Gość: G69 IP: *.elblag.vectranet.pl 11.11.09, 21:32 Popieram generalnie tezę autora :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: G69 Kopnąć Bonapartego IP: *.elblag.vectranet.pl 11.11.09, 21:32 A co na to Janucha??? Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Kopnąć Bonapartego 12.11.09, 02:31 Bonaparte to pół biedy, choć rzeczywiście niefortunny. Najgorsze to szablą odbieranie. O ile przyjemniej byłoby mieć za hymn taką Bogurodzicę. Albo Gaude Mater Polonia. A od Mazurka wolałbym nawet Boże, coś Polskę... Przynajmniej jeśli chodzi o słowa. Bo muzycznie Mazurek może być, o ile oczywiście jest rzeczywiście mazurem, a nie jakąś pogrzebową pokraką, jak to jest z nim najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kopnąć Bonapartego 12.11.09, 07:56 marekkrukowski: > Bonaparte to pół biedy, choć rzeczywiście niefortunny. > > Najgorsze to szablą odbieranie. > > O ile przyjemniej byłoby mieć za hymn taką Bogurodzicę. Albo Gaude > Mater Polonia. A od Mazurka wolałbym nawet Boże, coś Polskę... > > Przynajmniej jeśli chodzi o słowa. Cisza grobowa... Wczytaj się w tą ciszę, i wmyśl się w ludzi u historii bram. W uszach... Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Kopnąć Bonapartego 12.11.09, 02:33 A ja bym jeszcze flagę nam zamienił z biało-czerwonego proporczyka ułańskiego na narodową polską, czerwoną z białym orłem. Mielibyśmy najładniejszą zamiast najbrzydszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berin przestancie... IP: 123.19.119.* 12.11.09, 07:28 Zostawcie to, bo znajac skloconych Polakow, nie dojdzie sie do ladu przed nastepnym stuleciem. Chyba, ze ktos narzuci "Boze, chron Kaczynskiego" - to wowczas wszyscy sie rzuca, zeby zlikwidowac, i jak zwykle w trudnych momentach znajdzie sie szybko jeden dobry dla wszystkich hymn. Chyba lepiej nie tykac... Odpowiedz Link Zgłoś
apbl Może coś w tym jest 12.11.09, 09:20 ale myślę że nie tylko nasz hymn sie "zestarzał" i zdezaktualizował to problem niejednego hymnu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PLK Postuluję likwidację Gazety Wyborczej IP: *.kopnet.pl 12.11.09, 19:38 Tego tworu pogrobowego PRL i duchowej następczyni Trybuny Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna K. Re: Postuluję likwidację Gazety Wyborczej IP: 91.145.128.* 12.11.09, 23:47 W celu likwidacji tego g...na musielibyśmy zastrzelić Michniksa - da się zrobić? Ale Polska by zyskała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamizdat Niech cię czarci chwycą z taką pustą mózgownicą! IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.09, 19:39 Byli już tacy co chcieli hymn postępowo modernizować - ideowi ojcowie dzisiejszych redaktorów "GW". Powstrzymał ich Józef Wissarionowicz - niech mu ujmą paru sekund mąk piekielnych za ten dobry uczynek. Wara od hymnu, dranie! Mało rzeczy w tym kraju się tak udało jak hymn właśnie. A myślałem, ze teza Łysiaka, iż każdy komu nie w smak niepodległość Polski nie lubi też Napoleona jest naciągana. Jeszcze Polska nie zginęła kiedy Bonaparte żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Niech cię czarci chwycą z taką pustą mózgowni 12.11.09, 21:44 tamizdat: > Jeszcze Polska nie zginęła kiedy Bonaparte żyje. Ale wiesz? Bonaparte już od kilku lat nie żyje... I co teraz? Czy już zginęła? Ja tam myślę, że jej życie nie zależy od jakiegoś tam cudzoziemskiego awanturnika. Nie zależy też znacząco od tego, co patryjoci uznają za swoją świętość. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubuś Kopnąć Bonapartego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 21:28 Cóż, pomysł nie nowy: już Bierut domagał się od Broniewskiego nowego hymnu, "odpowiadającego nowym czasom, przepojonego treścią i duchem etc." - zupełnie jak u Pana. Broniewski z tą myślą pisał poemat "Wisła". A hymnem dalej jest "Mazurek". Mam nadzieję, że wystarczy Panu spacer śladami Bierut, a nie będzie Pan próbował naśladować Broniewskiego. Co by nie mówić on był poetą a Pan ... Zdanie z Pańskiego felietonu "będą mnie nakłuwać na piki swojego oburzenia" zgrzyta jak piasek w zębach. Czyżby "GW" nie stać już było na redaktorów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papugogo Re: Kopnąć Bonapartego IP: *.chello.pl 12.11.09, 21:56 Nie przesadzasz Bubuś? Te "piki oburzenia" to przecież nie żadna poezja, tylko sarkazm. Własnie taką piką uderzyłeś. Daj sobie spokój z Bierutem, a jeśli chodzi o Broniewskiego, to trochę pokory - nie każdy dostaje tak prosty i święty los jak Ty, żeby być sędzią. Lecisz schematami Bubuś. Jeśliś taki mądry, to powiedz: dlaczego Kościuszko nie cierpiał Bonapartego. Czyżby Kościuszko miał coś wspólnego z Bierutem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubuś Re: Kopnąć Bonapartego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 19:25 "NAKŁUWAĆ na piki oburzenia" to nie żaden sarkazm tylko grafomania. Miałem ochotę nawet z Tobą podyskutować, bo niby co Ty wiesz o moim losie i dlaczego nawołujesz mnie do pokory ? Jesteś księdzem ? A może bawisz się w szklane kule, wróżenie z wnętrzności barana, te rzeczy (to a propos mojego losu)? Ale przeczytałem Twój wpis pod opinią "Joanny K." i po prostu roześmiałem się. Łysiak (prawicowiec) lubi Bonapartego, więc postępowa ludzkość nie lubi Bonapartego. Jeśliś z kolei taki historyk ("dlaczego Kościuszko i Piłsudski nie znosili Bonapartego" - przy okazji: co to ma wspólnego z naszym hymnem?) to powiedz mi (napisz, napisz) dlaczego Kościuszko do końca życia dostawał (i odbierał) carską emeryturę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papugogo Re: Kopnąć Bonapartego IP: *.chello.pl 18.11.09, 17:13 Bo był agentem? Koń by się uśmiał. Nawet koń x. Józefa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papugogo Re: Kopnąć Bonapartego IP: *.chello.pl 18.11.09, 17:24 PS. z naszym hymnem ma tyle wspólnego, że Piłsudski chciał ten hymn zmienić. Rzeczywiście nic nie wiem o Twoim losie - przepraszam więc za uwagi nie na miejscu. Co do Broniewskiego, to naprawdę nie jest taka prosta sprawa Co do "pik oburzenia" - może masz rację. A co jeśli nie masz? Autor dostał kopa i nie ma sprawy? Trochę to niechrześcijańskie, a domyślam się że chadzasz do komunii św. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kopnąć Polskę IP: *.ip.media3.com.pl 12.11.09, 21:51 Po co zmieniać hymn na nowy. Lepiej od razu wyrzucić Hymn, Flagę i Ojczyznę na smietnik historii. Potem zafundować Polakom skasowanie pamięci i niech rządzą nami inni - Niemcy i Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna K. Kopnąć Bonapartego IP: 91.145.128.* 12.11.09, 23:44 Kopnąć Deszczyńskiego - to właściwie pikuś, czuj się zatem kopnięty, człowieku o małym rozumku - a zabierz się raczej za zmianę hymnu swojego narodowego. Polski hymn zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja bym kopnął ale Kopnąć Bonapartego IP: *.ust.tke.pl 13.11.09, 05:43 Romana Daszczyńskiego prosto w ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papugogo Re: Kopnąć Bonapartego IP: *.chello.pl 13.11.09, 06:50 O, widzę, że wysoka kultura osobista zaczęła się objawiać. To się tyczy też Wielmożnej Joanny K. o wielkim rozumku. Daszczyński lubi wsadzać kij w mrowisko i to mi się podoba. Chcecie go skopać? Musicie jednocześnie kopnąć Kościuszkę i Piłsudskiego. Cały czas czekam na odpowiedź dlaczego Kościuszko nie cierpiał Bonapartego (Piłsudski zresztą też nie należał do jego wielbicieli, i w ogóle nie lubił Francuzów). To pytanie dotyczy też wszystkich ślepo zapatrzonych w przekonania Łysiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Kopnąć Bonapartego 13.11.09, 10:04 Coś jednak musiało być w tym Mazurku, skoro w konkursie na hymn wygrał z Rotą, jak pamiętam z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kopnąć Bonapartego 13.11.09, 10:58 bopin: > Coś jednak musiało być w tym Mazurku, skoro w konkursie na hymn wygrał z Rotą Bo Rota jest jeszcze gorsza... Takie były czasy, Polacy od dawna nie mieli własnego państwa a za to mieli tony kompleksów, w które ten utworek świetnie się wpisywał. Pielęgnowanie tych kompleksów dzisiaj ma tyle samo sensu, co oranie pola drewnianą sochą zaprzężoną w wołu. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Kopnąć Bonapartego 18.11.09, 13:29 stefan4 napisał: > w które ten utworek świetnie się wpisywał. Pielęgnowanie tych > kompleksów... No no, tylko nie utworek. Mówisz o hymnie mojej ojczyzny, głąbie. taki jesteś tolerancyjny, że poniżasz moje uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kopnąć Bonapartego 18.11.09, 20:02 bopin: > No no, tylko nie utworek. Mówisz o hymnie mojej ojczyzny, głąbie. taki jesteś > tolerancyjny, że poniżasz moje uczucia. W takim razie goraco Cię za to ,,poniżanie uczuć'' przepraszam i proponuję taką zmianę mojej wypowiedzi: ,,Takie były czasy, Polacy od dawna nie mieli własnego państwa a za to mieli tony kompleksów, w które wspaniale wpisał się mazurek napisany przez pewnego szlachcica z Będomina. Ten utwór ma obecnie, dzieki owym kompleksom, wielką wartość emocjonalną, chociaż nadal żadnej artystycznej. Pielęgnowanie tych kompleksów dzisiaj ma tyle samo sensu, co dźganie pola drewnianym rydlem.'' Może być? Tylko pamiętaj, że to jest również moja ojczyzna i nie odbieraj mi prawa do zajmowania się jej sprawami. A ja nie mam ochoty w imię Twojego poniżonego uczucia stawać na baczność przed utworem o kiepskiej melodii i głupich słowach. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Kopnąć Bonapartego 18.11.09, 22:26 stefan4 napisał: > o kiepskiej melodii > i głupich słowach. > Hymn jest hymn i koniec. Słucha się go stojąc.Jak się nie podoba to zrób referendum za jego zmianą, albo zostań posłem i przepchnij odpowiednią ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Kopnąć Bonapartego 19.11.09, 09:24 bopin: > Jak się nie podoba to zrób referendum za jego zmianą, albo zostań posłem i > przepchnij odpowiednią ustawę. Nie podoba się. Tobie też się przecież nie podoba, tylko jesteś umysłowym niewolnikiem czczonych symboli, więc nie mieści Ci się w głowie podchodzenie do nich z normalnym ludzkim krytycyzmem. Ale widzisz, symbole też podlegają ocenie. Nie doradzaj mi, co mam robić, wybór środków do realizacji moich celów pozostaw mnie. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
grubakrecha Re: Kopnąć Bonapartego 13.11.09, 10:58 bopin napisał: > Coś jednak musiało być w tym Mazurku, skoro w konkursie na hymn wygrał z Rotą, Nie wiem, czy to był konkurs, ale nieistotne. Mazurek został hymnem kilka miesięcy po puczu Piłsudskiego, a został wybrany być może głównie dlatego, że nie było w nim słowa "Bóg". Dlatego odpadły "Rota", a przede wszystkim "Boże, coś Polskę". Odpowiedz Link Zgłoś
merlinka99 Re: Kopnąć Bonapartego 13.11.09, 15:45 Chyba masz rację, niestety ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry Polak Kopnąć Bonapartego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.09, 10:22 Głupi jesteś. A Piłsudski to palant. To Endecja i praca organiczna stworzyła II RP a nie ten kret "ZIUK". Jebać GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papugogo Kopnąć Bonapartego IP: *.chello.pl 13.11.09, 16:35 Brawo "dobry Polaku" - cóż za odwaga i mądrość. Endecja to kwintesencja polskości, a jebanie GW na wszystko pomaga - nawet na ból zęba. Nie zjadłeś dziś Żyda na śniadanie, więc masz od razu zły humor? Cała ta wasza endecka hołota to wstyd i hańba Rzeczpospolitej. Kompleksy + agresja + myśl polityczna, która od dawna jedzie padliną, ale chowana do lodówki daje pozory świeżości. Czepiasz się Piłsudskiego? Czep się tramwaju - dalej pojedziesz. Cała wasza sztuczka polega na zawłaszczaniu sensu słów Patriotyzm i Ojczyzna. Polska zasługuje na lepszych patriotów niż wy. Odpowiedz Link Zgłoś
ps.69 Kopnąć Bonapartego 17.11.09, 10:32 Ja tam nie chcę bynajmnie kopac Napoleona. Ja tylko pewnego dnia zestawiłem dokonania militarne Narodu Polskiego w odniesieniu do słów:'… dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy'. Nooo ... i przyznam szczerze, że …. 'zbaraniałem' …. : 1831 - generalnie wszystkie karty na ręce: armia, elity, przemysł, miłośc Ojczyzny i … : '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../' - klęska; !!!; 1847 - generalnie …: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../ ' - klęska; !!!; 1861 - generalnie …: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../' - klęska; !!!; 1918 - 1939 - okres niepodległości przygnieciony ogromem problemów wewnętrznych, w otoczeniu ukochanych wrogów ... i: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../' - klęska !!!; 1939 - fatalnie planowana i dowodzona kampania obronna, pomimo bohaterstwa żołnierzy ... generalnie: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../' - klęska; !!!; 1939 - 1945 - generalnie wszystkie karty na ręce, zwycięskie bitwy, bohaterstwo żołnierzy, i … znów: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../' - klęska; !!!; 1944 - Powstanie Warszawskie - czysty Napoleon ... czyli: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../', (+/- 200 tysięcy cywilnych ofiar) - klęska; !!!; 1944 - 1955 - okres 'cichej' i niesłychanie okrutnej wojny domowej z obcą ingerencją, łamanie moralne elit i narodu, zniewolenie militarne, polityczne, ekonomiczne: - '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../'; 1989 - … Napoleon ... jako ... Lenin wiecznie żywy; /zaś napoleonidów i napoleonizmów … do znudzenia/; 1989 - 2009 - brak realnej reprywatyzacji, pośrednio - legalizacja status quo - zabieg zgoła napoleoński. Po raz pierwszy zastosowany w nowożytnej historii na tak masową skalę przez Napoleona, przy okazji wprowadzania Code Civil. Jako metodę praktycznej legalizacji majątków 'rewolucyjnej burżuazji', powstałych głównie w wyniku … grabieży dóbr Kościelnych i majętności arystokracji - '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../', w tym momencie jako Naród przegraliśmy z … Hitlerem - sankcjonując de facto jego grabieże; 2003 - 2008 - Irak … miały być kokosy ostał … jeno … zwycięskich proporców szum i … płacz wdów: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy/.../' - klęska; !!!; 2007 - … Afganistan … bez właściwego rozpoznania celów i sposobów realizacji misji, bez osłony wywiadowczej, bez sprzętu niezbędnego do skutecznego jej wypełnienia, bez możliwości szybkiej i bezpiecznej ewakuacji …; efekt - blamaż u aliantów, konflikt w armii, czyli - czysty napoleonizm: '/.../ dał nam przykład Buonaparte jak zwyciężać mamy /.../'; 2009 - Tarcza: czyli jedyna gwarancja naszej niepodległości i wielki sukces polityki międzynarodowej … i … w trąbę !!! Nooo i … przyznam szczerze, że ... zbaraniałem !!! Odpowiedz Link Zgłoś