edycia274 19.03.07, 23:18 Tak pytam z ciekawości ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta76 Re: 1% przekazujecie? 19.03.07, 23:19 tak.Zdziwiłam się,bo ostatnio chyba w Faktach podali,że tylko 5% ludzi przekazuje ten swoj jeden procent. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia412 oczywiście! 19.03.07, 23:26 Nie rozumiem ludzi którzy nie przekazują, bo np nie chce im się zrobić przelewu. Ten wątek powinien raczej mieć tytuł: przekazujcie 1% !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: oczywiście! 19.03.07, 23:41 wiesz tytuł dałam taki jaki dałam, interesuje mnie czy przekazuja ludzie. znam bardzo wielu, którzy tego nie robią. więc pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
pablisia Re: oczywiście! 19.03.07, 23:43 Niektórym się nie chce, inni nie potrafią, a zlecac komuś wypełnienie PITa za 10 zł, gdy 1% wynosi niewiele więcej jest dla nich grą niewartą świeczki. Sama nie oddaję 1%, bo po prostu nie mam z czego, w tym roku wyszła złotówka, więc dałam sobie spokój. Wiem, że złotówka do złotówki, ale czasem pani w okienku nie napisze dla kogo i później jeszcze dodatkowy kłopot z szukaniem tej złotówki. Bo oczywiście chciałabym żeby trafiła ona na subkonto mojego synka, a nie na ogólne konto Fundacji. Ale opiszę sytuację, która mnie spotkała kiedy prosiłam o oddanie 1% własnie Pawełkowi. Osoba proszona wyjęła 20 zł i mi je dała, żeby sobie nie robić kłopotu z wypełnianiem PITa itd. A nie o to przeciez chodzi. Dla wielu ludzi papierkowa robota to jest jednak wciąz wielki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 1% przekazujecie? 19.03.07, 23:50 Przekazuję. Od samego początku istnienia 1 %. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 07:22 Hehe, też właśnie chciałam zadać to pytanie Miałam zamiar przekazać oczywiście, ale tak sobie myślę - trzeba puścić przekaz pocztą czy tam w agencji PKO albo w banku, prawda ? Wczoraj płaciłam rachunki w PKO i zapytałam czy te przelewy są zwolnione z opłaty. Oczywiście nie są. Więc żeby wysłać te kilkadziesiąt groszy muszę zapłacić za przelew 2,50. W swoim banku nawet więcej. Więc nie wiem czy przekażę. Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Nie 20.03.07, 07:54 Ja to jak denea. Nie powiem, leń ze mnie wyłazi. Jak mam iść na pocztę odstać swoje i zapłacić 2, 50 to mi się odechciewa. Nie przesadzam, ale teraz to mi do przysłowiowego 1 z ledwością starcza i za te 2,50 mam wędlinę na chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta76 Re: Nie 20.03.07, 08:06 Ja, jak placilam w banku w ktorym rachunek mial odbiorca, nie placilam nic za przelew. Wiec jak sie ma nic nie oddac, to lepiej oddac na organizacje, gdzie nie zaplacisz za przelew. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes123 Re: na poczcie przelew 1 % - wynosi 1,00 zł. 20.03.07, 08:00 Przekazuję Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: na poczcie przelew 1 % - wynosi 1,00 zł. 20.03.07, 08:09 Przekazuję, od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: na poczcie przelew 1 % - wynosi 1,00 zł. 20.03.07, 10:16 przelew internetowy nie kosztuej nic, albo gora 50 groszy Odpowiedz Link Zgłoś
iwles No własnie.Nie trzeba płacić 2,50.Są inne możliwoś 20.03.07, 10:21 możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 08:17 Tak, od początku jak tylko było można. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 08:18 Oczywiście. A przelew mozna puscic z konta, niekoniecznie na poczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 08:24 Przekazuję - od zawsze na jeden cel - hospicjum dziecięce w Lublinie. Praktycznie to wygląda tak - najpierw trzeba ten 1% podatku wpłacić na konto danej instutucji a dopiero później Urząd Skarbowy to zwraca - sądzę, że dla wielu to problem. Kiedyś rozliczalam jedną osobę, która deklarowała wpłątę 1% ale jak usłyszała, ze musi te pieniadze wyłożyć i zapłacic to zrezygnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 08:45 ada_zie napisała: > Kiedyś rozliczalam jedną osobę, która deklarowała wpłątę 1% > ale jak usłyszała, ze musi te pieniadze wyłożyć i zapłacic to zrezygnowała. Od tego roku to sie zmieni - w deklaracji bedzie sie wybieralo organizacje, na ktora 1 % chcemy przekazać i to US dokona przelewu. Odpowiedz Link Zgłoś
gofer73 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 08:51 Przekazujcie! Piszę to z perspektywy matki chorego dziecka. Nawet nie macie pojęcia ile ten 1% znaczy dla rodziców chorych dzieciaków - każdy sprzęt, większość terapii niezbędnych chorym dzieciom muszą finansować w dużej mierze sami. A to są olbrzymie kwoty, co przy zwykle jednej pensji (któreś z rodziców opiekuje się dzieckiem) jest nie do zrealizowania z własnej kieszeni. A to faktycznie już ostatni rok - od przyszłego przelew zrobi za nas US a co za tym idzie "zidywidualizowanie" wpłaty na konkretne dziecko będzie bardzo utrudnione. Jeśli więc znacie jakieś dziecko potrzebujące w ten sposób pomocy - nawet się nie wahajcie! Ja też przekazuję. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 08:48 Oczywiście. Co to za problem? Tracimy w życiu tyle energii na robienie mnóstwa bezsensownych rzeczy i ma mi być żal tych paru chwil na przekazanie komuś paru groszy? Wybieram co roku różne organizacje, w tym - ze względu na pamięć mojego psa - dam na organizację szkolącą psy - przewodniki. W zeszłym nie musiałam płacić podatku. Po prostu wzięłam i przelałam z konta trochę kasy na hospicjum. Poza tym wspieram różne organizacje przez cały rok. Zarabiając dość przyzwoicie głupio bym się czuła nie robiąc tego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:14 To może, jak jeszcze się ktoś nie rozliczył, przekaże 1% dla Ali, córeczki naszej forowej koleżanki, założycielki prywatnego fora Listopadówki 2006, o loginie utka2? Ala jest rówieśniczką mojego Stasia i urodziła się ze zrośniętymi paluszkami lewej rączki. W tej chwili Rodzice Ali zbierają pieniądze na operację Malutkiej. Caritas Diecezji Siedleckiej utworzył dla nich subkonto, na które można wpłacać pieniądze – tu fragment maila od Księdza Dyrektora CDS: "Wszelkie wpłaty proszę opatrzyć dopiskiem "leczenie Ali" na konto Caritas Diecezji Siedleckiej Bank PEKAO S.A. I Oddział w Siedlcach Nr Konta 10 1240 2685 1111 0000 3656 2387 Serdecznie pozdrawiam. Ks. Krzysztof Hapon" adres Caritas Diecezji Siedleckiej ul. Biskupa Świrskiego 57 08-110 Siedlce (www.wady-dloni.org.pl/) Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:15 A to nie jest tak że każdemu jest potrącany 1% i jest cała lista organizacji na które jest to rozdzielane, a jeśli chce sie wspomóc wybrany cel to trzeba to osobiście załatwiać.? Bo tak słyszałam w TV, że wszystkim jest ten 1% potrącany. Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 17:29 koralik12 napisała: > A to nie jest tak że każdemu jest potrącany 1% i jest cała lista organizacji na > które jest to rozdzielane, a jeśli chce sie wspomóc wybrany cel to trzeba to > osobiście załatwiać.? Bo tak słyszałam w TV, że wszystkim jest ten 1% potrącany > . Nie nie jest tak. Jeśli nie przekażesz 1 % swojego podatku dla wybranej organizacji, państwo samo decyduje na co wydać te pieniądze - np. na wojnę w Iraku, dopłaty do górnictwa albo na cokolwiek innego. Tylko jeśli sama przekażesz 1 % masz wpływ na co idzie ta część Twoich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamodras Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:27 Tak, co roku. W tym roku planuję Nikoli Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Oczywiście, od początku istnienia tego odliczenia 20.03.07, 09:38 i też nie rozumiem, jak komuś może się nie chcieć zrobić tego przelewu (nawet jeśli ten 1 zł na poczcie chce oszczędzić, to przecież zlecenie z konta można zrobić, nieprawdaż? I już nie chodzi tylko o pomoc konkretnemu choremu (choć o to też, choć niektórzy pewnie wpłacają na zupełnie inne cele), tylko o fakt, że ludzie mają tendencję do narzekania na wszystko, a jak mają okazję przynajniej w tym 1% mieć wpływ na to, na co wydawane są jego pieniądze, to wymyślają jakieś absurdalne tłumaczenia, czemu tego nie robią. 5% tylko wpłaca? Tzn. że 95 osobom na 100 już kompletnie wszystko zwisa w otaczającej rzeczywistośći? To ja się nie dziwię, że rzeczywistość ta wygląda jak wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkaaa78 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:38 Przekazuję od kiedy jest taka możliwość - na początku na Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian" a teraz, gdy synek ma subkonto w Fundacji dzieciom "Zdążyć z pomocą" to na tę fundację. I widzę,że ludzie jednak wpłacają, bo mam ( Kuba ma ) trochę na tym subkoncie, za co jestem bardzo wdzięczna. Z tym,ze pisałam apele, zanosiłam znajomym, rodzinie, w sklepach i zakładach i tłumaczyłam,że jest taka możliwość,że można, że nie warto karmić US. Nie wszyscy patrzyli na mnie przychylnie ( sporo ludzi nie wie,że tak można ) ale większość przynajmniej deklarowała, że wpłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:42 przekażemy w tym roku pierwszy raz może dlatego ze wcześniej urząd nam zwracał a teraz my musimy zanieść pieniądze do urzędu Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:46 Do tego chyba trzeba mieć wysokie dochody, prawda? Bo nam to jeszcze co roku zwracaja parę stówek.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 10:08 My też odliczamy dostępne ulgi (za internet np.), jest też co roku kwota zwolniona od podatku itd. Ale chyba b. mało ludzi nie płaci podatku w ogóle? My co roku mamy niemały zwrot, a jednocześnie ten 1% z zapłaconego podatku to zdecydowanie więcej niż wspominane przez kogoś kilkadziesiąt groszy... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 10:15 Do tego 1% to są jakieś osobne papiery, jak się to załatwia, bo ja nie mam pojęcia. Myslałam, ze dotyczy to tuylko tych, który muszą dopłacać po rozliczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
metrluba Re: Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 17:17 > Do tego 1% to są jakieś osobne papiery, jak się to załatwia, bo ja nie mam poję > cia. Myslałam, ze dotyczy to tuylko tych, który muszą dopłacać po rozliczeniu 1% może przelać kazdy, kto płaci podatek, i to na tyle wysoki, żeby 1% podatku nie wynosił dajmy na to 75 groszy. To znaczy, że jesli z waszymi dochodami mieścicie sie w całości w kwocie wolnej od opodatkowania, podatku nie placicie i 1% waszego podatku wynosi 0, czyli przelać mozecie, ale w ramach darowizny. Dopłacają po rozliczeniu tylko ci, którym ściągnieto zbyt niskie zaliczki na podatek. Z drugiej strony możesz płacić podatek i dostać zwrot, bo ściągnięto ci zaliczki przewyższające podatek obliczony na koniec roku. Natomiast nie może być takiej sytuacji, ze mieścisz się w kwocie wolnej od opodatkowania i dopłacasz fiskusowi - wtedy z reguły fiskus zwraca tobie. Prawie 95% podatników płaci podatek w przeciętnej wysokości 767 złotych rocznie. To oznacza, że 1% ich podatku wynosi 7,67 zł. Ludzie nie widzą sensu przelewania takich kwot, choć sumują się one w miliony. Zapewne dlatego, dopóki muszą to zrobić osobiście, trudno liczyć na wzrost liczby osób, która przekazuje ten 1% organizacji pożytku publicznego. Można sobie samodzielnie to sprawdzić www.mf.gov.pl/_files_/podatki/statystyki/za_2005/roz_2005_internet_2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 10:18 oczywiście każdy kto płaci podatek nawet jak ma mniej może ten jeden procent odpisać tak jak internet i w poprzednich latach remont mieszkania ale nie każy o tym myśli w tym miejscu odzywają się tylko ci co odpisują 1% a tych innych którzy tego nei robią z lenistwa czy innych powodów nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 10:23 Z ciekawości przeglądnęłam PIT-a i zrozumiałam, że całość podatku rocznego to jest akurat ta kwota wolna od podatku, która dostajemy z powrotem... Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 13:06 Niezależnie od tego, czy dostajesz zwrot czy nie, 1% możesz wpłacić i nic na tym nie tracisz. To idzie z podatku, który i tak musisz zapłacić, tylko zamiast do urzędu skarbowego trafia do potrzebującej tych pieniędzy organizacji. Zwracają ci tę kwotę razem ze zwrotem podatku (przynajmniej tak było w zeszłym roku, nie wiem, czy w tym przelewa urząd czy też samemu trzeba zrobić przelew i potem dostaje się zwrot). Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: Chyba nie - to nie ma związku ze zwrotem 20.03.07, 13:14 "wracają ci tę kwotę razem ze zwrotem podatku (przynajmniej tak było w zeszłym roku, nie wiem, czy w tym przelewa urząd czy też samemu trzeba zrobić przelew " czyli cos tam zrobic od siebie zapłacic kasę ( a trzaba ja miec ) a potem dostaniesz tą kasę z urzędu ( trzeba poczekać) wiec jak to US ma tobie oddac to za tym nie chodzisz bo nie zawsze ci się chce a jak ty masz zanieś kasę d US to wtedy jest wyższa motywacja no chyba że chęć pomocy motywuje czego wszystkim potrzebującym i pomagającym życzę Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:55 Tak, co roku. RObię przelew za pośrednictwem internetu, płacę 0,50. CHyba lepiej oddać te pieniądze organizacji niż urzędowi skarbowemu. Można raz pofatygować się na pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś
palolinkaa Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:56 tak, przekazuje ten 1% na chore dziecki na mukiwizcydoza Odpowiedz Link Zgłoś
nataliaostrowska Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 09:58 ja wlasnie zamierzam na Nikolke. ale troche sie martwie, czy polapie sie w tych wszystkich zakamarkach, zeby doszlo akurat do niej Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 10:01 Oczywiscie, choc troche mniej dla tego panstwa okropnego a troche wiecje dla ludzi ktorzy wiedza jak wydawac pieniadze. Tylko ze w moim przypadku to sa tak smieszne kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Co do "śmiesznych kwot" 20.03.07, 10:11 Może one i jednostkowo nie są duże, ale jeśli np. 1000 osób się jednak zmobilizuje, to uskłada się z tego konkretna suma, a jeśli każdy by stwierdził "e tam, co to za kwota", to ktoś w potrzebie nie dostanie NIC. Zatem różnica jest i zachęcam wszystkich, by jednak wspierali cele, które za warte wsparcia uważają nawet tymi małymi kwotami. Odpowiedz Link Zgłoś
symplegada Re: Przekazuję 20.03.07, 10:25 Oczywiście, od początku, przelewem z konta internetowego, ze wspólnego małżęńskiego PITa. Przedtem, kiedy mogłam, wplacałam jakieś drobne kwoty. A i tak mam poczucie, że to tylko uspokajanie mojego sumienia. W tym roku to będzie może z 50 zł, śmieszna kwota, ale co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 10:32 Przekazuję. Najpierw na Stowarzyszenie Rodziców Dzieci z ZD a teraz na poszczególne dzieciaczki Sama zbieram tez na pomoc dla moich synków. Prawda jest taka - grosz do grosza ale nie wszystkim sie chce... Bo gdyby to było p[rostsze, nie trzebaby było robic przelewów, wypłacac z własnej kieszeni to chyba rodzicom i organizacjom łatwiej byłoby uzyskać ten jeden malutki %. Dziecko niepełnosprawne w naszym kraju nadal traktowane jest jak obywatel gorszej kategorii... a juz dziecko upośledzone to wogóle... Dlatego rodzice wiekszośc kosztów musza ponosic sami. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 10:54 Proszę nie myślcie, ze 50 zł to śmieszna kwota lub ze nie warto. W przypadku mojego synka to 1 godzina terapii więcej lub dodatkowe suplementy, które wspomogą jego rozwój. Ja od kilku lat przekazuję 1 procent (w tym roku po raz pierwszy dla mojego synka), przecież to tak niewiele kosztuje, a można zrobić wiele dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 11:22 Bardzo cieszę sie, że niektórym ludziom się chce. Na nasze stowarzyszenie w zeszłym roku wpływały wpłaty w bardzo różnej wysokości - najmniejsza była 1,90 zł. I podziwiam takich ludzi, że im się chce, że nie są obojętni. Odpowiedz Link Zgłoś
poolato Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 14:45 Czy nie wydaje Ci się, że sprawianie sobie teraz kolejnego, trzeciego dziecka kiedy już nie macie środków i prosicie o wsparcie na dwoje młodszych, chorych to lekka nieodpowiedzialność? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 16:31 poolato napisała: > Czy nie wydaje Ci się, że sprawianie sobie teraz kolejnego, trzeciego dziecka > kiedy już nie macie środków i prosicie o wsparcie na dwoje młodszych, chorych > to lekka nieodpowiedzialność? A to jest brak taktu i kultury - delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 11:00 w kwestii smiesznych kwot- gdyby wszyscy oddali 1% uzbiera sie 300 MILIONOW zlotych. Owsiak zebral 30 MILIONOW, co roku chlopak zbiera tego rzedu kwoty i ile robi. wplacam oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 11:14 A ja nie mogę (( Mój mąż jest przedsiębiorcą korzystającym z podatku liniowego 19 %, a takie osoby nie mogą przekazywać 1% na cele społeczne. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo 1% z tych 19%, które płacimy, to calkiem spora kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: do agnieszki 20.03.07, 11:25 Oragnizacje pozarządowe w roku ubiegłym występowały do premiera o zmiane w ustawie n/t odliczeń dla liniowców. Niestety, nic to nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 17:21 agnieszka_azj napisała: > A ja nie mogę (( > Mój mąż jest przedsiębiorcą korzystającym z podatku liniowego 19 %, To Twój mąż nie może przekazać 1%. Również nie możecie rozliczać się wspólnie w takim przypadku..... Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 12:04 Dlatego napisałam że jeszcze nie wiem. No bo sorry, jak ktoś ma zarobić 2,50 na tym że prześlę powiedzmy 76 gr dla PAH to mi się trochę absurdalne wydaje. Bank mam daleko i byłaby cała wyprawa - tu, przyznaję że leń ze mnie wyłazi, zresztą przelew byłby jeszcze droższy. W internetowym konta nie mam. Ale skoro piszecie że na poczcie 1 zł to pewnie przekażę, pocztę mogę zaliczyć w ramach spaceru US chyba się będzie tym zajmował dopiero od przyszłego roku, wtedy pewnie więcej ludzi, co to szukają dziury w całym, jak ja, się zdecyduje Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 12:09 Problem polega tylko na tym, że są plany aby w przyszłym roku US przekazywał tylko wpłaty powyżej 5 zł. - żeby pokryc koszty przelewu. Odpowiedz Link Zgłoś
zorza28 Re: 1% przekazujecie? 20.03.07, 12:53 My przekazujemy co roku komuś innemu. Ludzie nie przekazują bo ktoś kto ma niskie dochody musi najpierw wpłacić pieniądze ze swojej kieszeni a potem czekać na zwrot z US. I uważają, że szkoda zachodu żeby za paroma złotymi latać na pocztę czy do banku. A szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
abosa no baaa! 20.03.07, 12:59 tylko zawsze jest problem komu... (bo typów zawsze kilka) Odpowiedz Link Zgłoś