Dodaj do ulubionych

czy wasze dzieci mają porządek w pokojach?

02.03.07, 10:14
Bo ja ze swoim synem już nawet przestałam walczyć o porządek. Ja rozumiem, że
niespełna 5-latek sam nie wysprząta pokoju na błysk, a ja za bardzo nie mam
czasu ani ochoty, żeby tam mu glansować, a za 5 minut to samo... Ale czy
wasze dzieci też robią aż taki syf, że nie można wejść, nie raniąc sobie stóp
o porozrzucane zabawki?
Właśnie idę pochować mu połowę zabawek. Za dużo ich ma, może jak będzie miał
mniej, to będzie lepiej. O czym zresztą został poinformowany i zgodził się na
to. Nawet chciał mi pomóc, ale lepiej, jak go przy tym nie będzie bo się
nagle okaże że wszystko jest niezbędnie potrzebne smile
Obserwuj wątek
    • bri Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 10:19
      Czasem ma wink Ale rzadko. Sama jeszcze nie sprzątnie - ma dopiero 2 latka.
      Pudełka z zabawkami są tak postawione, że nawet jak rozsypie wszystko to do
      łóżeczka jest względnie czyste przejście. A jak nie ma to wieczorem odgarniamy
      ścieżkę.

Też sie staramy ograniczać ilość zabawek ale w lykend ma urodziny więc chyba
      czas kupić nowe pudło uncertain
    • tigra8 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 10:20
      Wyobraź sobie jaki bałagan robi trójka dzieci. Kiedy zwracam uwagę, że coś leży
      na ziemi odpowiedź zawsze jest jedna: to nie ja, to ona.
    • mama_oli_i_tomka Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 10:21
      Mamy małe, dwupokojowe mieszkanie. Mały pokój jest dzieci i tam mają swoje
      zabawki. Nie walczę o porządek, skoro im to nie przeszkadza. Zasadą jest że
      zabawki są tylko w ich pokoju. Pilnuję żeby nie roznosili ich po całym
      mieszkaniu.
      Sprzątanie odbywa się raz, przed spaniem. Dzieci są zadowolone, ja mam spokój.
      Pozdrawiam
    • justi54 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 10:26
      Mój 6 latek pod tym względem to ideał zresztą pracowałam nad tym od maleńkości.
      Mały jest wręcz pedantem bo idąc spać wszystko musi być tak ustawione jak było
      przed zabawą (oczywiście są wyjątki)albo gdy zaczeta zabawa ma byc kontunuowana
      na drugi dzień to wtedy wszystko zostaje np na dywanie że przejść nie można. W
      przedszkolu też chętnie sprząta po sobie a i po innych dzieciach, i jak
      odbieram go to wcześniej nie zejdzie nim nie posprząta po sobie, ale to też
      zasług Pań nauczycielek i zasad w przedszkolu.
    • hexella Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 10:26
      W pokoju mojego 5latka jest względny porządek, ale chyba tylko dlatego, że on
      rzadko bawi się zabawkami. Najczęściej przegląda książki(!), kolorowanki i
      oczywiście gra na kompie... Czasami wyciąga któregoś ze swoich robotów i biega
      z nim po domu wydając dziwaczne odgłosysmile
      Za to mój roczniaczek robi niezły syf, opróżniając wszelkie szuflady, gazetniki
      itp.
    • bea.bea Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 10:56
      kiedy napisałam na forum ,ze gonie 2wu latka do sprzatania wylano na mnie wiadro
      pomyj...smile
      ale pomyje jakos po mnie spłyneły , a dzis mój prawie 4ro letni syn nie ma
      zadnych problemów ze sprzataniem...
      dzialaja teksty typu, jasne właczysz sobie bajke tylko posprzataj
      najpierw....albo...
      zaraz bedziesz sie myc , sprzątnij i przygotój w łazience zabawki do kapania....
      zdarza sie tez bunt na okrecie...i wtedy czegos tam nie robimy dopuki nie
      zostanie posprzatane, a czasem mój syn po prostu mówi..mamo nie chce mi sie
      sprzatac, mozesz mi pomóc...i wiadomo albo mu pomoge, albo zrobie to za niego,
      ale to sporadyczne przypadki...

mysle , ze ni powinnas odpuszczać...wyczytałam kiedys w jakiejs ksiązce, ze
      jesli odpuszcza sie dziecku zadane zadanie, to ono szybko sie orientuje, ze na
      wykonaniu tego nie za bardzo ci zależy...wiec ja zawsze staram sie wyegzekwowac
      zadane.....nawet jak mnie nie za bardzo sie chce...
      • beata985 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 11:19
        własnie o to samo miałąm pytac.
        tzn. moje robią porządek, odkurzają tylko cholewcia za 5 min. wygląda jakby nie
        było sprzątane od tygodniasad
        mi juz pomysłów brakuje-prożbą nie, grożbą nie, od krzyku czasem gardło boli.
        powtarzam jak mantrę daj spokój, powiedziałam, ze nie interesuje mnie bałagan w
        ich pokoju, ze chocby tam nasr.ne było to zamykam oczy i nie reaguję-ale nie
        pomaga. denerwuje mnie to okropnie.
      • mathiola Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 11:23
        ależ ja nie odpuszczam, sprząta po sobie w całym mieszkaniu, wie, że jak jednym
        skończy się bawić, to trzeba posprzątać przed wyjęciem czegoś innego. Od
        maleńkości ganiam do roboty, uczenie 2-latka sprzątania po sobie nie uważam za
        przegięcie.
        Ale posprzatać ten bajzel tylko święty potrafi, a jemu zajmuje to całe
        popołudnie i wieczór smile) Szkoda mi go, ten czas kiedy możemy coś razem porobić
        jest jednak ważniejszy niż porządek w jego pokoju. Kiedy będzie miał mniej
        zabawek, sprzątanie będzie łatwiejsze. I tak się większością nie bawi, tylko
        rozwłócza bez celu po podłodze.
        • mathiola Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 11:27
          a teksty typu: "mój sprząta bo go nauczyłam, jest prawdziwym pedantem" sa dla
          mnie troche nieprwadziwe. Sprząta, bo taki jest, właśnie dlatego, że jest
          pedantem. Wiadomo, że dzieci są różne. Mój ma wiele zalet, ale... moge gardło
          zedrzeć, a i tak nie jest pedantem i nigdy nie będzie. Jest baaardzo podobny do
          swojego ojca w wielu sprawach smile Uczyłam go, uczyłam, i to co go nauczyłam to
          i tak sukces, bo inaczej utopiłby się w gratach.
          • lola211 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 11:37
            Pedantyzm jest wada, nie zaleta, w zyciu nie chcialabym, aby moje dziecko
            odziedziczylo to cholerstwo po swojej babcesmile.Nie robie ze sprzatania wiekszych
            sensacji, jak widze, ze pokoj corki jest na maxa zawalony to idziemy tam i
            razem ukladamy zabawki.To tez fajny sposob spedzenia razem czasu.
            • mathiola Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 11:44
              To prawda, sprzątanie razem może być fajne, zawsze kiedy już nie można dłużej
              udawać, że jest dobrze, idziemy i sprzątamy we dwójkę. Wtedy przynajmniej synek
              rusza się jak normalny człowiek a nie jak mucha w smole i robi co należy. Sęk w
              tym, że mi się nie zawsze chce, a nawet jak mi się chce, to czasu brak na takie
              ekstrawagancje. Muszę najczęściej bliźniaki zabierać ze sobą do pokoju synka,
              ale wtedy zawsze istnieje obawa, że zjedzą plastelinę, połkną żołnierzyka, albo
              po prostu - plączą się pod nogami i przeszkadzają. Dlatego staram się zazwyczaj
              nie myśleć o wyglądzie tego pokoju smile
              Ale moja mama mnie pociesza że my też mieliśmy wieczny bajzel w pokoju i nie
              chcieliśmy sprzątać. Tzn. ja sama nawet to pamietam, ona tylko potwierdza moją
              wersję smile)
              • bea.bea Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 13:51
                to masz zupełnie normalne dzieci..smile
                bo tak naprawde co powinnismy jeszcze rozróżnic, co znaczy posprzątane w moim
                rozumieniu..smile
                a co znaczy posprzatane w rozumieniu np, mojego syna..smile

czasem te dwa tak samo brzmiace pojecia, znacza zupełnie co innego..smile
                i nasuwa sie pytanie ...kto ma racje..smile
                pozdrawiam..smile)
      • babka71 Re: bea.bea 02.03.07, 14:53
        Jak zwykle matka najgorsza !!!!!!!!!!!
        mordę drze i się wścieka, ..n/t
        : wytrzyj buty,schowaj buty, powieś kurtkę, umyj ręce, umyj zęby, poskładaj
        ubrania, wyrzuć skarpetki śmierdzące do kosza, włóż aparat, odrabiaj
        lekcje..etc.., zanieś talerz do zlewu, ...przeczytaj zadaną lekcje zamiast grać
        na komputerze, wynieś śmieci, idź do sklepu po majonez!!??
        Tresura dla chłopca ? Czy normalne polecenia dla 7,5 latka??
        • bea.bea Re: bea.bea 02.03.07, 20:37
          jak najbardziej normalne.....smile
          mam tak z 3,5 cio latkiem.....smile
          mam tez z tym drógim, starszym ...czyli jego ojcem...chłopów trzeba całe zycie
          tresowac, a i tak daremny tród...smile)))
    • malila Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 11:31
      Nie mają. Nie mają w swoich pokojach takiego stanu, który ja uznałabym za
      porządek. Raz mojemu starszemu (11 lat) sprzątnęłam pokój na błysk. Efekt był
      taki, że moje dziecko nie mogło nic znaleźć. Od tej pory on utrzymuje w swoim
      pokoju swoją wersję porządku, a ja wymagam tylko, żeby nie było tam brudnych
      rzeczy, podłoga była czysta, woda w terrarium żółwia przejrzysta a plastelinowe
      i cynowe ludziki na podkładce. Ośmiolatek ma bardziej zbliżone poglądy w tym
      temacie do moich, jeszcze tylko segregowania książek i zabawek na półkach
      mógłby się nauczyć. Niepełna dwulatka wszystko ma przed sobą, ale jako pedantki
      to ja jej nie widzęwink
    • iwoniaw Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 13:46
      Mój prawie 3-latek w dzień, gdy się bawi, często wyciąga z półek i szafek cały
      swój dobytek i wszystkie zabawki (a jest ich niemało) leżą na podłodze. Nie
      interweniuję, niech się bawi. Wie, że ma nie roznosić zabawek po całym
      mieszkaniu (tzn. jeśli przyjdzie np. do kuchni z jakąs zabawką, to ma ją stamtąd
      zabrać, gdy wychodzi). Sprząta wieczorem, często jeszcze z naszą pomocą
      (zwłaszcza, gdy miał akurat dzień pt. "wyciągnijmy wszystko na raz").
      • sanka03 tak:) 02.03.07, 14:20
        • sanka03 Re: tak:) 02.03.07, 14:24
          jak zwykle szybkawink
          moj ma porzadek powiedziałabym wiekszy niz ja w swoim pokoju..
          od razu mowie nikt go nie uczył zmuszał itp.
          taki typ , ...nawet po mnie zamyka szafki, lodówke
          wczoraj podniosł z kanapy moje rajstopy i zaniósł na fotel heheh
          nie wiem czemu , tam sie lepiej komponowały chyba
          i nie przeszkadzały w robieniu fikołków na kanapie
          uwaga ...ma 1,5 roku wink
    • wenus2006 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 14:32
      moja 12-letnia prawie corka w głowie ma porządeczek,a naokoło wszechogarniający
      syf!!!Nawet jak "posprząta' to dalej jest bałagan,szczegóły typu zaschniete
      szklanki,piżama na środku pokoju - luzik.mały ma porządek,bo z całym syfem
      przenosi się do dużego pokoju,o!
    • wieczna-gosia Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 14:40
      maja
      uzgodnilismy definicje co to znaczy porzadek.
      Uzgodnilismy precyzyjnie zakres slowa sprzatac
      powiesilismy na scianie

oczywiscie zdarzaja sie dni, gdy posprzatane nie jest, ale ogolnie dzieci jednak
      mobilizuje fakt ze one same pewne rzeczy na siebie wziely i jest spokoj. Ja nie
      czepiam sie i nie poprawiam.
    • wieczna-gosia dodam dla porzadku 02.03.07, 14:41
      ze z pedantyzmem nie ma to wiele wspolnego smile
    • haga78 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 14:47
      Moj jest z tych co to maja artystyczna dusze.
      Wiec wszedzie jest mnostwo kartek czystych, zamalowanych, kredek, pisakow,
      plasteliny
      Ha artystyczne budowle, ktorych nie mozna ruszyc, bo zostanie zachwiana
      inspiracja.

Tez nie mialam juz sily tego sprzatac.
      Wiec w pokoju dziecka jest duzo pudel, pudelek, gdzie to wszystko hurtowo
      chowamy. Zawsze razem, bo musze mu pomagac.

A wyrzucanie zabawek odbywa sie pod nieobecnosc wlasciciela, bo wtedy o zgrozo
      wszystko jest potrzebne i niezbedne.

• mamastasia Miewają 02.03.07, 15:26
      Moi synowie miewają - jak już mam dość to pytam się starszego (młodszy ma 9
      mies) czy już tam aby robali nie ma. I wspominam, że jak chce to możemy razem
      posprzątać. A czasami nie wytrzymuję i sama zbieram.
    • gacusia1 Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 16:07
      Moja cora ma 11 lat.Juz kiedys zalozylam watek wolajacy o pomoc...bo nie daje
      rady.W pokoju corki wyglada,jak w kartonie kloszarda.Nie mam sily i sposobu na
      nia.Juz nie walcze,nie prosze,nie przypominam,nie zachecam i nie karam...mam to
      gleboko w...Nawet jesli posprzata,to doslownie za 3min wyglada tak samo,jak
      przed sprzataniem.Jak ona to robi?Nie mam pojecia...
      Jak miala 3-6lat w pokoju byl blysk.Byla niemal pedantka,a potem sie zmienila.
      • aguskin Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 16:22
        jak posprzątam to ma czysto,
        jak mu się chce też potrafi ładnie posprzatać,
        ale niestety prawie nigdy mu się nie chce, ma za chwilkę 8 lat,
        ale mały 11 miesięcy ten to potrafi bałagan stworzyć, a sprzątnąć wcale

mathiola kupiłaś krzesełka w ikei?
        jesteś zadowolona??
    • agnieszkamodras Re: czy wasze dzieci mają porządek w pokojach? 02.03.07, 16:16
      To 4-miesięczne tak. To 25-letnie - nie smile))
    • zojkaojka taaa, jasne, porządek i przycisk on/off :))))))))) 02.03.07, 20:50
      Zwłaszcza chłopcysmile
      • agnes123 Re: taaa, jasne, porządek i przycisk on/off :)))) 02.03.07, 21:03
        No moje dziewczyny muszę pochwalić,ponieważ w pokoju zawsze jest porządek smile
        • gabi683 Re: taaa, jasne, porządek i przycisk on/off :)))) 02.03.07, 21:06
          Ta a moje dziewczyny to wieczny bałagan a syn to juz nie wspomnewinkAle jak ktos
          ma przyjsc to w tedy sprztaja smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka