agnieszkas72 26.07.07, 21:00 Może któraś z Was ma takiego psa?Moja córka marzy własnie o takim,a nam zależy na tym,żeby pies był czujny,zrównoważony,przyjacielski w stosunku do dzieci i innych zwierząt.I raczej spory. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna35 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 21:05 Córce sie marzy? A co będzie jak przestanie jej się marzyć, a pies już będzie w domu? Agnieszko wybacz, ale mam dość jak słyszę, że dziecku się marzy piesek i musi go mieć, bo ja mam w domu dwie takie "dziecięce zachcianki", które szybko się dziecięciu znudziły, a do mnie na tymczas trafiły jako 7 miesięczne szczeniorki. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 21:24 Joanno,córce podobaja się takie psy ale pies nie będzie jej własnością - jest po prostu potrzebny w domu.Od niedawna mieszkamy na wsi,jest sporo przestrzeni do pilnowania.Zapewniam cię,że nie jestesmy osobami traktujacymi psy jak zabawki dla dzieci.Mamy już suczkę,która jest z nami od 13 lat i chcemy,żeby młody pies pojawił się,póki jest ona jeszcze w dobrej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 21:28 No to mi ulżyłojeszcze raz przepraszam, ale jestem trochę przeczulona na tym punkcie. Nie znam się na collie(oglądała Lassie?). Moi znajomi mają labradora i twierdzą, że to jest największa psia gapa jaka widzieli, idealny dla dzieci. 110% cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 21:30 jeśli macie przestrzeń to chyba dobry wybór.U mnie w rodzinie jest taki piesek,przemiły,dzieci pilnuje jak swoje ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 21:40 A czy wiesz może ,czy collie mają skłonności do jakiegos typu chorób? Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 22:17 nie mam pojęcia,znajomych pies nie choruje ma już 6 lat.Najlepiej poszukaj w internecie albo jeszcze lepiej idź do weterynarza,powinien Tobie pomóc Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: znalazłam coś w necie 26.07.07, 22:23 ] Aby pies miał efektowną szatę wymagana jest jej regularna pielęgnacja. Ze względu na dużą aktywność, konieczne jest zapewnienie odpowiedniej dawki codziennego ruchu. Collie podatne są na dysplazję biodrową i choroby oczu - PRA (postępujący zanik siatkówki) i CEA (anomalia oczu Collie). Częściej niż u innych ras występuje też rak kości i przerost dziąseł. Odpowiedz Link Zgłoś
sheer.chance Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 22:55 A ile lat ma corka? Collie nigdy nie mialam, ale z tego co wiem, to dosc wrazliwe psy,zle sie czujace w rozwrzeszczanym, niespokojnym towarzystwie, wiec lepsze dla starszych dzieci. Poza tym, jako owczarki musza miec cos do roboty. Zamkniety na podworku pies, ktorego jedynym zadaniem jest pilnowanie, moze sie nudzic. Z drugiej strony taki pies swietnie bedzie sie sprawdzal np w agility, co dla was (razem z cora) moze byc swietna zabawa. Jezeli chodzi o pielegnacje siersci, to zawsze mozecie kupic krotkowlosego- mniej przy nim pracy. Jezeli nie jestescie pewni jaka rase wybrac, radze przejrzec dokladnie jakas dobra encyklopedie ras psow, gdzie znajdziecie charakter, temperament i wymagania psiaka. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_pelka1 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 23:20 Najważniejsze żebyście nie kupowali psa ze względu na wygląd tylko charakter! Możecie wypisać jakieś rasy, które wam się podobają i pokolei eliminować te, których charakter wam nie odpowiada. Jak już zostanie wam kilka ras to podzwońcie do hodowców i pogadajcie jakie te psy są i jak wygląda wszystko w praktyce potem ewentualnie pojedźcie do hodowli, żeby zobaczyć na żywo jak się zachowują, czego potrzebują itd. I koniecznie kupcie psa z rodowodem z prawdziwej hodowli! Dla mnie idealną rasą jest whippet. Sorki, że tak pouczam, ale przeczulona jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 23:22 Najlepszy wybór-to Labrador. Ale collie też są przeslodkie Odpowiedz Link Zgłoś
sheer.chance Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 26.07.07, 23:54 Fajna rada Tylko, ze labrador to nie pies dla kazdego. Poza tym dziewczyna pisze, ze chce psa do pilnowania. Do tego tez lab sie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 27.07.07, 00:04 Colli do pilnowania domu też się nie nadaje< to nie owczarek niemiecki. Moja Alisza to raczej obcego zaliże z radości niż przegoni szczekaniem. Ale dla dzieci są odpowiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
askastar border collie 27.07.07, 01:46 wlasnie, ja mam bordera, inny niz lassie, i musze powiedziec, ze to najfantastyczniejszy pies jakiego miala ale pies wymaga naprawde duzo uwagi. moj ma instynkt, nie ma czego zaganiac (owce) a wiec moje pozostale dwa zwierzaki maja z nim zabawe (lub on z nimi). Wymaga duzo ruchu--biegania, aportowania, w domu zabawa pilka. Nigdy na nic nie chorowal, nie ma problemu z jedzeniem -nie jest wybredny,ale je malo. Pelnia szczescia to na spacerze, moglby caly dzien lazic, w domu jest nauczony byc sa,ale wiem,ze to dla niego przykre.Ale nauczylam go,ze jak tylko wracam to w nagrode na dluuugi spacer. Jest niezmiernie inteligentny, sam sie duzo uczy. I ma b.dobra pamiec-kiedys dzieciak zabral mu patyczka, i nie pzrepada za dziecmi (nie mam ,weic nie ma problemu). Jak dziecko do niego podchodzi, odchodzi bez okazania agresji. Cichy (nie szczeka,chyba,ze go poprosze).Jak kogos pokocha-to na zaboj. To sum up-pies ideal,ale wymaga duzo uwagi, nauki i uczucia Znajac zycie, dzieci nie bywaja tak konsekwentne,wiec pomysl dla corki uwazam za nie do konca pzremyslany. Jak ktos ciekawy wygladu- zapraszam do syganturki Odpowiedz Link Zgłoś
ewela-87 Re: border collie 27.07.07, 09:00 Dla mnie idealnym psem dla dziecka jest właśnie labrador.Wiem z własnego doświadczenia, bo mam labradora.Najpierw pojawił się pies, a dopiero po 1,5 roku dziecko i pies nie okazuje zazdrości.Podchodzi do Małej, wącha ją, poliże, ale inaczej niż dorosłego-Oliwię liże delikatniej.Do pilnowania moim zdaniem też się nadaje,bo jak ludzie widzą takie bydlę(mój ma prawie dwa lata i waży ponad 40 kilo)to się po prostu boją,mimo, że pies jest wyjątkowo łagodny. Chociaż z drugiej strony jak poczuje zagrożenie od obcej osoby, to też poszczeka. Mój labrador nie choruje, tylko trzeba pamiętać o tym, żeby kupować mu porządną karmę, a nie jakąś taniochę.Ja mojemu kupuję Chappi albo Darling. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela-87 Re: border collie 27.07.07, 09:08 dodam jeszcze, że mój pies uwielbia bawić się z 1,5-rocznym synkiem mojej szwagierki.Razem biegają jeden za drugim i mimo sporej masy pies jest ostrożny, nie prewraca małego.Dziecko ciągnie psa za ogon, za uszy, wkłada mu ręce do mordy, a ten nie zwraca na to uwagi.Jak ma już dość takiej zabawy to odwraca łeb albo po prostu odchodzi.Według mnie to jedna z niewielu ras godna poleceniu jeżeli chodzi o psa dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: border collie 27.07.07, 11:58 karma Chappi lub Darling to właśnie jest taniocha - nie wiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
ewela-87 Re: border collie 27.07.07, 12:01 To ciekawa jestem co ty swojemu zwierzakowi kupujesz, Royala? Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Ja mam collie... 27.07.07, 09:57 Suczkę. Bardzo przywiązuje się do osób. Raczej nie polecam tej rasy jako obronnej. Owczarek ten był przeznaczony do wypasu owiec i to ma w genach. Zagania wszystko. Gdy jesteśmy w lesie biega, szczeka i za wszelką cenę chce nas utrzymać w kupie. Dzieci kąpią się w jeziorze i piszczą, collie dostaje szału i wszystkie dzieci chce wyławiać i "ratować". Potrafi zalizać na śmierć każdego kto okaże jej minimum sympatii czy zainteresowania. Dużym plusem jest to, że mało szczeka. Musi ją naprawdę coś zdenerwować żeby podnieść głos. Nie trawię psów które stoją pod płotem i ciągle ujadają bez żadnego powodu. Nasza suczka jest łagodna. Nigdy nawet nie warknęła na naszego synka (2,5 roku) gdy ten nadepnął jej na ogon, czy włoży palec do oka. Gdy collie ma dość ucieka przed dzieckiem. Chociaż muszę przyznać, ze nasza suczka ma wielkie poczucie sprawiedliwości i generalnie ratuje wszystkich, którzy są w zagrożeniu. Kiedyś eksperymentowaliśmy z mężem bo chcieliśmy zobaczyć jak bardzo obronny jest ten nasz pies i na ile możemy na niego liczyć. Mąż udawał, ze mnie bije i nasza psina rzuciła się wtedy na męża nic mu nie robiąc. Skoczyła mu na plecy i pokazała zęby. Potem zamieniliśmy się rolami. Ja lałam starego i niestety mnie się od psa oberwało. Jaki z tego wniosek? gdy napadną na Ciebie nie lej oprawcy bo dostanie Ci się od psa I jeszcze jeden przykład. Kiedyś kiedyś bardzo dawno temu gdy chodziłam do liceum też miałam collie, ale psa. Pies mądry ale mniej ułożony i nie tak grzeczny jak suczka, którą mam teraz. Pies ten uwielbiał wszystkich oprócz jednej dziewczynki- koleżanki mojej młodszej siostry. Gdy ta przychodziła pies ujadał i stawał się tak agresywny, że musieliśmy zamykać go w innym pokoju. Byliśmy przerażeni tym zachowaniem i w pewnym momencie rodzice rozpatrywali opcję uśpienia psa. Później się okazało, ze ta dziewczynka kradła zabawki mojej siostrze. Pies "wywąchał" to wcześniej niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Owczarek collie-czy to dobry wybór? 27.07.07, 12:01 Ja po wczorajszym dniu mam ochotę zabić dwa owczarki collie razem z ich małoletnim rozdartymi właścicielami. Qźwa, życ się nie da z takimi sąsiadami, wrzaskliwe dzieciaki i szczekające cały dzień psy. A tak poza tym to fajne sa, nie powiem, nawet mi się podobały - do wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Collie raczej nie będzie-przybłąkał się kundel: ). 27.07.07, 22:35 Dzisiaj rano zastalismy w ogrodzie obcego psa-wlazła przez nieszczelny jeszcze zywopłot i chyba zostaje.Suczka,nie ma więcej niż pół roku,do złudzenia przypomina owczarka niemieckiego,gdyby nie jedno fatalnie klapnięte ucho.Nikt w okolicy jej nie kojarzy, chyba została po prostu przywieziona samochodem.Została zaakceptowana i "ustawiona"przez naszą "seniorkę",dzieciaki zachwycone,więc może własnie to jest nasz pies..Zobaczymy,czy ktos będzie jej szukał.Jesli nie,to za tydzien zabieramy do naszej weterynarz i kupujemy smycz. Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś