mama_kasi85 16.10.08, 15:46 Drodzy Tatusiowie, doradźcie mi proszę ile potrzeba farby na pomalowanie 28 metrowego pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiowata Re: pytanie techniczne 16.10.08, 21:59 )) breuszek świetna odpowiedź a tak na serio. koleżanko droga. jest to zależne od farby i jej firmy. poza tym zawsze na opakowaniu jest napisane na ile m2 ściany jest danej farby w puszce. musisz się liczyć z tym, że powinno się pomalować dwa razy. czyli kupujesz na tyle metrów ściany ile masz razy 2. Jak widać nie tylko panowie się znają na malowaniu ścian mój mąż np. się nie zna i to ja malowałam nasze mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
tata_tomek Re: pytanie techniczne 17.10.08, 08:33 basiowata napisała: > musisz się liczyć z tym, że powinno się pomalować dwa razy. czyli kupujesz na > tyle metrów ściany ile masz razy 2. Może się nie znam na malowaniu ścian, ale chyba potrafię życzliwie podać wzór na obliczenie ich powierzchni : = dłuższa ściana razy jej wysokość razy dwa (bo dwie ściany) = krótsza ściana razy jej wysokość razy dwa (bo dwie ściany) = sufit: dłuższa ściana razy krótsza ściana (bo jeden suf... ups...) = dodać wszystko Uzyskaną ilość metrów kwadratowych zastosuj według porady Basiowatej Porada praktyczna: nie odliczaj od uzyskanych wyników powierzchni drzwi i okien (np. w nadziei oszczędzenia paru złotych na farbie). Licz jak leci. Lepiej niech zostanie trochę farby (np. na wypadek poprawek) niż musiałabyś dokupywać, bo producent nakłamał o wydajności farby na m2. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremax Re: Bardzo dziękuję za rady! 25.10.08, 09:00 O ty w życiu .28 metrów kw. ma się rozumieć, doliczyć sufit, malując wałkiem, dodając jakieś 7 - 8 % wody, dwókrotne malowanie? Przyjmuję ,że ściany są gładkie i czyste jak dupcia niemowlaka ? Miń.15l.Bez oszczędzania będzie efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
borum Re: Bardzo dziękuję za rady! 20.11.08, 12:40 No nie wiem jak Ci wyszło 15 litrów... Odpowiedz Link Zgłoś