Dodaj do ulubionych

Czym dla Was jest dom?

16.02.07, 09:50
Ostatnimi czasami często bywam na forum dom i normalnie czytając niektóre
posty można się zdołować – bo wyszło, iż będziemy mieć zamiast domu –
altankę, i to beznadziejną.... Już tłumaczę w czym rzecz, dla niektórych z
tamtego forum dom o powierzchni tak około 130 m kw (użytkowej) . to właśnie
altanka, a prawdziwy dom to tak od około 200 m kw. A poniżej to małe
altanki. A że budujemy co możemy własnymi siłami to wg. poniektórych
tragedia, bo zaraz wszystko się rozsypie... i ze będzie brzydkie. A dla mnie
dom to nie same mury, dla mnie dom ma też inne znaczenie – nie wiem czy nie
ważniejsze. Dom tworzy rodzina – czyli żona, mąż, i dzieci jeśli takowe są. –
i dla mnie nie ważny jest metraż oby dobrze się czuć razem w domu. jak dla
mnie mały domek kojarzy mi się tak jakoś przytulnie, natomiast duże domy są
jakieś takie po prostu za duże. Natomiast nie wyobrażam sobie sprzątania
dużego domu... - teraz mam problem – aby utrzymać porządek mieszkając kątem u
teściów... mając tak dla siebie 40 m kw....
A moje pytanie brzmi – czy dla Was jest dom?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • esi1 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:01
      Nie przejmuj się aż tak bardzo opiniami innych wink
      Ja wprawdzie się nie budowałam, ale siostra mojego męża tak. Wybudowali sobie
      domek 120m kw powierzchni użytkowej i wcale nie jest mały. Mają w drodze drugie
      dziecko, a w domku - na piętrze pokoje dla dzieci, sypialnia i duża łazienka; na
      parterze - kuchnia, salon z jadalnią i kominkiem, gabinecik, druga łazienka i
      małe pomieszczenie gospodarcze z piecem. Miejsca jest naprawdę wystarczająco.
      Do tego szwagier bardzo dużo rzeczy robił sam. Wiadomo, że do tych bardziej
      specjalistycznych typu dach wynajmował fachowca, ale inne... Uzasadniał to tym,
      że jak obserwował budowy swoich znajomych, to za normalne pieniądze fachowcy
      robili wszystko często byle jak, więc wolał zrobić to sam, może wolniej ale
      porządnie.
      Dom stoi, nie sypie się, jest bardzo ładny. I stać ich na jego utrzymanie -
      pomyśl o ogrzaniu 130m kw, a ogrzaniu tych 200m kw...
    • nisar Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:05
      1. Za skarby światowe nie chciałabym mieszkać w domu, nie rozumiem tego pędu
      do "domku z ogródkiem" wśród znajomych, zwłaszcza w Warszawie, gdzie żeby mieć
      dom trzeba się wynieść kilkadziesiąt kilometrów od centrum, a potem dojeżdżać
      parę godzin dziennie.
      2. Za kolejne skarby sułtana Brunei nie umiałabym mieszkać w czymś, co miałoby
      tzw. duże wolne przestrzenie - czuję się nieprzytulnie i źle w takowych, kocham
      niezbyt duże powierzchnie (tak do 25 metrów kwadratowych).
      3. Mam w nosie pałac, jeśli mam tam mieszkać sama albo z niekochanym mężczyzną,
      choćby był najlepszy.
      4. Wyprowadzając się od eksa do obecnego - już-męża (trzy lata nim nie był),
      opuściłam trzy pokoje 80 m. kwadr. w starej części Saskiej Kępy, w kamienicy z
      lat pięćdziesiątych, na rzecz dwóch pokoików w wielkiej płycie (ponad 200
      lokali w bloku). I byłam szczęśliwa.
      Podsumowanie wychodzi samo, chyba???
      • chimba Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:10
        nisar napisała:

> 1. Za skarby światowe nie chciałabym mieszkać w domu, nie rozumiem tego pędu
        > do "domku z ogródkiem" wśród znajomych, zwłaszcza w Warszawie, gdzie żeby
        mieć
        > dom trzeba się wynieść kilkadziesiąt kilometrów od centrum, a potem dojeżdżać
        > parę godzin dziennie.

No widzisz a u nas gdybyśmy kupili mieszkanie w mieście - czas dojazdu do pracy
        byłby dłuższy niż tam gdzie się budujemy... Specjalnie szukaliśmy takiej
        działki budowalnej aby były dogodne dojazdy do pracy.
        • gamma76 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:19
          Buduję domek ok.120 m2. użytkowej i teraz jak dom już stoi (będziemy wykańczać
          w tym roku) to widzę że jak dla mnie to duży dom. Już na etapie projektów
          szukałam takiego i za nic nie chciałm większego, nawet mniejszy mógłby być.
          Teraz mieszkam w 37 m2 i to straszna klitka jak dla mnie ( w drodze drugie
          dziecko) ale mimo to nie miałam żadnych ciągot do wielkich przestrzeni. Mam dwa
          argumenty, które za tym przemawiają - sprzątanie tych powierzchni oraz koszt
          ich ogrzania. Choćbym miała miliony, to nie chciałabym 300-metrowego domu, no
          chyba żebym miała z piątkę dzieci. Dla mnie jest taki w sam raz
        • lizzy Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 11:33
          Mam dom na obrzeżach Warszawy. I o dziwo mimo dojazdów - wcześniej mieszkałam w
          Centrum - mam o wiele więcej czasu: omijam korki, wszystkie sklepy w zasięgu 10
          min drogi bez korków, basen, las, przedszkole wszystko w 5 do 15 min.
          Mieszkając w centrum po wyjściu z domu od razu wpadałam w kosmiczny korek.
          Wyjście gdziekolwiek po południu w okresie jesienno -zimowym było kompletnie
          bez sensu, bo godzinę trzeba było liczyć na dojazd.
          Co do metrażu, wydaje mi się, że teraz trzeba budować taki dom, żeby człowiek
          był w stanie go zawsze utrzymać ( wiadomo raz na wozie raz pod wozem ).
          A co do sprzątania - no nie ma porównania z mieszkaniem - pomimo dużo większej
          powierzcni nie ma takiego wiecznego bałaganu i łatwiej jest utrzymać porządek.
          Jak dla mnie TYLKO DOM.
          • lola211 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 19:15
            Mieszkając w centrum po wyjściu z domu od razu wpadałam w kosmiczny korek.
            > Wyjście gdziekolwiek po południu w okresie jesienno -zimowym było kompletnie
            > bez sensu, bo godzinę trzeba było liczyć na dojazd.

I wiadomo juz dlaczego takie osoby jak ja nie wyprowadza sie za miasto- bo
            wszedzie mam blisko i nie stoje w megakorkach, mimo ze mieszkam w centrum.
            Do pracy jade 15 minut, szkole mamy pod nosem-dom moze kiedys, na staroscsmile.
            • lizzy Re: Czym dla Was jest dom? 17.02.07, 13:52
              Ale ja miałam taki hard core mieszkając w ścisłym centrum miasta. Mieszkając na
              przedmieściach tej zimy nie poznałam co to korek, chociaż codziennie dojeżdżam
              do pracy. To teraz dotarcie tam gdzie chcę zajmuje mi mniej czasu, niż wtedy
              gdy mieszkałam "pod Pałacem Kultury".
      • ledzeppelin3 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 14:51
        > 1. Za skarby światowe nie chciałabym mieszkać w domu, nie rozumiem tego pędu
        > do "domku z ogródkiem" wśród znajomych, zwłaszcza w Warszawie, gdzie żeby
        mieć
        > dom trzeba się wynieść kilkadziesiąt kilometrów od centrum, a potem dojeżdżać
        > parę godzin dziennie.

Mylisz się. Jedyne, co trzeba mieć, aby mieć dom z ogrókiemw Warszawie, to
        kasa. Są willowe dzielnice jak Stare Bemowo czy Anin, wśród drzew, cisza a do
        centrum 30 minut.
    • lola211 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:22
      Gdybym miala zamiar mieszkac w domu to musialby miec te 200 m, to wcale nie
      jest duzo.W mieszkaniu mam 100 m, wiec jesli sie wyprowadzac to na wieksza
      powierzchnie.I musialby to byc domek estetyczny, swietnie jesli ktos sam
      potrafi- jesli nie ma sie doswiadczenia, wiedzy, latwo o zbudowanie koszmarku.
      Dom zatem musi miec dusze, ale i musi byc po prostu ladny i przestronny.
      Maly domek "po swojemu" wybudowal moj ojciec- brzydki, niewykonczony jak
      nalezy, nijaki.Mnie by bylo szkoda kasy na cos takiego.
    • ib_13 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:34
      Mój dom to mój azyl, ale to nie tylko mury, to także a właściwie przede
      wszystkim moja rodzina: mąż, córka, pies, nasze graty, atmosfera jaką wokół
      siebie tworzymy, nasze przyzwyczajenia, zamiłowania, nasze zapachy. To jest
      dom. A wielkość chałupy? No cóż, moja ma prawie 150 mieszkalnej, a prawie 250 z
      garażem dwustanowiskowym i piwnicą. Dla mnie 150 m do mieszkania to dużo, w
      praniu może się okazać, że za dużo (wprowadzimy się na jesień). Mój mąż też
      niektóre rzeczy robi sam, bądź z fachowcami. Sprawia mu to wielką przyjemność,
      nawet gdy się narobi jak wół. Nie łapie się za to na czym się nie zna, albo nie
      ma czasu. Ja teraz projektuję, wybieram, a że mam zmienne zdanie, to dla mnie
      duże wyzwanie. Tam dom twój gdzie serce twoje
    • ib_13 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 10:39
      I zapomniałam, budujemy się 15 km od centrum Bydgoszczy, bo uwielbiamy tamtą
      okolicę, nie martwią mnie dojazdy, bo zajmują około 15 min bez pośpiechu
      krajową 5, tyle samo co dojazd z odleglejszych dzielnic miasta do centrum. Mam
      dość życia w mieście, w bloku ale szanuję też miejskie potrzeby innych. Niech
      każdy żyje tam gdzie lubi i jak lubi
    • mamamonika Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 12:32
      A ja nie napisze, że duży dom nie jest fajny, bo jest smile)
      Sama mam duży i nie chcę innego. Sprzątania nie demonizujmy, można to różnie
      rozwiązać wink. Za ogrzewanie płacimy mniej niż w poprzednim 60m mieszkanku...
      Zupełnie nie jest nieprzytulny - jest suuper. Dla nas smile
      Bo dom jest dla konkretnych ludzi - nie dla znajomych czy rodzinki. Moja
      teściowa NASZ dom urządziłaby zupełnie inaczej - zrobiła łuki w drzwiach,
      wstawiła rzeźbione meble, położyła dywany i POWIESIŁA FIRANKI. Ale ona mieszka
      gdzie indziej wink)) Ale oczywiście nie przepuści okazji, żeby nas poinformować
      o swoich pomysłach wnętrzarskich.
      Wasz dom jest dla Was, a najbardziej zjadliwych znajomych po prostu
      zapraszajcie do altanki rzadziej wink. Zrobi się ciepło, sami się będa zapraszać
      na grilla. Bo dom to nie tylko dom - z ogrodem jest dużo większy wink
      Gdybym miała mniej kasy, polubiłabym mały domek i tyle.
      Nie przejmujcie się i róbcie swoje smile
    • ewasuwek Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 12:58
      dla mnie dom powinien być miejscem w którym odpoczywam i dobrze się czuję...
      w tej chwili mam dom 180m (dostałam w spadku) i jest dla mnie za duży, może
      dlatego że mam jeszcze małe dzieci i nie mam czasu na sprzątanie ani na to żeby
      urządzać ten dom
      marzymy z mężem żeby wybudować sobie taką parterówkę maks. 130m... może kiedys
      jak dzieci dorosną...

ewa
    • melka_x Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 13:15
      Mówienie o altance to gruba przesada, ale z własnego doświadczenia wiem, że jak
      się zaczyna planować dom to apetyt rośnie i oczekuje się więcej niż od
      mieszkania. To co w mieszkaniach, może poza najbardziej ekskluzywnymi
      apartamentowcami, widzi się luksusem, w przypadku domu często uznaje się za
      standard czy niemal standard. Chciałoby się mieć i różne schowki, i spiżarnie,
      i pralnie, i duże garderoby, i pokój gościnny, i oddzielną jadalnię, i łazienkę
      dla gości, i łazienkę podpiętą do jednej sypialni, i żeby jeszcze te łazienki
      nie były blokowej wielkości, ale przypominały pokój kąpielowy itd itd itd. A to
      wszystko wymaga dużych powierzchni. Do tego pewnie jeszcze wiele osób napędza
      przekonanie, że to już miejsce docelowe, przy kupnie mieszkania chyba częściej
      się zakłada, że jeszcze je się kiedyś zmieni na większe.
      My zaczynaliśmy od 120 m pow. użytowej, a wylądowaliśmy ze 150m. I gdybyśmy
      mieli więcej kasy to nie miałabym nic przeciwko i 200m.
      p.s. Ale i tak altanke sobie wypraszamsmile
    • malwisienia Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 13:28
      A dla mnie dom to przede wszystkim fakt, że jest to coś wolnostojące, bez
      sąsiada na dole, u góry i z boku. Od metrażu ważniejsza jest wielkość działki i
      jej lokalizacja. Wolałabym 50 mertową "altankę" na dużej i pięknie położonej
      posesji niż apartament 200 metrowy w budynku wielorodzinnym.
      Obecnie buduję dom 107 m2, bo akurat na tyle mnie w tym momencie stać i tyle mi
      wystarcza. Następny dom na pewno nie pójdzie w metraż, raczej wybiorę większą
      działkę najchętniej na wsi, nad wodą i przy lesie.
      • uroda_ziemi1 Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 14:42
        Dom jest dla mnie największym szczęściem jakie mnie w życiu spotkało, choć ma
        tylko 40 metrów. Bo nie o metraż tu chodzi!
    • joanna_poz Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 15:20
      Czytałam na forum dom o "altankach" a propos koncepcji domków 60-70 metrowych.
      Nie wiedziałam, ze 130 metrów tez się pod to kwalifikuje...

Mamy 130 metrowy dom własnie, na potrzeby naszej rodziny - 3 osoby i pies -
      wystarczający.
      Po przeprowadzce z 44 metrów wydawał nam sie wielki, wszędzie daleko, nic pod
      ręką - teraz juz się przyzwyczailismy i jest akurat.
      Przestronność i przytulność to też nie kwestia powierzchni, a urządzenia -
      możesz totalnie zagracić dom 200 metrowy, możesz mieć sporo przestrzeni na 100
      metrach, jeśli urządzisz to z głową.
      Poza tym dom to jeszcze ogród, nasz kawałek trawy, gdzie odpoczywamy po pracy,
      gdzie bawi się bezpiecznie nasze dziecko, gdzie hasa pies, którego nie
      chcieliśmy miec w bloku..
      Dom to wieksza prywatność, komfort tego że nikt Ci nie stuka pod głową, nie
      siedzi za ścianą, że słuchasz głosno muzyki po 22 albo wiercisz wiertarką i
      nikomu nie przeszkadzasz.

Znajomymi sie nie przejmuj, to dom dla Was, ma być skrojony finansowo na Waszą
      kieszeń, ważne, zebyście to Wy sie czuli w nim dobrze.
    • aluc Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 18:25
      inwestycją
      poza tym ma się w nim wygodnie mieszkać przez najbliższe 5-10 lat, chilli
      dopóki go nie sprzedamy i nie przeprowadzimy się do następnego, oczywiście
      odpowiednio na tym zarabiając
      następny nie musi być większy, powinien zaś być więcej wart
      aktualnie mamy coś pośredniego pomiędzy domem i altanką, wedle powyżej podanych
      kryteriów wink
      • mamaadama4 do aluc 16.02.07, 19:11
        W momentach takiego padnięcia jak dzisiaj twoje posty działąją na mnie
        ożywczo smile)))
        • aluc Re: do aluc 16.02.07, 19:15
          polecam się na przyszłość wink co prawda dojść nie mogie, co cię tak ożywiło, ale
          to w końcu M. jest najmądrzejszy z całego przedszkola, a nie ja smile))
          • mamaadama4 Re: do aluc 16.02.07, 19:39
            Ja sobie dzisiaj przeglądam forum z ostatnich dni i wybieram z wątków twoje
            wypowiedzi, czasami wieczna jeszcze się dopisze.smile))
    • truscaveczka Re: Czym dla Was jest dom? 16.02.07, 19:48
      Wspólnotą duchowo-intelektualno-emocjonalną, a nie budynkiem.
      • aguskin Re: Czym dla Was jest dom? 17.02.07, 18:40
        dla mnie dom to wieczna inwestycja, koszmarny pochłaniacz czasu,
        jedziemy na weekend i zamiast grila, spacerów, leniuchowania na lezakach,
        M. zapier... kosiarką, podlewa, przycina, działka duża, on to kocha a ja
        nienawidze,
        dom to wyzeczenia, ubezpieczenia, boję sie sama zostać, beb e dobrze, że mam
        jeszcze swoje kochane bloczki
    • bj32 Re: Czym dla Was jest dom? 17.02.07, 19:04
      Aktualnie sobie przebywam w mieszkaniu 100m kw. 4 pokoje, spora kuchnia,
      łazienka, przedpokój i cudowne pomieszczenie: spiżarnia. Mieszkałam już na 30 m
      kw. Więc jakby to dodać, to wcale nie jest mało.
      No fajnie byłoby mieć 200-250 m. I sprzątaczkę. I ogród, i sad i ogrodnika.
      Łąki, stajnie z końmi i koniuszego. I rogaciznę oraz dojarkę.
      Ale żeby po prostu sobie mieszkać, to uważam, że 130 m wystarczy Ci z palcem w
      nosie. Atmosfera w rodzinie i *dom* jak twór żywy nie zależy od metrażu.
      Przynajmniej zakładając, że nie zamieszka z Wami nielubiana teściowa, czy inny
      szwagierwink))
    • fajka7 Re: Czym dla Was jest dom? 18.02.07, 14:08
      Nie daj się zdolowac, bo Twój dom to Twoja sprawa i każdy niech ma taki dom
      jaki mu potrzebny.
      Po prostu punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
      Tak jak ludzie mieszkaja w malych i duzych mieszkaniach, tak sa domy male i
      duze czy tez mniejsze i wieksze.
      To po prostu zalezy.
      Jak się przeprowadzalam do mieszkania 4-pokojowego, to bylam przekonana, ze się
      w nim pogubimy. Nic bardziej mylnego, jest w sam raz, ale tez sa rzeczy,
      których mi brakuje np. pokoju goscinnego lub drugiej lazienki, a sypialnie sa
      za male. Gdy dodam powierzchnie mieszkania, piwnic i garazy wychodzi mi 120m, a
      zatem budowa takiego domu w moim przypadku bylaby zawracaniem gitary- inwestuje
      się przeciez po to, żeby standard podniesc.
      Tak wiec, dla mnie dom 250m to byloby minimum, nawet gdy sobie w pamieci
      podsumuje wszystkie pomieszczenia, które chcialabym mieć oraz ich oczekiwany
      metraz.
      Ale gdy mieszkalismy w mieszkaniu 2 pokojowym, dom 120-130m wydawal mi się
      idealny, gdy ogladalam projekty- pamietam to jak dzis, gdy sobie „wybieralam”
      co bym chciala mieć.
      Nie uwazam, ze przytulnosc jest scisle zwiazana z powierzchnia akurat, a
      sprzatania również bym nie demonizowala.
      W kazdym razie to Twój dom, macie się w nim dobrze czuc i dla Was ma być ok. A
      okreslenie ‘altanka’ potraktowalabym z przymruzeniem oka. Zawsze znajda się
      tacy, którzy będą mieli jeszcze wieksze, drozsze, dluzsze, grubsze i szybsze smile
      • zuzanna56 Re: Czym dla Was jest dom? 19.02.07, 22:20
        Niedługo kupimy dom 140m2 od dewelopera i do głowy by mi nie przyszło że to
        altanka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka