Dodaj do ulubionych

Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pracy

24.01.08, 09:30
"Sejm uczcił pamięć ofiar tragedii pod Mirosławcem. Obrady Sejmu, które były
zaplanowane na dziś, zostały przełożone.
Dziś miała odbyć się debata na temat służby zdrowia, ale w związku z
katastrofą samolotu CASA Prezydium Sejmu zdecydowało o przełożeniu obrad."

Czy tylko ja się zabulgotałam? No ręce mi opadają...
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:34
      Może nie aż tak, że się zabulgotałam, ale w czym katastrofa ma przeszkadzać w dyskusji nad służbą zdrowia??? mnie zdziwiło, że prezydent rozważa żałobę narodową,to tragedia dla rodzin, ale bez przesady z tą żałobą narodową!!!
      • przeciwcialo Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:36
        Żałoba powinna byc wobec tego codziennie. Bo codziennie ktos ginie
        tragicznie.
        No i znowu bedzie szopka z rentami dla rodzin.
        • justi54 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:43
          No jasne, że szopka będzie. Taki i tak rewelacyjny program TV znowu
          zostanie okrojony o rozrywkowe pozycje (i tak ich nie oglądam) ale
          reklamy to nadal wyć będą na całe gardło.
          • madziaaaa Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:47
            Żałoba powinna być.
            Odwołali obrady pewnie dlatego, żeby swoimi kłótniami i farsą, jaka tam się
            dzieje, nie zakłócali tej tragedii.
    • dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:46
      Ja się zastanawiam - to co oni dzisiaj będą robić? Obrady były zaplanowane, więc
      innych planów na dziś nie mieli. Czyli dzień wolny nagle - na basen sobie pójdą,
      na wódeczkę, a może po sklepach pochodzą. Bo co innego?? Te obrady odwołane, bo
      niby może za dusze zmarłych krzyżem w kościele będą cały dzień leżeć?
      • madziaaaa Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:48
        mają jeszcze komisje sejmowe na przykład. Ale pewnie zdezerterują i po prostu
        wrócą dzień wczesniej do domu.
    • reszka2 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:49
      Nie daj Boże wprowadzą żałobę narodową, a tu karnawał taki krótki,
      nie odbędą się bale i studniówki. Straszne. Naprawdę straszne.

Nie mogli sobie znaleźć lepszego terminu na katastrofę lotniczą?

I żeby tak jakos po cichu spadał, żeby ludzi nie drażnić.

Co za ciężkie zycie.

PS To było zgryxliwie, jakby ktoś nie załapał.
      • syriana Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 10:05
        hmm.. pomyślmy..

w jaki sposób wypadek lotniczy, w którym ginie 20 osób dotyka przeciętnego
        obywatela niebędącego w żaden sposób związanego czy to z ofiarami czy nawet z
        branżą, w której ofiary pracowały..?

jestem przeciw zdecydowanie takim odgórnym zrządzeniom, bo one niczemu zupełnie
        nie służą

nie rozumiem hasła "solidarność z rodzinami ofiar"
        nie ma czegoś takiego - albo sama z siebie czuję się poruszona jakimś wypadkiem,
        albo w ogóle nie robi on na mnie wrażenia

i nie zacznie robić nawet wtedy, jak pan prezydent zmieni mi program w
        telewizji, zamknie kina czy wygłosi smutne orędzie

• dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 10:10
        Jeżeli żałoba narodowa powoduje, że większość społeczeństwa jest z jej powodu
        wściekła, to chyba mija się ona z celem?
        • guderianka większość społeczeństwa?? 24.01.08, 13:22
          czyli ty i kilka foremek ? tongue_out
    • sir.vimes Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 09:56
      Tak, ja chyba tez sobie dziś odpuszczę - oczywiście, dla uczczenia pamięci, nie
      dlatego , że mi się robić nie chce.

Dokładnie wiadomo, że dla naszych pracowitych posłów to odwołanie obrad jest
      bolesnym poświęceniem.
      • dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 10:01
        Szczególnie jeśli te obrady dotyczą tak przyjemnego i mało kogo dotyczącego
        tematu służby zdrowia.
    • babsee Re: a ja jestem za 24.01.08, 10:23
      wprowadzeniem żałoby narodowej.
      Wcale nie jestem jakąs wybitną patriotką ale zginelo 20 oficerów
      Wojska Polskiego.Ludzi, ktorzy bronią naszego kraju.Jak dla mnie to
      straszna tragedia.Naprawde.
      A jak sobie pomysle,ze zostawili żony i dzieci,matki...koszmar.
      Nie przesadzacie z tym brakiem empatii?To chyba jeden z niewielu
      sposobów na okazanie szacunku ofiarom i ich rodzinom.
      • justi54 Re: a ja jestem za 24.01.08, 10:32
        żałobę należy ogłosić, ale nie na zasadzie co komu pasuje czyli co
        władzy pasuje, co organizatorom imprez. To już nie pamiętacie co
        było dwa lata temu po wielkiej tragedii w MTK Katowice. Pan
        prezydent czekał z ogłoszeniem żałoby do zakończenia pucharu świata
        w skokach w Zakopanem. Bo co, bo prawa do transmisje sprzedane,
        reklamy wykupione. No i mamy powtórkę z rozrywki, zobaczymy co
        zrobią nasze władze w kwestii weekendowego konkursu,
        • madziaaaa eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 10:37
          ciekawe, co byście mówiły, gdyby to Was dotyczyło...
          • justi54 Re: ja bym juz chyba nie żyła n/t 24.01.08, 10:39

• madziaaaa Re: ja bym juz chyba nie żyła n/t 24.01.08, 10:41
              najłatwiej być zgryźliwym, ale gdyby ktoś z Twoich bliskich zginął w tej
              katastrofie, na pewno twoja złośliwość nie była by tak widoczna.
              • syriana Re: ja bym juz chyba nie żyła n/t 24.01.08, 10:47
                oczywiście, że nie
                bo wtedy nikt by mi nie musiał odgórnie narzucać żałoby

mam przepraszać za to, że kierując się własnym komfortem psychicznym, nie
                egzaltuję się przesadnie wypadkami, klęskami i traumami narodowymi, o których co
                dzień czytam w internecie?
          • przeciwcialo Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 10:46
            Na pewno prezydent nie ogłaszałby załoby...niestety władza lubi
            wykorzystywac tragedię ludzi do swoich celów- a to załobe ogłosi, a
            to rente ustanowi.
            jak był wypadek pielgrzymów w Grenoble był tez wypadek samolotu w
            Bieszczadach, zgineło kilka osób w tym dzieci. I co- renty poszły
            tylko dla pielgrzymów a tamte rodziny nie dostały nawet kondolencji.
            • berecik7 Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 11:53
              Zginęło 20 żołnierzy, ludzi, którzy BRONIĄ kraju, jeżdżą na
              niebezpieczne misje. Nie jest to dobry moment na dziamganie w
              Sejmie, bo potem każdy powie, że nie umieją uszanować tragedii.

Co do rent, to warto mieć świadomość, że każdy z tych pilotów robił
              ogromną łaskę swojej ukochanej ojczyźnie, bo do tak dobrze
              wyszkolonych ludzi ustawiają się kolejki przewoźników cywilnych (nie
              tylko polskich), oferujących zarobki kilkukrotnie wyższe. Za to, że
              wybrali służbę w polskim wojsku należy im się wielki szacunek, a
              rodzinom renty.
              • przeciwcialo Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 12:07
                A jesli zginełoby 20 ojców jadących do pracy to co wymiar tragedii
                byłby inny?
                • guderianka Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 13:11
                  dla mnie przegięciem była żałoba narodowa bo śmierci pielgrzymów w
                  grenoble (mimo że większość z nich była z mojego rodzinnego miasta)
                  i hodowców gołębi. Jednak w tym wypadku-zginęli ludzie niezwykli.
                  Nie tylko ojcowie, męzowie i czlonkowie rodzin-ale ludzie zaśłużeni,
                  pełniący ważne obowiazki państwowe. Zginęli ludzie , ktorzy nie raz
                  stawali oko w oko z niebezpieczeństwem i udowadniali że są patriotami
                  ktoś kto nazywa siebie patriotą-a nie rozumie wymiaru tej tragedii-
                  nie zasługuje na to miano

p.s. gdy uslyszałam o tragedii moje pierwsze skojarzenie dotyczyło
                  polskich oficerów i inteligencji "wybitych" przez wroga w czasie
                  wojny
                  • justi54 Re: chyba cię powaliło 24.01.08, 13:28
                    z tymi niezwykłymi ludźmi a jeszcze ci pomordowani przez wroga i
                    inteligencja. A rycerze polecy z pól Grunwaldu, a młody Władysław
                    Warneńczyk który oddał życie za Polskę naszą i waszą pod Warną, a
                    Wanda co Niemca nie chciała. Hm oni to niby co ??? Gołębiarze
                    mówisz - tam zginęły też dzieci, a nie dobrze wypasiona finansowo
                    skrzydlata oficerka naszego lotnictwa.
                    • guderianka Re: chyba cię powaliło 24.01.08, 13:35
                      po pierwsze-takie było moje SKOJARZENIE (rozumiesz pojęcie)-ponieważ
                      stratę odniesły nie tylko rodziny ale NARÓD.
                      Paniała? Czy większymi literami napisac i tłustym drukiem?
                      • justi54 Re: Naród czyli my, ja, ty,oni, wy 24.01.08, 13:51
                        Sorry, ale jako naród to ja nie poniosłam straty. Myślę, że ich
                        rodziny odczuwają to też jako stratę kogoś bliskiego a nie w
                        kategorach narodowych. No i zaraz się zacznie cała 20 awansowana
                        pośmiertnie na wyższe stopnie wojskowe (OK dodatek do renty),
                        pośmiertne odznaczenia (no też dodatek), pogrzeby na koszt państwa
                        (OK wypadek śmiertelny w pracy nie kwestionuję należy się). Ale
                        ubieranie tego w kategoriach katastrofy NARODOWEJ?
                        • iwoniaw No, justi, to powiedz nam, jakie wydarzenie 24.01.08, 13:59
                          zasługuje na żałobę narodową wobec tego?

justi54 napisała:

> Sorry, ale jako naród to ja nie poniosłam straty.

A co ty, Ludwik XIV? "ja jako naród", no nie mogę...
                          • justi54 Re: To nie o to chodzi 24.01.08, 14:05
                            Ci ludzie w płni zasługują na żałobę narodową podobnie jak ofiary
                            wypadku w Grenoble, ofiary MTK, ofiary wypadków górniczych. To moja
                            koleżanka polemiczka twierdzi, że dla tamatych ofiar nie powinno się
                            ogłaszać żałoby a dla oficerów loników to juz TAK.
                            A czy on nie powiedział przypadkiem "Państwo to JA".
                            • guderianka zdecyduj sie 24.01.08, 14:15
                              najpierw piszesz że nie zasługują podkreślając słowo NARODOWA ,a
                              teraz twierdzisz ze zasługują ?

Ja nie napisałam że tamci (grenoble, hala) nie zasługiwali tylko
                              że :
                              "dla mnie przegięciem była żałoba narodowa bo śmierci pielgrzymów w
                              grenoble (mimo że większość z nich była z mojego rodzinnego miasta)
                              i hodowców gołębi."

Zwrot "dla mnie" nie oznacza "nie powinno się". Zwrot "dla mnie" -
                              oznacza, że moim zdaniem-według mojej subiektywnej oceny.
                              • justi54 Re: narodowa bo tak wypada 24.01.08, 14:25
                                takie są dyrektywy w państwie a NARODOWA to coś wielkiego - smierć
                                Jana Pawła II.
                                • guderianka Re: narodowa bo tak wypada 24.01.08, 15:18
                                  czyli smierć papieża bardziej zasługuje na żałobę NARODOWĄ niż
                                  śmierć 20 polskich oficerów?
                                  • justi54 Re: nie ma porównania 25.01.08, 10:01
                                    największej osobowośći XX wieku do kogokolwiek.
                                    • guderianka Re: nie ma porównania 25.01.08, 10:10
                                      bzdura tongue_out
                          • madziaaaa justi54 24.01.08, 14:06
                            współczuję ci, naprawdę.
                            Żeby nawet w pewnych momentach nie umieć się powstrzymać od
                            zgryźliwości...Musisz być bardzo płytką osobą...
                        • guderianka Re: Naród czyli my, ja, ty,oni, wy 24.01.08, 14:06
                          To, że Ty nie odczuwasz tego jako straty narodowej nie oznacza
                          wcale, że to właściwe. Podobnie jak to, że ja to w ten sposób
                          odczuwam nie oznacza, że moje podejście jest jedynie słuszne. Na
                          temat sumienia nie ma co dyskutować. Masz pełne prawo do takiej
                          opinii.
                          Ja również uważam, że ich rodziny odczuwają to w kategoriach
                          rodzinnych , a nie zawodowych. Aczkolwiek pewnie osoby bliskie miały
                          świadomość , jaka jest specyfika zawodu zawodowego wojskowego, w
                          dodatku na wysokim stanowisku. Uważam również, że pojawia się u nich
                          myśl o "stracie narodowej".
                          Dlaczego jesteś zgryźliwa i uważasz, że osoby te nie powinny dostać
                          pośmiertnych odznaczeń, stopni wojskowych? Masz też coś przeciwko
                          temu , że zostaną pochowani z pełnymi honorami, być z może z
                          orkiestrą i kompania honorową ?
                          A dlaczego żałoba narodowa?-bo za naród nadstawiali oni karku. I za
                          swoich bliskich, i za wrogów i nawet za ciebie
                          • justi54 Re: Naród czyli my, ja, ty,oni, wy 24.01.08, 14:18
                            Co do pogrzebu na koszt państwa z pełnymi honorami i kompanią
                            reprezentacyjną nie mam nic przeciwko temu (już to pisałam). To był
                            zbiorowy wypadek w służbie (przeczytaj sobie definicje takiego
                            wypadku). A odznaczaniu kogoś dlatego, że zginął. A kiedy oni
                            nadstawili tego karku za mnie?
                            • guderianka Re: Naród czyli my, ja, ty,oni, wy 24.01.08, 14:20
                              Justi-ale oni nie dostają odznaczeń za swoją śmierć. Ale za
                              całokształt służby. Nie wiem kiedy nadstawili karku-gdy podadzą
                              nazwiska i biografie wtedy dowiemy się szczegołów
                            • demonii Re: Naród czyli my, ja, ty,oni, wy 24.01.08, 15:13
                              A kiedy oni
                              > nadstawili tego karku za mnie?
                              Każdy żołnierz w czynnej służbie nadstawia za Ciebie karku, chyba że nie jesteś
                              obywatelką polską.
                              • justi54 Re: jestem obywatelką polską 25.01.08, 09:56
                                i poproszę o konkrety tego nadstawiania karku.
                          • madtea dwa 25.01.08, 11:14
                            dwa pytania:
                            co ma tu sumienie do tak zwanej rzeczy
                            w którym to momencie nadstawiali karku? konkretnie proszę, a nie kategoriach
                            stacjonowania w koszarach i śmierci podczas wypadku lotniczego
                  • konwalka jestes ze Stargardu?:) 25.01.08, 11:03

• guderianka Re: jestes ze Stargardu?:) 25.01.08, 11:27
                      konwalko- to moje rodzinne miasto wink

W Grenoble zginęli rodzice mojej znajomej, mieszkali w sąsiednim
                      bloku i wiele osób z osiedla
                • berecik7 Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 14:22
                  W sensie ludzkim każda tragedia jest taka sama. W sensie państwowo-
                  społecznym możemy oczekiwać, że śmierć oficerów Wojska Polskiego
                  zostanie należycie uczczona.
              • chicarica Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 14:43
                Ogólnie to się zgadzam, to byli żołnierze i z tej racji ich śmierć ma jakieś tam
                znaczenie dla kraju.
                Ale nie zgadzam się z tym fragmentem:
                "Co do rent, to warto mieć świadomość, że każdy z tych pilotów robił
                ogromną łaskę swojej ukochanej ojczyźnie, bo do tak dobrze
                wyszkolonych ludzi ustawiają się kolejki przewoźników cywilnych (nie
                tylko polskich), oferujących zarobki kilkukrotnie wyższe."

Tak się składa, że znam nieco temat i gwarantuję Ci, że po pilotów wojskowych
                nikt się w kolejce nie ustawia. Dlaczego? Książkę by można napisać, pewnym
                wskazaniem był także wypadek Mi-8 z Millerem na pokładzie. Ci, co orientują się
                w temacie, wiedzą o co mi chodzi.
              • lola211 Re: eh, mamuśki, mamuśki 24.01.08, 15:07
                Hmm, a szkola sie prywatnie czy za panstwowe, ze az taka łache
                spoleczenstwu robia?
    • dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 14:35
      Nie mam nic przeciwko żałobie narodowej - opuszczone flagi, specjalne msze i tak
      dalej.
      Wkurza mnie jednak przesada w drugą stronę - odwołane studniówki, koncerty,
      spektakle w teatrach. To budzi mój opór. Jest mi bardzo przykro, że zginęli ci
      ludzie, ale codziennie ktoś ginie. Współczuję ich rodzinom, tak jak współczuję
      codziennie wszystkim, którzy potracili bliskich w innych wypadkach, dużo mniej
      spektakularnych.

To właśnie przeginanie pały powoduje skutek odmienny od zamierzonego.
      Jak 100 uczniów się dowie, że odwołano im studniówkę, to z trudem znajdzie się
      jednego, który uzna, że "tak należało". Większość będzie pewnie zła na taką
      decyzję. A wystarczyłaby minuta ciszy na tej studniówce, żeby pamięć ofiar uczcić.
    • wobbler Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 14:40
      Smutne wydarzenie,nie przeczę.Ale jakiejś boleści z tego powodu nie czuję.
      Codziennie tyle osób ginie w wypadkach drogowych.Na tej zasadzie musielibyśmy
      mieć żałobę na okrągło.
      Czy może ci ginący na drogach budowlańcy,specjaliści od PR,sprzedawczynie
      itp.oraz ich rodziny są mniej godni wspólczucia?Bo nie zginęli "hurtem"?Z
      rodzinami ofiar wypadków drogowych nikt sie nie cacka,nie zapewnia pomocy
      psychologicznej itd.Te rodziny same organizują pogrzeb i użerają się z ZUS-em.
      Jak dla mnie właściwym wymiarem byłoby opuszczenie do pół masztu flagi przed
      Sejmem i Belwederem,oraz żałoba w jednostkach wojskowych.
    • lola211 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 15:01
      Zgineło 20 ludzi, w kwiecie wieku.Zaloba? Osobiscie mnie nie dotknie.
      Prawdziwa szopka byla natomiast, gdy zmarl papiez- 1
      czlowiek.Zaloba, pozamykane na glucho sklepy i nieczynne fora- przy
      tym obecna zaloba jest jedynie drobnym upamietnieniem tych co
      zgineli.
    • dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 16:36
      No i stało się.
      Spektakl, na który bilety musiałam kupić 3 miesiące wcześniej, został odwołany z
      powodu żałoby narodowej.
      I teraz możecie po mnie jeździć jak po łysej kobyle, ale żałoby w moim sercu nie
      ma. Jedynie mam ochotę komuś dokopać, bo to miało być moje pierwsze wyjście do
      teatru od dobrych kilku miesięcy i pewnie ostatnie na długi czas (nie chce mi
      się tu wyjaśniać przyczyn).
      Mogę sobie jedynie porzucać w przestrzeń pięcioliterowe słowo z wściekłością,
      że... No, tego nie napiszę.
      -
      "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!"
      • jkk74 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 16:46
        Dirgone, mimo wielkiego żalu z powodu tragedii, jestem po tej samej stronie co ty.
        Niemniej zapewne zaraz ci jakaś napisze że twoje wyjście to pikuś wobec śmierci
        lotników i jak SE dobrze zorganizujesz czas to SE to odbijesz... kiedyś...
      • lola211 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 16:46
        Prawie ci wspolczuje..
        Zgineli obcy ci ludzie, wiec nie masz po kim tej zaloby odczuwac, to
        oczywiste.
        Wiem co czujesz, bo mialam tak samo, jak w dzien po smierci JPII
        chcialam zrobic zakupy, w koncu maja c wolny czas i pocalowalam
        klamke- stwierdzilam, ze ten swiat po prostu oszalal..no ale coz,
        trza sie bylo z tym faktem pogodzic.Ja zjadlam czerstwe kanapki,
        zakupy zrobilam w inny dzien, a ty sie po prostu postaraj o wychodne
        w innym terminie.
        • dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 16:48
          Jeśli dzisiaj w drodze z pracy do domu przejedzie mnie pijany szaleniec na
          pasach, to pies z kulawą nogą tego nie zauważy. I sobie już nigdy niczego nie
          odbiję.
          • jkk74 Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 16:55
            Oj zauważy kochana zauważy... ktoś zechce wykorzystać twoje organy no bo skoro
            już nie żyjesz to się komuś przydadzą (nawet jeśli ten ktoś sam swoich w życiu
            by nie dał), firma ubezpieczeniowa znajdzie iks powodów aby nie wypłacać
            odszkodowania a przynajmniej okroić je maksymalnie i wypłacić najpóźniej jak sie
            da... firma zajmująca się pochówkiem wyciągnie od twojej rodziny ostatnią
            złotówkę, podobnie ksiądz i jego pomocnicy...
            i tak najbliżsi zostaną z resztkami zwłok, bez kasy i z dziurawą duszą...

Dirgone ty zapewne zrozumiesz ironie ale dla pozostałych wyjaśniam - to ma być
            śmiech przez łzy a nie rzetelna opinia w sprawie jw...
            • dirgone Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 17:27
              Heh, już ochłonęłam. Nic mnie nie przejechało, ale rozgoryczona jestem
              strasznie. Już takie szczęście mam, że jak na coś się umawiam lub coś organizuję
              z dużym wyprzedzeniem i czekam na to długo, to gó.. z tego wychodzi. Gdyby to
              był pierwszy raz, to bym się tak nie wściekała, ale nawet mój ślub odpłynął w
              niebyt przez coś takiego.
              • guderianka Re: Sejm odwołał obrady - to ja się zwalniam z pr 24.01.08, 17:47
                koniec świata!
                nie pójdziesz na przedstawienie!

p.s. nie ma co się przejmować wypadkami losu, bo ich to i tak nic
                nie obchodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka