anuti 21.11.03, 10:50 powiedzcie czy miałyście problem z ochrzczeniem dziecka jeśli nie ma się kościelnego? ja nie mam i obawiam się że ksiądz odmówi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ehhermiona Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 11:00 Ja nie miałam - ani przy jednym, ani przy drugim dziecku. Musiałam się jednak zobowiązać, że będę wychowywała dziecko po chrześcijańsku. Poza tym miło sobie z księdzem porozmawiałam (piszę to bez ironii). Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 13:10 A moze znacie księdza w Warszawie co by nie robil problemow? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 20:44 polecam Franciszkanow na Senatorskiej - na 100% ochrzczą ci dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ewa216 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 11:03 my w ogóle nie mamy ślubu a zamierzamy ochrzcić synka przed Świętami. rozmawialiśmy z księdzem i powiedział tylko,że szkoda,że tego ślubu nie ma ale skoro naszą wolą jest ochrzcić synka to go ochrzci. też spodziewaliśmy się problemów ale mile nas ksiądz zaskoczył. nam się udało w pierwszym kościele do którego poszliśmy ale znam osoby,które w takiej sytuacji miały duże problemy.Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 11:04 Ja nie mialam takich problemow, bo z mezem mamy slub koscielny, natomiast moi kuzyni, a i owszem. Na szczescie Warszawa jest duza, wiec poszli do innego kosciola, gdzie ksiadz nie robil juz zadnych problemow. Pozdrawiam i powodzenia w zalatwianiu formalnosci. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 11:18 Zdarzaja sie odmowy w sytuacji, kiedy bedacy cywilnym malzenstwem rodzice dziecka nie maja slubu koscielnego, a nie maja przeszkod, zeby go zawrzec (nie sa rozwodnikami czy niewierzacymi). Wtedy zwykle wysuwany jest argument, ze nie daja gwarancji chrzescijanskiego wychowania dziecka, skoro sami swiadomie nie zamierzaja postepowac zgodnie z nakazami wiary. W pozostalych sytuacjach (dziecko bez slubu, powtorne malzenstwo) klopotu byc nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasita Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 13:09 Ja sie poddałam i nie ochrzciłam synka, bo własnie ksiadz robil schody i powiedział ze to nie mozliwe, ze udzieli nam cichego slubu koscielnego i chrzciny. Ja na to nie pojde bo nie bede tego robila tylko dlatego ze ksiadz ma takie widizmisie. W internecie jest strona episkopatu i jest napsiane ze jest zalecane by para miala slub koscielny ale niekoniecznie. Nie jest to warunek do chrztu. Księża nie znają dokuemntów które ich obowiazują. Znalazłam zrozumienie u księdza z Kosciola studenckiego i powiedział ze to jest do załatwienia. No coż chyba poczekam az synek podrosnie. Albo jak będe miala mniej na głowie to sie zmobilizuję.Ale musiałabym zgrac odiwedziny z USA ojca chrzestnego ktory jest katolikiem byl chrzczony ale nie ma papierow bo tam nie trzeba i matki chrzestnej tu ktora tez w rozjazdach. Kolejny koszmar organizacyno- biurokratyczny Odpowiedz Link Zgłoś
elasz4 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 11:29 U mnie w kosciele by to nie przeszlo, ja musialam dostarczyć potwierdzenie zawarcia slubu koscielnego. Odpowiedz Link Zgłoś
syll_a Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 12:06 witam, myśmy mieli niesamowity problem z ochrzczeniem naszego synka. mało tego, że nie mamy ślubu kościelnego to chrzciliśmy jeszcze w innej parafii i potrzebowaliśmy zgodę.... ksiądz robił schody niesamowite, do tego stopnia, że jak już wykłóciliśmy się, on wyraził z wieeeelką łaską zgodę to doczepił sięwtedy do matki chrzestnej, która na stałe mieszka we francji /problem??/ i do ojca chrzestnego, który jest rozwodnikiem /musieliśmy wybrać kogoś innego/ a swoją drogą nasuwa siępytanie: dlaczego dla kościoła ślub cywilny nie jest traktowany jako ślub a rozwód cywilny jest jak najbardziej uznawany?? na to pytanko ksiądz mi jużnie odpowiedział. ale szczerze mówiąc ten chrzest był okropny. ksiądz rzucił kazanie na temat pogad i życia bez wiary - co uważam za oburzające na mszy chrzcielnej. a poza tym na początku mszy zamiast powiedzieć w jakiej msza jest intencji to ksiądz powiedział cyt. "msza św. w PEWNEJ intercji" obłed jakiś. niestety nikogo nie interesowało dlaczego nie z=wzięliśmy ślubu kościelnego i jaka była wtedy nasza sytuacja rodzinna /nie materialna ale właśnie rodzinna..../ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 22.11.03, 21:13 Jak to ? Dałaś na maszę, a ksiądz odprawił ją w innej intencji ? Czy nie dałaś, a chrzciłaś w czasie mszy swietej, a masza odbywała sie w intencji znanej tylko ofiarodawcy ? To ze przybyłaś z dzieckiem do koscioła, by je ochrzcić, nie znaczy, ze msza odbywa się w Twojej intencji ! Odpowiedz Link Zgłoś
aguska3 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 14:00 My tez nie mamy ślubu kościelnego. Ale synka ochrzciliśmy. Ksiądz na początku robił problemy, ale jakoś dał sie przekonac żeby chrzest dać ( jakoś czytaj kasa).Zapłaciliśmy mu prawie podwójnie i dal spokój sobie nam. Teraz zbiża się kolęda więc pewnie znowu sie zacznie od nowa namawianie do ślubu kościelnego. Pozdrawiamy i życzymy udanego chrztu. Jestem pewna że jakoś to da się załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
radek3101 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 15:07 Witam ! Ja miałam olbrzymi problem z chrztem dziecka. Mamy z mężm ślub cywilny. W naszej parafii ksiądz nawet nie chciał o tym słyszeć - chrztu nie będzie ! W dwóch innych, owszem mogą ale muszą mieć zgodę z parafii do której należymy. Oczywiste było, że zgody nie będzie. Ale udało się. Mąż zwrócił się z tym "problemem" do duszpasterza policjantów. Sprawa została załatwiona (ręka rękę myje , nawet w takiej instytucji jak kościół). Po znajomości wskazano nam kościół, w którym będzie to możliwe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bczerwin1 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 15:31 Ja mam ślub cywilny i niestety też mam problem z ochrzczeniem mojej córki, mimo tego, że mój starszy syn jest ochrzczony w tej parafii (w przyszłym roku idzie do I komunii). Ksiądz powiedział, że mogę iść do kurii bo on mi chrztu nie udzieli. Proponował nawet ślub po cichu, ale ja nie chcę nic robić na pokaz. Wierzę tak jak ja chcę, chodzę z synem co niedziela do kościoła. Mam nadzieję, że znajdę księdza i kościół, który nie będzie robił problemów. Swoją drogą dziwię się, że w taki sposób odpychają ludzi od siebie i od kościoła. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
cz.wrona Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 15:50 My z mężem chrzciliśmy synka 19 października. Ksiądz nie robił problemów, nawet nikt nas o nic nie pytał, ksiądz o tym wogóle nie wiedział. Papiery składałam sekretarce, opłata NA PRAWDĘ co łaska Sama poszłam do księdza i mówię jak jest, a on spoko tylko, że nie będziemy mogli przyjąć Komunii Nawet był miło zaskoczony, że synuś dostał drugie chrześcijańskie imię- Dawid. Aha, ten kościół to parafia św. Zygmunta na placu Konfederacji na warszawskich Bielanach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 15:58 no wlasnie ja nie mam slubu koscielnego ( mam zamiar wziac slub koscielny tylko troche pozniej ) mam nieochrzczone dziecko i ciekawa bylam czy sa z tym jakies problemy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolancik Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 16:17 13 lat temu nie chcial ksiądz ochrzcić mojego synka mówiąc, że jak rodzice w grzechu żyją to o dziecku nie myślą, natomiast w parafii sąsiedniej miły i życzliwy ksiądz nie robił żadnych problemów i chrzest się odbył, tak więc wszystko zależy od tego jakim człowiekiem jest ksiądz, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 17:11 Teoretycznie ksiadz nie ma prawa odmowic. Jaka jest praktyka, same widzicie... Ale radzilabym nie poddawac sie. Jesli wysyla do kurii, udac sie do kurii. Sadze, ze tylko nieprzyjemnosci narobicie nieprzyjemnemu ksiedzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 19:54 Nie rozumiem takiego podejścia księży, mam wrażenie, że nie wiedzą, co daje chrzest, a raczej co powoduje jego brak - zgodnie z nauką Kościoła ludzie nieochrzczeni, którzy są w niebie, nie mogą oglądac Twarzy Boga - taka forma kary (nie wiadomo za co, za to, że dziecko zmarło w łonie matki?). Nie wiem, dlaczego nasz Episkopat nie potrafi naszych księży wziąć za ryj i po prostu stosować system kar i nagród wobec nich, może zesłanie na wieś zabitą dechami z ciepłej parafii warszawskiej spowodowałoby, że ruszyliby głowami? Odpowiedz Link Zgłoś
politea25 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 21:04 Tytuł mnie zinspirował, więc się odezwę... co ma piernik do wiatraka... A tak w ogóle, to ksiądz ma obowiązek ochrzcić dziecko nawet, jeśli rodzice nie mają ślubu kościelnego, że nie wspomnę w ogóle o ślubie. Tak stanowi prawo kanoniczne. Jak są problemy, to się idzie do biskupa i ksiądz będzie miał psińco do gadania. To sprawdzili na własnej skórze znajomi, zresztą na osobistej dwójce dzieci. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 21:21 Właściwie po co chrzcimy dziecko? Jeżeli nie ma przeszkód w zawarciu ślubu koscielnego i ktoś tego nie robi, a potem dziwi się, że ksiądz robi problemy przy chrzcie. Chrzest nie jest tylko pkazja do spotkania z rodzina i formalnościa do odwalenia, ale sakramentem, który dla osoby wierzącej ma konkretne znaczenie. My nie mamy slubu kościelnego (mąż jest po cwywilnym rozwodzie) i nie mielismy żadnego problemu z ochrzczeniem Adasia. Wymóg był jeden - rodzice chrzestni "bez obciążeń". Nie odbyło sie ani po cichu ani za ekstra pieniądze. Było miło. Jeżeli godzimy się, że świeckie życie rządzi się swoimi prawami i zgadzamy się na przepisy w tym względzie to dlaczego nie możemy się pogodzic z tym, że kościół ma swoje wymagania? Pomijam oczywiście przypadku naduzyć ze strony księży - bo i takie się zdarzają. Ale nie można wściekać się, gdy ksiądz stawia pytania i próbuje drążyć temat. W końcu ma do tego prawo. Raz pałamy świętym oburzeniem, że tylko biorą kasę i nic ich nie obchodzi a innym razem oburzenie jest wielkie, że zamiast wziąść pieniądze i cicho siedzieć, to próbują trzymać się zasad. danka Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 22:57 My też nie mamy ślubu kościelnego a ochrzciliśmy dziecko bez żadnego problemu i bez "dodatkowych" opłat w naszej parafii. Było bardzo miło na chrzcie, naprawdę super ksiądz, sympatyczna atmosfera. Natomiast słyszałam od rodziny (nie byłam tego świadkiem, więc może być przesadzone), że ksiądz powiedział na Mszy chrzcielnej, że cytuję: dzisiaj odbędzie się chrzest nieślubnego dziecka. Jak tak można, przecież ci rodzice musieli się strasznie poczuć! Tak więc wszystko zależy od księdza, jeśli będzie robić jakieś problemy przy zgłaszaniu chrztu, to lepiej poszukać innej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
anaoszin Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 21.11.03, 23:37 A my chcieliśmy ochrzcić dziecko w innej parafii, ale ksiądz się kategorycznie nie zgodził (proponował chrzest + ślub za jednym zamachem), wróciliśmy więc do mojej parafii i proboszcz niechętnie, ale się zgodził. Chrzestny musiał przedłożyć zaświadczenie o ślubie kościelnym. Ksiądz, który odmówił, powiedział, że jeśli się nie pobierzemy, to dziecko będzie można ochrzcić dopiero, gdy będzie miało 14 lat, bo wtedy samo zadecyduje. Nie mamy ślubu kościelnego to prawda, ale są ku temu przeszkody. Moim zdaniem ślub kościelny nie jest gwarancją wychowania dziecka w duchu katolickim, a to że nie mam ślubu kościelnego nie znaczy, że nie będę się starała by je tak wychowywać. Myślę, że jeśli rodzice pragną ochrzcić dziecko, to nie należy im tego utrudniać, co najwyżej ksiądz może wybadać z jakich pobudek chcą je ochrzcić i czy rzeczywiście zdają sobie sprawę z powagi tego sakramentu. Znam małżeństwo po ślubie kościelnym, które ochrzciło dziecko tylko dlatego, bo tak trzeba, bo tego oczekiwała rodzina! Czułam się naprawdę szczęśliwa, że mały został ochrzczony i było to dla mnie bardzo ważne wydarzenie. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
alisa222 Re: CHRZEST BEZ ŚLUBU KOŚCIELNEGO??? 22.11.03, 19:46 witaj moja coreczka ma 3 m-ce i tez nie mamy slubu koscielnego rozmawialam z ksiedzem ktory bardzo mnie do tego przekonywal aczkolwiek powiedzial ze nie jest to warunkiem ochrzczenia dziecka mysle ze i Ty nie bedziesz miala problemow. pozdrawiam... ala z tychow Odpowiedz Link Zgłoś