Dodaj do ulubionych

co jeść?

12.01.04, 11:51
Mój synek skończył 3 miesiące.Karmię go piersią.Do tej pory jadłam bardzo
ostrożnie ale już jestem trochę zmęczona jednostajną dietą.Synek nie miał do
tej pory kolek ale chciałabym już zjeść coś dla ludzi :).Co mogę jeść?
Obserwuj wątek
    • nika28wawa Re: co jeść? 12.01.04, 12:16
      CZeść
      Ja jadłam ziemniaki z piersią smażoną bez oleju i buraczkami albo gotowaną
      marchewką. Wędlinę już wprowadziłam prawie każdą ( wieprzową + wołową ).
      Jadłam łososia, frytki pieczone w piekarniku, gulasz wołowy z marcheweczką.
      kluski z serem. DUżo by o tym pisać. Myślę, ze sama zjedz to na co masz
      ochotę, w miarę rozsądku. Kup maleństwu herbatke koperkową i podaj jak zjesz
      tą nowość. Ja podałam mojej Baśce ( teraz ma 4 miesiące) herbatkę po Świętach,
      bo troche najadłąm się różnosci. I nic jej nie było. Nawet kupki zielonej.
      Nic.
      Spróbuj, przecież kiedyś musisz zacząć jeść normalnie nawet po to żeby
      żołądeczek twojego synka sięprzyzwyczajał do nowości. Sam przecież będzie jadł
      niedługo nowości i musi sobie z tym radzić. 3 miesiące to duży chłopak.
      Poradzi sobie. A jak nie daj herbatkę i już.
      Powodzenia
      Monika
      • scumbler76 Re: co jeść? 12.01.04, 13:53
        dziękuję Ci za odpowiedź.Jadłam już kilka podobnych potraw które wymieniłaś,aż
        się sama zdziwiłam:) A herbatkę z kopru włoskiego też podaję jak nie jestem
        pewna czy coś nie zaszkodzi małemu.A co z cebulą dodawaną do potraw? jadać już
        czy nie? a nabiał? mleka nie piję wcale, ale kefir albo jogurt można? czy na
        przykład śliwki suszone mogę już jeść czy poczekać do końca karmienia? A
        czekolada? Ja nie jadłam od dnia porodu ani kawałeczka i troszkę tęsknię od
        czasu do czasu za czymś czekoladowym:)
        pozdrawiam
        • mama_majki Re: co jeść? 12.01.04, 17:32
          > A co z cebulą dodawaną do potraw?
          ja dodaje normalnie odkad maja skonczyla 3 miesiace wlasnie i nic sie
          niedzieje. dodaje tez czosnek w rozsadnych ilosciach i tez spoko.

> a nabiał? mleka nie piję wcale, ale kefir albo jogurt można?
          z mlekiem bym, nie szalala, ale na poczatek 1 kefir dziennie czy jogurt bym
          wprowadzila. na poczatek zjedz 1 i odczekaj kilka dni czy ci dziecka
          nie "wysypie".

> śliwki suszone mogę już jeść czy poczekać do końca karmienia?
          sliwki jak najbardziej po kilka dziennie. swietne robia dziecku na kupy :)))

> A czekolada?
          Ja zaczelam od jednego WW dziennie, teraz pozwalam sobie na 2-3 kostki
          czekolady i tez nic, wiec probuj :)
          Pozdrawiam
          Kasia
    • edorka1 Re: co jeść? 12.01.04, 14:14
      W zasadzie to można wszystko unikając ostrych przypraw, cytrusów i potraw z
      dużą ilościa chemii, uważając na czosek , kapuste i cebule w dużych ilościach,
      i na długo smażone mięsa ( ale w szpitalu mi powiedziano ze rybka z pierwszego
      oleju nie zaszkodzi - nie zaszkodziła w wilgilie a synek miał...tydzień). No i
      wprowadzaj nowe jedzonko stopniowo i obserwuj dziecko - tak zebyś wiedziła -
      jeśli mu coś zaszkodzi co to było. Generalnie przy pierwszym dziecku strasznie
      uważałam , teraz przy dwojce maluchów mam tak malo czasu ze po prostu jem
      wszystko i jest ok. Pamiętam jednak że np kiedy zjadłam parówki córeczka to
      odchorowała. No ale wystarczy przeczytać z czego sklada sie parówka...
      Przekonuje mnie teoria że kiedy jesteśmy w ciazy dziecko je to co my, więc w
      zasadzie jest przyzwyczajone wyłączając dzieci alergiczne, no a zbyt uboga
      dieta szkodzi mamie.
    • obeata Re: co jeść? 13.01.04, 15:15
      Cześć!!! Ja mam ten sam problem, tylko moje maleństwo ma dopiero miesiąc. Czy
      jadłaś wcześniej jajka, brokuły,chleb? Czy piłaś soki? Jakie jadłaś owoce? Ja w
      tej chwili tylko banany i ewentualnie jabłka ale po trochu, soki rozcieńczone
      tylko jabłkowy i czarna porzeczka, zamiast chleba - bułka, zero nabiału
      (kolka). Zastanawiam się czy powoli mogę coś jeść innego, bo już mi się
      przejadło gotowane mięsko z marchewką, może masz jakieś inne
      doświadczenia...Dzięki i pozdrowionka, Beata i Zosia (dziś kończy miesiąc).
    • stachurska1 Re: co jeść? 13.01.04, 18:10
      Jestem konsultantką lakt. Napisz do mnie - prześlę dietę dla karmiącej matki
      Agnieszka cysiaki@poczta.onet.pl
      • bea744 Re: co jeść? 21.03.04, 11:22
        poproszę o dietę dla karmiącej matki
        mojadres mb.p@pocza.fm
        pozdrawiam Bea
        • kwakwa33 Re: co jeść? 21.03.04, 19:08
          Ja na początku (2 dni) próbowałam trzymać dietę, ale nie wytrzymałam i ...
          zamówiłam pizzę. Kiedy mojej czterodniowej dziewczynce to nbie zaszkodziło
          uwierzyłam książce "Od niemnowlaka do przedszkolaka", gdzie piszą że dziecko je
          mleko, a nie to co my zjemy i przestałam walczyć. moja córeczka ma już 7
          miesięcy i nigdy nie miała żadnych kolek! Wiem, że to co my jemy nie ma wpływu
          na samopoczucie dziecka, a dietę warto trzymać dla poprawy swojej figury ;-)
          Zmieńmy te stare przesądy, przez które niejedna matka przestała karmić
          piersią!!!
          Pozdrawiam i smacznego!
      • mala_kasia Re: co jeść? 21.03.04, 21:06
        Witam :) Czy i ja mogłabym posić o tę dietę ? Z góry dziękuję. Mój adres: mala_kasia@gazeta.pl
    • jabw Re: co jeść? 21.03.04, 20:51
      Moja Hania ma 3 miesiące i odkąd 3 tyg temu skończyły się kolki, ja jem prawie
      wszystko- włącznie z nabiałem. No może poza pomarańczami, bigosem i grochówką.
      Oczywiście zaczynałam od małych ilości. No i czekolady też nie zjedz od razu
      całej ;-)
      Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka