Dodaj do ulubionych

Laktator AVENT ISIS - szajs?

19.01.04, 21:17
Witam

Jestem tu po raz pierwszy, ale moja kobieta prawie całe dziewięć miesięcy
obcowała aktywnie i biernie na tym forum... dużo jej to dało, ale nie w tym
rzecz...

Od 4 dni mamy już małego Maksia (56cm, 3730g, 10pkt), jest cudny i w
ogole... :) I pojawił się problem z pokarmem - jest go za duzo. Zakupiłem
więc dzisiaj laktator ręczny Avent Isis (ten model z torebkami, bo butelki
tej firmy już mamy) w ładnym opakowaniu, de luxe, z porządnego sklepu nie na
targu - ponoć te laktatory są najlepsze, najefektywniejsze, wręcz kosmiczna
technologia (takie można mieć wrażenie po przeczytaniu ulotek) - i dupa
blada, ze tak powiem... to nie dziala.

Znaczy sie od czasu do czasu cos tam zassie, ale zadna rewelacja,
przynajmniej jak za sprzet za 130zl :( I teraz nie wiem, czy my coś nie tak
robimy - tylko co można źle robić? przykładamy dokładnie, naciskamy,
pompujemy i tyle - czy to laktator jest do bani.

Na razie wiem tylko tyle, że kobieta mi płacze z bólu piersi jak płakała, bo
mały nie daje rady wszystkiego zjeść, ja jestem wściekły, że ją boli, a to
cudo techniki nie działa.

Proszę więc o radę jak to coś nalezy poprawnie obsługiwać, ponieważ robimy
wg instrukcji i to niewiele daje.

pozdrawiam, MarioM, Majeczka i Maksio
Obserwuj wątek
    • iwu1 Re: Laktator AVENT ISIS - szajs? 19.01.04, 21:41
      W tej sytuacji najlepsze jest ręczne ściąganie.To boli ale jast prawie
      natychmiastowa ulga.Ja na drugi dzień po porodzie byłam już w domu a na trzeci
      odwiedziła mnie położna (przychodziła codziennie przez 2 tygodnie)i fachowo
      ściągnęła mi pokarm.Obowiązkiem położnej z rejonu jest odwiedzać dziecko w
      ciągu pierwszych dwóch tygodni(wiem,bo się dowiadywałam)dlatego dzwońcie jutro
      do przychodni.Położna nauczy żonę jak się to robi.W najgorszym przypadku żona
      musi sama to zrobić.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!~U nas było to samo - mąż też biegał po sklepach
      szukał najlepszego laktatora i wszystko na nic,nie pomagał.Przydał się dopiero
      teraz.
      A to nasz Kapselek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9756343
    • coronella Re: Laktator AVENT ISIS - szajs? 19.01.04, 21:55
      Hej! Avent jest super, ale niestety, jak wszystko na tym swiecie, trzeba sie
      nauczyc.
      Moze cos pomoge, bo walcze z pokarmem juz 11 miesiecy, walczylam okropnie
      przez pierwsze miesiace, i jakos dalam rade.
      Po pierwsze- wyrzućcie plastikowa nakładkę masująca. Jest bardzo dobra, ale
      jak ma się juz wprawę.
      Po drugie- rozgrzac piersi przed sciaganiem. Wtedy mniej boli i leci latwiej

Ja robilam tak: wsadzalam piers jak najglebiej sie dalo, sutek w srodku,
      pompowalam dotąd aż wypompowalam cale powietrze i od tej pory- zassac (tloczek
      w dol) i przytrzymac. Z 5 sekund. W tym czasie powinno poleciec mleko. Tloczek
      w gore, znowu zassac i przytrzymac 5 sek. Nie doic jak krówke, bo tylko sie
      podraznia. Podczas tych zatrzymań leci mleko. Trzeba dbac, by nie dostawalo
      sie powietrze, musi byc male podcisnienie by mleko wylecialo.

Mialam rozne laktatory, ale dla mnie Avent jest super.
      Wyleczyl mnie z niejednych opałów, bo pokarmu miałam dla czworaczków!
      Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    • mama_zuzi5 Re: Laktator AVENT ISIS - szajs? 19.01.04, 22:03
      Witajcie Młodzi Rodzice,
      co prawda nie używałam laktatora Aventu do torebek (a jest jakiś oddzielny
      model?, nawet jeśli - to podejrzewam, że działają podobnie)ale podzielę się
      moimi doświadczeniami... Ja na początku odwrotnie wkładałam taką małą okrągłą
      białą uszczelkę, która wchodzi do "trąbki" od strony butelki (musi iść
      wiatraczkiem w górę)w efekcie czego zasysało niezbyt dobrze - może Wam też
      zdarzyło się włożyć ją odwrotnie? Kiedy w 4 dobie dostałam nawału mlecznego i
      przy okazji zastoju mleka(jeszcze w szpitalu) też klełam laktator. Połóżne
      ratujące moją biedną pierś powiedziały, że ręczne laktatory są za słabe przy
      nawale. Pomagały mi odciągać pokarm ręcznie (bolało jak cholera ...).Potem,
      gdy laktacja się unormowała jestem w sumie zadowolona - ciągnie nieźle. Nie
      oczekujcie, że się nie natrudzicie, bo trzeba się trochę napompować,ale efekty
      są na pewno lepsze niż gdyby odciągać ręcznie a z opinii koleżanki używającej
      dwóch innych wydaje mi się, że ten jest lepszy. Zyczę powodzenia i pozdrawiam.
      Agnieszka
    • kerox Re: Laktator AVENT ISIS - szajs? 20.01.04, 10:17
      Przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi tego laktatora... Tam jest wyraźnie
      napisane, że przez 2 do 4 tyg. po porodzie laktacja jest nieuregulowana. Stąd
      kłopoty ze ściąganiem mleka. Ja też mam ten laktator i uważam, ze jest całkiem
      ok. Twoja żona musi chwilowo ściągać okarm ręcznie, a najlepiej jaknajczęściej
      przystawiać małego do piersi.
    • mamamarka nie sciagajcie!!! 20.01.04, 10:29
      nie sciagajnie pokarmu!!!!!!! Bo Wam piersi pekna w koncu - im wiecej sie
      sciaga - tym wiecej sie produkuje!
      Sposob ze szpitala polozniczego:
      pieluszki tetrowe 2 zamoczyc, zlozyc, wlozyc do zamrazalnika. Jak beda juz
      zamarzniete wyjac i oblozyc nimi piersi - to strrrrasznie nieprzyjemne ale
      przyjemniejsze niz obolale piersi! No i tak jak powqiedziala ktoras z dziewczym
      recznie odciagac ale tylko odrobine tak zeby odczuc ulge a poza tym
      przystawiajcie synka do cyca na zadanie MAMY! wtedy kiedy bola piersi to synka
      przystawiac moze byc nawet co pol godziny albo czesciej
      Pomaga jeszcze rozbita schlodzona biala kapusta.

Pozdrawiam
      Agnieszka mama Marka
      • allanya Re: nie sciagajcie!!! 20.01.04, 11:36
        Wszystko OK tylko ze zimne oklady robi sie na piersi po odciagnieciu pokarmu
        (nie do konca tylko tak zeby nie czuc napiecia ) - w celu zmniejszenia produkcji
        mleczka - a cieple gdy piersi sa pelne (zeby byl lepszy wyplyw mleka).Pamietam
        jak okladalam piersi zimnymi pieluchami przy pelnych piersiach i nie ustrzeglam
        sie zapalenia i antybiotyku - i wtedy ginekolog oswiecil mnie kiedy jaki oklad
        sie stosuje. tak samo oklady z bialej kapusty-najpierw sciagnac troche mleka i
        wtedy okladac.
        Pozdrawiam,
        Asia i Madzia (24,08,03)
    • mariom9 Re: Laktator AVENT ISIS - szajs? 20.01.04, 13:39
      Witam

Dzisiaj już jest lepiej - nauka nie idzie w las... na spokojnie, bez nerwow
      lecialo lepiej. Pielegniarki lakatcayjne - czy jakos inaczej - byly dzisiaj
      przed poludniem i wspominaly o okladach z kapusty i z zamrozonych pieluszek
      tetrowych.
      Powiedzialy tez, ze jak najbardziej mozna sciagac pokarm, tyle ze przed
      wlasciwym karmieniem, aby malcowi bylo lepiej chwytac, bo tak to piersi sa
      duze i twarde i maluch tylko gryzie. Nie wolno tylko sciagac po karmieniu.

Maksio karmiony jest srednio co 2-3 godziny i wylacznie piersia; tyle ze sam
      jeden nie zjada wszystkiego; nawet skubaniec nie musi sie bardzo nacmokac, bo
      pokarm sam splywa.

pozdrawiam, MarioM
      P.S. Byc moze dzisiaj bedzie wypis; czekamy tylko na wynik badania na
      bilirubine.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka