy emocjonalne i je uzewnetrzniał swoją grafomanią, a na dokładkę jak się stwierdzi, że facet bzdury pisał bo te dzielne wojaki podczas ciemnej nocy w okopie to raczej o swoich kobietach, domach, tęsknotach rozmawiali niż o miłości do ojczyzny co nam grafoman usiłuje wcisnąć, a szanowana jędza od języka polskiego wmawia nam, że tak to mamy interpretować i szlus bo wielki pan profesor od tegoż literata tak to odczuwał. Moje doświadczenia na temat j.polskiego w szkole są takie i już trzeba było działać według ściśle określonych schematów, a ideałem było trafić w pogląd szanownej jędzy, tak te lekcje literatury odbierała większośc moich znajomych (żeby było smieszniej część z nich też jest szanownymi jędzami). Natomiast matematyka no cóż, to czysta poezja ten ład i porządek cyferek, te niuanse zależności pomiędzynimi te poszukiwania prostoty w rozwiązywaniu problemu, sztuka analiza zagadnienia i optymalizacja rozwiązania no cóż to naprawdę w życiu się przydaje. I nie chodziło mi o nauke dodwania i odejmowania aby se resztę policzyć, tylko o ten trening umysłu w poszukiwaniu rozwiązań prostych i skutecznych, ta umiejętność oceny przydatności informacji, ten czysty konkret. Chociaż można to pogodzić, weźmy na ten przykład "Alicje w Krainie Czarów", czysta matematyka ubrana w słowa, tylko indolent w dziedzinie nauk ścisłych widzi w tej książce tylko bajkę dla grzecznych dziewczynek z czasów wiktoriańskich. tAK więc szanowna obrończynio mowy ojczystej drąca szaty niczy Rejtan, cierpiąca jak dzieciaczki z Wrześni pisałem tylko,że akurat forum to nie jest miejsce gdzie należy kultywować to co domeną profa co ma nazwisko jak to co Kubuś Puchatek lubi najbardziej, ale takie miejsce gdzie można dopuścić się jezykowych czynów, jakie Tygrysek lubi najbardziej czyli trochę sobie pobrykać, a może pobykać(takie słowotwórstwo od słowa BYK, żeby było jasno, a i nie mylić ze znakiem zodiaku, tudzież gwiazdozbiorem, tudzież ze zwierzyną co to ".. tym różni sie od wołu, że ma niewyrżnięte to co u dołu" Paka jak mawiają FrancuziFora służą do kumunikacji między ludzkiej a nie twórczości literackiej i dopóki ludzie rozumieją się wszystko jest cool (co za wtręt obcojęzyczny, chyba pójdę złoże samokrytykę)
            • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 12:27
              O, i nareszcie widać, że umiesz pisać z ładem i składem. Co do lekcji j. polskiego to nie będę się wypowiadać, bo u mnie to było juz dawno i nieprawda. Wcale nie proponuję, żeby forum czy jakiekolwiek inne okazje do wypowiadania się miały wyglądac jak lekcje polskiego , ale jakieś zasady powinny istnieć po to chociażby, żeby się lepiej zrozumieć.Tera dopiero widzę, jak pięknie potrafisz się "wywnętrzyć" i please continue na przyszłość, bo czasem trudno się czyta Twoje posty.Matematyka...ha ha! Jestem córką matematyka, ale niestety akurat te geny na mnie nie "przeskoczyły". :)
              • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 12:28
                No ładnie ! Nie miało być TERA , tylko TERAZ, ale ja jestem z Wielkopolski, więc chyba to jest okoliczność łagodząca, nie?
                • Gość: darek Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 12:45
                  To znaczy się co pyry na obiad gotujesz, precle na Marcina wcinasz i tera się mówi, kurcze muszę dodać do listy znanych mi regionalizmów. Najbardziej to mnie śmieszy karkusowe pole, na określenie podwórka. Kiedyś uknułem taką teorię, że to ta dekadencka moda na chłopstwo cyganerii z czasów młodej polski wpłynęla na takie określenie no bo chłopi, rzeczywiście wychodząc z chałupy wychodzili na pole, szlachta to na dwór wychodziła z dworku. PS bez urazy Krakusy sznowene, takie se tam wymysły bez personalizacji ewentualnych inwektyw w nich zawartch.Aha co do czytelności terści zawartych w moich postach, wszystko przez to, że wolniej piszę niż myślę, z reguły jestem głową kilka akapitów dalej niż palcami i jak coś odwróci moją uwagę to cos przeoczę. Takie gubienie informacji na lini mózg palce, między innymi dlatego maturę napisałem bez błedów naewet, przecinki były tam gdzie potrzeba, że wybrałem temat na który miałem najmniej do napisania i najmniej mi się podobał i ogólnie mi leżał, potem jędza mi powiedziała, że była dumna z mego skokowego postępu w liczbie błedów na zdanie bo tak statystycznie je robiłem. Aha cały czas mówię do pani od polskiego psze pani jędzo a ona przez te lata szkolne i poszkolne się przyzwyczaiła, zawsze mówi przy spotakniu, że takich bezczelnych uczniów się nie zapomina.
                  • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 12:57
                    O tym polu, to nie tylko Krakusy - w nas w Rzeszowie się tak mawia (ja mówię tylko tak), a prawdę mówiąc, to Krakusy chyba już z tego wyrośli ;-)
                    • Gość: darek Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 13:03
                      o blacha już aktualizuję teczkę pole- podwórko w Krakowie, Rzeszowie hmm, może napiszę w Galicji, może to aż tak szerokie zjawiskoA tera (tak po wielkopolsku) zagadkaCiepnij no ta biksakto (regin) to powiedział i co chcial zakomunikować
                      • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 13:19
                        Region to chiba ten od farorzy i pieronów, ale co chciał....:what:
                      • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 13:41
                        Ni lh Ach, coś tam napisałam, ale musiałam odejść od komputera i ta zatracona papuga poskakała trochę po "backspace", no i muszę pisać na nowo. Zresztą, co tu pisać, nie mam pojęcia, co znaczy to coś, co napisałeś!
                        • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 13:43
                          OCH NIE!!!! Nie dość, że poskakała, to jeszcze sama coś wyprodukowała!!!! Przepraszam!
                  • Gość: Ika Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 30.03.02, 01:17
                    Darek, pozajączkowała Ci się ta teoria z krakowskim "na pole" :lol: To było tak: Krakusy to inteligencja i arystokracja, toteż chodzili na pole swoich chłopów kontrolować, bo to wiadomo, że pańskie oko konia tuczy ;) A ci, co to na dwór, to potomkowie chłopów, w dyrdy na dwór biegających, panów o łaskę prosić... :lol:
                    • Gość: Ika Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 30.03.02, 01:19
                      Acha, jeszcze jedno: "na pole" to wcale nie znaczy "podwórko"! ;)
            • Gość: Ika Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 30.03.02, 01:07
              Hmmm... jak żyję, matematyka jeszcze do niczego mi się w moim humanistycznym żywocie nie przydała (poza liczeniem kasy :crazy: ):lol:Darek, chyba wyciągnąłeś zbyt daleko idące wnioski ;) Ciekawe, na jakiej podstawie decydujesz, że matematyka bardziej przydatna.. Zależy komu :p I do czego ;)
              • Gość: darek Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 02.04.02, 07:51
                Z tą matematyką w życiu codziennym, to nie chodzi mi te logarytmy, równania i inne wzorki, chociaż w zakłopotanie wprawia mnie widok ludzi, którzy mają kłopoty z policzeniem kwoty netto i brutto przy znanej stawce vatu, chodzi mi raczej o sposób myślenia, poztrzegania i analalizy yego co nas otacza, umownie przyjmijmy określenia "umysł scisły", "umysł humanistyczny", którym przyporządkujemy mnemonikę odpowiednio US, UH. Rozmowa z osobą obdarzoną US jest o wiele konkretniejsza i mniej rozwodniona od rozmowy z osobą obdarzoną UH, takie są moje obserwacje.A co do ciepania biksy, to jest to po śląsku, a text głosi, hmm, dokładnie nie powiem, ale facet chciał aby podać mu konserwę.
                • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 02.04.02, 09:33
                  Eeeetam... Ja mam US lub UH w zależności od potrzeby i humoru. A co do matematyki, to powiem Ci, że nie dość, że żadnego VAT-u nie umiem obliczać, to jeszcze ciągle zapominam, co to brutto, a co netto! Ha ha! Oczywiście, gdybym musiała, to w końcu bym to jakoś zapamiętała.
                • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 02.04.02, 09:33
                  Eeeetam... Ja mam US lub UH w zależności od potrzeby i humoru. A co do matematyki, to powiem Ci, że nie dość, że żadnego VAT-u nie umiem obliczać, to jeszcze ciągle zapominam, co to brutto, a co netto! Ha ha! Oczywiście, gdybym musiała, to w końcu bym to jakoś zapamiętała.
    • Gość: Sammy Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 14:39
      Bogusiu, działa funkcja "widok próbny", można kliknąć, sprawdzić błędy, poprawić i dopiero wysłać :)A co do samych błędów, to ja mam pytanie: Czy któraś z Was wysłałaby list do swojego chłopaka pełen błędów i literówek?Przecież taki człowiek, który dostałby takowy list jeknął by w duchu "o matko, czyżby kobieta nie miała za grosz inteligencji i opuszczała wszystkie lekcje języka polskiego?" Przecież słowo pisane świadczy o Nas. Czy rozmawiając z kimś mówicie cały czas yyy..., uuuu... i przekręcacie wyrazy :what:Jeżeli jestem w stanie zacisnąć zęby i strawić jakiś błąd ortograficzny to nie trawię literówek . Uważam je, niestety, za szczyt niechlujstwa i braku szacunku dla innych.Więc jeszcze raz: Na dole, obok ikonki wyślij jest ikonka widok próbny . Zanim wyślesz post kliknij na nią, sprawdź wszystkie błędy i literówki, jeżeli jakieś są to je popraw i dopiero wtedy wyślij post. To naprawde niewiele kosztuje, a jak świadczy o nas pozdrawiamsammy, którą często swędzą łapki by post z błędami poprawić
      • Gość: guest Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 14:43
        >sammy, którą często swędzą łapki by post z błędami poprawićA proszę Cię bardzo :-)
      • Gość: sawlb Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 15:16
        > Bogusiu, działa funkcja "widok próbny", można kliknąć, sprawdzić błędy, poprawić i dopiero wysłać :)Sammy,masz absolutna racje,ale ja mowie o sytuacji gdy to nadmiar roznych form danego wyrazu zarejestrowanych przez moje mozgowie sprawia,ze mam metlik w glowie i widok probny tu nie pomaga.Pomoglby slownik ale niestety nie mam czasu go wertowac.:( Zwazywszy na to,ze nawet czasem do widoku probnego sie nie dowloke gdy dziecko sie budzi (albo jakis kataklizm nadciaga znienacka)a ja wlasnie wyprodukowalam elaborat i, jak nie klikne w biegu i go nie wysle to kto wie czy jeszcze bedzie mi dane wrocic do klawiatury.;)Takie sa realia rodzicielstwa.:crazy:Stad pewnie te literowkiena widok ktorych (wlasnych)pozniej mnie az skreca. Juz nie mowie o tych,ktorzy pisza z pracy w tajemnicy przed szefem.;)A co do listow do ukochanego to ...:lol:...moj ukochany niestety by sie nie poznal na polskich bledach.Powiem wiecej...wogole by sie nie poznal. A moj angieski w owych czasach tak kulal,ze nie jedno mogl sobie biedak w duchu pomyslec.A jednak nie uciekl i chwala mu za to.:)Eh, chyba mam dzisiaj za duzo czasu.:hello:
        • Gość: w Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 17:42
          No coz, poczytalam sobie i dowiedzialam sie kilku ciekawych drobiazgow oraz nasunelo mi sie kilka odpowiedzi.1 - to nie byl tytul, bo nie ja tworzylam watek.I tak na marginesie to nawet nie wiem co tam byly z bledy bo szanowna osoba piszaca do mnie uzywala polskich znakow, ktorych moj komputer nie pokazuje i mialam na ekranie tylko fajne znaczki. I tak to nie wiem co na co zostalo poprawione. Poczytalam sobie ten moj bledny nieszczesny watek jeszcze raz w celu wykrycia bledow ale niestety ktos go popoprawial. A tak na marginesie, to bylo tam jedno slowko, ktore sie komus niepodobalo i zamienil je na inne, a wczoraj czytajac posty znalazlam takie samo slowko uzyte przez inna emame (odmienione tylko przez inny przypadek) i jakos nikt nie pospieszyl z poprawianiem tego postu. Ciekaweee!!!!!!!!!!!!!!Jednym wolno, a drugim NIE!!!!!!!2 - no coz dobrze sie bylo dowiedziec, ze jest to forum dla ludzi na "pewnym poziomie" - lekarze, polonisci, informatycy, a nie dla ludzi po podstawowce czy zawodowce bez nieszczesnego MGR lub INZ. przed nazwiskiem. Czyzby w Polsce byly tylko takie mamy? A moze te inne to wszystko wiedza i nie potrzebuja porad.3 - a cos takiego jak "spell-check" to by sie przydalo.I przyznaje sie bez bica, ze slowniczka j. polskiego nie posiadam i nie wiem kiedy bede miala okazje kupic. Moze przy nastepnej wizycie w Polsce, jak dobrze pojdzie to jeszcze w tym dziesiecioleciu. A moze istnieje jakis na internecie, bede wdzieczna za podanie takiej informacji.4 - A takie informowanie na priv. to sie tak mi nieladnie skojarzylo z pewnymi dobrymi czasami "UPRZEJMIE INFORMUJE....ZYCZLIWY".5 - Zawsze wydawalo mi sie, ze PRIV to moje prywatne miejsce i tyko zaproszeni powinni z niego korzystac, a jak sie wypowiadam na forum to oczekuje odpowiedzi na forum.6 - Korzystalam z niejednego anglojezycznego forum i jakos nie spotkalam sie z tym, zeby ktos komus wypominal "spelling" lub literowki.Zycze wszyskim milego dnia i szczesliwych i pogodnych swiat.E-mama, ktora dalej bedzie sobie czytywac to forum (bo lubie ciekawe wypowiedzi niektorych osob, to uklon z szacunkiem w strone Bogusi, Gosi26, AgnieszkiP, Lily i kontrowersyjnego KVM, ktory stara sie ozywic towarzystwo oraz paru innych emam, ktorych nikow teraz nie pamietam) i starala sie trzymac na wodzy swoje checi do udzielenia porad coby nie zanizac jego poziomu intelektualnego.
          • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 18:35
            wan napisała:> 2 - no coz dobrze sie bylo dowiedziec, ze jest to forum dla ludzi na "pewnym poziomie" - lekarze, polonisci, informatycy, a nie dla ludzi po podstawowce czy zawodowce bez nieszczesnego MGR lub INZ. przed nazwiskiem. Czyzby w Polsce byly tylko takie mamy? Wcale nie miałam zamiaru mówić, że forum jest tylko dla magistrów czy inżynierów! Napisałam tylko, że bez względu na to, czy ktoś ma taki czy inny zawód, to jeśli zabiera głos publicznie, powinien się do tego troche przyłożyć i bynajmniej nie chodziło mi o Ciebie, a o mojego "przedmówcę". A jeśli chodzi o to, że ktoś poprawia Twoje błędy, to nie uważam tego ani za taktowne ani mądre, bo są tu osoby, które (chyba) mają kontakt z j. polskim codziennie, a robią ich więcej, niż Ty.Poza tym, zasady pisowni, ortografii i składni angielskiej trochę się różnią od polskiej i może takie błędy nie rażą osób angielskojęzycznych, kiedy piszesz na forum w tym języku. I wydaje mi się, że można różnie tłumaczyć robienie błędów w wyrazach trudnych i rzadko spotykanych, ale są słowa, których pisowni uczymy się jeszcze w szkole, widzimy je bardzo często czytając gazety i książki, i naprawdę nie wierzę, żeby się tego nie można było nauczyć. Nie mam pojęcia o jakich Twoich błędach jest w tym wszystkim mowa, a mój post był reakcją na poprzednie. Sama magistrem tez nie jestem, ale z wątku "Poznajmy się" dowiedziałam się, że wiele osób to ho ho - wykształcenie, dobra praca, więc stąd moje zdziwienie, że błędy jak w drugiej klasie podstawówki.
            • Gość: sawlb Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - a ja dalej... IP: *.* 28.03.02, 19:33
              ..bede sie upierac przy stwierdzeniu,ze czlowiek sam siebie czasem zadziwia.I zgadzam sie z Wiesia (to juz tradycyjnie.;),ze,piszac recznie nigdy takich bledow by sie nie popelnilo...I to bynajmniej nie zalezy tak bardzo od wyksztalcenia, uzdolnien, oczytania czy nawet najszczerszych checi (szczegolnie jesli czas ogranicza).Lektura w jezyku polskim nie jest mi obca (choc bardziej niz tym,ktorzy sa w kraju i tu nie ma sie co oszukiwac), z matury z polskiego piatka(wybaczcie skromnosc.:) ) i co z tego???? Kiedy raz zobaczylam swoj post wyslany w pospiechu a w nim w pelnej krasie takiego najbardziej oczywistego `byka` (juz nie pamietam co to bylo ale cos w stylu `ktury`.:ouch:) to myslalam,ze mnie piorun strzeli z wrazenia.:gun:W zyciu by cos takiego mi nie wyszlo spod piora,ale tu niestety...stalo sie...A przyczyna? Techniczna. Jestem wzrokowcem jak juz wspomnialam a jednoczasnie nie potrafie pisac bez patrzenia na klawiature. No nie umiem i juz. Czyli...najzwyczajniej nie obserwuje na bierzaco efektow swojego klikania. I,gdy pozniej musze szybko wyslac post bez przegladania go (a niestety,pomimo najszczerszych checi i szacunku dla odbiorcow,realia czasowe sa realiami czasowymi - w moim przypadku npsad ) to pozniej wychodza mi takie kwiatki.:fou:No chyba,ze przyjmie sie jako regule,ze forma wazniejsza od tresci i w tej sytuacji ktos kto nie ma czasu przylozyc sie do sprawdzania wlasnych postow przed wyslaniem,nie powinien sie wogole odzywac. No ale wtedy tracimy takie gwiazdy programu jak Gosia26.(Sorry Gosia. Nie zamierzalam Ci wytykac tych bledow.:sweat:) A tak to ja nie chce.:(((((((no i slowo sie rzeklo..dzieci glodne ,trzeba leciecB
      • Gość: 123 sammy-przepraszam! IP: *.* 28.03.02, 17:18
        Sammy! przepraszam cie strasznie za moje literowki! :(ja przyznaje nie robie widoku probnego i spiesze sie piszac bo ja dzialam przez modem i impulsy leca i rachunek potem jest nieziemski, a jak chce "obskoczyc" kilka forow i chat, to sobie wyobraz jaki mam stres!ale strasznie cie przepraszam, bo wiem ze to moze irytowac.jak chcesz to mnie poprawiaj- prosze bardzo!!!smile)cleo
      • Gość: w Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 19:17
        Czy dostajac list od moich niewyksztalconych rodzicow, ktorzy dzieki wojnie zamiast siedziec w szkolnej lawce byli wywiezieni na roboty do Niemiec powinnam wykrzyknac wduchu "o matko, czyżby kobieta nie miała za grosz inteligencji i opuszczała wszystkie lekcje języka polskiego?"
        • Gość: Hermiona Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 19:28
          No cóż, wydaje mi się, że akurat to jest trochę za daleka "wycieczka", bo podejrzewam, że żadna z wypowiadających się tutaj osób nie miała takich problemów ze skończeniem szkoły. I, jak już napisałam, mój post był skierowany bardziej do osoby, która pisała przede mną, a nie - do Ciebie. Bo nie wiem, czy zauważyłaś, ale inne posty również niekoniecznie dotyczyły tylko i wyłącznie Twojego przypadku, ale robienia błędów na forum w ogóle.Pozdrawiam Cię i już się tak nie gniewaj.
          • Gość: w Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????? - do Bogusi i nie tylko IP: *.* 28.03.02, 21:16
            To pytanie bylo czysto teoretyczne do Sammy. Zle sie podpielam. Sorry.Mysle, ze sie troche zagalopowalismy nie w tym kierunku co trzeba, lacznie ze mna, tez mnie czasem poniesie. Moim glownym zamiarem bylo zwrocenie uwagi na to, ze to forum jest dla wszystkich: mlodych, starych, wyksztalconych i nie. Ktorzy chca cos powiedziec, a nie byc oceniani za wiadomosci z ..... To przerabialismy w szkole. Takie forum dla mnie to jest po prostu rozmowa i nie zwracam uwagi na gramatyke czy ortografie, jedyne co by mnie odrzucilo od niego to gdyby uczestnicy zaczeli "rzucac miesem". Na szczescie tego tutaj nie ma. I z tego co sie zorientowalam to wiekszosc tak samo traktuje to forum. WIEC !!!!!!!!!!!! BELFRY - spozyjcie swoje energie gdzie inndziej i dajcie ludziom zyc i nie wypominajcie, ze -uje sie nie kreskuje.....I chyba dostane bzika bo kazde slowo ktore chce to napisac to wypisuje sobie na kartce w roznych wersjach i zastanawiam sie, ktora z nich jest wlasciwa coby nie urazic znowu Waszych oczu.Pa, Pa i zwiewam malowac jajka.
    • Gość: Adzia Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 29.03.02, 08:21
      Dłuuuuga dyskusja...i obie strony mają trochę racji.Wytykanie błędów ortograficznych to świetna sprawa, jeśli się nie ma innych argumentów, prawda? I tak się składa, że tu na forum można tego argumentu użyc akurat w stosunku do kilku osób, które mają dużo ciekawych rzeczy do powiedzenia. Przyznaję się bez bicia, że i mnie to się zdarzyło kiedyś w zamierzchłych czasach :-( Wiadomo, że treść jest ważniejsza od formy - tego nikt nie neguje. Ale i forma jest ważna - rozumiem, że ktoś może mieć problemy z ortografią, i mnie to akurat nie przeszkadza, ale brak znaków przestankowych to i owszem, wersaliki...no wiecie, to się po prostu źle czyta, a jak forma jest betonowa ;-) to do treści ciężko się dokopać.I dziwię się takiemu obnoszeniu się z abnegacją co do mowy ojczystej. Pewnie, polski w szkole nie jest potrzebny. A wiecie co - matma w zasadzie też nie jest potrzebna, wystarczy nauczyć podstawowych działań i wypełniania PIT-ów - no, kto z Was, oprócz inżynierów - projektantów korzysta z logarytmów? ;-) Że już o pochodnych nie wspomnę.Szkoła ma nie tylko uczyć ale wychowywać, i po to są lekcje literatury.PS. Ja jestem typowy słuchowiec, a błędy robię raczej sporadycznie (cóż za skromność ;-) ) - to apropos teorii.Pozdrawiam
    • Gość: agis Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 30.03.02, 00:05
      ehh jednym przeszkadzaja bledy orto, innym znaki przestankowe (a raczej ich brak), albo wersaliki, a jeszcze innym literowki - co kto lubi :) poczytalam i stwierdzilam ze wszyscy macie racje (oprocz twierdzenia darka, ze matma jest bardziej potrzebna niz polski - zalezy komu, nie uogolniajmy). no wiec wszyscy macie racje. ale ja i tak bede pisac po swojemu, nawet kosztem posadzenia o niechlujstwo czy brak szacunku. inaczej spedzilabym caly dzien przed kompem. tak wiec wybaczcie, ze przed "albo" stawiam przecinek. wiem ze to blad. zdaje sobie sprawe ze swoich bledow i popelniam je swiadomie, ale wydaje mi sie, ze tak jest czytelniej i lepiej odbierzecie moje intencje. jedyne, czego sie wystrzegam, to literowek. wynika to z mojej pedantycznosci (tak taksmile i nie potrafilabym wyslac posta z literowka, chyba ze przez przeoczenie, ale toleruje je u innych. a bledow ortograficznych jakos nigdy nie robilam :Djeszcze raz pozdrowionka!ps. krakow chyba jeszcze nie wyrosl z "pola". ja i wszyscy mi znani wychodzimy na pole wlasnie, choc na uczelni spotykam sie caly czas z pytajacym wzrokiem, wiec tam i przy ludziach z innych regionow staram sie pilnowac, bo obciach tongue_out
    • Gość: AgaP Re: Forum tylko dla polonistow?? Czy moze przygotowania do matury????????????????? IP: *.* 06.04.02, 22:48
      Po przeczytaniu niektórych postów wystraszyłam się, że z moją dysleksją i dysgrafią nie mam co tu robić, najwyżej mogę sobie poczytać :-))). Żeby nie razić nikogo błędami mam już wyrobione w nawyku pisanie tekstu w Word(zie), który mam otwarty na bieżąco w listwie, sprawdzam błędy a następnie przenoszę tekst do okienka dialogowego.Pozdrawiam wszystkich piszących inaczej :-))))))))))) *Aga*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka