Dodaj do ulubionych

Jaś i Malgosia kim byli?

IP: *.* 08.02.03, 20:07
Mam taki Mały i zaazem duży problemik: kim według was byli Jaś i Małgosia? Weimy że byli rodzeństwem ale chodzi mi tu o toczy byli bliżniakami, jedno było starsze od drugiego? Proóbowaałam szukać ale w każdym ze żródeł jest inna wersja:1. Jaś jest o dwa trzy lata starszy od Małgosi2. Jaś i Małgosia są rówieśnikami ale nie bliżniakami i nie rodzeństwem tylko kolegami z sąsiedztwa3.są bliżniakami
Obserwuj wątek
    • Gość: E.T. Re: Jaś i Malgosia kim byli? IP: *.* 09.02.03, 06:44
      Dziewczyno, czy Ty nie masz innych problemow? Przez Ciebie znowu nie zasne bo sama bede sie zastanawiac! Jak dotad myslalam ze Jas byl troche starszym bratem Malgosi, ale tego samego wzrostu. A teraz to juz nie wiem...
      • Gość: guest Re: Jaś i Malgosia kim byli? IP: *.* 10.02.03, 00:35
        :lol: Wszystko zależy od wersji i nie ma ostatecznej odpowiedzi :)Pisząc pracę na temat baśni przedzieralam się przez stosy opracowań i zbiorów, i tak;1. Malgosia moze bys starsza2. Jas moze być starszy3. Czasami pomysł z patyczkiem (zamiast palca, wiecie o co chodzi) jest autorstwa Małgosi, a czasem Jasia4. Czasem Małgosia jest typem feministki, co to brata z opałów wyciąga5. a czasem Jaś opiekuje się "słabszą płcią"6.Kontrowersje dotycza tez rodziców- raz to ojciec jest wyrodny i zostawia potomstwo w lesie, raz matka, a w wersji współczesnej- macocha.Ogólnie rzecz biorąc wszystko zalezy o czasów ( im dalej tym bardziej tradycyjna wersja) i autorstwa.pozdrawiamrosa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka