be_em 08.06.07, 15:53 ech.. cudne to były czasy dyskoteki, miłość, zachód słońca na plazy, kompot z suszonych śliwek, zielona noc pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 16:09 Kompotu z suszonych śliwek nie pamiętam. Zawsze były popłuczuny ze świeżych. Albo rozcieńczony kisiel, przypominajacy bardziej krochmal niż kisiel. Poza tym pamiętam, że często nie dawali noży i trzeba było masło na kanapkach rozsmarowywać łyżką. I że zupa mleczna zawsze miała kożuchy. Reszta wspomnień jest przyjemniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 16:15 Jeździłam, jeździłam, czasem nawet na 2 turnusy jednego lata. Wolałam niż na wczasy z rodzicami. Nie mam niemiłych wspomnień, no może z jednych kolonii, miałam wtedy chyba 10 lat, było naprawdę kiepsko. Ale wszystkie pozostałe wpominam super. Na jednych poznałam "miejscową" dziewczynę z którą przyjaźnimy się do dziś, będzie już ponad 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 16:30 A te sale w szkole i panią za parawanem pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 16:41 kompot z suszonych śliwek nie piłam ale kolonie uwielbiałam i te pierwsze miłości ach )) Odpowiedz Link Zgłoś
jusienka Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 17:56 Najpierw jezdzilam jako kolonistka, pozniej jako wychowawczyni. To byly fajne czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmolinka Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 18:00 Pierwsza to był dla mnie koszmar Ale druga )) Oj powtórzyłabym ją sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 18:02 super było)) ja jeżdziłam w jedno iejsce co roku, do Pobierowa, było nieziemsko)ach, młodość)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewamariusz7573 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 18:14 Super czasy,leżenie plackiem na plaży.Dyskoteki,śluby kolonijne... Jedna kolonia była niesamwoita-my dzieci polskie,i rosyjskie i niemieckie. Do tej pory pamiętam niemki ,jak przeberały się w łazienkach bez skrępowania i ciuchów,a my...byłyśmy w szoku. Miłości były fajne ,bo takie poważne-na całe wręcz życie. Moja najlepsza kolonia to gdzieś pod Gdańskiem,prawie jak obóz.Las,namioty,gwiazdy....i 15 latek już Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 18:31 Ech,ta paskudna zupa mleczna...Te wspolne natryski z drewnianymi raszkami...Nie cierpialam kolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 21:19 jedne były rewelacyjne, inne beznadziejne-no w sumie jedna to była całkowita porażka-najgorszy sierpień mojego życia-trauma na długie lata, wielkie szczęście,ze los mi zrekompensowałi po roku były najlepsze wakacje mojego dzicięco-młodzieżowego życia-czyli rachunek na 0. w sumie aż się dziwię sama sobie ,ze przetwałam w całosci i dobrym zdrowiu)) Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek mowa! 08.06.07, 21:22 na pierwsza kolonie pojechalam w wakacje miedzy zerowka i I klasa... do Ilowy Zaganskiej :o) hehe... a potem tak juz bylo, ze co roku jezdzilam na kolonie i zimowiska...potem zamienilam kolonie na obozy harcerskie... bo bylam w ZHRze.... a potem zrobilo sie fancy-shmency i zaczely sie obozy zagraniczne...ech...kolonie byly CZADOWE!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: mowa! 08.06.07, 21:24 co to za panie za parawanem? nie czaje bazy? ze niby w szkolach sie spalo? nigdy nie bylam na takiej kolonii...zawsze mieszkalam w osrodkach wypoczynkowych, domkach [te byly najfajniejsze], namiotach, ale w szkolach nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: mowa! 08.06.07, 21:28 a ja mieszkałam właśnie w ośrodku zbudowanym specjalnie w celach 'kolonijnych"-=dośc dużym i tam były pawilony ze sporymi salami, gdzie wychowawczyni miała oddzielony swój fragment sali z łózkiem i innymi rzezcami parwanem właśnie a właściwie taka zasłonką...cóz to były za emocje obserwować jak pani sie rozbiera przy małej lampce...hehe zwłaszcza dla wychowawczyni chłopięcej grupy))) Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 21:27 jeździłam i tego nie znosiłam Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 21:42 ja mam raczej kiepskie wspomnienia rodzicie mnie na siłę pchali, ja źle znosiłam pobyt, kiepsko się aklimatyzowałam i przede wszystkim (i to mam do dziś) źle się czułam mając do dyspozycji baaardzo kiepskie zaplecze sanitarne (wychodki poza domkiem, prysznic 0,7 km od ośrodka przez las, wskutek zimnego i ulewnego turnusu zabroniono nam z nich korzystać bo się przeziębimy w drodze powrotnej, rok później w tym samym miejscu - upał i susza więc z prysznica też nici bo nie ma wody) jak to sobie przypominam, to.. ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
organica ach kolonie... 08.06.07, 21:59 kolonie i obozy to prawdziwe freedom! od domu, rodziców i w ogóle najpiękniej wspominam bieszczady a kożuchy w zupach mlecznych uwielbiałam Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek gdzie wy jezdzilyscie???? 08.06.07, 22:04 co to za koszmarki????? ja zawsze mialam ok, a jezdzilam w rozne miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re: gdzie wy jezdzilyscie???? 08.06.07, 22:20 "A te sale w szkole i panią za parawanem pamiętacie?" Pamietacie. Ja spalam w szkole :p Odpowiedz Link Zgłoś
be_em mijaczku:) 09.06.07, 07:52 mijaczek napisała: > co to za koszmarki????? ja zawsze mialam ok, a jezdzilam w rozne miejsca... tą iłową żagańską to mnie powaliłaś to tylko parę km ode mnie ja zawsze jeżdziłam nad morze Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: mijaczku:) 09.06.07, 09:45 be_em napisała: > > > > tą iłową żagańską to mnie powaliłaś to tylko parę km ode mnie ja zawsze > jeżdziłam nad morze no widzisz... moj ojciec pracowal w tamtych czasach w firmie, ktora siedzibe miala w Zabrzu, wszystkie dzieciaki byly stamtad, ewentualnie z Walbrzycha...my jako jedyni [ja i moj brat] bylismy z Zielonej Gory...dla tamtych dzieciakow wyjechac ze Slaska to byla atrakcja... i czesto wlasnie wybierano okolice Zielonej Gory... Ilowa, Lagow, inne jezcze miejsca, o ktorych nie pamietam, bo to wieki temu bylo... w kazdym razie na kolonii nad morzem bylam w Ustce...raz lub dwa...tez nie pamietam... anyway...to jezdzenie na kolonie blisko domu bylo super, bo zawsze mniej wiecej w polowie kolonii byla wycieczka do Zielonej Gory...dzieciaki szly zwiedzac miasto, a ja i moj brat bylismy wysadzani pod domem...mama nas karmila, gonila do lazienki, zmieniala ciuchy, dawala kase i wracalismy szczesliwi na kolonie. to bylo super! Odpowiedz Link Zgłoś
be_em Re: mijaczku:) 09.06.07, 15:36 jak jesteś z Zielonej Góry to dlaczego nie ma Cię na moim forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 22:24 na kolonii byłam tylko raz - porazka totalna nadopiekuncza wychowawczyni zepsula cala frajde. ale obozy żeglarskie, na które jezdziłam ,wspominam zupełnie inaczej )) chociaz pogoda nie zawsze dopisywala to i tak było SUPER )) pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
olcia029 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 08.06.07, 22:54 oj jeździło się i brykało. Pamiętam spanie w szkołach, wtedy było najweselej, bo dużo osób na jednej sali. Tak mi to weszło w krew, że potem jeździłam jako wychowawca. Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu jakie niektóre panie wychowawczyni były nieodpowiedzialne.... nawet te nauczycielki ze sporym stażem zawodowym np.: zezwalanie na kąpiel dzieci we Pilicy bez wyznaczonego kąpieliska - na dziko, wędrówki po górach popołudniami-bez szlaku i rozwlekanie grupy na sporą odległość ( część skręciła nie tam gdzie trzeba i znalazła sie po kilku godzinach poszukiwań) wrrrr. Do moich ulubionych atrakcji należało wywoływanie duchów, opowiadanie strasznych historii, podchody. Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 09.06.07, 08:13 oj pamiętam było super, zawsze i wszędzie, miałam szczęście, dobre sanitariaty i małe pokoje, a raz wielki namiot, ( miałam 16 lat, i łatwo, i cicho można było tyłem namiotu czmychnąć, na schadzki) oj to było..... jak wnosiły tylko zupę mleczną na salę miałam odruch wymiotny, pierwszego dnia go nie hamowałam i więcej zupy przede mna nie stawiali, Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 09.06.07, 09:36 Pamiętamy! Jeździłam na kolonie nad morze "z kopalni". Gdynia - Oksywie głównie. Spaliśmy w szkole podstawowej. Pani wychowawczyni za parawanem była Kolonie kojarzą mi się głównie z dyskotekami (niesamowita atrakcja), graniem w remika podczas deszczowych dni, konkursami na piosenkę kolonijną (kiedyś wygrałam razem z dwiema koleżankami - dostałyśmy mazaki hehe), konkursami plastycznymi (uwielbiałam je - często wygrywałam), zieloną nocą (i smarowaniem klamek pastą do zębów), pierwszymi miłościami i wywoływaniem duchow. Są jeszcze takie incydentalne wspomnienia jak zatrucia pokarmowe po kolonijnym jedzeniu ;- ) dwa razy mi się to zdarzyło. Raz bywało lepiej, raz gorzej, ale zawsze było co wspominać. Własne dziecko wysyłałabym, to niezła szkoła życia, a jakie wspomnienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 09.06.07, 09:51 to co morgen stern napisala to moje tez najlepsze wspomnienia...oprocz wygrywania konkursow plastycznych...jasne, ze zdarzaly sie jakies akcje, ktore byly nieciekawe... raz jak bylam na kolonii w Plotkach kolo Pily to po kapieli w jeziorze cale plecy usialo mi jakims cholerstwem...prze zmiesiac kapalam sie w krochmalu...innym razem cala kolonie lalo...a my w namiotach... nic nie schlo...masakra...ale to byly wlasnie te uroki... najlepsze kolonie jakie wspominam to te w Tleniu kolo Bydgoszczy...bylam tam dwa razy. OSrodek ten, wrecz luksusowy...sponsorowany przez firme LEGO...Boszsz...czego tam nie bylo! Jezdzenie Meleksem, go-cart'ami, mini golf, kregle, komputery, lekcje tanca, juz nawet nie pamietam co jeszcze, ale wszystko bylo po prostu na najwyzszym poziomie, pokoiki male, 3-4 osobowe, kazdy ze swoja super lazienka... co rano budzila nas muzyka z radiowezla...do dzisiaj jak slysze Boney M to kojarza mi sie tamte klimaty....ech...i moja pierwsza wielka milosc...oj...dlugo nie moglam go odchorowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
lidia341 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 09.06.07, 11:23 ja jeździłam jako uczestnik i jako wychowawca) Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 09.06.07, 15:42 Pamiętam, oj pamiętam! NAjpierw kolonie a później obozy. Warunki różne na początku szkoły potem ośrodki np. obóz w Słowacji: hotel z basen , i kelnerzy podający jedzenie dzieciaką i to jedzenie z "wyższej" półki. Odpowiedz Link Zgłoś
mesia2508 Re: kto jeździł na kolonie ręka do góry;) 09.06.07, 15:53 oj... ale się rozmarzyłam... panią za parawanem miałam w Kartuzach, a potem jeździłam nad morze, a tam zawsze był jakiś turnus z boskimi chłopakami ze śląska. Normalnie całe pawilony 14-letnich przystojniaków. Ale ubaw mam teraz jak sobie myślę ... A teraz są jeszcze kolonie? chyba tylko z biura podróży? Odpowiedz Link Zgłoś