Dodaj do ulubionych

Dobry pomysł na stare zdjęcia?

12.07.07, 19:15
Zdobyłam stare unikalne zdjęcia mojej rodziny. Chcę je zeskanować a następnie
wywołać. Orientujecie się, czy one ładnie wyjdą? Jakieś sugestie -
rozdzielczość, wielkość i te pe? W ogóle robi się takie rzeczy, czy
wymyśliłam kwiatki na wierzbie?
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 19:31
      > Zdobyłam stare unikalne zdjęcia mojej rodziny. Chcę je zeskanować a następnie
      > wywołać. Orientujecie się, czy one ładnie wyjdą?

Pytanie trochę źle postawione, ta jakby zapytać czy facet którego mijasz na ulicy w każdy czwartek może być dobrym mężem?
      Zależy jak będziesz te zdjęcia wywoływać, są labolatoria gdzie wszystko robi automat i zdjęcia dobrze zrobione mogą źle wyjść, a czasem takie sobie zdjęcia można podciągnąć, jak trafisz na dobrego fachowca. Popytaj w swoim mieście gdzie jest jakiś dobry zakład fotograficzny.
      Podobnie jak ze skanowaniem oraz rozdzielczością, zależy jaki masz skaner, czy zdjęcia są duże, czy małe, czy zniszczone, ruszone itd. czy masz foto shopa i potrafisz się nim bawić.

Generalnie, robi się takie rzeczy, jest to dobry pomysł, również z powodu, że jak zdjęcie ulegnie zniszczeniu, zawsze masz skan.
    • rita75 Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 19:35
      W ogóle robi się takie rzeczy, czy
      > wymyśliłam kwiatki na wierzbie?

robi siesmile
      Popytaj w dobrych zakladach fotograficznych, zajmujacych sie fotografią cyfrową.
    • morgen_stern Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 19:47
      Mój mąż obrobił tak kilkaset zdjęć. Podpowiada, żeby skanować w rozdzielczości
      300 DPI, ale ja nie mam pojęcia, co to znaczy wink
      Jesli jesteś z Wawy, mogę wysłać namiary na zakład foto, gdzie on nosi zdjęcia.
      Jest tanio i solidnie.
    • aluc Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 19:57
      idź z tym do dobrego labu, zrobią nawet retusz uszkodzeń, jeśli trzeba będzie,
      zgrają na płytę, zrobią wydruki na papierze fotograficznym - bo o to ci chyba
      chodzi, kiedy mówisz o wywołaniu wink wielkość powiększenia jest ograniczone
      wielkością wyjściowego zdjęcia, jeśli chcesz zachować jakość
      sama raczej tego nie rób

aha - w Warszawie znam dwa takie laby i nie są tanie, ale efekt jest doskonały
      • beniusia79 Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 20:02
        ja ostatnio wywolywalam stare fotografie rodzinne, maz je po zeskanowaniu
        troche zretuszowal. wyszly super. wywolywalismy przez internet
        • endzi11 Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 20:17
          To sie nazywa reprodukcja i każdy dobry zakład fotograficzny powinnien sie tym
          zajmowac,jesli zdjecie jest podniszczone zamawiasz reprodukcje z retuszem,dobry
          grafik zrobi tak ze zdjecie bedzie wygladac jak nowe,wywołają Ci na papierze
          fotograficznym i nagrają na płyte.Kiedyś sie robiło zwykłe reprodukcje na
          negatywach,15 lat temu to robiłam jeszcze jako uczennicasmile
    • demarta Re: Dobry pomysł na stare zdjęcia? 12.07.07, 20:22
      mój kolega zajmuję się takimi rzeczami zawodowo. wiem, że kiedyś "poprawiał"
      moje zdjęcia robiąc "zdjęcie" zdjęciu. podobno jak się ma dobry sprzęt, to w
      taki sposób też można wiele nakombinować. ale napewno tylko specjalista
      najlepiej ci doradzi. a pomysł przedni! ja uwielbiam przechowywać takie
      rodzinne unikaty wink))))
    • mathiola laboratoria 12.07.07, 20:36
      popatrzyłam sobie po cennikach i odjechałam - wychodzi na to, że za swoje
      zdjęcia musiałabym wybulić dobrych kilka stów - nie stać mnie sad
      Muszę jednak sama - mąż zna się na fotoshopie, tylko, kurna, skaner mam ponoć
      kijowy do starych zdjęć, dowiedziałam się właśnie sad
      No ale nie ma inej rady, może jednak się coś z tego da wykroić.
      • demarta Re: laboratoria 12.07.07, 20:44
        mathiola, daj znać jaki to jest "dobry" skaner do waszych zdjęć, może u nas się
        taki znajdzie i wtedy mozesz przesłać pocztą, my zeskanimy i odeślemy zdjęcia...

nie twierdzę, ze napewno znajdę idealny okaz skanera, ale poszukać to nie
        problem.
        • mathiola demarta 12.07.07, 20:49
          straszne dzięki, ale mam bardzo mało czasu na zrobienie tych skanów -
          właścicielka pilnuje jak harpia i ledwo jej te zdjęcia z pazurów wyrwałam.
          Jakbym je wysłała pocztą, prawdopodobniej zapłaciłabym za to życiem smile
          Podejrzewam, że taniej byłoby przesłać twój skaner pocztą wink)
          Ale - zeskanowałam pierwsze na próbę z różnymi kombinacjami ustawień i za
          trzecim razem efekt jest lepszy niż w oryginale, jeszcze photoshop i będzie
          cacy smile)
          • demarta Re: demarta 12.07.07, 21:02
            no to good smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka