abigejl24 22.11.07, 08:54 No wlasnie jak myslicie,bo jak tak to terapia bedzie trudna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zebra51 Re: Jestem "prawie" pedantką 22.11.07, 09:23 jakbym musiała przebywać pod jednym dachem z osobą tak "akuratną" jak np. Bree z gotowych na wszystko, sama zgłosiłabym sie na jakąś terapię... Odpowiedz Link Zgłoś
abigejl24 Re: Jestem "prawie" pedantką 22.11.07, 09:33 no nie az tak zle ze mna nie jest.Moj maz twierdzi ze to pedantyzm,bo codziennie odkurzam i scieram kurze.Dodam ze mam dwojke dzieciaczkow,ktore lubia kruszyc i czarne meble Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Jestem "prawie" pedantką 22.11.07, 09:35 nie, no ścieranie kurzu to nie jest tak źle Mam swój własny test na pedantyczne osoby, zadaję im pytanie, czy prasują ręczniki D Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Jestem "prawie" pedantką 22.11.07, 09:54 Pytanie dobre Ja dodałabym drugie dla pewności: czy sa w stanie przespać spokojnie noc ze świadomością, że w koszu na smieci jest pełny worek. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Jestem "prawie" pedantką 22.11.07, 16:37 A gdzie jest granica pomiedzy "prawie" a "juz"? Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 09:32 Tak, jeśli przybiera formy schizofreniczne, jeśli chęć panowania nad porządkiem nie przesłania całego życia. Nie jeśli poprostu lubisz porządek ale nie stawiasz go ponad wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 10:07 Według mnie raczej nie, prędzej to cecha charakteru. Choć bywa, że czasem pedanteria ociera się o natręctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 10:10 Natręctwo i silna nerwica. Czytałam kiedyś o tym, że kobiety niesoełnione w zyciu uczuciowych i seksualnym rekompensuja to sobie próbując uporzadkowac wszystko, co sie da. Nie pamietam, na czym polegał mechanizm psychiczny tej kompensacji i co ma wspólnego seks ze sprzataniem Tak czy inaczej, ten tekst dotyczył kobiet po 50-tce Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 14:17 Wiesz, pociesz się, że lepiej być pedantką niż fleją, która rekompensuje sobie własną flejowatość dorabianiem ideologii, dlaczego lepiej mieć syf w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
abigejl24 Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 14:30 Zgadzam sie to jest pocieszajace. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 15:44 Moja szwagierka! Zawsze sie zastanawialam o co z nia chodzi? No to przynajmniej juz wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 14:40 mieszkałam na studiach z taką dziewczyną - prasowała ręczniki, figi, i skarpetki - dla mnie to jest szczyt pedanterii ale chyba to z domu wyniosła bo opowiadała że jej mama jak ktoś obcy przychodzi to nim gość usiądzie to podkłada gazetę bo może przynieść bakterie!! Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka tak 22.11.07, 15:00 Może wykończyc wspóplemieńców Znam przypadek takiej matki, o której mała córka mówiła, że "życzy jej smierci" Babsztyl wykończył wszytskich histerią nad fruwającym pyłkiem kurzu Chyba u Ciebie nie jest az tak drastycznie? ps. a wiecie, że istnieje taka fobia? paniczny strach przed nieposprzatanym pokojem (zapomniłam nazwy ) Jedno, co wiem na pewno- moje starsze dziecko nie cierpi na to schorzenie Odpowiedz Link Zgłoś
abigejl24 Re: tak 22.11.07, 15:10 Nie jeszcze nie chociaz pyl mnie wkurza maksymalnie,ale dodam ze mam meza astmatyka i to troche "dzieki "jego mamusi tak mam. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: tak 22.11.07, 15:13 Jeśli przyczyna jest choroba - to popieram w całej rozciągłości A co mamunia szanownego małzonka? (poniewaz to niedobrze o teściowej, pisz na priv ;) Odpowiedz Link Zgłoś
abigejl24 Re: tak 22.11.07, 15:16 Non stop ze on musi miec czysto jak by conajmniej u nas byl chlew.Kiedys mowi do mnie ze napewno znajdzie miejsce gdzie mam kurz i przejecgala palcem drzwi no i byl kurzale miala satysfakcje Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Tak;) 22.11.07, 15:41 Przewlekła, nieuleczalna i upierdliwa dla otoczeniaP Odpowiedz Link Zgłoś
mozambia80 Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 16:16 Pedantyzm (ale taki prawdziwy, w dokładnym tego słowa znaczeniu) jest fobią a fobie się leczy Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Czy pedantyzm to choroba?? 22.11.07, 16:21 abigejl24 napisała: > No wlasnie jak myslicie,bo jak tak to terapia bedzie trudna Zalezy od tego w jakim stadium :o) Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: tak n/t 22.11.07, 17:16 zdaniem psychologow wynika niekiedy z zanizonej samooceny.. Odpowiedz Link Zgłoś