o-lcia 30.09.08, 12:29 Pytam,bo mam kilka pytan co do stosowania tego sprzetu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szyszunia11 Re: Szybkowar-uzywacie? 30.09.08, 13:32 moja mama nie wyobraża sobie gotowania bez niego i ciągle mnie namawia na kupno. Póki co mam trochę fobię szybkowarową ale chyba się musze wyleczyć, bo to faktycznie bardzo praktyczne urządzenie... tylko czy taką fobię się da wyleczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Szybkowar-uzywacie? 30.09.08, 13:34 Używam głownie do mięs, buraków i ziemniaków Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Szybkowar-uzywacie? 30.09.08, 13:40 mam, używam i nie wyobrażam sobie nie mieć Odpowiedz Link Zgłoś
o-lcia Re: No to pytam:) 30.09.08, 13:52 1. jaka wode sie wlewa?(wrzatek) 2. jak juz sie to wszystko ugotuje to mam wstawic szybkowar pod strumien zimnej wody,zeby ostygl i zebym mogla go otworzyc? 3. mozna w nim przyrzadzic rybe dla dzieciow?(mrozony filet) 4. jak przyrzadzic w nim ziemniaki(w instrukcji,ktora jest dla mnie malo zrozumiala,pisza zeby gotowac ziemniaki przez 5 min. w 150ml. wody) 5. jak bym chciala przyrzadzic w nim zupe to wrzucam surowe mieso,warzywa,przyprawy,zalewam to woda i wlaczam???/?/ Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: No to pytam:) 30.09.08, 14:09 zaczne od tyłu 5. wlewam zimną wodę, wkładam mięso i czekam aż się zagotuje, w celu odszymowania. Potem dokładam wszystkie warzywa i przyprawy i nakładam przykrywkę. Się zupa gotuje ok.20-30 minut. (szybkowar skraca czas gotowania do 1/3, to znaczy, jesli coś ma się gotować 3 godziny - w szybkowarze wystarczy 1 godzina 4. ziemniakow nie gotowałam, sama poslucham rad doświadczonych 3. Ryb też nie robiłam, ale ja wolę ryby smażone na patelni. 2. Jak się ugotuje, czekam aż garnek sam ostygnie. Jeśli mi się bardzo spieszy ręką uzbrojoną w rękawicę unoszę gwizdek do góry i czekam, aż cała para wyleci i wtedy zdejmuję pokrywę. 1. Jaką wodę ? obojętnie, raz zimną wlewam, innym razem ciepłą. Generalnie np. wołowinę należy wkładać (bądź zalewać) wrzątkiem, więc tak robię. acha - nie gotuję w szybkowarze rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: No to pytam:) 30.09.08, 14:12 Ziemniaki wrzucam do zimnej osolonej wody Szybkowar po prostu skraca czas gotowania Rybę zrobiłabym raczej na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: No to pytam:) 30.09.08, 14:19 mam, duzy i mniejszy, uzywam i zycia sobie nie wyobrazam mieso po szumowaniu gotuje z przyprawami jakies 20 minut, schladzam pod zimna woda, dodaje wloszczyzne i znow gotuje 10 minut i jest aromatyczny rosolek pyrkanie rosolu 3 godziny wykonczyloby mnie finansowo z elektryczna kuchnia ziemniaki z zimna woda i sola, zamykam i jakie 5-8 minut ryz od wyskoczenia guzika jakies 3 minuty ryby w parowarze robie gotujesz normalnie tylko krocej Odpowiedz Link Zgłoś
agasegd Re: No to pytam:) 01.10.08, 11:10 Uzywam szybkowara/szybkowarów codziennie od kilku właściwie lat i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Znacznie skracają czas gotowania (oszczędność czasu i energii), potrawy są zdrowsze i smaczniejsze Dot. pytań: 1. zimną wodę i czeka się aż się zagotuje 2. Nie wstawiam - czekam aż para sama przestanie lecieć (opada zaworek) i dopiero otwieram 3. Oczywiście że można - na dodatkowym sicie to robie, aczkolwiek nie ma to jak rybka smażona 4. Obrane ziemniaczki wrzycam do szybkowara, wlewam trochę wody (szczerze ci powiem, że leję "na oko", także po gotowaniu właściwie jej już prawie nie ma), solę zakręcam i od czasu aż zacznie lecieć para liczę 6-7 mninut. Wyłączam, czekam aż zawór opadnie - gotowe 5. Dokładnie, tak jak piszesz. Robiąc ryż, kaszę - wlewam wodę solę (przyprwiam, w zależności do czego), czekam aż się zagotuje, wsypuję ryż i znowu czekam na zagotowanie od czasu do czasu mieszając i dopiero po zagotowaniu zakręcam pokrywkę - wówczas ryż nie przywrze do dna tylko ładnie się utai (dobrze też dodać do wody odrobinę masełka) Dusząc mieso z sosem najpierw w szykowarze na odrobince oliwki i masełka je podsmażam (rumienię), dopiero później dolewam troszkę wody, przyprawiam, dodaję co tam jeszcze chcę i zakręcam). Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: Szybkowar-uzywacie? 02.10.08, 20:53 jakich konkretnie szybkowarow uzywacie? czy takie tansze dostepne na allegro sie sprawdzaja, sa bezpieczne, czy lepiej doplacic do np. tefala? jaka pojemnosc sprawdza sie na codzien? Odpowiedz Link Zgłoś